Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den170 #aktuvalka

Analýza stosedmdesátého dne invaze na Ukrajinu 12.08.2022

Charkovská fronta: V oblasti Charkova Rusko oproti předchozím dnům zintenzivnělo dělostřelecké i raketové ostřelování. Ruské síly zaútočily na Udy a Petrivku, ale žádný z těchto útoků nebyl úspěšný. Jihozápadně od Charkova Ruské síly zaútočily na Husarivku a byly odraženy.

Izjumská fronta: V této oblasti ukrajinské síly stabilně postupují a situace zdejších ruských jednotek nám přijde velice podobná situaci ruských jednotek před stažením od Kyjeva, nebo od Charkova. Civilisté severně od Izjumu tvrdí, že slyší boje, jak se čím dál tím víc přibližují. Ukrajinské síly údajně osvobodily Sulyhivku a Dovhenke, což se nám zatím nepodařilo potvrdit z nezávislých zdrojů. Okupanti zaútočili na Velykou Komyšuvachu, ale útok se nezdařil.

Siverská fronta: Rusko znovu zahájilo ofenzívu Siversk, i když většina jejich sil se přesunula na jih směrem na Bachmut, Záporoží a Cherson. Proběhlo několik ruských útoků na Hryhorivku, všechny však byly odraženy. Ruským silám se podařilo tvrdých bojích získat pozice na předměstí Verchnokamjanského. Dále zaútočilo na Spirne a na Ivano-Darivku, ale ani na jednom místě nedošlo k posunu.

Bachutská fronta: V oblasti Bachmutu Rusko nepřetržitě útočí na Jakovlivku, Soledar a Bachmutske. V Jakovlivce a v Bachmutsken nemají okupanti žádný hmatatelný úspěch. V Soledaru sice okupanti drží malou část města, ale jejich postup se zatím zastavil. K Bachmutu Rusko už několik dní nepostoupilo. Jižně od Bachmutu stále pokračují boje u Veselé Dolyny, Zajceve a Veršyny. Ještě dále na jih od Bachmutu probíhají těžké boje u Kodemy a poslední dva dny Rusko útočí na Daču. Boje stále probíhají.

Doněcký front: V Doněcké oblasti probíhají boje v Krasnohorivce a Avdiivce. Zatím to vypadá, že zde okupanti příliš nepostupují. Pisky Rusko i nadále ostřeluje z termobarických zbraní TOS-1. Předpokládáme, že okupanti drží přibližně 50% města a obránci za Pisky vylepšují obranné pozice v Pervomajske a Vodjane. Tyto pozice jsou připravovány už několik let. Rusko také bez výrazného úspěchu zaútočilo na Marinku. Jižně od Doněcka zaútočilo rovněž na Pavlivku, ale bylo odraženo. Objevily se zvěsti o tom, že Ukrajina zahájila útok jižně od Mykilske, zatím však neexistují přesvědčivé důkazy. Dnes v noci dopadaly ruské rakety na Kramatorsk. Podle všeho se však obešly bez obětí na životech.

Chersonská fronta: Podél řeky Inhulec Rusko bez úspěchu zaútočilo na Lozove. Ukrajina večer odpálila rakety, pravděpodobně HIMARS, do Veseleho a Nové Kachovky. Cílem byl nejspíš muniční sklad ve Veselém a most v Nové Kachovce. Ukrajině se také podařilo zasáhnout dělostřelectvem velitelské centrum v Novokamjance. Podle informací webu Novaja Gazeta má Rusko v Chersonské oblasti zhruba 60% všech svých jednotek na Ukrajině. To, v kombinaci s odříznutím kvůli zničeným mostům, může okupantům způsobit obrovské problémy.

Dněpropetrovská oblast dnes byla ostřelována. Poblíž a do města Nikopol dopadlo zhruba čtyřicet raket. Jsou hlášeni zranění, ale pravděpodobně nedošlo ke ztrátám na životech.

Sociálními sítěmi koluje video, kde si odvedenci takzvané Luhanské republiky stěžují na špatnou výstroj. Musíme jim dát za pravdu. Špatně padnoucí uniforma, helma SŠ-68, raneček z druhé světové a AK-74 se dvěma zásobníky se úplně nedá srovnávat s ukrajinskými jednotkami často vybavenými nočním viděním z celosvětové crowd-fundingové kampaně.

Ruské ministerstvo obrany začíná verbovat nové vojáky do války na Ukrajině v moskevských regionech. Nabízí v přepočtu až 1900 USD za měsíc, což je téměř dvojnásobek toho, s čím šli dobrovolníci z chudších oblastí. Podle našeho mínění se jedná o silný, byť nepřímý, důkaz, že Rusko začíná mít vážné problémy s lidskými zdroji.

Dnešní závěrečná třešnička je taková krásná análogie. Záporožští partyzáni provedli pokus o denacifikaci jednoho z členů okupační správy, Olega Šostaka. Tento kolaborant a pomocníček lezl Rusům do zadku tak dlouho, až to přestalo místní bavit a rozhodli se, že ho pošlou tam, kam slunce nesvítí. Šostak pokus o speleologicko-anální expedici sice jako zázrakem přežil, avšak je ve vážném stavu v nemocnici a jeho osud je v současné době nejistý. Jisté ale je, že má po prdeli. Celou mu ji totiž utrhla nastražená bomba.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, začátek srpna 2022, část 2

Dobrý večer všem!

Dnes se budu věnovat nejdůležitějším událostem a zkušenostem Ozbrojených sil Ruské federace (OS RF) z posledních týdnů války na Ukrajině.

Poznámka: obecně je od začátku srpna 2022 těžké popsat situaci pozemních sil kterékoli ze stran zapojených do této války bez použití slov jako "unavené", "vyčerpané", "s nedostatkem vojáků", "s kritickým nedostatkem vycvičených (nemluvím o "kvalifikovaných") poddůstojníků a nižších důstojníků", "potřebující odpočinek a reorganizaci" atd. Moderním válkám dominuje palebná síla (natolik, že to brání manévrování), a když intenzivní boje trvají tak dlouho jako v této válce (mezitím 5,5 měsíce), mají za následek nejen mnohem vyšší výdaje na munici, než se očekávalo, nebo obrovské ztráty na technice a vozidlech - ale především rychle vyčerpávají lidi. Jinými slovy: stále více vojáků na obou stranách je nejen "mrtvolně unavených", ale mezitím i emocionálně vyčerpaných. Tím však podobnost mezi Rusy a Ukrajinci končí.

Pozemní síly: Rusko

Na pozadí všech ukrajinských, západních a několika ruských zpráv (neřkuli "chvástání") o Putinových "problémech s nahrazením těžkých ztrát Ozbrojených sil Ruské federace (OS RF) prostřednictvím nalezení dostatečného počtu dobrovolníků pro boj na Ukrajině" mám dojem, že s tím vlastně žádné problémy nemá. To znamená: kvantitativně má vojáků dost.

Důvodem je to, že za posledních 22 let se Bláha v Kremlu postaral o vybudování obrovského fondu polovojenských organizací, na který navazuje velký fond soukromých vojenských a bezpečnostních dodavatelů, z něhož lze mobilizovat. Původním záměrem bylo pravděpodobně zabezpečit vlastní režim, ale nyní se tato obrovská organizace hodí.

Co mám na mysli slovem "obrovská"?

Pro začátek vezměme v úvahu to, čemu říkám "Putinovi pašeráci": Rosgvardii. Jedná se o ozbrojený sbor čítající asi 340 000 osob mimo velitelské řetězce ministerstva obrany a/nebo ministerstva vnitra. Rosgvardie je odpovědná pouze Putinovi. Pravděpodobně Rosvgvardia není ve skutečnosti vycvičena pro plnění frontových úkolů, ale slouží především jako strážci zařízení strategického významu v Rusku. Disponuje však velkými jednotkami (včetně celé divize pro zvláštní účely) schopnými provádět i bojové operace.

Skupiny, které si říkají ruští kozáci, zahrnují dalších 600 000 vycvičených vojáků - tisíce z nich již slouží ve VSRF, která má také své kozácké jednotky a kozácká vojenská vzdělávací zařízení.

K tomu je třeba připočíst Ruský svaz výsadkářů: to je dalších 300 000 veteránů, proslulých svou "soudržností". A to natolik, že v posledních dvou měsících byly celé praporní taktické skupiny VDV rychle "doplněny" svými veterány z doby před 5, 10, 15 lety.

K tomu připočtěte dalších asi 40 000 z OMONu (podléhajícího kontrole Rosgvardie) a dalších 40 000 ze SOBR.....

....a nezapomeňte na více než 600 000 Rusů pracujících jen v ruském soukromém bezpečnostním sektoru.

....ano, teď už máte jasno.

Tehdy je zřejmé, že Bláha v Kremlu žádnou "všeobecnou mobilizaci" nepotřebuje - ani když to "požaduje" pár jeho mluvících hlav. Navzdory obrovským ztrátám v prvních pěti měsících této války (podle RUMINTU bylo do této chvíle zabito přes 70 000 vojáků VSRF) mohou ruské ozbrojené síly udržovat počty na úrovni nezbytné pro pokračování v boji.

(BTW... Ironií osudu je, že zatímco ukrajinská a západní média jsou stále zaměstnána zprávami o tom, že Ukrajina "ztrácí 200 vojáků denně" - a tím ovlivňují ruské masové a sociální média fantaziemi o "výměnném kurzu" 30 ukrajinských vojáků na 1 zabitého Rusa - ve skutečnosti tento kurz ztrát platil jen několik dní v červnu. V průměru Ukrajinci ztrácejí asi 20-25 zabitých denně. Naopak jsou to ruské formace, které ztrácejí kolem 300 zabitých nebo těžce zraněných vojáků denně, a to již od začátku války. Zvlášť hrozná je míra ztrát v separatistických jednotkách: většinou jim chybí počítače, a tak mnozí velitelé jednotek ani nemohou říct, kolik vojáků ztratili, protože neexistuje počítačem podporovaná evidence: lidé houfně umírají, jsou odstřelováni - a nikdo neví, že vůbec sloužili...).

Množství tedy není problém ani pro Bláhu v Kremlu, ani pro jeho Klíčové policajty.

Problémem je kvalita. Spousta ruských vojáků, kteří v posledních týdnech dorazili na Ukrajinu, je stará 40+ let, a tudíž v čemkoli, jen ne v "dobré kondici". Přesto VSRF (znovu)doplňují řady a přivádějí desítky potlučených BTG zpět k jejich síle. V několika nejhorších případech neměl GenStab problém reorganizovat 3-4 potlučené BTG do jedné nebo dvou "nových" jednotek. Ano, jistě: všem chybí jejich nominální početní stav, ale tak tomu bylo již na začátku války. Znamená to, že v tomto ohledu není velký rozdíl: jakmile je nějaká BTG reformována, je poslána zpět na frontu. Výsledky nejsou zdaleka tak zřejmé jako v Charkovské a Chersonské oblasti, kde byly ruské frontové linie v posledních třech týdnech výrazně posíleny.

Obrázek

Dobrovolníci praporu "Tigr", vyslaní před několika týdny na Ukrajinu... (Toto je opravdu případ, kdy "fotografie mluví 1000 slovy"...., i když, ano, díky dnešní inflaci je to spíše "200 slov"....)


