Ropná válka

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Kouzelnik píše:
1.Chápu Tě, @Julesak, správně, že pokládáš RussiaToday za věrohodný zdroj?

2.K věci: v odkazovaném článku (datovaném 12.3.2020) není to, co jsi sepsal ve svém komentu...
Samozrejme že to tam je.
Alebo to Peskov nepovedal, alebo aký zmysel má tvoja otázka o dôveryhodnosti RT? Vymysleli si jeho vyjadrenie?

Slovnaft - je to veľká firma. Ale takých je niekoľko, a za to že sa o ne starajú, berú niektorí ľudia celkom pekné platy. Ja to nie som a nemienim sa tým zaoberať, a už vôbec nie na palbe.
Do Azerbajdžanu už nemám kopať? OK nebudem.
Ale dozviem sa čo je teda tou kapituláciou - to že sú otvorení prípadnej dohode, tak ako boli predtým? Alebo niečo iné?
Rusko je otvorené k jednaniu, zatiaľ ale neprebieha.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Ropná válka

Příspěvek od Kouzelnik »

Julesak píše:
Kouzelnik píše:
1.Chápu Tě, @Julesak, správně, že pokládáš RussiaToday za věrohodný zdroj?

2.K věci: v odkazovaném článku (datovaném 12.3.2020) není to, co jsi sepsal ve svém komentu...
Samozrejme že to tam je.
Alebo to Peskov nepovedal, alebo aký zmysel má tvoja otázka o dôveryhodnosti RT? Vymysleli si jeho vyjadrenie?

(...)
Ale dozviem sa čo je teda tou kapituláciou - to že sú otvorení prípadnej dohode, tak ako boli predtým? Alebo niečo iné?

Rusko je otvorené k jednaniu, zatiaľ ale neprebieha.
@Julesak..

1. připomenu text, na jehož zdroj jsem se Tě ptal, protože ani na podruhé nevidím zdroj toho co jsi psal (a už vůbec nechápu proč k událostem na cca 5./6. března postuješ zdroje datované 3. dubna):
Julesak píše:Ruská strana, tj. minister Novak, alebo Kremeľ/Peskov, sa od začiatku vyjadruje že je potrebné sa dohodnúť - akurát neboli (a ak my niečo neuniklo, stále nie sú) ochotní akceptovať predstavu, že (skoro) celé to zníženie ťažby by mali realizovať oni. I keď je pravda, že v minulosti škrtali výrazne menej ako ostatní.



2. Z věcného pohledu -

a) chápu-li správně, tak naprostou většinu těžby v RF tvoří těžba z klasických vrtů (tj. de facto musí vrt neustále čerpat... jakmile se zastaví, tak po čase je dosti nesnadné z tohoto konkrétního vrtu čerpat +- stejné množství). A s tím souvisí otázka fixních nákladů, které při odstávce vrtů spíše narostou mj. o likvidační náklady. Chápu-li správně, tak technologie těžby tzv. frakování má větší flexibilitu = z technického/provozního pohledu je mnohem snazší odstavit frakování ve srovnání s "odstavením" (=zrušením) těžby z klasických vrtů.

b) Plus je otázkou odlehlost těžebních ropných polí vs. délka (ropovodní či lodní) dopravní cesty ke spotřebitelům.

c) A situace jednotlivých spotřebitelů, bo často jsou rafinerie naladěny a) na konkrétní směs ropy, b) leckteré rafinerie jsou různě jednoduché/složité ve smyslu toho kolik a jak složitých produktů dokážou vyprodukovat z jednotky ropy (v tom spočívá výhoda Slovnaftu, že z jednotky (ruské) ropy dokáže vyrobit víc produktů s vyšší přidanou hodnotou.

Když si k tomu přičtu možnosti některých spotřebitelů ropy (např. finské Neste je v dosti jiné pozici než švédské rafinerky na břehu Atlantiku v Göteboru) jak vyměnit dodavatele ropy... tak nechápu proč současná situace nevyhovuje ruským těžařům tak moc, že se do situace zapojil i ruský stát.

