McDonnel Douglas F-4 Phantom 2

Letouny všech typů a použití
Janni
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Janni »

F-15A kontra MiG-?
I když budu brát třeba MiG-29, je to vcelku jedno. V podmínkách silného REB neměli íráčtí piloti šanci, sáúdi byli členy aliance a měli spojení s AWACSem, nakopali by jim zadky i s Tornady.

O to ale teď nejde. Hanessi, není to osobní, jen se snažím o to, aby si lidi zajímající se o tuto problematiku uvědomili, že předstih v elektronice a naváděných zbraní byl a je u američanů často jen proklamovaný, skutečnost byla a je jiná.
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od Haness »

Ty si myslíš že se nic takového neodehrálo, jako MiG vs RSAF?až budu doma napíšu ti přímo datum a bilanci.

Nechápu pořádně tu druhou část,tak doufám že mi to vysvětlíš...
-nepsal jsem že američani mají celkový předstih v elektronice a naváděných zbraních!

Jen už nevím jak mám vysvětlit a to nejen tobě že se nesnažím napsat že Irácké letectvo mělo stejně jako USAF...samozřejmě že ne!!Já se jen snažím napsat jakou bilanci/úspěšnost měla AIM-7 Sparrow pokud byla odpálena proti Iráckým letadlům!
ObrázekObrázek

Pouze zasáhnout nestačí.....
Pegeucko
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Pegeucko »

A my se ti pořád snažíme vysvětlit,že v rámci toho REB co probíhal v Iráku, je AIM-7 Sparrow už jen "třešinka na dortu" a není to její hlavní zásluha,že se zadařilo ty Irácká letadla sundat.
Takto "oslepené" letouny jde "sundat i prakem" - prostě čímkoliv,co doletí 10-30km. Třeba i PL raketou z 60.let.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od Haness »

Ale já nepsal že je to její zásluha!!!!!!!Já se jen celou dobu snažím napsat JAK účinná byla střela AIM-7 když byla vypálena, neberu jak se k sobě letadla dostala,nebo jaké to bylo v boji celkově, prostě si to představte jako kdyby to nebylo v Iráku kde měli amíci jasně ve všem navrch ale jinde.Zkrátka letí na sebe 2 letadla jedno vystřelí Sparrow a JAK úspěšné bylo procento zásahů této střely,kolik trefilo a kolik ne!
ObrázekObrázek

Janni
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Janni »

Rozhodně netvrdím, že se nestřetly sáúdské F-15 s íráckými MiGy, jen nevím, s jakým typem.
Druhou část příspěvku er tak, že proti nikomu na tomto fóru nic osobního nemám, i když svým článkem o Migu-21 jsi mě trochu nadzvednul ze židle....
Pokud tvrdíš, že se snížila poruchovost u AIM-7, plně souhlasím.
Neexistují zoufalé situace, existují pouze zoufalí lidé.
Haness
Důstojník v záloze
Důstojník v záloze

Příspěvek od Haness »

Huráá!!to se snažím tvrdit od začátku, že se snížila poruchovost AIM-7 od doby co byla používána ve Vietnamu.

Ty sestřely,během operace Mír pro Galilej sestřelili střelami AIM-7 přibližně 3 MiGy-25, to jsem se spletl - to bylo v tom LIbanonu, ale amíci sundali taky Sparrowama nějaké MiGy, jen se mrknu jaké a kdy a napíšu to...no a F-15 RSAF sestřelily asi 2 Mirage F1.
ObrázekObrázek

Jája
praporčík
praporčík

Příspěvek od Jája »

F-4B kontra MiG-21 ve Vietnamu

Při listováním staršími REVI jsme narazil na článek o úspěších námořních Phantomů v boji s MiGy-21 nad Vietnamem. Phantomy Navy za války sestřelily celkem 4 MiGy-21, viz níže:

10.8.1967............2x MiG-21.......pomocí AIM-9
26.10.1967..........1x MiG-21.......pomocí AIM-7
9.5.1968..............1x MiG-21.......pomocí AIM-7E

V časopisu je podrobně popsán pouze první boj, kdy se 2 F-4 střetli s dvojicí MiG-21, boj byla taková směs dogfightu a boje na dálku, oba MiGy-21 byli sestřeleny raketami, zajímavostí je množství spotřebovanýcgh raket:
- na první MiG-21 byly vypáleny 4 Sidewindery (pravda 4. skončil v ohnivé kouli vytvořené MiGem-21, první vybuchl daleko, druhý si letěl po svých) a Sparrow se nepodařilo vůbec odpálit.
- druhý šel dolů již na druhý pokus, z článku mi není jasné zda se první raketu nepovedlo odpálit nebo vyšel druhý pokus o odpal stejné rakety.

Obrázek

Obrázek

Dále je v článku perlička na závěr: pomocí raket AIM-7E byli F-4 sestřeleny i dva An-2!

Zdroj: REVI č.14/96, str.14-17.
Doufám, že umřu dřív, než vymře lidstvo.
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Měl jsem kdysi číslo anglického časopisu Take-Off, kde bylo i o Sparrow - a mj. se tam i psalo, že ještě před samotným odlepením rakety od eltounu-nosiče muselo proběhnout přes 100 (!) elektronických a mechanických procesů. Nu a pak se divte té úspěšnosti...

V souvislosti s vietnamem bych vypíchl snahu "kanonýrů z DaNang",jejichž velitel zavedl létání s podvěšenými M61 (tuším, že šlo o SUU-16/A)
Jája
praporčík
praporčík

Příspěvek od Jája »

Sidewindery odpaloval pilot sám, Sparrow ve spolupráci s RIO.
Doufám, že umřu dřív, než vymře lidstvo.
Zamčeno

Zpět na „Letadla“