Tam, kde se kvalita alespoň "udržuje" (i když se "nezlepšuje"), je sektor soukromých vojenských společností (PMC). Spousta ruských PMC je přímo napojena na regulérní jednotky VSRF (dokonce sídlí v sousedství jejich základen) a rekrutovala se z nich již několik let. Jiné se rekrutují z GRU, FSB a VDV. Není překvapivé, že podle RUMINTu mají společnosti jako Wagner a Redut/Redut-Antiterror/Antiterror po sedmi BTG zapojených do operací na Ukrajině; a Turan nejméně jednu, ne-li dvě. To je 15-16 BTG jen ruských PMCs - a pak faktor, který Západ do značné míry ignoruje, zatímco: čím více klesá efektivita VDV a VSRF-regulérních jednotek, tím více roste význam PMCs - jak se ukázalo v Lymanu, v Popasna....a v poslední době v Piskách.

Obrázek
Bojovníci - údajně - Wagnerovy PMC, v Klinove (východně od Bachmutu), ještě na začátku července.

V posledních pěti měsících bylo přímo "fascinující" sledovat neschopnost Bláhy v Kremlu a jeho oblíbených generálů uvědomit si efektivitu ukrajinského dělostřelectva: proto i v posledních týdnech měli - relativně - snadné pokračovat v trhání ruských jednotek mnohem dříve, než se dostaly na frontu. Nepřekvapí, že v posledních několika týdnech četli ne "pouhé dva-tři" ruské (a separatistické) zdroje zdůrazňující, že masa jejich pěchoty nikdy nevystřelila na nepřátelského vojáka - než byla rozprášena ukrajinským dělostřelectvem. Stejně tak se v ruských médiích pravidelně objevují stížnosti tankistů VSRF, protože většina bojů se odehrává na vzdálenost přes 2 000 metrů (mimo dostřel jejich hlavních děl) a většina jejich tanků je vyřazena mnohem dříve, než vůbec mohou zahájit palbu v boji. Několik ruských tankistů si již skutečně stěžovalo na "nedostatek boje tanků proti tankům"...

Kde VSRF - ale zejména separatisté 'LNR' a 'DNR' - mají/budou mít velký problém, je nahrazování ztrát poddůstojníků a nižších důstojníků. Již v dubnu až květnu - během bojů o Rubizne (ten severně od Severdoněcka) - dosáhly ztráty v separatistických jednotkách z 'LNR' takových rozměrů, že masa jejich čet a rot neměla velitele: nezbyli poručíci, kteří by mohli vykonávat práci. Situace se od té doby jen zhoršovala, protože - zejména během bojů o Severodoněck a Lysyčansk - měli velitelé VSRF tendenci hnát separatistickou pěchotu dopředu, jako "potravu pro děla" nebo "prostředek průzkumu ukrajinských pozic": vlastní jednotky je následovaly jen daleko v týlu.

Z tohoto důvodu VSRF zahájily řadu rychlokurzů pro mladší důstojníky: výcvik nových seržantů byl zkrácen na několik týdnů a výcvik poručíků na čtyři měsíce.

Pozor: v souladu s ruskou doktrínou není potřeba o mnoho více, protože nižší důstojnické hodnosti jsou druhořadé. V Rusku jsou to "generálové", kteří mají myslet a velet jednotkám v boji (samozřejmě ne nutně z fronty): nižší důstojníci mají za povinnost zajistit, aby jejich vojáci plnili rozkazy.

To, co ve skutečnosti drží ruskou stranu fronty "pohromadě", je dělostřelectvo. To mezitím bezpochyby pociťuje důsledky opotřebení - a to natolik, že po výměně velké části svých 122mm děl (kvůli ztrátám v důsledku protibaterijní palby, opotřebení, ale i nedostatku granátů této ráže) - byl GenStab nucen začít nahrazovat samohybná dělostřelecká děla ráže 152 mm taženými kusy stejné ráže. To je důvodem zvýšeného výskytu takových kusů, jako jsou Giatsint-S a 2S7.

Přesné údaje o ztrátách ruského dělostřelectva nyní skutečně nejsou k dispozici. Jistě, na internetu existují instance, které počítají každou jednotlivou ztrátu zdokumentovanou na fotografiích nebo videích, jako například blog Oryx. Nicméně masa ruských dělostřeleckých ztrát takto zdokumentována nikdy není. Navíc ruská vojenská dokumentace zachycená ještě koncem března ukázala, že tankové jednotky VSRF utrpěly těžší ztráty, než zdokumentoval Oryx. Takové případy lze tedy použít nanejvýš "pouze pro orientaci". Přitom, měřeno počtem ruských dělostřeleckých kusů započítaných Oryxem jako "zničené".... pardon, je na místě závěr, že je to příliš málo.

Ať tak či onak, ačkoli dělostřelectvo ukrajinských ozbrojených sil (ZSU) bezpochyby způsobuje stále větší problémy, ruské dělostřelectvo zůstává faktorem, který této válce dominuje. Pokud by někdo pochyboval, zeptejte se ukrajinských civilistů a vojáků v oblasti Charkova, vojáků v Donbasu nebo civilistů v Mykolajivu. Tato převaha je pociťována o to silněji, že ZSU v zájmu odražení velkých ruských útoků mezitím stáhla veškeré své dělostřelectvo z "méně ohrožených" sektorů. Tj. existují rozsáhlé úseky fronty, kde není ukrajinské dělostřelectvo vůbec.

Vzhledem k tomu, že dodávky USA a NATO jsou stále mizivé, se to v dohledné době pravděpodobně nezmění. Naopak je známo, že Rusové mezitím sestavili doplněk nejméně jedné, ne-li dvou plných dělostřeleckých brigád tím, že z 94. arzenálu u Omska vytáhli uskladněné samohybné houfnice 2S7 ráže 203 mm (viz foto níže). Nepřekvapí, že u Písku jasně předvedli, co dokážou, když soustředí palbu dvou nebo tří dělostřeleckých brigád na extrémně úzký úsek fronty: jen 1. a 2. srpna nasytili oblast o rozměrech asi 1 000 x 300 metrů 6 000 až 7 000 granáty (to nikdo nepřežije).

Obrázek

A konečně, na rozdíl od situace z února až dubna jsou dnes tato soustředění dobře podporována bezpilotními letouny a předsunutými dělostřeleckými pozorovateli (FAO), a ti jsou dobře propojeni s velitelstvím a dělostřeleckými jednotkami pomocí "aplikace" s doslovně přeloženým označením "Jednotný systém řízení taktické jednotky" (Единая система управления тактического звена, ЕСУ ТЗ).

Pro zjednodušení zkracuji označení této aplikace na UTCS (Unified Tactical Control System). V podstatě jde o jeden ze subsystémů automatizovaného taktického řídicího systému Constellation, který vrcholové velitelské uzly VSRF - od Národního centra řízení obrany (NtsUO) přes velitelství Jih v Rostově na Donu až po velitelství kombinovaných armád - používají k velení a řízení operací všech jednotek zapojených do operací na Ukrajině (další takový subsystém se používá k řízení činnosti protivzdušné obrany, ale to je jiný příběh). UTCS je stejně důležitý, protože se ukázal jako velmi flexibilní a velmi účinný při koordinaci práce bezpilotních prostředků a dělostřeleckých jednotek: k docela velkému štěstí Ukrajiny jej zatím nenasadila tankové ani motostřelecké jednotky VSRF, ani VDV.

Zdroj: https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... aad98130c4
Překladač: deepl.com
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 13.8. 2022

Klíčové poznatky

Ukrajinské síly pokračují ve snaze narušit ruské pozemní komunikační linie (GLOC), které podporují ruské síly na pravém břehu řeky Dněpr.
Ruské síly možná mění priority úsilí v severovýchodní Doněcké oblasti s cílem odvést pozornost Ukrajiny od jižní osy.
Ruské síly provedly omezené pozemní útoky severozápadně od Slavjansku, východně od Siversku a jižně a východně od Bachmutu.
Ruské síly provedly omezený pozemní útok severně od města Charkov.
Ruské a ukrajinské úřady se vzájemně obvinily z ostřelování Záporožské jaderné elektrárny.
Ruské úřady nevyplácejí ruským záložníkům a členům dobrovolnických jednotek odměny za službu na Ukrajině.
Ruskem podporované okupační orgány se pravděpodobně potýkají s vnitřními problémy, které komplikují snahy o správu okupačního režimu a zavádění projektů obnovy ve zdecimovaných oblastech Donbasu.
mapy, zdroje a více zde https://www.understandingwar.org/backgr ... -august-13
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády, 14.8. 2022
Video (Předseda Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Alexander Štupun)

Sláva Ukrajině! Začal sto sedmdesátý druhý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí.

Na Volyňském, Polesském a Severském směru se situace výrazně nezměnila. Na posledním úseku pokračuje rotace jednotek Západního vojenského okruhu. Nepřítel pokračuje v ostřelování pohraničních osad z území Ruské federace hlavňovým dělostřelectvem.

Na charkovském směru útočníci pokračují v palbě ze hlavňového a raketového dělostřelectva podél linie dotyku, udržují vysokou intenzitu leteckého průzkumu bezpilotních letounů.

Nepřítel se pokusil provést průzkum v boji v oblasti obce Chovatelská stanice, ale neměl úspěch, utrpěl ztráty a stáhl se. Prováděl nálety v okolí Pobedy, Rtiščevky a Pitomnika. Přijímá opatření k zajištění logistické podpory divizí a kompenzaci ztrát.

Na slavjanském směru nepřítel prováděl palebné škody z tanků a raketového dělostřelectva u Bražkovky, Bogorodičného a Doliny. V oblasti Doliny se snažil prolomit obranu našich jednotek. Ukrajinští vojáci nesmyslný útok odrazili.

Na doněckém směru nepřítel ostřeloval naše jednotky z tanků, hlavňového a raketového dělostřelectva. S cílem prozkoumat trasy logistické podpory a objekty kritické infrastruktury prováděl letecký průzkum bezpilotní letoun.

Na kramatorském směru ruští útočníci podnikali letecké údery v blízkosti sporného. Podnikli jsme pokus o průzkum bojem v oblasti Serebrjanky, po palebné porážce od našich vojáků jsme se uchýlili k útěku. Útočnými akcemi se nepřítel pokusil zlepšit taktické postavení v blízkosti sporného, ale neměl úspěch a stáhl se. Boje pokračují v oblasti Ivano-Darjevky.

Ve směru na Bachmut nepřítel ostřeloval dělostřelectvem a tanky civilní infrastrukturu osad a pozice obranných sil. Prováděl letecké údery v oblastech Soledar a Veselaja Dolina. Prováděl vzdušný průzkum operačně-taktických bezpilotních letounů. Pokusil se provést průzkum v boji u Soledaru, utrpěl palebnou porážku a uprchl. Nepřítel vedl útočné operace v oblasti Zajcevoje, neměl úspěch a stáhl se. Boje nadále pokračují.

Ve směru na Avdijivku kromě ostřelování řady osad dělostřelectvem útočníci zahájili letecké údery u Marinky. Nepřítel pokračoval ve vzdušném průzkumu UAV. Prováděl útočné operace ve směrech Krasnogorovka a Peski, neměl úspěch a stáhl se. V oblasti obce Pervomajskoje pokračují boje.