Tím chci říct, že z rozhodnutí ruských těžařů na začátku března 2020 nesnížit těžbu ropy v RF vychází z nějakých důvodů. Např. I. Sečin tvrdilna 8.3.2020, že když by produkce v RF (a tedy export) ropy klesnul, tak si dosavadní odběratelé ruské ropy začnou kupovat ropu z USA.

Nicméně 3.3.2020 Fedun tvrdil, že Lukoil je připraven snížit těžbu (="líp prodávat míň za vyšší ceny").

S ohledem na výše uvedené Moc nerozumím důvodům na začátku března v kombinaci s obratem na začátku dubna 2020. Proč by dosavadní spotřebitelé ruské ropy, na které mířila saúdsko-arabská nabídka 12.3.2020 měli kupovat ropu ne z Ruska, ale z jiných regionů světa (= z krátkodobého hlediska - týdny/měsíce - jsem neviděl a ani dnes nevidím racionální důvod aby dosavadní evropští spotřebitelé ruské ropy nahradili ropu těženou v RF za ropu těženou v Saúdské Arábii)? S ohledem na rozpornost - dichotomoii - chápu správně, že probíhá ekonomická válka mezi jednotlivými "družinami" v RF?


3. Proč kapitulovali? Jak ve smyslu rétoriky, tak ve smyslu konkrétních kroků (viz "odezdi-kezdismus" v případě dodávek do obou běloruských rafinerek)? Ještě 14.3.2020 v tomto vlákně byl vyjádřen názor Kremlu, ze kterého chápu, že situace na začátku dubna by měla vyhovovat ruským těžarům:
Skeptik píše:
Julesak píše:
Pegeucko píše:...
(...)
Ruské producenty ropy tedy atak Saúdů s nabídkou 25 USD nezničí ... na rozdíl od amerických frakovačů, jejichž výrobní náklady se pohybují mezi 30 až 60 USD (dle místa těžby).

A co ruský státní rozpočet?
A jak jsem již psal, ten je založen na ceně 40 USD (resp. 42,4) za barel. Veškeré příjmy nad tuto hranici jdou do zajišťovacího fondu. A Ruska rozpočtová disciplína je příkladná - nejméně od roku 2014 se zadlužení Ruska drží kolem 15-16% HDP (srovnej se zadlužením USA ... 105% HDP, které každým rokem dále roste).
(...)
Přece podle tvrzení Kremlu v tomto vlákně z půlky března bylo cílem zhruba toto: aby ruští těžaři zlikovali konkureční těžaře. A tento cíl ruských těžařů by IMHO měl nyní na začátku dubna být blíž než v půlce března:
Skeptik píše:Ekonomický pohled

Státní rozpočet SA je postaven na ceně ropy 80 USD / barrel. I cena 50 USD pro SA znamená deficitní rozpočet ... od roku 2014, kdy byl státní dluh prakticky nulový, se zvýšil na nějakých 28% HDP (a predikce nárůstu při cenách ropy kolem 50-60 USD / barel je nárůst o 5% HDP ročně). Příjmy rozpočtu SA navázané na uhlovodíky tvoří cca 80% příjmů (nejedná se jen o příjmy z prodeje ropy, ale i příjmy z jiných oblastí hospodářství, kde se "točí ropné peníze" - třeba i útraty dělníků z ropného průmyslu).
Pozn. Problém nejsou náklady na těžbu v SA, ty se uvádí mezi 5 až 7 USD / barel, problém jsou státní výdaje SA na udržení stávající životní úrovně.

Státní rozpočet Ruska je postaven na ceně ropy 40 USD / barel. Při vyšší ceně jsou výnosy do rezervního fondu. V něm je v současnosti nashromážděno tolik prostředků, že při ceně ropy cca 30 USD / barel je schopen dorovnávat výpadek příjmů po dobu cca 10 let. Cena ropy cca 50 USD /barel znamenala pro Rusko fakticky přebytkovým rozpočet (při započtení uložek do toho fondu) a státní dluh se od roku 2014 drží kolem 16% HDP. Příjmy ruského státního rozpočtu navázané na uhlovodíky tvoří cca 30% příjmů.
Pozn. Stejně jako u SA nejsou problémem náklady na těžbu, ty jsou kolem 17 USD / barel, ale výpadek očekávaných příjmů.

