V reálu je to takováhle hromada věcí

Výsledek je více méně takovýto
Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav
Možná je významné, že drtivá většina jejich vítězství byla obléhání. Angličané za stoleté války tak nějak tradičně preferovali bitvy v poli a v obléháních se často trápili. To se ostatně přeneslo i do válek růží, kde se bojovalo hlavně v polních bitvách a když měli Warwick a Montagu vyklíčit Lancestery z pohraničních hradů tak se s tím trápili, že to hezké nebylo.Bleu píše:V čem jsou jiní Francouzi pod vedením panny orleánské? tedy kromě nadšení? A nebo co se změnilo u angličanů?Rase píše:palo satko: To že znáš jenom bitvu u Kresčaku a Agincourtu, ještě neznamená, že je angličané úspěšně neužívali všude kde bojovali (po celý středověk), tady je soupis hlavních bitev stoleté války:Ked si to nakoniec zratate, tak vitazne použitie dlheho luku bolo len u niekolkych bitiek, ktore prave nevinikali nejakou dynamikou.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_H ... ar_battles
Moje oblíbená je bitva u Verneuil (nazývaná druhým Agincourtem) z roku 1424, kdy bylo zmasakrováno 7262 vojáků bojujících na straně Francouzů (z toho 4000 skotů, čímž byli téměř vyhlazeni) a nemálo Lombarďanů. Francozi přitom měli téměř dojnásobnou převahu. Angličané přišli o 1600 mužů (z toho údajně jen velmi málo lučišníků). Velitel angličanů, vévoda John Bedford, tehdy bojoval opěšale (právě s poloxem) a pobil nemálo nepřátel. Za čtyři roky zvrátila tato vítězství Johanka z Arku
Pozor! Já jsem nesrovnával luk s kuší, srovnával jsem (v tom srv. tahu a délky nápřahu) tzv. "anglický dlouhý" luk s běžným lukem.Rase píše: Anglický dlouhý luk je mnohem méně náročný na výrobu, než technologicky pokročilejší kuše.
Jestli je tím lukem o délce jednoho metru myšlen rovný dřevěný luk, tak se jedná o technický nonsens.Alfik píše: Pozor! Já jsem nesrovnával luk s kuší, srovnával jsem (v tom srv. tahu a délky nápřahu) tzv. "anglický dlouhý" luk s běžným lukem.
Dlouhý luk (tzn. luk cca o délce od "do podpaždí" až do výšky postavy) má až o 4-5 kg menší tah než luk o (mnohem praktičtější) délce okolo metru. Je to způsobeno právě tou délkou nátahu (člověk holt nemá nekonečné ruce)
Možní se jedná o speciální luk pro sedící lukostřelce, ale tradiční samurajský asymetrický luk Yumi má hrubě přes dva metry. Měl jsem to štěstí a viděl jsem v Japonsku v Tsurugaoka Hachimangū soutěž v Yabusame (jízdní lučištničtí) a držel ho v ruce.Alfik píše: Pro srv., tzv. samurajský luk měřil 1-1,2 m, měl nesymetrický nátah, při střelbě v sedu se opíral dolní částí o zem, a nepoužíval se (nemohl se používat) takový nátah jako u jiných národů, právě kvůli tomu způsobu nátahu kterému my říkáme "dětský"
Jestli se stále bavíme o přímém luku a ne luku reflexním, tak problém je ten, že krátký (metrový) luk nemůže mít stejnou hodnotu taku jako luk dlouhý. Pokud si dobře pamatuji, tak na tah 50 liber musí mít luk minimální délku 170cm.Alfik píše: K tomu cos napsal o tom že se krátký zlomí: No to je právě to, co myslím. Tím jsi právě potvrdil co jsem napsalovšem jinými slovy. Krátký luk, se prostě nenatahuje tak daleko jako dlouhý, a přitom na stejnou hodnotu tahu. Proto může mít podst. kratší šípy
Tady ještě doplním, že rychlost střelby na délce luku moc nezáleží, i z dlouhých luků lze střílet s dost vysokou kadencí. Jde spíš o rozdílný celkový přístup - rychlé střílení využívali spíš ti různí arabové, turci či mongolové, a ti zase měli krátké luky kvůli snadnému použití za jízdy na koni. Angličané s dlouhými luky naopak na velmi rychlé střelbě nebazírovali, protože jejich strategické využití lukostřelby to tolik nevyžadovalo. Kdyby to ale trénovali (a měli slabší luky), tak by 1 šíp za nějaké 2s - 3s zvládli taky.Alfik píše: A ještě jedna výhoda: U krátkého luku lze držet v ruce několik šípů, a střílet tedy s vysokou kadencí a přitom zcela mířeně. Vyzkoušeno, potvrzeno (mnou) - a nakonec, na YT jsem viděl i video nějakého borca co to dělá jako šou za prachy
V jakém smyslu? To by mě celkej zajímalo.Kaven píše:Svoji roli v tom hrál i celkový přístup lučištníků - šlo o jednu z prvních (ne-li úplně první) součástí evropské armády, do kterých se vloudily prvky skutečně profesionálního vojenství.
