Situace v Izraeli

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
strojmir
nadporučík
nadporučík

Situace v Izraeli

Příspěvek od strojmir »

Asi před rokem jsem se zde snažil vyvolat debatu na téma válka Izrael vs Irán. Tehdy mě zajímalo, co o tom soudí Palbáci. Nyní bych se k tomuto tématu chtěl vrátit kvůli aktuálnímu dění v Izraeli. Není třeba se zaobírat morální stránkou věci. Na obou stranách po léta umírají nevinní a mnohdy velí řada zločinců. To ať si každý přebere sám. Po pravdě , protože černobílého vidění světa jsem se zbavil dávno, tak je mi to líto a také je mi z toho na blití. Z mého pohledu nemohou fanatičtí muslimští vůdci být lepším "spojencem" Izraelským jestřábům, jejichž morální hodnotu vidím na stejné úrovni, než jsou. Mimochodem jsem se dnes dočetl, že Izraelský mírový aktivista Gershon Baskin, který dojednával propuštění Gilada Shalita a je ve styku s Hamas, řekl, že návrh obsahoval protokoly pro trvale udržovaný klid zbraní v případě hraničních konfliktů mezi Izraelem a Palestinou. Baskin dále řekl, že Izrael musel vědět, že poslal Jabariovi návrh mírové dohody, přesto schválil jeho zabití jen několik hodin poté, co návrh odeslal. Pokud je toto pravda, což jsem si neověřoval, je to jen potvrzení i tak zřejmé věci, že se nejedná o spontánní odvetnou akci kvůli raketám Hamasu, to by byl stejně naivní výklad, jako víra, že útok na Libanon byl proveden kvůli Gilatu Šalitovi, ale jako naprosto cílenou operaci, dlouhodobě připravovanou.

Z vojenského hlediska však vidím jeden velký vykřičník. Cílem je sekundárně eliminace Hamasu a dalších skupin, zejména těžší výzbroje a velitelské struktury a také mobilizace, tedy uvedení armády do nejvyššího stupně připravenosti před další akcí. Tou může být, pokud k tomu bude dán povel, válka s Iránem. Další spojenec Iránu - Sýrie, je již dostatečně oslabený, takže ani odtud nehrozí vážnější protiakce. Pokud dojde k naplnění tohoto, podle mého soudu poměrně pravděpodobného scénáře, může to přinést i pro nás nepředvídatelné následky. Domnívám se totiž, že pesimistická varianta války s Iránem = třetí světová válka. I optimističtější varianty pak mohou znamenat vzhledem k momentální situaci pořádný ekonomický kolaps minimálně Evropy a s tím jsou pochopitelně spojená rizika kolapsu politického.
Navíc se dnes objevila zpráva, že Irán má údajně v provozu více odstředivek, než se předpokládalo a znamená to urychlení získání kritického množství obohaceného Uranu o polovinu. Může jít o PR informaci, která má pomoci k ospravedlnění preventivního útoku.Jsem zvědavý na vaše postřehy.
madrabbit
nadrotmistr
nadrotmistr

Re: Situace v Izraeli

Příspěvek od madrabbit »

Myslím si, že jde spíš o demonstraci síly - primárně vůči hamásu,ale i Egyptu - ten stupňuje rétoriku, i když smlouvu zatím uznává. Válka s Íránem samozřejmě může být, ale vzhledem k tomu, kolik zařízení íránci mají, tak je tak velký plošný úder IMHO bez účinku (zpomalení či zastavení výroby).

Použití JZ Íránem také není moc reálné, podívejme se, kdo je jejich spojencem - Rusko a Čína. Ty nemají ekonomický zájem na jaderné válce. Jde hlavně o poměřování, kdo ho má většího. Na druhou stranu, blbce u tlačítka může mít kdokoliv a nikdo neví, co se může semlít.
Lucius
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od Lucius »

Zamknite túto debatu už hneď nazačiatku, lebo sa to tu zvrhne na oblúdárium typu Hospoda a rôzne teórie a osočovanie.
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Vážně o tom popřemýšlím. Diskuze ala novinky.cz není zrovna zdejší cíl.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
strojmir
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od strojmir »

