Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Stuka »

Českí dobrovoľníci rabovali na Ukrajine. Nahlásili ich Ukrajinci. Zatiaľ dvaja, tých už Ukrajinci vydali, ale spomínajú sa aj ďalší.
Jeden z nich vypovedal: „Dovedli mě do pokoje, srazili mě na kolena, vysypali mi bágl. Byly tam osobní věci, jako třeba vařič a podobně. Ale vytáhli pak plaketu se stříbrnými destičkami, kterou jsem tam měl, dýchací masku ze zničeného Antonova (druh letadla, pozn. red.) z Hostomelu a další věci... A ptali se mě, kde jsem to vzal,“ popsal dobrovolník Filip chvíli, kdy si pro něj přišli ukrajinští vojáci.

Pri výsluchu, pri ktorom ho mali údajne biť, sa Filip priznal ale zároveň sa ohradil, že strieborné doštičky mu dovolil veliteľ práporu vziať :D "Obohacovanie sa" bolo v jednotke bežné, vyjadril sa Filip. Ďalej hovorí, že veci, ktoré pri sebe mali im jednotka pred odovzdaním ukrajinskej polícii vymenila za iné veci - čomu nerozumie a okradli ich, napr. o pas. :D
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nc ... 250500_pik
ObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Byl tu na mě položen požadavek, abych rozebral, proč jsou příspěvky, které tu zveřejňuje danny1691 jako "svodky Jurije Podoljaka" ruskou propagandou, byť se tváří jako "analýza situace".

Předně co je to propaganda. Jednoduše napsáno je to snaha o to vnutit cílové osobě svůj pohled na věc a její vnímání tak, aby to bylo původci propagandy výhodné. Opět zjednodušeně, obvykle se to dělá vytvářením příběhů (narativů), které u cíle vzbuzují pozitivní emoce ku původci propagandy a negativní k subjektu propagandy. Dobře to vystihuje věta "Naše hrdinné jednotky bojují s brutálními hordami nepřátel", ve které je vše, jak pozitivní emoce k původci (hrdina je pozitivní a jednotka evokuje řád, který je chápán také pozitivní) tak negativní k subjektu (brutální je prakticky vždy negativní a stejně tak i horda evokuje anarchii, tedy opak řádu).

Důležité u propagandy potom je, že je toto používáno jednostranně, tedy pozitivní pouze vůči původci a negativní pouze vůči subjektu. Tím je propaganda příznačná, protože věta "naše brutální hordy bojují s brutálními hordami nepřátel" je neutrální vůči všem. Stejně tak se obvykle musí maskovat tak, aby nebylo na první pohled možné určit, že vnucuje nějaký pohled. Opět zjednodušeně se to nejčastěji dělá tak, že se k ní připojí masa dalších zpráv, které jsou neutrální a maskují tak samotnou propagandistickou část.

