Adam Bernau píše:josefg píše:
Pokusím se ti trochu rozšířit obzor- Japonský Císař sice vyhlásil kapitulaci, ale tu jaksi nikdo nebral moc vážně až do druhého září, 1. září obsadili sověti poslední z Kurilských ostrovů.
Výborně. A mohu s laskavým dovolením v rozšiřování obzorů o školní znalosti pokračovat? Třeba sérií kratičkých otázeček?
Ale určitě, to můžeš, na druhé straně bych na takové otázky neodpovídal, ale už jsem byl kdysi kritizovaný že nereaguju na odpovědi tak ač nerad pokusím se ti odpovědět. Musím se ale přiznat že nejsem dostatečně vzdělán o japonské logistice na konci války tak některé otázky zodpovím podle nejlepšího vědomí a svědomí, ale budu vycházet především z logiky a obdobných událostí při kapitulaci Německa.
Když císaře Hirohita údajně nikdo nebral moc vážně proč tedy: ministr války generál Anami spáchal v noci ze 14. na 15. srpna harakiri a proč stovky Japonců následovaly jeho příkladu?
Velmi zajímavá otázka, sice jsem u toho nebyl, ale předpokládám, že jako všichni sebevrahové usoudili, že další pokračování života nemá smysl. nebo cítil, že se blíží konec války a bude vzat k zodpovědnosti za válečné zločiny. Sebevražd vysokých nacistických pohlavárů taky nebylo málo.
- 19. srpna odletěli k MacArthurovi dvě letadla japonských parlamentářů s doprovodem amerických stíhaček?
Hezké, ale v Berlíně se také vyjednávalo od 30. dubna a kapitulace platila od 8.5. Parlamentáři se vysílali sem a tam vždycky když se blížil konec války, nebo kapitulace. Že to Japončíci podepíšou bylo jen otázkou času a pro obě strany bylo třeba dojednat podrobnosti. A každý kličkoval, aby dosáhl co nejlepších podmínek. V Německu si už výmýšlet nemohli, tak stačilo parlamentářů jedno auto. Holt v Japonsku bylo třeba dvě letadla. A je evidentní, že kdyby už kapitulace platila neposílali by Parlamentáře. Tak že to beru jako důkaz, že přes císařovo vyhlášení se 19 srpna o kapitulaci pořád jen vyjednávalo.
- 28. srpna přistálo na letišti v Acugi 45 C-47 s americkými vojáky, proč po nich Japonci nestříleli
Pravděpodobně nedostali příkaz, nebo neměli munici a nebo se jim střílet nechtělo a zároveň se jim nechtělo páchat harakiri

, technická poznámka , Japonci raděj volí termín SEPPUKU..
a proč generál Arisu přivítal plukovníka Tenche sklenkou pomerančového punče?
No tos mne dostal, asi víc než jednu plukovník nechtěl, nebo generál víc neměl. Možné je i to že generál neměl jiný punč, nebo plukovník Tench chtěl jen pomerančový. No jak můžu vědět.

Že se na palbě bude řešit pomerančový punč, to jsem netušil, no časy se mění.
Anebo to s ochotou Japonců kapitulovat bylo trošku jinak než jak přednášeli soudruzi na VUMLu?

Sice jsem na VUMLu nikdy nebyl, ale celou dobu se říkalo, že Japonci chtěli kapitulovat zároveň s Německem, jenže jim to nebylo jim umožněno. Až tady se výklady různí. Jedni říkali, že kvůli Američanům, kteří si na nich chtěli vyzkoušet jaderné zbraně, druzí říkají, že Japonci měli nepřijatelné podmínky, že například chtěli aby jim zůstala většina obsazených území včetně beztrestnosti válečných zločinů.
Možná by opravdu chtělo dát to jiného vlákna.