Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 4.-5. června 2022

Dobré ráno všem!

V posledních dvou dnech se objevila spousta "drobných" zpráv, ale většina z nich svědčila o zpomalení ruského útoku na Ukrajinu. Vskutku, v celkovém součtu se zdá, že Rusové jsou již za bodem, kdy by mohli dosáhnout významnějšího průlomu: i když stále disponují vynikajícím dělostřelectvem, během prvních tří měsíců války promrhali masu svých dobře vycvičených pravidelných jednotek a nejlepšího vybavení. To, co jim nyní zbývá, jsou špatně vycvičení záložníci, kteří nejsou schopni ničeho víc než "stabilizovat" frontovou linii.

Zde je důležité poznamenat, že doktrinálně - a tedy i vybavením - jsou RFA a separatisté špatně vybaveni k "pouhému udržení linie": ve skutečnosti jsou vybaveni pro výsadkové a mechanizované útoky. Z tohoto důvodu a kvůli ztrátám, které utrpěli v důsledku Putinova naléhání na neustálý postup, nemají jinou možnost než pokračovat v útoku.

Na druhé straně, navzdory nekonečnému západnímu čekání, až se Ukrajinci zhroutí....well, Ukrajinci se nehroutí.

VZDUCH

Včera dopoledne Rusové provedli vysoce přesný raketový úder na Darnytský opravárenský závod (DVRZ) Ukrzaliznycji (Ukrajinských železnic) v Kyjevě, údajně ve snaze zničit "uskladněnou zásilku západních zbraní". Ukrajinci tvrdí, že nasazenými zbraněmi byly čtyři řízené střely vypuštěné z letounu Tu-95 VKS plujícího nad Kaspickým mořem. Keystonští policisté ze své strany zveřejnili videa, která naznačují nasazení raket Kh-59. Ukrajinské úřady prohlásily, že jedna raketa byla sestřelena dříve, než dosáhla cíle; potvrdily, že došlo ke škodám, ale kategoricky popřely přítomnost jakékoliv výzbroje na místě, a ohlásily jednu zraněnou osobu.

Jako obvykle vyvolávají útoky na Kyjev velký rozruch na Západě, kde se média hemžila zprávami o Putinových hrozbách, že "oplatí úder" těm, kdo dodávají Ukrajině rakety dlouhého doletu. Je pěkným potvrzením toho, že umění "číst mezi řádky" zůstává na Západě zcela neznámé: vždyť nikdo přece nedodává Ukrajině rakety dlouhého doletu, zatímco Putin nemá žádný jiný politický program a ani nic jiného než blafovat, vyhrožovat a vydírat neumí.

Obrázek

Ach ano, a zatímco Putin dále dodával, že VKS kvazi "lámou kosti" a ničí vše, co jim stojí v cestě, někde v Orichivské oblasti (jižně od Záporoží) byl sestřelen (vysoko letící https://twitter.com/Kochevenko/status/1 ... 1729312768 ) Su-30 nebo Su-34. Přitom existují zprávy, že šlo o ukrajinský Su-27 (nebo MiG-29), sestřelený také vlastními silami. ( https://www.youtube.com/watch?v=aLvpobUCPwk )

Včera se tvrdilo, že někde v oblasti Donbasu byly sestřeleny VKS Ka-52 a Su-25, ale zatím se nepodařilo najít potvrzení (Ka-52 byl nárokován vojáky 25. výsadkové brigády s Igla MANPADS).

Dnes ráno byla jedna přilétající řízená střela sestřelena nad Poltavskou oblastí.

BITVA NA DONBASU

Charkov....už nyní je jasné, že ruský protiútok na Vesele, Ternovu a Rubizhne skončil neúspěchem. Ukrajinci totiž údajně rozšiřují své předmostí východně od Siverského Doněcku, mezi Verchní na severu a Chotimljou na jihu.

Obrázek

Izium....obnovené ruské útoky na Dovhenke byly odraženy, ale útok severně od této oblasti dosáhl Bohorodychne (než tam byl zastaven). Objevují se zprávy - ale bez definitivního potvrzení - že to donutilo Ukrajince evakuovat Studenok, tím spíše, že RFA a LNR-Separatisté zahájili útoky na Svjatohirsk dále na východě.

Jižně od Lymanu dosáhli RFA a LNR-Separatisté Starého Karavanu, ale místo zůstává pod alespoň částečnou ukrajinskou kontrolou, což zase brání překročení Siverského Doněcku a útokům na Raichodorok a Slovjansk.

Severodoněck....co přesně se děje uvnitř města, není zcela jasné. Zatímco jedna verze trvá na tom, že Ukrajinci získali zpět asi 80 % tohoto města - tj. že zajistili vše až po autobusové nádraží a obvod MZhK, a ruská média uvádějí ztrátu dalšího generála (generálmajor Roman V. Kutuzov, CO 5. 35. CAA?) a několika Wagnerových žoldnéřů, objevují se hlasy, že tento protiútok nebyl (a není) tak úspěšný. Na druhé straně vyšla najevo smrt dalších nejméně čtyř zahraničních dobrovolníků, včetně jednoho německého občana.

Dále na východ od města se zdá, že Voronove a Borivske jsou pod ukrajinskou kontrolou, také většina Ustynivky a polovina Toškivky.

Popasský výběžek.. RFA a separatisté včera pokračovali v útoku na Bilohorivku, Berestove a Mykolaivku. Navzdory nesčetným ruským tvrzením zůstává Komišuvacha "alespoň z velké části" v ukrajinských rukou, stejně jako většina Zolotě (alespoň západní část a centrum) a Katerynivka.

JIH

Ruská "protiofenzíva" na ukrajinské předmostí u Davydivého mostu ustala (RAF získala zpět nanejvýš většinu Davydivého mostu na severu a dosáhla předměstí Andriivky na jihu) a Ukrajinci se vrátili k útoku na Kostromku a Bruskynske.

Obrázek
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Běh za smečkou část 1.

Od zahájení Putinovy invaze na Ukrajinu uplynulo 100 dní. Téměř všichni proto publikují recenze, shrnutí nebo diskutují o "poučeních" z této války. Obvykle se stavím proti "běhu za smečkou" - a jdu si svou vlastní cestou. V posledních dvou dnech se však ve světě objevilo tolik nesmyslů a mně bylo položeno tolik souvisejících otázek, že tentokrát udělám výjimku a nabídnu svůj komentář také - a to výhradně z jednoho důvodu: zdá se mi, že si příliš mnoho lidí venku prostě nerozumí. Proto se na věc dívám takto - ve značně zhuštěné podobě.

Pozor: z mého pohledu je zásadním problémem této války to, že - ať se děje, co se děje - každý nadále trvá na svém vlastním pohledu, a to až do té míry, že se stanoviska mění v máloco jiného než sarkasticky absurdní dogmata. Dále prosím, abyste si všimli mého obvyklého sarkasmu a cítili se "dopředu varováni", že - jakkoli jsem k ní kritický - jsem otevřený "fanoušek EU", a proto se následující text bude mnohým jevit jako "EU-centrický". Související doporučení: pokud se vám to nelíbí, přestaňte číst, právě zde. Děkuji mnohokrát.

Od západu na východ vypadá situace následovně:

1.) USA: v procesu roztržky mezi vlastní oligarchií a tím, co zbylo z republiky, pluralismu a demokracie - maskované jako "demokratičtí marxisté vs. republikánští bojovníci za svobodu" (zatímco ve skutečnosti jsou obě strany zcela nekompetentní, ale podporované stejnou oligarchií) - USA se chovají podobně i k sobě, Evropě, NATO a Ukrajině. Americká oligarchie, která v zájmu vytěžení (obřích) zisků vytvořila "problémovou Čínu", dnes trvá na tom, že Čínská lidová republika (ČLR) je "veřejným nepřítelem č. 1", a "ať si Evropané řeší své problémy sami". Proto se USA "musí soustředit na ČLR/Pacifik: tam bude válka", zatímco válka na Ukrajině je "dalším zástupným konfliktem", a tudíž "zcela nezajímavá". Nyní, vzhledem ke smutnému stavu zničené infrastruktury, obrovským sociálním problémům a podobně, je to alespoň zčásti pochopitelné. Méně pochopitelný je přístup těch Američanů, kteří jsou vyloženě nadržení na "porážku Ruska" (několik z nich doporučovalo jaderné údery na ruská vojska, když se tato sbíhala k Ukrajině, již před 24. únorem). Problém: oba pohledy se řídí obvyklým, krátkozrakým přístupem, něco jako "tradiční za posledních asi 70 let". Výsledkem je, že americké "elity" - ať už oligarchie, nebo inteligence - zůstávají rozdělené: jedna část trvá na tom, že "to není náš problém", druhá na tom, že "aha, to je další skvělá příležitost, jak si namastit kapsu z peněz daňových poplatníků", a třetí na tom, že "musíme něco udělat"... Studenou skutečností je, že USA potřebují expanzi, aby zůstaly úspěšné. Místo expanze (třeba právě do vesmíru) však země "bojuje o podíly na trhu" - na úkor vlastních daňových poplatníků, a to už desítky let. Jaké je tedy překvapení, že se všichni (na kom záleží) zabývají výhradně vytěžováním zisků - a to do té míry, že země právě skončila dvě dvacetileté války v zájmu zisků korporací - a pro myšlení dál než na špičku vlastního nosu (nebo do hloubky vlastních kapes; vyberte si) není místo? Jaký div, že nikoho nenapadne, že výsledek války na Ukrajině bude rozhodující nejen pro postavení Ukrajiny a Ruska, respektive "Evropy", ale i ČLR a celého "Západu" - a to na desítky let dopředu? Kdepak, to všechno je nedůležité, a proto je "válka na vzdálené Ukrajině, která nemá vyšší-národní-, pouze omezený korporativní zájem", "něčím, co vlastně není podstatné"…

2.) Evropa: když není jednota v USA, proč by měla být v Evropě? Nikdy tu nic takového jako "sjednocená Evropa" nebylo, tak proč zrovna teď začít dělat výjimky z pravidla? Proto nemůže existovat jednotný názor na to, co dělat s Putinovým Ruskem, a tím méně na to, co dělat s Ukrajinou: O Evropě je třeba diskutovat přinejmenším prizmatem "Evropské unie" (EU) a "NATO".

2.A) EU je nesourodý konglomerát 27 různých národů s 27 nacionalismy (v mnoha případech: šovinismy), 27 různými vládami, 27 různými "vyššími národními zájmy", 27 různými životními standardy, tradicemi atd
Velká část EU je na tom "přinejmenším podobně", protože Ukrajina je endemicky zkorumpovaná a byla považována za něco jako "nějakou divnou zemi tam na východě" - především proto, že před 24. únorem sotva kdo z rozhodujících činitelů kdekoli mezi Lisabonem, Helsinkami a Nikósií věděl o Ukrajině něco víc než "korupci" - málokdo je ochoten ukrajinským politikům věřit. Nenechte se mýlit: Zelenskij se možná těší velké podpoře lidu, ať už doma, nebo u veřejnosti v EU, ale netěší se jí v kruzích evropských rozhodujících činitelů. ....a pak je tu také prvek studu - za desetiletí podobně krátkozraké, ale hluboce zkorumpované zahraniční politiky uklidňování diktátorů... Nepřekvapivě se zdá, že jediné, na čem se vlivní politici dominantních mocností EU shodnou, je, že mezi ukrajinskou oligarchií a jejím lidem je "obrovský rozdíl" a že "je třeba něco udělat".

Samo o sobě by to nebylo tak zlé, kdyby to nebylo tak, že, což je nejhorší, většina rozhodnutí v EU je přinášena na základě zpravodajských zpráv - a zejména vojensko-zpravodajských hodnocení -, která již od let, a tedy i v posledních dnech a týdnech, vesměs zdůrazňují, že Ukrajina (tj. ukrajinské ozbrojené síly) jsou "kousek od zhroucení" . Ano, kousek od kolapsu - a to "někdy mezi dneškem a příštími třemi týdny".

Zdá se, že nikoho nezajímá, že taková zpravodajská hodnocení jsou založena na "unijních standardech": na předsudcích vycházejících z toho, že naše vlastní ozbrojené síly by se rozpadly, kdyby čelily podobnému tlaku, jakému čelí Ukrajinci. Kdepak, namísto toho se mnohonásobné, slavné zpravodajské služby členských států EU věnují jen málo čemu jinému než odhadování situace na základě videí shromážděných v sociálních sítích. Jaké je pak překvapení ohledně "kvality" závěrů, které vyvozují....nebo že nikdo nevěnuje pozornost (mezitím: dobře prokázanému) faktu, že "Ukrajinci jsou jiní".

Nepřekvapivý výsledek: většina vlád EU se zdráhá poskytnout těžké zbraně: co když skončí na černém trhu (viz: "korupce") nebo v ruských rukou (viz: "Ukrajina se zhroutí")....?

2.B) NATO: masa členů nemůže ani pomyslet na to, že by se Evropa bránila sama, bez dohledu USA. A to včetně takových "hlasitě protiputinovských" členů NATO, jako je Velká Británie, Polsko a pobaltské státy, které jsou si jisté, že je jim lépe mezi sebou a ve spolupráci s USA než s EU - samozřejmě s výjimkou finanční pomoci. Těch několik málo výjimek je buď řízeno nekompetentními lidmi (viz Francie a Polsko), mají celé bandy nekompetentních generálů v nejvyšších řadách svých ozbrojených sil (viz Německo a Itálie), mají převážně prorusky orientované obyvatelstvo (Řecko, Kypr, Bulharsko), vládnou jim Putinovi přátelé (viz Maďarsko), nebo mají alespoň silné opoziční bloky složené z Putinem sponzorovaných pitomců (několik východoevropských členů NATO). Jaké pak překvapení, že ani členové NATO nedokážou myslet bez dohledu USA a celý konglomerát jen přispívá k maximální nejednotnosti v rámci EU…

3.) Ukrajina: reforma, jejímž výsledkem byla decentralizace nejen systému velení ozbrojených sil, ale i politické moci, "zabrala" do té míry, že přiměla velkou část zkorumpované oligarchie k ochotě bránit zemi před Putinovou agresí (aby se samozřejmě nenechala převálcovat ruskou oligarchií). Mám-li se ptát, spolu s nacionalismem (v některých případech: máloco jiného než čirý šovinismus) je to to, co zemi zachránilo v prvních dnech války; možná i to, co ji od té doby drží nad vodou. Nicméně: tato reforma byla neúspěšná do té míry, že se jí nepodařilo vyřešit korupci a neschopnost. Jinými slovy: ano, stále existuje endemická korupce v politických a vojenských špičkách, a co je nejhorší, stále je rozšířená nekompetentnost (stačí se podívat na pád Chersonu a Melitopolu a téměř pád Charkova, abyste věděli, co mám na mysli). Výsledkem je velká propast mezi "elitami" a "ostatními lidmi": špičky trvají na bezpodmínečné pomoci Západu, a to urychleně, ale nejsou připraveny reformovat, zavádět transparentnost a bojovat s korupcí. Problém je v tom, že kvůli tomu na názorech 99 % Ukrajinců, kteří si upřímně přejí, aby jejich země vstoupila do EU a NATO (a zavedla tak něco jako "západní standardy vládnutí"), prostě nezáleží.

.... někde je situace skutečně "dvousečná", protože se zdá, že ti samí Ukrajinci prostě netuší, jaký druh oligarchie a korupce ovládá všechny "hrdé a nadřazené západní demokracie". Možná by měl někdo Ukrajincům připomenout, že tytéž kruhy, které v současnosti vládnou EU, hrály posledních zhruba 20 let roli "Putinových pomahačů"...?

4.) Rusko: to je snadné, protože záleží jen na jedné postavě a na tom, co si ona - a klika, která ji podporuje, aby ji a sebe udržela u moci - myslí, že je v jejím/jejich vlastním zájmu. Ironií je, že tyto zájmy lze shrnout tak, že se silně podobají zájmům masy lidí, kteří se nedávno sešli v Davosu: shrábnout miliardy do kapsy a zůstat neodpovědný. Tomu odpovídá i to, že jakýkoli druh plurality = "nacismus", "zrada", "poraženectví" atd... A žádná kritika se samozřejmě netoleruje. Za to jsou Putin a jeho Petrohradský klub připraveni "dehonestovat" Ukrajinu, ba celé NATO - a bojovat doslova do posledního ruského, separatistického, čečenského, arménského, jihoosetinského a hizballáhovského bojovníka, "tečka".
5.) PR Čína: i to je jednoduché. Jde o politiku "počkej a uvidíš": pokud se Západ vzpamatuje a pomůže Ukrajině porazit Rusko, Peking bude "jen" zvědavý na zachování statu quo a vrátí se k obvyklému byznysu (zejména pokud jde o jeho - často "srdečné" - ekonomické vztahy), volně podle hesla "je to ekonomika, blbče" ....a naopak: pokud Západ selže a Ukrajina bude poražena, pak to bude "my jsme vám to říkali: náš systém vždycky vyhraje".
6.) Indie: pokud mohou být západní "demokracie" tak krátkozraké a oportunistické až nezralé - proč by je Indie nemohla v této disciplíně překonat? Kromě toho Putin = Rusko a Rusko = SSSR, a SSSR byl tak velkým přítelem Indie, zatímco zlý, zlý Západ byl tak nepřátelský a horlivě dehonestoval poslední PR čínské agrese, a pak že s více než 400 lety západního imperialismu a....well je prostě čas na pomstu, a proto je "dobře", když Ukrajinu porazí Rusové.

Skutečnost, že Ukrajina nikdy nenapadla Indii, ani bývala součástí onoho "spřáteleného SSSR", je samozřejmě zcela irelevantní: Indové ji ignorují stejně, jako Maďaři, Řekové, Kypřané a Srbové ignorují skutečnost, že jejich "bratrští ruští křesťané" nasazují bandy "islámských barbarů" - viz Čečenci a Hizballáh - na útok....hm... "bratrských ukrajinských křesťanů"...

7.) Omlouvám se, jestli házím všechny ostatní na jednu hromadu, ale je to tak: 'ostatní' jsou někde mezi 'zvědavými diváky' a 'nic nám do toho není'. Někteří horlivě podporují Putina, protože si myslí, že "Rusko = SSSR, náš přítel z 60.-80. let"; jiní, protože si myslí, že Putin to s bojem proti západnímu imperialismu, který je masakroval více než 500 let, myslí vážně - a ne jako další zkorumpovaný gauner (stejně jako většina jejich vlastních vlád). Jiní zase z čirého revanšismu (viz: je načase, aby "Putin porazil Západ a dal mu alespoň lekci")....a všem dohromady uniká skutečná podstata: dámy a pánové, pokud na Ukrajině zvítězí Putinova diktatura, vaše vlastní záda budou - nebo zůstanou - vystavena úplně stejnému druhu diktatury, pravděpodobně do konce života.

Tolik o "diplomacii" a "politice". Druhá část se bude týkat vojenských záležitostí.


Běhání za smečkou, část 2

Poté, co jsme včera v "části 1" probrali "základy" - politiku -, je čas probrat vojenské aspekty prvních tří měsíců války na Ukrajině. Považuji to za všechno jiné než snadné - kvůli všem absurditám, které tuto kauzu obklopují. Jistě, v posledních dnech jsem si vytvořil řadu krásných formulací, sepsal je a tento díl se začal dávat dohromady. Na druhý a pak i třetí pohled se však rozpadl, a to proto, že příliš mnoho věcí prostě vůbec nedává smysl.

Ale co, je tu válka a válka je vždycky nejvážnější záležitost. Zkusme to tedy, "nicméně", a začněme tím, že se podíváme na Putinovo Rusko a oficiální verzi jeho "zvláštní vojenské operace". Koneckonců musí existovat nějaký důvod, proč prezident Ruské federace rozpoutá plnou sílu svých ozbrojených sil proti sousední zemi...

Podle toho, co se člověk dozvídá ze zdrojů v Rusku, byly - a zůstávají - cíle Putinovy zvláštní vojenské operace formulovány co nejmlhavěji. To je "typický Putin": cynická a perfidní postava vládnoucí "podle vágních směrnic", nikoliv podle rozkazů.

Příjemci jeho směrnic jsou samozřejmě povinni chápat jeho směrnice jako rozkazy, a proto formulují velmi striktní příkazy a předávají je svým podřízeným.

Přesně o to jde při Putinově způsobu vládnutí: když se něco nepovede, mohou za to oni, ne Putin; on jim řekl, aby to dělali lépe, ale oni vydali špatné příkazy...

Z Putinova pohledu je to ideální, protože mu to umožňuje zůstat flexibilní, pokud jde o výsledky, a zároveň se vyhnout vlastní odpovědnosti - což je hlavní důvod, proč tuto válku rozpoutal.

Nepřekvapivým závěrem je, že tato speciální vojenská operace nemá žádný smysl a neprobíhá podle žádného plánu. To je "velká chyba": každý jednotlivý Rus přítomný na sociálních sítích může nabídnout nejméně 15-20 různých verzí a vítězí obvykle ta, kterou vysloví postava, která umí lépe nadávat, sprostěji urážet ostatní účastníky nebo je v pozici, kdy může ohrozit jejich bezpečnost.

V souladu s tím se, milý čtenáři, prosím, nenech mýlit: útok na Hostomel a "běh na Kyjev" byly jen velkou fintou. Fígl nutný k tomu, aby se zabránilo zničení severního Krymu, aby se osvobodili historičtí Rusové, aby se napravily nesčetné historické chyby, aby se odzbrojili extremisté a nacionalisté sloužící jako lokajové Západu, aby se zabránilo útoku NATO do jihozápadního Ruska, aby se provedla odplata západnímu imperialismu... je to hrdinský podnik, který má ukončit anglosaskou nadvládu; ušlechtilá, preventivní snaha zabránit homosexuálům ovládnout nejen Moskvu, ale i Kamčatku, Měsíc a Mars... jinými slovy: je to agrese NATO na Rusko.

Jak to myslíte, že zní to absurdně? Vždyť za to Rusové bojují, a i když ne všechno jde podle (neexistujícího) plánu, otec Putin se o všechno stará, všechno je nejen hezké a fajn, ale prostě fantastické, všude jsou nádherné Potěmkinovy vesnice a Rusko je kousek od toho, aby zachránilo Svět před hladomorem…

...povzdech....

Zřejmě jsem odbočil. Jiní analytici - ať už v USA nebo v Evropě - vypracovali mnohem serióznější analýzy. Vědí, že RFA řídí nejrůznější zkorumpovaní nekompetentní lidé; že ruští generálové jsou odstřelováni (a to je "dobře"), protože musí vést z fronty, aby mohli efektivně operovat; že RFA má obrovský nedostatek personálu; je vážně nevybavena, pokud jde o její komunikační prostředky; a že masa jejího vybavení je mnohem méně dobrá, než se inzeruje, bez ohledu na to, jak moc se v posledních 20-30 letech glorifikuje (obvykle těmi samými analytiky)... Ostatně někteří už jdou tak daleko, že vyjmenovávají všechny zkušenosti, které se RFA naučí a o kolik se - během této války i po ní – zlepší…

....povzdech...

OK, dost sarkasmu. Problém je v tomto: v podstatě nám všichni říkají, že v zemi, kde si žádný rozhodující činitel nedovolí zavázat tkaničky "bez povolení shora" - ať už od členů petrohradského klubu nebo od samotného Putina - na Putinovi nezáleží? Nezáleží na tom, jestli jmenoval do vedení své oblíbence; nezáleží na tom, jestli vytvořil endemicky zkorumpovaný systém - ano, s bezvýhradnou podporou svých příznivců doma, ale i hojných "fanoušků" v zahraničí - a pak zahájil válku, jejímž cílem je vyhnout se odpovědnosti za to?

Když to vezmeme v úvahu a pak přidáme skutečnost, že Putin první dva měsíce své speciální vojenské operace řídil mikromanagementem, mizerný výkon ruských ozbrojených sil prostě nepřekvapí.

Není tomu tak proto, že by Putin neměl seriózní vojenské vzdělání, ale proto, že vládne vydíráním a sbíráním PR-bodů v televizi. Vydírání nezabralo, a tak se musel prezentovat jako velký stratég. Z PR-důvodů musel zajistit hlavní městská centra - ale musel tak učinit se silami vyvinutými, vybavenými a vycvičenými GenStabem RFA k vedení rychlé mechanizované války do hloubky nepřátelského území, ale organizovanými do praporních taktických skupin přizpůsobených pro expediční válku, přičemž je podporoval letectvem operujícím podle myšlenek z dob druhé světové války…

V tuto chvíli vlastně nelze obejít závěr, že ano, nezáleží na tom, zda je RFA personálně poddimenzovaná a nedostatečně vybavená nebo ne; nezáleží na tom, zda ji řídí zkorumpovaní nekompetentní lidé nebo cokoli jiného. Místo toho by bylo možné poslat na Ukrajinu americkou armádu a už jen s ohledem na tento soubor rozporů by selhala stejně bídně jako RFA.

Na základě iluzí o ukrajinské neochotě bojovat, ba očekávání, že Ukrajinci přijmou Rusy jako osvoboditele, a vedené kombinací jednotek Spetnaz a Rosgvardia, které měly následovat mechanizované síly, vedlo (šílené) "tažení na Kyjev" k tak obrovským ztrátám, že se 1. gardová tanková armáda, 2., 35. a 41. kombinovaná armáda de facto rozpadly. Utrpěly takové ztráty v nejlepších jednotkách a technice, které Rusko nabízí, že ani po několika týdnech odpočinku a doplňování zásob před opětovným nasazením jejich zbytků na východě nemohou splnit svůj úkol. To vše jen proto, že Putin musel získat kontrolu nad hlavními městskými centry Ukrajiny a že na takových představách nadále trvá. To vše pro účely PR: aby se mohl chlubit v televizi. Mezitím byly nejlepší pravidelné jednotky LNR a DNR promrhány během tří měsíců frontálních útoků na nejlepší ukrajinská opevnění, zatímco VKS byly "odzbrojeny" - zejména o své řízené střely - na úroveň, kdy nejsou schopny více než sporadicky účinných operací na taktické úrovni. Opět pro účely PR.

Jinými slovy: zatímco podobně jako USA a jejich spojenci prohráli války v Afghánistánu a Iráku, protože je 20 let vedli za účelem korporátních zisků, tak i Ruská federace mezitím prohrála válku na Ukrajině, protože ji vede za účelem získávání bodů pro Putina v oblasti public relations. To je podstata daného problému.

Putin si samozřejmě nemůže dovolit žádnou porážku a počet obětí ho nemůže zajímat. Jediné, na čem mu záleží, je "vítězství" - bez ohledu na to, jaké. To znamená, že bude tlačit tak dlouho, dokud mu budou zbývat vojáci, vybavení a munice, aby mohl tlačit dál. To je důvod, proč RFA (a spol.) mobilizuje tisíce dalších záložníků, během několika dní osvěží jejich výcvik, vybaví je zastaralou výzbrojí a pak je vrhne na frontu; to je důvod, proč pokračuje v útocích - i když jsou stále menšího rozsahu a dosahu a minimální, pokud jde o výsledky.