Na Novopavlovském a Záporožském směru útočníci nepřestávají střílet z hlavňového a raketového dělostřelectva a tanků podél linie dotyku. Nepřítel použil letadla u Prečistovky a Ugledaru. Letecký průzkum byl prováděn operačně-taktickým bezpilotním letounem. Podnikl pokus o provedení průzkumu bojem v prostoru obce Prechistovka, po palebné porážce se stáhl. Provádí ofenzívu v oblasti obce Pavlovka, boje pokračují. Nasadil a aktivně využívá systémy elektronického boje.

V Južnobugském směru se hlavní úsilí nepřítele soustřeďuje na udržení pozic. Nepřítel nadále provádí průzkum pomocí bezpilotních letounů. Střílí z hlavňového a raketového dělostřelectva a tanků podél celé linie dotyku.

Ve vodách Černého a Azovského moře nepřátelská skupina lodí nadále plní úkoly na podporu pozemní skupiny vojsk a blokuje severozápadní část Černého moře.

Hrozba raketových úderů na objekty kritické infrastruktury na území Ukrajiny trvá.

Ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky plní palebné úkoly na velitelská stanoviště, shromaždiště techniky a polní muniční sklady nepřítele. Ztráty ruských okupantů se upřesňují.
Věříme v ozbrojené síly Ukrajiny! Společně zvítězíme! Sláva Ukrajině

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Večerní svodka Ukrajinské armády, 14.8. 2022

Sláva Ukrajině! Sto sedmdesátý druhý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí pokračuje.

Na volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila.

Na Severském směru se nacházejí až čtyři praporní taktické skupiny nepřítele. Rotace těchto divizí pokračuje.

Nepřítel ostřeluje hlavňovým dělostřelectvem oblasti Senkovka, Černihivská oblast, Starikovo, Atinsky a Žuravka, Sumská oblast.

Na charkovském směru nepřítel pokračuje v ostřelování z tanků a dělostřelectva různých typů v oblastech osad Uda, Borščeva, Zoločiv, Bezruki, Novoe, Rtiščevka, Russkaja Lozovaja, Čerkasskij Tiški, Petrovka, Starý Saltov, Mospanovo, Korobočkino, Prišib, Bajrak a Čepil.

Prováděl nálety u Pobědy, Chovné stanice a Verchního Saltova.
Na slovanském směru provedl palebné poškození z hlavňového a raketového dělostřelectva u Grušuvahy, Doliny, Krasnopolje, Dibrivny, Kurulky, Protopopovky a Norcevky.

Ukrajinští vojáci odrazili útok ve směru na Dolinu.

Ve směru na Kramatorsk nepřítel použil tanky a MLRS k palbě v oblastech Verchnekamenskoje, Serebrjanka, Spirne, Ivano-Darjevka, Razdolovka a Pereezdny.

Podnikl pokus o provedení průzkumu pozic našich vojsk v oblasti Serebryanka, utrpěl palebnou porážku a ustoupil. Se stejným výsledkem skončil průzkumný pokus bitvou ve směru na Veselý.

Nepřítel se odhodlal ke šturmu poblíž Spirne a Ivano-Darjevky. Vše skončilo pro útočníky ztrátami a ústupem.

Na bakhmutském směru byly zaznamenány útoky u Konstantinovky, Bachmutu, Soledaru, Šumy, Jakovlovky, Kodemy, Veršiny. Nepřítel rovněž podnikl letecké útoky u Soledaru, Jakovlevky a Kodemy.

Ukrajinští vojáci způsobili palebné škody a neutralizovali nepřátelskou průzkumnou skupinu ve směru na Soledar.

Útočníci svedli útočné boje ve směrech Jakovlevka, Soledar, Verška, Kodema a Zajcevo, utrpěli ztráty a stáhli se. Ve směru na Bachmut měly nepřátelské jednotky částečný úspěch.

Na směru Avdiivka nepřítel ostřeloval dělostřelectvem různých ráží oblasti Avdiivka, Nevelsk, Peski, Vodiane, Karlovka a New York. Kromě toho provedl nálet u Krasnogorovky.

Nepřítel provedl útočné operace ve směrech Krasnogorovka a Peski, neměl úspěch, stáhl se.

Na novopavlovském a záporožském směru útočníci ostřelovali tanky a dělostřelectvem Konstantinovku, Orechov, Pavlovku a deset dalších osad. Letecké údery byly provedeny u Novoselky, Novoandreevky a Ščerbakova. Nepřítel nadále provádí vzdušný průzkum operačně-taktickými bezpilotními letouny.

Útočníci vedli neúspěšné útočné boje ve směru na Pavlovku a Vremovku.

Na Južnobugském směru nepřítel ostřeloval z tanků, hlavňového dělostřelectva a vícenásobných odpalovacích raketových systémů oblasti osad Posad-Pokrovskoje, Aleksandrovka, Olenevka, Mirnoje, Širokoje, Poljana, Pavel-Marjanovka, Krasnaja Dolina, Kiselevka, Ternovka, Bolšoje Artakovo, Belaja Krinica, Ivanovka, Potemkino a Trudoljubovka. K úderům u Bělogorky a Bolšoj Artakovo používal letadla. Prováděl letecký průzkum bezpilotními letouny.

Dva námořní nosiče řízených střel Kalibr jsou připraveny k použití.

Věříme v ozbrojené síly Ukrajiny! Společně zvítězíme

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, začátek srpna 2022, část 3

Ahoj všichni!
Tato funkce, zaměřená na stav ukrajinských ozbrojených sil (ZSU), má doplnit mé shrnutí situace na bojištích z počátku srpna 2022.
Je pravděpodobné, že diskutovat - a tedy kritizovat - ZSU bude mnohým připadat přinejmenším "nespravedlivé": Ukrajina je přece cílem vražedné vyhlazovací války, válka jí byla vnucena, Ukrajina bojuje nejen o holé přežití, ale je v tomto konfliktu zjevným "outsiderem". A tak existuje spousta sympatií pro jakýkoli úspěch, kterého její ozbrojené síly dosáhly. Pokusím se soustředit na kritiku, nikoli na kritiku.

Pozemní síly: Ukrajina
Možná překvapivě se zdá, že logistika a zásobování nejsou primárním problémem ZSU. Alespoň už ne - a to i přesto, že na počátku války Rusové buď zdemolovali, nebo alespoň těžce poškodili všechny hlavní rafinerie a sklady "benzinu, ropy, maziv" (POL) v zemi, jen pro příklad. Díky ukrajinským železnicím (Ukrazaliznycja, UZ) je munice, výzbroj, palivo a zásoby dodané NATO přepravovány a distribuovány co nejrychleji a nejefektivněji, a to až od západních a jihozápadních hranic na bojiště na východě a jihu. To, co vedení a zaměstnanci v tomto ohledu zvládají, je úžasné - tím spíše, že první čtyři měsíce byli na ráně pravidelných ruských balistických a řízených střel. A to natolik, že do konce dubna zahynulo přes 70 zaměstnanců UZ a do dnešního dne přes 170 zaměstnanců.

Bez ohledu na to, co zasáhli a jak velké škody Rusové způsobili, AFAIK nikdy nedošlo k žádnému většímu zdržení delšímu než asi 24 hodin. Mám-li se zeptat, je to velký úspěch a celá země dluží UZ velké "díky".
Obrázek
Ukrajinský železniční systém byl na počátku války vystaven masivním stávkám. Jen do konce dubna zahynulo 70 železničních zaměstnanců. Přesto se UZ podařilo rozšířit osobní i nákladní dopravu - tedy i na několika úzkorozchodných železnicích, kde byly do provozu nasazeny i staré parní lokomotivy.

Jakmile se západní dodávky dostanou do země, Ukrajinci je dokážou velmi nápaditě ukrývat - což bylo velmi nutné, než VSRF vyprázdnila své zásoby balistických a řízených střel. Konkrétně jednotky, kterým byly přiděleny nové zbraně, je nemohou vždy okamžitě přijmout a spěchat s nimi do operací: dost často trvá několik dní, než se zbraně dostanou na místo určení. V jiných případech jsou zásilky distribuovány jednotkám, které na ně nejprve musí absolvovat výcvik. Mezitím je třeba někde uskladnit nejen zbraně, ale i související munici a náhradní díly. To platí zejména pro dělostřeleckou munici: ta musí být dodávána v takovém množství, aby ji nebylo možné spotřebovat během jednoho či dvou dnů. To zase znamená, že musí být nejen dopravena na Ukrajinu, ale také blízko bojiště, a pak uskladněna v jeho blízkosti, ale přitom stále skryta před Rusy. Není to snadný úkol, ale ZSU ho zřejmě řeší docela dobře, a to díky decentralizaci: má spoustu "menších" muničních skladů za frontovou linií a Rusové mají obrovské problémy už jen s tím, aby se je pokusili najít.

Klíčoví policisté v Moskvě šli ve snaze narušit tuto distribuci zbraní a munice tak daleko, že ještě v květnu začali cílit de facto na každý hangár se zemědělskou technikou v jejich dosahu (samozřejmě v dřívějších dobách cílili i na velké sklady, továrny apod. hlouběji na Ukrajině) - a to se svou letecky odpalovanou přesně naváděnou municí (PGM; především Kh-59/AS-17, ale Kh-25/AS-10 a Kh-29/AS-14 byly nasazeny také v poměrně velkém množství). Podle toho, co mohu říci, byla tato snaha mimořádně neúčinná. Protože ukrajinská protivzdušná obrana zůstávala účinná a masa ruských PGM je relativně krátkého dosahu, každý zapojený úderný letoun vyžadoval alespoň jeden letoun pro elektronický boj na podporu. Měřeno skrovnými výsledky to VKS stálo hodně - na palivu, náhradních dílech a údržbě.

Jak již bylo řečeno, největším problémem pro Rusy zůstává otázka samotného nalezení ukrajinských skladů: ve VKS je logistika centralizovaná a vše je uloženo ve velkých skladech, které je snadné najít (proto jich bylo v posledních dvou měsících tolik zasaženo ukrajinskými M142 HIMARS a dalšími prostředky). Na Ukrajině bývaly podobné sklady, ale většina z nich byla buď zničena již na počátku války (jeden dokonce ukořistili Rusové), nebo jsou mezitím prázdné. V současnosti ukrajinská logistika funguje s pomocí nesčetných malých skladišť.

Pravděpodobně to mají GRU a FSB o něco jednodušší "dále na západě": stále udržují účinnou síť informátorů - uvnitř Ukrajiny, ale i uvnitř většiny "východního křídla" NATO. Ti jsou docela dobří v monitorování a hlášení pohybu výzbroje dodávané NATO - a to již od různých letišť a přístavů v Polsku a Rumunsku. Problém je v tom, co se děje dál: zhruba v 99 % případů Rusové ztrácejí stopu po zásilkách krátce poté, co tyto vstoupí na Ukrajinu, a nemají prostředky, jak je znovu najít (alespoň ne před nasazením nových zbraní v boji). Vnitřní bezpečnost na Ukrajině tedy funguje poměrně dobře.
Částečně je to dáno tím, že Ukrajina se ukázala jako poměrně účinná v boji proti ruské kybernetické válce: nezapomínejte, že tato válka se vede stejně zuřivě na internetu, jako se vede "kulkami" na frontě. Je pravděpodobné, že Rusové byli na počátku poměrně úspěšní, ale mezitím je Ukrajinci a jejich spojenci (mezi ty patří i řada "neoficiálních" uzlů, sympatizujících s ukrajinskou věcí) jasně převyšují. Mezi ostatními je to důvod, proč aplikace Kropyva zůstává stejně účinná (jinak by Ukrajinci "pravidelně" ostřelovali vlastní jednotky, jen pro příklad).

