AMEN

Film je film a dokument je dokument.
Film je pro zábavu (pokud není úplně pitomý) a dokument k poučení (pokud není úplně pitomý)

Moderátor: jarl
Tohle je další takoví pěkný příklad legendy, která v obecném historickém povědomí přežívá. :-) Co vím tak z různých rozhovorů se známímí a kamarády, kteří se o historii moc nezajímají, tak většinou si opravdu myslí, že tam bylo jen 300 Sparťanů a šmitec. Přeci jen pro poslední generace je hlavní zdroj informací v tomto film 300.Alfik píše:Všichni vědí, že u Horkých bran nebylo 300 bojovníků, ale několik tisíc. A že zdaleka ne všichni (kromě dvou) tam pomřeli.
jarl píše:Proto mě zaráží ta reakce ruského ministra kultury...
Svým způsobem lepší žádná národní hrdost (tohoto ražení), než falešná a mělká národní hrdost postavená na národních mýtech, mindrácích a stádním papouškování klišé bez významu. Národ, který nezná svoji historii, není schopen ji reflektovat a není schopen za slovy o vlastenectví najít význam a jednat dle něj nemá být na co hrdý. Ne nadarmo jsou v téhle (a nejen v téhle) republice největší "vlastenci" nácci, komunisté a jiné existence a mají o tom nejvíce plnou hubu prázdných keců a symbolů.Martas2411 píše:Líbí se mi hrdost národa,kdy i po tolika letech nezapomínají.To samé lze říct i o Polácích.O tom jsem se přesvědčil,když jsem s nima dělal na šachtě.Sice by zpeněžili všechno,ale na svou historii si nedali šáhnout.Naše národní hrdost skončila v září 1938.I když pár projektů v polistopadové době vzniklo.Viz třeba Tobruk,nebo Tmavomodrý svět.
Když se lidi budou zabývat hovadinama, věřit na pohádky a schovávat se před realitou, tak se samozřejmě nic nezmění. Nyní máme dokonce největší šanci a podmínky pro to něco změnit - bezkonkurenčně největší přístup k informacím všeho rázu a všech směrů a politická volnost. Jenže se prostě ukazuje, že značná část obyvatelstva neví, co si s tímto počít (a v horším případě s tím ani nechtějí nic dělat) a utíkají zpět k jednoduchosti, zkratkovitosti a ověřeným "řešením". Aby pak mohli říci, že s tím vlastně ani nic dělat nemohou a měli čisté svědomí.Pátrač píše:Polare my zde máme té indoktrinace ve jménu něčeho plných 97 let. A nyní máme další kolo. U nás to nejde zlomit, nebo spíše tomu přestávám věřit.
To máš na mysli Kellyho hrdinové?Pátrač píše:Nebo jak jeden tank jede vykrást tuny a tuny zlata, to je starší podivuhodnost.
On je v tomto trochu problém, že za totality (abych použil doboví termín) docházelo k rozsáhlé falzifikaci dějin. Dějiny potom spíše v určitých momentech "prosakovali", než aby existovala nějaká cílená snaha o jejich popis. Takže se nedivme, že ještě 71 let po WW2 v případě Východní fronty existují rozsáhlá bílá místa, která teprve čekají na detailnější popis případně, že do obecného povědomí některé věci nepronikly a tudíž se stále dokolečka "znovuobjevují". Mě potom přijde smutné, že v rámci snahy o popis dějin tak jak se stali a odstranění smyšlenek se najde část lidí, kteří rozsáhle brojí proti "přepisování historie".Barrymore píše:Ono to tak trochu souvisí s občasnými vlnami nových generací historiků, kteří odhalují pořád ty samé skandální skutečnosti.