Rase, ale veď nikto netvrdí, že Puma je zlé vozdilo. Len je zložité a drahé (tie hard-kill ďalej navýšia cenu...)
Rase píše:Ono totiž i do BVP-2 se vejde stejný počet vojáků jako do Pumy. Pokud tedy současné BVP u AČR vozí roj o počtu 6 vojáků, tak nevím, proč by nové BVP mělo vozit víc vojáků
Dzin píše:To máme 3 vojáci ve vozidle a 6 v roji.
Ešte raz - 7, nie 6. A je to tak nešťastná konštelácia, že prechod späť k modelu BVP1, alebo ak chcete k Stryker rojom, pozostávajúcim z dvoch 4 členných palebných tímov je priamo žiadúci (u nás sa o tom uvažovalo, neviem prečo to vyšumelo, u vás za o tom uvažuje asi zase (domnienka))
Dzin píše:
CV 90CZ je modernizovaná CV 90. Můžeš to nazývat třeba novou generací, ale stále je to modernizace původního stroje navrženého před třiceti léty.
Nie. Nie je. Bodka. (Dzine fakt si pozri niečo o rodine CV90 a jej vývoji...)
klingy píše:Arten, co sa tyka tej hmotnosti vs. ochrna, tak sa to neda hodnotit, museli by sme systemovo rozobrat kazde vozidlo, od systemu odpruzenia, to ze ma Ascod mensiu hmotnost, este nezmamena, ze ma horsie pancierovanie
Jasné máš pravdu (ináč ASCOD má o niečo väčšiu hmotnosť, CV90 má možnosť aj panciera MEXAS na báza keramiky s odolnosťou STANAG 6 (a tým sa asi dostáva na tých 35t)), ale myslel som iné - pri rovnakých technológiách (a teda cene) a hmotnosti je obstavanie podstatne väčšieho vozidla pancierom nutne na úkor zníženia jeho ochrany.
klingy píše:ERA pouzita na "C" pancierovani Pumy resp. hybridne pancierovanie sa vola Clara( Composite Lightweight Adaptable Reactive Armour,) vyraba to Dinamit-nobel, narozdiel od standardneho dynamickeho panciera, ktore je tvorene spravidla ocelovym obalom a vybusninou toto ma nemetalicky oblal s maximalnou odolnostou na urovni LVL6, pricom ten nemetalicky oblal, je tam preto aby v pripade explozicie doslo k co najmensiemu ucinku na okolo sa pohybujuceho pesiaka...
Mne sa práve toto nezdá. Ak spredu stačí aj proti RS keramický základný pancier s Levelom 6, ale zboku musia dať dynamický prvok - logicky mi vychádza, že balistická ochrana musí byť slabšia. Ale hádať sa nebudem (mohli by v rámci skúšok Pumu poostreľovať 30mm zboku

)