Kdo asi déle tu cenovou válku vydrží?
Jedinou šancí Saúdů je způsobit Rusku takové ztráty, aby se raději vrátili k jednacímu stolu a souhlasili s omezením těžby.
(...)



Proč Kreml 3.4.2020 otočil když podle výše uvedeného by měla ruským těžařům vyhovovat současná situace:
Kouzelnik píše:(...)Ovšem, s ohledem na výše uvedené je pro mě překvapivý postoj ministra A.V. Novak:

Kommersant.ru píše:
Министр признал, что участники нефтяного рынка сейчас не понимают, где может быть «дно» при снижении котировок.
Ministr připustil, že účastníci trhu s ropou nyní nechápou, kde může být „dno“ se snížením cenových nabídek.

(...)
Александр Новак отметил, что, по оценкам министерства, хранилища во всем мире будут заполнены в ближайшие 1,5–2 месяца, после чего возможен «непредсказуемый сценарий снижения цен».

Alexander Novak poznamenal, že podle ministerstva budou skladovací zařízení po celém světě v příštích 1,5–2 měsících zaplněna, poté je možné „nepředvídatelné snížení cen“.


zdroj:
https://www.kommersant.ru/doc/4314403
R.I.P.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Naozaj ma nebaví vymieňať si tu s tebou ďalšie tapety textu o stále o tom istom, prepáč.
K žiadnej kapitulácii nedošlo (aspoň teda v čase písania tohto príspevku), a všetky vyjadrenia oficiálnych predstaviteľov RF od začiatku (viď link z RT z 12. marca), až po tie dnešné (RIA napr.) sú o tom istom - "sme pripravení rokovať, zatiaľ sa to ale nedeje".

Žiadne zníženie ťažby, čo Saudská Arábia od Ruska chcela, a odmietnutie ktorého celú túto "ropnú vojnu" spustilo, sa zatiaľ nestalo. Tvoj link z Reuters nič také neuvádza. Uvádza vyjadrenie Novaka, že sú pripravený rokovať, tj. to isté čo hovorí Peskov 2-3 týždne predtým (môj link).

Takže buď si nepochopil, čo spôsobilo túto "vojnu" - Skeptik to tu viac krát napísal doslova kuchynskou rečou, napr:
Skeptik píše: Prostě OPEC (Saúdská Arábie) chtěl, aby Rusko snížilo svoji těžbu stejně jako OPEC. Rusové řekli, že jim to nedává smysl, protože zakázek mají dost a cena jim rovněž vyhovuje.
Saúdům cena nevyhovovala, a tak se to snaží sanovat objemem a zaplavili trh levnou ropou.
alebo si nepochopil, že Novak a spol. hovoria stále to isté - "sme pripravení rokovať".
Čo sú, ale nie za každú cenu.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Ropná válka

Příspěvek od kenavf »

Kouzelnik píše:..
...
a) chápu-li správně, tak naprostou většinu těžby v RF tvoří těžba z klasických vrtů (tj. de facto musí vrt neustále čerpat... jakmile se zastaví, tak po čase je dosti nesnadné z tohoto konkrétního vrtu čerpat ....
Samozrejme že to zase chápeš zle.
Klasický vrt:
1) Zatočíš ventilom a tým ho zastavíš a potom za hodinu alebo za mesiac...zatočíš ventilom a tým začne znova tiecť
varianta druhá:
2) Stlačíš tlačítko a čerpadlo prestane čerpať= ropa netečie a potom za hodinu alebo za mesiac ....stlačíš tlačítko a čerpadlo začne čerpať a ropa znova tečie

To by som skôr hľadal problémy v tej variante s frakovaním.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Ropná válka

Příspěvek od Mirek58 »

Tak když je "nevýhoda" Ruska ve skutečnosti, že většinou těží ropu z klasických vrtů.
Tak je mi záhadou odkud čerpají ropu ostatní.
Z kohoutku?
( Je opravdu k pobavení, jak si autor prohazuje pojem klasický ropný vrt s frakovacím, ale asi mu pasuje do jeho názoru)
ObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3957
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Ropná válka

Příspěvek od HONZIK11 »

