Střelecký pluk Dělnicko rolnické Rudé armády, červen 1941
-
- podpraporčík
Re: Střelecký pluk Dělnicko rolnické Rudé armády, červen 194
Organizace střelecké divize i střeleckého pluku se změnily během války několikrát - 29. července 1941, 6. prosince 1941, 18. března 1942, 28. července 1942, 10. prosince 1942 a 18. prosince 1944. Gardová střelecká divize i pluk měly obdobnou organizaci až do prosince 1944 - 10. prosince 1944 byly vydány zvláštní organizační tabulky pro gardovou střeleckou divizi i její podřízené složky.
- Aaron Goldstein
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji... 

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
Zdravím pane Fidler - děkuji za sofistikovaný rozbor.. Musím tedy poměrně razantně revokovat své vidění té zvláštní situace v Rudé armádě.
Abych řekl pravdu, měl jsem doposud tendenci tvrdit, že když vezmu těch 43 285 důstojníků v různých funkcích popravených, zavřených nebo propuštěných, pokud byli schopni kvalitně uvelit 25 vojáků, potom by v den zahájení války mělo minimálně 1,1 milionu rudoarmějců dobré, relativně zkušené velení. A to by byla velká část armády.
Jistě je to do jisté míry spekulace a nereflektuje to časovou prodlevu mezi ukončením masových čistek a začátkem války, kdy se možná ledacos napravilo, ale tak jak to vypadá, váš rozbor je v plném souladu s tím co jsem dal dohromady já ohledně šíleného růstu tankových sil.
Abych řekl pravdu, měl jsem doposud tendenci tvrdit, že když vezmu těch 43 285 důstojníků v různých funkcích popravených, zavřených nebo propuštěných, pokud byli schopni kvalitně uvelit 25 vojáků, potom by v den zahájení války mělo minimálně 1,1 milionu rudoarmějců dobré, relativně zkušené velení. A to by byla velká část armády.
Jistě je to do jisté míry spekulace a nereflektuje to časovou prodlevu mezi ukončením masových čistek a začátkem války, kdy se možná ledacos napravilo, ale tak jak to vypadá, váš rozbor je v plném souladu s tím co jsem dal dohromady já ohledně šíleného růstu tankových sil.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
- jarl
- 3. Generálmajor
Za základě Pátračovy žádosti jsem část diskuse přesunul do vlákna Autorské články: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=330&t=2549

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Pátrač zdvořile děkuie a myslí si , že nyní je vše tam kde má být.

Zemakt - podařilo se mi sehnat poměrně zajímavé podklady k horskému střeleckému pluku RUdé armády na počátku války. Nebude to hned, musím přeložit asi 250 stran textu včetně terminologie, kterou jsem nikdy neviděl ale půjde to. Vzhledem k tomu, že dvě horské divize osvobozovaly i Olomouc, tak to udělám.

Ó děkuji pane Velkomožný, už se těším 

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Pokud jsem pochopil správně, tak řadoví vojáci z WW2 jako označení své jednotky při vzpomínání vesměs používají nadřazenou jednotku, tj. konkrétní střeleckou divizi. Nikoliv pluk.Pátrač píše:(...) nám půjde o Střelecký pluk Dělnicko rolnické Rudé armády a o to co představoval po stránce lidské, vojenské a materiálně technické k 21. červnu 1941. Budu si pokládat otázky a sám na ně budu odpovídat. Jako první musím sám sobě položit a zodpovědět otázku, která zní:
A/ JAKÁ TO BYLA SÍLA? POČETNÍ STAVY STŘELECKÉHO PLUKU
Střelecký pluk měl podle poslední předválečné reorganizace tyto počty aktivních osob - jde o tabulkový válečný stav.
Velitel pluku byl důstojník, absolvent předepsaných stupňů vojenského vzdělání, současně praktik, s praxí velení střeleckým jednotkám stupně četa, rota a prapor, a tabulkově zde byla plánována hodnost plukovník.
187 důstojníků
437 praporčíků a poddůstojníků
2 557 příslušníků mužstva(...)
Proto bych se chtěl zeptat aspoň na rámcové rozložení vojáků ve střelecké divizi ... mluvím zhruba o období o kterém zhruba mluví Pátrač:
Jestli jsem pochopil správně, tak střelecká divize měla tabulkově 14.439 vojáků. A většina vojáků byla v rámci divize organizována ve 3 střeleckých plucích (tabulkově 3.182 vojáků).
Tj. zjednodušeně řečeno lze říct, že v rámci střeleckého pluku tvořili vojáci sloužící ve 3 praporech pluku zhruba 70%.
A lze říct, že ve 3 střeleckých plucích v rámci střelecké divize mohlo sloužit zhruba 66% vojáků v rámci divize?
Jestli to říkám správně, tak mi není jasná organizace logistiky... ať už v rámci pluku či v rámci divize. Logistické útvary přímo podporující střeleckou divizi vesměs nebyly součástí divize, nebo se pletu?
Ptám se s ohledem na předpokládaný stupeň nasycení těžkými zbraněni a stupeň mechanizace střeleckého pluku (a střelecké divize) RA v 1941 .... z čehož mi jako laikovi připadá, že nárůst mechanizace znamená nárůst potřeby logistiky.
Pro srovnání - organizace pěchotní divize US Army nasazené v Evropě v roce 1945:
18% vojáků v: štábní a jiné nebojové jednotky
14% vojáků v: logistické jednotky
68% vojáků v: bojové jednotky
zdroj str. č. 21 v The Tooth-to-Tail Ratio (T3R) in Modern Military Operations
"Opravdu myslíte, že někdo, kdo vyhrál volby férově s 79%, potřebuje následně mlátit lidi na ulicích a vypínat internet??"
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.
https://twitter.com/BenesikOndra/status ... 4985394178
Držím jim palce, ať se o vnitřní politice své vlasti můžou rozhodovat naprosto svobodně.
Moudře. Demokraticky.
Bez násilí. Sametově.