To přece není obsahem mého příspěvku. Samozřejmě, to je pravda, nelišili jsme se. Můj příspěvek je o tzv. "přísaze", o jejím vnímání a příp. i dodržování, nikoli o jejím geografickém rozšíření.Jiří Fidler píše:Jen k tomu poslednímu příspěvku. "Vynucená" přísaha pod hrozbou sankce byla a je ve VŠECH zemích s všeobecnou vojenskou povinností.
To je lež.KAŽDÝ měl možnost nepřísahat, i v rámci ČSLA, bylo to pouze na něm. Pokud jsi, chlapče, přísahal a přísahu podepsal, tak nyní laskavě drž zobák a nevymlouvej se, žes musel. Nemusel.
Nebo jsi byl na vojně v jiném státě, čase, a pravděpodobně i v jiném vesmíru. Nebo jsi soudruh - lampasák, a snažíš se házet své viny na oběti. Nevím co z toho, a možná je i jiná varianta, ale... je to lež. Přinejmenším v době kdy já jsem byl na vojně.
Bylo nám vyhrožováno až osmiletými tresty. Byli jsme tři, kdo se o to pokusil, a byli jsme po jednom bráni na "přesvědčování" s několika důstojníky, v čele s velitelem a politrukem praporu, kteří si zahráli na "ty hodné" (podepiš, bude to tak lepší... pro tebe i pro celou tvoji rodinu) a ty nepokrytě svině (podepiš nebo Bardějov na osm let a pak stejně dva roky vojny).
Možná že lhali, a že by se nic nestalo. Jenže - a zase! - o tom můj příspěvek nebyl. Byl o vyhrožování, nikoli o tom, zda to bylo vyhrožování reálně hrozícími následky, nebo "jen" strašení.