Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

České a slovenské osobnosti, vojáci, lidé.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

Příspěvek od Rase »

131441456_3786765701388168_3371534200505871604_n.jpg

Jiří Arvéd Smíchovský

ThDr., JUDr. et PhDr. Jiří Arvéd Smíchovský (1898–1951) byl rozporuplnou postavou českých moderních dějin a osobností českého hermetismu. Během svého života byl mnohým: svobodným zednářem, katolíkem i satanistou, trojnásobným doktorem, polyglotem ovládajícím osm jazyků, géniem s perfektní pamětí, okultistou, nacistickým kolaborantem, donašečem pro StB. Poválečný tisk mu dal mnoho přezdívek: Malostranský ďábel, novodobý pražský Faust nebo Ďáblův přítel.

Jiří Arvéd Smíchovský se narodil 1. května roku 1898 do významné Pražské měšťanské rodiny. Jeho rodiče zakoupili dům U zlaté lodě, číslo popisné 118 na rohu ulic Letenská a U Lužického semináře. Zde jeho otec Rudolf Smíchovský zřídil dílnu na výrobu tiskařského náčiní a prodejnu potřeb pro tiskaře. Dům, ve kterém byla shromážděna řada uměleckých předmětů a cenných knih navštěvovala pestrá společnost významných osobností své doby. Rudolf Smíchovský se jako vlivný zbožný katolík stýkal i se samotným papežem, rovněž podporoval výtvarníky, kteří se ve své tvorbě věnovali náboženským tématům.
Jiří navštěvoval obecnou školu u sv. Jiljí na Uhelném trhu a od roku 1916 studoval práva na pražské německé univerzitě. Studium práv však nedokončil, neboť byl mobilizován do Rakousko-uherské armády a v hodnosti poručíka sloužil na italské frontě. Zde plnil úlohu zpravodajského důstojníka, ale krátce po nasazení na frontě dezertoval a ukrýval se v klášteře u Pisy. Byl zajat, internován v zajateckém táboře, kde vstoupil do československých legií a zřejmě i do služeb italské zpravodajské služby, pro kterou pracoval až do 30.let 20.století. Po první světové válce v roce 1920 dokončil studia práv a potom studoval teologii na římské Collegium Germanicum a filozofii na univerzitě ve francouzském Toulouse. Do Československa se vrátil v roce 1929, měl doktorát z práv, teologie a filozofie a ovládal češtinu, němčinu, francouzštinu, italštinu, latinu, klasickou řečtinu a hebrejštinu. Začal se zajímat o okultní nauky a kabalu. Několikrát přednášel v hermetickém spolku Universalia, stýkal se svobodnými zednáři, zároveň byl ale členem Národní obce fašistické, kam vstoupil v roce 1934. Předtím byl krátce členem Sociální demokracie, České strany národně socialistické i Československé strany lidové. Ve třicátých letech hojně navštěvoval pražské vinárny a byl neformálním vůdcem malé skupinky obdobně smýšlejících přátel. Mezi nimi byl i František Kabelák, znalec magie, který s ním praktikoval magické pokusy. Stýkal se i s dalším znalcem magie a okultismu Janem Keferem, za kterým docházel na jeho pracoviště, do knihovny Národního muzea. Krátce působil jako asistent archeologického oddělení Pražské německé univerzity a publikoval v esoterickém časopise Logos. Zajímala se o něj rovněž Pražská policie, a to především kvůli jeho členství v Národní obci fašistické, homosexuální orientaci a možná i kontaktům na italské zpravodajské služby. Malostranský Faust toužil poznávat skrytá tajemství, protože věřil, že všecko podstatné už bylo objeveno, ale mají k tomu přístup jen zasvěcení. Toužil po tom stát se jedním z nich. Sháněl hermetické spisy, dokonce i v klášterních knihovnách. Materiály skupoval nebo zabavoval a nechal si je posílat domů. V prvním patře si zřídil knihovnu, kde uchovával vzácné tisky a rukopisy. V čase mobilizace sloužil u útvaru na Podkarpatské Rusi, kde se ale radikalizoval, po demobilizace se účastnil pokusu o obsazení Lidového domu a útoku proti Vinohradské synagoze. Dle policejní zprávy se chtěl především zmocnit zde uložených knih a rukopisů.
Ihned na začátku okupace začal, údajně nedobrovolně, spolupracovat s německou tajnou službou Sicherheitsdienst (SD) a používal německou verzi svého jména - Georg Arwed Smichowski. Pro SD zpracovával v univerzitní knihovně zednářskou literaturu, materiály týkající se Sokola, protirakouské odbojové organizace Maffie a okultních společností v Čechách. Účastnil se několika denního výslechu slavného malíře a významného zednáře Alfonse Muchy, který byl propouštěn poté, co onemocněl na zápal plic a téhož roku zemřel.
Poněkud překvapivě byl sám Smíchovský během války třikrát nacisty vězněn. Poprvé od srpna do prosince 1941, podruhé od září 1944 do dubna 1945 a potřetí od 1. května 1945 do konce okupace. Dne 15. května 1945 byl zatčen a obžalován na základě retribučních zákonů ze zločinů proti státu a z udavačství. Ještě v květnu 1945 byl vyslýchán II. odborem Zemské bezpečnosti a později Státní bezpečností, která se snažila vytěžit všechny spolupracovníky nacistických tajných služeb. Během soudu, který začal 29. dubna 1947 v Praze, odmítl obhájce a před retribučním soudem se hájil sám. Několik svědků potvrdilo, že jim během protektorátu pomohl, nebo i zachránil život, ale jeho služby pro Sicherheitsdienst byly rozsáhlé a nepopíratelné. Tvrzení, že ke spolupráci byl donucen, soud neuvěřil a byl v květnu 1947 odsouzen na doživotí. Po odsouzení byla jeho rozsáhlá knihovna z větší části zabavena. Vězněn byl na Pankráci, v kamenolomu Dolní Bříza, od dubna 1949 v Plzni na Borech a nakonec na Mírově. Zde byl několikrát napaden spoluvězni na které donášel Státní bezpečnosti. Byl využíván jako svědek proti příslušníkům a agentům Sicherheitsdienstu a gestapa. Podle dobových dokumentů na popraviště přivedl kolem 50 nevinných lidí. Díky tomu získal vlastní celu, v níž se dle svědectví spoluvězňů snažil praktikovat černou magii. Zemřel 22.ledna roku 1951 ve vězení za nejasných okolností, pohřben byl na vězeňském hřbitově na Mírově do hrobu číslo 301 - dnes je na jeho místě park.