Dělostřelectvo RFA je stále lepší než dělostřelectvo ukrajinských ozbrojených sil a palebná síla VKS převyšuje palebnou sílu Ukrajiny několikanásobně. Proto mohou Rusové na Ukrajině stále udržovat zdání alespoň něčeho jako "pomalý postup". Z toho vyplývá můj závěr, že - pokud nedojde k eskalaci do jaderné varianty - je pro Ukrajinu v této válce to nejhorší za námi: pokud ukrajinské ozbrojené síly neudělají zásadní chybu, časy ruského postupu jsou pryč. Pokud "někdo" ze Západu nedonutí Zelenského a spol. k nějakým ústupkům, Putin a jeho Klíčoví policisté v Moskvě nemohou v tomto dobrodružství dosáhnout žádného úspěchu: mohou pouze způsobit další mrtvé a škody.

Ironií osudu: navzdory tomu všemu může Putin tuto idiocii kdykoli v čase a prostoru zastavit a vyhlásit "vítězství", jako to udělal v Sýrii... třikrát.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 6.-7. června 2022

Dobré ráno všem!

Obecně lze říci, že válka na Ukrajině je nyní obří opotřebovávací bitvou, kdy lokální ofenzívy a protiútoky obou stran vedou k hořkým ztrátám. S výjimkou jedné oblasti (podrobnosti viz níže) je většina bojů vedena "tam-a-zpět", "dělostřelecké výměny", a výsledek má obvykle dočasný charakter v závislosti na tom, která strana v jakém časovém a prostorovém okamžiku přivedla posily.

Ta "jediná výjimka" je zřejmě založena na myšlence generála Židka: na rozdíl od toho, co se obvykle uvádí, "nenahradil" Dvornikova, ale slouží pod ním a je zodpovědný za koordinaci všech operací v oblasti Donbasu. Dvornikov navíc nemá žádné finesy: jeho styl velení vedl ke všem posledním frontálním útokům bez větších zisků. Podle všeho je Židkův "ještě jeden, totální nápor" - možná "plán H", chcete-li - řízen novým velením (29. CAA) a opět směřuje k uzavření Severodoněckého kotle z nového směru.

Související: objevila se nová videa, která ukazují další vlaky táhnoucí těžké dělostřelectvo RAF směrem na Ukrajinu. Zde jsou tři záběry z jednoho příkladu, na nichž je vidět vlak naložený něčím, co vypadalo jako plná baterie 2S5 a BM-27 a podpůrná vozidla.

ObrázekObrázek
Obrázek

Paradoxně by si člověk mohl myslet něco jako: "Teď přivezou ještě větší zbraně, aby udělali ještě větší bum". Částečně je to pravda. Skutečné důvody jsou však složitější. Dělostřelecký důstojník (https://kenigtiger.livejournal.com/2148946.html (do běla rozžhavený) RFA si zde například rozhořčeně stěžuje, že Rusové vybavili "ozbrojené síly" LNR a DNR spoustou děl 122 mm. A to natolik, že po třech měsících intenzivních operací je critický nedostatek munice ráže 122 mm - nejen v LNR a DNR, ale v celém západním Rusku.

Jinými slovy: Rusové nyní spěchají nahradit houfnice D-30 a houfnice 2S1 ráže 122 mm, které provozují separatisté, houfnicemi D-20 a houfnicemi 2S5 ráže 152 mm - protože takové munice je stále dost. Navíc hledají způsoby, jak čelit dělostřelectvu s delším dostřelem 155 mm, které Ukrajině dodalo NATO, protože se ukázalo, že proslulé houfnice 2S19 MSTA nedokážou střílet na stejný dostřel…

Dále říká, že arogance a zkorumpovanost Keystone Cops vyústila v situaci, kdy RFA netuší, jak špatně účinné a zneužívané je její dělostřelectvo - a neví o masivních ztrátách pěchoty, které z toho vyplývají. Například neustále zaměřují betonová opevnění pomocí BM-21: na videích vypadají efekty velkolepě, ale ve skutečnosti "lehké" 122mm rakety nezpůsobují žádné škody.

A konečně, protibaterijní schopnosti RFA jsou téměř nulové. Nejenže jim chybí předsunutí dělostřelečtí návodčí (nebo alespoň ti, kteří vědí, co dělají), jak už bylo několikrát oznámeno, ale nemohou své dělostřelecké jednotky podpořit ani minimem v podobě jednoho "bezpilotního letounu Orlan na baterii". Jeho doporučení: Keystonští policisté by měli zkusit bojovat proti Ukrajincům všemi svými paláci…

BITVA NA DONBASU

Charkov....přibližně před 4-5 dny zahájila RAF další protiútok, tentokrát však na široké frontě jižním směrem. Proslýchá se, že obsadila Ruské Tyšky, Čerkaské Tyšky, Petrivku a Peremohu a že se přes Šestakove a Fedorivku na východě tlačí na Mychajlivku na západě, čímž ohrožuje silnici T2104 (spojující Charkov se Starým Saltivem). Jinými slovy, jedná se o významnou protiofenzívu, které by se mohlo účastnit asi 6-7 BTG s velkou dělostřeleckou podporou, a jejímž cílem je zahnat Ukrajince od řeky Oskil: rozhodně od ruských hranic a zejména od Vovčanska. Čím si nejsem jistý, je stav Ternova: včera jsem z toho místa nenašel žádné zprávy.

Přesto může být tato snaha zcela zbytečná, protože 155mm houfnice nedávno dodané NATO mohou dosáhnout hlavních ruských zásobovacích uzlů - jako Kupjansk, Svatove nebo Starobilsk - z území kontrolovaného Ukrajinou západně od řeky Oskil a jižně od Siverského Doněcku. Otázkou spíše je, zda Ukrajinci najdou příležitost začít pravidelně ostřelovat místní železnice na vzdálenost 35 a více kilometrů. V tuto chvíli tomu tak není, protože nové houfnice mají plné ruce práce s odrážením obnovených ruských útoků - jako např. následujícího.

Izium....po řadě obranných úspěchů Ukrajinců v posledních týdnech přicházejí z oblasti jihovýchodně od tohoto města v posledních dnech špatné zprávy. V době, kdy jsem psal svůj poslední přehled, jsem se zmínil o zprávách, že se Ukrajinci stáhli ze Studénky: nuže, ukázalo se, že je to pravda - a to s okamžitými a pro ně negativními důsledky. V době, kdy Studenok padl, RFA opravila železniční trať z Kupjanska do Studenka - právě včas na to, aby Dvornikov a Židko údajně přivedli do bojové zóny zcela nové velení: 29. kombinovanou armádu (CAA).

V důsledku tohoto vystoupení Ukrajinci ztratili několik důležitých míst, posledních několik dní. Dne 4. nebo 5. června byli obránci Dovhenke nuceni ustoupit a poté RFA zasadila mohutný úder obraně Sviatohirska. Jistě, Ukrajinci se v pořádku stáhli a vyhodili do povětří most do Bohorodičného. I tak to však bylo překvapení, protože Sviatohirsk měl mít velmi dobré obranné pozice. Místo toho do rána 6. června RFA zajistila většinu tohoto města.

Obrázek
Smutná ukázka toho, jakou palebnou sílu nasazují Rusové při své poslední ofenzívě jihovýchodně od Izia: tohle je satelitní snímek oblasti Dovhenke, zachycený kráter o průměru asi 40 metrů... Nutí mě to k zamyšlení, jaká zbraň tohle způsobila? Mohli to být Rusové, kteří začali nasazovat FAB-9000M-54 ze svých bombardérů Tu-22M-3...? Pokud ano, přesnost tohoto úderu byla vynikající.

Začátkem 7. června pak Rusové zahájili útok na Dolinu, kterou mohli obsadit, a poté pokračovali v útoku na Bohorodičné ze západu - a to s rozsáhlou podporou TOS-1. V tuto chvíli si nejsem jistý, zda ukrajinská posádka toto všechno vydržela.

Nějaký rozbor zde... Přinejmenším lze říci, že Dvornikovovy a/nebo Židkovy záměry na této části fronty jsou jasné. Ano, RFA obsadila Lyman a dosáhla Syverského Doněcku v oblasti Raihorodku. Nicméně pokus přejít tam a zaútočit na Slovjansk ze severovýchodu by pravděpodobně skončil katastrofou srovnatelnou s tou zhruba před měsícem. Místo toho má 29. CAA - pokud tam skutečně je - zřejmě za úkol probít se z problematického terénu v oblasti Studenok-Svjatohirsk a dosáhnout volného terénu severně od silnice a železniční trati spojující Barvinkove a Slovjansk. Nyní je opět otázkou, zda Ukrajinci spěchají s posilami, aby tento postup zastavili, a zároveň doufají, že jejich jednotky, které se již v této oblasti nacházejí, by mohly vydržet dostatečně dlouho - a zda mají Rusové ještě nějaké kapacity na vedení podobné operace z jihu...

Fronta na Siverském Donci... Zdá se, že situace mezi Starým Karvanem a Raihorodkem se v posledních 2-3 dnech trochu uklidnila: Rusové tvrdí, že vytlačili všechny Ukrajince na jižní stranu Siverského Donce (a to až do oblasti mezi Raihorodkem a Starodubivkou), ale nejsem si jist, zda je to úplně pravda. Frontová linie podél Siverského Doněcku mezi tamním a Severodoněckem se zdá být klidná, Ukrajinci drží předmostí severně od řeky v oblasti Ozerne.

Severodoněck.... Před 3-4 dny Ukrajinci do města přivedli prvky další brigády. S pomocí čerstvých vojáků nejprve vytlačili Rusy z centra. Rusové pak přivedli posily - především separatistické záložníky -, podnikli protiútok a zatlačili Ukrajince o několik ulic zpět. Ukrajinci však poté zaútočili dále na východ a obsadili Metolkine a Voronove, případně postoupili do lesa směrem na Novookhtyrku. Další ruský protiútok je pak zatlačil zpět do Voronova a Borivske. Podle posledních zvěstí se Ukrajinci včera stáhli z Metolkine, ale stále drží Voronove...

Co mě u některých překvapuje, je to, že ukrajinský GenStab zřejmě dokáže udržet své jednotky ve městě dobře zásobené municí, potravinami a vodou. Je však třeba doufat, že nejsou příliš zaměstnáni tímto dramatem a že si nejen uvědomují, co se děje západně od Slovjansku, ale že tam také disponují dostatečnými rezervami: zastavit tam RFA bude vyžadovat mnohem víc než řekněme 3. a 4. tankovou brigádu a 1-2 brigády teritoriální obrany.

Popasna... poslední 3-4 dny se zdá, že RFA stáhla většinu potlučených jednotek z Popasenského výběžku a nahradila je několika "čerstvými" BTG. Například to, co zbylo ze dvou BTG 31. brigády VDV (76. divize VDV), bylo staženo a nahrazeno přinejmenším jednou BTG z 61. námořní pěší brigády. Nové jednotky byly nasazeny k posílení úsilí o obklíčení ukrajinských sil v Zolotě severovýchodně od Popasna (úsilí, které bylo velmi nákladné a zároveň nepřineslo žádné užitečné výsledky, v posledních dnech, "přestože" místo brání prapor Teritoriální obrany postrádající těžké zbraně) a k zahájení nového úsilí o přerušení silnice T1302 mezi Bachmutem a Lysyčanskem. Aby zajistili tento postup před ukrajinskými protiútoky (a dělostřeleckými pozorovateli) ze severu, Rusové zřejmě znovu obsadili alespoň západní stranu Vrubivky a zaútočili na Mykolajivku severozápadně od ní. Od včerejšího rána se objevovaly zprávy, podle nichž RAF zaútočila na Berestove a později během dne dosáhla a přerušila silnici R1302 v této oblasti.

Jižně od výběžku Popasna se Rusové pokusili zaútočit na Vuhlehirskou elektrárnu, ale údajně byli se značnými ztrátami odraženi.

Avdijivka.... a zmiňuji se o tom jen proto, že někteří tvrdí, že Rusové místo dobyli: kdepak, 9. pluk DNR-Separatistů je stále (dobře) mimo místo... Vlastně separatistické jednotky mezitím odmítají jakýkoli rozkaz k útoku: prý mají jejich důstojníci jít a zaútočit na vlastní pěst. Výsledek: důstojníci mají přecházet k ukrajinským pozicím a snažit se pořizovat videozáznamy ukazující tyto prázdné. Pokud se jim podaří taková videa přinést zpět, aby je ukázali vlastním jednotkám, pak tyto postupují…

JIH

Davydivský most... Rusové posílili své úsilí odříznout ukrajinské jednotky a postupují na Andrijevku (jih) a Davydivský most (sever) podél řeky Inhulec, přičemž v obou případech je silně podporuje jejich dělostřelectvo a letouny Su-25. Zatím bez většího úspěchu než zastavení ukrajinských útoků na Bruskynske a Kostromku. Dokud se ukrajinské boky drží, je vše v pořádku. Ale pokud ne...

Od 6. června Ukrajinci tvrdí, že zahájili útok přes první linii ruské obrany Chersonu, postoupili asi o 10 km a osvobodili vesnici Blahodatne, 35 km severozápadně od Chersonu. Podle všeho se jednalo o útok pěchoty podporovaný dělostřelectvem, což je vzhledem k masivnímu soustředění ruského dělostřelectva v této části Ukrajiny poněkud překvapivé.

Tato operace opravdu nebyla tak bezproblémová, pak se zdá, že Rusové vyřadili jeden z mostů podél útočné osy, čímž postupující Ukrajince zdrželi a pak na ně udeřili Su-25 a dělostřelectvem. To je alespoň to, co lze "vyčíst mezi řádky" této videoreportáže:
https://www.youtube.com/watch?v=yTtINmL ... =emb_title
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 8., 9., 10. června 2022

Dobré ráno všem!

Po třech měsících války je nedostatek dělostřelecké munice a dělostřelecké ráže 122 mm těžce pociťován nejen na ruské, ale nyní i na ukrajinské straně. Na ruské straně se tento nedostatek rozšířil již minulý měsíc, a to natolik, že několik separatistických dělostřeleckých jednotek je již několik týdnů nečinných. RAF je narychlo přezbrojuje starými D-20 ráže 152 mm, ale ty často selhávají: jaké překvapení, vzhledem k tomu, že děla i jejich náboje jsou staré více než 40 let... Ukrajina měla kritický nedostatek dělostřelecké munice obecně už před válkou. Naléhavé nákupy (například z Bulharska) problém vyřešily jen částečně: "všichni" (viz: všechny možné vlády spojené s NATO a další instance) se předháněli v nákupu dalších, od 24. února, ale po třech měsících války zbývá stále méně k dodání.

Nedostatečně se tak z dodávek 155mm dělostřelecké munice na Ukrajinu stane čím dál větší problém. Když nic jiného, tak je to „snáze k dostání“ – i když daleko dražší – protože výrobců je tolik; ne, ani ne tak v USA a EU, ale až z Chile, přes Jižní Afriku, do Singapuru, Japonska a Austrálie

V návaznosti na to, že Kyjev a Varšava podepsaly dohodu o dodávce samohybných houfnic Krab ráže 155 mm, se objevuje spousta zpráv o tom, že Ukrajinci už používají 'spoustu Krabů'. Ostatně i Rusové si je začali nárokovat za zničené. Ve skutečnosti z nějakých 54, které prý byly doposud dodány, se na frontu dostal jen jeden prapor (cca 18), a to, co Rusové prohlašovali za 'zničené Kraby', byly staré Gvozdiky 2S1…

AIR

Dne 8. června „Keystone Cops“ prohlásili, že se zaměřili na vojenskou oblast v oblasti Žitomiru, „která slouží k výcviku zahraničních žoldáků“, a „přesné rakety“ zničily jeden SAM-systém Osa AKM (SA-8) v Razdolovkách. Podle všeho toho nasadili dne dost Iskanderů k úderům podél fronty, i ve Slavjansku a Severodoněcku

9. června Ukrajinci tvrdili, že jeden z jejich stíhačů sestřelil přilétající ruskou raketu nad Romenským v Sumské oblasti (byly zveřejněny fotografie trosek rakety, toto považuji za „potvrzené“).

V noci z 9. na 10. června VKS Tu-22M-3 pálily z Kh-22 na Charkov v Dněpru, možná dokonce na Kryvij Rih. Keystonští policisté tvrdili, že se zaměřili na letiště v Dněpru a zničili „vybavení ukrajinského letectva“. Další takový úder měl zničit „výrobní zařízení podniku, který přestavuje zbraně a vojenské vybavení AFU“ v Charkově. Zda skutečně něco takového zasáhli, není jasné: místní ukrajinské úřady hlásí „pouze“ zraněné mezi civilisty, zatímco jedna z továren v Dněpru začala hořet z jiných důvodů, nikoli kvůli ruským leteckým úderům.

Dne 10. června Keystonští policisté prohlásili, že zadrželi a sestřelili čtyři balistické rakety Tockha-U vypálené Ukrajinou, včetně této nad Doněckem (https://twitter.com/200_zoka/status/1535180151750897666) . Separatisté si navíc obecně stěžují na „náhodné ukrajinské ostřelování civilistů“ v Doněcku: no, vlastně Ukrajinci tam míří na docela konkrétní cíle, jako je tento stadion ve Stachanově, který byl použit jako základna pro Wagnerovce. Údajně tam byly četné oběti (někteří říkají až 250-300). https://t.me/Dialog_Ukraine/29917

Ach ano, posledních pár dní VKS tvrdila, že sestřelila tři tryskové letouny ukrajinského letectva (které, dovol mi připomenout: bylo „zcela zničeno“ už v březnu a dubnu): 1 Su-25 poblíž Mazanovky, dne 8. června (protivzdušnou obranou), 1 Su-25 poblíž Dolgenkoe v Charkovské oblasti a 1 MiG-29 poblíž Ingulets v Dněprské oblasti, dne 9. června. Jako obvykle nebylo zveřejněno nic na podporu takových tvrzení. Ale nevadí: stíhací bombardéry VKS „zasáhly“ 46 „oblastí AFU sil a soustředění vybavení“, zabily 150 a zničily 6 tanků….

Miluju, když Konašenkov zná skóre jako při hraní videohry…Ale co: BPTM Terminátory vypadají tak cool, takže nechají všechny rozptýlit fotkou jednoho. Každý ví, že lidé mají vzpomínku na ryby…

Obrázek


BITVA NA DONBASU


Charkov... no, cokoliv tam Rusové mohli začátkem týdne napadnout a dobýt, bylo přinejmenším odvráceno - pokud to vůbec bylo dobyto. Naopak jsou to Ukrajinci, kdo se mezitím tlačí na sever po obou stranách Vesele směrem k ruským hranicím. Navíc si Ukrajinci udrželi - možná dokonce mírně rozšířili - oblast, kterou kontrolují kolem Ternove, a jejich předmostí východně od Starého Saltivu se drží pevně (i když to druhé není žádné překvapení: Rusové mají na druhé straně jen otlučenou BTG 27. gardové motostřelecké brigády...).

Ukázalo se, že Dovhenke zůstává koneckonců pod ukrajinskou kontrolou. Místo toho byly poslední čtyři dny hlášeny těžké boje z Bohorodichne, které je zřejmě pod palbou těžkého ruského dělostřelectva a pozemními útoky. „Nicméně“, Židkovy jednotky zřejmě nejsou schopny v této oblasti udělat víc. Několik kilometrů východně a jižně od Sviatohirska měla RFA skutečně 8. června dobýt Teťanivku na jižní straně Siverského Doněcka, ale zdá se, že i tento útok byl odražen.

Jinými slovy, ruská ofenzíva byla prozatím zastavena – pravděpodobně kvůli těžkým ztrátám. Ukrajinské linie se pevně drží i v oblasti Raihorodok: přesto byla zahájena evakuace obyvatel Slovjanska, protože město je pod opakovanými raketovými údery a dělostřeleckou palbou.

Severodoněck… navzdory ukrajinským oznámením o „obrovské vlně“ ukrajinských útoků a navzdory zprávám ze Západu o tom, že Rusové „ustupují“ všem, které Ukrajinci dobyli od jejich protiútoku 3. června, bitva tam zůstává nejistá: dokonce i Rusové (kteří přešli do protiútoku s čerstvými silami separatistů z LNR) zatím – neochotně – přiznávají, že nemají město pod kontrolou. Pravděpodobně poslední dva dny Ukrajinci tvrdili, že se stáhli zpět do průmyslové zóny.

Obrázek

Nicméně i Rusové hlásí, že mají pod kontrolou "pouze" severovýchodní část města a (zatím?) nezískali zpět vesnice jižně od něj (jako Metolkine a Borivske).

Závěr: s největší pravděpodobností ani jedna strana nekontroluje centrum Severodoněcku - což vzhledem k popisu poskytnutému zúčastněnými ukrajinskými jednotkami není žádné překvapení: město je mezitím pod nepřetržitou a krutou ruskou dělostřeleckou palbou a trvalými leteckými údery (které podle všeho začínají stále více imponovat západním pozorovatelům... poznámka pro záznam: hádám, že je čas na další analýzu operací VKS).

Totéž platí i pro východní Lysyčansk.

Celkově není pochyb o tom, že situace v Severodoněcku zůstává kritická, tím spíše, že nekončí zprávy o nedostatku dělostřelecké munice pro blízké ukrajinské dělostřelecké jednotky. V tomto ohledu nelze dost často zdůrazňovat: situace podél silnice T1302 dále na jih je pro budoucnost rozhodující…

Silnice T1302 zůstává bezpečně v ukrajinských rukou. Zdá se totiž, že Rusové se v posledních 2-3 dnech přestali snažit tlačit jejím směrem a místo toho se soustředili na tlak severovýchodním a jižním směrem. Primárním cílem se stala Toškivka, na kterou útočili proto, že by mohla Rusům umožnit obklíčení Hirske a Zolote, které stále drží ukrajinská teritoriální obrana. Zdá se, že Rusové 6. a 7. června zajistili většinu Toškivky a poté zaútočili směrem na západ: jeden útok byl 8. června poražen a další 9. června. Na druhé straně tohoto úsilí se RAF a separatistům zřejmě podařilo vytlačit Ukrajince z Komišuvachy (tento úspěch je v ruských sociálních médiích oslavován, jako by dobyli Charkov....).


JIH

Protiútok 7. divize VDV na ukrajinské předmostí v Davydivském mostě sice získal zpět část této vesnice, ale zbytek byl odražen a Ukrajinci konečně hlásí postup jižním a jihovýchodním směrem... nebo alespoň jejich jednotky jsou v Bruskynsku a Kostromce, navíc v procesu osvobozování (toho, co zbylo) Davydivského mostu.

Důležitější je, že poté, co 28. brigáda a místní jednotka TD ohlásily úspěšnou protibaterijní operaci v Chersonské oblasti(https://t.me/operativnoZSU/28017 ) , se od 9. června objevují zprávy o tom, že Ukrajinci zahajují velkou protiofenzívu po celé šíři frontové linie v Chersonské oblasti. První zprávy hovoří o osvobození více než 20 vesnic. Hlavní útoky zřejmě probíhají jižně od Mykolajivky (která byla osvobozena) směrem na Ivanivku, od Zaričného (rovněž osvobozeno) směrem na Akrhanhelske a jižně od Blahodatného (osvobozeno). Jak již bylo řečeno, existuje spousta zpráv o "zlepšené schopnosti ruského dělostřelectva přežít", o "silném elektronickém boji bránícím operacím ukrajinských bezpilotních letounů" a o "účinné protibaterijní palbě", a ty "brání ukrajinskému postupu".

Naopak, Keystone cops v Moskvě si tišší , že jejich 49. CAA je pod krutým útokem téměř po celé délce své frontové linie. Je to zřejmě nedůležité, a tak hlásí jen jakýsi svůj vlastní útok na Olksandrivku jižně od Chersonu: ukazuje se, že poloostrov je stále pod ukrajinskou kontrolou...

A konečně situace v Záporožské oblasti je nejasná: západní zpravodajské hodnocení označují tamní aktivitu za "velmi omezenou". Ukrajinci však hlásí, že RFA opustila četné předsunuté pozice, a dokonce se na několika místech stáhla. Skutečně se objevují zprávy o tom, že Ukrajinci postoupili v několika směrech o 5-10 kilometrů. Jen: nikdo neřekl přesně kam, ani neposkytl žádné důkazy ve prospěch jedné či druhé verze...

To vše řečeno - a pozor: je dost dobře možné, že je vlastně ještě hodně brzy to říkat - můj celkový dojem je: kyvadlo se (už) vychýlilo...
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 11.-12. června 2022

Dobré ráno všem!

VZDUCH

Po delší přestávce Rusové podnikají nové raketové údery hlouběji na Ukrajinu. Pozdě večer 11. června se od jihovýchodu přiblížily čtyři Kalibry: jeden zasáhl plynovod v Čortkivu v Ternopilské oblasti. Další zdemoloval obytný dům a nedaleké parkoviště( https://t.me/ternopilskaODA/1206 ) . Co se stalo s dalšími, zatím není známo. Údajně bylo zraněno 23 civilistů a vojáků.

Keystonští policisté v Moskvě se včera přihlásili k sestřelení tří ukrajinských stíhaček: všechno MiG-29 a Su-25.

Ukrajinci právě zdokonalují svou protivzdušnou obranu v Donbasu. Přidám jen tuto fotografii a nechám to být:
Obrázek

...Mimochodem, první z německých systémů IRIS-T SAM bude "následovat" v říjnu…

BITVA NA DONBASU

Obecně se hodně mluví o tom, že se Rusové "nyní" snaží postupovat lépe připraveni a organizováni. Objevuje se také mnohem více zpráv o nasazení ruských bezpilotních letounů než dříve. Obvyklé útoky RFA začínají v polovině odpoledne dělostřeleckými pozorovateli, kteří se snaží najít ukrajinské pozice: ty jsou pak dělostřelecky odstřelovány - intenzivně a v případě potřeby i několik hodin. Intenzita dělostřelecké palby ruského dělostřelectva je více než "masivní: někteří Ukrajinci napočítali až 500 dopadů z BM-21 na své pozice - během 1-2 minut. Rusové to umocňují vrháním desítek taktických balistických raket, z nichž mnohé mají kazetové hlavice (ano, ta mezinárodní smlouva o zákazu používání CBU vstoupila v platnost v roce 2010 - Rusko však následovalo módu USA a nikdy ji neratifikovalo; je pro něj tedy neplatná). Pak přijdou na řadu tanky, po nich pěchota...

Charkov....Dvornikov opět přivezl z Ruska poloobnovené BTG, aby posílily zoufalé pokusy DNR/LNR-separatistů udržet to, co zbylo z ruského "předmostí" uvnitř Ukrajiny, severně od Charkova. Ti se v posledních dvou dnech neúspěšně pokoušeli zaútočit na Rubižnu a Starycji, o nichž Rusové zhruba před týdnem prohlásili, že je "získali zpět". Když to tedy nevyšlo: proč tedy nevystřelit několika střelami BM-27 a/nebo BM-30 na Charkov... Rusové nyní uvádějí, že oba útoky měly "pouze za cíl stabilizovat frontovou linii". Proč se ji snažit stabilizovat, když je vše OK....?