Co se týká "svodek", které postuje danny1691, rozeberu nějaké vzorky. Vždy zvýrazním propagandistickou část.
danny1691 píše: 16/6/2022, 21:47 Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (16.06.22 v 20:00): Operační pokrytí Severska - všechny cesty do města pod palbou
...
Charkov- ze severního směru se tlačí ruská armáda, boje pokračují ve Starém Saltově. Z Charkova byla na frontu vyslána jednotka nacionalistů "Kraken"
Nacionalista je chápán negativně, na rozdíl od pozitivního vlastenec. Cílí se tedy na vytváření negativního obrazu Ukrajinců a podporuje to narativ Rusů, že bojují proti "zlému" nepříteli. Ten by věta "jednotka vlastenců" nevytvořila.
danny1691 píše: 16/6/2022, 21:47Slavjansk- severně pokračují boje o Krasnopole a jižně od Bogorodičnoje. Probíhají boje o Sidorovo.
...
---
První fotografie amerických vojáků Alexandra Drukeho a Andyho Huynha zajatých u Charkova.
photo_2022-06-16_21-38-50.jpg
Vytváří se dojem, že do bojů je zapojena americká armáda, přestože tomu tak není a zmínění vojáci jsou součástí ukrajinské armády. Opět se tak posiluje ruský narativ, že na Ukrajině se angažují i jiné státy, které bojují proti Rusku.
danny1691 píše: 13/6/2022, 22:18 Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (13.06.22 v 20:00): Co chce Kyjev barbarským ostřelováním donbaských měst?
První označení se opět snaží vyvolat negativní emoci, která se k němu váže. Další část potom nezmiňuje přesný cíl útoku, ale obecné "město", což opět evokuje "špatné" chování ze strany Ukrajiny, která na města útočí.
danny1691 píše: 13/6/2022, 22:18Charkovská oblast- ruská armáda se pokouší obsadit Staryj Saltov. Podle tvrzení místních obyvatel je slyšet střelbu z ručních zbraní v severní části obce.
...
Svetlodarsk- byla přerušena trasa Bachmut- Svetlodarsk. Doněcká národní milice obsadila část obce Novoluganskoje.
Zde vidíme použití pozitivního "národní" oproti v případě Ukrajiny použitému "nacionální". Označení jednotky potom jednak využívá ruský narativ o tom, že existují nějaké státy (Doněcko a Luhansko) které Rusko brání proti Ukrajině. Dále používá označení "milice", což evokuje propojení vojska s občany a tedy vzbuzuje jednak pozitivní emoce a jednak opět posiluje narativ o samostatných státech.
danny1691 píše: 13/6/2022, 22:18K ostřelování Doněcka. Takové nebylo za 8 let bojů. Čím více se zhoršuje situace ukrajinské armády v Severodoněcku a v oblasti kolem Popasné, doufá ukrajinské velení, že tímto donutí ruskou armádu ke stažení z těchto lokalit a přesunu k Doněcku. Aby se zamezilo ostřelování města.
...
Zde je toho hned několik. Opět se objevuje pouze obecné odstřelování nějakého města bez uvedení přesného cíle. Následně použitím další části evokuje, že došlo k něčemu opravdu závažnému a bezprecedentnímu, což opět posiluje negativní emoci vůči Ukrajině. To vše se dává do spojitosti s neúspěchy Ukrajinců čímž se vytváří dojem úspěchu Rusů a tedy jejich pozitivní vnímání.
danny1691 píše: 23/6/2022, 23:33 Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (23.06.22 v 20:00): Agónie ukrajinských ozbrojených sil v "Severodoněcké smyčce".
Vzbuzování negativních emocí vůči Ukrajině podpořený použitím takto chápaného výrazu.
danny1691 píše: 23/6/2022, 23:33Události v oblasti takzvané "Severodoněcké smyčky" (od Severska na severu po Bachmut na jihu) se dnes rychle rozvíjejí. A vše směřuje k tomu, že celé území LNR bude již v nejbližších dnech osvobozeno od vojsk kyjevského režimu.
První podporuje ruský pohled o existenci státu, kterému Rusko pomáhá. Druhé toto dále rozvíjí a vytváří se dojem, že se nejedná o území Ukrajiny, na které Rusko útočí a chce ho obsadit, ale naopak o území, které Ukrajina okupuje. V posledním se použije označení "režim", který má negativní konotace, než třeba vláda. Tím se dále vytváří dojem nelegitimnosti ukrajinské vlády.
danny1691 píše: 23/6/2022, 23:33Slavjansk- severně pokračují boje v Krasnopole a ve směru Krestišče
Lysyčansk- trasa Seversk- Lysyčansk se dostala na dostřel ruského dělostřelectva.
...
SlavjanskBěhem dne byla ustupující kolona vozidel ukrajinské armády z Lysyčanska rozstřílena ruským dělostřelectvem. Další pokus o únik ukrajinských jednotek se předpokládá v noci.
Evokuje se zde úplné zničení ukrajinské jednotky a spolu s druhou částí se navozuje dojem, že žádné ukrajinské jednotky se z prostoru obklíčení nedokázali stáhnout a jednalo se jen o pokus. Tím se umocňují úspěchy Rusů a navozuje se jejich pozitivní vnímání a naopak negativní Ukrajinců.
danny1691 píše: 23/6/2022, 23:33Dále padla do rukou republikánských milic Nikolajevka o kterou se tvrdě bojovalo několik dní.
Ugledar- rota ukrajinské armády spolu s tanky se pokusila o útok.
Cherson- pokračuje raketové ostřelování cílů v ukrajinském týlu

