Pre nás (ČSR) to síce korektné nie je (zvolili sme si to vlastne sami), ale pre ostatné VE krajiny to, že s oslobodením prišla nová okupácia sedí. Do bodky.Aaron Goldstein píše:...že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla...

Pre nás (ČSR) to síce korektné nie je (zvolili sme si to vlastne sami), ale pre ostatné VE krajiny to, že s oslobodením prišla nová okupácia sedí. Do bodky.Aaron Goldstein píše:...že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla...
Možno to teda bolo tým že v čase zmeny režimu si bol prvák ZŠ.Ale:Polarfox píše:....Jenže co si budeme povídat, tak dlouhá léta bylo celkem prdlajz (a v některých oblastech se to nepohlo pomalu ani doposud) a tak jsem již v útlém věku vstřebal tolik partyzánů, pionýrů, mládeže té či oné, hrdiny toho či onoho, sovětské techniky, vítězství toho či onoho, památku toho či onoho, role a velikosti SSSR a ďábelských fašistů za každým bukem, že to už kdy těžko překonám (kdybych tedy chtěl). Takže už jako mladý člověk jsem dostal neúmyslnou podvědomou nalejvárnu sovětského pohledu na svět, válku, atp. Na každém rohu stál na podstavci nějaký sovětský tank nebo letoun a i když na to člověk může mít vlastní názor, tak podvědomě to v něm vzbuzuje názor, že to fakt muselo být hodně hodně důležité...všechny ty pomníky, oslavy a tak. Takže ačkoli jsem do sebe pral postupně i řadu jiných a konečně pestřejších informací a krok po kroku se přede mnou otevřel obrovský svět miliónu odstínů šedi, tak jakous takous základní národní nalejvárnu a pocit odpovědnosti a hrdosti vůči "našim" hodnotám jsem už dostal. Kdyby se tohle kódování 100% povedlo, tak jsem jasnej adept na to skočit po sovětském výkladu války a důkazních mechanismech za tím a nepřišlo by mi to divné....
Nevnímam celkom rozdiel medzi "dobyla" a "přišla nová okupace," - je to jedno. A viem ti tu dať ozaj úctivé množstvo príkladov, kde sa SA aj u nás (ČSR) správala ako na dobitom území... Na Východnom Slovensku napr. množstvo odvlečených, násilia, znásilnení... Vrátane mojej rodiny... Ako na dobitom území. To čo od Sovietov, naši nezažili ani od Maďarov, či Nemcov... Takže ten Klvaňa až tak mimo nehovorí...Aaron Goldstein píše:S výrokem, že s osvobozením přišla nová okupace tu ale nikdo neoperuje... Dokonce ani ten Klvaňa ne... Řeč je o výroku, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla...
Děkuju... Přesně jsi ukázal, jak se k těmto výrokům přistupuje a že to nejsou jen výkřiky do tmy nějakého magora a o čem jsem to vlastně psal...arten píše:Nevnímam celkom rozdiel medzi "dobyla" a "přišla nová okupace," - je to jedno. A viem ti tu dať ozaj úctivé množstvo príkladov, kde sa SA aj u nás (ČSR) správala ako na dobitom území... Na Východnom Slovensku napr. množstvo odvlečených, násilia, znásilnení... Vrátane mojej rodiny... Ako na dobitom území. To čo od Sovietov, naši nezažili ani od Maďarov, či Nemcov... Takže ten Klvaňa až tak mimo nehovorí...