(Ano, já vím: já a moje otázky.…)

Izium... Zdá se, že Ukrajinci postoupili v útoku do lesa západně od města a dosáhli míst asi pět kilometrů západně od Izia. Dotyčná oblast se "proslavila" tím, že byla více než měsíc ostřelována ukrajinským dělostřelectvem, což způsobilo četné požáry. První zprávy hovoří o osvobození Zavody a Spivakivky. Ústředním bodem této operace se zdá být 81. výsadková brigáda

Svjatohirsk-Slovjansk... 10. června orgány DLR oznámily "zahájení bitvy o Slovjansk". Toto místo má pro ně nesmírný význam, protože se zde v roce 2014 odehrálo 'povstání' a není pochyb o tom, že značná část místních obyvatel podporuje myšlenku života v Ruském světě. Soudě podle přítomnosti jedné z Wagnerových BTG tam plus jednotek 20., 29. a 35. CA spolu se Severodoněckem je to v současnosti ohnisko ruských útoků. Pro začátek, Ukrajinci se, konečně, stáhli z Dovhenke, před dvěma dny. Rusové poté okamžitě postoupili na Mazanivku a Dolynu, dále na jihovýchod, až Ukrajinci tento útok zastavili kousek od Krasonpilly. Rusové si stěžovali na miny... a "nepřátelský odpor". Dále na východ, po dvoudenním útoku ze dvou stran (ze severovýchodu, přes Siverský Donec, a ze západu, ze směru od Dolyny), se Rusům včera podařilo vstoupit do Bohorodičného. Jejich druhý pokus o překročení Siverského Doněce u Teťjanivky byl....well, Rusové tvrdí, že přešli, ale rozhodli se nevytvořit předmostí... jinými slovy: ano, tento útok byl odražen.

Severodoněck....Nemohu si pomoci, zůstanu v nesouhlasu s masou dalších komentátorů a různých expertů: ano, Ukrajinci - především 79. výsadková a cizinecká legie (Britové, Brazilci atd.) - se zakopali uvnitř Azotových závodů a průmyslové zóny, ale když Rusové začnou používat západní zprávy o "držení 70 % města", člověk ví, "co je čas", tedy realita. Totiž to, že se Ukrajinci zakopali v jedné části města, neznamená, že Rusové "automaticky zajistili zbytek". Naopak, Metolkine, (přinejmenším) severní strana letiště a severní strana Syrotne zůstávají pod ukrajinskou kontrolou. Střed města a jižní strana letiště jsou územím nikoho a vše je Rusy hustě ostřelováno (zdá se, že nedbají na to, že mnoho civilistů, kteří tam ještě jsou, je vlastně na jejich straně)... Přesto ruské dělostřelectvo dosáhlo jednoho úspěchu: po týdnech snažení vyřadilo druhý ze tří mostů spojujících Severodoněck s Lysyčanskem, čímž znemožnilo Ukrajincům převážet zásoby přes Severský Doněc pomocí vozidel. Poslední z nich je silně poškozený, a proto po něm nemohou jezdit vozidla. Z dlouhodobého hlediska se to pravděpodobně ukáže jako rozhodující.

Výběžek u Popasné... dřívější ruské útoky na Vrubivku, Mykolaivku a Vasylivku (viz moje poslední zpráva) byly všechny odraženy; naopak se zdá, že se stáhli zpět k Lypovu, a s tím (alespoň několik set metrů) od silnice T1302. Několik včerejších vlažných útoků na Vrubivku bylo opět odraženo. Rusové mají pod kontrolou nanejvýš "částečnou" Komišuvachu a všechny jejich pokusy zajistit zbytek Tošivky a postupovat odtud na západ byly zmařeny (ostatně ustoupili i na Nyžnie), a tak Hirske a Zolote zůstávají pevně pod ukrajinskou kontrolou.

Dále na jihu Rusové ostřelovali Vuhledarskou tepelnou elektrárnu a zničili administrativní budovu.

Celkově se opět ukazuje, že RFA prostě chybí vojáci: Dvornikov a Židko nahromadili vše, co měli, aby prorazili ke Slavjansku a dobyli Severodoněck, jen aby nechali ostatní oblasti nechráněné... Vzhledem ke zprávám, podle nichž ono ukrajinské ostřelování stadionu ve Stachanově - a to zhruba v době, kdy tam byl na návštěvě šéf Vagnera Jevgenij Prigožin (bývalý Putinův šéfkuchař), tedy 10. června - zlikvidovalo celou BTG Vagnera, hádám, že jim bude pár dní trvat, než najdou jednotky potřebné k obnovení útoků.

BTW, Ukrajinci tvrdí, že podobným způsobem ostřelovali předsunutou základnu Kadyrovových Čečenců v Rubizně, někdy v posledních dvou dnech. Počet obětí zatím není znám…

JIH

Ukrajinci pokračují v tlaku na Cherson na široké frontě. Na severu právě likvidují zbývající Rusy v Bruskynsku. Na jihu osvobodili Tavrijske, dosáhli Kyselivky (i když do ní zatím nevstoupili) a zdá se, že dosáhli Oleksandrivky na pobřeží západně od Chersonu...

Rusové hovoří o lokálních ústupech, aby "lépe udrželi rozsáhlou frontu podporovanou přítoky Dněpru": všechny ukrajinské útoky ovšem "končí katastrofou", protože "terén je otevřený a ruský protiútok dosáhl předměstí Mykolajova". Ale to víte, na získání území nezáleží, důležité je zničení ukrajinské armády.... vážně: vzhledem k tomu, jak rozporuplné je ruské zpravodajství o tomto úseku bojiště... povzdech... člověk se musí ptát, proč tomu vůbec věnovat pozornost...
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 13.-14. června 2022

Dobré ráno všem!

Dnes poměrně stručné shrnutí - jednoduše proto, že ani z jedné strany nepřichází mnoho podrobností a já nejsem z těch, kteří by si vymýšleli zprávy kvůli "rozmělnění" svých reportáží.

VZDUCH

Včera byly při přiblížení od Černého moře sestřeleny tři střely Kalibr (jedna MANPADem) a další - pravděpodobně Kh-22 nebo Kh-59 - v oblasti Černihova. KEystonští policisté v Moskvě hlásili, že "zničili arzenál dělostřeleckých zbraní a munice". Někteří Rusové nyní tvrdí, že šlo o první bojové nasazení u Kalibr-M:

phpBB [video]


....a je tu nové video - tentokrát pořízené infračervenou kamerou vrtulníku VKS - které údajně ukazuje, že neřízené rakety vypálené VKS Su-25 se nerozptylují tak široce, jak se předpokládá:

phpBB [video]


...spolu se souvisejícím komentářem, že slouží jako "létající vícenásobné raketomety". omyslete, ukrajinské jednotky si nebudou stěžovat na ruská zbožná přání.

BTW, v oblasti Iziumu údajně dvě ruské rakety vzduch-vzduch minuly dvojici ukrajinských Su-25. (https://twitter.com/markito0171/status/ ... 0775002112 ) Překvapivě se keystonští policisté k oběma okamžitě nepřihlásili jako k "sestřeleným": namísto toho si nárokovali MiG-29 nad Slovjanskem a Mi-24 nad Sněgirevkou (Mykolajivská oblast) - oba protivzdušnou obranou. No, možná je to video 3-4 dny staré...

BITVA NA DONBASU

Po několika dnech Rusové tvrdí, že poslední dva dny strávili "přeskupováním a následným útokem" - a to téměř podél celé frontové linie.

Izium... nejsou žádné zprávy ve smyslu postupu nebo zvratu, ale zprávy o ukrajinských náletech (stejným způsobem jako ruské: viz, 'spray and pray'), že Ukrajinci tvrdí, že byl sestřelen Ka-52, a že je to 93. mechanizovaná, která vede protiútok na Izium.

Sviatohirsk-Slovjansk....Po čtyřech dnech urputných útoků Rusové dobyli Bohorodičné. Pak se ukázalo, že ztratili vše, čeho dosáhli v Dolině, a tak nyní útočí tamtéž ze tří směrů. Vesnice o zhruba tisíci obyvatelích byla napadena třemi ruskými taktickými skupinami…. Vypovídá mnohé

Severodoněck... zatímco se Rusové dohadují, jestli "obklíčili" 500 nebo 2000 ukrajinských vojáků v Azotských závodech, Ukrajinci přivedli prvky 112. brigády TD a vedou místní protiútok směrem na sever.

Popasna Bulge... poté, co se Rusům nepodařilo dosáhnout T1302 nebo alespoň dobýt Zolote a Toškivku, ztratili Nahirne a Bilohorivku a zdá se, že jsou na nejlepší cestě ztratit Vasylivku a Nyrkove. Rusové tvrdí, že se zmocnili Vrubivky a poloviny Kmyšuvaky, že zaútočili na Berestove (kde byl podle Ukrajinců tento útok okamžitě odražen), a o několik kilometrů jižněji Rusové dosáhli Veršyna na silnici M-03 do Bachmutu: tvrdí totiž, že se již zmocnili i jí. Pokud by to byla pravda, byla by to špatná zpráva pro ukrajinské jednotky držící frontovou linii dále na jihu, v oblasti mezi Myronivkou a Semirjou, protože jejich hlavní zásobovací spojení by bylo odříznuto.

Avdijivka... myslím, že stížnosti separatistů na to, že toto místo drží "15 000 zfanatizovaných ukronácků", říká vše, co je třeba říci. Mimochodem, důvodem ke stížnostem je, že právě 'z tohoto směru' Ukrajinci ostřelují v posledních dnech železnici v Doněcku: tragické je, že to má za následek i spoustu civilních obětí.

JIH

Ukrajinci se dál tlačí směrem na Cherson, stále na široké frontě - kvůli lepšímu rozptylu, nutnému kvůli přesile ruského dělostřelectva - a tedy stále pomalu. Důvod pomalého tempa: téměř vše provádí pěchota, a to především formou nočních infiltrací - na které RFA nenachází účinnou odpověď. Rusové nejsou vycvičeni k boji v noci a tento druh boje nemají rádi. Zdá se, že současnými ukrajinskými cíli jsou Snihurivka, Velyka Oleksandrivka, Starosilja, Kyselivka (je v procesu čištění, ale podle RUMINTu jsou ve skutečnosti dále na jihovýchod) a Mykolivka. Na jihu možná osvobodili Olaksandrivku a Stanislav a podle informací RUMINTu již probíhá útok na Tomynu Balku. Kromě toho včera Ukrajinci tvrdili, že VKS Ka-52 sestřelili "v Chersonské oblasti". Mimochodem, včera byl vyhozen do povětří ruský sklad v Nové Kachovce. Důvod je nejasný. ( https://t.me/vert_i_call/4230?fbclid=Iw ... 7vV8TC1SEM)
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 15.-16. června 2022

Dobré ráno všem!

Takže.... Uplynuly další tři týdny, "ale" - a navzdory očekávání mnohých - se ukrajinské síly nezhroutily. Netuším, co budou všichni ti, kteří to očekávají, dělat jako další. Budu pokračovat v přehledech tak často, jak mi to čas dovolí.

VZDUCH

Přestože byl během včerejší návštěvy dvou bankéřů a jednoho právníka v Kyjevě nad celou Ukrajinou vyhlášen červený letecký poplach, našel jsem pouze jednu zprávu o leteckém útoku: v noci z 15. na 16. června Rusové zasáhli "sloučené územní společenství" Sad v jihozápadní části Sum, přičemž zabili čtyři civilisty a šest dalších zranili. Někde zasáhli i vlak převážející humanitární pomoc v podobě potravin - ale, omlouvám se: nemohu teď najít podrobnosti.

Nad frontovou linií byla v posledních dnech zaznamenána velká aktivita letounů VKS Su-25 a útočných vrtulníků: pokud mohu říci, vše stále končí "sprejuj a modli se". Pro jistotu: ne, ani Su-25, ani žádný z Ruskem provozovaných vrtulníků nemá žádný systém řízení palby, který by takové manévry létal 'automaticky': vše dělá pilot, 'ručně'. A opět, pokud pilot udělá chybu o 0,5 stupně, ať už vlevo-vpravo, nebo nahoru-dolů, o pár kilometrů za hodinu rychleji nebo pomaleji - celá salva mine s velkou rezervou.

Obrázek

Obrázek

Dva z několika desítek Su-25 VKS aktivních nad Severodoněckou oblastí v posledních dvou dnech.

Ukrajinci včera sestřelili dva Mi-24: jeden nad Chersonskou oblastí, zatímco tento byl sestřelen stingerem FIM-92 vypáleným Azovem kdesi v Donbasu. (https://www.facebook.com/watch/?v=5948362901845958 ) (moje poznámka, tady se rozchází informace, podle některých zdrojů šlo o batalion teritoriální obrany)

Dnes brzy ráno zasáhla ruská raketa buď továrnu Ekvator (chladicí zařízení), nebo továrnu Crystal (již nefunkční, slouží jako kanceláře) v průmyslové čtvrti Mykolajiv. První zprávy hovoří o jednom zabitém a šesti zraněných civilistech. Na videu níže je vidět administrativní budova Crystal works: raketa dopadla někde za ní.

phpBB [video]



BITVA NA DONBASU

Charkov.... Není jisté, zda se tam děje něco "velkého", jak tvrdí Rusové: skutečně toho tvrdili v posledních dnech hodně: nejprve, že "RFA aktivně útočí", pak "velkou ofenzívu" - v jejímž důsledku se ukázalo, že Ukrajinci osvobodili Sosnikvu a Šopyne. Primárním problémem pro Ukrajince je ruské dělostřelectvo rozmístěné severně od hranic: Kyjev se zdráhá tam udeřit.

Svitlodarsk-Slovjansk... Před dvěma dny Rusové obsadili Bohorodičné: Ukrajinci jim pak udeřili do boku z jihu a zdecimovali další BTG (třetí za čtyři dny, jen v této oblasti). Jako obvykle se zdá, že šlo o noční operaci vedenou speciálními jednotkami: což se Rusům nelíbí ani trochu. Bohorodičné hodnotím jako "sporné" (opět) - a myslím, že o mnohém vypovídá, že Ukrajinci vedou protiútok uprostřed "velké" ofenzívy RFA (velké pod apostrofy, protože RFA má očividně málo vojáků na něco víc než útoky na 2-4km frontě). 'Místo toho' Rusové mezitím tvrdí, že vstoupili do Doliny... No, to možná udělali - jen aby dostali zásah od několika formací ukrajinských Su-25...

V této oblasti způsobuje Rusům obrovské problémy terén: spousta nízkých kopců, množství prohlubní a rybníků, které Ukrajinci využívají ke krytí, spousta lesů a jezírek, a to vše obklopené nízkými stromy a křovinami: ideální "země pro přepadení".

Obrázek
Ukrajinský Su-25 včera prolétá nízko nad oblastí Slovjanska.

Severodoněck... Rusové nadále tvrdí, že izolovali 500-2 500 ukrajinských (a zahraničních) vojáků v Azotském závodě, tím spíše, že prý shodili třetí a poslední most do Lysyčanska a poté vzali dva americké bojovníky jako válečné zajatce(ti byli zajatí u Charkova, moje poznámka). Soudě podle toho, jak velkou část Severodoněcku, Metolkinu a Borivska Ukrajinci "stále" drží, mám dojem, že se tam Ukrajinci izolovaní necítí, i když. Samozřejmě, až to skončí, nezbude z města nic, co by se dalo takto označit...

Výběžek u Popasné... RFA je v této oblasti opět v útoku. Na západní straně Rusové opět tvrdí, že odřízli silnici T1302. Nejsou pro to však žádné důkazy: nanejvýš byli od ní zatlačeni o dalších několik set metrů. Na severu, 14. června, se zdá, že Rusové konečně zajistili Komyšuvakhu, alespoň její jihozápadní stranu. Poté pokračovali severním směrem: do rána 16. června 11. pluk "Vostok" DNR prohlásil, že dobyl Vurbivku (samozřejmě za další mohutné dělostřelecké palby). Od dnešního rána se to zdá být potvrzeno. Tvrdili také, že jim stačí uzavřít "pytel" kolem ukrajinského praporu TD v Zolote: nenašli jsme pro to žádné důkazy. Naopak RFA a Wagner mají problém sami se zajištěním Katerynivky a Berzeivske.

Celkově to celé připomíná ping pong - některá místa změnila majitele 3-4krát, za poslední 3-4 týdny - i když s životy spousty mladých lidí, spoustou drahé techniky a budoucností celých vesnic…

Mně se zdá, že situace je mnohem vážnější jižněji: v oblasti Svitlodarsku. Před třemi dny Rusové skutečně prolomili ukrajinskou frontovou linii podél dálnice M03: útočili od Ilovajska a Vidrodženny, tlačili se na jih přes dálnici a byli zastaveni až po dobytí Veršyna. Tím se dostali do týlu úseku LOK severně od Horlivky, který podle jejich tvrzení napadli i z jihu, ve směru na Zajceve, Travneve a Dolomitne. Není pochyb o tom, že ukrajinské jednotky východně od Bachmutu byly stále příliš prořídlé - a tak musely opustit pozice, které držely osm let, aby se vyhnuly obklíčení. Mezitím se buduje nová frontová linie táhnoucí se od Pokrovského k Zajceve - což zase znamená, že pod ruskou kontrolou je i Vuhlehirská elektrárna Tes.

A teď, proč je to tak důležité? Protože je tím zajištěn úsek dvoukolejné železnice z Popasna do Horlivky, čímž se výrazně zvyšuje ruská schopnost zásobovat své jednotky v této oblasti. Je zřejmé, že teď je na Ukrajině, aby našla vojáky a rychle posílila tuto část fronty - pravděpodobně tím, že oslabí jejich dispozice někde jinde, což je, myslím, přesně to, čeho Rusové doufali, že touto operací dosáhnou.

JIH

Ukrajinská frontová ofenziva zatím získala zpět Soldatske, Pravdyne a Oleksandrivku. Tolik je potvrzeno. Co zatím potvrzeno není, je možný ruský protiútok, jehož cílem je odříznout ukrajinský útok od Oleksandrivky po Stanislav (obojí na jihu, podél mořského pobřeží).

ČERNÉ MOŘE

Ukrajinci hlásí úder BGM-84 Harpoon na ruský remorkér Vasilij Beh, kdesi v severozápadní části Černého moře, dnes ráno.
https://t.me/dvish_alive/15062
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Dmitri je "Estonec se smíšeným rusko-ukrajinským původem žijící ve Velké Británii", od začátku války překládá různé ruské zdroje do anglického jazyka (který je samozřejmě pro mne čitelnější než ruština), přikládám odkaz na jedno stranku na wartranslated.

zdroj:https://wartranslated.com/author/dmitri/

Jaký je asi světonázor průměrného Rusa?

Dovolím si vzít na sebe takovou zodpovědnost a pokusím se vysvětlit svému mezinárodnímu publiku, jaké to je být Rusem z několika úhlů pohledu. Budu se opírat o svou vlastní částečnou příslušnost k ruskému národu a o zkušenosti z doby, kdy jsem v Rusku pobýval, mluvil s Rusy a žil mezi nimi.

Rusové mimo Rusko

Mé publikum mě zná jako "Estonce se smíšeným rusko-ukrajinským původem žijícího ve Velké Británii". To je komplikované a ne zcela správné. Tento popis je určen pro západní, mezinárodní publikum. Nejsem Estonec - v Estonsku jsem se pouze narodil a mnoho skutečných Estonců by mě za Estonce (mimo mé občanství) nepovažovalo. Pro nás v Estonsku dokonce existuje zvláštní termín - něco na způsob "estonských rezidentů", což jsou ti, kteří se v Estonsku narodili nebo tam žijí, ale nemají žádné rodinné vazby na předchozí generace Estonců.

Historicky lidé jako já byli a stále jsou považováni za Rusy. Jsme potomci lidí, kteří se v Estonsku ocitli v době Sovětského svazu, kdy mezi státy SSSR neexistovaly hranice. Mimochodem, právě to zdůrazňuje současná Ruská federace, když tvrdí, že práva "Rusů" v zahraničí jsou potlačována, čímž ospravedlňuje své nepřátelské akce na celém území bývalého SSSR. Vztah k lidem, jako jsem já, se v rámci postsovětských států liší. V Estonsku je asi nej... kontroverznější, protože Estonci si velmi dobře pamatují zvěrstva, která jim Sověti páchali. Nelze jim to mít za zlé. Stejně tak postoje mnoha "estonských obyvatel" dávají základ takovému pohledu rodilých Estonců na ně. Osobně se domnívám, že pokud je jedinec adekvátní a souzní s původním obyvatelstvem, bude s ním zacházeno dobře, takže si na Estonce nestěžuji. Osobně jsem nikdy žádné problémy neměl.

Moji rodiče jsou Ruska a Ukrajinec a seznámili se v Rize v 80. letech a několik let před rozpadem SSSR se společně přestěhovali do Estonska. Narodil jsem se tedy v nezávislém Estonsku. Jak už jsem řekl, jsme považováni za Rusy (myšleno jinak než Rusové Ruské federace), i když máme ukrajinské nebo jiné kořeny. V rodinách a s přáteli mluvíme rusky, studovali jsme v rusky mluvících školách, učili se ruskou literaturu (samozřejmě jsme se učili také estonsky a anglicky, což nám umožnilo umět v době maturity tři různé jazyky). Jsme tedy tak či onak spojeni s děním na Východě, možná dokonce mluvíme s "moskevským" přízvukem, pokud se to tak dá nazvat. Mnozí, včetně mě, mají v Rusku konexe, ať už obchodní, nebo rodinné, a nevyhnutelně se dostáváme do sféry vlivu ruských médií.

S ohledem na to je pro většinu z nás volba být v tomto konfliktu na straně Ukrajiny nebo Ruska především otázkou volby, nikoliv samozřejmostí, na rozdíl od Ukrajinců a Estonců, pro které je tato volba mnohem zřejmější. Podotýkám, že ve svých politických názorech jsem naprostý zápaďák, kapitalista, libertarián, příznivec NATO, zejména ve srovnání i s těmi "nejzápadnějšími" z mých přátel v Estonsku. Bylo mi asi dvacet, když jsem k tomuto poznání dospěl. Přesto si myslím, že pro mě byl tento postoj pravděpodobně volbou, i když velmi přirozenou a jednoznačnou. Mohl jsem však snadno skončit na druhé straně stejně jako mnoho mých známých, spolužáků a jejich rodičů.

Z této přirozené příslušnosti k takzvanému "ruskému světu" (toto slovo používám jen proto, že nemohu najít lepší analogii, i když si uvědomuji, že je poskvrněná jako hákový kříž) mohu do jisté míry posoudit vnímání světa současnými Rusy a pokusit se ho vysvětlit divákům. Koneckonců moje babička žije v Rusku, moje matka je rodilá Ruska (přestože žila přes 35 let v Estonsku). V Rusku jsem byl mnohokrát - celkem přes dvacet cest a návštěva nejrůznějších míst, nejen známého Petrohradu a Moskvy, ale i na jihu - Voroněže, a na Uralu - Čeljabinské oblasti, kde jsem často strávil několik měsíců. Byl jsem i v odlehlých ruských vesnicích vzdálených stovky kilometrů od civilizace. Chodil jsem s někým z Ruska. Upřímně řečeno, je pro mě o něco snazší být mezi Rusy než mezi stejnými Brity (které stále obdivuji). Zítra bych mohl jet do Ruska a přirozeně a snadno bych se stal Rusem a nikdo by si ani neuvědomil, že jsem cizinec. Takže "Estonec se smíšeným rusko-ukrajinským dědictvím žijící v Británii" je z neruských lidí asi ten nejrusáčtější.

Jako tento kříženec několika národností a kultur se mohu pokusit vžít do kůže každého z nich. Není to snadné a upřímně řečeno to připomíná jakési psychologické cvičení. Není to přirozený jev - mohu ho zažít jen pod vlivem propagandy. Například při sledování nějakého filmu o Velké vlastenecké válce nebo historického pořadu v televizi mohu "během chvíle" pocítit právě to, čím jsou mozky Rusů denně ucpávány. Ale přesto to cítím, na rozdíl od mnohých, kteří by vůbec netušili, jak se mohou cítit.

Proto se prostřednictvím sebe sama pokusím zprostředkovat postoje ruského člověka. Jak cítí Rusové své vlastní místo ve světě?


Izolace není problém

Nejprve je třeba pochopit, proč se Rusové nebojí izolace. Rusko je naprosto obrovská země, je to jakýsi mikrosvět v rámci globálního světa, který opravdu nemusíte opouštět, abyste toho hodně viděli. Rusko má mnoho zemí, republik, národů, klimatických pásem. Najdete zde horké písečné pláže i mrazivé severské moře, největší jezera a řeky, vysoké horské hřebeny, nekonečné lesy i obilná pole. Můžete si popovídat jak s velmi evropskými lidmi, tak poznat kultury východních turkických nebo jihokavkazských národů. Navíc zde všichni pohodlně mluví rusky, takže k návštěvě těchto míst nepotřebujete další jazyky.

Mimochodem, příběh s ruštinou je zajímavý sám o sobě - v dobách SSSR a Ruského impéria se ruština ve východní Evropě a střední Asii podobala tomu, čím je dnes pro celý svět angličtina. V mnoha státech východní Evropy a Pobaltí se už samozřejmě rusky nemluví, nicméně v zemích, jako je Kazachstán a Ukrajina, se dá poměrně snadno vystačit jen se znalostí ruštiny. To u Rusů vytváří určitý pocit velikosti a oprávněnosti.

Tento vliv jazyka je velmi důležitý - málokdo v Rusku mluví anglicky, s ruštinou jsou celkem spokojeni, nicméně na příkladu svých přátel vím, jak moc vám neznalost angličtiny zužuje obzory. Na anglicky mluvícím webu najdete obrovské množství zdrojů o určitém tématu, které si často protiřečí a podněcují diskusi. Naopak u ruských zdrojů jste téměř vždy odkázáni na mnohem užší okruh lidí kvalifikovaných vyjadřovat se k danému tématu, pohybujete se v komoře ozvěn s malým množstvím podnětů zvenčí. Proto jsou mnohé ruské zdroje často velmi omezené a jednostranné, což následně ovlivňuje vnímání světa čtenářem a nepochybně se odráží na celkovém světonázoru Rusů.

Mnozí obyvatelé Ruska jej nikdy neopustili a jejich pohyb se omezuje na cestování v rámci jejich regionů a republik - o Evropě, ale ani o sousedních republikách a městech se jim ani nesnilo. Ti, kteří mají možnost Rusko opustit, možná nikdy nevycestují za hranice sousedních zemí, například Pobaltí. Těch, kteří cestovali po celém světě, je poměrně málo, protože je to prostě příliš drahé. O strachu z izolace tedy nemůže být řeč, když život průměrného Rusa v provinčním městě sestává z práce od devíti do pěti a televize o víkendech. V Británii mají i ti s nejnižšími příjmy příležitost občas navštívit jiné země nebo se alespoň v práci setkat s představiteli kultur z celého světa a rozšířit si tak obzory.