Kde ukrajinská logistika není tak dobrá, jsou specifické jiné typy techniky. Například má příliš málo brýlí pro noční vidění, pancéřových plátů a balistických přileb pro celou svou pěchotu, a dokonce několika jednotkám speciálních sil stále chybí sanitní vozidla. Pokud tedy někdo chce pomoci: Doporučuji přispět těm instancím, které se o takové zásobování starají.
Slovo "ostřelování" mě přivádí k dalšímu bodu: jestliže podstatu VSRF lze shrnout jako "mechanizované síly soustředěné na dělostřelectvo", pak ZSU těchto dnů lze shrnout jako "pěchotní síly soustředěné na dělostřelectvo.... pokud je k dispozici".
Obrázek
Rychlá kontrola taktické situace? Díky aplikaci Kropyva, která se v ZSU hojně používá, mají ukrajinští poddůstojníci a důstojníci výrazně lepší přehled o situaci než jejich protivníci.

Primárním rozdílem mezi VSRF a ZSU je situační přehled: Rusové používají svůj UTCS pouze ke koordinaci dělostřeleckých jednotek, Ukrajinci používají aplikaci Kropyva u dělostřelectva, ale také u pěchoty, obrněných a dalších jednotek. Je to trochu nadsázka, ale nedivil bych se, kdyby díky Kropyvě měl průměrný seržant ZSU přibližně stejné situační povědomí jako generálové na velitelství OSK Jih v Rostově na Donu (a rozhodně větší než všichni ruští důstojníci pod úrovní tohoto velitelství).

To je však dvousečná zbraň: decentralizované velení ZSU znamená, že "každý malý Napoleon" na bojišti může vyvolat dělostřelecký úder. To zase znamená, že operace ukrajinského dělostřelectva často postrádají koordinaci: kvůli ruské dělostřelecké převaze dochází k častým dělostřeleckým soubojům, ukrajinské dělostřelecké jednotky obvykle operují rozptýlené na velkých plochách, často ve velmi malých oddílech (jeden, dva, maximálně tři kusy); a pokud pak "každý seržant" zavolá dělostřeleckou podporu, jsou tyto oddíly rozptýleny ještě více, často mimo kontrolu velitelů svých jednotek, a každý střílí na něco jiného. Nepřekvapivým výsledkem je nedostatečná koordinace: příliš zřídka se stává, že více dělostřeleckých jednotek míří na stejnou koncentraci ruského dělostřelectva. Věci se nezlepší, když se pak vyšší šarže cítí nuceny stáhnout veškeré dělostřelectvo konkrétních jednotek, protože ho potřebují někde jinde.....

Především má ZSU stále příliš málo dělostřelectva: nanejvýš provozuje asi 500-550 trubkových děl a asi 200 vícenásobných raketometů (oproti asi 2500 dělostřeleckých kusů a více než 1000 vícenásobných raketometů VSRF). Je tomu tak nejen kvůli nedostatku nábojů pro starší, tažené kusy sovětské konstrukce ráže 122 mm a 152: je tomu tak i kvůli ztrátám. AFAIK ZSU ztratilo do této chvíle přes 100 dělostřeleckých kusů (včetně asi desítky M777, jen pro příklad). Dobrou zprávou je, že Ukrajinci zase zvláště účinně vyřazují své nejnebezpečnější protivníky - jako MSTA-S, 2S5 Giatsint-S a 2S7 Pion: můj odhad je, že jich do této chvíle vyřadili přes 150. Nicméně zatímco Rusové mohou mít problémy s výrobou nových MSTA-S, mají dostatek 2S5 a 2S7, aby je ještě nějakou dobu ztráceli stejným tempem (i když zažívají rostoucí problémy s nahrazováním jejich posádek).
Obrázek
M777 v akci. Tento exemplář (a jeho posádka) dokonce stihl "nasbírat trochu prachu", než vyrazil do akce

Ať tak či onak, ZSU má tak málo dělostřelectva, že vlastně může účinně čelit dělostřelectvu VSRF jen ve dvou sektorech fronty: Cherson a jižní Záporoží. Jak bylo uvedeno výše, existují velké části fronty, kam bylo veškeré ukrajinské dělostřelectvo staženo kvůli potřebám jinde. To je velký problém, pak se o tom vždy dříve nebo později dozvědí Rusové a Ukrajinci pak utrpí strašné ztráty. Například 1. a 2. srpna Rusové zaměřili na prapor 56. motostřeleckého pluku držícího Pisky 6 000-7 000 střel, čímž tuto bojově zkušenou jednotku doslova rozprášili. Když byla (pěchotní) záloha vyslána vpřed, aby udržela linii, vrátil se prý živý pouze jeden voják. Nepřekvapí, že jeden z ruských PMC (všichni vždy mluví jen o Wagnerovi, i když jich je několik), pak dokázal zabrat většinu místa. K ukrajinskému štěstí Rusům chyběly jak pěší, tak mechanizované síly potřebné k využití této příležitosti: jejich PMC a 11. pluk (doněcký) utrpěly těžké ztráty až při pokusu o útok na Vodyane a Novoselske a poté při protiútoku ukrajinské divizní zálohy. Proto se VSRF nepodařilo prorazit a boje v Piskách stále pokračují...

(BTW, 110. brigáda TD držící část Avdijivky se podobnému osudu vyhnula jen o vlásek, především proto, že měla v týlu 25. výsadkovou brigádu. Ta tak byla schopna nejen čelit ruskému dělostřelectvu, ale také zasáhnout separatistický 100. pluk, když se tento pokusil zaútočit na Krasohorivku, o několik dní později. I tehdy mám dojem, že to, co 6. srpna skutečně zachránilo severní křídlo Avdijivské pozice, bylo to, že VSRF byla mezitím nucena stáhnout alespoň jednu ze svých dělostřeleckých brigád z Doněcké oblasti a popohnat ji do jižního Záporoží - kvůli tamní velké krizi - a to krizi, kterou paradoxně způsobilo vysoce účinné ukrajinské dělostřelectvo).

Proto jsou dodávky NATO takových moderních MLRS, jako jsou M142 HIMARS a M270 MLRS, stejně důležité: jejich palebná síla a přesnost umožňují Ukrajincům zasáhnout dostatek předsunutých ruských muničních skladů, takže v celkovém součtu intenzita dělostřelecké palby VSRF zaznamenala za poslední měsíc dramatický pokles. Navíc Rusové nejenže utrpěli těžké ztráty na svém vzácném personálu, který má zkušenosti s vedením logistiky, ale byli nuceni odklonit další úsilí do vytváření nových muničních skladů, a to všechno tak daleko od frontové linie - mimo dosah HIMARSů a MLRSů - že nyní potřebují mnohem více času, mnohem více nákladních automobilů a řidičů, aby udrželi zásobování svých jednotek.

Problém: i kdyby se počet M140 a M270 mezitím zvýšil na nějakých 24-25, je jich stále tak málo, že Ukrajina nemůže udělat víc, než účinně přerušit ruskou logistiku v konkrétní oblasti na dva nebo tři dny, výjimečně déle - jak by bylo nutné. To je důvod, proč byli Rusové stále schopni rozpoutat tak masivní palbu na Pisky a poté na Avdijivku necelé dva týdny poté, co ukrajinské HIMARSy vyhodily do povětří většinu jejich muničních skladů v Doněcké oblasti. Ukrajincům chybělo dělostřelectvo k jejich opětovnému napadení a zároveň k udržení místní železniční sítě pod neustálým tlakem - a to nemluvím o tom, že i tyto ukrajinské úspěchy přišly za cenu toho, že jednotky držící nejžhavější úsek fronty (ten mezi Bohorodičným a Bachmutem) zůstaly nedostatečně dělostřelecky podpořeny.

Dalším problémem ZSU je rostoucí nedostatek zkušených a kvalifikovaných nižších důstojníků a poddůstojníků (NCO). K tomu bych přidal nedostatek kvalifikovaných důstojníků na operační úrovni.

Myslete na to, že byla mobilizována masa ukrajinských záloh, což vedlo k masivnímu nárůstu počtu vojáků ve zbrani, vytváření nových jednotek a rozšiřování těch stávajících. Mezitím četné jednotky utrpěly - často - rozsáhlé ztráty. To všechno vyžaduje spoustu důstojníků a poddůstojníků, téměř stejně tolik poradců a instruktorů, a pak je zapotřebí čas, aby se vojáci nejen podrobili základnímu výcviku, ale aby se ze všech jednotek a jejich vybavení vytvořily operační, bojeschopné čety, roty, prapory, pluky a brigády. Nepřekvapí, že právě nyní nejen že tisíce dalších ukrajinských vojáků, poddůstojníků a důstojníků stále procházejí výcvikem - někteří v zemích NATO, ale většina z nich na Ukrajině - ale celé brigády. Ukrajinci také musí přeškolit velkou část svých sil: přizpůsobit je novým zkušenostem a podmínkám na bojišti a převést je na novou výzbroj.

Je to o to důležitější, že ukrajinské zkušenosti ukazují, že až 95 % ztrát utrpí nezkušené jednotky: v podstatě jednotky, které nikdy předtím a během svého prvního nasazení neviděly žádný druh boje. Kdo má alespoň jednu dřívější bojovou zkušenost, má již desetkrát větší šanci na přežití.
Protože stále nemá dostatek vojáků a techniky k tomu, aby řádně obsadila celou frontovou linii, a přitom si zachovala použitelný operační výzkum, zbývají GenStab-U dvě možnosti:
- Pospíchat s nezkušenými jednotkami, aby působily jako "palebné brigády" a uzavíraly mezery, kdykoli je to naléhavé, a utrpět těžké ztráty, které pak způsobují neshody a demoralizaci mezi jednotkami, nebo
- Pokračovat v oslabování bojově zkušených jednotek přesunem jejich prvků do míst, kde nastane naléhavá situace.
Obrázek
Ukrajinské jednotky během přestávky: schopnost udržet vojáky odpočaté, dobře vycvičené a obratně jim velet je stejně důležitá jako schopnost zajistit jejich zásobování.