Vidíš, že to není jen točení se na pár magorech...Polarfox píše:AG: Jak píše Zemakt - točení se na pár magorech je podpásovka a o ničem to nevypovídá
Čo sa týka nášho mestečka tak žiadny odvlečený,žiadna znásilnená,žiadny zabitý civil a bojovalo sa za mestom o opevnený strategický kopec,padlo niekoľko rusov(cca 10?) a niekoľko nemcov.Nemci zemiaky nechali a rusi si ich vzali,rusi si nabrali hydiny ale nie všetku,zobrali nejaké novšie vozy a staršie nechali nikto to nenazýval ako rabovanie(povedali-rusi vzali).V susednom mestečku vyrabovali banku a potom skupovali náramkové hodinky(niektorí).Rusi ktorí bývali u babky sa správali slušne.arten píše:Nevnímam celkom rozdiel medzi "dobyla" a "přišla nová okupace," - je to jedno. A viem ti tu dať ozaj úctivé množstvo príkladov, kde sa SA aj u nás (ČSR) správala ako na dobitom území... Na Východnom Slovensku napr. množstvo odvlečených, násilia, znásilnení... Vrátane mojej rodiny... Ako na dobitom území. To čo od Sovietov, naši nezažili ani od Maďarov, či Nemcov... Takže ten Klvaňa až tak mimo nehovorí...Aaron Goldstein píše:S výrokem, že s osvobozením přišla nová okupace tu ale nikdo neoperuje... Dokonce ani ten Klvaňa ne... Řeč je o výroku, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla...
Ale to informačné váakum tu prežívali všetci.A automaticky sa pristupovalo k informáciám obozretne(noviny sa čítali odzadu),A už bolo na schopnostiach toho ktorého človeka aby si uvedomil že určité skutočnosti do seba nezapadajú podľa toho ako to hlásala štátna propaganda(hovorilo sa tomu "pán doktor nemám prepojenie medzi ušami a očami....A to je čo?...Všade počujem že sa máme dobre a vidím pi.u"!!).A ak to nebol niekto schopný posúdiť tak sa mohol stať obeťou tej manipulácie čoho sme svedkom aj teraz v podaní Klvaňu a spol.,oslobodenia Osvienčimu Ukrajincami,obsadením Československa,.. a to že to padá na úrodnú pôdu ti tu práve predviedol člen Palby o ktorých by sa chcelo povedať, že si sú schopní skladať historickú mozaiku.Dzin píše:...
kenavf
Jenže tohle je trochu jiný problém, než na který narážíš. Dejme tomu, že lidi moc propagandě nevěřili, ale jak Polarfox správně poukazuje, když máš jediný zdroj informací, tak ikdyž k němu přistupuješ obezřetně, pokud je ti předkládán v masivní podobě, zanechá to na tobě určitý odraz. A pokud dostaneš nějaký jiný zdroj, už ho s tím původním poměřuješ. Ve chvíli, kdy je potom tento nový zdroj zásadně odlišný či dokonce tvrdí úplný opak, začne to na tobě zanechávat pochyby, protože takto odlišně se ti to prostě nezdá....
Chápeš (respektive vím, že nechápeš), že tohle je přesně to, o čem tu mluvím? Já to nikdy nežral (nic takového jsem nenapsal, jen že jsem se s tím všude setkával a mělo to tendenci ve mě vyvolávat nějaký podvědomý dojem), moje rodina to nikdy nežrala, ale i takové lidi to nutně ovlivnilo a ani si to neuvědomují. Spousta věcí tu díky té informační a indoktrinační dece, která nad Československem po roce 1948 ležela, prosákla a znaturalizovala natolik, že už to bylo bráno povětšinou jako dlouhodobý fakt a ne komunistický/sovětský import, který by jsi měl či neměl žrát. Něco na způsob "komunisti mi můžou vlízt na hrb, lžou jak tiskne, ale vůdčí a rozhodující role SSSR ve válce je nezpochybnitelná" (páč se člověk s ničím jiným než nezpochybnitelnou a rozhodující vůdčí rolí SSSR neměl šanci potkat, ať už režim žral nebo ne a pralo to do něj ze všech stran, ať už to chtěl přijímat nebo ne). I po revoluci, kdy už to teoreticky nežral a nemusel žrát nikdo, tak se to vleklo dále...protože v povědomí lidí už to bylo jako naše historie a odkaz a ne jako cizí import, který je třeba vytěsnit. Tudíž to do velké míry přežilo. A vzhledem k tomu, že tato úspěšná kukačka dostala jakoby čistou lustraci, tak kdokoli by chtěl milému ptáku jen zkřivit brko, tak se se zlou potáže...protože teď už to není kukačka, ale sojka a vždycky byla a kdo říká něco jiného, je nepřítel národa, prznitel historie a revizionista ovlivněný bůhvíčím a bůhvíkým.kenavf píše:Opakujem,nikto tu "nežerie" hrdinskú pozíciu sovietskeho vojaka ani hrdinskú pozíciu Sovietskeho zväzu.Ak si ju žral vtedy ty,tak to je tvoj problém ale neposudzuj podla toho ostatných.
