105mm na lehkém podvozku 4x4 je fajn, ale pro výsadkové a superlehké brigády. a bude mít omezení v malé zásobě munice a malé ochraně osádky.
No pokud je to co naznačila ministryně obrany pravda (že ji VZ upozornilo na něco závažného i v případě radarů MADR), tak by to mohlo být opravdu vážné. Koukni se na tu diskuzi ohledně CSG, dal jsem tam toho více (sem to podle mě nepatří)Zemakt píše:Doufám tedy že ne. Ale v dnešní době je všechno možné.
To ano, ale sama říkala, že je to řešitelné a už požádala patřičný úřad o nové posouzení na základě poslední verze smlouvy. V tom rozhovoru (vážně si ho přečti, odkaz jsem dal do té diskuze ohledně CSG) se zmiňuje i o nějakém upozornění ze strany tajných služeb + informace, že firmy ze skupiny CSG nemají bezpečnostní prověrky.Zemakt píše:Co jsem viděl na ČT, tak MO tam problém radarů zmiňovala v souviloslosti s neexistujícím smluvním ubezpečením dodavatele, ohledně propojení radarů s aliančními systémy. Což vzhledem k jejich současným provozovatelům spíš vidím jako administrativní problém, či mizerně odvedenou práci spoluautora smluv za českou stranu.
Nemyslím, že jde o osobní prospěch Metnara nebo někoho z MO, ale spíše politický handl, který Metnar dostal befelem, což je možná ještě horší než obyčejná korupce. Osobně mi tenhle "pragmatismus", který tu v poslední době představovali někteří přispěvatelé ze Slovenska, kteří v nadšení z toho, že se konečně něco kupuje odmítají vidět jak, připadá krátkozraký.Rase píše:Taky s tím nemám problém. Předchozí dva ministři obrany se striktně drželi pravidel a to až tak, že se báli cokoliv podepsat. Výsledek byl ten, že za posledních cca 6 let se prakticky nic nekoupilo. Pokud má AČR nějak fungovat a mít moderní techniku, místo toho šrotu co má, tak to jinak ani nejde. Zkrátka musel přijít někdo, kdo se nebojí opravdu nakupovat. Patrně si to uvědomuje i opozice a pochybuji, že by tyto nákupy kritizovali - pokud to nebude vyloženě přehnané. Pochybuju, že by tyto nákupy byly třeba motivované osobním ziskem - zkrátka ta technika je potřeba až až a prakticky schválená je už kdoví jak dlouho.
- v některých případech bez ohledu na stupeň je naprosto zbytečnáNevím, ale neřekl bych, že bezpečnostní prověrka je neužitečná, zvlášť v případě výrobce zbraňových systémů
Strategický zájem státu, OK, ale proč už si TDV o prověrku dávno nezažádala, případně pokud nemá šanci ji získat, co je větší zájem státu? Bezpečnost a dodržování pravidel nebo Titus a spolupráce s dodavatelem, který představuje bezpečnostní riziko?
Jenže AČR nechce od TDV koupit holý Titus (tam by problém nebyl, ostatně náklaďáky kupuje armáda stále), ale velmi sofistikovaný mobilní systém velení a spojení, což je z hlediska bezpečnosti poněkud jiná písnička.
- je to tento případ?Zemakt píše:- v některých případech bez ohledu na stupeň je naprosto zbytečnáNevím, ale neřekl bych, že bezpečnostní prověrka je neužitečná, zvlášť v případě výrobce zbraňových systémů
Strategický zájem státu, OK, ale proč už si TDV o prověrku dávno nezažádala, případně pokud nemá šanci ji získat, co je větší zájem státu? Bezpečnost a dodržování pravidel nebo Titus a spolupráce s dodavatelem, který představuje bezpečnostní riziko?
Jenže AČR nechce od TDV koupit holý Titus (tam by problém nebyl, ostatně náklaďáky kupuje armáda stále), ale velmi sofistikovaný mobilní systém velení a spojení, což je z hlediska bezpečnosti poněkud jiná písnička.
- strategický zájem je mít brzy modernizovanou armádu
- takto do podrobna specifikované smluvní závazky se obávám, neznám ani já ani ty, mýlím li se sem s tím
Ve finále k porušení zákona dle MNO nedochází, má li někdo pocit, že ano. Má prostor. Stále žijeme v právním státě.
- těžko říct, jak jsem řekl, je to můj subjektivní pohled opírající se o reál, nicméně nezohledňující stupeň- je to tento případ?
- za každou cenu?
- AČR deklarovala, že ty Titusy chce právě za tímto účelem a nikdy nepadlo ani slovo o tom, že by TDV byl jen dodavatel podvozku a systémy dělal třeba VVÚ.
- k porušení zákona skutečně nedošlo, jen k obejití pravidla