Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Příspěvek od Rase »

Výstrerettttřižek.JPG

Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

V roce 2020 kyjevský závod Majak upravil starý sovětský protitankový granát RKG-3 na malou bombu RKG-1600 přidáním aerodynamických ploch. Ty se tisknou na 3D tiskárně a bomba je shazována z bezpilotních prostředků (přibližně z výšky 300 m). Váží 1600 gramu, z čehož 567g tvoří TNT. Probíjí 220 mm RHA, což je více než dostatečné k proniknutí 3-5 cm tlustým pancéřování stropu věže tanku. Efektivní účinek fragmentů činí 20 metrů. Původní protitankový granát RKG-3 vznikal již za druhé světové války, byl zaveden v roce 1950 a šlo o velice problematickou zbraň. Granát totiž bylo nutno hodit tak, aby na cíl dopadl kolmo, čemuž měl pomáhat brzdící padák. Jeho výrobu v licenci zavedla i Jugoslávie pod označením M79 a vylepšená verze RKG-3M má vyšší účinek proti pancíři. Patrně nepřekvapí, že byl v 70. letech nahrazen lehkým jednorázovým granátometem RPG-18. Ve skladech bylo oněch protitankových granátů velké množství a jejich zlatý věk měl přijít až s příchodem dronů. Právě tyto bezpilotní prostředky eliminovaly všechny jeho nedostatky a jedná se tak o velmi efektivní zbraň. Tedy alespoň v rukou schopného operátora, který dokáže přesně zacílit. Hodí se zmínit, že drony s RKG-1600 používá jednotka Aerorozvidka, která patří mezi nejmladší uskupení ukrajinské armády a v jejím inventáři nenajdeme konvenční bojové drony jako třeba Bayraktar atd.

Zdroj:
https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... 2330025986
https://geektech.me/cs/ukraine-has-lear ... ry-drones/
https://www.valka.cz/SOV-RKG-3-3M-t40760
https://www.valka.cz/UKR-RKG-1600-t252143

grenade_rkg_3e_by_jhonni.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 21/2/2023, 15:44, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Příspěvek od Lord »

Aerorozvidka v akci

Je vidět, jak dron přepadl zraněné Rusy, když je chtěli odvézt autem, na které zřejmě dopadla upravená bomba asi RKG-1600, tělo munice je identické se sovětským protitankovým granátem RKG-3. Spíše to ale vypadá na jinou výrobu.

phpBB [video]


Ukrajinské síly také ukázaly další útoky municí shazovanou z dronů na ruská obrněná vozidla, které přinesly očekávané výsledky.

phpBB [video]
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Příspěvek od kacermiroslav »

Líbí se mi tato forma improvizace, kdy za pomocí dronů se ale z nich stala účinná zbraň. Skoro bych až napsal, zbraň teroru, protože dron si s touto municí dokáže najít i toho vojáka, jak někde ve křoví vykoná potřebu. Prostě nedají agresorům čas k oddychu, pořád je drží ve střehu, že na ně něco z nebe spadne.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Příspěvek od Lord »

No ale jak už jsem psal jinde, tak se začátku ruské invaze to mělo význam, když se zásobovací kolony valily na Kyjev.
Ale v další fázi Rusové rozvinuli zařízení REB, drony jsou rušené, ale když je tzv. okno, protože občas vypnout REB, aby rusáci mohli do vzduchu pustit vlastní drony, tak byla šance na odvetu.

Prostě jako známe z historie válek, akce vyvolá protiakci, dřív nebo později. Než se stačí protivník přizpůsobit, jestli vůbec, lze mu způsobit ztráty.