Tato izolace ruský národ svým způsobem spojuje, není tak děsivá, když kolem vás jsou miliony lidí mluvících stejným jazykem, spojených stejným osudem, jakkoli je tragický. Pokud klesá vaše životní úroveň, klesá všem a malý člověk s tím nemůže mnoho udělat. Je v pořádku trpět, pokud trpí i ostatní kolem (s výjimkou státních úředníků). Zbytek světa je příliš daleko na to, aby to vnímal jako něco hmatatelného, možná i reálného.

A konečně, Rusko je přece jen velmi velká a na zdroje bohatá země, je schopna zajistit palivo a zásoby pro své obyvatele. Zbytek je druhořadý, zbytečný, místy snad i nemorální. Obecně lze v úvahách o velikosti Ruska často slyšet téma soběstačnosti a výroby - "všechno si vyrábíme sami, včetně kovů a potravin, což znamená, že jsou zde pracovní místa pro statisíce lidí". To je patrné zejména u starší generace, pro kterou iPhony a moderní "luxus" nemají velký význam, když je k dispozici televize se zpravodajskými a zahradnickými kanály. Pro Rusy jsou velké továrny velmi důležité.

Velká minulost

Tvrdit, že Rusko jako národ nemá být na co hrdé, je mylné, právě naopak - hrdost Rusů na svou zemi často přesahuje meze zdravého rozumu, a to navzdory všem hrůzám jejich historie (který národ je nemá?). A jsou věci, které je třeba mít na paměti - v minulosti (a dnes také) bylo Rusko impériem, které ovlivňovalo svět kolem sebe, bylo jedním z předních evropských států, jehož armády byly v Paříži a Berlíně. SSSR byl jednou ze dvou dominantních velmocí, které ovlivňovaly celý svět. Bylo zde mnoho vědeckých úspěchů, i když mnohé jsou jistě sporné, mnohé byly ukradeny, ale přesto první člověk, který letěl do vesmíru, byl Rus. To nemůže neovlivnit sebevědomí.

Celá tato historie je státní propagandou nafouknutá do té míry, že i když žijete v naprosté žumpě, můžete se snadno cítit jako součást něčeho grandiózního a vnější hrozby pro vás znamenají jen málo. V Rusku je všechno nastaveno tak, aby tento obraz vytvářelo, patří sem graffiti, pouliční poutače, svátky, koncerty, i když jde o naprostou náhodu. Kvalita velikosti není tak důležitá jako její kvantita.

A určitě, ve srovnání s mnoha jinými zeměmi, vezměme si třeba Estonsko, je Rusko z historického hlediska kolosální země. Rusové budou tento argument vždy používat k bagatelizaci jiných národů - můj celoživotní ruský přítel to občas dělá a staví Estonsko do pozice něčeho, co je ve svém světovém významu směšné. To, že životní úroveň Estonska je násobně vyšší než životní úroveň Ruska, není důležité, hlavní je, že je mnohem větší a silnější.

Těžko se to vysvětluje slovy, ale ten pocit sounáležitosti s něčím mnohem větším, než jste vy, je velmi silný, dává vám identitu, dává vám důvod obětovat život pro zemi, zvlášť když je pro vás vytvořen nelítostný nepřítel. Jak víme, tohoto pocitu ruské úřady po staletí a zejména v posledních desetiletích mistrně využívaly. Tento pocit nadřazenosti lze pozorovat i dnes u těch Rusů, kteří sympatizují s Ukrajinou - ve výstupech lidí, jako je Navalnyj, si lze všimnout prvků imperialismu.

Nebylo by možné zde nezmínit Velkou vlasteneckou válku, největší válku v dějinách, v níž SSSR i přes kolosální ztráty a díky rozhodující materiální pomoci spojenců přesto zvítězil. Toto vítězství je ruskou propagandistickou mašinérií hojně pranýřováno a využíváno, nelze před ním uhnout a nelze být proti němu. Nesmírně povzbuzuje pocit vlastenectví u Rusů, kteří porážkou Německé říše prakticky "zachránili svět". Starší a možná i novější generace čerpají ze sovětských dob spoustu sentimentu. I já si někdy říkám, jak zvláštní muselo být žít v SSSR, bez hranic, se společnou myšlenkou, pracovat pro blaho země a přátelit se s mnoha národy, cítit se jako součást něčeho mnohem většího, a ne migrovat do cizích zemí. Ekonomická neefektivita, nedostatek základních věcí do domácnosti, všeobecná šeď všeho kolem vás odchází, aby ji nahradil idealistický obraz sovětské minulosti. A pro ty, kteří v té době žili a pak se ocitli v Rusku v mnohem horší situaci... Všechno špatné je jednou zapomenuto. V Rusku minulost téměř zcela určuje současnou ruskou identitu - není až tak důležité, co bude dál, hlavní je, že jsme potomci velkých předků!
To je důvod, proč mnoho rusky mluvících lidí v Evropě a dalších zemích často prožívá těžkou krizi identity a zcela se staví na stranu Ruska, účastní se automobilových shromáždění, pochodů na podporu Ruska a vyvěšují ruské vlajky. Tito lidé, kteří dlouhodobě (nebo vždy) žijí v cizích zemích, nemají k čemu patřit - necítí se být místními, ale zároveň vědí o "velkém Rusku", které může napadnout jiné země, vlastní jaderné zbraně, má velkou historii a nebojí se izolace a hrozeb z jiných zemí. Čím vyzývavější je, tím lépe, protože tím demonstruje svou sílu. Jinak by se nemohlo takto chovat, že?

A jaderná bomba a zbraně obecně, to je také jeden z pilířů ruské identity. Pomineme-li všechny naše nově zjištěné poznatky o neefektivitě pravidelné ruské armády, stále mají zbraně teoreticky schopné dovést jakýkoli vojenský konflikt přinejmenším k remíze. Je to nesmírně silný pocit, který v mnoha ohledech určuje sebevědomí ruského člověka nejen v jeho schopnost obstát v jakémkoli konfliktu, ale také nafukující jeho nároky obecně.

Rusové jsou v pocitu velikosti dosti podobní Britům, nicméně zatímco Britové se často uzemní sebemrskačským humorem, Rusové nic takového nemají - jsou vždy nejlepší, nejodvážnější, nejmorálnější, nejmocnější atd.

Náš společný nepřítel

Tvrdohlavost vlastenectví mnoha Rusů nepochybně souvisí s působením propagandy, která sice v některých ohledech vychází z oprávněných obav, ale v Rusku je nafouknutá do nebývalé míry. Při rozhovoru s Rusem může být cizinec skutečně zaskočen rozporuplností - Rusové obviňují VŠECHNY, často protichůdné jevy a skupiny obyvatel, včetně Američanů, Ukrajinců, Poláků, nacistů, Židů, muslimů, úředníků, byrokratů, liberálů, komunistů, homosexuálů... Zeptejte se kteréhokoli Rusa a vždy vám přesně ukáže, kdo mu kazí život.

Tím, že máte společného nepřítele, je mnohem snazší se sjednotit a přežít těžké časy, zejména pokud se nebojíte následků. Tím, že přenesete odpovědnost za vlastní selhání na druhé, přestanete být za cokoli zodpovědní a můžete se spolehnout, že vše vyřeší velký muž (v našem případě Putin). Váš život se tak stává mnohem jednodušším.

Jak už jsem řekl, propaganda v Rusku je nesmírně účinná. Pro západní pozorovatele je možná nejpřekvapivější, jak výrazně se ruská média zaměřují na Západ - každý den se ve zprávách, v nočních show, dokonce i v zábavných talk show tak či onak zmiňuje společný nepřítel. Zkuste si vzpomenout, kdy jste naposledy viděli v televizi něco o Rusku (samozřejmě mimo současnou válku)? Vsadím se, že téměř nikdy. V Rusku je to úplně naopak - jsou Západem tak posedlí, že si při sledování ruské televize můžete myslet, že se celý svět točí jen kolem konfrontace mezi Ruskem a Západem. Toto téma prostupuje celou podstatou současné ruské reality. Což je logické. Pokud toto téma opustíme, co nám zbude? Nic, jen pozorování rozbitých silnic, o kterém si úřady opravdu nepřejí, abyste o něm přemýšleli.

__

Myslím, že se mi podařilo podat přibližný obraz světonázoru současných průměrných Rusů. Mohl bych pokračovat a vešlo by se to do malé knížky, ale nechci se opakovat a hlavní teze jsou dané.

Rusům je velmi těžké porozumět. Ve srovnání s lidmi ze Západu (včetně Ukrajinců), kteří přes svou odlišnost vždy najdou společné jmenovatele, jsou Rusové jiní. Naším úkolem je však zabránit tomu, aby nás jejich ničivá síla zničila. Musíme ukázat, že síla dohody je silnější než síla zbraní, ať to stojí, co to stojí. A pak budou muset zaplatit za každý kousek vlastního bludu a genocidy, kterou způsobili nevinným lidem v Evropě i mimo ni.

Diskuze v hospodě : https://www.palba.cz/viewtopic.php?t=6306&start=11660
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 17., 18., 19. června 2022

Dobrý den všem!

Pokusme se zachytit vývoj války na Ukrajině za poslední 3-4 dny.

Poznámka č. 1: věnujte prosím pozornost tomu, že v reakci na můj příspěvek o ruských nacistech (přetištěný na konci tohoto shrnutí) mi Facebook na dva dny zablokoval účet. Ano, ještě jednou. Protože nemám čas ztrácet čas s analfabety spravujícími Facebook (ani se všemi těmi idioty - včetně řady účtů údajně vlastněných mladými Ukrajinci -, kteří mě tam neustále nahlašují), tento příspěvek možná nebude v této instanci oznámen.

Aktualizace: ...jen proto, abych ho o pár hodin později znovu otevřel.... (:rolleyes:)

Poznámka №2: pro ty, kteří stále čekají na "zhroucení" ukrajinského odporu - zejména kvůli "nízké morálce" - bych doporučil přečíst si zde uvedený článek (https://www.theatlantic.com/ideas/archi ... ya/661321/ ), a to zejména tu část o tom, že Rusové hodlají Ukrajince donutit k poslušnosti a pak je naučit novou verzi jejich vlastní historie, včetně jejich vazalství vůči ruské nadvládě. To je podstata toho, co jsem měl možnost slyšet od mnoha veteránů VKS v posledních třech měsících také, a podstata toho, co Rusové dělali s desítkami různých národů, které si podrobili zejména ve dvacátých a třicátých letech minulého století (v poslední době totéž uplatňují na Čečencích, od roku 2000). Pokud tedy máte jakékoliv pochybnosti o ukrajinském odhodlání a rozhodnosti: no, zamyslete se nad tím, co byste dělali vy, kdybyste čelili takovému "nepříteli"...

AIR

Nejdříve trochu "vyčistíme palubu"... Škola v Krasnopilské Hromadě (Sumská oblast), kterou Rusové zasáhli 15. června (viz moje dřívější zpráva), byla zřejmě Ukrajinci využívána jako sklad munice. Proto si myslím, že související stížnosti místních úřadů nejsou zcela na místě.

Ve světle nedávných ztrát VKS Rusové reagovali tvrzením o zničení několika ukrajinských stíhacích bombardérů. Například: Mi-8 sestřelený v Širokovském okrese, MiG-29 a Su-24 zničené u Vozněsenského AB atd. Ve skutečnosti byly všechny tyto letouny zasaženy již na počátku války: Vozněsensk je příliš blízko frontové linie, ale na to, aby mohl být využíván pro stálé základny ukrajinských stíhaček. Kromě toho Rusové tvrdili, že 17. června ukrajinský Su-25 bombardoval pozice ukrajinské 63. brigády u Širokoje v Mykolajivské oblasti, přičemž zabil 20 vlastních vojáků, a že - na oplátku - byl sestřelen ruskou protivzdušnou obranou. Nenašel jsem pro to žádné důkazy.(https://t.me/HersonVestnik/5263 )

Charkov... zdá se, že Rusové každý den mezi 23.00 a 24.00/00.00 místního času vypálí na Charkov dva až šest Iskanderů z oblasti Belgorodu. Cílem jsou především předměstské oblasti na severní straně města.

V posledních 2-3 dnech Su-34 VKS vypustily množství řízených střel Kh-59, zejména proti cílům v oblasti Bachmut. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 18. června nad Kramatorskem přilétající ruskou raketu. (https://twitter.com/RALee85/status/1538634761278787589 )
Obrázek



Keystonští policisté v Moskvě včera informovali o zničení ukrajinské vojenské jednotky v Široké dače v oblasti Kryvého Rihu: údajně zahynulo přes 300 ukrajinských vojáků, včetně "50 generálů".(https://t.me/ukrainian_militant) Jediné, co lze od dnešního rána potvrdit, jsou hořící ropné sklady v Dněpru - 18. června zasaženy třemi Kh-22. Jeden hasič byl zabit a 13 dalších zraněno. Napaden - třemi raketami - byl také sklad POL v Novomoskovsku (naproti Doněcku). (https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 1905033219 ) Bylo hlášeno až 11 mrtvých a nejméně tolik zraněných, i když si nejsem jist, zda tento údaj zahrnuje všechny oběti všech těchto úderů, nebo jen jednoho či druhého. A konečně, šest až osm raket zasáhlo nefunkční rafinerii Kremenčuk v Poltavské oblasti a dvě zasáhly areál místní tepelné elektrárny: AFAIK odtud nebyly hlášeny žádné oběti ani škody.

Dne 18. června sestřelila 72. mech. brigáda nad Svitlodarskem Su-25(https://t.me/Dialog_Ukraine/30492) pilotovaný jedním z Wagnerových pilotů, a to pomocí systému Igla MANPADS (pozor: na fotografii použité k "ilustraci" této zprávy je ve skutečnosti zobrazena ploutev Su-25 sestřeleného již počátkem března). Pilot Andrej Vladimirovič Fedorčukov(https://www.dialog.ua/war/254007_1655697185) se katapultoval a byl zajat ve stavu zraněných. BTW, letoun měl na palubě nainstalovaný GPS Garmin: zdá se, že "přesnost" ruského GLONASSu je tak "dokonalá", že ho nikdo v Rusku nechce používat... je to podobné jako s jejich komunikačními systémy: místo vlastních Azartů (cena asi 250 000 ruských rublů za kus) používají piloti VKS Baofent čínské výroby, který ukrajinský COMINT/SIGINT snadno přečte...

Ach ano, a navzdory nesčetným tvrzením o opaku jsou ukrajinské Su-25 nad frontovou linií v Donbasu stále aktivní, jak je zřejmé z následujících screenshotů z videa, na němž je vidět vedoucí dvojice. Včera se objevily zprávy o tom, že se zapojily do jakéhosi vzdušného boje s ruskými stíhacími bombardéry. Bohužel nebyly zveřejněny žádné podrobnosti.

Obrázek
Obrázek

BITVA NA DONBASU

Ruská "velká ofenziva" severně od Charkova ustala. Ano, Ukrajinci ztratili Ternovu a Rubižné na severovýchodě, ale již od večera 16. června se vrátili k protiútoku na Kozačskou Lopanu a Lypči a 17. června 2022 buď jedna z jejich Toček, nebo dělostřelectvo údajně zasáhlo velitelství 20. CAA: od té doby Ukrajinci opět získávají zpět Ternovu a Rubižné. Navíc se zdá, že ukrajinská posádka Berestove - na východní straně Siverského Doněcku - vydržela po celou dobu ruského útoku.

Izium... ukrajinský protiútok západně od města postupuje- i když velmi, velmi pomalu. Především má za následek, že Putin, Dvornikov a Židko jsou nuceni stáhnout a přesunout své skromné rezervy z útoků na Slovjansk a Severodoněck - jinam. Například 16. a 17. června Ukrajinci osvobodili to, co zbylo z Dmytrivky a Příhonecka.

Dolyna a Bohorodičné se stále drží, ale jsou rozprašovány ruským dělostřelectvem.

Severodoněck....obecně se zdá, že místo "hrozícího ukrajinského kolapsu" (zřejmě: ve velkém) nyní všichni možní experti na Západě přešli na "hrozící kolaps ukrajinské obrany v oblasti Severodoněcka". Odpovídajícím způsobem se ti samí ptají, proč vůbec Ukrajinci ten výběžek brání... Přitom není pochyb o tom, že Severodoněck a blízký Lysyčansk jsou v posledních dnech vystaveny krutým dělostřeleckým útokům, po nichž následují postupné útoky pěchoty z více směrů. Zpočátku se Ukrajinci drželi dobře, ale mezitím zřejmě přišli o Metolkine.

Popasna Bulge... Po čtyřech dnech krutých útoků Rusové znovu obsadili Vrubivku. Od dnešního rána se zdá, že jejich průnik jižně od výběžku (oblast Svitlodarsku; viz mé dřívější zprávy), byl zvládnut . Poslední pozice na starém LOP, které Ukrajinci v této oblasti ještě drželi - ty v Novoluhansku - byly vyklizeny 17. června.

V posledních několika dnech Ukrajinci rozšířili bombardování železničního systému v Doněcku a zaměřili se na několik muničních skladů. To samozřejmě okamžitě přimělo nejen separatisty, ale i nejrůznější jejich "levicové přátele" na Západě (všichni si nemohou přestat stěžovat na "ukronácky z Azova", tj. zneužívání této jedné jednotky k argumentaci proputinovské agrese), aby si stěžovali na "ukronácky záměrně ostřelující civilisty v Doněcku". No, zpočátku bylo dotyčné ostřelování - z velké části z francouzských samohybných houfnic Caesar ráže 155 mm - zaměřeno na železniční síť města.

Poté, 16. června, jak již bylo oznámeno, Ukrajinci použili nejméně jednu, spíše však tři až čtyři balistické střely Točka k přímému zásahu hlavního muničního skladu II. armádního sboru v Krásném Luči, ve skladové hale u místního nádraží, a způsobili jeho výbuch v mohutném požáru.(https://mobile.twitter.com/Archer83Able ... 8856182785) Protože detonace vyhodila do povětří nemalé zásoby raket S-8 (pro B-8M používané například na letounech Ka-52, Mi-28 a Su-25) a rozmetala je po celém okolí, a protože stejná oblast je často využívána jako vstupní trasa pro nálety VKS, mnozí začali tvrdit, že šlo skutečně o ukrajinský nálet. Je nám líto, ale nebyl.

Pro jistotu dodejme, že to nebyl jediný takový úder. Naopak, při stejném útoku se jiná Toška zaměřila i na toto nádraží a způsobila nejméně jeden požár. Ihned poté se Rusové vrhli na stěhování všech tam zaparkovaných vlaků: hádám, že ty byly plné "dětského mléka" nebo něčeho takového...

Jako další zasáhli Ukrajinci halu vedle Donbass Areny, využívanou jako muniční sklad, také, čímž způsobili další požár. A konečně včera Ukrajinci zasáhli velitelství (štáb) I. armádního sboru v Doněcku (v podstatě je to velitelství 'Lidové milice DNR; tj. Ruskem podporovaných 'ozbrojených sil' tzv. doněcké lidové republiky). Celkovým výsledkem bylo, že panorama Doněcku posledních dvou dnů vypadalo asi takto:

Obrázek

JIH

Ukrajinské síly v rámci "frontové" ofenzívy překonávají první ruskou linii opevnění. Jak již bylo zmíněno dříve (před několika týdny), v posledních několika měsících byly vybudovány dvě takové linie. Jejich ústředním bodem jsou "opevněné osady": viz, každá vesnice je nyní silně zaminovaná a plná zákopů, bunkrů a jiných druhů opevnění (mnohé z nich s použitím betonu, cihel, dokonce i pneumatik od traktorů "získané" ničením a rabováním okolních domů). Jedním z takových míst je Kyselivka, kde jsou Ukrajinci uvnitř vesnice, ale ještě ji nemají pod kontrolou; dalším je Myroljubivka a třetím Stanislav na jihu. Soldatske a Pravydyne byly mezitím vyklizeny.

Po zásahu jednoho ruského muničního skladu v Nové Kachovce 15. června (viz foto níže) Ukrajinci tvrdí, že včera zasáhli další sklad ve stejné oblasti.

ČERNÉ MOŘE/NÁMOŘNÍ DOPRAVA

V posledních dnech Ukrajinci hlásili několik úderů na Zmyniy/Snake Island. Bylo však zveřejněno jen velmi málo podrobností, což naznačuje možnou nespokojenost s výsledky.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Dobré ráno všem!

Zdá se, že situace v Severodoněckém kotli a na severní straně Popasenského výběžku je opět "kritická", a proto je čas na "neplánovanou" aktualizaci.

VZDUCH

Až se usadí prach.... Situace se vyjasňuje, pokud jde o to, co Rusové udělali ve dnech 18.-29. června v souvislosti s leteckými údery na rafinerie a skládky POL na východní Ukrajině. Provedli téměř souběžné letecké a raketové údery na ropné sklady v Andrviku (Charkov), ropný terminál Novomoskovsk (Dněpr), ropnou rafinerii Kremenčuk (nefunkční) a ropnou rafinerii Lysyčansk. Nejspíše kombinací letounů Tu-22M-3 vyzbrojených raketami Kh-22 (dolet max. 600 km) a kvazi balistickými raketami 9K728 Iskandar (dolet přes 400 km, v závislosti na bojové hlavici). Iskandar-M pokračují v nasazování klamných cílů, které matou ukrajinské systémy protivzdušné obrany (zejména S-300).

Začátkem 20. června Rusové zasáhli ukrajinské pozice severně od Charkova celkem šesti Iskandery. Nebyly hlášeny žádné ztráty. Během dne VKS nasměrovaly desítky náletů na předpokládané pozice ukrajinského dělostřelectva, které v posledních dnech ostřelovalo Doněck, zejména z oblasti Avdijivky: Separatisté tvrdí, že to vedlo ke snížení intenzity ostřelování.

Jak pěkně ukazuje fotografie níže: podél velké části více než 1000 km dlouhé frontové linie probíhají intenzivní protibaterijní akce…

Obrázek

BITVA NA DONBASU

Charkov... je to ironie: Rusové nejprve tvrdili, že získali zpět Rubizhne, před třemi dny, pak včera tvrdili, že se z něj Ukrajinci stáhli... hm... Podobným způsobem pak Rusové tvrdili, že zaútočili na Rtyšchivu, kterou už prohlašovali za obsazenou...

Izium... mezitím se obě strany zřejmě shodly, že to nebyl les západně od Iziumu, přes který se Ukrajinci přiblížili na asi pět kilometrů k tomuto městu, ale přes Čepil a Rudneve. Poslední zprávy totiž naznačují, že Ukrajinci vedou přímou palbu na ruské zásobovací konvoje podél dálnice M03: železniční traťi

Slovjansk....Ukrajinské pozice v Dolyne a Bohorodičném se drží navzdory několikanásobným ruským útokům a téměř neustálému ostřelování: poslední ruský útok na jižní straně Bohorodičného byl odražen s obzvláště velkými ztrátami pro RFA.

Severodoněck... navzdory ztrátě Metolkine se ukrajinské linie od včerejška drží ve městě Severodoněck, ve Voronove a v Borivske. Areál továrny Azot je silně ostřelován a bombardován.
https://twitter.com/TriTro29/status/1538526074619011073

Dále na jih... Ve snaze obklíčit Zolote a Hirske (které jsou navzdory čtyřtýdenním ruským útokům stále pod ukrajinskou kontrolou) LPR tvrdí, že zajistila Toškivku, a od včerejška se tlačí na Mirnaja Dolina, jižně od Lysyčanska, kterou brání 17. tanková brigáda (a potvrdilo to i video, na němž je vidět, jak jeden jejich T-64, následovaný dvěma BMP-1, postupuje do nejzápadnější části obce). Tvrdili také, že mají pod "palebnou kontrolou" úsek silnice P66 ze Zolote do Lysyčansku a že se tlačí na Novoivanivku (15 km jižně od Lysyčansku): to s P66 je pravděpodobně pravda, protože ta je jen 1,5 km západně od Toškivky. Ukrajinci vedou protiútok z Ustynivky, severně od Toškivky, ale jejich problém je, že separatisté útočí i na toto místo (z východu). Sečteno a podtrženo, od dnešního rána Rusové postupují i na Bílou Horu, na jižním okraji Lysyčanska, kterou drží prapor Donbass.

Od dnešního rána se Rusové tlačili jako zběsilí i na Berestove na silnici T1302: zřejmě útočili na spojnici dvou hlavních ukrajinských pozic jižně a jihozápadně od obce. Tato bitva stále zuří.

Přinejmenším část problému spočívá v tom, že v posledních dnech Ukrajinci nad touto oblastí ztratili desítky bezpilotních letounů - kvůli ruskému elektronickému boji. Ironií je, že Rusové tvrdí, že "sestřelili více než 100 bajraktarů": něco jako 6krát více, než kdy dostali Ukrajinci. Ve skutečnosti jsou mezitím vysoce efektivní v potírání lehčích, komerčních UAV a narušování satelitní komunikace, kterou používají Ukrajinci.

BTW, soudě podle otevřených "oslav" na ruských sociálních sítích ohledně dobytí Toškovky, hádejte, kdyby se jim opravdu podařilo dosáhnout P66, budou slavit, jako kdyby dobyli Berlín... Důvod je zřejmý: pokud přetnou P66 a udrží tam pozice, udržet pozice v Zolotě a Hirsku bude pro Ukrajince velmi těžké.

BTW, všechna slovinská bojová vozidla pěchoty M80 nyní putují na Ukrajinu (byla vyrobena v bývalé Jugoslávii, ještě v 80. letech):
Obrázek

JIH

Rusové tvrdí, že se Ukrajinci zcela stáhli ze svého předmostí mezi Bilohirkou a Davydivským mostem: skutečně překročili řeku XX a obsadili dvě vesnice: Velike Artakove a Bila Krinica. Pokud mohu říci, přinejmenším Andriivka a Davydiv Brid jsou stále pod ukrajinskou kontrolou.

Na oblast Oděsy byly včera večer namířeny nejméně dvě rakety Oniks systému pobřežní obrany Bastion-P.

https://twitter.com/RALee85/status/1538838697445052416
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 21.-22. června 2022

Dobré ráno všem!

Opět došlo k vývoji, který by neměl být ignorován, a tak je tu pro vás: další shrnutí.

VZDUCH

Keystonští policisté v Moskvě tvrdí, že 20. června byl u Apostolova (Dněpr) sestřelen jeden MiG-29 a včera u Mazanovky (Charkovská oblast) jeden Su-25 jako sestřelený - spolu s asi 32 ukrajinskými bezpilotními letouny... Ukrajinci hlásí, že se včera v Rostovské oblasti zřítil VKS Su-25: zřejmě další srážka s dráty vysokého napětí. (BTW, hlášený sériový RF-90958, Bort, 23 Yellow, se zřítil už v roce 2011).

BITVA NA DONBASU

Charkov... zřejmě žádné novinky... kromě toho, že Rusové zdemolovali jednu ze stanic metra a měli by připravovat novou ofenzívu na 25. června...

