AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Scotty87 »

Tak hrozné to asi nebude. Podle toho co píšou má jeden očesané listy hlavního rotoru. To by měli být schopní opravit celkem rychle v Náměšti. U druhého je otázka jak moc má poškozený ocas, ale ani to nebude nic neřešitelného.
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

Scotty87 píše:Tak hrozné to asi nebude. Podle toho co píšou má jeden očesané listy hlavního rotoru. To by měli být schopní opravit celkem rychle v Náměšti. U druhého je otázka jak moc má poškozený ocas, ale ani to nebude nic neřešitelného.

Přesně, ten poškozený ocas není nic co by LOM nedokázal poměrně rychle opravit, tedy záleží na MO jak rychle to dokáží zprocesovat. To samé byly ty Pandury, samotná oprava zabrala v celém procesu paradoxně nejméně času.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

Flader píše:Je to vlastne autonehoda, alebo letecká nehoda? :D
Vzhledem k tomu, že let se počítá "od špalků ke špalkům", a tedy zahrnuje i pohyb po pohybové ploše, pak jde jednoznačně o leteckou nehodu.

Co se opravy týče, bude záležet na tom, zda otřesy poškozeného rotoru nepoškodily rotorovou hlavu či uložení reduktoru.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Legenda hovorí (uvádza to napr. aj J.F. Šiška v jednej zo svojich kníh), že v Afgane sa stretli rotormi za letu dva Mi-8. Po núdzovom pristátí na nepriateľskom území a prvotnej obhliadke, bolo rozhodnuté oba rotory "vyklepať" na mieste, následne boli stroje preletené na základňu a opravené.
Ten reduktor aj rotorová hlava teda asi niečo vydržia :D
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Skeptik
7. Major
7. Major

Příspěvek od Skeptik »

To záleží na tom, jak moc se "potkaly" a jak moc byly poškozeny.
Navíc první Mi-8 měly rotorové listy kovové (pokud se nemýlím), Mi-171 má listy z uhlíkového kompozitu ... který je lehčí, pevnější, ale křehčí.
Pokud při střetu s ocasním rotorem třeba jen část jednoho rotorového listu "uletí", pak jsou vibrace schopny zrušit nejen rotorovou hlavu a reduktor, ale rozrušit i celý vrtulník.
Bohužel se mi nikde nepodařilo najít fotku poškození ... dokonce ani na Aviation Safety Network nic není, kde je jinak "každý prd". Evidentně se tu nehodu podařilo hodně utajit.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Mám pocit že naše Mi-171 ještě kompozitní listy nemají. Ty se dávali až na verzi Mi-171A2.
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

Aha, to o tých kompozitoch mi nedošlo :up:
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

V pondělí půjde na vládu Informace o veřejné zakázce „Přepravní prostředek pro RBS-70NG“ . Jsem celkem zvědavý co to bude.
juhelak
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od juhelak »

hm taky sem zvedav..pokud to jde na vladu tak finance jsou uz nejspis alokovany. Nevim asi by mi k tomu sedel Hilux s otevrenou korbou ve svetle ostatnich zakazek.
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

Zajímavější části rozhovoru s Metnarem pro Deník N.
Zmínil jste, že o tom jednáte každý týden. Jak si to máme představit? Přijdete za premiérem a ministryní financí a řeknete, ať vám vrátí pět miliard, a oni vám je nedají?

Ne. Říkám, jestli už mohu na vládu předložit ten materiál, jak jsme se domluvili. Protože jinak už budu muset předkládat materiál na ministerstvo financí a v rámci rozpočtu ministerstva obrany převádět z položky investic do mandatorních výdajů, abych měl na březnové platy vojáků.

A jaký je jejich argument?

Říkají: „Zatím ne, počkejte, ještě vyjednáváme, ještě to předložit nemůžete.“

O čem se ale vyjednává?

To se neptejte mě. Jak jsem řekl, já politicky nevyjednávám.

Takže nemáte od premiéra zelenou, ale za ministerstvo obrany je materiál pořád připravený?

Ano, za ministerstvo obrany jsme stále připraveni.

Proč se zatím převedlo jen pět miliard?

Protože bychom už od února neměli na mandatorní výdaje, na určité položky platů vojáků.

To byl moment, kdy vám to premiér dovolil? Proč ne celou částku?

