Juraj
Snažil jsem se popsat, jak to vidím já. Ty nesouhlasíš, OK.
Preco ste vlastne svoje L159 nevyuzili pri boji proti ISIS?
Protože jsme proti ISIS přímo nebojovali. Dodali jsme letadla, vycvičili piloty, poskytovali podporu. Na L-159 bojovali Iráčané. A úspěšně. Dle jejich slov plnili naprosto stejné úkoly jako irácké F-16C, a to se stejným až lepším výsledkem, a za čtvrtinovou cenu.
Jedinou nevýhodu, kterou zmiňovali byla nízká nosnost zbraní - dva cíle a dost.
Suhlasim. Hypoteticky konflikt v europskej casti NATO. F16 budu patrolovat nad Slovenskom, bitevniky nevyuzite = nakup vyhodene peniaze.
Jak jsem psal, s vyspělým protivníkem, krajně nepravděpodobné. Jak "bitevníky" tak F-16V létají výcvik a nebojují.
Pokud k němu dojde, bude raketo-jaderný a typ letadel je irelevantní.
Suhlasim. Nase F16 budu aktivne bojovat. Bitevniky tiez systemom start - zostrel. Madarsky Mistral, ci Polsky Poprad ci dokonca Patriot ich vymaze z mapy. Nakup vyhodene peniaze.
PVO, pokud bude existovat, vymaže cokoli. Boj bude probíhat pomocí řízených střel. Mavericku je zcela putna, zda ho odpálí F-16V či L-159. Dtto platí o odhozené Paveway.
OSSR vyuzivaju letectvo na uplne to iste na co AČR. Preco si prenajímate drahe Gripeny a vypredavali ste ulozene L159 skoro zadarmo?
A teda tvoj navrh je aky? Drzat hotovost s L39 s Vmax 750km/h a snazit sa s nim 2-3krat do roka dohnat napriklad A321 s Vmax 850km/hod?
Protože jsme Gripenů pronajali 12, abychom měli letku (stejně jako budete kupovat vy) a to je víc než kolik v míru potřebujeme. Tak proč necvičit venku za cizí peníze? Budete dělat totéž.
Protože jsme si Alek koupili 72 !!! což je mnohem víc než finančně utáhneme. Tak jich provozujeme 16 (letka + roj) a zbytku jsme se zbavili. Chybné rozhodnutí na počátku.
Držet hotovost 2x MiG-29 / F-16V a 1x L-39ZA / "nový bitevník". V případě "hluchého airlineru" nebo skutečně neznámého rychlého cíle zvedat supersoniky, v případě, že prostor JA naruší Cessna, zvednout tu L-39 … těch 40 - 100 km (dle základny a JA) urazí L-39 za stejnou dobu jako F-16V … a cíl má rychlost 160 km/h. A takovýto zásah je 4x levnější než zvedat supersonik.
Bez urazky, ale obcas je zabavne ako si vies v jednom prispevku v podstate odporovat. Vid odseky - vycvik pilotov a bod /3.
Přiznám se, že nechápu, v čem vidíš rozpor. Bez mladých pilotů cvičných a lehkých bojových letadel nemáš rychle použitelnou zálohu do supersoniků. Kompletní výcvik nového pilota z nuly na F-16V a přeškolení mladého bojového pilota z lehkého bitevníku na F-16V jsou dvě řádově odlišné věci. První je v letech, druhá v měsících a ten druhý případ má i praktické zkušenosti z použití taktiky a zbraní. Třeba tříleté.
Nemyslim si, ze tak ako je to v AČR je to spravne. A zrejme si to nemysli aj vacsina dalsich krajin zapojenych do NFCT a ENJJPT.
Mám zcela opačný názor. Český přístup je dle mne správný - zvláště po doplnění L-159T2.