Severodoněck....zatím je zřejmé, že po neúspěšném průlomu u Doliny a Bohorodičného směrem na Slovjansk Dvornikov a Židko přeskupili své síly k nové ofenzivě na Severodoněck. Proslýchá se, že to bylo možné, protože mají asi 10 BTG poslepovaných nedávno naverbovanými záložníky: ti absolvovali několikadenní zdokonalovací výcvik a poté byli všichni odesláni na Ukrajinu. Tento krok byl nutný, protože síly zapojené do útoku na Severdoněck byly vyčerpané, ale v nadějnější pozici než ty, které útočily na Slovjansk ze západu.

Z Azotských závodů jsou hlášeny urputné boje: zatím se ukrajinské linie držely. Zprávy o tamních civilistech jsou rozporuplné: jedni říkají 300, druzí 500; jedni tvrdí, že Rusové nedovolili jejich evakuaci, druzí, že se evakuovat odmítli...

Ukrajinská komunikace s obránci je samozřejmě chatrná: všechny mosty přes Siverské Donety byly zničeny. Nicméně obránci zjevně dostávají dostatek zásob. Tj. komunikace je naprosto nedotčená, stejně jako s ukrajinskými jednotkami ve Voronove a Boriske, nedaleko.

Lysyčansk je pod neustálým ruským ostřelováním a velká část obyvatelstva byla evakuována, ale situace je tam pod kontrolou.

Kritická zůstává situace na jih od města. Před dvěma dny se objevily zprávy, že toto místo obsadila 4. motostřelecká brigáda (separatisté); pak se objevily zprávy, že odtud útočí na Myrnu Dolinu a Bílou Horu; pak (včera ráno) se objevily zprávy, že je ukrajinské dělostřelectvo rozsekalo na kusy tak, že separatisté nejenže ustoupili na Toškivku, ale ztratili i polovinu vesnice... mezitím se objevily zprávy, že se separatistům po lítém boji podařilo překročit P66 a obsadit Myrnu Dolinu, následovanou Pidlisnem. Především: toto bylo potvrzeno k dnešnímu ránu. Je mi líto této jednotky, ale - v kombinaci s níže uvedenými fotografiemi - by to znamenalo, že 17. tanková měla opět smůlu a musela se stáhnout z Ustynivky.

Čistý výsledek: poté, co se ocitli nejen pod neustálým ostřelováním ze tří stran (východní, jižní a západní), ale - vzhledem k pádu Pidlisne - i téměř odříznuti od svých zásob, se Ukrajinci včera stáhli ze Zolote. Od dnešního rána jsou pravděpodobně pryč i z východní části Komišuvahy a Hirske (pozor: těžká technika byla stažena již před několika dny).

Popasna Bulge... Rusové strávili poslední dva dny dobýváním Nyrkove a poté útokem na Bilohorivku, Berstove a Mykolaivku. Silnice T1302 je stále plně pod kontrolou Ukrajiny.

Doněcká oblast….po vyprázdnění několika větších muničních skladů v Doněcké oblasti od jejich obsahu (na videu je ukázáno, jak to zní být v pozici blízko muničního skladu v procesu vyhození do povětří https://t.me/Tsaplienko/10485 ), dva dny ukrajinské dělostřelectvo těžce buší do rafinerie ve Verkhnokamiance. Existují zprávy o masivním požáru a šíření ohně. Tato rafinerie vyráběla většinu paliv používaných Rusy a separatisty bojujícími v oblasti Popasna. Mně to zní jako, ‘nejdřív jejich munice, pak jejich palivo…’: pozor, Ukrajina nemá letectvo, které by takovou práci dělalo, ale dostává stále více kusů 155mm dělostřelectva od NATO, a to je zatím 22. června, a tak stále více z nich je v operační službě.


JIH

Tentokrát začnu východní stranou Dněpru: nezmínil jsem se o ní myslím celé týdny - protože ukrajinský postup směrem na Krym z jižního Záporoží považuji za mnohem lepší nápad než "frontální" útok na Cherson... Každopádně: v posledních dnech se objevuje stále více zvěstí o ukrajinských útocích a postupu v této oblasti. Proslýchá se, že se chystá ofenzíva směrem na Tokmak. Zatím však první zprávy naznačují útoky na různé části fronty. Například včera Ukrajinci obsadili Pavlivku a tlačili se na Jehorivku, obojí jižně od Vuhledaru (a severně od Mariupolu). To je na jihu Doněcka. Na západní straně této fronty Ukrajinci před dvěma nebo třemi dny osvobodili Polohy, jižně od Huljapole.

Cherson... Zdá se, že ukrajinská vláda žádá všechny, aby si o vývoji v Chersonské oblasti nechali vše pro sebe. OK, v pořádku a pochopitelné - zejména vzhledem k té hysterii, kterou šíří sociální média. Přesto doufám, že budou tolerovat, když budu pokračovat. Každopádně na západ od Dněpru a od severu směrem na jih vypadá situace nějak takto.

- Ukrajinci se snaží dostat poslední Rusy z Cherščenivky a Zoloty Balky.
- Navzdory ruským zprávám o jeho zničení je předmostí mezi Andrijevkou a Davydivským mostem stále na místě, jen o něco menším (to se může poměrně rychle změnit; proč,viz níže)
- Ukrajinci dosáhli severní strany Snihurivky a snaží se vykopat Rusy z jejich opevnění v Novopetrivce.
- Poté, co v posledních dvou dnech vyčistili Kiselivku, dosáhli Ukrajinci Klapaje, 7-8 km od Chersonu, a...
- porazili ruský protiútok na Oleksandrivku, udrželi Stanislav a tlačí se na Šyroka Balku.

49. CAA mezitím utrpěla dostatečné ztráty, aby stáhla velkou část XX. armádního sboru ze severní Chersonské oblasti blíže k městu. Jinými slovy: ze severu směrem na jih (podél západního/pravého břehu Dněpru).

Takže ano: je to den ode dne zajímavější...


ČERNÉ MOŘE/NÁMOŘNÍ DOPRAVA

Rekonstrukci ukrajinských útoků na ostrov Snake/Zmynyj na základě ukrajinských zdrojů a satelitních snímků naleznete zde(https://www.thedrive.com/the-war-zone/u ... te-imagery ). Nyní k ruské verzi - protože ta je spíše zábavná. Keystonští policisté včera oznámili(https://t.me/mod_russia_en/2315 ) , že se Ukrajinci "pokusili dobýt Hadí ostrov" - zřejmě 19. nebo 20. června. Navíc prý šlo o koordinovanou operaci, zahrnující 15 (dalších?) bezpilotních letounů a 2 Bajraktary, podpořenou jedním SAM-systémem S-300 rozmístěným v oblasti Očakova a RQ-4 Global Hawk amerického letectva. Pak na ostrov udeřily Tochky, následované Uragany a M777. Stranou toho, že prostě neexistuje munice, s níž by M777 mohly dosáhnout Zmynyj, ale: ruská protivzdušná obrana (zřejmě: Pantsyry) pak měla sestřelit všechno, co jim přišlo do cesty: 13 UAV, 4 Tochky, 21 dělostřeleckých raket....pravděpodobně i všechny přilétající 155mm granáty, protože Keystone Cops zdůrazňují: nic z ukrajinské munice nedorazilo na Zmynyj...

A protože tento pokus selhal, tak Keystonští policisté(https://t.me/mod_russia_en/2316) , Ukronacisté pak zaútočili na plošiny pro těžbu plynu BK-1 a Krym-1 (pobřežní plošiny). Tato (cituji) „provokace“ zapálila BK-1 a tak Rusové poté zasáhli Školny AB poblíž Oděsy dvěma raketami Oniks, „zničili hangáry pro ukrajinské bezpilotní letouny Bayraktar“, a poté zničili dva M777 na Kubanském ostrově (i když video, které to mělo potvrdit, bylo pořízeno někde v Donbasu), plus dvě odpalovací zařízení pro S-300 poblíž Očakova... a také několik symbolů pro (McDonnell-Douglas/Boeing) stíhací bombardéry F-15 amerického letectva... jak je zřejmé z přiložené mapy (viz níže)…
Obrázek

Jinými slovy: všechno tam bylo zničeno, nikdo z Ukrajinců nepřežil a ani jeden Rus nebyl zraněn. Alespoň podle Keystonských policajtů. Teď všichni znáte úplnou pravdu…
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 22.-23. června 2022

Dobré ráno všem!

Dnes spíše "rychlá a špinavá" aktualizace, protože mám málo času.

Němci dodané Panzerhaubitze-2000 (PzH-2000) a Čechy dodané RM-70 MRLS jsou nejen na Ukrajině, ale zatím i nasazeny v boji.

VZDUCH

Do závodu na zpracování ropy v Novošachtinsku, severně od Rostova na Donu (a asi 150 km od fronty), včera ráno narazilo bezpilotní letadlo neznámého typu a způsobilo velký požár. Netušíme, o jaký typ bezpilotního letounu se jednalo, ani kdo jej obsluhoval: podle některých dohadů mohlo jít o PD-2 ukrajinské výroby. Výrobce to však popřel. Mezitím se názory pohybují mezi "operací pod falešnou vlajkou" a "něčím vyrobeným v Číně". https://www.facebook.com/volodymyr.omel ... 5143003532

Ruská kvazi-balistická raketa Iskander selhala krátce po startu z místa u Belgorodu.
https://twitter.com/markito0171/status/ ... 1219428353

Situace jižně od Lysyčanska dosáhla úrovně, kdy letouny Su-24 a Su-25 ukrajinského letectva údajně včera podnikly kolem dvou desítek náletů na tamní postupující ruské a separatistické jednotky.

BITVA NA DONBASU

Charkov....Rusové museli postoupit směrem k nízkým kopcům severně od města, pak je jejich dělostřelectvo schopno znovu ostřelovat Charkov. Mimo jiné včera "demilitarizovali" jednu ze stanic metra na severu města. To znamená, že Ukrajinci stále drží alespoň jižní stranu Ternova a jižní stranu Rubizhne.

Izium-Slovjansk... Dolyna a Bohorodičné zůstávají pod ukrajinskou kontrolou: ve skutečnosti se zdá, že ruských útoků na tato dvě místa v posledních dnech výrazně ubylo. Ironií je, že Putinovi fanoušci se mezitím snížili k tomu, aby hlásili: "boje v oblasti Bohorodičného a Dolyny"…

Severodoněcký kotel... posádka se drží, ať na ni Rusové házejí, co chtějí. Komunikace zůstává neporušená, zásoby proudí: posádka byla dokonce posílena a operuje s ní asi rota tanků (ty byly v posledních dnech nasazeny, aby pomohly vytlačit Rusy od mezinárodního letiště, jen pro příklad). Tolik o tom, že "nepřítel je zcela izolován a nemůže se dostat pryč od Azotu", jak hlásají Putinovi fanoušci po celé zeměkouli…

Lysyčansk...zde zůstává krize: zdá se, že zadní voj 57. mech. a 118. brigády TD byl odříznut při pokusu o ústup od Zolote a Hirske směrem na sever. Důvod: po obsazení Pidlisne se separatisté tlačili na západ a poté se RFA tlačila na východ od Vrubivky, čímž uzavřeli kapsu. Ukrajinci ztratili spoustu vojáků, když se snažili udržet otevřenou cestu, ale bylo to marné. Netušíme přesně, kolik vojáků je uvnitř vzniklé kapsy, ale určitě se to ani zdaleka neblíží "dvěma tisícům", které tvrdí Rusové a separatisté: šlo o vyčkávací akci, která měla za cíl získat čas; těžké zbraně byly staženy již minulý týden; masa vojáků téměř ihned, jakmile separatistický 4. režim prorazil u Toškivky.

Separatisté navíc včera začali útočit na jižní stranu Lysyčanska, od Vovčojarivky na západě po Bílou horu na východě (na Siverském Donci). Zdá se, že chtějí zabránit Ukrajincům, aby vylepšili své pozice do takových opevnění, jakých se v tomto případě zmocnili. https://antimaydan.info/2022/06/eshe_ra ... mii_i.html

Dělostřelecké souboje (viz: obě strany se snaží zasáhnout dělostřelectvo druhé strany) v oblasti Avdijivky neustávají. Rusové tvrdí, že "umlčeli všechna ukrajinská děla, která ostřelovala Doněck", v posledních několika dnech - a to s pomocí řízených střel Kalibr (ach, ale jistě...). Ve skutečnosti se zdá, že je Ukrajinci přesměrovali proti útoku separatistů na jižní Lysyčansk.

Ach ano, a "pro pořádek": Dejan Berič, Srb sloužící u separatistů na Ukrajině, oznámil, že Rusové už neberou do zajetí žádné ukrajinské dělostřelce-vojáky. To znamená: pokud nějaké chytí, popraví je. 'Dobré vědět', řekl bych: pravděpodobně to bude mít podobné důsledky jako německý 'komisařský rozkaz' z roku 1941...
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 23.-24. června 2022

Dobré ráno všem!

Dovolte mi začít s několika analýzami.

Zdá se, že většina západních médií následuje módu rakouské ORF a informuje o "dalších ruských ziscích na východní Ukrajině", čímž vytváří dojem, že Rusové postupují podél celé více než 1000 km dlouhé frontové linie. To je prostě špatně. V posledních čtyřech dnech sice postoupili na severní straně Popasenského výběžku, ale to je omezeno na oblast o rozměrech asi 9 x 6 km - a stálo je to asi 30 % jedné z Wagnerových BTG a 4. pluku "Lidových milici" LPR.

Byli jsem dotázán, zda má RFA skutečně 55-60 % všech svých BTG rozmístěných mezi Izium a Popasnou: podle mne ano. I když je třeba mít na paměti, že asi 50 % dotyčných 'praporních taktických skupin' lze označit pouze za 'slabé roty': utrpěly takové ztráty, že jejich 'průměrná' síla je něco jako 4-5 APC/IFV, 2-4 MBT a dvě roty po 15-20 přeživších bojovnících (to je také průměrná 'velikost' místních ruských útoků, v současnosti). Výsadkové jednotky (jako například 76. divize VDV) byly z Ukrajiny zcela staženy: byly rozstříleny na kusy a musí být postaveny znovu od základu. Pouze Wagnerovy BTG a některé separatistické jednotky se zdají být ve vážně lepší kondici. To znamená, že RFA musí soustředit co nejvíce BTG jen proto, aby udržela frontovou linii, o pokračování v postupu ani nemluvě - a i tak to, co dnes drží ruské linie slepené, je především dělostřelectvo RFA, kterého je stále méně, protože utrpělo těžké ztráty při ukrajinských protibaterijních operacích z minulého týdne.

https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... 5600975872

Je to na ukrajinské straně lepší? V některých případech ne, ale celkově ano. V posledních bojích byly těžce poškozeny 57. mechanizovaná a 118. brigáda TD. Bude to znít krutě, ale zdá se, že každá z nich ztratila zhruba prapor padlých a raněných. První z nich byla stažena a nahrazena 28. mechanizovanou, druhá podle všeho stále drží alespoň část fronty jižně od Lysyčanska. Také 17. tanková byl stažena a nyní slouží jako taktická záloha.

Především se Ukrajina stále nedotkla své strategické rezervy - asi 30-35 praporů. Zdá se, že tyto jsou průběžně budovány, cvičeny na výzbroj dodané NATO atd. Přitom podle RUMINTU Dvornikov a Židko budují svou novou "operační zálohu" sestávající z asi 14-15 000 záložníků, kteří jsou v současnosti povoláni po celém Rusku, pro nějakou novou ofenzívu, pravděpodobně na Severodoněcký kotel.


VZDUCH

V posledních týdnech Ukrajinci opakovaně hlásí údery "tří raket" - především na Mykolajiv, ale i na další oblasti (například Dněpr). Musím přiznat, že mě to zmátlo, protože bojové letouny VKS obvykle nasazují dvojice raket vzduch-země. Především Su-34 nesou buď dvě Kh-59 (kódové označení ASCC/NATO "AS-13 Kingbolt"), nebo dvě Kh-29 (kódové označení ASCC/NATO "AS-14 Kedge"). Podobným způsobem masově odpalují válečné lodě a ponorky ruského námořnictva v Černém moři obvykle salvy 4-8 řízených střel 3M54 Kalibr..... Tak mi trvalo, než jsem se trochu poptal, co viděli nebo slyšeli očití svědci, abych zjistil, co by to s těmi 'třemi raketami-údery' mělo znamenat. Zatím si myslím, že se mluví o řízených střelách vzduch-země Kh-22 (kódové označení ASCC/NATO 'AS-4 Kitchen') vypouštěných letouny Tu-22M-3. Už jsem se o nich několikrát zmiňoval. Jsou to obrovské zbraně s bojovou hlavicí o hmotnosti 1 000 kg a doletem kolem 500 km: původně byly vyvinuty již v 60. letech pro údery na letadlové lodě amerického námořnictva a významné pozemní cíle (jejich radarový vyhledávač vyžaduje cíl s radarovým průřezem asi 200 metrů čtverečních, aby "fungoval").

Pointa: tři Kh-22 jsou maximální zatížení Tu-22M-3; dva na podkřídelních stanovištích a jeden pod centroplánem, jako na přiloženém obrázku. Zdá se, že taková kombinace byla použita k zásahu skladu se slunečnicovým olejem v Mykolajivu, včera ráno, a pak k zásahu dalšího objektu uvnitř průmyslové zóny tohoto přístavu, později během dne.


Mimochodem, Keystonští policisté v Mosově tvrdili, že tyto údery "zabily 500...", pardon.... "650 vojáků 59. mechanizované brigády"… ( https://twitter.com/Ukraine66251776/sta ... 4222461954)
Obrázek

Podobně se v posledních dnech množí zprávy o tom, že Ukrajinci zasáhli vybrané cíle za ruskou frontovou linií 3-4 balistickými raketami Točka. Rychlost, s jakou 19. raketová dělostřelecká brigáda odpaluje své Tochky, je skutečně "jako by nebylo zítřka": přinejmenším jako by Kyjev chtěl utratit všechny své zásoby - možná proto, že si je tam někdo jistý, že Ukrajina dostane neomezené dodávky M142 HIMARS...? Uvidíme. Jisté je jen to, že Ukrajinci si od této zbraně zřejmě hodně slibují. A to natolik, že se objevují zprávy, že Rusové doplňují protivzdušnou obranu Ukrajiny o další S-300.

Obrázek
Obrázek

Před několika hodinami se u Rjazaně zřítil dopravní letoun Il-76 ruského letectva, údajně kvůli problémům s motorem. Tři lidé zahynuli a šest bylo těžce zraněno.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1540197349762506752


BITVA NA DONBASU

Charkov... Ternova....nebo co kdysi bývala ta vesnice... zdá se, že je teď pod ruskou kontrolou, ale Rubizhne je stále v ukrajinských rukou. Navíc se zdá, že Ukrajinci evakuovali své síly z předmostí východně od Siverského Doněcku (které se dříve táhlo zhruba od Buhajvky po Chotěmiji). Všichni stále mlčí o oblasti, ze které Rusové ostřelují severní Charkov, tudíž musí hádat, že se jedná o oblast někde mezi Pytomnykem a Boršovem. To znamená, že v této oblasti nedošlo již několik dní k žádným změnám na frontové linii.

Svjatohirsk-Slovjansk... Rusové strávili včerejšek a dnešní dopoledne ostřelováním a útokem na Dolinu a Bohorodičné, ale pokud mohu říci: linie 80. a 81. výsadkové brigády se tam drží. Obě strany se zdají být velmi vyčerpané, ale 80. si nárokovala sestřelení VKS Ka-52 tamtéž. https://www.facebook.com/80brigade/post ... t1fdWYcyhl

Severodoněck... Rusové buší na Azotské závody vším, co mají: balistickými raketami, leteckými údery, dělostřeleckými raketami, trubkovým dělostřelectvem a minomety. Zdá se, že 111. TD a brigády "cizinecké legie" se z části továrního komplexu stáhly, ale jinde se drží - a to až k Borovu, a získávají tak pro Ukrajinu ještě více času.

POZNÁMKA: Nesleduji zprávy v médiích (s výjimkou konkrétních leteckých/raketových úderů), a tak mě překvapilo, když mě několik lidí upozornilo na zprávy v médiích, že šéf Luhanské oblasti 'nařídil stažení' ze Severodoněcku, dnes ráno.

Překvapilo mě to, protože to, co jsem od včerejšího večera slyšel od vojáků v Severodoněcku, bylo, že jsou bezpochyby vyčerpaní, ale stále ochotní bojovat. ....'ale', teď se zdá, že "nahoře" padlo rozhodnutí, že je "lepší se stáhnout".

Zdá se mi, že to bylo "dilema", které se táhlo až ke GenStabu a Zelenského vládě, posledních několik týdnů (a pozor, nikoho nehodnotím, jen dělám vlastní závěry): vojáci chtěli bojovat, ať už byli jakkoli vyčerpaní, ale velitelé a politici raději odešli. Myslete si, že je třeba mít na paměti hlediska v takových případech: vojáci jsou odpovědní sami za sebe, za své bezprostřední okolí; jejich velitelé a politici jsou odpovědní nejen za celé oblasti, ale za zemi a miliony lidí. Navíc je třeba doufat, že ti druzí mají lepší informace o tom, co dělá nepřítel a kolik jeho vojáků je v okolí a kde…

Výběžen u Popasné.. po skončení bojů o Zolote a Hirske už žádný „výběžek“ neexistuje. Fronta se nyní táhne podél silnice T1302 od Volodymyrivky až po Mykolajivku, východní stranu Vovčojarivky a jižní stranu Lysyčanska, přičemž Rusové a separatisté jsou (od jihu směrem na sever) ve Vasylivce, Mykolajivce, Loskutivce, Pidlisně, Myrně Dolině a Bílé Hoře. Boje na této frontové linii jsou popisovány jako "zuřivé", Rusové se prosazují ve více směrech současně: pravděpodobně se snaží najít slabé místo v ukrajinských pozicích.

Posádky Severodoněcku a Lysyčansku jsou nyní zásobovány po silnici T0513 do Siversku, poté po vedlejší silnici přes Vekrhnokamyanske.

"Pro záznam" (tj. pro následnou křížovou kontrolu a analýzu) Rusové nadále hlásí "prudké boje" o Hirske: skutečně se tam nachází celá "ukrajinská kapsa s více než 2000 vojáky". Při nejlepší vůli nevím, jaké ukrajinské jednotky by tam ještě měly být: poslední se stáhly nejméně před dvěma dny.

Bachmut... k mému velkému překvapení, navzdory asi desítce velkých útoků, Rusové stále ještě nedobyli Klynove a Veršňu. Dokonce i "ukrajinské stažení" z Novoluhanska a Vuhlehirské elektrárny se zřejmě omezilo na evakuaci místního obyvatelstva a zahraničních nevládních organizací. Jinými slovy, navzdory ztrátě Myronivska Ukrajinci stále drží většinu M06 jižně od Bachmutu k řece Luhan a své pozice jižně od ní (s výjimkou Dolomitu).

Dále na jih... Rusové si nárokovali ukořistění dvou houfnic Cézar francouzské výroby ráže 155 mm, a to je "oslavováno" po mnoha ruských sociálních sítích. Žádné důkazy však zatím nebyly předloženy.

JIH

Jižní Záporoží....O bojích v oblasti Polohy-Tokmak nepadlo ani slovo. Nejspíše proto, že se to netýká jen pluku Azov, ale protože Ukrajinci mají dříve popsané problémy i s překonáváním místních ruských opěrných bodů. Existují pouze zprávy o dalším postupu jižně od Vuhledaru, směrem na Ševčenko.

Podobné je to i ohledně Chersonské oblasti: o tamním vývoji všichni mlčí.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

dnes Cooper kritický, i k sobě

Válka na Ukrajině, 24.-25. června 2022
Dobré ráno všem!

Začnu trochou sebeanalýzy a kritiky: Co se pokazilo?

Jak jsem vysvětlil včera, pro mě bylo ukrajinské rozhodnutí stáhnout se ze Severodoněcka velkým překvapením. Několik dní jsem odtamtud slyšel jen to, že posádka stříká po Rusech a separatistech tak strašně, že zajatí přeživší z LNR si dělají legraci z toho, že jejich paravojenský stát změnil své označení na LWR.

Mělo by to znamenat "Luhanská ženská republika" - protože po všech separatistických ztrátách v mužích za poslední čtyři měsíce by tam zůstaly naživu jen ženy.

phpBB [video]

Přinejmenším od Kyjeva na přelomu února a března - i když vlastně: od Majdanu 2014 - by mělo být jasné, že Ukrajinci jsou z těch, kteří berou věci do svých rukou a hledají řešení sami - bez ohledu na to, co říkají nebo chtějí jejich politické strany, oligarchie, vojenští velitelé nebo zahraniční politici, kteří jsou si "jistí", že je Putin "porazí" atd. A to natolik, že právě tato ukrajinská vůle je jedním z hlavních Putinových cílů v této válce: zničit tohoto ducha a přeměnit Ukrajince na stejné "trubce", jako jsou Rusové, které "vyrábí" už více než 20 let.....

Logickým důsledkem je, že velitelská struktura ZSU je decentralizovaná až na úroveň, kdy velitelé brigád málokdy vědí, co přesně jejich jednotky dělají. Dozvídají se to až večer, kdy je velitelé jejich praporů informují o vývoji dne. Mezitím se družstva a čety vojáků dál potulují po bojišti na vlastní pěst a zasahují Rusy tehdy a tam, kde to nejméně očekávají. Viděli jsme toto "vytváření zázraků", když Ukrajinci koncem února zmrzačili 35. CAA zničením tří BTG jejích „elitních“ jednotek západně od Kyjeva a v březnu pak 1. GTA a 2. GCAA na severovýchodě Ukrajiny.

To je "v pořádku", pokud mají tyto oddíly "potulné technoguerilly" dostatek prostoru k manévrování a vyhnutí se nejhorší ruské dělostřelecké palbě. Podél LOK to také fungovalo, protože tam měli roky na to, aby se zakopali, a měli tak dostatek krytí (a není pochyb o tom, že Ukrajinci jsou vysoce kvalifikovaní ve výstavbě vynikajících opevnění "uprostřed ničeho", pokud je na to dost času; viz toto https://t.me/operativnoZSU/29696 ). Fungovalo to v městských bojích u Rubižného (ten severně od Severodoněcku), ještě v březnu-dubnu, a u Severodoněcku také - protože tam byl dostatek krytí.

Konečným výsledkem bylo, že velitelé - dokonce i politici v Kyjevě - museli akceptovat to, co požadovala vojska: abych citoval jednoho pána, který má lepší přehled než já, použili "utilitární přístup" a rozhodli se ponechat vojska v Severodoněcku, protože ta vysoce efektivně způsobovala další masivní ruské ztráty, a tím dále degradovala celkovou ruskou vojenskou schopnost. Jejich mise byla úspěšná.


Obrázek
Jeden z několika tanků T-72B ukořistěných Rusům nebo separatistům a provozovaných posádkou v Severodoněcku ve dnech 21.-24. června. Mějte na paměti: Ukrajinci před Putinovou agresí z 24. února žádné takové tanky neměli.