...
První se vztahuje už k probranému vnímání milic. Druhé opět vzbuzuje negativní emoce k Ukrajincům, protože se o útok pouze pokusili a ne ho provedli. Poslední část používá neutrální označení místa útoku (cíl), které nevyvolává negativní emoce a je tak v kontrastu s použitím negativních označení pro Ukrajince zde zmíněný, které neútočili na "cíl", ale na "město".
danny1691 píše: 21/6/2022, 21:53 Jurij Podoljaka- Válka na Ukrajině (21.06.22 v 20:00): Gorske a Zolote obklíčeny, Lysyčansk na cestě
Agónie lysyčansko-severodoněckého kotle je už zřejmá i slepému. I když některým lidem v Kyjevě ještě není vše "jasné". Ale že k tomu dojde.
Opět použití negativně zabarveného popisu a v druhé části používání argumentačního klamu "společenským apelem", který podporuje pohled Ruska. V poslední je potom použito opět negativně zabarvené označení pro vládu Ukrajiny a tím se snižuje její legitimita.
danny1691 píše: 21/6/2022, 21:53Charkov- nic nového
Popasnaja- severně se uzavírá obklíčení Zolotého a Gorskoje. Ruská armáda a milice obsadila Toškovku a dále obce Mirnaja Dolina a Ustinovka. Ze směru Vrubovky postupojí na Nikolajevku a směr Mirnaja Dolina. Do linie dotyků zbývají 2 km.
Jediná cesta ven je nekrytá polní cesta po kontrolou ruského dělostřelectva...
Opět se používá označení pro jednotky navozující ruský pohled.

Celkově se tak jedná o propagandistické texty, jejichž účelem je podpořit v cílovém publiku vnímání situace ruským pohledem.
Naposledy upravil(a) Dzin dne 25/6/2022, 22:08, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
ludvik
četař
četař
Příspěvky: 61
Registrován: 23/12/2014, 00:40

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od ludvik »

@daver +100
Dano10
četař
četař
Příspěvky: 77
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Dzin píše: 25/6/2022, 21:56 Byl tu na mě položen požadavek, abych rozebral, proč jsou příspěvky, které tu zveřejňuje danny1691 jako "svodky Jurije Podoljaka" ruskou propagandou, byť se tváří jako "analýza situace".
Môžeš aj uviesť kedy a kým bol ten požadavok položený? 8-)
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Dzin píše: 25/6/2022, 21:56 Celkově se tak jedná o propagandistické texty, jejichž účelem je podpořit v cílovém publiku vnímání situace ruským pohledem.
Nejdřív se mrmlá, že dávám odkaz. Potom že by nebylo od věci udělat výtah. Pak se nelíbí slovo "opolčenec", pak zkratky vojenských částí. Pak do ještě propaganda.
A co jako kdo čeká, když překládám ruskojazyčného ukrajince? Že budu překrucovat? Tak aby se to líbilo a bylo to v souladu s jedním názorem?

Kraken není nacionalistická jednotka vzniklá z veteránů Azovu?
Nyní, když byl prapor Azov zdecimován, se Krakeni mohou stát nejslavnější ukrajinskou skupinou dobrovolníků - a pravděpodobně také nejkontroverznější, stejně jako jejich azovští bratři. Kritici tvrdí, že obě skupiny získaly bojovníky z ultranacionalistických a krajně pravicových skupin, což jejich vojáci odmítají jako ruskou propagandu. Ačkoli velitelé připustili, že v jejich řadách mohou být krajně pravicoví vojáci, uvedli, že je převyšuje rozmanitější skupina oddaná obraně Ukrajiny.
https://www.washingtonpost.com/world/20 ... tary-unit/

Američtí vojáci- proč by ne. Můžu záměrně zkomolit překlad na "turisti"

Barbarské ostřelování donbaských měst- když to pálí hlava nehlava tak to je co? Vím že tu bude oponentura, že oni taky. Ale minimálně mám dvě videa kde vyhánějí ženské ukr. vojáky od domů, protože nechtějí aby se díky tomu na ně střílelo.
Nakonec i videa z Mariupolu jsou výmluvná. Střelci z PTŘS na střechách paneláků, BVP a BTR kryjící se mezi domy nebo tanky v podjezdech domů.

Doněcká národní milice- národní můžeš přeložit i jako lidová. A milice proto, protože si tak říkají a za další použij Google a zadej doněcká milice
milice.jpg
Ostřelování Doněcka- ve zdroji nebyl uveden cíl, adresa, GPS koordináty. Mám si vymýšlet?

Agónie- příspěvek z 23.6. dnes je 25.6. a Severodoněck padl, má se bojovat i v přilehlém Lysyčansku. Jestli toto není agónie, tak co. Ústup do předem připravených pozic?

DNR- když dle svého jim neklapalo soužití v jednom státě, tak co jako? Jim to bude jedno jestli budou nebo nebudou uznáni. Stejně asi jako Kosovským Albáncům.
K tomu, že jim Rusko pomáhá. A co je v Kosovu Camp Bondsteel?