A kromě toho, že se k tomu má přistupovat obezřetně a že jste věděli, že spousta věcí je jinak, tak jste věděli co? Přesně to velké kosočtverečné, co píšeš. Věděli jste že něco, ale ne jak konkrétně a do jaké míry. Což je trochu jak chytat sardinky sítí na tuňáky...spousta prostoru pro to, kudy ti může něco zdrhnout. A co ti zdrhne, tak toho už se nezbavíš. Nemluvě o tom, že byly oblasti, na které lidé počítám dlabali více než na jiné. Koho zase tolik zajímalo, jaká byla role SSSR ve válce a v celém tom soukolí? Stejně bojovali proti Němcům, tudíž v dobré věci, stejně většinu našeho území osvobodili oni, stejně byla role ve válce proti Německu, našemu bezprostřednímu nepříteli a utlačiteli velká, tak co v tom vrtat a proč v tom vrtat? Proč se raději nestarat o maso, výjezdní povolení nebo bůhvíco bezprostřednějšího. A kdo po těchto letech nezpochybňování, nezájmu a automatického přejímání bude ještě něco zpochybňovat? Po 40+25 letech?kenavf píše:Ale to informačné váakum tu prežívali všetci.A automaticky sa pristupovalo k informáciám obozretne(noviny sa čítali odzadu),A už bolo na schopnostiach toho ktorého človeka aby si uvedomil že určité skutočnosti do seba nezapadajú podľa toho ako to hlásala štátna propaganda(hovorilo sa tomu "pán doktor nemám prepojenie medzi ušami a očami....A to je čo?...Všade počujem že sa máme dobre a vidím pi.u"!!).
Tím, že neznám každého Klvaňu a spol., který kdesi cyntá cosi?kenavf píše:,.. a to že to padá na úrodnú pôdu ti tu práve predviedol člen Palby o ktorých by sa chcelo povedať, že si sú schopní skladať historickú mozaiku..
Dalo by se to ještě doplnit třeba o provázanost tohoto s akcemi SSSR na prosazení svého mocenského vlivu na našem území a vzájemná komparace politiky a aktivit SSSR a USA ve vztahu k Československu na konci války a počátku mírového života. Sice se o tom po různu vyskytují články či se tomu věnují některé knihy, ale jak píšeš, nějaká rozsáhlejší práce není nebo jsme ji alespoň nezaznamenal.Pátrač píše: Mě osobně dost chybí nějaká kompexnější studie o znásilňování či rabování jednotkami RA, našeho armádního sboru, RKA a vojáků USA na našem území a dalších škodách které způsobili nikoliv bojovou činností, ale zvůlí jednotlivců či celých jednotek. I zaujatá studie by byla lepší než nic.
