40. výročí NATO AEW&C

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3504
Registrován: 18/7/2013, 18:59

40. výročí NATO AEW&C

Příspěvek od seabee »

28. června 1982 byla oficiálně aktivovaná a prohlášená za operační letka NATO E-3A Component letounů včasné výstrahy Boeing E-3A Sentry. Letka byla od počátku koncipovaná jako mnohonárodnostní, s počáteční účastí 13 členských zemí a letouny s oficiální lucemburskou imatrikulací byly provozované ze základny Geilenkirchen v SRN a předsunuté operační základny v Konya v Turecku. Prvním úkolem po rozpadu Varšavské smlouvy byla účast na operaci Pouštní bouře k osvobození Kuvajtu v roce 1990 a od té doby také podpora protiteroristických a protipirátských operací na Středním východě. V souvislosti s ruskou anexí Krymu v roce 2014 vzrostly výrazně aktivity NAEW&C na jižním křídle NATO. Pět letounů jednotky E-3A Component se po 11. září 2001 na žádost vlády USA zůčastnilo monitorování vzdušného prostoru USA. Do systému NATO AEW&C bylo jako jednotka E-3D Component zařazených i sedm britských E-3A Sentry s pouze britskými posádkami (nyní bez letounů, čekají na dodávky nových Boeing E-7 Wedgetail). ČR se zapojila do programu ihned po svém vstupu do NATO a udržuje stále svou účast v mezinárodních letových posádkách i sboru operátorů systémů.

Letony E-3A Sentry systému NATO AEW&C jsou nyní modernizované, sloužit by měly do roku 2035 s postupným přezbrojením do roku 2040. NATO v roce 2016 zahájilo program AFSC, v rámci kterého má být vybrána koncepce budoucí struktury systému včasné výstrahy.

Zdroj: https://www.napma.nato.int/organisation/o0.html
a L+K 7/2022 Tomáš Soušek
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“