K jadru problemu se nelze dopracovat jen kliknutim na odkaz. Je to jako odpoved na otazku :,,Mam pravdu,,?
Odkaz mi odpovi : Mas.
Ja to pochopil takto.
Ad 1. Pokles ekonomiky se projevoval jiz na prelomu roku..Akciove trhy reagovaly prudkym poklesem az panickym.
Ad 2. Ubytek aktiv mel byt nahrazen u mnohych dotcenych,hlavne prodejem strategickych zasob ropy .
Ad 3. Kontraproduktivni ,nekdo by mohl rici , ze vylhane oznameni o narustu tezby aby se ospravedlnil bod2 zapricinil 1. pokles ceny. A PAK BOD. 4.
Ad 4. Pandemie a zastaveni celosvetove spotreby zapricinila dalsi prudky pad ceny teto komodity.
Mezitim se naplnily vsechny skladovaci kapacity hlavne ropnymi produkty. Za cas tato situace nastane i u surove ropy.
Ad5. Ruzna prohlaseni cenu zatim dostavaji jenom do spekulativnich pasem ,ale objemy prodeje jsou dulezitejsi a ty porostou az s ozivenim.
Ad 6. Cina se zotavuje a zacne byt Rusku klientem. Tato situace umozni Rusku jednat s ,,partnery ,,o sirokem spektru pro nej vyhodnych tematech ,protoze bude mit zajisten odbyt.
Ad7 . Vysledek se muze prezentovat jako ustupek Ruska a jako jeho nemohoucnost ,ale taky jako vyhrana valka. :wink:
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4219
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Ropná válka

Příspěvek od Alfik »

Chlapci, vy to nechápete.
Jsou prostě lidé, kteří, kdyby Rusi napsali, že 1+1=2, tak je to lež, protože to napsali Rusi...
Ideální matroš pro propagandu a konspiraci :D uvěří jakékoli hovadině, když ji najdou v amerických novinách :rotuj:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Ropná válka

Příspěvek od Kouzelnik »

Alfik píše:Chlapci, vy to nechápete.
Jsou prostě lidé, kteří, kdyby Rusi napsali, že 1+1=2, tak je to lež, protože to napsali Rusi...
Ideální matroš pro propagandu a konspiraci :D uvěří jakékoli hovadině, když ji najdou v amerických novinách :rotuj:
@Alfik, jestli jsi tím mířil na moje komenty (=když se snažím přijít "na kloub" tomu obrovskému obratu za pár týdnů), tak patrně jsi přehlednul to co jsem napsal do tohoto vlákna ... např.:
Kouzelnik píše:@Julesak... (...)
Klidně napiš svoji interpetaci. A prosím ozdrojovat. Minule (v půlce března) jsi do tohoto vlákna nasdílel zajímavý názor od Bloomberg. Nicméně (s ohledem na Tvoje převládající prameny jež jsou ruskojazyčné) bych spíše uvítal, kdyby jsi použil i rusky psané zdroje, pokud znáš nějaké zdroje o kterých máš aspoň nějakou představu o jejich (ne-)/pravdomluvnosti ... (...)
Kouzelnik píše:(...)
@Julesak...
(...)
Proto bych uvítal jiný názor, ideálně od dlouholetého čtenáře rusky psaných zdrojů, jde-li z jeho pohledu o +- věrohodné zdroje.
Jo, a počíst si v informačních zdrojích kontaminovaných "informačními sračkami" jako je např. "První kanál"(=nejsledovanější ruská televize), tak tuhle "zábavu" si fakt rád nechám ujít.
R.I.P.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Ropná válka

Příspěvek od kenavf »

Kouzelnik píše:..
Jo, a počíst si v informačních zdrojích kontaminovaných "informačními sračkami" jako je např. "První kanál"(=nejsledovanější ruská televize), tak tuhle "zábavu" si fakt rád nechám ujít.
Lenže aj EU a USA má svoje "prvé kanály". Keď neveríš ruskému "prvému kanálu" prečo tak veríš západnému "prvému kanálu". Ale na základe tých západných kanálov to tu dokážeš vytapetovať odkazmi a vydedukovať veci v ktorých sa absolutne nevyznáš a dedukcie sú absolútne zcestné viď to tvoje uzatváranie klasickch vrtov.
Kouzelnik píše:..
...
a) chápu-li správně, tak naprostou většinu těžby v RF tvoří těžba z klasických vrtů (tj. de facto musí vrt neustále čerpat... jakmile se zastaví, tak po čase je dosti nesnadné z tohoto konkrétního vrtu čerpat ....
Samozrejme že to zase chápeš zle.
Klasický vrt:
1) Zatočíš ventilom a tým ho zastavíš a potom za hodinu alebo za mesiac...zatočíš ventilom a tým začne znova tiecť
varianta druhá:
2) Stlačíš tlačítko a čerpadlo prestane čerpať= ropa netečie a potom za hodinu alebo za mesiac ....stlačíš tlačítko a čerpadlo začne čerpať a ropa znova tečie