Je zřejmé, že ani jedno není ideální a výsledky jsou špatné, ať se děje cokoli. Viděli jsme, co se stane, když ZSU stáhla příliš mnoho zkušených vojáků i z úzkého úseku fronty - například v případě Novoluhanska a Svitlodarska (tam odvedli dva prapory 30. mech, aby je přesunuli dál na sever; Rusové na to přišli a Svitlodarsk obsadili téměř bez boje. O několik měsíců později právě to nakonec vedlo ke ztrátě Vuhlehirské TPP a tím i k vniknutí Rusů do Bachmutu. Viděli jsme, jak ukrajinské protiofenzívy dostávají rány kvůli tomu, že nedostatečně vycvičené jednotky - jako 60. pěší a 61. jäger - se vrhají do útoku dříve, než jsou připraveny. Viděli jsme, jak Rusové rozbili nezkušený a lehce vyzbrojený prapor TD u Toškivke, jen aby v důsledku toho další prapor utekl: Ukrajinci museli popohnat prapor jedné z výsadkových brigád až z Mykolajivu, aby uzavřel mezeru, a i když i ten dorazil, jediné, co dokázal, bylo udržet koridor jižně od Lysyčanska otevřený dostatečně dlouho, aby se všechny jednotky dále na sever stáhly. Funguje to i opačně: viděli jsme, co se stalo s praporem nově vytvořeného 25. výsadkového, když Rusové postupovali jižně od Dibrovne a téměř vjeli do zad obráncům Bohorodičného a Slovjanska. K protiútoku bylo zapotřebí znovu nasadit prapor 93. mechu. Ten byl vysoce účinný: zničil plnou ruskou BTG (tj. asi 10-15 MBT a asi 40 APC/IFV výměnou za jediné BMP!), ale zase jej velitelství Východ nemělo téměř týden v záloze. Navíc tento protiútok musel být zastaven krátce před dobytím Dovhenke, protože nezbyly žádné jednotky, které by zajistily to, čeho bylo dosaženo. Výsledek: 93. armáda musela zrušit velmi slibný protiútok a "zkrátit" frontu.....

Tento problém - nedostatek bojově zkušených důstojníků a dalších hodností - plus problém s tím, že ve službě je stále mnoho důstojníků 'staré gardy' (lidí, u nichž nejen věk, ale i špatný výcvik z dřívějších dob ovládá způsob velení, přesto nutný k 'posílení počtů'), je něco, pro co nevidím v nejbližší budoucnosti žádné řešení. Ideální by bylo, kdyby NATO dodalo tolik moderní výzbroje, že by ZSU dokázala udržet VSRF na uzdě alespoň s menším počtem dobře vybavených jednotek. To se však zatím neděje. Místo toho se děje to, že zbraně NATO sice přicházejí, ale v příliš malém množství. To má za následek neustálé bojové úbytky...
To je něco, co zůstane problematické ještě několik měsíců (přinejmenším).
Do té doby bude muset ZSU konečně najít způsob, jak alespoň zastavit praxi "ztenčování" svých bojem zocelených jednotek a jejich nahrazování lehce vyzbrojenými a nedostatečně vycvičenými jednotkami TD. To není dobrý nápad a trvalé řešení - což se samozřejmě snáze řekne, než udělá.

Zdroj: https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 65fd107ef9
Překladač: Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Večerní svodka Ukrajinské armády, 15.8. 2022

Sláva Ukrajině! Sto sedmdesátý třetí den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí pokračuje.

Ve Volyni a Polesí plní jednotky Ozbrojených sil Běloruské republiky úkoly k posílení ochrany úseku bělorusko-ukrajinské hranice v Brestské a Gomelské oblasti.

Pokračují opatření k prověření bojové připravenosti Ozbrojených sil Běloruska. Přibližně to bude trvat do 20. srpna tohoto roku.

Hrozba nepřátelských raketových a leteckých úderů z území a vzdušného prostoru Běloruské republiky trvá.

Na Severském směru, s cílem demonstrovat svou přítomnost a omezit jednotky Obranných sil, nepřítel ostřeloval hlavňovým dělostřelectvem oblasti osad Basovka, Mogritsa, Golyševskoje a Budki v Sumské oblasti.

Na charkovském směru nepřítel, aby zabránil vytvoření příznivých podmínek pro přechod Obranných sil do ofenzívy, pokračuje v ničení vojenských a civilních objektů ze všech dostupných prostředků palebného ničení. Tanková palba, hlavňové a raketové dělostřelectvo tak činí v oblastech osad Slobožanskoje, Pjatichatki, Rtiščevka, Odnorobovka, Sosnovka, Slatino, Světličnoje, Ševelevka, Novoje, Dementievka, Školka, Russkaja Lozovaja, Russkie Tiški, Korobočkino a Protopopovka.

Útočníci použili letadla k úderům u Verchního Saltova, Sosnovky a Rtiščevky.

Nepřítel se pokusil prolomit obranu našich vojsk ve směru Kazašská Lopan - Uda. Ukrajinští vojáci útočníkům tvrdě čelili a zatlačili je zpět.

Na slavjanském směru se nepřítel neúspěšně pokoušel zatlačit zpět naše obránce soustředěnou dělostřeleckou palbou v oblastech Grušuvacha, Krasnopolje, Asejevka a Mazanovka. Poté se útočnými akcemi pokusil zlepšit taktické postavení na směru Dolgenke - Mazanovka, ale neměl úspěch a stáhl se.

Na kramatorském směru byly zaznamenány nepřátelské útoky u Sporného, Ivano-Darjevky a Raigorodky. Nepřátelská letadla operovala u Sporného a Prišibu.

Útočnými a útočnými akcemi se útočníci snažili postupovat ve směrech Ivano-Darjevka, Vyrimka a Veseloje. To se jim zcela nepodařilo a chaoticky ustoupili na své dříve obsazené pozice.

Na Bachmutském směru se nepřítel s využitím dostupných prostředků palebného ničení v oblastech osad Konstantinovka, Bachmut, Veselá dolina, Vasjukovka, Bachmutskoje, Soledar, Šumy, Severnoje, Bělogorovka, Jakovlevka, Fedorovka, Zajcevo a Veršina snažil v některých oblastech vytvořit příznivé podmínky pro další ofenzivu.

Prováděl letecké údery u Soledaru a Jakovlevky. Pokoušel se o útočné operace z oblasti TPP Uglegorsk směrem k obci Veršina. Utrpěl jsem ztráty a odešel.

Ve směru na Avdijivku bylo zaznamenáno ostřelování v oblastech Krasnogorovka, Peski, Opytne, Vodiane a Marinka. Útočníci rovněž podnikali letecké údery v okolí Nového Yorku, Vodiane a Novobachmutovky.

Nepřítel se neúspěšně pokusil zlepšit taktické postavení ve směru na Staromichajlovku a Nevelskij.

Na Novopavlovském a Záporožském směru nepřítel ostřeloval z tanků, hlavňového dělostřelectva a vícenásobných odpalovacích raketových systémů oblasti osad podél linie dotyku. K úderům u Novomichajlovky, Jelizavetovky, Ščerbakova a Charivne použil letadla.

Útočníci se snažili útočit ve směrech Slavnoje - Novomichajlovka, Sladkoje - Vodiane, Sladkoje - Vladimirovka, Jegorovka - Pavlovka. Dostali jsme tvrdý odpor, utrpěli ztráty a stáhli se zpět.

Na směru na Južnobug pálil nepřítel z tanků a dělostřelectva různých typů podél linie dotyku a v hloubce obrany, aby zabránil přeskupení ukrajinských jednotek a vytvořil jim příznivé podmínky pro vedení protiútoku.

Nepřítel zahájil letecké údery u Andreevky, Mirnyj, Blagodatnyj a Lozove.

V operačních zónách Černého a Azovského moře zaměřuje nepřátelská skupina lodí své hlavní úsilí na provádění průzkumu, blokování civilní plavby v severozápadní části Černého moře a ničení vojenských zařízení a prvků infrastruktury v hloubi Ukrajiny.

Tři nosiče námořních řízených střel typu Kalibr jsou připraveny k použití vysoce přesných zbraní.

Věříme v ozbrojené síly Ukrajiny! Společně k vítězství!
Sláva Ukrajině!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 15.8. 2022

Klíčové poznatky

Nahlášené video vojáků LNR, kteří odmítají bojovat v Doněcké oblasti, naznačuje další rozkol mezi silami vedenými Ruskem.
Ruské síly se pokusily o několik omezených pozemních útoků severozápadně od Slavjansku.
Ruské síly provedly několik útočných operací východně a jihovýchodně od Siversku a severovýchodně a jihovýchodně od Bachmutu.
Ruské síly pokračovaly ve vedení útočných operací severozápadně, západně a jihozápadně od města Doněck.
Ruské síly provedly omezený pozemní útok severně od města Charkov.
Ruské a ukrajinské síly si nadále vyměňovaly obvinění z ostřelování Záporožské jaderné elektrárny.
Petrohradské úřady oficiálně popřely předvolávání místních mužů do vojenských náborových a odvodních středisek k jednání o smluvní službě.
Ruské okupační úřady pokračovaly v přípravách na začlenění okupovaných území Ukrajiny do Ruska.
mapy, zdroje a více zde
https://www.understandingwar.org/backgr ... -august-15
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády, 16.8. 2022

Sláva Ukrajině! Začal sto sedmdesátý čtvrtý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí.

Pokračují letecké a raketové údery na civilní cíle na území Ukrajiny.

Na Volyňském a Polesském směru se situace výrazně nezměnila. Probíhá komunikační cvičení Generálního štábu ozbrojených sil Běloruské republiky. Hrozba nepřátelských raketových a leteckých úderů z území této země trvá.

Na Severském směru nepřítel nadále zadržuje jednotky Ozbrojených sil Ruské federace v příhraničních oblastech Brjanské a Kurské oblasti s cílem omezit akce jednotek Obranných sil. Nepřítel ostřeloval dělostřelectvem oblasti Kamenskaja Sloboda v Černihivské oblasti a Chodino v Sumské oblasti.

Na charkovském směru nepřítel použil hlavňové a raketové dělostřelectvo k palbě u Konstantinovky, Rtiščevky, Sosnovky, Pitomnik a Ruského Tiškova.

Na slavjanském směru prováděl palebné škody u Grušuvahy a Vernopolje. Nepřátelské jednotky přijímají opatření ke zlepšení logistické podpory v této oblasti.

Na Kramatorském směru nepřítel pokračoval v ostřelování z různých druhů dělostřelectva u Kramatorska, Sporného a Ivano-Darjevky.

Ofenzíva je vedena ve směru Lysyčanská ropná rafinerie - Ivano-Darjevka a boje pokračují.

Na Bachmutském směru nepřítel ostřeluje tanky, hlavňovým a raketovým dělostřelectvem oblasti osad Bachmut, Bachmutskoje, Soledar, Šumy, Bělogorovka, Konstantinovka, Jakovlevka a Zajcevo.

Nepřátelské jednotky prováděly útočné a přepadové operace na směrech Vladimirovka - Bachmutskoje a Striapovka - Soledar. Zde se ukrajinští vojáci zastavili a zatlačili útočníky zpět. Boje pokračují na trasách Pokrovskoje - Bachmutskoje a Gorlovka - Železnoje.

Ve směru Avdijivka nepřítel ostřeloval hlavňovým dělostřelectvem oblasti Krasnogorovka, Spartak a Nevelskij. Provádí ofenzívu ve směru Staromichajlovka - Nevelskoje a boje pokračují.

Na Novopavlovském a Záporožském směru byly zaznamenány útoky z tanků, hlavňového a raketového dělostřelectva v oblastech osad Novoselka, Ugledar, Velikaja Novoselka, Novomichajlovka, Novopol, Pavlovka, Novoandreevka, Privolnoje a Vremovka.