Proč by nemohla být během bojů rozstřílena kolona druhé strany? Poté, to by nikoho asi nenapadlo, jim docvaklo, že v noci mají daleko lepší šanci na únik.

Milice jsou vysvětleny, ale pro pořádek- tak si prostě říkají.
To se jiné armádě světa nestalo, že se jen pokusila o útok? A ono se to z nějakého důvodu nepovedlo?
Útok na cíl- i ve městě může být cíl. Kasárna, opravny, dílny, sklady. Nebo taky velvyslanectví, budovy TV atd. Však to známe i z palba.cz kde se mnohé probíralo.

Ale ta poslední věta. Tu tesat do kamene.
Dzin píše:Celkově se tak jedná o propagandistické texty, jejichž účelem je podpořit v cílovém publiku vnímání situace ruským pohledem.
Vždyť překládám svodky ruskojazyčného ukrajince :mrgreen: co jsi čekal

Abych to nějak ukončil. Zoufale se snažíš hrát se slovíčky. Nic víc. Tragicky a zoufale se snažíš hledat to, co tam není z pohledu člověka co ty svodky dělá.
Pohled ze strany Ukrajiny a Západu znám. Tady je zase pohled z druhé strany. A to je to, z čeho máš nejen ty špatné spaní. Buď více pragmatický.
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

Dzin si tak trošku vytváří nástřely pro sebe, ale já jsem napsal něco ve smyslu, že ho Dzin označuje jako propagandistu, tak si dal práci to podložit, ale jinak jsem po něm žádný elaborát nevyžadoval.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

danny1691 píše: 25/6/2022, 22:53 Nejdřív se mrmlá, že dávám odkaz. Potom že by nebylo od věci udělat výtah. Pak se nelíbí slovo "opolčenec", pak zkratky vojenských částí. Pak do ještě propaganda.
A co jako kdo čeká, když překládám ruskojazyčného ukrajince? Že budu překrucovat? Tak aby se to líbilo a bylo to v souladu s jedním názorem?
Opolčenci byl název právě v počátcích konfliktu, jako jakési osvobozenecké hnutí, poté se to přestalo trošku používat, co byly ustanoveny ony republiky.
Ty vytvořily vlastní ozbrojené síly, a instituce, opolčenci už nepodléhali místním warlordům či Girkinovi.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dano10
četař
četař
Příspěvky: 77
Registrován: 22/9/2010, 20:10
Bydliště: Trnava

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dano10 »

Dzin píše: 25/6/2022, 21:56
danny1691 píše: 16/6/2022, 21:47Slavjansk- severně pokračují boje o Krasnopole a jižně od Bogorodičnoje. Probíhají boje o Sidorovo.
...
---
První fotografie amerických vojáků Alexandra Drukeho a Andyho Huynha zajatých u Charkova.
photo_2022-06-16_21-38-50.jpg
Vytváří se dojem, že do bojů je zapojena americká armáda, přestože tomu tak není a zmínění vojáci jsou součástí ukrajinské armády. Opět se tak posiluje ruský narativ, že na Ukrajině se angažují i jiné státy, které bojují proti Rusku.
Tak minimálne túto tvoju tézu článok v NYT spochybňuje:
Sieť komanda koordinuje tok zbraní na Ukrajine, hovoria predstavitelia
Utajovaná operácia, do ktorej sú zapojené jednotky špeciálnych operácií USA, naznačuje rozsah úsilia pomôcť stále prekonanej ukrajinskej armáde.
WASHINGTON - Zatiaľ čo ruskí vojaci pokračujú v ostrej kampani s cieľom dobyť východnú Ukrajinu, schopnosť národa odolať náporu závisí viac ako kedykoľvek predtým od pomoci Spojených štátov a ich spojencov - vrátane tajnej siete komand a špiónov ponáhľajúcich sa poskytnúť zbrane, spravodajstvo a výcvik, podľa amerických a európskych predstaviteľov.

Veľká časť tejto práce sa deje mimo Ukrajiny, napríklad na základniach v Nemecku, Francúzsku a Británii. Ale aj keď Bidenova administratíva vyhlásila, že nerozmiestni americké jednotky na Ukrajinu, niektorí C.I.A. personál naďalej tajne operuje v krajine, väčšinou v hlavnom meste Kyjev, kde riadi veľkú časť obrovského množstva spravodajských informácií, ktoré Spojené štáty zdieľajú s ukrajinskými silami, podľa súčasných a bývalých predstaviteľov.