Potřebovali jsme peníze na mandatorní výdaje. Máme zvýšené nároky na nasazení vojáků, stále navyšujeme počty, s tím souvisí i přesčasy. A já potřebuji mít zajištěné finance. A v případě, že to v březnu nebude, budu muset převádět z položky investic do mandatorních výdajů, protože na platy mít musím. Jsem do toho velmi emočně ponořen.

------

A když se to do konce března nestane?

Tak je varianta, která je. Řekl jsem, že si za svým rozhodnutím stojím.

Tedy že rezignujete na funkci?

Přesně tak.

Není tam nějaké kdyby?

Slib byl v lednu splněn jen z poloviny, ale poslední deadline je březen.

Déle už čekat nebudete?

Déle už čekat nebudu

-------

Pokud jde o zakázky, čeká se na tři největší. Loni na podzim pan náměstek Koudelka posílal zbrojovce Nexter do Francie dopis, že vyjednávání (o nákupu 52 děl pro armádu, pozn. red.) jsou pozastavená, protože je potřeba analyzovat dopady epidemie. Jak to dopadlo?

I na bilaterální jednání se vztahovala některá epidemiologická omezení a ne všechny věci šlo prodiskutovat přes telefon nebo videokonferenci. Pokud jde o děla, v současné době dojednáváme detaily strategických dokumentů a naším záměrem je dojít v polovině roku k uzavření smlouvy s následnými dodávkami v letech 2023 až 2025.

U bojových vozidel pěchoty se dlouho čekalo na to, až bude možné udělat testy v terénu, to taky ovlivňuje epidemická situace. To je v jaké fázi?

Dobíhá meziresortní připomínkové řízení, materiál poté půjde znovu na vládu a po projednání bude učiněna výzva k podání závazných nabídek od tří potenciálních dodavatelů. Testování je v současné době naplánované na květen nebo červen.

Máte ambici stihnout to do voleb?

Pandemie samozřejmě má svůj dopad, máte 80 procent lidí na home office, nebudeme zastírat, že došlo ke zpoždění akvizic. Nebudu již hovořit o naplánovaných termínech, které jsem avizoval minulý rok. To se prostě nedá stihnout. Ale máme to naplánované na druhou polovinu roku.

Obdobně to platí se systémy SHORAD (protivzdušná obrana krátkého dosahu, pozn. red.). Byly naplánované prohlídky izraelského dodavatele u útvaru ve Strakonicích (sídlo protiletadlového pluku, pozn. red.), ale musely se kvůli pandemii zrušit.
https://denikn.cz/579489/o-miliardach-p ... ru-za-ano/
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

AČR koupí 16 vozidel Tatra 815-7 pro přepravu PLŘS RBS-70NG.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obran ... .seznam.cz
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Neví někdo proč kupují takové obludy pro nošení lehkých raket? To už na korbu dají i ten radar od Retie a rakety se budou odpalovat z korby?
ObrázekObrázekObrázek
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Zemakt »

Možná si na to kápnul Skelete, schodím sajtny a pálím. Ofiko by to neprošlo tak udělali tuhle habaďuru. Nebo to má co do činění s požadavkem na schopnost táhnout těžší vlek v těžkém terénu no.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

obávám se, že to dopadne jen tak, že vše zůstane při starém. Jen ten náklaďák bude větší.
ObrázekObrázekObrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Rase »

Když může AČR převážet i minomety 120 mm na Tatře 815-7, tak proč ne i RBS-70NG nebo třeba bandasky s čajem. Zase se řekne že jde o nějaké provizorium, které ale zůstane napořád...
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Scotty87
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Scotty87 »

To nebude provizorium, ale spíš vylepšení zaběhlé praxe. Údajně s výkony opancéřované T810 nejsou ve Strakonicích úplně spokojení, takže přechod na 815-7 6x6 se asi nabízí. Je spíš škoda že se zjevně uvažuje nad integrací na nějaké LOV 4x4.
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Vylepšení zaběhlé práce by bylo, kdyby tu lafetu přišroubovali ke korbě. Tohle je fakt jen.. větší nic.
ObrázekObrázekObrázek
Nesher
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Nesher »

skelet píše:Vylepšení zaběhlé práce by bylo, kdyby tu lafetu přišroubovali ke korbě. Tohle je fakt jen.. větší nic.
A není právě to, že ty auta budou kupovat od VTU a nikoliv od Tatra, k čemuž by pokud by šlo o normální náklaďáky nebyl důvod, známkou toho, že se něco takového připravuje?
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Nesher: za mě beru všema deseti.. kéž by.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“