Udělal jsem chybu, když jsem si ve svém "obvyklém spěchu" pomyslel něco jako: "Dobře, tohle stačí, abych udržel Rusy na uzdě o pár dní déle. Proto jsem nevěnoval dostatečnou pozornost jejich přípravám; dostatečně pečlivě jsem neprověřil, co se "tam" děje. Ano, proslýchalo se, že Dvornikov a Židko připravují 'operační zálohu' v počtu asi 15 000; objevily se zprávy o tom, že Šojgu přijal návštěvu běloruského ministra obrany a jeho konšelů, což mělo za následek, že Rusové odtamtud na Ukrajinu odvezli veškerou munici, kterou mohli získat(https://t.me/insiderUKR/35294); objevila se zpráva o opětovném nasazení až 11 BTG do oblasti Severodoněcka a mezitím 'obvyká' videa vlaků, které na Ukrajinu přivážejí další T-80 a T-62M.... ale uprostřed zpráv o tom, jak ukrajinské dělostřelectvo a balistické rakety vyřazují jeden ruský muniční sklad poblíž fronty za druhým, jsem měl dojem: další ruská ofenziva bude trvat 'o něco déle'...

Konečně, skutečnou otázkou nebyla posádka Severodoněcku: šlo o to, že jižně a jihovýchodně od Lysyčansku nebyl dostatek krytí, dostatek prostoru a času na boj obvyklým způsobem, jakým bojují Ukrajinci. A problém spočíval v tom, že vojáci v Severodoněcku nemohli vědět, co se tam děje - alespoň ne dříve, než bylo (téměř) pozdě. Nevěděli, že vojska jižně od města jsou vystavena tomu(https://t.me/insiderUKR/35295) a tomu, co je vidět na následujícím videu, po několik dní a pak týdnů bez konce. Koneckonců procházeli tímtéž, ale s relativně dobrým krytím.

phpBB [video]

(Pozor, to není ani ten nejhorší druh ruského ostřelování: "jen" něco jako "průměrné".)

Co se tedy stalo na ruské straně "v posledním týdnu"?

Po křížové kontrole ruského a 'spojeneckého' zpravodajství v sociálních sítích z posledních dnů mám dojem, že k tomuto útoku ani nepoužili nějakých '11 BTG RFA'. Místo toho nasadili dvě BTG Wagner PMC a jednu nebo dvě nedávno obnovené BTG LPR-Separatistů jihovýchodně od Lysyčanska a třetí BTG Wagner PMC jižně od Popasna.

Tj. ignoroval jsem své vlastní závěry ohledně převzetí Wagnera jako primárního ofenzivního nástroje: člověk "musí" neustále sledovat jejich hlášení, aby zjistil, co se Rusové chystají udělat jako další - a kde.

Co se stalo potom, vypadá asi takto. Wagnerova BTG jižně od Popasna provedla sérii diverzních útoků podél M06, zejména v oblasti Klynove. Nebyly nijak zvlášť úspěšné (zejména ne v porovnání s tím, co vlastně zamýšleli udělat; viz níže přiložená mapa), ale způsobily dost problémů na to, aby donutily Ukrajince kolem 21. června přesměrovat zaměření svého dělostřelectva z ostřelování muničních skladů kolem Doněcku do této oblasti.
Obrázek
Mapa, která má znázornit, co má v úmyslu jižní BTG Wagnerova PMC. Zveřejněno z hubin ruských sociálních médií 23. června.

O den později zasáhly na severu Popasenského výběžku další dvě BTG Wagner ze dvou směrů současně: nad Toškivkou na severu a nad Vryubivkou na jihu. V době, kdy LPR-Separatisté ukazovali videa svých jednotek postupujících do západní Toškivky, byly již obě Wagnerovy BTG v procesu dobývání Myrny Dolyny a poté vstoupily do Vovchojrivky a tlačily se na Verknokamjanku a Topolivku.

Současně ruské dělostřelectvo ostřelovalo nejen nejbližší ukrajinské pozice, ale i většinu T1302, čímž ji de facto učinilo nepoužitelnou po celé délce od Verchnokamjanky až k Bilohorivce…

To se stalo 22.-23. června (a od té doby je situace v podstatě stejná). V té době již ukrajinské velení Východ evakuovalo Zolotsko-Hirskou kapsu, ale také Severodoněckou posádku: první bylo rozhodnutím "na poslední chvíli", druhé "právě včas", aby mohlo proběhnout _kontrolované_ stažení.

Tolik o posledních dnech. Nyní zpět k poslednímu vývoji. Od včerejška se Ukrajinci stáhli z Azotských závodů: zdá se, že zadnívoj stále drží předmostí od jižní strany Severodoněcku k Voronovu. Cesta ven vede přes Lysyčansk, pak Bilohorivku do Serebianky a pak do Siverska: Wagner se zmocnil Vovčojarivky a tlačí se na Verchnokamjanku (je možné, že už jsou v ní). Separatisté obsadili Bílou Horu a sondují do jižního Lysyčanska.

Rusové tvrdí, že v oblasti Zolote-Hirske obklíčili "2000 nepřátelských vojáků", včetně 1800 Ukrajinců z 3. a 24. mechanizované, 15. horské útočné, 42. a 57. motostřelecké, 128. horské útočné a 101. brigády TD, "jednotky Pravého sektoru" a "80členného oddílu zahraničních dobrovolníků". Kadyriovovi Čečenci ze 141. speciální motostřelecké brigády (Rosgvardia) odvysílali video, na němž jsou zachyceni v centru Zolote, a není pochyb o tom, že i Hirske bylo obsazeno. Nicméně a především: Rusové nebyli schopni ukázat více než přesně 41 zajatých Ukrajinců, žádné "stovky". Naopak Ukrajinci zajali poměrně dost Rusů také. (https://t.me/insiderUKR/35225 )

Obrázek
Mapa zveřejněná Keystoneskými policisty v Moskvě, buď pozdě 23. nebo časně 24. června, uvádějící předpokládané složení toho, co Rusové nazývají „Gorská kapsa“ – vytvořené Wagnerem postupuje severně od ní, 21. až 22. června. Ve skutečnosti je tato oblast příliš malá na to, aby v ní bylo „2000“ obránců, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusové zajali třeba jen 10% z tolika.

Je to všechno "špatné"?

Není to "dobré".

Ale - samozřejmě s výjimkou těch, kteří byli zraněni nebo zajati, nebo těch, kteří zůstali po padlých - není to tak hrozné, jak to zní. Na rozdíl od úprku nezkušených zahraničních novinářů v civilních autech po T1302 je ústup ZSU ze Severodoněcku řízený, existují náznaky, že si Ukrajinci vedou docela dobře v držení Lysyčanska bez ohledu na to, co se děje na jih od něj. Situace je daleko od "scénářů soudného dne", které šíří i někteří zběhlí západní "váleční pozorovatelé".

Především mějte na paměti celkový obraz: to vše se odehrává v sektoru o rozměrech jen nějakých 15 krát 6 km z více než 1000 km dlouhé frontové linie a v celkovém součtu zůstává "Severodoněcká mise" úspěšná: "2. nejsilnější armáda světa" utrpěla - již nyní - takové ztráty, že se z ní stalo jen "dělostřelecká podpora Putinových žoldáků". Důležité je dostat co nejvíce vojáků na jih od Siverského Doněcku, nechat je odpočinout, doplnit, reorganizovat a umožnit jim podělit se o zkušenosti s nezkušenými jednotkami, a tím zlepšit jejich výcvik.

Mezitím se ZSU chystá najít novou pozici vhodnou pro - přinejmenším - opakování cvičení: vždyť, a to je smutné, válka ještě zdaleka neskončila.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Doplněk: Ruský raketový úder, 25. června 2022
Nyní k dalšímu významnému vývoji…

Obrázek
Dnes ráno mezi 03.45 a 05.30 místního času vypustilo několik skupin ruských letadel nad Běloruskem na Ukrajinu nejméně 30, pravděpodobně kolem 40-50 raket.

Podle ukrajinské vojenské rozvědky (https://t.me/ukrinform_news/74560) zahrnovala jedna ze skupin celkem šest ruských bombardérů Tu-22M-3 (údajně ze Šajkovky AB v Kalužské oblasti): z běloruského vzdušného prostoru vypustily celkem 12 Kh-22, a to z oblasti poblíž Petrykova, nedaleko Mozyru. Tj. dotyčné letouny při vypouštění raket letěly směrem k ukrajinskému vzdušnému prostoru, ale nevstoupily do něj, než se otočily, asi 50 km od hranic.

ObrázekObrázek

Nevím o žádném potvrzení následujících údajů, ale mezi další rakety mohly patřit kvazi balistické rakety Iskander vypálené z Běloruska na Ukrajinu. (https://censor.net/en/news/3350140/russ ... nge_tu22m3)

Pokud lze na základě ukrajinských zdrojů říci, první rakety dosáhly zóny protivzdušné obrany kolem 04.15 hod. Do té doby bylo při přiblížení k samotné Žytomyrské oblasti zjištěno 24 až 30 raket (zdroje se liší). Ukrajinské úřady nezveřejnily téměř žádné podrobnosti, kromě toho, že bylo sestřeleno "asi" 10 raket, že bylo zasaženo několik vojenských základen a nejméně jeden voják byl zabit. Fotografie jako ty, které byly zveřejněny zde, naznačují skutečnou "raketovou přestřelku" (tj. spoustu raket vypálených ukrajinskou protivzdušnou obranou, zejména v oblasti Kyjeva).

ObrázekObrázek Obrázek
Obrázek
Je známo, že nejméně čtyři, podle některých údajů šest raket mířilo na výcvikové středisko v Javorivu na hranicích s Polskem: dvě byly sestřeleny.

Nejméně dvě rakety byly sestřeleny nad Chmelnickou oblastí, asi 170 km jihozápadně od Žytomyru (město).

Dále na východ další skupina letounů VKS vypustila celkem asi 20 raket směrem na obec Desna, nedaleko Černihova (zřejmě stejná vojenská základna, která byla cílem již několikrát).

A konečně Ukrajinci hlásí, že další formace Tu-22M-3 se zaměřila na neznámý objekt (nějaký průmyslový objekt? (https://twitter.com/talsalihy3/status/1 ... 9859419136) ) v Konstantinovce (asi 80 km západně od Doněcku).

To je typ operace, kterou lidé jako já očekávali od VKS už od prvního dne války: nálet - soudě podle počtu střel hlášených Ukrajinci - něčeho jako letky Tu-22M-3 (směr Žytomyr) a pravděpodobně další letky, buď Tu-22M-3, nebo Su-34 (směr Černihiv). Vypuštění takového množství raket dává jistotu, že alespoň některé proletí a zasáhnou své cíle, protože protivzdušná obrana je přetížená a nedokáže je všechny sledovat a sestřelit - přinejmenším ne včas (uvědomme si, že rakety se pohybují rychle, čímž neustále snižují reakční dobu ukrajinské protivzdušné obrany).

(Pro jistotu: Tu-22M-3 se již desítky let nevyrábí a - v rozporu s tím, co dnes ráno píší mnohá asijská sociální média - ne, Čína žádný z nich Rusku nedodala. Čína nikdy žádné Tu-22m-3 nezískala. Místo toho provozuje - mnohem modernější, i když mnohem pomalejší - bombardéry H-6K/N pro podobné účely).

Přibližně ve stejné době VSRF/RFA vypálila několik raket z Chersonské oblasti směrem na Mykolajiv. (https://twitter.com/hochu_dodomu/status ... 1379825664)

A konečně existují zdroje zmiňující útok 3M54 Kalibr, raketami s plochou dráhou letu odpalovanými z moře z jihu. Zatím jsem neviděl žádné potvrzení této skutečnosti. (https://censor.net/en/news/3350140/russ ... nge_tu22m3)
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 25.-26. června 2022

Ahoj všichni!

Dnes s mírným zpožděním další "rychlý a špinavý" přehled nejdůležitějších událostí na Ukrajině.

Vzduch

V návaznosti na včerejší raketový úder na Kyjev a západní Ukrajinu - za který Zelenskij označil celkem 45 raket Kh-22, Iskander a Oniks - Rusové vypálili další salvu....neznámých raket... dnes ráno. Rusové tvrdí, že jich vypálili 14, Ukrajinci hlásí pouze 4. Dvě mířily na Rivne: obě proletěly a podle místních úřadů "zasáhly civilní infrastrukturu" v Sarny, kde zabily tři a zranily čtyři osoby. Další dvě rakety se přiblížily ke Kyjevu: jedna byla sestřelena, druhá zasáhla devítipatrovou obytnou budovu. Počet obětí je zatím nejasný.

Podobným způsobem se Rusové zaměřili na Neutronovou vědu a Národní vědecké centrum fyziky a technologie v Charkově. Nebylo to poprvé. Proč je to důležité? Protože v obou se nachází radioaktivní materiály a jednou z konspiračních teorií šířených Kremlem bylo, že Ukrajina bude pracovat na vývoji jaderné bomby. A co takhle způsobit uvolnění části radioaktivity tímto způsobem...? Alespoň podle ukrajinských úřadů se tak nestalo.

Sečteno a podtrženo, zdá se, že ozbrojené síly Ruské federace se vrátily k tomu, co umí nejlépe: ničit, co se dá...

Bitva u Donbasu: Severodoněcký kotel

Severodoněck... Ukrajinci dokončili ústup z města, z Borivska a Syrnove také, a Rusové a separatisté právě zajišťují oblast. LPR-Separatisté obsadili například Azotské závody. Rusové tvrdí, že zničili celý 34. prapor 57. motostřelecké brigády v Myrně Dolině (podle nich: 150 KIA, 450 WIA za poslední 3-4 dny).

Lysyčansk... Ukrajinci přeskupili část jednotek stažených ze Severodoněcka, aby posílili obranu tohoto města (zbytek byl stažen až k Bachmutu). Rusové tvrdí, že "soustředění asi 7 000 ukrajinských ozbrojenců" Lysyčansk je "v operačním obklíčení". Fyzicky tomu tak zatím není, ale není pochyb o tom, že jejich dělostřelectvo ostřeluje silnici na Serebianku vším, čím může.

Jak již bylo řečeno, a stejně jako v případě Severodoněcku je rozhodující, co se děje jižně od něj a kde je Wagnerova PMC (pro ty, kdo ji chtějí sledovat, podívejte se na tento účet na Telegramu https://t.me/+diR8AiZlwCMwOGIy ).


V posledních dvou dnech jedna z Wagnerových BTG zajistila Vovčojarivku. Jistě, Ukrajinci tvrdili, že ji z této vesnice vytlačili, ale od dnešního rána se říká, že tato Wagnerova BTG se již tlačí do Maloryzanceva, jižně od centra Lysyčanska. Podívejte se na mapu a bude vám jasné proč - a proč je to důležité.

Druhá Wagnerova BTG zajistila Bilohorivku, možná Berestove - obě na T1302. Tak či onak: tato silnice je nyní ztracena.

Třetí Wagnerova BTG - která už několik dní bojuje o Klynove - byla včera posílena a poté se pokusila zaútočit na Pokrovske (SV od Bachmutu), ale byla s určitými ztrátami odražena. Rusové tvrdí, že zničili asi 50 % 30. Mechanizované (podle nich: 170 WIA za poslední 3-4 dny).

Wagner PMC

...o Wagnerovcich: Jevgenij Prigožin (bývalý Putinův šéfkuchař a mezitím....ahem... "administrativní šéf" Wagnerovy PMC) byl vyznamenán medailí Hrdina Ruska - za působení Wagnerovy PMC v oblasti Popasna a Soledar-Bachmut.

Ironicky: zatímco většina ruských sociálních médií je v jakémsi deliriu nad touto výše uvedenou zprávou a "dobytím" Severodoněcka ("žoldáci jsou vždycky tak romantičtí"...), Wagnerova PMC je v Rusku ve skutečnosti nelegální - a to podle Putinových vlastních zákonů....an Prigožina od doby, kdy byla jedna z Wagnerových základen zasažena ukrajinskými Tockami, před více než týdnem na veřejnosti neviděli (viz mé dřívější zprávy).

Stejně tak nikomu v Rusku - ani v řadách Putinových fanoušků v zahraničí (a těch je hodně, od Mexika a Argentiny přes Jižní Afriku až po velkou část jihovýchodní Asie....a také v Rakousku) - zřejmě nevadí, že vojenské operace Wagnerovy PMC řídí tato milá postavička, reagující na jméno Dmitrij Utkin, jehož tělo je plné zcela zjevných tetování…

Obrázek
....nebo v tomto stylu je vyzdobeno mnoho jeho jednotek:
Obrázek
Pro další čtení o tomto "úžasném" příběhu mohu jen doporučit následující články:

- Kdo jsou neonacisté bojující za Rusko na Ukrajině? (https://www.rferl.org/a/russian-neo-naz ... 71760.html)
- Neonacistická ruská útočná jednotka naznačuje, že se v utajení vrací na Ukrajinu (o "Russičovi", nejtvrdší nacistické části Wagnerovy PMC) (https://www.thedailybeast.com/wagners-r ... undercover )
- Ruští neonacisté bojují na Ukrajině - https://sofrep.com/news/russian-neo-naz ... n-ukraine/
- Neonacismus mezi ruskými žoldáky (v litevštině) - https://www.respublica.lt/post/neonaciz ... iniu-tarpe
- toto vlákno na Twitteru o ruské naziikonografii. - https://twitter.com/sumlenny/status/1539592773996892161

"Aha, nevadí"... Důležitější je, že se zdá, že existuje čtvrtý Wagner BTG, "někde severně od Slovjanska". To je stejně důležité, protože - podle RUMINTu - se tam RFA připravuje na to, co zatím dělá nejlépe: poskytuje dělostřelecké a tankové cateringové služby pro Wagnerovo PMC.

Velitelství 36. CAA bylo údajně přemístěno do Studénky a po jedné BTG 1. gardové tankové divize a 2. gardové motostřelecké divize se přesunulo do oblasti severně od Bohorodičného. Obě jsou vybaveny vozidly T-90. Vojenská logika nyní říká, že ve zdejším terénu nemají tyto tanky příliš velké využití. Ale v kombinaci to může znamenat, že by mohly sloužit jako "operační rezerva" pro případný průlom ukrajinských linií v oblasti Dolyna-Bohorodične ze strany PMC Wagner.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Drobet Daverovi helfnu

Válka na Ukrajině, 25., 26., 27. a 28. června 2022
Dobré ráno všem!

Po krátké přestávce se vracíme ke shrnutí událostí na Ukrajině za poslední čtyři dny.

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Dne 24. června byl u Slovjanska sestřelen ruský letoun Su-25 a o den později si sestřelení nárokoval další. Dnes ráno se objevily zprávy, že další VKS Su-25 zasáhl elektrické vedení v oblasti Belgorodu, přičemž zahynul jeho pilot.

Raketová válka....Ukrajinci 24. června zasáhli velitelství 20. CAA a brzy ráno 25. června zasáhli muniční sklad ve Svatově v Luhanské oblasti (zapálili ho). Obě akce zřejmě provedly letouny M142 HIMARS a podle všeho tato akce pak "vyprovokovala" Rusy k tomu, aby - následujícího rána - udeřili na Kyjevskou oblast šesti letouny Tu-22, poté dvěma Su-34 a následně dalšími čtyřmi Tu-22, a to kolem 19.00 hod. Všechny bombardéry se přiblížily přes běloruský vzdušný prostor a vypustily své rakety před vstupem do ukrajinského vzdušného prostoru. Primárním cílem byly závody Artyom v centru Kyjeva: sídlo společnosti, která navrhuje a vyrábí řízené střely (například protitankové řízené střely Stugna-P). Tragické je, že ačkoli se to dalo vzhledem ke stáří a primitivním naváděcím systémům nasazených Kh-22 očekávat, většina střel zasáhla obytné budovy ve vzdálenosti 600-800 metrů od cíle nebo v jeho okolí a zabila a zranila desítky lidí. Je však možné, že 1 nebo 2 střely Kh-59 vypuštěné letouny Su-34 zasáhly Arťomovy závody.

26. června Ukrajinci prohlásili, že zničili ruský konvoj jedoucí po silnici Marjansk-Berisav v Chersonské oblasti, a o den později zasáhli ostrov Zmyni 12 raketami, které mimo jiné vyřadily další systém SAM Pantsyr.

Zřejmě to všechno přimělo GRU (ruskou vojenskou rozvědku), aby vyhlásila za "cíl" přeplněný obchodní dům v Kremenčuku: ten byl 27. června brzy ráno zasažen dvěma raketami Kh-22 odpálenými z letounu Tu-22M-3 ze základny Šajkovka (Kalužská oblast, 200 km jihozápadně od Moskvy), přičemž zahynuly desítky lidí (počet obětí není dosud znám: poslední aktualizace, o níž vím, hovoří o 18 mrtvých, 59 zraněných a 36 nezvěstných).

....v reakci na to se Washington rozhodl poskytnout Ukrajině SAMy NASAMS.

Pak přišli Keystone Cops, aby vysvětlili, že zasáhli hangár, v němž byla munice a výzbroj dodaná z NATO, zatímco Kuřák nejprve vysvětlil, že Rusko s tímto útokem nemá nic společného, a pak to vysvětlil omylem... pak se - jako obvykle, když to takhle podělají - Keystone Cops opravili a řekli, že mířili na továrnu "za" obchodním centrem... stejný starý příběh ze Sýrie z let 2015-2019, znovu...

Včera, 28. června, Ukrajinci nasadili HIMARS, aby zasáhli ruskou základnu v Perevalsku v Luhanské oblasti (asi 50 km od fronty), aby znovu udeřili na ostrov Zmyini a - dnes brzy ráno - aby zasáhli neznámý cíl v Belgorodu a leteckou základnu u Kurska v Rusku (pravděpodobně s použitím některého ze svých upravených bezpilotních letounů Tupolev Tu-141). Rusové včera "odpověděli" úderem ve dvou vlnách na Mykolajiv a Očakov. První, ve 4.00 hodin ráno, vyústila ve tři raketové údery na domovskou základnu 79. výsadkové brigády. Ta byla prázdná, a proto nebyly hlášeny žádné ztráty. Následné údery přinesly počet vypuštěných Kh-22 na celkem 11, z nichž některé byly prohlášeny za sestřelené. Nejméně jeden Kh-22 zasáhl námořní základnu v Očakově, zatímco další zasáhl stadion v Mykolajivu. Stejný stadion byl pak odpoledne napaden další raketou. Ukrajinci přišli nejméně o tři mrtvé civilisty (včetně šestileté dívky) a šest zraněných.

Dnes ráno zasáhlo oblast Mykolajova 6 až 8 střel Kh-22. Nejméně jedna z nich zasáhla obytný dům. Byly hlášeny oběti, ale podrobnosti zatím nejsou známy.

BITVA O DONBAS

Charkov....Poslední týden Rusové postoupili na jih v oblasti Lypce a dosáhli Ruského Tyšku, odkud může jejich dělostřelectvo opět dosáhnout Charkova. Od té doby pravidelně ostřelují severní okraje města: ostatní oblasti jsou opakovaně zasahovány těžšími/dálkovými zbraněmi. Mimo jiné je v důsledku jejich úderů od včerejšího večera oblast Korotič západně od města bez elektrického proudu. Na frontové linii... následně Rusové podnikli několik útoků jižně od Kozachy Lopan, ale zejména na Ternovu a Rubizhne. Mezitím se zdá, že zajistili Ternovu a dosáhli severního okraje Rubizhne. To znamená, že všechny akce tam vedou malé síly (vyčerpané roty), obě strany jsou vyčerpané a je zřejmé, že je to "vedlejší akce" ve srovnání s tím, co se děje na východě.

Obrázek

Slovjansk... Rusové pokračují v útoku na frontovou linii mezi Korulkou, Dolinou a Bohorodičným - stále bez většího úspěchu, snad kromě toho, že se usadili na severním okraji posledně jmenovaného.

Lysychansk.... Obecně lze říci, že Rusové získali kontrolu nad celým severním břehem Siverského Doněcku a celý Lysyčansk zasypávají nepřetržitou dělostřeleckou palbou. Do této chvíle obsadili Bílou Horu a Topolivku a tlačí se na Maloryzanceve a Verchnokamjanku. Jinými slovy: pokoušejí se využít dynamiky získané ukrajinským ústupem ze Severodoněcka. Velkou otázkou posledních dní bylo: co budou Ukrajinci dělat jako další?

Zpočátku se zdálo, že stažení z Lysyčanska bude bezprostřední: vždyť se objevila videa několika kolon T-64 a mechanizované pěchoty valících se směrem na Bachmut a zdálo se, že z této oblasti budou evakuovány prvky 3. a 17. tankové a přeživší 24. a 57. mechové. Je známo, že několik kolon bylo zasaženo také ruskou dělostřeleckou palbou a došlo ke ztrátám na životech. Mezitím je jasné, že přinejmenším 24. a 57. mech byly příliš vyčerpané na to, aby mohly pokračovat v boji, a musely být nahrazeny čerstvými jednotkami; 17. mech je však stále nablízku.

Podrobněji: naproti oblasti Bílé Hory se Ukrajinci zakopali ve staré chemičce: Rusové oblast již několik dní silně ostřelovali, ale zatím jejich útoky selhaly (tedy alespoň od poslední noci). Problematičtější je ruský postup na Maloryzantseve, který hrozí zablokováním T1302 západně od Lysyčanska. Dále na jihu Rusové útočí od Vovčaryvky do kopcovité oblasti východně od Verknokamjanky (tj. tamní staré rafinerie), která je dobře opevněná. Co je pro Ukrajince obzvlášť nepříjemné, je skutečnost, že Rusové překročili T1302 severně od Berestove a zaútočili na Sprine. Ačkoli Ukrajinci hlásili, že je tam odrazili, není mezitím pochyb o tom, že Rusové nyní útočí na Verchnokamjanku i z jihu.

Obrázek

Celkově se mi zdá, že by Rusové mohli kdykoli prorazit směrem k Bilohorivce a/nebo Zolotarivce, což by vedlo k rychlému stažení posádky v Lysyčansku. Proč? Protože stejně jako předtím v Severodoněcku není problémem udržet město, ale udržet posádku v zásobování. To druhé je nemožné, pokud jsou komunikace s ní přerušeny. Navíc, stejně jako v Severodoněcku, chtějí Ukrajinci zachránit masu svých bojově zkušených vojáků a - podle toho, jak tuto operaci vedou - i většinu své těžké techniky.

Bachmut... Včera Ukrajinci tvrdili, že získali zpět Klynove, východně od Bachmutu, a pak zaútočili směrem na Ilovajsk. Jižně od této oblasti Wagner PMC útočí na Vuhlehirskou elektrárnu (drženou prvky 30. mech) z východu a jihu, plus na Smyhirju a Kodemu západně od ní.

JIH

Záporoží....24. června zaútočil 54. mech jižně od Vuhledaru - s docela slušným úspěchem: zatlačil Rusy (2-3 slabé BTG 150. mpr) nejméně 10 km směrem na jih a osvobodil přitom nejméně dvě vesnice. Jinde probíhaly jen malé akce, zaměřené především na zlepšení místních pozic. V ruském týlu však řádí ukrajinská guerilla v oblasti Melitopolu: útočí na ruské úředníky a vojáky, zřejmě i na některé vlaky převážející zásoby.

