ŘÍZENÝ KOMPLET
9K11
Modifikace PTŘS: 9M14, 9M14M, 9M14P, 9M14-2, 9M14-2M, 9M14-2F

[align=center]obr.1[/align]
HISTORIE
Vývoj Maljutky byl zahájen v roce 1961 v Konstrukční kanceláři strojírenství (Konstruktorskoje bjuro mašinostrojenija – KBM) ve městě Kolomna. Maljutka byla vyvinuta ve dvou verzích: přenosné a mobilní. Přenosná verze používala odpalovací zařízení 9A111. První mobilní verze s označením 9P110 vznikla na bázi kolového obrněného průzkumného vozidla BRDM. O něco později vznikly též verze 9P122 a 9P133 (s PTRK Maljutka-P) na bázi modernějšího vozidla BRDM-2. Mobilní verze nesly ve všech případech 14 PTŘS, z nichž šest bylo umístěno na výsuvném odpalovacím zařízení. V roce 1963 byl komplet Maljutka zaveden do výzbroje vrtulníku Mi-1U a po roce 1974 byl zaveden i na vrtulníku Mi-8TBK.
V roce 1967 byl zahájen vývoj PTRK 9K11P Maljutka-P s poloautomatickým povelovým systémem dálkového navedení po záměrné SACLOS (Semi-Automatic Command to Line-of-Sight). Upravená PTŘS má označení 9M14P. Další zásadní modernizace následovala až v roce 1995, kdy byla vyvinuta verze kompletu 9K11-2 Maljutka-2 s PTŘS 9M14-2 (kumulativní hlavice), 9M14-2M (tandemová kumulativní hlavice) nebo 9M14-2F(termobarická hlavice).
URČENÍ
Ničení pohyblivých a nepohyblivých pancéřovaných a jiných cílů na vzdálenost do 3000 metrů.
KOMPONENTY KOMPLETU-
- přenosné odpalovací zařízení 9A111
- mobilní odpalovací zařízení na BRDM 9P110, 9P122, 9P133,
odpalovací zařízení 9V332 na vrtulníku Mi-8TV3
- řízená střela 9M14

[align=center]obr.2[/align]
POPIS PTŘS 9M14
Řízená střela je naváděna na cíl metodou tří bodů pomocí signálu z odpalovacího zařízení, který je na střelu přiváděn po vodiči. Stabilizaci střely za letu a její rotaci zabezpečují stabilizační křídla, v počáteční fázi letu skloněná poloha trysek startového motoru. K vizuálnímu pozorování střely po dobu letu je určena stopovka.
Korekce dráhy letu je prováděna vychylováním nástavců trysek letového motoru podle signálu z přístrojové části řízené střely. Motor je dvoukomorový na TPH. Startová náplň uděluje střele letovou rychlost a rotaci. Letová náplň rychlost střely udržuje. Zničení cíle zajišťuje kumulativní bojová hlavice iniciována nárazovým piezoelektrickým zapalovačem.

[align=center]obr.3