Protože tvořili organizované jednotky, spolupracovali a koordinovali se. A celkem se jim i dalo velet. Narozdíl od nich rytíři byli individuality, bojovali za sebe a za svou slávu. Ze strategického hlediska byl často problém i jen nechat si jich pár v záloze, protože postávat v záloze zatímco ostatní bojují vypadalo trochu jako zbabělost, což by rytíř nesnesl. Současně lučištníci byli velmi dobře cvičení, bojovali účelově, nedělalo jim problém střílet rytíře ze zálohy nebo v době, kdy odpočíval (četl jsem zmínky o rytířích, kteří si během bitvy poodjeli bokem odpočinout, pootevřeli si hledí aby se vyvětrali, a vzápětí schytali mířený anglický šíp do obličeje). V tom všem byli daleko blíž modernímu pojetí vojáka, než ostatní účastníci středověkých bitev.Bleu píše:V jakém smyslu? To by mě celkej zajímalo.Kaven píše:Svoji roli v tom hrál i celkový přístup lučištníků - šlo o jednu z prvních (ne-li úplně první) součástí evropské armády, do kterých se vloudily prvky skutečně profesionálního vojenství.
K tomu jsem našel pěkné porovnání:Kaven píše: Aby bylo krátkým lukem možno dosáhnout plného nátahu a velké síly, tak už je nutné sáhnout k reflexnímu luku a kompozitním materiálům (dřevo, šlachy, rohovina).
To ostatně asi poznali Francouzi u Agincourtu, kde pravděpodobně bylo lučištníky zmasakrováno mnohem vice rytířů různými tesáky, bijáky, atd. v tlačenici a bahně než šípy.Kaven píše: Dokonce když vystříleli šípy, tak lučištníci popadli meče, a proměnili se na velice účinnou středně těžkou pěchotu. Luk tedy nebyl zdaleka to jediné, kvůli čemu vítězili.
Jen doplním, že nejen lučištníci, ale i Angličtí rytíři byli najímáni (a placeni) králem. V boji pak většinou bojovali poslušně na zemi bok po boku s lučištníky.Kaven píše: Protože tvořili organizované jednotky, spolupracovali a koordinovali se. A celkem se jim i dalo velet. Narozdíl od nich rytíři byli individuality, bojovali za sebe a za svou slávu. Ze strategického hlediska byl často problém i jen nechat si jich pár v záloze, protože postávat v záloze zatímco ostatní bojují vypadalo trochu jako zbabělost, což by rytíř nesnesl. Současně lučištníci byli velmi dobře cvičení, bojovali účelově, nedělalo jim problém střílet rytíře ze zálohy nebo v době, kdy odpočíval (četl jsem zmínky o rytířích, kteří si během bitvy poodjeli bokem odpočinout, pootevřeli si hledí aby se vyvětrali, a vzápětí schytali mířený anglický šíp do obličeje). V tom všem byli daleko blíž modernímu pojetí vojáka, než ostatní účastníci středověkých bitev.
V tomto bych navázal na Bleu. Pojem "profesionální vojenství" se dá aplikovat prakticky od úsvitu lidstva, kdy se určité formy toho, co pod tímto pojmem myslíme, začaly objevovat. Základním problémem masovějšího rozšíření byla schopnost organizace a administrace a ta se poprvé projevila ve starověku. Ve středověku díky úpadku organizovanosti se poněkud vytrácí aby se s jejím zlepšením opět "navrátila". Netýkalo se to ovšem jen anglických lučišníků, ale víceméně se jednalo o obecný jev který postupně vedl k vybudování masových národních armáda podobných svým rozsahem právě starověkým armádám a od nich postupně přešel k současným profesionálním armádám opět na podobné bázi jako první profesionální starověké armády (asi nejznámější příklad - římské legie po Mariově reformě).Kaven píše:Svoji roli v tom hrál i celkový přístup lučištníků - šlo o jednu z prvních (ne-li úplně první) součástí evropské armády, do kterých se vloudily prvky skutečně profesionálního vojenství.
Janovští střelci z kuší byli ve své době taky velice schopnou a slavnou jednotkou (taky drahou). U Kresčaku, jim ale štěstí nepřálo. Organizace měla velké trhliny a pokud by střelci dokázali zaujmout výhodné pozice a skrýt se za pavézami (které si vezli na vozech), dokázali by angličanům řádně zatopit. Přišel ale déšť a janovanům zmokly tětivy kuší (angličané u luků tětivy snadno odepnuli a schovali pod klobouky), což snížilo dostřel. Nepodařilo se ani rozvinou pavézy (nevím proč) a byli tak vystaveni palbě luků. Následně se přes ně přehnala francouzská kavalerie a většinu střelců ušlapala (původně prý 5000 střelců). Padl i jejich velitel Ottone Doria.Je taky pravda, že žoldnéřské skupiny se po středověkých bojíštích pohybovaly také, koneckonců u Agincourtu byla tuším na francouzské straně jednotka Janovských střelců z kuše. Ale pochybuji že ti by dokázali totéž co angličané, kdyby si s nimi prohodili místo.