POZNÁMKA: ano, vím, proslýchá se, že Ukrajinci neosvobodili jen Polohy, ale dostali se i do Snihurivky na řece Tokmačce, východně od Tokmaka (města). Neexistují však pro to žádné důkazy.

Cherson... obecně Ukrajinci zůstávají v obraze, co se tam děje. Před pár dny někdo hlásil, že jsou jen pět kilometrů za Chersonem, ale myslím, že to byl "jen průzkum v plné síle". Přitom ruská tvrzení o nějakém protiútoku lze označit jen za fantazii: Kiselivka i Stanislav zůstávají v ukrajinských rukou a ukrajinská guerilla je uvnitř Chersonu (města) čile aktivní. Konečně v severní Chersonské oblasti osvobodil ukrajinský 60. mech dvě vesnice a zatlačil Rusy zpět k Zolotě Balce.

Válka na Ukrajině, 29.-30. června 2022
Dobré ráno všem!

No, ono už to není takové "ráno" - zejména ne na Ukrajině: křížová kontrola zpráv z Lysyčanské oblasti mi trvala déle, než jsem čekal.

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

VKS pokračuje v kampani "vysoce přesných raketových úderů" na Ukrajinu. AFAIK za posledních 15 dní nasadila asi 200 střel Kh-22, které jsou zaměřeny na to, co i Ukrajinci označují jako "vojenskou a kritickou infrastrukturu".

Část problému spočívá v tom, že "zaměřit" a "(skutečně) zasáhnout" jsou dvě různé věci. Například: všech osm Kh-22, které na něj byly vypáleny, minulo Pidjomnyj most (poškozený již při dřívějších úderech). Ta stará raketa je šikovná: raději míří na blízké bermy. Jaké překvapení, vzhledem k tomu, že její zastaralá vyhledávací hlavice vždy vyhledává cíle s nejvyšším radarovým průřezem (a ano, bermy mají vyšší radarový průřez než mosty, jen pro příklad). Možná by někdo mohl přeposlat zprávu Keystone Cops, prosím? Pomohlo by jim to ušetřit všechny ty překvapené výrazy obličeje, když budou opět konfrontováni se zprávami o Kh-22 zasahujících civilisty...

....a víte, že screenshoty, jako jsou ty dva níže přiložené, jsou "zatím dalším žádným důkazem", že Rusové před čtyřmi dny zasáhli to nákupní středisko v Kremenčuku...

Obrázek
Obrázek

Izium....Ukrajinci zřejmě postavili pontonový most buď na řece Čepil, nebo na řece Siverský Donec, někde v lesích západně od města: Rusové už asi 5-6 dní silně ostřelují oblast a snaží se tlačit severně a jižně od tohoto lesa (z okolí Ščasijeva na Volobuivku a z Kamjanky na Andriivku a dále na západ). To znamená, že se mi to jeví jako další velká dělostřelecká bitva: složitá, trvající velmi dlouho bez užitečných výsledků pro obě strany a nákladná.

Jak nákladné: proslýchá se, že několik ukrajinských M777 rozmístěných (buď v Ižii, nebo) v Charkovské oblasti bylo v nedávných bojích poškozeno. Rusové tvrdí, že byly převezeny do Charkovského dopravního závodu k opravě.

Sloviansk....slovo je, že Rusové znovu obnovili ofenzívu na Dolině a Bohorodičném, ale nepodařilo se mi najít žádné podrobnosti.

Lysyčansk... obecně Rusové - a jejich fanoušci v zahraničí, ohlašují a diskutují o brzkém pádu (skutečně: plošném zhroucení) Lysyčanska. Je to všechno dokonale možné, o tom není pochyb. Jediný problém je: dělají to už celý týden. I když, víte, vojáci celého konglomerátu velmi nesourodých a potlučených ukrajinských jednotek se cítí zrazeni a opuštěni svými důstojníky... Byl by někdo, prosím, tak laskav a informoval o tom i Ukrajince?

Teď už snad Ukrajincům v Lysyčansku opravdu zbývá jen pár zadních vojů. Nemám tam žádné kontakty, takže nemohu říci. A město není tak hustě zastavěné jako Severodoněck. Tedy alespoň teoreticky: mnohem hůře se brání. Není pochyb o tom, že poslední ukrajinská cesta z Lysyčanska - ta přes Bilohorivku do Siversku - je už celý týden pod neustálým ostřelováním RFA. Ale nezdá se mi, že by Rusové na Lysyčansk útočili: nejsou žádné zprávy o tom, že by ho dokonce ostřelovali, už vůbec ne. Dokonce i Kadyrovovy "speciální jednotky" zveřejnily několik videí z přístupů k městu....a obvykle nejsou nikde poblíž frontové linie. Místo toho se objevují zprávy o tom, že se Rusové snaží zaminovat ukrajinskou únikovou cestu - přes Bilohorivku a Serebianku - pomocí kazetové dělostřelecké munice. To zní, jako by se tam někdo snažil odříznout ty Ukrajince, kteří jsou ještě uvnitř Lysyčanska.

Nepřekvapí, že "dramatický" je vývoj na sever, západ a jihozápad od Lysyčanska.

Zdá se, že severně od města ruský Spetsnaz nebo (a to je pravděpodobnější) Wagnerova PMC překročily Siverský Donec a obsadily Pryvillyu. Především: západně od Lysyčansku se zdá, že Wagnerova PMC - po několika dnech urputných bojů - zajistila Spirne a poté Verchnokamjanku, tj. ruiny staré Lysyčanské rafinerie. Odtud měli postupovat k Zolotarivce, do níž podle svých slov vstoupili dnes ráno, a k Verchnokamjansku, což je vesnice dva kilometry východně od Siversku.

JIH

V Mariupolu jsou Rusové "zaneprázdněni distribucí humanitární pomoci". To víte, jeden UAZ-452 s rozbalenými bochníky chleba je vše, co desítky tisíc přeživších civilistů potřebují - zvláště když Rusové zničili 90 % obytných budov, aby je zachránili před "nacionalisty" a "extremisty"... Siversk.

Cherson....Ukrajinci dobře postupují do severní Chersonské oblasti. Měli by například osvobodit Vysokopilju a Potomkyne, možná i Olhyne, dále na západ. Dále na jih se tlačí například na Klapaj a Mododěcko.

ČERNÉ MOŘE

Klíčoví policisté v Moskvě včera hrdě oznámili, že evakuovali svou posádku z ostrova Zminyj. RIA dodala, že to byl "akt dobré vůle" (viz příloha)..... Ten sarkast ve mně nemůže než přemýšlet: možná by bylo projevem dobré vůle nezahájit zcela nesmyslnou agresi na Ukrajinu, nezničit východní polovinu země, masově nevraždit civilisty a nevyhnat více než 10 milionů Ukrajinců z jejich domovů - především?

Jisté je, že toto rozhodnutí bylo učiněno poté, co selhaly všechny pokusy o posílení posádky nasazením systémů protivzdušné obrany Pantsyr: ty sestřelily tolik ukrajinských bezpilotních letounů, raket a střel a Rusové tam byli ah tak vítězní, že Pantsyry a všechny ostatní těžké zbraně byly za poslední týden vyřazeny. A šikovné NATO pak dodalo Ukrajině protilodní střely BGM-84 Harpoon, které brání válečným lodím ruského námořnictva přiblížit se i k Mykolajivu, o Oděse nemluvě. A konečně se zdá, že VKS přišla o další vrtulník Mi-8, který buď přivážel posily a/nebo zásoby, nebo se také snažil evakuovat přeživší.

Certifikovaní hlupáci (Kreml) samozřejmě také přispěchali s dodatkem, že nyní je to Ukrajina, kdo může za to, že nevyváží vlastní pšenici a další plodiny, a bude tak zodpovědná za jakýkoli hladomor v Africe a/nebo Asii. Pak, víte, to není tak, že Rusové napadli Ukrajinu, zaminovali přístupy k ukrajinskému pobřeží, zničili ukrajinské námořnictvo a/nebo zničili velkou část pšenice uskladněné v přístavu Mykolajiv: ne, to Ukrajinci mohou za to, že nemohou začít vyvážet, hned.....

Reakce na ruských (a spojeneckých) sociálních sítích jsou rozhodné: nevadí, a Zminyj byl obsazen, protože Rusko mohlo, a teď byl opuštěn, protože Rusko mohlo, a byla to jen další Zelenského posedlost, a Rusko se chystá vyhrát....pravda poté, co potopilo všechny letadlové lodě amerického námořnictva svými hypersonickými raketami....a kdo přijde na nápad připomenout všechny ruské vojáky, kteří tam zahynuli, a rodiny, které tam zanechali - je rychle umlčen sračkometem.

Zajímalo by mě, jestli by se někdo z Moskvy, Petrohradu, někdo z Rusů v zahraničí - nebo Putinových fanoušků ze zahraničí - přihlásil, aby si v Oděse pronajal nějaký motorový člun, vyplul na Zminyj a zkontroloval, jestli všichni Rusové opravdu opustili ostrov - a taky spočítal všechna improvizovaná výbušná zařízení, která tam zanechali, ale hlavně miny plovoucí v Černém moři?

Ptáte se, jaké miny? Inu, RUMINT tvrdí, že jedna z plovoucích min, které Rusové rozmístili, aby zablokovali ukrajinské přístavy, doplula až do Mariupolu a vyhodila tam do povětří obojživelnou výsadkovou loď ruského námořnictva... To je pro Putina a jeho akcionáře opravdu velmi špatná zpráva: máte představu, kolik je to stojí, když se zpomalí jejich drancování trosek Azovstalu? Za poslední měsíc bylo zaregistrováno nejméně 6-7 lodí, které odtamtud odvážejí ocel...

Válka na Ukrajině, 1., 2., 3. a 4. července 2022
Dobré ráno všem!

V posledních dnech se děje spousta věcí, a tak mi dovolte přejít rovnou k věci.

Dmitrij Peskov, Putinův spox, zopakoval podmínky svého pána pro ukončení války: v podstatě jde o to, že trvá na ukrajinské kapitulaci a odzbrojení, aniž by za to cokoli dostal. Mychajlo Podoliak, Zelenského poradce, zopakoval ukrajinské podmínky: okamžité příměří, stažení všech ruských sil z Ukrajiny, návrat unesených Ukrajinců, vydání válečných zločinců a systém válečných reparací. Myslete si, že to říká vše o stavu jakýchkoli "jednání" mezi Kyjevem a Moskvou, a dokud se něco nezmění, a to dramaticky, na frontě, nic se v tomto ohledu nezmění.

Obrázek

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Vzhledem k tomu, kolik Kh-22 nasadila v posledních třech týdnech, a k sérii úderů těmito raketami z 29.-30. června 2022, není vlastně překvapivé, pokud to nyní vypadá, že VKS došly operační rakety tohoto typu. Alespoň se zdá, že od 1. července, kdy jeden z nich zasáhl rekreační středisko v Bilhorodsko-Dnistrovském okrese a zabil tři civilisty (včetně jednoho dítěte) a jednoho zranil, k žádným novým úderům tohoto druhu nedošlo.

Pozdě večer 2. července vypálil Su-30 VKS jednu protiradarovou střelu Kh-31 na jeden z ukrajinských systémů protivzdušné obrany v oblasti Oděsy. Pokud je známo, střela zasáhla jiné rekreační středisko, způsobila materiální škody, ale žádné oběti.

Pozdě večer 3. července se na obloze nad Černým mořem objevily letouny Tu-22M-3 z AB Šajkovka, ale nevypustily žádný druh střel (ukrajinské úřady samozřejmě nic nepovažovaly za samozřejmé a aktivovaly leteckou pohotovost nad celou střední Ukrajinou).

Ukrajinské letectvo podniklo mezi 1. a 4. červencem každý den až 16 náletů, které byly zaměřeny především na ruské muniční sklady a velitelská stanoviště. Rusové tvrdili, že jedno letadlo bylo sestřeleno nad Záporožskou oblastí, ale ukázalo se, že video, které poskytli jako "důkaz", bylo pořízeno již v dubnu.

Mnohem účinnější než všechny ruské a ukrajinské letecké operace byla série ukrajinských úderů M142 HIMARS na ruské muniční sklady. Například: jeden v oblasti Popasna, pak jeden na letišti v Melitopolu (odkud pak konflagrace vrhla na město řadu raket a střel), jeden v Čornobaivce (západní předměstí Chersonu) a další (a pak obzvlášť velký) ve Snižném (Doněck). Chersonské letiště - které je jednou z hlavních ruských vojenských základen v této části Ukrajiny - bylo večer 2. července silně ostřelováno ukrajinským dělostřelectvem. Rusové zase ostřelovali Mykolajiv, při čemž zahynul nejméně jeden civilista.

BTW, Rusové se přihlásili k "ukrajinskému úderu" na Belgorod a šíří videa s následky. Promiňte, ale nevěřím tomu: když už nic jiného, existuje až příliš mnoho křišťálově čistých videí tohoto "ukrajinského útoku" - a to z více směrů. Kdykoli Ukrajinci skutečně udeří na Rusko - jako se svými bezpilotními letouny asi před týdnem -, buď žádná, nebo jen spontánně pořízená videa nejsou.

BITVA O DONBAS

Charkov... v posledních čtyřech dnech se Rusové - podporovaní VKS - pokoušeli tlačit dál na jih, především do oblasti Prudjanky. Pokud mohu říci, dva jejich výpady byly odraženy. Samozřejmě ostřelovali nejen Charkov, ale i mnoho vesnic severně od něj.

Slovjansk... V posledních třech dnech Ukrajinci odrazili nejméně dva, možná tři velké ruské útoky na Dolinu, ale zdá se, že Rusové zajistili většinu Bohorodičného (tj. pouze jižní strana je stále v ukrajinských rukou). Možná "v odvetu" (za své neúspěchy) pak Rusové silně ostřelovali Slovjansk a Kramatorsk - zřejmě z MLRS BM-30 Smerč - a způsobili tak četné civilní oběti a velké škody na mnoha budovách.

Lysyčansk....Když se někdo snaží pochopit, co se tam v posledních 7-8 dnech v oblasti Lysyčanska dělo, mějte na paměti: vedení organizovaného ústupu je jednou z nejsložitějších vojenských operací, jakou si lze představit. A to do té míry, že jen pro příklad mnozí vojenští odborníci považují ústup německo-italských sil pod vedením slavného feldmaršála Erwina Rommela z el-Alameinu v Egyptě až do Mersa el-Brega v Libyi (asi 1 000 km) za něco jako "jeho nejlepší operaci vůbec". Především proto, že se mu podařilo vyprostit masu svých vojáků.

Podstata v Lysyčansku byla zhruba taková: ZSU úspěšně dokončila stažení všech zbývajících vojsk a všech civilistů, kteří chtěli odejít, z Lysyčanska. Učinili tak již v noci ze čtvrtka na pátek (29.-30. června). Problémem bylo dostat ven opravdu všechny vojáky: nenechat nikoho na místě, jako se to stalo při ústupu ze Zolote-Hirske, kdy Rusové zajali nejméně 41 vojáků. To je stejně důležité, protože Rusové a jejich fanoušci v zahraničí celou dobu vysvětlovali, že ukrajinští důstojníci opustili své jednotky a utekli jako první.

Úkol to nebyl snadný, protože k ústupu zbývala jediná trasa (silnice přes Bilohorivku a Serebianku do Siverska), a ta byla pod neustálým ruským ostřelováním. Není pochyb: nastávaly situace, kdy vojáci (včetně důstojníků a poddůstojníků) neměli jinou možnost než doslova "utéct". Zejména "závěrečná kapitola" tohoto dramatu byla "o fous". Nakonec se všichni do pátečního rána (1. července) dostali zpět do Siversku. Pokud mohu říci (nebo je mi v tuto chvíli známo), všechny zvěsti o tom, že některé jednotky zůstaly uvnitř centra Lysyčanska, jsou nepodložené. Nepochybně tam zůstaly desítky zničených nebo těžce poškozených vozidel a množství lehkých zbraní. To je v takových válečných podmínkách prostě "normální".

Když pak - v sobotu 2. července - Rusové překročili Siverský Donec u Bilohorivky a setkali se se svými jednotkami postupujícími od Pryvily (severně od Lysyčanska) a s jednotkami postupujícími od Verknokamjanky (zničená rafinerie), zjistili, že vzniklá "kapsa" je prázdná. Když si to uvědomili, vtrhli pak do Lysyčanska a vyhlásili "osvobození" města - jen aby zjistili, že je stejně prázdné, kromě těch z místních obyvatel, kteří se rozhodli zůstat na místě (zřejmě poměrně dost dotyčných lidí přinejmenším "sympatizuje" s Rusy a separatisty).
Obrázek
Tanky T-72BV „6. kozáckého pluku“, o kterém se zase říká, že bojuje jako součást pluku Akhmat – tedy „Lidové milice“ luhanských separatistů. Tato jednotka byla zmíněna v mnoha zprávách týkajících se dobytí Lysyčanska.

Otázka nyní zní: kde je nová ukrajinská obranná linie?

Podle desítek různých ukrajinských zdrojů měla přinejmenším "probíhat" od Bilohorivky na Siverském Donci na severu, dolů ke Spirne, pak k Berstove a k Bilohorivce na T1302. Ve Sprine se odehrálo další drama, když v pátek 1. července Rusové zaútočili a téměř obsadili Spirne. Ukrajinci tvrdí, že tento útok odrazili a Sprine udrželi. Pokud by se Rusům podařilo místo obsadit při prvním pokusu, museli by Ukrajinci ustoupit na svou další obrannou linii, spojující Siversk s Bachmutem - což by zase učinilo stažení posledních jednotek z Lysyčanska mnohem delší a také složitější záležitostí.

Jak již bylo řečeno, od včerejška Rusové tvrdí, že zajistili Bilohorivku, zdá se, že vstoupili do Verchnokamjanska, znovu zaútočili na Spirne a situace tam je "nejasná", zatímco jejich útok na Berstove byl odražen. Mohlo by to znamenat: ta nová ukrajinská obranná linie nebyla obrannou linií, ale vyčkávací linií, a boje se nyní přesouvají směrem na Siversk, Fedorviku a Bachmut, tj. směrem k silnici TT0513.

Zbytek LOC... se stále drží. Avdijivka je silně ostřelována a pod téměř neustálými nálety - jen včera jich bylo asi 20+ - ale útoky na Pobědu a Mariinku byly odraženy.

JIH

Téměř všichni opět "zipují", co se děje na frontě mezi Chersonem a Vuhledarem.

Východně od Doněcku: několik zpráv o 'velké bitvě' nad Polohy, poslední 2-3 dny, ale žádné podrobnosti. Železniční most na trati z Melitopolu do Tokmaka, který Rusové používají k přepravě zásob pro své jednotky na frontě, byl 2. července vyhozen do povětří. Následkem toho vykolejil vlak.

Západně od Doněcku: ...Rusové se pokusili o protiútok na Ukrajince v Potiomkine a Myrně, ale bez úspěchu. Přitom je již nyní zřejmé, že Rusové tam přeměnili každou vesnici podél fronty na "opevnění". Jak bylo popsáno dříve, Ukrajinci se pokusili překonat nedostatek těžkých zbraní tím, že provedli noční infiltrační útoky svých speciálních jednotek, po nichž následovala konvenční pěchota. První dva týdny to fungovalo, ale pak se Rusové začali přizpůsobovat. Mezitím při prvním náznaku potíží podnikli protiútok s vydatnou dělostřeleckou podporou. Takže než ukrajinská pěchota naváže na své speciální jednotky, je obvykle ráno a pak se ocitají vystaveni ubíjející nepřátelské palbě, mají problémy s přivedením posil a zásob atd.

Jinými slovy: tamní situace silně připomíná tu ze střední fáze íránsko-irácké války v letech 1980-1988, kdy IRGC v noci pronikala do pozic irácké armády, aby se ráno ocitla vystavena obrovským protiútokům...

....a proto trvalo Ukrajincům tak dlouho, než se dostali až do Černobajvky, tj. na západní předměstí Chersonu. Pozor: to by nemělo znamenat, že se chystá skutečné osvobození města. Pouze to, že Ukrajinci prorazili alespoň první dvě ze tří ruských obranných linií západně od města. Zbytek bude ještě chvíli trvat.

https://medium.com/@x_TomCooper_x
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

zdroj:https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 80338be560

Válka na Ukrajině, 4.-5. července 2022

Dobré ráno všem!

V těchto dnech dostávám spoustu dotazů na vztahy mezi Zelenského administrativou, ministrem obrany, vrchním velitelem a náčelníkem Generálního štábu Ukrajiny. Předem bych měl poznamenat, že tam nemám žádné kontakty a stále o tomto tématu čtu. Mělo by to znamenat: Jsem v tomto tématu zcela bezradný a omezený na "čtení mezi řádky" - tj. na dedukci.

Jak už bylo řečeno, nemám se moc co do čeho začíst, především proto, že mimo Ukrajinu zůstávají vztahy na tomto "náměstí" málo probádaným tématem (nebo alespoň "málo publikovaným" tématem): to, co bylo publikováno před válkou, se zabývalo vysvětlováním, jak je ZSU neschopná a zkorumpovaná a jak rychle se v případě ruské invaze složí - to vše proto, že se do poslední tečky a čárky neřídí radami NATO...

Můžu tedy pouze "měřit z dálky". ....a tak 'z dálky' se mi situace jeví tak, že poslední epizoda v tomto ohledu - ta, kdy Zelenskij veřejně požádal GenStab, aby bez něj nepřijímal konkrétní rozhodnutí (v tomto případě: rozhodnutí o požadavku, aby všichni branci a záložníci hlásili vojenským orgánům místo svého pobytu)(https://www.pravda.com.ua/news/2022/07/5/7356530/) - je pro vztahy v tomto 'čtverci' ilustrativní.
(vysvětlení od Ukrajince, v komentářích u článku:
Tome, myslím, že jsi trochu pomýlený, stejně jako celá ukrajinská společnost.
Novináři požádali GenStab, aby jim vysvětlil současná pravidla pro muže povinné k vojenské službě.
GenStab jim vysvětlil, jak stávající zákon funguje. O ničem nerozhodli. Prostě jen poukázali na řádky textu.
Zatímco naši milí novináři (a pravděpodobně i někteří ruští boti) šířili zprávu o tom, že „GenStab omezuje volný pohyb“, což je hloupé. Ještě horší je, že se do toho všeho dostal prezident…)

Pro pochopení je třeba mít na paměti "nominální" situaci, tedy tu, která je - přinejmenším na Ukrajině - diktována právním státem. Například: nominálně "politika" určuje politiku, armáda vojenské záležitosti. Politika má povinnost (především povinnost, méně už "právo") postarat se o to, aby armáda měla vše, co potřebuje k vedení války, a může armádě říci například: "Obsaďte Cherson". Vojsko má právo a povinnost říci politice: "ano, pane, můžeme" nebo "ne, pane, nemůžeme".....

Jak již bylo řečeno, mně se zdá, že na Ukrajině posledních měsíců mnoho věcí nefunguje tak, jak by mělo. Zelenskij a většina jeho administrativy nemají o vojenských záležitostech příliš velké ponětí. Dělají tedy něco, co dává velký smysl (skutečně to může být v jejich pozici nejlepší nápad): pod úrovní ministerstva obrany (MO) nechávají armádu dělat to, co armáda považuje za nejlepší. Tj. vrchní velitel (Zalužný) a náčelník Generálního štábu (Šaptal) mohou vést válku tak, jak mají tuto armádu zorganizovanou a vycvičenou a jak si myslí, že je to nejlepší.

(Což je jen dobře, protože nejen historie, ale i ruská strana této války je plná skvělých příkladů toho, co se stane, když neschopní a/nebo cyničtí a/nebo bezohlední politici řídí bitvu…)

Pozor: to by nemělo znamenat, že například Zalužný a/nebo GenStab mají něco jako "absolutní kontrolu" nad tím, co která jednotka na bojišti dělá. Navzdory dojmu, který vytvářejí zejména americká média, jsou ve skutečnosti "daleko a vydávají rozkazy", ale to, co se pak děje na bojišti, je úplně jiná bota. Tím spíše v tak silně - skutečně: "zuřivě" - decentralizovaném vojenském systému, jako je ten na Ukrajině. Ten je decentralizován až na úroveň, kdy nerozhodují ani důstojníci, ale takzvaní poddůstojníci (viz desátníci a seržanti). Jaký div, že si pak zejména američtí dobrovolníci na Ukrajině stěžují, že "nikdo neřídí" - zatímco bezohledné postavy jako Putin, Dvornikov atd. tu armádu nedokážou porazit, ať už s jakoukoli cynickou neúctou a jakkoli nemilosrdně tlačí na pilu.

(Samozřejmě by to nemělo znamenat něco jako "poddůstojníci vědí lépe než generálové": právě "aféra" Severodoněck-Lysyčansk byla zářným příkladem, že ne....).

....a pak je tu ten problém, na který pořád zapomínám, jménem žárlivost. Nejsem žárlivý, prostě beru lidi, okolnosti a věci tak, jak jsou - a proto mě vždycky překvapí, jak moc je žárlivost hnacím motorem jiných lidí. V tomto případě to znamená: Zelenskij & spol. jistě nemají radost z obrovské popularity Zalužného (& spol.). A to natolik, že jim (politikům) nevadí - nebo-li: pak jim to vyhovuje -, že celou aféru vlastně vytvořili politici a ukrajinská média ji pak proměnila v nafouknutý balónek...

Sečteno a podtrženo: v tomto případě vrchní velitel a/nebo náčelník genštábu udělali to, co mezitím dělají už čtyři měsíce - a přinesli rozhodnutí bez konzultace s politiky. Jejich rozhodnutí je vlastně něčím, za co je politika zodpovědná a co není ve veřejnosti nijak zvlášť populární, a proto se politika zlobí. Inu, milí politici: "sračky se stávají".

Doporučujeme přečíst: Churchill a jeho generálové od Raymonda Callahana - nebo jeden z mnoha podobných titulů o vztazích mezi (přinejmenším "demokraticky odpovědnými", když už ne "demokraticky zvolenými") státníky a "jejich" vojenskými veliteli."Nedoporučujeme" pro pokusy o pochopení: čtení o vztazích mezi diktátory a "jejich" generály (a prosím, buďte opatrní: budete potřebovat čtení o nějaké válce "ovládané maveriky", ne o válce ovládané zkorumpovanými neschopnými nebo dogmatiky; takže například i čtení něčeho jako "Bush a jeho generálové" se pravděpodobně ukáže jako zavádějící, protože ve srovnání s Ukrajinci jsou Američané příliš dogmatičtí).

VZDUŠNÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

VKS obecně zůstává zcela neschopná efektivně operovat nad frontovou linií a pokračuje v útocích typu "spray and pray". Zdá se, že vyšší ruské šarže (o Putinovi ani nemluvě) ani nepřicházejí na myšlenku vést takzvané operace "potlačení nepřátelské protivzdušné obrany" (SEAD), i když certifikovaná bláznivá PRBS-mašinerie(PRBS – PR sračky) minulý měsíc hrdě oznámila, že VKS obdržely várku zbrusu nových Su-34M. Což je pro Ukrajince stejně v pořádku.