Útočníci vedou útočné a útočné operace ve směru Sladko - Novomichajlovka, mají částečné úspěchy a boje pokračují.

V Južnobugském směru nepřítel kromě ostřelování z tanků a dělostřelectva podél linie dotyku používá armádní a útočné letouny u Bělé Křinice, Andrejevky a Lozové.

Pokus o zlepšení taktické situace útočnými operacemi ve směru Zelenyj Gaj - Novogrigorjevka skončil značnými ztrátami a ústupem nepřítele.

Dva nosiče řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr jsou připraveny k použití vysoce přesných zbraní.

Naše stíhací letouny hlídají vzdušný prostor Ukrajiny a úderné letouny - ne bez úspěchu poskytují palebnou podporu vojskům v některých operačních oblastech. Raketové a dělostřelecké jednotky nadále systematicky ničí nepřátelská shromaždiště živé síly a muniční sklady.
Věříme v ukrajinské ozbrojené síly! Společně zvítězíme!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

Analýza stotřiasedmdesátého dne invaze na Ukrajinu 15.08.2022
Charkovská fronta: Ruské síly se snažily posunout své pozice u Pytomnyku, byli však odraženi obránci.
Slavjanská fronta: Ruské síly se pokusily prorazit ukrajinské linie poblíž Dolyny, ukrajinští obránci však útok odrazili. Ruská průzkumná skupina se pokusila dobýt ukrajinské pozice u Serebrjanky, obránci ji ale donutili k ústupu. Boje pokračují v oblasti Ivano-Darivky, na kterou okupanti útočí z nedaleké rafinerie a z vesnice Spirne, která tedy zřejmě padla do ruských rukou. Okupanti zaútočili na ukrajinské pozice u Vjimky, ale k tomuto útoku nemáme více informací.
Bachmutská fronta: Ruské síly se nadále snaží bez úspěchu postoupit v okolí Jakovlivky. Okupanti tlačí na obránce ze směru od Pokrovského s cílem dosáhnout východního okraje Bachmutu. Železniční most přes řeku Bachmutovka v Bachmutu byl vyhozen do povětří. Jižněji se okupanti pokusili postoupit v oblasti Veršyny směrem k Zajcevu. Útok byl prozatím odražen.
Doněcká fronta: Ruské jednotky dobyly osadu Novoselivka u Horlivky a pokusily se postoupit směrem k Olexandropilu, kde byl nicméně postup okupantů zastaven. Rusové dále neúspěšně zaútočili na ukrajinské pozice u Krasnohorivky. Boje pokračují jižně od Avdijivky a okupanti se také pokusili postoupit z oblasti Spartaku, nejsou však schopni překonat silnici M-30 a postoupit blíže k městu. Ruské síly dále postupují v Piscích a ovládají přibližně 80 % osady. Myslíme si, že Ukrajinci zaujali obranné pozice za vesnicí podél silnice M-40. Ukrajinská armáda odrazila ruský útok u Pavlivky a zneškodnila průzkumnou skupinu u Vremivky. A konečně se ruské jednotky pokusily postoupit k Novosilce ze směru od Storoževa, ani zde však nebyli úspěšní.
Chersonská fronta: Ukrajinské síly odrazily ruský útok směrem na Lozove. A další útok provedly ruské jednotky na ukrajinské pozice v okolí Šyroke. Útok byl odražen. Více informací k nám neprosáklo
Dnešní třešničkou je podle nás právě zahájený vojenský veletrh Army-2022, na kterém Putin oznámil, že ruské vojenské systémy jsou roky a někdy i desítky let před zahraničními protějšky. Podle něj se jedná zejména o náskok v oblasti vysoce přesných zbraní a sektor robotiky. Nechceme být škarohlídi, ale ruské vysoce přesné zbraně jsme již poznali a žádný zázrak to zrovna nebyl. Nicméně málem nás dostal se svým robotickým ninja-psem M-81 vyzbrojeným raketometem RPG-26. Jak se ovšem ukázalo, robot zahalený v černém hadru je ve skutečnosti z Aliexpressu a může si jej koupit každý, kdo je ochoten zaplatit asi 140 000 Kč za “hračku” z Číny. Tak třeba příště Vláďo.
Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/
Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online
Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online
Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

