Co tak pozoruju, tak tyhle "aktualitky" bohužel žádné debaty (z dlouhodobého hlediska) nikdy nerozvinuly. Textu je příliě málo na to, aby se rozproudila diskuze. Jinak zpětně pardon, v práci jsem byl nějakej namíchlej
a pustil do světa to, co bych si normálně nechal nadále pro sebe - teď to po sobě čtu.
ale ať nejsem za úplnýho škarohlída, tak článek doplním o pár dalších poznámek.
jednalo se o společný projekt Lockheed Martinu a motorářů Pratt&Whitney, na celý program dohlíželo AFRL (Air force research laboratory) a NASA. Už byly zahájeny i první vývojové práce nového motoru - všesměrový vektor, který podle počítačových analýz uděloval Mantě ještě vyšší manevrovatelnost než nabízí Raptor. Na celém projektu mě tehdy zarazilo, že letoun postrádal veškeré pohyblivé řídící plochy, veškerou změnu směru měl zajišťovat jenom motor. Základ konstrukce měly tvořit první dva předsériové kusy F-22 Raptor, z nichž mělo být odebráno původní křídlo spolu s ocasními plochami a nahrazeny jedním velkým integrálním deltakrídlem.
Projekt Manta probíhal ve stejném období jako FATE (Future Aircraft Technology Enhancements), který měl za cíl vyvinout nové prostředky pro vedení blízkého vzdušného boje (na cizojazyčných fórech byl často zmiňován laser a EMP vlna)
Celý projekt měl původně přičleněno označení X-39 FATE, ale co jsem se tak před lety dočetl, tak X-44 Manta měla být tou dobou v pokročilejšim stupni vývoje a nové zbraňové prostředky začaly být prioritně vyvíjeny právě pro ni.
To samé projekt ICE (Innovative Control Effectors), který se, jak už název napovídá, snažil protlačit "novátorský" přístup k řízení letadla. Vývojové práce probíhaly s největší pravděpodobností v Nevadě ve spolupráci divize Control & Simulation
a Lokheedových "Skunčích dílen". Detailní prostorový model projektů spadajícíh pod ICE, byly projektovány a následně simulovány v MATLAB/SIMULINKu (Stejně jako JSF a ATF).
Dle oficiálně nepotvrzených informací snad opravdu létá bezocasá "TR-3 Manta"
Ať tak nebo tak, tyhle horečnaté práce USA na konci 90. let nesmírně pomohly a zajistily jim ztěží dosažitelný náskok na poli moderních UCAV, které si to vesele špacírujou po obloze.
EDIT: holt jsem v tomhle subjektivní, éra mám od mala moc rád a když pak čtu minivýcuc, tak mě to mrzí, proto jsem si posteskl.
EDIT2: mám v pc staženo spoustu pěkných fotek a skic (i z knížek z knihovny, o to jsou cenější, protože se liší od těch webových), ale napřed nějak musím prostudovat pravidla vkládání fotek