Opevnění byl jsem tam

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
IgorT
Kapitán
Kapitán

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od IgorT »

To sa zhodneme, aj keď šnejdárky tiež mali strieľne pre bočnú paľbu. Upozornil som na ten rozdiel preto, lebo aj šnejdárky sú v bratislavskej opevnenej línii radené medzi ťažké opevnenia.
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

V poli sa nachádza aj protitanková stena. Je s kamuflážou a momentálne má aj palachové mimikry, ťažko zbadateľná!

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

V kukurici sa nachádza aj ďalšia protitanková priekopa. Pri Bunkri BS-8 sú dve, symetricky položené. V praxi mali zastaviť obrnenú techniku a tá sa mala zboku dostať na mušku protitankovým kanónom v bunkri. Na tejto príroda ukazuje, že je silnejšia, ako betón! Info o PTS:

Obrázek

Nachádza sa v tomto lesíku, pohľad od bunkru B-8:
Obrázek-Obrázek

V lesíku vidno časti steny:

Obrázek-Obrázek

V lepších časoch vyzerala asi takto:
Obrázek

V poli sú ešte zvyšky guľometného postavenia. Informáciu dávam iba pre úplnosť, vidno z neho iba toto:

Obrázek-Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

V lokalite Cvičisko sa nachádza ešte jedno stena pre protitankové delo. Chlapci z bunkra okolo vykosili zelinu, takže ju vidno v plnej paráde!

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-ObrázekObrázek-Obrázek-
Obrázek
Alligator
četař
četař

Příspěvek od Alligator »

Igore, teď se z toho již nevykroutíš, na další focení si budeš brát sekačku, případně motorovou pilu. Nechci již viděti fotky zarostlých staveb, další možností je vyčistění a znovu přefocení už zde uvedených staveb. :mrgreen:
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Alligator, iba ak by sme sa do toho šli spolu! :eek: Hneď máme robotu! Prekvapenie sa konalo! Na konci poľa je ešte taká lesná remízka, nedalo mi to, napochodoval som tam a ľaľa, skrývala sa tam ďalšia stena pre PTK, zarastená, ale je tam, o tejto som nevedel! Tu by sme sa vybláznili aj s bagrom, nielen s pílou! :shock:

Riadna maskirovka, však?

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-
Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Souhlasím s Aligátorem. Nejenže bys nám nalezené fortifikační prvky pěkně očištěné ale třeba by jsi získal další profesi - rizikové kácení, možná se tam nachází ještě válečné miny a byl by to pěkný adrenalin. :twisted:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

No našel jsem v počítači pár fotek z Králicka.
Vybral jsem tři, které ukazují zachovaný, tedy dílem zachovaný protitankový příkop. Nachází se poblíž srubu K-6, Tedy poblíž, je jakoby jeho integrální součástí, protože zabraňuje případnému tanku tento a jiné srruby v tomto místě objet a napadnout ze zálohy.

Obrázek

Zde je ta stěna, co je na tehdejší naší straně. To je ta, kterou je potřeba překonat. Dnes je to vše zarostlé ale tehdy to vbylo holé a zastavilo by to asi jakýkoliv pásový prostředek co by to zkusil projet. Navíc, aby to ženisté nemohli odpálit, byl po celé délce postřeleván těžkým kulometem, právě ze srupu K-6

Obrázek

Zde je to další pohled na ten samý příkop

Obrázek

Na tomto snímku snad je vidět, že to je fakt velký stavební počin a dobře navržený a realizovaný kus pasivního opevnění.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Na začiatku som spomínal, že kukurica skrýva fortifikačnú pokladňu. Na malej ploche sa nachádza bunker BS-6, protitanková priekopa, zvyšky guľometného postavenia,tri steny pre protitankové kanóny a maketa tanku. Keď si k tomu prirátame susedstvo najväčšieho bunkra v línii, BS-8 s múzeom, zrekonštruovaného vojenského cintorína z I. svetovej vojny, dostaneme typ na pekný výlet. Prístup sem je z Petržalky - Kopčian, čo značí, že po ceste sa ešte nachádza bunker BS-9 Kittsee. To všetko sa nachádza zhruba na jednom kilometri. Prístup je mestskou hromadnou dopravou, autobus č.80, autom po Kpočianskej ulici smer Kittsee, samozrejme na bicykli. Smerové tabule to istia!