Podle mého nemá cenu zabíhat do podrobností. Navíc nikdo tu nechce sovětskému vojákovi cokoli upírat (jak se někteří mylně domnívají) a nebo na něm cíleně hledat nějaké vady, ale zasadit jeho počínání a nasazení do kontextu. Ve válečném a těsně poválečném období byla spojenecká mašinérie a průběh války složitý stroj, který se za přispění všech součástek nějak fungoval a sunul se vpřed. Následně došlo k tomu, že z něj byla vytržena jedna důležitá součástka, velké nepřehlédnutelné ozubené kolo a věci se začaly brát stylem "podívejte jak je krásné, velké, kulaté, když ho pustím z kopce, tak se bude samo také hýbat vpřed, ostatních součástek netřeba (a zbytek stroje, na rozdíl od kola, když ho čutnu z kopcePátrač píše:Mě osobně dost chybí nějaká kompexnější studie o znásilňování či rabování jednotkami RA, našeho armádního sboru, RKA a vojáků USA na našem území a dalších škodách které způsobili nikoliv bojovou činností, ale zvůlí jednotlivců či celých jednotek. I zaujatá studie by byla lepší než nic. Bohužel statistika nebude mít velkou váhu - asi nelze získat hodnověrná fakta od pozůstalých odsunutých Němců ze Sudet. Ale bylo by to něco, s čím by šlo něco dělat.
Což předvádíš velice krásně. Celý tvůj příspěvek jsou tvrzení a postoje, která vkládáš do úst jiným, aby jsi se s nimi vzápětí mohl dohadovat a poukazovat na jejich pomýlenost.Mirek58 píše:Hezky se zde projektuje nedostatek empatie - koukání na svět tankovým průhledem-. A naprosto neomluvitelné zužování problému války na východě na základní prvky- sověty a němce. Rusáci jsou fuj, anžto v 1945 sežrali dědečkovi krávu, výkupčí němců jsou fajn, anžto za krávu zaplatili.( Tak tomuhle říkám paradox par excelence)Rusáci jsou fuj, protože rabovali a znásilňovali.( Jenže se zde zapomíná, že " civilizaci" do tehdejšího SSSR přinášeli nejen Němci, ale i Maďaři a Slováci, Rumuni a další. Jen na okraj, na Slovenskou státní příslušnost dojel můj vlastní děda v 1945, v Sudetech a celá rodina to pochopila proč) Rusáci si "honí tričko" jak porazili Japonsko. Přece v Mandžusku bylo jen pár Japonců, a válku vyhrály atomovky ne? Tak proč Ami strkali Rusákům ten materiál? Stačí si o Mandžusku něco nastudovat a obraz je jiný. A atomovky? Doslova se dá jejich použití hodnotit stylem, že Ami měli "z prdele kliku" při jejich použití. Prostě se argumentuje, tak jak se momentálně hodí. Protože se chce
Asi jim to vyhovovalo a zapadalo do jejich názorového směru.Jo, ti moudří se smáli jen zaostalosti SSSR. Ti hlupáci, jak jen si to mohli dovolit..
To nebolo na teba ale na artena vzhľadom na toto jeho vyjadrenie:Polarfox píše:...Tím, že neznám každého Klvaňu a spol., který kdesi cyntá cosi?kenavf píše:,.. a to že to padá na úrodnú pôdu ti tu práve predviedol člen Palby o ktorých by sa chcelo povedať, že si sú schopní skladať historickú mozaiku..Tak pardon
arten píše:Nevnímam celkom rozdiel medzi "dobyla" a "přišla nová okupace," - je to jedno. A viem ti tu dať ozaj úctivé množstvo príkladov, kde sa SA aj u nás (ČSR) správala ako na dobitom území... Na Východnom Slovensku napr. množstvo odvlečených, násilia, znásilnení... Vrátane mojej rodiny... Ako na dobitom území. To čo od Sovietov, naši nezažili ani od Maďarov, či Nemcov... Takže ten Klvaňa až tak mimo nehovorí...Aaron Goldstein píše:S výrokem, že s osvobozením přišla nová okupace tu ale nikdo neoperuje... Dokonce ani ten Klvaňa ne... Řeč je o výroku, že nás Rudá armáda neosvobodila, ale dobyla...
Ak som si to zle interpretoval,tak to beriem späť.a tak jsem již v útlém věku vstřebal tolik partyzánů, pionýrů, mládeže té či oné, hrdiny toho či onoho, sovětské techniky, vítězství toho či onoho, památku toho či onoho, role a velikosti SSSR a ďábelských fašistů za každým bukem, že to už kdy těžko překonám