To by som skôr hľadal problémy v tej variante s frakovaním.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pegeucko
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 2793
Registrován: 14/7/2005, 10:40
Bydliště: jižní Čechy

Re: Ropná válka

Příspěvek od Pegeucko »

Kouzelnik
Ono je to tak nějak jak zmiňuješ.
Putin chtěl opět všechny přechytračit a všichni se obrátili proto němu.
OPEK chtěl počátkem roku omezit těžbu VŠECH a Putin hrdě prohlásil ,že "Rusko nic takového dělat nebude a bude dělat co uzná za vhodné/potřebné". Tj všichni snižte těžbu a my (RF) z toho budeme profitovat.
Takže nastal pravý opak - Saudi ohlásily masivní nárůst těžby a zbylé země OPEK se přidali.
Výsledek byl okamžitě viditelný, BRENT šel prudce dolu, JURALS ještě rychleji a v jeden moment se dostala až na 10US /barel a byl prakticky neprodejný. Lukašenko dokonce veřejně nabídl, že od Rusů tu neprodejnou ropu koupí - za 4 US/barel.
To už ale začali bít i ekonomové přímo z Putinského okolí (MinFin RF) na poplach, že za této situace i s Fondem národního blaha RF vydrží cca 6-12 měsíců.
No a jelikož v RF se nikdy neprohrává, je oznámeno, že RF je připraveno jednat o snížení těžby VŠECH. Tj dle ruské propagandy RF vlastně neprohrála, ale vlastně se všichni vrátí k jednání. Na Saudy po žádostech Putina u Trampa a "úplatku" Ruslana plného medicínské pomoci co platí napůl RF a USA, se Tramp uvolil zatlačit,aby na jednání přistoupili. Což je ale i v zájmu US těžařů, pro které je takto nízká cena taky neúnosná.Viz Trampem avizovaná krajní možnost dovozových cel.
Vliv CoV19 je celkem zřejmý u všech, tak ho rozebírat nebudu, ale je to též faktor ovliňující poptávku a možný nástup ekonomické krize.