Z Kopčian to vyzerá pre záujemcu takto, najprv BS-9 Kittsee

Obrázek

Potom asi 500 metrov po hraničiarskej signálke, bunker BS-8 a cintorín:

Obrázek-Obrázek-Obrázek

V susedstve pole a BS-7 Cvičisko:

Obrázek-Obrázek

Maketa tanku:

Obrázek

Protitankové postavenia:

Obrázek-Obrázek-Obrázek

Vytrvalci môžu ešte prejsť nadjazdom cez diaľnicu k bunkru BS-6 Vŕba:

Obrázek

Oplatí sa výlet, či?
Obrázek
Martas2411
praporčík
praporčík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martas2411 »

No teda máte kde zajít :D .Celkem zajímavá je ta kamufláž,vypadá zajímavě.To je asi origoš,co
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Myslím, že tá kamufláž nie je pôvodná. Prikláňam sa skôr k tomuto originálnemu výzoru, bez kamufláže:

Obrázek
Obrázek
Trabant
četař
četař

Příspěvek od Trabant »

V Kralupech nad Vltavou je na skále tento bunkr:
Obrázek
Obrázek
Přesné místo zde.
Bunkr má tři střílny - dvě namířené na železniční trať a třetí na přístupovou cestu. Stará se o něj nějaká parta nadšenců.
Podle tohoto článku bunkr postavili roku 1939 Němci a měl sloužit jako úkryt protiletadlovým dělostřelcům, kteří bránili blízkou rafinérii ( původní rafinérie byla menší a stála zde ).V roce 1941 bylo toto stanoviště PVO zrušeno a 88 mm kanóny poslány na boj s tanky T-34 a KV.
Po ztrátě ropných polí v Rumunsku přestala rafinérie v Kralupech pracovat a sloužila jen jako skladiště. Spojenci ji ale stále považovali za mimořádně strategický objekt a 22. března 1945 provedlo 125 Liberatorů nálet na Kralupy, který srovnal město se zemí a zahynulo při něm 145 lidí. Nálet na Kralupy by možná stál za samostatný článek...

Kousek vedle je pomník sedmi místních lidí zastřelených koncem války:
Obrázek
A hned vedle je doupě bezdomovců:
Obrázek
Obrázek

James Bond je pohádka, Vašek Hruška je realita.
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Pod sviečkou býva tma. Stále som mal kdesi v podvedomí, že ešte jedna strieľňa je kdesi k videniu. Kalkulačka v hlave zapracovala a je to tu. V predajni AutoBoat na Vajnorskej ulici som pred časom kupoval auto a tam je na dvore takáto fešanda. Priam muzeálny exponát, nepoškodená, odhalená, paráda!

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

Trabant píše:V Kralupech nad Vltavou je na skále tento bunkr:
Obrázek
Obrázek
Přesné místo zde.
Bunkr má tři střílny - dvě namířené na železniční trať a třetí na přístupovou cestu. Stará se o něj nějaká parta nadšenců.
Nejedná sa o "bojový" objekt ale o pozorovateľnu protivzdušnej obrany - "luftschutz" a je to zodolnený objekt pre "pozorovateľa následkov leteckých náletov".
Objekt nemá strielne, len pozorovacie štrbiny, a vnútorné rozmery objektu sú až príliš malé, než aby sa do neho dala rozumne umiestniť zbraň s potrebným manipulačným priestorom.
Takéto objekty sa umiestňovali na miesta s dobrým výhľadom na záujmový objekt/priestor.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Lord píše:Máš sice fotky zevnitř objektu, ale není vidět střílny, přijdou mi dost nízko, že u toho museli kulometčíci snad ležet.
Aby boli pomery vnútri bunkra, čo sa výšky strieľní týka úplne jasné, tak som tam vtrepal na porovnanie môjho tátoša, určite prvý bicykel v tom bunkri! :eek:

Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

To je docela zajímavé. Zevnitř se jeví dost vysoko, ale zvenku zase nízko, jako kdyby byla stropnice silná.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Lord, tú stropnicu odhadujem na nejakých 60-70 cm, pozri tieto obrázky. Nasadil si mi chrobáčika do gebuľky :roll: :?: , niekedy tam vyrazím s cólštokom a odmeriam to!

Obrázek-Obrázek
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Já když na to koukám, tak ano ta jedna část může být 70 cm, ale čelní stěna na tom druhém obrázku a stropnice se zdá ještě o něco vyšší, vypadá to jako nějaká nadstavba. Taky se zdá, že byla betonována samostatně, protože je vidět spára.
Nevím jestli se mělo jednat o nějaké dodatečné zesílení, lepší bylo lít betonek vcelku, je to atyp jak vyšitý :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Podarilo sa mi dostať do hospodárskeho dvora, odfotil som vchod do protileteckého krytu na Magnetovej ulici a doplnil fotky

:Obrázek
Obrázek- -Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Lord píše:Tento objekt v kukuřici byl typizovaný, nebo ho někdo vymyslel ad hoc? Jakou má tloušťku stropnice a stěn, asi moc ne.
Asi ma naštartovala debata o mobilizácii v inom vlákne, lebo som sa zmobilizoval, vyzbrojil som sa metrom a vystrelil do poľa odmerať hrúbku stien toho bunkra! :eek:
Takže, čelo a boky 85 cm, stropnica, základná časť 90 cm, tá nadložená časť vpredu je zvrchu zarastená, tá sa regulérne merať nedá!

Obrázek

Podobné rozmery bude mať asi aj BS-9 Kittsee, ak si odmyslíme,na BS-7, tú nadstavbu, dosť sa podobajú:

Obrázek-Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorT dne 21/11/2014, 12:06, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“