Ach jo. Tak znova.
Co jsem našel, tak AČR chce protinámrazové zařízení lopatek vrtule. Augusta to mít má. U Venomu jsem nic nedohledal, ale je vybaven odmrazovacím systémem při vstupu vzduchu do motoru. Osobně si myslím, že Bell má nějakou obdobu ochrany lopatek vrtule před namrzáním. Otázkou ale je, co za schopnosti budou osekány, v rámci očesání ceny až na dřeň, aby mohli cenově konkurovat italskému stroji. Otázkou je, zda by byl ten systém už v základu (mají to Mariňáci ?) nebo by musel být dokoupen, stejně jako lepší výzbroj. Součástí americké nabídky je totiž pouze kulomet M240 ráže 7,62 mm, ostatní výzbroj by si musela armáda dokoupit. Osazení Plamenu je jen zbožné přání a nebude to fungovat, jak již bylo zmíněno. Italové nabídli výrazně nižší cenu pohybující se okolo sedmi miliard korun. Navíc nabízejí kulomety ráže 7,62 a 12,6 mm a také řízené i neřízené střely. Součástí má být i zmiňované protinámrazové zařízení. Aby to tedy nedopadlo tak, že koupíme Venom za cca 10 mld. a pak budeme dokupovat za dalších cca 5 mld. další vybavení a výzbroj.
Otázkou ale je, co za schopnosti budou osekány, v rámci očesání ceny až na dřeň, aby mohli cenově konkurovat italskému stroji
Bell italskému stroji nemůže v ceně konkurovat ani kdyby se rozkrájel (zde možná pomůže zkratka, kterou již nakousl Skelet: CASA vs. Spartan, kdy záleží na tom, co vlastně koncový uživatel od nově pořízeného typu chce a očekává, respektive k čemu ho hodlá používat). Proč? Viz. Starlightovo posty o cca pět-šest stránek tomu na zad. Opět ve zkratce: vojenský vs povojenštělý, hezky česky.
Jinak k "antifreeze" jsem po 20 minutách nic nenašel a budu rád, když to někdo osvětlí. A to i v té souvislosti, zda-li to není standart a proto se to třeba vůbec nezmiňuje.
Součástí americké nabídky je totiž pouze kulomet M240 ráže 7,62 mm, ostatní výzbroj by si musela armáda dokoupit. Osazení Plamenu je jen zbožné přání a nebude to fungovat, jak již bylo zmíněno. Italové nabídli výrazně nižší cenu pohybující se okolo sedmi miliard korun.
Američani nabídli kulomet, mi tam možná napácháme Plamen. A co Italové, co nám vlastně nabídli kromě výrazně nižší ceny? Kulomet? Možnost instalaci Plamenu? Kam? Jediné co vlastně víme ze strany italské nabídky je, že jsou schopni jít na cca půlku ceny a že našim požadavkům vyhoví. Jak? Viděl někdo střílet 139M neřízené střely, laserem polonaváděné střely? Viděl někdo na Agustě instalován GAU-17A či GAU-21, když už to dávají naše Mi 171. Věřím tomu, že to Italové zvládnou, ale kdy, v jaké kvalitě, a bude to v rámci té poloviční ceny? Znovu připomínám CASU a její příběh s "flérama". Chceme být opět pokusný králík?
A to vůbec nechci zmiňovat, z logiky věci, od nás požadovanou konfiguraci vybavení vrtulníku, viz výše
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/cz ... elicopters .
Aby to tedy nedopadlo tak, že koupíme Venom za cca 10 mld. a pak budeme dokupovat za dalších cca 5 mld. další vybavení a výzbroj.
Já to trochu Rase otočím, sorry. Aby to nedopadlo taky tak, že nakoupíme militarizovaný stroj, jenž je rozšířený asi tak jako "cikánskej inženýr" a potom budeme platit Agustě bakšiš za certifikace, v horším případě. V lepším případě, na to budeme roky čekat. A to se nebavím o tom, že 139M je všechno jen ne osvědčená v polním nasazení.
Myslím, že případ CASA je toho zářným příkladem, voala Skelet.
Jo a ještě jedna připomínka pro oponenty, sakra, berete vůbec v úvahu, že PČR tady bez nějakých větších komplikací provozuje Bell 412 již od roku 1994 v počtu osmi kusů, dnes šesti. A že jsou spokojeni?