Hmmm, bohužel je to téma, které budí u leckoho emoce. Přesto by mě zajímal názor na vojenskou stránku věci. Momentálně to spíše vypadá, že jsem asi předchozí úvahou zašel příliš daleko. Mohlo jít skutečně více o demonstraci síly a také prověření protiraketové obrany při větší zátěži. Údajně existují šance na příměří. Útok na Irán by byl také možná pro Izrael příliš velké sousto. Už kvůli poloze obou zemí. Omezený útok na jaderná zařízení by sám o sobě byl nesmírně komplikovaný a riskantní. Jinak se také nedomnívám, že by Irán JZ použil, pokud by je získal, tedy ne při útočné akci, to ale pro Izrael není žádná velká útěcha.
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Téma doporučuji přesunout do Hospody, a kdo tam není může požádat o zařazení. Možná, že se pak tyto debaty utlumí, když nebudou tolik na odiv. Strojmír nezačal špatně, ale kdo ví co bude následovat dál?
Z vojenského hlediska známý pacifikační scénář: Izraelská armáda včera uskutečnila kolem 300 leteckých útoků na palestinské pásmo Gaza, a je připravena vyslat do Gazy pozemní jednotky. Izraelští představitelé tvrdí, že ještě nebylo rozhodnuto, zda Izrael podnikne pozemní ofenzívu.
Skóre včera zatím 42 mrtvých Palestinců. Rakety Hamásu za stejné období zabily jen tři Izraelce. Přitom protiraketový štít dokázal zastavit dvě rakety míříčí na největší izraelské město Tel Aviv.
Celková bilance náletů na Gazu od středy do nedělního odpoledne dosáhla podle palestinských zdrojů 57 mrtvých, asi polovinu tohoto počtu tvoří civilisté. Mezi zabitými je 15 dětí.
Izraelské ozbrojené síly uvádějí, že za poslední čtyři dny vypálili Palestinci do Izraele na 850 raket, přičemž přes 300 z nich dokázal zastavit obranný protiraketový štít Iron Dome židovského státu.

Nicméně je to na globálních moderátorech, jak se s tím poperou! Čistě shrnutí z médií bez vlastních vývodů a komentářů probíhá "u konkurence". Osobně si myslím, že cílem je zničit Hamás jako organizaci, takže letectvo jistě provádí údery nejen na tzv. teroristické pozice.
Obama po znovuzvolení deklaruje židům podporu, takže z mezinárodního hlediska se to zdá průchodné. Hlavu si staví jen Muslimské bratrstvo v Egyptě.
Za další systém Iron Dome dokáže ničit asi více jak třetinu odpálených raket.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Sujky
rotný
rotný

Příspěvek od Sujky »

Pokial bude mat Izrael dostatocne technologie na letecky utok na jadrove zariadenia tak je dost mozny.(americania im dodali letecke bomby proti podzemnym bunkrom, ale potrebuju este vykonnejsie ktore teraz vyvyja USA? opravte ma niesom si isty)
Ono je to uskutocnitelne ale je otazne aka bude nasledovat odpoved, a otazne je ci to definitivne zastavi jadrovy program...
Neviem odkial si cerpal informacie ale aby sme sa vyhli podobnym vlaknam by bolo dobre cerpat info z medii ktore ti podavaju chladne informacie a nevyvolavaju vasne..vacsina medii pise ze ww3 zacne hned zajtra lebo Iran a bla bla... kolko je to uz rokov ?
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Hoši Írán, útok na zařízení, bych do tohoto vlákna nezatahoval, nevidím moc souvislosti. Navíc Írán se nenechal vyprovokovat a Hamás nepodporuje ani už mu neposílá údajně rakety, to si Palestinci vyrábí sami. Samozřejmě záminka jde vymyslet vždy, ale nyní bych to opravdu nespojoval a nešpekuloval. Nechme události běžet a za týden budeme třeba chytřejší.
Toto vlákno se musí držet vojenské faktografie, pak to má smysl nechat na veřejnosti. Sujky, já o těch bombách psal článek a vše, jenže mi spadnulo PC a je to v pr.... Technicky vzato nemají židé nic co by tu bombu uneslo, to mají jedině amíci v podobě bombardéru B2 Spirit.
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Má někdo novinky, co se děje ...
Fotky na vlastní nebezpečí! Tohle se do oficiálních medií nedostane. Ale jinak to jsou docela dramatické fotky, kam se hrabe 11.září. Sutiny, smrt, dětičky.
http://cryptome.org/2012-info/israel-ga ... -kills.htm

Obrázek

Jen mě napadá, situace v Izraeli nebo v pásmu Gaza? Kdo je víc v pohodě 8-)
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Kdyz jsi nechces cist o zelenine tak si nekupuj zahradkarskej casopis. Kdyz se t nelibi prezentace nebo obsah informaci, ktere ti ponuka jeden informacnej kanal tak sleduj jinej zdroj informaci. Kde je problem? Neni zadnym tajemstvim, ze media jsou nezavisle jenom do te miry do jake to vyhovuje jejich majitelum. Koneckoncu jsou to jejich prachy. Stiznost na jednostrannost medii bych pochopil pred 30 lety, ale dnes? Jak rekl muj ucitel "Ve 21. stoleti? V dobe optickejch kabelu?"