Zdroj:
Milan Nakonečný: Novodobý český hermetismus (1995)
Lydia Petráňová: Domovní znamení staré Prahy (2008)
Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy 3 (1999)
Jan Kalous: Štěpán Plaček. Život zpravodajského fanatika ve službách KSČ (2010)
František Kabelák: Kabalistické zasvěcení (1995)
Robert Bezděk: Malostranský ďábel (2011)
Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou (2013)

http://nasregion.cz/praha/genius-nebo-b ... isty-a-stb
http://nasregion.cz/praha/smutny-konec- ... mpaign=jen
http://www.zidovskehrbitovy.cz/index.php?id_cat=150
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99% ... ovsk%C3%BD
http://palba.cz/viewtopic.php?f=35&t=7507

7450946.jpg
131573263_3786771864720885_5148014617618463967_n.jpg
7450947.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 31/8/2022, 15:39, celkem upraveno 3 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
davidjak
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 19/6/2017, 14:40

Re: Jiří Arvéd Smíchovský

Příspěvek od davidjak »

K Jiřímu Smíchovskému mohu dodat jen to, že to byl skutečně nadstandardní osobnost i mezi hermetiky. Pravda, mezi hermetiky byla celá řada kvalitních osobností ( ale bylo mezi nimi několik hlupáků), lidé jako Smíchovský, Kefer či Griese patřili k významným intelektuálním osobnostem své doby, což nepřímo ukazuje na význam hermetismu a okultismu. Ale Smíchovský přeci jen vynikal - rozsahem, systematičností svého vzdělání, hloubkou svého zájmu. Jeho nevýhodou, slabinou byli jeho vnitřní démonové, možná i poněkud nešťastná doba, ve které žil. Je otázkou, čeho všeho by mohl dosáhnout, kdyby měl skutečně dobré podmínky pro svou práci
Hodně líto je mi také jeho knihovny, která musela být opravdu kvalitní. Kdo ví, kde ty jeho knihy skončily
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Jiří Arvéd Smíchovský

Příspěvek od kacermiroslav »

Bohužel ukázka toho, jak někdo může promrhat svůj dar daný shůry. Opravdu neskutečně vzdělaný člověk, kterého ale jeho vnitřní démoni dohnali tam, kde nakonec skončil.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

Příspěvek od Rase »

Do kin jde zajímavá novinka. Film Arvéd vypráví o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom dosáhli svého cíle. Jiří Arvéd Smíchovský byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla. Život a smrt Jiřího Arvéda Smíchovského jsou dodnes obestřeny mnoha tajemstvími. Za války jako nacistický konfident zachránil před koncentračním táborem Štěpána Plačka. Po válce se jejich role otáčí, Plaček splácí dluh a zařídí, že soud za spolupráci s nacisty nepožaduje pro Arvéda smrt, ale odsuzuje jej pouze na doživotí. Tím však vzájemné služby nekončí. Plaček jako vyšetřovatel státní bezpečnosti využívá Arvéda ke svým cílům, k usvědčování nepohodlných osob. Za jeho služby mu oplácí výhodami prominentního vězně a především Arvédovou největší drogou – vzácnými okultistickými knihami ze zkonfiskovaných knihoven. Arvéd a Plaček rozehrávají šachovou partii. Hra o duši vstupuje do finále.

https://www.csfd.cz/film/822305-arved/prehled/
https://www.youtube.com/watch?v=qkGhn_13COM


Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
bat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 663
Registrován: 30/10/2011, 17:49

Re: Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

Příspěvek od bat »

Mareš ve své badatelské videosekci se této charakterově odporné osobě věnoval a myslím, že i Keferovi
https://youtu.be/4GZuAtxFk-0
Mě pobavilo, a nevím jestli to bylo přímo v tomto povídání, že kuli nějakou kletbu proti Hitlerovi, ale ta se nějak obrátila proti nim, protože Hitlera ochraňovala zase jiná skupina. Roztomilé pitomosti.
Obrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

Příspěvek od Rase »

Včera jsem byl na filmu v kině a musím říct že je to povedené dílko. Hereckým výkonům není co vytknout a celkově velká paráda. Pokecal jsem s autorem i o Janu Keferovi, jeho postavu ale nemá v plánu zpracovat. Prý na scénáři pracuje nějaká autorka, tak se snad dočkáme i filmu o Arvédově protipólu.

166399386_dd1ee3.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Jiří Arvéd Smíchovský (1898-1951)

Příspěvek od Rase »

7450939.jpg
7450940.jpg
7450938.jpg
7450948.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „čs. osobnosti, vojáci, lidé“