No a co se týče ruských info-kanálů,už jsem to tu zmiňoval i dřív. Jmenovitě RT je považován v EU a USA za dezinformační kanál ruské propagandy s mnoha identifikovanými případy šíření fake-news. Státní kanály Rossija1/24 či Telekanál Hvězda (MO RF) jsou opět zmiňovány coby tendenčně neobjetivní a režimní cenzurou řízená média. Informace z nich je proto nutno brát s rezervou a konzultovat jimi presentované informace s několika jinými nezávislými zdroji(pokud je to vůbec možné).
Ostatně současné dění v RF o tom plně vypovídá - ostatní bijí na poplach o situaci v RF a ti výše zmínění o tom až na výjimky ani ťuk.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Kouzelnik píše: ...ž se snažím přijít "na kloub" tomu obrovskému obratu za pár týdnů...
Dôvod, prečo tomu nemôžeš prísť " na kloub" je, že žiadny obrat nie je. To je všetko. A netreba si ani vymýšľať ruskú inváziu do Azerbajdžanu.
Pegeucko píše: Ono je to tak nějak jak zmiňuješ.
Vôbec to tak nie je.
Pegeucko píše: OPEK chtěl počátkem roku omezit těžbu VŠECH a Putin hrdě prohlásil ,že "Rusko nic takového dělat nebude a bude dělat co uzná za vhodné/potřebné".
Nie. OPEC (nie OPEK) chcel obmedziť ťažbu globálne, ale väčšinu malo malo niesť v tomto prípade Rusko.
Pegeucko píše: ... Putin hrdě prohlásil ,že "Rusko nic takového dělat nebude a bude dělat co uzná za vhodné/potřebné".
Prosím prosím prosím, kedy to prehlásil?
Pegeucko píše:Kouzelnik
No a jelikož v RF se nikdy neprohrává, je oznámeno, že RF je připraveno jednat o snížení těžby VŠECH.
Veď to tvrdia od začiatku. O znížení ťažby sa dá jednať, ale nie o tom že RF ťažbu zníži a ostatní nie.
Pegeucko píše: No a co se týče ruských info-kanálů,už jsem to tu zmiňoval i dřív. Jmenovitě RT je považován v EU a USA za dezinformační kanál ruské propagandy s mnoha identifikovanými případy šíření fake-news. Státní kanály Rossija1/24 či Telekanál Hvězda (MO RF) jsou opět zmiňovány coby tendenčně neobjetivní a režimní cenzurou řízená média. Informace z nich je proto nutno brát s rezervou a konzultovat jimi presentované informace s několika jinými nezávislými zdroji(pokud je to vůbec možné).
To je milé, že pre teba je postoj "minipravdy" záväzný, ale zaujímalo by ma, čo konkrétne v mnou postovanom linku z RT nebola pravda.
Pegeucko píše: Ostatně současné dění v RF o tom plně vypovídá - ostatní bijí na poplach o situaci v RF a ti výše zmínění o tom až na výjimky ani ťuk.
Kedže bijú na poplach ľudia, podľa ktorých v Rusku žije podľa spotreby pohánky 90 mil. ľudí, resp. že UA vytlačí RF z pozície dodávateľa plynu do EU, je možné ostať pokojný a baviť sa.
Inak - ako si predstavuješ spravodajstvo z RF? Neuverejňujú aktuálnu situáciu ohľadne vírusu? Neinformujú o zavádzaných opatreniach? Alebo?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Ropná válka

Příspěvek od Mirek58 »

Klídek, takový "latrínový" novinky se zde staly už normou.
Naposledy humbuk jak Lukašenko vyjebal s Putinem, protože zakoupil namísto ruské ropy "ropu z Norska".
( Jenže příslušní hlasatelé, propagandisté, se zapomněli zmínit že ta Norská ropa do běloruských rafinerek přijela po kolejích a byla to ropa znečištěná rozpouštědly , kterou rusové prodávali za 10 dol. Kolikpak těch vlaků z "Norska" přijelo?)
ObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3957
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Ropná válka

Příspěvek od HONZIK11 »

.Pegeucko.. Toto je pravda?
Nezasel jsi daleko,za nějakou pomyslnou čáru



a "úplatku" Ruslana plného medicínské pomoci co platí napůl RF a USA, se Tramp uvolil zatlačit,aby na jednání přistoupili.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Ropná válka

Příspěvek od Kouzelnik »

Julesak píše:(...)
Pegeucko píše: OPEK chtěl počátkem roku omezit těžbu VŠECH a Putin hrdě prohlásil ,že "Rusko nic takového dělat nebude a bude dělat co uzná za vhodné/potřebné".
Nie. OPEC (nie OPEK) chcel obmedziť ťažbu globálne, ale väčšinu malo malo niesť v tomto prípade Rusko.
(...)
@Pegeucko... byl by prosím zdroj Tvého tvrzení? A jak souvisí události "počátkem roku" s koncem vyjednávání cca 6.3.2020?

@Julesak ... se Tě neptám na zdroj Tvých tvrzení, včerejší "mámení telete z jalové krávy" mi zcela stačilo. Pouze bych Tě chtěl požádat jestli bys chtěl víc upřesnit svůj koment ve smyslu datace = když Ty jsi reagoval na @Pegeucko s jeho datací "počátkem roku", tak jsi ve svém dnešním komentu myslel také "počátek roku" (=což chápu jako leden 2020) nebo jsi myslel jiné období? Díky.