EDIT: A ty jsi upravil, můj svoji vlastní editací. Vím, že jsi lovec skalpů :lol:

EDIT: nejsem lovec skalpu jen mi trochu smrdi, kdyz mazes prispevky a dodatecne upravujes me a tve citace. Ja jsem neupravil nic, jen jsem znovu zkopiroval co jsi napsal, jelikoz ty jsi to v mem prispevku prepsal. Proc? Napsal jsem neco v rozporu s pravidly? Kdyz jsi mi zmazal (jiz nekolikrat) a zeditoval (jiz nekolikrat) muj prispevek?
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Neví přesně co si zde lesní zvířátka podělala, jelikož nás rybičky to zrovna moc nebere. Ale jen pár slov k tématu jako takovému.

Netuším jak se situace vyvine ale stávající stav je překvapivě pozitivní. K mému údivu i když ne bezbřehému se vláda státu Egypt zachoval v této krizi vysloveně mezinárodně státotvorně. To je mimořádně dobrá zpráva, protože pokud vím tak je to asi poprvé co se toto dá o nějaké islamistické vládě napsat. Tedy pokud jde o Izrael, neřeším zde co si dělají v jiných oblastech.

PRO funguje asi dobře a to je další dobrá zpráva. Jakmile se systém zaběhne, bude to ještě lepší a teba se to yvchytá tak, aby bylo možno přesně zaměřovat místa odpalů a to umožní přesnou odvetu.

A útok na Írán není třeba řešit, Izrael ho neprovede. A myslím to vážně.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Sujky
rotný
rotný

Příspěvek od Sujky »

M1A2 Abrams píše:Kdyz jsi nechces cist o zelenine tak si nekupuj zahradkarskej casopis. Kdyz se t nelibi prezentace nebo obsah informaci, ktere ti ponuka jeden informacnej kanal tak sleduj jinej zdroj informaci. Kde je problem? Neni zadnym tajemstvim, ze media jsou nezavisle jenom do te miry do jake to vyhovuje jejich majitelum. Koneckoncu jsou to jejich prachy. Stiznost na jednostrannost medii bych pochopil pred 30 lety, ale dnes? Jak rekl muj ucitel "Ve 21. stoleti? V dobe optickejch kabelu?"
O mediach som pisal iba ja tak predpokladam ze to bolo smerovane na mna.
Nepisem nic o nestrannosti takze neviem co riesis. Myslim ze je rozdiel ako je clanok napisany pre bulvar a pre serioznu tlac, o odbornych clankoch nehovoriac...Ked si chces vytvorit obraz o situacii na zaklade tlace ktora napise hocico len aby sa to predalo nech sa paci ved ja nikoho nenutim, ale ludia ktori sa tomu seriozne venuju a vyznaju tento nazor asi zdielat nebudu. :)
Sujky
rotný
rotný

Příspěvek od Sujky »

Lord píše:Hoši Írán, útok na zařízení, bych do tohoto vlákna nezatahoval, nevidím moc souvislosti. Navíc Írán se nenechal vyprovokovat a Hamás nepodporuje ani už mu neposílá údajně rakety, to si Palestinci vyrábí sami. Samozřejmě záminka jde vymyslet vždy, ale nyní bych to opravdu nespojoval a nešpekuloval. Nechme události běžet a za týden budeme třeba chytřejší.
Toto vlákno se musí držet vojenské faktografie, pak to má smysl nechat na veřejnosti. Sujky, já o těch bombách psal článek a vše, jenže mi spadnulo PC a je to v pr.... Technicky vzato nemají židé nic co by tu bombu uneslo, to mají jedině amíci v podobě bombardéru B2 Spirit.
mozes dat nejake strucne paramtre tych bomb? (kludne aj do spravy)
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Sujky to jsem tady v noci vedl s Abramsem žabomyší válku. Ale abychom se vrátili k faktografii, a toto téma budu brát tedy obecně.
Připojuji obrázek bomby s parametry.

Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Palestínsky minister zomrel po strete s izraelskými vojakmi

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/339 ... i-vojakmi/
Obrázek
pepacz
desátník
desátník

Příspěvek od pepacz »

Zijád abú Ajn, pár informací

Tento "palestinský ministr" byl přímým strůjcem atentátu v Tiberias v roce 1979 (2 mrtví, 32 zraněných). Byl dopaden a v USA odsouzen (Chicago, Illinois). Později deportován k doživotnímu vězení v Izraeli. Propuštěn v rámci výměny

http://articles.chicagotribune.com/1985 ... t-bank-ein

http://www.memritv.org/player/largePlay ... lipid=2186

Měl prostě trochu smůlu
Život je krásnej, ale člověk musí být pořád trochu nalitej.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“