Střet, který zachránil Charkov - Boj o školu číslo 134
Bitva, která proběhla v samotných počátcích ruské invaze na Ukrajinu, zůstala pozapomenuta a dle nás neprávem zastíněna pozdějšími boji. Obrovská oběť a práce, kterou odvedly ukrajinské jednotky při obraně a následném útoku na školu číslo 134, měla pro Charkov i celou Charkovskou oblast obrovský význam. Když začala ruská invaze, Kreml předpokládal, že do tří dnů Kyjev padne a Putin bude spokojeně mávat z tribuny na vojenské přehlídce v podrobené zemi. K tomu nedošlo a jedním z mnoha důvodů je právě boj o školu číslo 134.
V Charkovské oblasti, která trpěla nepřátelským bombardováním od prvního dne invaze, byly zbraně vydány první skupině partyzánů den před zahájením ruského útoku na Ukrajinu, uvedl důstojník speciálních sil Hlavního zpravodajství ukrajinského ministerstva obrany ve videu s tiskovou agenturou. Člen rozvědky se představil svým volacím znakem – „Vito“: "Do Charkova jsme dorazili s předstihem a ihned jsme začali organizovat hnutí odporu," řekl důstojník vojenské rozvědky GUR. “23. února dostali naši první partyzáni zbraně. Tito lidé obsadili severní část města společně s jednotkami Ozbrojených sil Ukrajiny a byly tak mezi prvními, kteří zastavili hrot nepřátelské ofenzívy.”
Škola číslo 134, celým jménem Charkovská specializovaná škola číslo 134, ležící na adrese ulice Ševčenka 220, byla do 24. února 2022 jen jednou z mnoha středních škol v tomto druhém největším ukrajinském městě, která ovšem měla tu smůlu, že stála na životně důležité zásobovací tepně pro ukrajinské jednotky v oblasti. 27. února 2022 se však zapsala do historie krví, potem a slzami obránců svobodné Ukrajiny. Škola byla těžce poškozena během bojů a následně úplně zničena požárem, který v ní následkem bojů vypukl. Většina pater se propadla a budova bude muset být stržena a postavena znovu.
Když ruské jednotky specnaz (konkrétně 2. gardová samostatná brigáda speciálního určení z ruského Pskova) vstoupily do Charkova, jejich hlavním úkolem podle dostupných informací a výpovědí zajatců bylo obsazení této školy. Ulice Ševčenka, na které škola leží, totiž tvoří důležitou spojnici mezi vesnicemi jako Čerkaské Tyšky, Cyrkuny, Lypcy, Neskučne, nebo Severní Saltivkou (všechna tato jména možná již znáte nazpaměť z našich každodenních analýz) a pak dále prakticky až do ruského Belgorodu. Právě odtud vyrazila v noci z 26. na 27. února jednotka dvacetisedmi členů specnaz ve čtyřech obrněných vozidlech Tigr-M (pancéřované průzkumné vozidlo s náhonem na všechna čtyři kola a vysokou prostupností terénu, vyvinuté ve spolupráci s čínskou armádou) plných munice a lehkých protipěchotních i protitankových zbraní na svou poslední misi. Jejich úkolem bylo probojovat si co nejrychleji cestu ke škole a tu obsadit. Tím by došlo k efektivnímu přerušení zásobovací trasy pro ukrajinské jednotky bojující v severním polokruhu Charkova. Po jejím obsazení měli podle výpovědí ruských zajatců rozmístit v této oblasti protipěchotní a protitankové miny, aby zpomalili či zastavili zásobovací konvoje, které tudy projížděly. Z výpovědí ukrajinských vojáků, kteří se dobývání školy účastnili usuzujeme že, muselo jít o předem připravenou akci a pomáhat musel někdo z místních; protože ve škole byly ve dveřích klíče v zámcích, ve třídách pak byla připravena munice (kterou, soudě dle délky bojů, nemohli mít jen ve vozidlech), jídlo i voda.
Pojďme si teď celou bitvu zrekonstruovat z dostupných videozáznamů a fotografií, zpráv z telegramových kanálů a výpovědí, které jsou veřejně k dispozici.
Bojů se mělo účastnit na ruské straně celkem 27 členů ruských speciálních jednotek se čtyřmi vozidly Tigr-M, blíže neupřesněným množstvím těžkých zbraní, zásobou munice do lehkých i těžkých zbraní, protitankovými střelami a protipěchotními a protitankovými minami. Na druhé straně stálo blíže neurčené množství členů dobrovolnického praporu Frajkor, dále pak i příslušníci Charkovského KORDu (speciální zásahová jednotka ukrajinské policie, ekvivalent našeho URNA nebo amerického SWAT), členové 92. samostatné mechanizované brigády s obrněným transportérem typu BTR-4E “Žlutá 9” a tankem typu T-62, a někdy v průběhu bojů nebo těsně po nich dorazili ještě členové 113. brigády územní obrany Ukrajiny, členové ukrajinské armády a národní gardy.
Na prvotních záběrech jsou vidět čtyři vozidla typu Tigr-M a šestnáct až devatenáct vojáků jdoucích okolo nich, postupující směrem ke škole. Video pochází z adresy Saperna 8, ulice vzdálené vzdušnou čarou necelých 2,5 km severně od školy. Ze záznamů z pozdější doby stejného dne je patrné, že jde o vozidla, která nesou kromě obligátního ruského písmena Z v bílém čtverci také taktické bojové označení V22 (v kamufláži), V21, V22 a V23 (v azbuce psáno “B”, bráno od prvního vozidla k poslednímu a skutečně bylo jedno číslo dvakrát), z nichž ani jedno nepřežilo následný ukrajinský přepad bez úhony. Na pozadí je pak vidět zničený ukrajinský obrněný transportér BTR-4E. Nelze přehlédnout, že před vozidlem V21 leží vlečné lano, které by mohlo indikovat, že vůz byl nepohyblivý již před samotnou bitvou a ruští vojáci jej museli táhnout. Je otázkou, zda k tomu došlo vlivem nedostatku údržby (kterou je do značné míry ruská armáda proslulá), nebo je to následek nějakého předchozího střetu. Na stejném voze je pak na střeše vidět automatický granátomet AGS-40 (vzácná 40mm beznábojnicová varianta automatického granátometu AGS-30, která se začala na ruskou techniku montovat až v lednu 2022), na silnici za ním leží roura odpalovače protitankových střel RPG-30. Zbytek vozidel vypadá, že má střešní výstroj očesanou. Za vedoucím vozidlem V22 pak leží pás munice ráže 12,7 mm s krabicovým zásobníkem a trojnožka k automatickému granátometu. Všechny vozy jsou nepoužitelné, a později došlo k jejich vzplanutí, pravděpodobně proto, že je Ukrajinci používali jako krytí proti střelbě.
Jeden z vojáků, který se bojů o školu účastnil, tvrdí, že bylo obrovské štěstí, že ruští vojáci dorazili až “takto pozdě, [protože] kdyby dorazili jen o třicet minut dříve”, stihli by připravit vše potřebné pro diverzní činnost, tzn. rozmístit miny po okolí, schovat vozidla, opevnit se v budově školy a čekat na svou chvíli. Není známo, jestli pozici ruských vojáků ohlásil někdo z těch, kdo je natáčel (celkem je k dispozici asi pětice záznamů, z nichž jeden je před vypuknutím bojů z nedaleké Saperné ulice, jeden během, jeden ukazuje bezprostřední následek bojů, tedy v noci hořící budovu školy a hořící obrněná vozidla ruských vojáků, další pak asi minutový rozhovor s učitelem této školy den poté a krátký dokument s výpovědí členů Frajkoru), ale Ukrajinci o nich věděli a nějakou dobu je sledovali, i když nebyli v první chvíli schopni odhalit, co mají v plánu. V každém případě hrál ukrajinský moment překvapení důležitou roli, protože zastihl okupanty nepřipravené. Ti byli nuceni stáhnout se do školy bez těžkých zbraní, které pak podle vlastních slov použili ukrajinští vojáci proti nim. Na videu z bojů je vidět, že vojáci používají RPG–7 při střelbě na horní patra školy a podle jedné z fotografií byly Ukrajinci vypáleny také minimálně tři střely NLAW (soudě dle počtu transportních obalů a odpalovacích trubek v dostupných obrazových materiálech).
Celý střet trval asi deset hodin a podle odhodlání, s jakým se ruští vojáci bránili Ukrajinci poznali, že mají co dočinění s členy speciálních jednotek. Ukrajinští vojáci se několikrát pokusili do školy vstoupit, ale bez úspěchu a se ztrátami, které jsou z některých fotografií patrné. Budova byla obklíčena vojáky, což okupanti věděli, proto využili vše, co měli k dispozici ve třetím patře a na střeše, kde se zabarikádovali a odmítli všechny návrhy k tomu, aby složili zbraně. Během této doby byla budova několikrát ostřelována tankem. Podle výpovědí zajatců se Rusové nesměli vzdát, protože jejich vlastní velitel jim hrozil zastřelením, pokud by se pokusili složit zbraně. V jednom okamžiku se ukrajinští vojáci dostali tak blízko budovy školy, že mohli na členy specnaz křičet bez nutnosti používat megafon, který jim přinesl jeden z členů charkovské policie, ale z ruské strany nedošlo k žádné zpětné vazbě.
Rozkaz k obsazení školy a obnovení zásobovacího koridoru (jinak hrozilo, že posádka v Severní Saltivce zůstane bez zásob a posil) přišel od ukrajinského velení někdy kolem osmnácté nebo devatenácté hodiny. Vzhledem k tomu bylo potřeba školu obsadit co nejdříve, na řadu opět přišlo ostřelování z tanku. Palba měla za následek vypuknutí požáru a “škola hořela jako pochodeň několik hodin.” Podle fotek předpokládáme, že oheň začal na dvou místech, na střeše a v prvním patře na levé straně budovy. Z toho se dá usuzovat, odkud bojovali ruští vojáci. V tu chvíli začali někteří ukrajinští vojáci slavit a domnívali se, že je bitva skončila, ale přesto zůstali a budovu i nadále hlídali, což se ukázalo jako správný přístup, neboť ruští vojáci hodlali bojovat. Nejprve prý hráli mrtvé brouky, nestříleli, nesnažili se o útěk nebo probojování z obklíčení, ale čekali, že Ukrajinci odejdou, aby sami mohli zmizet. Podle informací účastníků však asi osm bojovníků během požáru začalo znovu střílet, nicméně byli postupně zabiti. Podle chování, disciplíny a způsobu vedení boje se Ukrajinci opět utvrdili v tom, že bojují proti elitním vojákům.
Podle zajatců, kteří byli čtyři, se povedlo utéct jen čtyřem dalším vojákům a devatenáct jich při bojích zahynulo. Ne všichni ruští vojáci však zahynuli v budově samotné, některá těla byla nalezena i venku na ulici. Než mohlo dojít k odklízení mrtvých okupantů (patrně i kvůli bojům, které v oblasti probíhaly až do 13. května), některá byla ožírána hladovými toulavými psy. Podle některých fotografií je také patrné, že byli mrtví ruští vojáci obraní o vše použitelné a následně dost možná ponecháni právě hladovým psům.
Absolventi školy číslo 134 pak předvedli 9. června na dvoře rozstřílené školy taneční číslo na píseň “Mrija” (v překladu “sen”) na oslavu absolvování maturity a nafotili uvnitř trosek fotky v maturitních šatech.
Proč byla bitva o školu 134 tak důležitá? Ulice Ševčenka 220 bylo nejzazší místo, kam ruské jednotky v Charkově během invaze pronikly (jeden z ruských nákladních vozů se později dostal až do centra Charkova, ale tam byl demilitarizován ještě předtím, než jeho osádka stihla napáchat nějaké škody) a kde probíhaly takto těžké boje. Pokud by se totiž ruským silám povedlo obsadit Charkov, měly by k dispozici druhé největší ukrajinské město. Metropole je navíc umístěna ve strategicky přívětivé poloze nedaleko vlastních hranic, takže by tvořila důležitý zásobovací uzel, čímž by pravděpodobně došlo k výraznému upevnění pozic. I přesto, že se povedlo zabránit uchvácení tohoto důležitého bodu, tak je město a obyvatelé, z nichž třetina má ruský původ a rusky hovoří, dodnes těžce ostřelováno hlavňovým i raketovým dělostřelectvem invazních sil. Město s ruskou menšinou, kterou se Kreml v rámci invaze zavázal chránit, stále trpí a pravděpodobně ještě dlouho trpět bude.
“Kdybychom nepochopili jejich (ruských speciálních jednotek) plán a nezlikvidovali tuto skupinu, fronta by dnes vedla těmito místy a tady by asi [pro nás] bitva o Charkov skončila.”
Nemáme přesné odhady o ztrátách ukrajinských jednotek, ačkoliv samotní zástupci Frajkoru tvrdí, že ztráty neměli. Tomu ale odporuje jedna z fotografií, na které je vidět mrtvý ukrajinský voják. Je celkem jisté, že na ukrajinské straně ztráty byly, celkem logicky je však nemožné je po dobu trvání války ověřit (o zraněných zmínky jsou, ovšem přesné číslo také neexistuje). Přesto je celkem jasné, že ani jeden ukrajinský život nebyl během této bitvy zmařen nadarmo.
Poznámka k organizaci Frajkor: V rámci ucelenosti informací uvádíme, že organizaci Frajkor založil v Charkově v roce 2017 Georgy Tarasenko. Pod jeho velením se dobrovolnická jednotka účastnila sedmi rotací v rámci "protiteroristické operace" a bránila Charkov od prvního dne ruské invaze v roce 2022. Frajkor není jen dobrovolnický prapor, ale také "vojensko-vlastenecká organizace". Mimo bitevní pole je organizace známá především svými negativními postoji k homosexuálům, feministkám a levicovým politickým stranám. Po začátku ruské invaze začala organizace kromě samotného boje provádět například výcvik civilistů a organizuje humanitární činnost. Jejich jméno přímo odkazuje na německé nacionalistické a později nacistické bojůvky Freikorps a znak je nade vší pochybnost odvozen od runy Wolfsangel, používané mimo jiné jednotkami SS.
To nás přivádí k zamyšlení nad problematikou podobných skupin. Opravte nás pokud se mýlíme, ale zatím jsme nenarazili na české ultranacionalistické nebo chcete-li vypjatě vlastenecké hnutí, které by se jasně vymezilo proti ruské agresi. Podobný problém pak vidíme i u podobných hnutích na Západě. Ta ukrajinská zdá se nemají potíže postavit se za svou zem, ale je otázkou jestli nasazení vlastního života při obraně vlasti během nevyprovokované invaze vykoupí roky účasti na extrémistických demonstracích, znepříjemňování života menšinám nebo jinou zločineckou minulost. Popularita podobných organizací jistě bude předmětem poválečných debat.
Autoři: /AB/, /ZS/
Editoři: /PH/, /JT/
Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online
Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online
Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

Analýza stočtyřiasedmdesátého dne invaze na Ukrajinu 16.08.2022
Charkovská fronta: Ruské síly opět ostřelují civilní čtvrti Charkova. Jinak se okupanti omezili na průzkum bojem v okolí Pytomnyku. Už dva dny Rusové tvrdí, že dobyli Udy, vše však nasvědčuje tomu, že to není pravda.

Slavjanská fronta: V okolí Izjumu zaútočili okupanti na Mazanivku a v průběhu dne proběhlo několik útoků i na Dolynu. Všechny útoky byly odraženy. Dále na východ v oblasti Siversku Rusko provádělo průzkum bojem směrem k Serebrjance. Okupanti opakovaně zaútočili na Ivano-Darivku a snažili se obsadit západní okraj Spirne, který ještě nedrží. Tyto útoky se setkaly se silnou ukrajinskou obranou a útočníci se museli stáhnout.

Bachmutská fronta: Okupanti provedli útok na Jakovlivku a podařilo se jim posunout své linie blíže k vesnici. Z těchto nových pozic se Rusko pokouší obejít Jakovlivku a prorazit na sever k Veselému. Zatím byli okupanti v tomto směru vždy zastaveni. Zprávy na proruských zdrojích naznačují, že se jednotky Specnaz snaží najít cestu kolem východní strany Soledaru. Mezitím se ruské síly v Soledaru snaží postupovat na sever od továrny Knauf Gips směrem k továrně Belokamensk a místnímu dolu na sádrovec.

Doněcká fronta: Jižně od Bachmutu útočí okupanti na Zajceve a Kodemu. Obě tato sídla jsou těžce opevněna a obránci zatím útoky odrážejí. Ruské zdroje opět tvrdí, že okupanti obsadili Veršynu, avšak opět pro toto tvrzení neuvádějí žádné důkazy. Severně od Avdijivky se Rusko zatím neúspěšně snaží dobýt Krasnohorivku. Už jsme upozorňovali na to, že pokud by tato osada padla, mohli by okupanti vzít Avdijivku do kleští. Ruské síly se údajně přesouvají směrem k letišti ležícímu východně od Pisků. Jejich cílem v tomto směru je nejspíše Vodjane. Rusové se stále snaží dobýt severozápadní část Pisků a navíc probíhají pokusy prorazit k Pervomajskému. Jižněji se okupanti pokouší prorazit ukrajinskou linii u Lozove a Staromychajlivky. Postup okupantů je zde minimální. Jižně od Doněcku se Rusko opět snaží prorazit na západ od Solodke a i tento pokus, jako ty předchozí zastavlo ukrajinské dělostřelectvo. Tyto útoky směřovaly na vesnice Novomychajlivka, Vodjane a Volodymyrivka. Okupanti zaútočili i na Pavlivku, ale jako předchozí dny bez úspěchu. Ukrajinské síly identifikovaly a zničily ruský průzkumný oddíl poblíž Prečystivky. Okupanti pokračovali v útocích v oblasti Velyké Novosilky a na Vremivku, v průběhu dne byli odraženi. Když tyto útoky selhaly, vyslali průzkum, aby našli cestu kolem ukrajinské obrany. Bohužel pro ně byli spatřeni a zneškodněni.

Záporožská fronta: Ukrajinské dělostřelectvo zničilo ruský sklad v Tokmaku a partyzáni (pravděpodobněji však speciální jednotky) zničili železniční most u Melitopolu.