Pánové, oběma Vás jsem se ptal pouze proto, že mi nedávají smysl dvě události
- na jedné straně byly obě běloruské rafinerie buď úplně nebo z větší části bez dodávek ropy od ruských těžařů (k tomu došlo právě od ledna).
- A současně někteří ruští těžaři (např.. největší Rosneft ústy I. Sečina odmítal snížit těžbu). Zatímco jiní těžaři (např. z Lukoilu byli zhruba v téže době přístupni nějaké redukci těžby ropy).
Tj. jestliže ruským těžařům "přestali vonět" 2 jejich zákazníci a proto ruští těžaři buď úplně či z velké části ukončili dodávky do běloruských rafinériích, tak proč zhruba v téže době někteří ruští těžaři trvali na zachování objemu výroby ... selským rozumem to přece nedává smysl ="chci vyrábět stejně, když zhruba v téže době jsem se rozhodl omezit dodávky některým zákazníkům".

Doufal jsem, že vysvětlení tohoto paradoxu, možná dichotomie některých lidí v RF, by mohlo být dostupné v ruskojazyčných zdrojích. Překvapuje mě, že nějaké takto podrobné rusko-jazyčné zdroje asi nezná, zdá se, nikdo ze zdejších autorů.

Netvrdím, že omezení/ukončení dodávek do běloruských rafinerií bylo přibližně ve stejném objemu jako to množství ropy o kterém vyjednával ropný kartel (=ono se to blbě počítá, bo dohoda monopolistů se týká těžby ropy během delšího období, zatímco spotřeba ropy se mění např. s ohledem na roční období = tam kde LTO používají na vytápění je logicky větší potřeba v zimě, zatímco v regionech kde v létě vrcholí cestování = např. turistika, to znamená že spotřeba ropných produktů kulminuje na jaře/v létě). Tj. netvrdím, že to bylo "šul nul".




Nad rámec výše uvedeného... já se dosud nikde nedopátral co přesně měla znamenat dohoda mezi OPEC (Saúdská Arábie, Alžírsko, Kuvajt, Irán,...) a OPEC+(tj. s Ruskem, Mexikem, Azerbajdžánem, Indonésií,...), která nedopadla právě toho kritického 5./6. března 2020.

Tj. konkrétní čísla o kolik se změní těžba. Jediné konkrétnější odhady, které se mi ale nepovedlo verifikovat, jsem našel v článku na bloomberg.com. A bohužel popisují pouze konkrétní dopady na 2 světové regiony těžby ropy o kterých se vyjednávalo počátkem března (=Saúdskou Arábii a Ruskou Federaci)
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Návrh redukce těžby v % ... Jednalo se redukci zhruba 1,7 jednotek (světová těžba je velmi zhruba cca 100 jednotek (barelů/den)

zdroj: https://www.bloomberg.com/amp/news/arti ... f=5F8Ao01j (v článku však nejsou citovány názory těžařů z RF, aspoň jsem nenašel žádného z "velké pětky" ropných těžařů a to ani I. Sečina). Současně upozorňuji, že obrázek z webu Bloomberg.com s odhady konkrétních dopadů je zavádějící např. v tom smyslu, že údajně se část vytěžené ropy (=vesměs té nejkvalitnější) nezahrnuje do kartelové dohody o tom kdo konkrétně může "vyrobit" kolik ropy o kterých vyjednáva tento kvazi-monopolní kartel těžařů OPEC/OPEC+
R.I.P.
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Ropná válka

Příspěvek od kenavf »

HONZIK11 píše:.Pegeucko.. Toto je pravda?
Nezasel jsi daleko,za nějakou pomyslnou čáru



a "úplatku" Ruslana plného medicínské pomoci co platí napůl RF a USA, se Tramp uvolil zatlačit,aby na jednání přistoupili.
Myslím že rusi by im tie zdravotnícke pomôcky dali aj zadarmo aj s Ruslanom. :-? . Za tú pomoc americkému ľudu by im to stálo.
Pokial viem tak u Talianov sa zatiaľ nehovorilo či im to predávajú alebo darujú, nikto tú tému neotvoril.Už tam letelo desiatky ruských lietadiel aj po tých prvých 11tich Iljušinoch.