Ukrajinské letectvo na tom samozřejmě není o nic lépe: už teď je jasné, že nemá žádné prostředky na provozování SEAD, a to vůbec. Ale ukrajinské letectvo může alespoň svobodně provozovat záchytné operace mimo frontovou linii, což je stejně důležité z následujících důvodů.

Obrázek

....další Su-25 "již tři měsíce zcela zničeného,", ukrajinského letectva, se blíží k frontové linii.... dobře neznámo kde, ale údajně "v Luhansku".


Včera brzy ráno zasáhly Šotskou oblast v Sumské oblasti dvě ruské rakety (neznámého typu). O něco později Ukrajinci sestřelili šest raket blížících se k Dněpru(https://t.me/Tsaplienko/11135) . Následovalo šest raket neznámého typu mířících směrem na Mykolajiv. Pokud mohu říci, byla zasažena domovská základna 79. výsadkové brigády v Mykolajivu a vypukl tam obrovský požár. Dalších šest raket (opět neznámého typu) bylo vypáleno směrem na Baštanku: tři byly sestřeleny (BTW, Baštanka byla místem, kde ruská VDV utrpěla katastrofální ztráty při svém vrtulníkovém útoku na Vozněsensk, již na začátku března; tedy "žádné překvapení"). Zatímco několik z těchto úderů bylo provedeno ruskými balistickými raketami, většina byla provedena nízko letícími řízenými střelami: někdo říká "Kalibr", ale nejsem si jistý typem(https://twitter.com/Archer83Able/status ... 7017964544) . BTW, jak bylo zmíněno výše, takto daleko za frontovou linií může ukrajinské letectvo volně nasazovat své stíhačky a skutečně, přinejmenším tento MiG-29 byl viděn při pokusu zachytit jednu z ruských křižujících střel - s neznámým výsledkem. (https://twitter.com/Archer83Able/status ... 8166886402 )

Brzy odpoledne Rusové silně ostřelovali Slovjansk a zasáhli místní trh: zahynulo několik civilistů (při posledním takovém úderu 3. července bylo zabito 6 a zraněno 15 osob). Černihivská oblast byla zasažena dvěma salvami raket BM-30 Smerč - s neznámými výsledky. Večer, kolem 20.00 hod. místního času, se Rusové vrátili k útoku na oblast mezi Oděsou a Očakovem třemi Kh-59: všechny tři byly sestřeleny.

Nyní nemá ukrajinské letectvo žádné prostředky, jak jim to vrátit. Bylo tedy na ukrajinských M142 HIMARS, aby tak učinily. A.... no, v ruských botách, řekl bych, začíná být opravdu nepříjemně. Operují z takových vzdáleností za frontovou linií, celou dobu v pohybu - a tedy mimo ruský dosah - a vyhazují do vzduchu jeden ruský muniční sklad za druhým. Mezi jejich posledními cíli bylo středisko Kamaz (Luhansk), pak sklad u Kadijivky (Luhansk), pak jeden v Jakovlevce (Doněck, kde bylo těžce zasaženo i blízké nádraží https://t.me/operativnoZSU/31127 ). Podle RUMINT úder HIMARS na toto letiště a muniční sklad u Melitopolu z 2. července (viz moje poslední zpráva) zabil až 200 a zranil dalších 300 ruských vojáků.

Obrázek
Pokud mohu říci, je to jeden z vzácných momentů, kdy posádka kteréhokoli z ukrajinských M142 v posledních dnech stála – aby znovu nabila a pak vystřelila. Dojem je, že Rusové se mohou považovat za šťastné, protože Ukrajinci mají takových odpalovacích zařízení jen asi tucet. Alespoň prozatím…

Nutí mě to k zamyšlení: až vyprázdní muniční sklady v Bělorusku, kde najdou Rusové náhradní munici….?


BITVA NA DONBASU

Charkov... "pravidelné" ruské ostřelování severního okraje města muselo zasáhnout nějakou tamní vojenskou základnu, protože se ukázalo, že tam někdy kolem 2. nebo 3. července zahynuli nejméně dva Brazilci, jeden Francouz a další cizinec. Na oplátku 93. mechanizovaná rozbil další místní ruský útok(https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... 1238070273) . Také 40. dělostřelecká zažil dobré časy s vyřazováním ruských tanků severně od Charkova, a to ještě ve dnech 1. až 3. července(https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... 8556209158) . K tomu se podařilo ukořistit 2 T-80BV a jeden BTR-82A v neporušeném stavu. https://twitter.com/Arslon_Xudosi/statu ... 3406313472)

Slovjansk... poslední čtyři dny Rusové - kteří mají asi 20 BTG (plus nejméně 4 dělostřelecké brigády) soustředěných mezi Malou Komišuvachou a Jarovem - pokračovali v útoku na Krasnopilju, Dolyne a Bohorodične. V případě Krasnopilje se zmocnily Mazanivky a nyní útočí z jejího směru přes les západně od Krasnopilje. Zatím bez úspěchu. V případě Bohorodičného se zdá, že Rusové dosáhli hřebene jižně od obce, ale zase jejich útok Spetsnaz na Bohorodičné byl odražen a Ukrajinci jsou zpět v centru. Jinými slovy: zní to jako "průzkum bojem" a "manévrování na pozice" před zahájením skutečné ofenzivy (očekávané v této oblasti již nejméně tři týdny). Dobrou zprávou z této oblasti je, že hlavní ruský zásobovací uzel pro tento úsek fronty - železniční stanice v Sosnové - již přitahuje velkou pozornost ukrajinského dělostřelectva. https://twitter.com/Archer83Able/status ... 4393216000

Siversk.... Na severu využili Ukrajinci neúspěchu ruského útoku z Bilohorivky na Hryhorivku, podnikli protiútok a získali Bilohorivku zpět. V centru Rusové útočí na Verchnomajanské a obsadili Spirne. Na jihu byl odražen další ruský útok na Berestove. Dvornikov se v podstatě snaží využít "energie" pádu Lysyčanska, aby zabránil Ukrajincům vytvořit silnou obrannou linii před Siverskem.

Obrázek
Rusové tvrdí, že tuto těžce poškozenou T-64 ukořistili někde v Serverodonetsku nebo Lysyčansku. Plus dva nebo tři Hummery a starý Saracen APC….Není pochyb o tom, že žádná ukrajinská ztráta tohoto druhu není „pěkná“, ale: tato fotografie je z roku 2014 – a je „výmluvným svědectvím“, že jakýkoli ukořistěný kus ukrajinské techniky je zatím považován za něco jako „velký úspěch“ – ať už Rusy nebo Putinovými fanoušky v zahraničí.

Bakhmut...v posledních dvou dnech Spetsnaz znovuobsadili Klynove a upevnil tam ruské pozice. Přitom je pozoruhodné, že tentokrát to byli Spetsnaz, kdo vedl tento útok - po neúspěchu Wagnerovy PMC. Může to znamenat, že ten mezitím utrpěl takové ztráty a náhrady jsou tak slabé, že prostě nemůže dělat víc než následovat módu Kadyrovových "speciálních jednotek" a pořizovat si selfie. Samozřejmě něco jako 'oficiální' výmluva byla, že PMC odmítla vést protiútok, protože byla zasažena vlastním dělostřelectvem....hm... Jistě stačí, že Spetsnaz mezitím provádí 'průzkum bojem' směrem na Bachmut a dálnici M03, což je pro Ukrajince jistě přinejmenším nepříjemné. Dál na jihu se Rusové usilovně snažili dobýt Vuhlerhirskou elektrárnu: od včerejší noci - bez úspěchu.

...a na jižním konci LOK Ukrajinci získali zpět vesnici Solodke (severně od Volnovachy). Vypadá to, že místní ukrajinští velitelé využili příležitosti, která se nabízela vzhledem k tomu, že DNR odtud stáhla příliš mnoho vojáků do oblasti Severodoněcka-Lysyčanska.

JIH

Severní Cherson....ukázalo se, že - na základě zpráv o ruských protiútocích - Ukrajinci osvobodili Myrne, a to již před několika dny,. A pak osvobodili i Snihurivku. Ukazuje se, že Rusové vedou protiútoky na Myrne, ale zatím bez úspěchu.

Východní Cherson....Rusové pokračovali v útoku na předmostí u Davidova mostu, kde sice způsobili Ukrajincům těžké ztráty, ale zabránili jim v rozšíření tohoto předmostí, a to již před několika týdny (krátce po zahájení tohoto útoku). Zdá se, že někdo na ukrajinské straně se mezitím poučil a nyní jsou to Rusové, kdo trpí těžkými ztrátami - například v podobě několika BM-27 vyřazených protibaterijní palbou 28. mechanizované.(https://twitter.com/Blue_Sauron/status/ ... 0604106752 )

Jižní Cherson.... se zdá, že by nám to Kyjev nerad dal vědět, dokud si nebude naprosto jistý, že místo udrží, ale: Ukrajinci zajistili Černobajvku a mezitím se tlačí do Stěpanivky. Rozhodně jsou dostatečně blízko Chersonu, aby uvnitř města byla zřetelně slyšet téměř nepřetržitá kulometná palba. Museli to být "ruské oslavy", protože spox skupiny sil ZSU Jih přispěchal s popřením zpráv o tom, že ukrajinské jednotky jsou blízko Chersonu (ho-hum)...(https://www.5.ua/ru/rehyoni/ynformatsyi ... 81601.html )

Sečteno a podtrženo: situace v této válce je taková, jaká je už čtyři měsíce: Rusové 'postupují', protože Putin trvá na tom, aby jím ovládaná média dala 'vědět', že jeho vojska postupují; a Ukrajinci 'nepostupují' - protože by nám to nedali vědět a média jim v tom brání.

Sečteno a podtrženo: situace v této válce je taková, jaká je už čtyři měsíce: Rusové „postupují“, protože Putin trvá na tom, aby média, která ovládá, dávala „nám vědět“, že jeho vojáci postupují; a Ukrajinci „nepostupují“ – protože nám to nechtějí dát vědět a je v tom médiím bráněno.

Díky Zemanktovi, že za mne zaskočil :)
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 6.-7. července 2022

Dobré ráno všem!

Poznámka pro mé čtenáře na Medium.com: Nejsem nevlídný, ale mám stále větší problémy s tím, abych odpověděl na všechny otázky. Netuším proč, už několik dní prostě nejde otevřít víc než prvních pár odpovědí, a když kliknu na "odpovědět", tato část obrazovky zčerná. Omlouvám se za to. Pokud by problém přetrvával, budu muset přejít na jinou instanci. (poznámka: Cooper je tam poměrně aktivní, a otevřený diskuzi a opravám, sám jsem ho několikrát opravil, když užil špatné označení jednotek)

Zpět k válce na Ukrajině...

Kromě toho, že Certifikovaný blázen(Putin) nechává na svých TV stanicích vysílat další ze svých (čím dál nesrozumitelnějších) blábolů o politice, historii, sportu a vaření, vysvětluje, že teprve teď začal bojovat proti Ukrajině a vyhrožuje jí úplným zničením (začíná mi mezitím připomínat "Q" - Kaddáfího - v posledních letech), je zpráv poměrně málo. Což je svým způsobem dobrá zpráva, pak se poprvé za čtyři měsíce Keystonští policistě nehlásí k žádným novým pokrokům.

V kuloárech kolují zvěsti, že Dvornikov buduje novou obrněnou divizi v oblasti Nižního Novgorodu.

Putinovi fanoušci v zahraničí stále oslavují "osvobození" Lysyčanska a blábolí o "kolapsu ukrajinských jednotek", ba dokonce o tom, že se tyto "houfně vzdávají". Zatím alespoň Klíčoví policisté a Putinovi fanoušci nepředvedli téměř žádné důkazy. Jedinou výjimkou, kterou jsem našel, bylo video zveřejněné orgány DLR, na němž je vidět skupina ukrajinských válečných zajatců, kteří mají za úkol pohřbít asi 40 svých padlých kamarádů.

Zatímco Keystonští policisté tvrdí, že zničili čtyři M142 HIMARS svými "vysoce přesnými střelami" - a jako důkaz používají video, na němž je vidět jasná minela vedle čtyř zaparkovaných nákladních aut - počet operačních palebných jednotek na Ukrajině se měl zvýšit ze čtyř na devět (možná se přirozeně množí, stejně jako ukrajinské letectvo, králíci, mouchy....?). Kromě toho měli Ukrajinci obdržet několik prvních MLRS M270. Rusové si nyní stále častěji stěžují na stále těžší objemy ukrajinské protibaterijní palby. Zdá se, že dělostřelectvo dodávané NATO je stále citelnější.

Obrázek

Méně jisté je, kde se nachází spousta jednotek ukrajinské armády a Národní gardy. Například: 1. tanková, 92. mechanizovaná a spousta dalších se zřejmě nenachází v blízkosti frontové linie. Místo toho se objevují fotografie pořízené během výcviku na takové výzbroji dodané NATO, jako jsou T-72M1 z České republiky a Polska.

Obrázek

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Od 6. července Kyjev hlásí, že se VKS snaží vést rozsáhlou kampaň SEAD proti ukrajinské protivzdušné obraně mezi Oděsou a Mykolajovem. VKS používá řízené střely Kh-31P a Kh-58 a řízené střely Kalbr. Ukrajinci hlásí, že zatím Rusové nebyli úspěšní a sestřelili dva Kalibry. O dalších dvou Kalibrech je známo, že zasáhly: zničily dvě zemědělské stodoly s 35 tunami obilí v Oděské oblasti.

Možná v rámci souvisejících operací si Ukrajinci nárokovali sestřelení VKS Su-35 do moře u Oděsy, zatímco Rusové si nárokovali dva ukrajinské Su-25 a dva Mi-24 jako sestřelené jejich stíhači. Včera došlo k další letecké bitvě mezi ukrajinským a ruským letectvem v oblasti mezi Mykolajivem a Chersonem, po níž si Rusové nárokovali MiG-29 a Su-25, zatímco Ukrajinci tvrdili, že se jejich stíhačky vyhnuly (nejméně) dvěma raketám vzduch-vzduch. Samozřejmě, že křížová kontrola a získání důkazů o tom všem bude trvat několik týdnů.

Těžko říct, co přesně se děje, ale z takových zpráv, plus zpráv o úderech na prázdný a opuštěný tanker Millenial Spirit (registrovaný v Moldavsku) - údajně zasažený dvěma Kh-31, včera (pochybuju o tom: Kh-31 potřebuje k navádění radarové signály; pravděpodobnějšími viníky jsou Su-34 a Kh-29 nebo Kh-35) - a leteckých bojů je zřejmé, že probíhá čilá aktivita. Je docela dobře možné, že velká část z toho souvisí s tím, že ukrajinské speciální jednotky znovu obsadily ostrov Zminyj ještě 4. července a Rusové pak tvrdili, že je všechny zničili. Skutečně zasaženo (zřejmě: dvěma raketami) bylo nábřeží.

Jinde...Včera Rusové silně ostřelovali centrum Kramatorsku, zatímco Ukrajinci zasáhli další ruské sklady, včetně jednoho v Doněcku, jednoho v Ilovajsku, jednoho v Šachtersku(https://t.me/Ukraine_365News/31603) (kde bylo celé město evakuováno kvůli následným sekundárním výbuchům; navíc měl být zasažen a vyřazen i místní most), dále skládku POL v Budyňovce a další sklad v Nové Kachovce.

BITVA NA DONBASU

Charkov...Rusové zaútočili na Sosnivku, ale byli zatlačeni zpět na Kozaču Lopan. Podobně tomu bylo i v oblasti Dementiivky. Rusové pak znovu ostřelovali Charkov, přičemž zabili a zranili řadu civilistů.

Slovjansk....Rusové v posledních dvou dnech pokračovali v ostřelování a útocích na Krasnopilju, Dolynu a Bohorodičné a snažili se zaměřit ukrajinské dělostřelectvo dále na jih a jihovýchod.

Siversk-Bachmut... Rusové v posledních dvou dnech intenzivně ostřelovali východní Siversk, více pozic východně od Bachmutu a oblast mezi nimi, ale zatím zde nedošlo k žádné změně pozic. Jak jsem se již zmínil ve své poslední zprávě, Ukrajinci získali zpět Bilohorivku, a to již 5. července, a poté dále zlepšili své pozice v této oblasti. Putinovi fanoušci v zahraničí nyní očekávají, že Dvornikov a spol. - poprvé po osmi letech - změní svůj modus operandi a obklíčí tam zbytek ukrajinského kotle, tj. zaútočí ze severu (přes Siverský Donec) a z jihu (přes silnici T1302, pravděpodobně v oblasti Vovčojarivky), "místo toho".

Bakhmut....tady byla nejaktivnější frontovou linií posledních dvou dnů. V podstatě Wagner tlačí od Klynove na Veselou Dolinu, zatím bez úspěchu. Úspěšnější byl Wagnerův útok na Versyhnu: ne že by vesnice byla dobyta (nebyla), ale zdá se, že to donutilo Ukrajince zkrátit frontu v Novoluhanské oblasti, dále na jih - tím spíše, že separatisté útočí z Travneve na Kodemu a Smyhirju. V podstatě jediné, co nyní Ukrajinci ve Svitlodarsku drží, je Vuhlehirská tepelná elektrárna.

JIH

Severní Cherson... 22. sbor RFA strávil poslední dva dny protiútoky na Myrne, Lymanec a Posad-Pokrovske - bez úspěchu.

JIŽNÍ CHERSON...ruský protiútok na Čornobaivku byl odražen, před dvěma dny a od té doby ukrajinské dělostřelectvo cílí na opěrné body 49. CAA na západním okraji Chersonu. Za stejnou dobu Ukrajinci zničili také čtyři předsunuté vojenské sklady. Ukrajinci zřejmě rozšířili své "předmostí" přes 1. a 2. ruskou obrannou linii podél M14 a nyní možná postupují podél Mykloaivské dálnice. To bude nějakou dobu trvat: nejen že je zde spousta bunkrů a dalších opevnění, která je třeba zasáhnout, ale Ukrajinci se budou muset naučit postupovat po určitých osách mezi ruskými opěrnými body, a tím je od sebe izolovat.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Ukrajinská válka, 8.-9. července 2022

Ahoj všichni,

Na Ukrajině probíhá v posledních dnech docela slušná výměna úderů: zdá se, že se Rusové snaží udržet iniciativu, respektive zastavit rozvíjení ukrajinských protiútoků.

VZDUŠNÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Klíčoví policisté tvrdí, že jejich Su-35 a MiG-31BM sestřelily dva Su-25 v Mykolajivské oblasti, 8. července - celkem do této chvíle sestřelili 239 ukrajinských letadel a 137 vrtulníků... Ukrajinci zase tvrdí, že 9. července byl v oblasti Horlivky sestřelen ruský bitevní vrtulník (Mi-24?). Zdá se, že klíčové policajty v Moskvě také dostatečně znepokojuje posílené ukrajinské dělostřelectvo (které je v poslední době obzvláště účinné v protibaterijních operacích, jako v tomto případě), takže není dne, aby netvrdili, že zničili další várku "uskladněných M777"....a samozřejmě zničili čtyři, pak další dva M142 HIMARS a cokoliv jiného.... to vše "vysoce přesnými raketami", které samozřejmě zasáhly další hangár... Všechny předložené důkazy jsou stále stejné, jedna stará fotografie a jedno video.

Zdá se, že jejich 2S7 Piony se vrátily k ostřelování Mykolajivu. Někteří vlastně tvrdí, že nasazují i SAMy S-300 v režimu země-země (ano, je to možné; všechny SAMy sovětské/ruské konstrukce mají režim země-země, ale při takovém nasazení nejsou nijak zvlášť přesné). Zasaženy byly pouze soukromé domy a podniky.

Chasiv Jar - místo na půli cesty mezi Kramatorskem a Horlivkou - byl včera Rusy těžce zasažen. Keystone Cops tvrdili, že "hangár s americkými 155mm houfnicemi M777" a "30 ukrajinských ozbrojenců, kteří ostřelovali obytné čtvrti Doněcka", to vše zasaženo "vysoce přesnou zbraní VKS". (Zdá se, že Keystone Cops v Moskvě si ani nedokážou představit, že existuje něco jako "ozbrojené síly Ukrajiny"....). Vlastně není jasné čím (kromě toho, že šlo o 'čtyři rakety/rakety'). Místní nádraží lehlo popelem a pod troskami pětipatrové budovy tam bylo údajně uvězněno až 30 civilistů: už jen z toho se zdá, že šlo prostě o "odplatu" za všechny muniční sklady vyhozené do povětří v Doněcké oblasti v posledních dvou týdnech.

Včera večer byly údajně sestřeleny čtyři ruské rakety, které se blížily k Charkovské oblasti. Zatím nemáme představu o typu. Pozdě večer 9. července se k oblasti Kryvého Rihu přiblížila salva čtyř Kalibrů: jeden byl sestřelen, ale tři další zasáhly "průmyslový podnik v Radušném".

BITVA O DONBAS

Charkov... Rusové a Putinovi fanoušci tvrdili, že Udy byly zajaty RFA, ale to není pravda. Ruský tlak na jih na Demetrivku se podařilo zastavit, ale Ukrajinci ztratili Vesele a Male Vesele, severovýchodně od Charkova. Dále na východ, jakmile se rozptýlil kouř, se ukázalo, že Ukrajinci stále drží Rubizhne na Siverském Donci. To je stejně důležité, protože posílené ukrajinské dělostřelectvo je nyní přivedeno k útoku a silně citelné. Například se zdá, že zasáhlo zásobovací vlak, který se chystal vjet do Vovčanska ze severu, a to 8. července.

Izium....this je další oblastí, která je silně zasažena ukrajinským dělostřelectvem. Zvláště hodně ostřelování bylo hlášeno po železničních tratích z Ruska. Např: Izium, Lozove, Oleksandrivka, Studenok. Zdá se, že Ukrajinci skutečně postoupili do lesa západně od Iziumu a boje o Prydonetske mezitím probíhají už nejméně týden. Myslím si však, že Ukrajinci se k Iziumu nepřiblíží, aniž by vyklidili Zavody a Andriivku.

Slovjansk... Rusové přivedli na frontu nové BTG - například: ze 106. divize VDV - a rozšířili svou frontovou linii dále na jih. Jen v této oblasti za poslední dva dny Su-25 VKS podnikly přes 50 náletů. Na zemi RFA rozšířila svou frontovou linii útokem na Kurulku - kromě Krasnopily, Dolyne a Bohorodičné. Zdá se, že Ukrajinci (80. a 81. výsadková) opět drží "jen" jižní stranu Bohorodičného. Ruské dělostřelectvo (RFA nejméně tři dělostřelecké brigády soustředěné na tomto úseku fronty) ostřeluje téměř všechna místa od Kurulky, přes Ivanivku, dolů k Pryvillyi, východnímu Slovjansku, dup k Sydorove. To znamená, že jejich tlak nepostupuje tak dobře - pravděpodobně kvůli systematickému ničení jejich předsunutých skladů ukrajinským dělostřelectvem.

Siversk....Nejsem si už zcela jistý, zda Ukrajinci stále drží Bilhorivku. Toto tvrzení zopakovali 8. července, ale od dnešního rána se zdá, že nikoliv: ve skutečnosti Rusové (což je: Wagner PMC, plus 2., 4. a 7. brigáda LPR a 1. brigáda DLR) by měli z tohoto místa tlačit na Hryhorivku a Serebianku. Ve středu, poté, co byly odraženy nejméně dva ruské útoky ze Zolotarivky na Verchnokamjanske, se třetímu podařilo zajistit východní stranu této obce. Zdá se však, že Ukrajinci stále drží Spirne - snad kvůli akci 24. mechanizované brigády, která si vyžádala zničení 12-15 ruských tanků?
Obrázek
Rota ruských tanků v procesu demolice 24. mechanizovanou

Když už mluvíme o 24.: masa ukrajinských jednotek, které bojovaly o Severodoněck a Lysyčansk, už není v linii. Zdá se, že byly staženy k odpočinku, reorganizaci a k nahrazení ztrát. Například 17. tanková a dvě tankové brigády už tam nejsou: linii drží 118. a 128. tanková brigáda, v záloze jsou 58. motorizovaná a 79. mechanizovaná a v týlu 4. tanková (pozor: většina pravidelných ukrajinských brigád mezitím zahrnuje až 4-5 praporů).
Obrázek
Půl roty ruských tanků vyřazených 79. výsadkovou rotou.

Bakhmut....this zůstává nejkritičtější zónou, posledních několik dní. Wagnerova PMC a/nebo Spetsnaz útočí na Veselou Dolinu, poslední dva dny. Někteří jejich fanoušci tvrdí, že útočí na Zaitseve a až na Opytne (jižně od Bakhmutu, na T0513), ale zatím nemají žádné důkazy: nejspíš ostřelují tuto oblast. Další útok na Vuhleriskou elektrárnu a Novoluhanske byl však odražen: zdá se, že v této oblasti potlučená 30. mechanizovaná byla nahrazena 72. (vybavenou mimo jiné Brity dodanými APC FV103 Spartan).

LOC....Rusové zahájili nové útoky na Avdijivku a Marinku u Doněcka: všechny byly odraženy (oblast Marinky je v posledních dnech silně zasažena ruským dělostřelectvem). Mezitím se na Ukrajině nachází nejméně 12, možná 13 raketometů M142 HIMARS a jejich přítomnost je nyní silně cítit. Dnes ráno kolem 04.00 hod. zřejmě téměř současně zasáhly ropnou rafinerii a osm ruských skladů v Doněcku a dále na východě - např: Alčevsk, Šachtorsk, Zuhres, až po Chystakove (20 km východně od Doněcku). Mezitím si Rusové přidali k vlastní bídě několik..... "kouřícími nehodami". Například v Kuzatovu v Uljanovské oblasti.

JIH

Záporoží a jižní Donbas... Východně od Vuhledaru Ukrajinci zřejmě osvobodili Volodymyrivku a tlačí se na Jehorivku. Nejsem si však jistý, zda jde o velký útok, nebo "jen boj o lepší pozice". Zdá se, že jsou také na severní straně řeky Tokmačky, naproti Polohy (i když moje dřívější zpráva o osvobození této vesnice byla předčasná). Dále na jihu vyhodili ukrajinští partyzáni do povětří další významnou komunikaci v oblasti Melitopolu: tentokrát železniční most 25 km severně od města.

Cherson... 49. CAA a XXII. sbor jsou v protiútoku již asi 24-36 hodin a zdá se, že podnikly protiútok u Snihurivke a obsadily Lozove a Bilohirku na jižní straně Davydivského mostu. Na jihu se Ukrajinci snažili protlačit na Tomynu Balku, zatímco 49. CAA možná znovu dobyla Stanislav na jihu. Z oblasti Kyselivka-Chornobaivka nejsou téměř žádné zprávy, kromě toho, že místní letiště je neustále ostřelováno a včera byl vyhozen do vzduchu další muniční sklad v Chornobaivce. Zdá se, že Ukrajinci 8. července vyhodili do povětří i ruský zásobovací vlak v oblasti Antonivky (alespoň FIRMS ukazuje, že tam už něco kolem 24 hodin zuří požár).

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 31485a6296
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“