V tom istom čase na Ukrajine pôsobí aj niekoľko desiatok komand z iných krajín NATO, vrátane Británie, Francúzska, Kanady a Litvy. Spojené štáty stiahli svojich vlastných 150 vojenských inštruktorov pred začiatkom vojny vo februári, ale komandá týchto spojencov buď zostali, alebo odvtedy odišli do krajiny a z krajiny, kde cvičili a radili ukrajinským jednotkám a poskytovali pozemné vedenie pre zbrane a inú pomoc, uviedli traja americkí predstavitelia.

Objavilo sa niekoľko ďalších podrobností o tom, čo C.I.A. personál alebo komandá robia, ale ich prítomnosť v krajine – okrem členov diplomatického personálu, ktorí sa vrátili po tom, čo sa Rusko vzdalo obliehania Kyjeva – naznačuje rozsah tajného úsilia pomôcť Ukrajine, ktoré prebieha, a riziká, ktoré Washington a jeho spojenci berú.

Ukrajina zostáva prekonaná a ruské sily v sobotu spustili záplavu rakiet na ciele po celej krajine vrátane oblastí na severe a západe, ktoré boli v posledných týždňoch do značnej miery ušetrené. Očakáva sa, že prezident Biden a spojeneckí lídri budú diskutovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu na stretnutí Skupiny 7 priemyselných krajín, ktoré sa začne v nedeľu v Nemecku, a koncom týždňa na summite NATO v Španielsku.
https://www.nytimes.com/2022/06/25/us/p ... aine.html
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Ofenzíva na Donbasu: situace na východě Ukrajiny
do konce 25. června 2022

▪️V Charkovské oblasti bojují ruské ozbrojené síly v okolí Verchního Saltova a Pitomniku.

▪️Spojenecká vojska pod velením armádního generála Surovikina obsadila Severodoněck, Borovskoje, Voronovo a Sirotino.
➖ Během dne LNR a ruské ozbrojené síly ovládly území závodu Azot na jihu Severodoněcka.
➖ Definitivní vyčištění levého břehu Severského Doněcku potrvá ještě nejméně několik dní, poté se celé území LNR na této straně řeky dostane pod kontrolu republiky.

▪️Na jižním okraji Lysyčanska pokračují prudké boje.
➖Bojuje se za Lysyčanskou továrnou na želatinu, RTI a sklárnou. Bílá Hora se v současné době nachází v šedé zóně a boje stále pokračují.
➖Oddělené neorganizované skupiny pronikají obklíčením u Gorske a stahují se směrem k Lisičanské rafinerii a Bachmutu.

▪️ Ve směru na Soledar ukrajinské ozbrojené síly stahují personál a techniku na linii Seversk-Zvanovka-Soledar-Bachmut-Zajcevo.
➖ Na linii Pokrovske - Klinove - Semigorje bojují útočné jednotky soukromé vojenské společnosti Wagner a připravují se k postupu na Bachmut.
➖ Prudké boje v oblasti Klinovoye a Pokrovskoye
➖VSU nadále drží území Uglegorské elektrárny, Kodemu, Semigorie a Novoluganské.

▪️ Ve směru na Ugledar jednotky ruské armády pokračují v ostřelování pozic AFU a brání jim v přechodu do útoku.

▪️ V Záporožské oblasti ruské ozbrojené síly zasáhly nepřátelské pozice v Poltavce.

▪️ Ve směru na Kryvyj Rih ruská armáda provedla údery na objekty ukrajinských ozbrojených sil v Šyrokynském a Zelenodolském okrese.
mapa HD RU https://i.ibb.co/hLd8m7P/25-06-ru.jpg
mapa HD ENG https://i.ibb.co/x13k0vX/25-06-eng.jpg
https://t.me/rybar/34400
photo_2022-06-25_23-46-41.jpg
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

danny1691 píše: 25/6/2022, 23:48 ➖Oddělené neorganizované skupiny pronikají obklíčením u Gorske a stahují se směrem k Lisičanské rafinerii a Bachmutu.
nechci nějak snižovat ruské zprávy, ale co je tohle z chujovinu (promiň Jarle)? :) Lysyčansk a Bachmut jsou od sebe 70km, i kdyby se tam chtěli AU stáhnout, tak jim v ceste stál celej ten Popasskej průlom....

ono občas dělat křížové kontroly na analýzy pomáhá...člověk pak nesdílí OČIVIDNÉ chujoviny :)
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od jarl »

