Měl bych jeden záludný dotaz pro znalce: Při sledování druhého dílu seriálu České století jsem si všiml, že někteří vojáci mají generálské hvězdy na rukávu a Moravec dokonce na čepici. Odpovídá to tehdejším zvyklostem, nebo si to tvůrci trochu "zamerikanizovali"?
https://www.youtube.com/watch?v=5qoZRDg1QtY čas cca 35:00
Uniformy ČS armády - značení hodností
Moderátor: jarl
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uniformy ČS armády - značení hodností
Nejsem znalec, ale pár fotografií:

Hvězdy na rukávech

Hodnostní označení na čepici
Asi bude rozdíl o jakou uniformu se jedná (Slavnostní, polní, běžná - neznám přesné názvosloví tehdejší doby)
Na Českém století tvůrci údajně spolupracovali s VHÚ, takže bych jim asi věřil...

Hvězdy na rukávech

Hodnostní označení na čepici
Asi bude rozdíl o jakou uniformu se jedná (Slavnostní, polní, běžná - neznám přesné názvosloví tehdejší doby)
Na Českém století tvůrci údajně spolupracovali s VHÚ, takže bych jim asi věřil...

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Právě to mě mátlo. Všechno ostatní je velmi věrohodné a vyhráli si i s detaily, kterých si málokdo všímá.

- El Diablo
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Dotaz z Okouna:
"Letošní dvacátý čtvrtý duben byl výročním dnem skonu pplk.konc. in memoriam Jaroslava Boháče."
Co znamená to "konc."?
"Letošní dvacátý čtvrtý duben byl výročním dnem skonu pplk.konc. in memoriam Jaroslava Boháče."
Co znamená to "konc."?

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
podplukovník konceptní (tedy spisové) služby... Konceptní služba byla jedním z druhů vojska prvorepublikové armády...
Konceptní služba vznikla 1.6.1920 vyčleněním ze zvláštní služby na základě výnosu MNO č.j. 203.389-9.odděl.1920. Příslušníci služby působili v rámci vojenských úřadů a vojskových těles, kde vykonávali administrativní, převážně kancelářskou práci.
Konceptní služba vznikla 1.6.1920 vyčleněním ze zvláštní služby na základě výnosu MNO č.j. 203.389-9.odděl.1920. Příslušníci služby působili v rámci vojenských úřadů a vojskových těles, kde vykonávali administrativní, převážně kancelářskou práci.

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
- El Diablo
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Aha, díky, to slyším prvně...

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.