Promiň, ale "maximálka" do 2m výsky vln je vcelku "průser", který toto plavidlo vcelku degraduje (bude-li využito na vodě, na kterou nebylo projektováno). Sice jsem na "Kaspickém" či "Černém rybníku" nikdy nejezdil, bohužel, ale velmi dobře znám Středozemní moře, zejména pak "Balt", to je srdeční záležitost (i když je to taky rybník). A mohu tě ubezpečit, že výška vln na "širém" moři 2 - 3 metry, je vcelku běžná věc. Samozřejmě, že někdy méně na druhou stranu někdy o dost výše. Prostě konstruovat válečnou loď s takovým to omezením, no nevím..., jestli ano tak opravdu pro velmi specifické bojiště. Na "Středomoří" či "Balt" je lépe zapomenout a nebo ne, ale po té je to nevyužitý potencionál. Což může potvrzovat post Alchyho.Niekto tu chcel vedieť pomer baly/ rýchlosť. Nie som si istý ale mám pocit že 4 baly zvláda. Udáva sa len že plnú rýchlosť si udrží pri výške vlny až 2 metre. Bal však udáva skôr dĺžku vlny, resp. počet vĺn za časovú jednotku.
Proti lodím samotným nic nemám. Jsou velmi zajímavé a silně vyzbrojené. Žádná podobná konstrukce ve světě zřejmě neexistuje, a to je důvod proč o nich pochybuji, k plavebním omezením jsem se již vyjádřil. A selský rozum mi velí, "kurňa" kdyby to bylo tak dobrý, tak proč tak málo?"Kvality" lodí Bora ohodnotili turci tak, že prevelenie druhej lode z Baltickej flotily k Čiernomorskej flotile považovali za veľmi vážnu zmenu v pomere síl v Čiernom mori a mali k tomu aj nejaké "oficiálne medy".
Já, už jsem to onehdy hledal, ale Balovu stupnici jsem nikde nenašel. Řídím se Beaufortovo stupnicí. Kdyby sem někdo mohl hodit odkaz, byl bych rád. Každopádně na výše uvedené to nemá vliv.Nie som si istý ale mám pocit že 4 baly zvláda.