Generál Alois Eliáš

Moderátoři: Pátrač, Tkuh

Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3506
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Generál Alois Eliáš

Příspěvek od seabee »

Před osmdesáti lety, dne 19.6.1942 byl na Kobyliské střelnici popravený generál a předseda vlády Alois Eliáš.
Alois Eliáš vstoupil do Čs. legií v Rusku 23. srpna 1917, 15. října pak byl s jednotkou odeslán do Francie. V řadách 21. čs. střeleckého pluku se zůčastnil bojů u Terron (Vouziérres) v hodnosti poručíka. Účast čs jednotek v bojích si vysloužila hodnocení maršála Pétaina "Československé pluky č. 21 a č.22 podaly důkaz nejkrásnějších vojenských vlastností v bojích od 19. do 25 října východně od Vouziéres. Rozhodni v útoku, úporní v obraně, neochvějní v nejprudší dělostřelecké palbě dostály skvěle úkolům jim svěřeným."
Za boje ve Francii byl vyznamenaný Francouzským válečným křížem a řádem Čestné legie.
Po návratu do vlasti v hodnosti štábního kapitána se zůčastnil bojů o Těšínsko a na Slovensku. Na naléhání tehdejšího ministra obrany Klofáče se rozhodl zůstat v armádě. Byl velitelem 21. pěšího pluku v Čáslavi a pobočníkem MO gen. Husáka. 1921 byl vyslaný na francouzskou vysokou válečnou školu. Hodnocený byl jako "Jeden z nejlepších mezi zahraničními důstojníky". Po dalším povyšování (brigádní generál, velitel brigády v Chomutově) byl v roce 1923 byl vybraný Edvardem Benešem jako jeden z jeho zástupců na odzbrojovacích jednáních v Ženevě. Po návratu sloužil znovu u brigády v Chomutově, od 30. listopadu 1933 pak jako velitel divize v Litoměřicích, od 15. listopadu 1935 velitel V. armádního sboru v Trenčíně.
Z důvodu své loajality k armádě a čs. státu se na naléhání gen. Syrového stal členem druhorepublikové a protektorátní vlády, kterou od 27. dubna 1939 vedl. Od počátku spolupracoval s odbojovými organizacemi, kryl působení organizace bývalých čs. důstojníků Obrana národa a udržoval spojení s exilovou vládou v Londýně. Zasloužil se o vznik zpravodajské sítě z referentů tiskové dozorčí služby. Kryl také útěky ministra Feierabenda a generálů Ingra a Neumanna z Protektorátu do Velké Británie. Celou dobu byl terčem nepokryté nenávisti státního sekretáře K.H.Franka, který naléhal na von Neuratha, aby byl zatčený a odstraněný. Toho dosáhl až po jmenování R. Heydricha zastupujícím říšským protektorem. 27. září 1941, ještě před jeho oficiálním nástupem do funkce byl Eliáš zatčený. Akci vedl (a dlouho připravoval) velitel pražského Gestapa Hans Ulrich Geschke, ale osobně se podílel i R. Heydrich, který dojednával s předsedou berlínského lidového soudu Thierackem předem režii Eliášova procesu. Během výslechů i soudního přelíčení přiznal Alois Eliáš pouze svou osobní účast na říši nepřátelských činech a odmítl prozradit jakékoliv kontakty a spolupracovníky. 1. října 1941 byl senátem vedeným Thierackem odsouzen k trestu smrti. Po dlouhém věznění byl, po vyhlášení druhého stanného práva 19.6.1942 popraven.
25. října 1946 byl In memoriam povýšený do hodnosti armádního generála.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj: Ateliér Langhans via Wikipedie
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Československo“