Pak je otázka jestli to Ukrajince ještě tolik baví, když jím to furt padá. No dronů můžou mít teoreticky tisíce, ale tisíce jich mohlo být také ztraceno.
Ale určitě tento konflikt ve velkém ukázal využití dronů, jak třeba v této srandě - posílání bombiček, tak v navádění dělostřelecké palby, průzkumu, je to cesta, když se budou zdokonalovat.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
bat
podporučík
podporučík
Příspěvky: 664
Registrován: 30/10/2011, 17:49

Re: Kumulativní protitanková bomba RKG-1600

Příspěvek od bat »

Ten nápad se mi také moc líbí. Tohle je chytré použití, které není vůbec state of the art, ale dobrý poměr cena / výkon (ať už faktický nebo jen PR).
S těmi drony souvisí jeden aspekt a to téměř realtime obrazová informace přenášená na YT atd., které Ukrajině nese zásadní body. Američan si válku může vychutnat skoro v přímém přenosu na gauči i díky mnohdy úchvatným záběrům z dronů.
Ukazuje se tedy technologická a i propagandistická tvář blízkých budoucích válek podobně jako ve Španělsku.

S těmi drony si myslím, se čeká na průlom v nasazení plně autonomních dronů, které se rozhodují sami bez vlivu člověka. Je to dnes naprosto technicky reálné. Jistě bude hodně "friendly fire", vlastních ztrát a vzniknou nové problémy a následně řešení, ale nevyhnutelně to tam skončí. To je technologický skok, který Rusové nezvládnou. Mají mnohem menší know-how, menší počet vědců a odborníků (naprosto zásadní) na AI atd., nedostatečný vlastní HW (je potřeba mnohem sofistikovanější a výkonější - od senzorů až po CPU). Je to takový posun z doby kamenné do doby bronzové ovšem skok trvající pár let. No a my v ČR budeme samozřejmě v té době kamenné - proto budeme kupovat tanky a letadla :roll: protože nějak se těch peněz z rozpočtu musíme "vhodně" zbavit.
Obrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

FCS a Bivoj

Příspěvek od Lord »

To je technologický skok, který Rusové nezvládnou. Mají mnohem menší know-how, menší počet vědců a odborníků (naprosto zásadní) na AI atd., nedostatečný vlastní HW (je potřeba mnohem sofistikovanější a výkonější - od senzorů až po CPU). Je to takový posun z doby kamenné do doby bronzové ovšem skok trvající pár let.

Bate, jsou to vize, podobně se psalo už před 20 lety o FCS - Future Combat Systems.

V dubnu a květnu 2009 představitelé Pentagonu a armády oznámili, že úsilí o vývoj vozidel FCS bude zrušeno.
Zbytek úsilí o FCS byl začleněn do nového celoarmádního programu nazvaného Army Brigade Combat Team Modernization Program.
To je zbylo z toho víceméně jen vozidlo Stryker.


V zásadě je tedy systém FCS správným směrem, navíc vzniká ve vyspělé zemi s velkými výrobními kapacitami a zdroji surovin. Je pochopitelné, že informace a rychlost jsou důležitými, ne-li nejdůležitějšími faktory boje. V zásadě bude probíhat vzájemný souboj narušit tento systém v ruku v ruce z jeho zdokonalováním a ochranou. Vyhraje nakonec ten, kdo bude mít více inovačních kapacit a vědeckých objevů.

Jelikož USA patří mezi technologickou špičku bude velmi těžké systém ohrozit, ale vždy a ve všem existuje prvek nepředvídatelnosti, který může významně narušit i ty nejlepší plány, taktiku a strategii.

https://www.palba.cz/viewtopic.php?p=5260#p5260

FCS asi předběhl svou dobu. Navíc vývoj by byl prostě neúměrně drahý.

No a my v ČR budeme samozřejmě v té době kamenné - proto budeme kupovat tanky a letadla, protože nějak se těch peněz z rozpočtu musíme "vhodně" zbavit.
Tanky a letadla budou mít asi dál svůj význam, i tehdy si mysleli, že Stryker nahradí tanky Abrams.
Česká republika se poveze v závěsu, ani drony vše nespasí, ale vyvíjíme Bivoje :D
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Letectvo“