Pegeuko nezašiel ďaleko za pomyselnú čiaru, pre neho nie je žiadna čiara dosť ďaleko.
On má jedinú čiaru 2022.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Kouzelnik píše:... včerejší "mámení telete z jalové krávy" mi zcela stačilo...
To je pekné. Akurát si nijako nekomentoval moje dotazy k "ruským akciám proti Azerbjadžanu", a nijako si nekomentoval čo v mnou postovanom RT linku nie je pravda - Peskov sa nevyjadril ako napísal že sa vyjadril? Niečo iné?

Rovnako si sa nebol schopný vymáčknuť, čo má byť tou ruskou kapituláciou, keďže:
- stále tvrdia, že sa chcú dohodnúť
- stále tvrdia, že zatiaľ sa nerokuje
- ťažbu zatiaľ neznížili
Čiže všetko je rovnaké ako doteraz. Čo je teda tá kapitulácia?

Neviem načo sme ťaháš Bielorusko, spor s ním je starší a má inú príčinu.
Kouzelnik píše: Nad rámec výše uvedeného... já se dosud nikde nedopátral co přesně měla znamenat dohoda mezi OPEC (Saúdská Arábie, Alžírsko, Kuvajt, Irán,...) a OPEC+(tj. s Ruskem, Mexikem, Azerbajdžánem, Indonésií,...), která nedopadla právě toho kritického 5./6. března 2020.
To už ti to písalo viacero ľudí, má zmysel to opakovať dokola, keď nečítaš? Asi nie, zmier sa s tým že táto informácia ti teda asi ostane utajená.
kenavf píše: On má jedinú čiaru 2022.
A tým sa myslí čo? :shock:

EDIT:
kenavf píše: Pokial viem tak u Talianov sa zatiaľ nehovorilo či im to predávajú alebo darujú, nikto tú tému neotvoril.
O predaji som nič nepočul, hlavná ruská pomoc (okrem 600 ventilátorov a n-rúšok) je personálna - otvorili v Lombardii poľnú nemocnicu a vo veľkom dezinfikujú priestory, hlavne v zariadeniach pre seniorov.
kenavf píše: Už tam letelo desiatky ruských lietadiel aj po tých prvých 11tich Iljušinoch.
Naozaj? To som tiež nikde nepočul.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Ropná válka

Příspěvek od Kouzelnik »

@Julesak ... je-li ve Tvém dnešním komentu (ve 14:10) obsažena reakce na moji prosbu o upřesnění Tvého dřívějšího komentu ... já to Tvoje upřesnění nepochopil. Jestli chceš svůj koment 13:07 upřesnit ohledně datace (=myslels "počátek roku", tak jako @Pegeucko), tak to prosím napiš víc "pro blba".
Kouzelnik píše:@Julesak ... (...) Pouze bych Tě chtěl požádat jestli bys chtěl víc upřesnit svůj koment ve smyslu datace = když Ty jsi reagoval na @Pegeucko s jeho datací "počátkem roku", tak jsi ve svém dnešním komentu myslel také "počátek roku" (=což chápu jako leden 2020) nebo jsi myslel jiné období? Díky.
R.I.P.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Priznáme sa že nerozumiem čo sa ma vlastne pýtaš.

EDIT: ak myslíš Pegeuckovo tvrdenie, tak predpokladám že myslel rok 2020, ja som to tak pochopil.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Kouzelnik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1305
Registrován: 27/9/2017, 22:23

Re: Ropná válka

Příspěvek od Kouzelnik »

Nie. OPEC (nie OPEK) chcel obmedziť ťažbu globálne, ale väčšinu malo malo niesť v tomto prípade Rusko.
jsi myslel k "počátku roku" (např. v 01/2020) ... o "počátku roku" psal @Pegeucko na kterého jsi reagoval. Nebo jsi to myslel k období vyjednávání počátkem března ("standartní" vyjednávání skončilo cca 5./6.března 2020)?
R.I.P.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Ropná válka

Příspěvek od Julesak »

Myslel som na začiatku súčasnej ropnej "vojny".
Ono už predtým bolo dohodnuté obmedzenie ťažby v rámci OPEC+ (z roku 2016?), OPEC v marci rozhodol o ďalšom obmedzení, čo ale RF neakceptovala a navrhla pokračovať v doteraz platom obmedzení ďalšie tri mesiace (do júna 2020 alebo tak nejak).

Inak dozviem sa, čo je tá ruská kapitulácia?
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“