Dzinovi jsem povolil dát ten rozbor Podoljakových reportů do veřejného vlákna, ale diskusi k tomu směřujte do hospody.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Válka na Ukrajině: jednotky přišly o 80 % profesionálních vojáků
V jednotce byli všichni profesionální vojáci. Na jejich místo přicházejí mnohem méně zkušení bojovníci. Bojová zdravotnice Iryna Cybuhová říká: "Mají strach. Nevědí, co mají dělat.
https://news.sky.com/video/digi-sparks- ... 4-12640369
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Zdá se, že UA vyklízí levý břeh Severního Donce u Severodoněcku

zdroj
Russian Defence Ministry spokesperson Lieutenant General Igor Konashenkov

https://t.me/mod_russia_en/2424

edit
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »


Na taketo presne prepadove utoky bude himars dobry, len si tych par kusov musia sakra strazit
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Dano10 píše: 25/6/2022, 22:46...
danny1691 píše: 25/6/2022, 22:53...
Dano10 píše: 25/6/2022, 23:21...
Jen rychle, na vše reaguji v příslušném tématu v Hospodě.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Dobrovolníci se snaží evakuovat civilisty z oblasti Lysyčanska, zatímco se ruské jednotky blíží ke klíčovému městu na východě Donbasu. Někteří místní obyvatelé však evakuaci odmítají a ve válce stojí na straně Ruska.
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

velmi dobré video o mýtech, kecech a propagandě v Rusko-Ukrajinské válce, doporučuji. Udělejte si kavčo, usaďte se, je to delší (63 minut)

phpBB [video]
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Jurij Podoljaka-Válka na Ukrajině - týdenní přehled (20.06 - 26.06.22): Lysyčansk-Severodoněck, Gorske-Zolote

Tradiční nedělní týdenní souhrn z front vojenské operace na Ukrajině. Tento týden se zde odehrálo mnoho důležitých událostí.

Charkov- tento týden obsadila ruská armáda obec Cupovka, severně od Charkova. Dále byl pod dělostřeleckou palbou Dergači a obce na severním předměstí Charkova.
Východně totéž na Čugujev.
Za tento týden se ruská armáda opět přiblížila k pozicím, které byla nucena opustit v květnu během protiútoku ukrajinské armády.
Izjum- severozápadně u Balakleje překonala ruská armáda Severní Doněc a vytvořila předmostí.
Slavjansk- severně bylo obsano Sidorovo. Po vyčištění lesního masivu a dalším postupem na Krestišče bude ohrožen týl ukrajinských jednotek u Krasnopole.
Severodoněck- Lysyčansk- během týdne bylo provedeno obklíčení ukrajinských jednotek v Zolotém a Gorskoje. Nyní probíhá čištění prostoru.
V Severodoněcku byl obsazen levý břeh Severního Donce a v Lysyčansku probíhají boje na jižních okrajích města a u rafinérie.
Doněck- během týdne byl pod palbou ukrajinského dělostřelectva.
Ugledar- ukrajinský motostřelecký prapor, posílený tanky a dělostřelectvem po útocích na pozice ruské armády a doněckých milicí obsadil obec Pavlovku, která se nachází v šedé zóně.
Cherson- pouze lokální střety, dělostřelecké a letecké útoky.

V Nikolajevě proběhl útok na kasárna ukrajinské armády, stejný útok byl veden na výcvikové centrum Javorov.
Raketovým úderem byl poškozen most přes Dněpr v Čerkasy.

Ukrajinská armáda opět provedla útok na Hadí ostrov a těžební věže.
https://rutube.ru/video/231547801768b91 ... 6af436592/
https://vk.com/wall-213276384_26169
https://t.me/yurasumy/4018
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4101
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Kakhovka- podpalene auto proruskeho kolaboranta.
https://mobile.twitter.com/nexta_tv/sta ... 7xguMqAAAA
V ruskom Pskove sa vykolajil vlak s municiou.
https://mobile.twitter.com/nexta_tv/sta ... Wt9uIqAAAA
Utecenci zo Severodonecka prichadzaju do Kyjeva.
https://mobile.twitter.com/nexta_tv/sta ... HY2OIqAAAA
Rusi z Katyne odstranili polsku vlajku. :evil:
https://mobile.twitter.com/nexta_tv/sta ... ySyeIqAAAA
Zachrana matky a dcery z kyjevskej bytovky dnes trafenej Rusmi. Paradoxne sa jednalo o ruskych obcanov.
https://mobile.twitter.com/nexta_tv/sta ... uOwuIqAAAA
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“