Chersonský front: Dnes byly hlášeny letecké a dělostřelecké údery obou stran. Pravděpodobně pak z důvodu operačního utajení nemáme více ověřených informací. Ukrajinské dělostřelectvo podle nepotvrzených zpráv zničilo mosty přes Dněpr a ostřeluje i všechny hlavní silniční tahy. Také se skloňuje přesun ruských vojenských velitelů z Chersonu.

Krym: Ruská média hlásí nové exploze na okupovaném Krymu – tentokrát na vojenské letecké základně ve vesnici Gvardejskoje nedaleko Simferopolu. Podle místních obyvatel zde bylo slyšet několik výbuchů a z letecké základny následně začal stoupat černý dým. Informují o tom Kommersant a Kryminform . Podle dostupných informací okupační armáda na Krymu prověřuje verzi útoku bezpilotního letounu. Oficiálně se k útoku však nikdo nepřihlásil.

Podle ruského ministerstva obrany stojí za dnešními výbuchy na základně u vesnice Džankoje (Majské) diverze. V důsledku sabotáže bylo podle serveru RBC.ru poškozeno několik civilních budov, elektrické vedení, elektrárna a železnice. Rusové nehlásí žádné oběti na životech ani zraněné. Ukrajinská strana upozorňuje, že v blízkosti místa exploze Rusové soustředili nejméně 50 kusů vojenské techniky, včetně protiletadlových systému S-300 a S-400, které se měly přesunout na ukrajinskou frontu. Podle mluvčího vzdušných sil Ukrajiny Jurije Ignata by si měli Rusové více dávat pozor na dodržování požární bezpečnosti.
A nakonec dle všeho ukrajinští diverzanti vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí v Kurské oblasti v Rusku; to tvrdí přímo ruská tajná služba FSB.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/
Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online
Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online
Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády, 17.8. 2022

Sláva Ukrajině! Začal sto sedmdesátý pátý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou rozsáhlou invazí.

Na volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila. Z území Běloruské republiky zasáhl ruský letoun Su-34 infrastrukturní objekty v Žytomyrské oblasti. Hrozba dalších raketových a leteckých úderů z území Běloruské republiky trvá.

V Severském směru nepřítel nepřestává ostřelovat hlavňovým dělostřelectvem příhraniční oblasti Černihivské a Sumské oblasti.

Na charkovském směru nepřítel za účelem korekce dělostřelecké palby a určení pozic jednotek Obranných sil nadále aktivně provádí bezpilotní průzkum. Prováděl útoky na vojenskou a civilní infrastrukturu v oblastech Charkova, Petrovky, Dementievky a osmnácti dalších osad.

Prováděl nálety v okolí Starého Saltova a Mospanova. Provádí ofenzívu u Lebyazhy a Bazaleyevka, boje pokračují. Útočníci dálkově zaminovávají oblast-tentokrát u Lebyazhy.

Na slavjanském směru nepřítel provádí palebné škody z tanků, hlavňového a raketového dělostřelectva v oblastech osad Bražkovka, Bolšaja Kamyševacha, Dibrivne, Vernopolje a Mazanovka. Prováděli dálkové zaminování oblasti u Dolgenky. V oblasti Bogorodičnyj se pokusil vést útočný boj, neměl úspěch a stáhl se. Boje pokračovaly u Mazanovky a Novodmitrovky.

Na doněckém směru útočníci nadále soustřeďují své úsilí na Bachmutském a Novopavlovském směru. Na Kramatorském a Avdijivském směru se nepřítel snaží zlepšit taktické postavení vojsk.

V Kramatorsku byly zaznamenány dělostřelecké útoky u Nikolajevky, Slavjanska, Kramatorska, sporného, Verchněkamenska, Ivano-Darjevky, Grigorjevky a Zvanovky. Nepřítel prováděl letecký průzkum v oblasti Kramatorska. Poblíž sporné se útočníci rozhodli přejít do ofenzívy, utrpěli ztráty a ustoupili.

Na Bachmutském směru nepřítel ostřeloval oblasti Bachmut, Soledar, Zajceve, Bělogorovka a Mayorsk. U Soledaru prováděl nálety na civilní infrastrukturu. Vedl útočné a útočné operace u Železného, Šumova a Zajceve, neměl úspěch a stáhl se. Boje pokračují v oblasti Soledaru a Bachmutskoje.

Ve směru na Avdijivku různé typy tanků a dělostřelectva ostřelovaly oblasti u Avdijivky, Marinky, Nového Yorku, Alexandropolu, Peski, Vodiane, Opytne a Nevelsku.

Nepřítel zahájil letecké údery v oblastech Marinka, Krasnogorovka a Jasinovataja. Prováděly letecký průzkum bezpilotní letouny v okolí Krasnogorovky a Opytného. Snaží se provádět útočné operace v oblasti Opytne, boje pokračují.

Na Novopavlovském a Záporožském směru nepřítel střílel z hlavňového a raketového dělostřelectva a tanků v oblastech osad Bolšaja Novoselka, Novoselka, Novomichajlovka, Pavlovka, Bogojavlenka, Solncevka, Stěpnogorsk, Ševčenko, Ugledar, Burlatskoje, Charivne, Železnodorožnoje, Guljaj-pole, Guljaj-pole, Novodanilovka, Lukjanovskoje, Orechov, Vremovka, Poltavka, Novopol a Novoandrievka.

Prováděl nálety u Vladimirovky, Novoselky a Ščerbakova. Vedl útočné boje u obce Ševčenkovo, dostal tvrdý odpor a stáhl se. Boje pokračují u Novomichajlovky.

Útočníci zaminovali oblast v oblasti Inženýrska a Ukrajinska.

V Južnobugském směru se hlavní úsilí nepřítele soustřeďuje na udržení svých pozic, zabránění postupu našich vojsk a palebné poškození jednotek ukrajinských obranných sil.

Nepřítel přijímá opatření k doplnění ztrát. Provádí útoky z hlavňového, raketového dělostřelectva a tanků v oblasti Nikolajeva, Stepního údolí a 27 dalších osad.

Útočníci zahájili letecké údery a vedli útočné boje u Bělogorky. Ukrajinští vojáci dosti prořídli řady ruských útočníků a donutili nepřítele k útěku. Nepřítel nadále provádí průzkum pomocí bezpilotních letadel.

Věříme v ukrajinské ozbrojené síly! Společně zvítězíme! Sláva Ukrajině!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 16.8. 2022

Klíčové poznatky

Ruské síly provedly pozemní útoky na celém území východní osy, ale nepodařilo se jim postoupit severozápadně od Slavjanska a východně od Siverska.
Ruské síly zahajují útočné operace v okolí Bachmutu, jihozápadně od Avdijivky a jihozápadně od města Doněck.
Ruské síly vedly neúspěšné útočné operace v severní a severozápadní Chersonské oblasti.
Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že ukrajinské síly v Nikopolu se připravují na provádění provokací v Záporožské jaderné elektrárně, čímž možná vytvářejí informační podmínky pro další ostřelování Nikopolu nebo vlastní provokace.
Čečenské jednotky se údajně přesouvají do Chersonské oblasti, kde mají hlídat ruské vojenské dezertéry.
Ruské ozbrojené síly se snaží získat vojáky i na bezpečná a prestižní místa.
mapy, zdroje a více zde https://www.understandingwar.org/backgr ... -august-16
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Večerní svodka Ukrajinské armády, 17.8. 2022

Sláva Ukrajině! Sto sedmdesátý pátý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí pokračuje.
Video (předseda Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Alexandr Štupun)

Na Volyňském, Polesském a Severském směru zůstala situace nezměněna. V poslední fázi nepřítel vylepšuje opevňovací zařízení pozic. Prováděl dělostřelecké útoky u Černivců, Pavlovky a Gudova v Sumské oblasti.

Na charkovském směru nepřítel z tanků, hlavňového a raketového dělostřelectva ostřeloval oblasti osad Charkov, Nová Nikolajevka, Dementievka, Korobočkino, Pečeněg, Ruské Tišky, Odnorobovka, Lebjaž, Novoe, Světličnoje, Sosnovka a Rubižne.

Nepřítel se pokusil prolomit obranu našich vojsk ve směru na osady Lebjaže a Bazalejevka, ale neměl úspěch, stáhl se.

Ve směru na Slavjansk se nepřátelské jednotky pokusily porazit naše jednotky hlavňovým dělostřelectvem a raketovými systémy s vícenásobným odpalováním a zničit objekty civilní infrastruktury v oblastech Bražkovka, Dibrivny, Mazanovka, Dolina a Dolgenky.

Nepřítel se pokoušel postupovat ve směrech Novodmitrovka a Mazanovka, neměl úspěch a stáhl se.

Na kramatorském směru, s cílem vytlačit naše jednotky z obsazených hranic, vedl nepřítel útoky z tanků a dělostřelectva u Nikolajevky, Kramatorska, Verchněkamenského, Tetjanovky, Serebrjanky, Grigorovky a Raigorodky. Provedl nálet u Ivano-Darjevky a Veseloje.

Útočnými operacemi se neúspěšně snažil zlepšit taktické postavení ve směru na obec Veseloe.

Na Bachmutském směru byly zaznamenány útoky u Bachmutu, Zajceve, Jakovlevky, Bělogorovky a Majorska. Útočníci použili letadla k úderům u Soledaru.

Ukrajinští vojáci potlačili všechny pokusy nepřítele o zlepšení taktického postavení jednotek v oblasti osad Bělogorovka, Soledar, Bachmutskoje, Kodema, Zajceve a Mayorsk.

Ve směru na Avdijivku pokračoval nepřítel v palebných akcích u Avdijivky, Nového Yorku, Peski, Vodiane, Opytne a Nevelsku. U Marinky provedl nálet. Nepřítel zaznamenal částečný úspěch ve směru na obec Opytne.

Na Novopavlovském a Záporožském směru útočníci pomocí tanků a dělostřelectva různé ráže ostřelovali oblasti osad Bolšaja Novoselka, Konstantinovka, Pavlovka, Solncevka, Olgovskoje, Ugledar, Charivne, Guljaj-pole, Novodanilovka, Malá Tokmačka, Orechov, Vremovka, Novopol a Novoandrievka. Letecké údery byly zaznamenány u Ščerbakova, Malého Ščerbakova a Železnodorožného.

K upřesnění pozic palebných sil a správné palbě použili útočníci bezpilotní letouny.

Útočníci podnikli neúspěšný pokus o postup ve směru na Ševčenkovo a měli částečný úspěch ve směru na Novomichajlovku.

Ve směru na Južnobug se nepřítel nadále soustřeďuje na udržení svých pozic a brání obranným silám ve vytvoření příznivých podmínek pro zahájení protiútoku. S využitím dostupné palebné síly se snaží způsobit našim jednotkám na linii dotyku maximální ztráty. Nepřestává provádět vzdušný průzkum pomocí bezpilotních prostředků.

Provádí nálety u Bělogorky, Lozovoje, Běloj Krinicy a Posad-Pokrovského.

Nepřítel se snažil zlepšit taktické postavení ve směru na Belogorku. Naši vojáci zcela rozbili plány útočníků a vrhli je zpět na jejich předchozí pozice.

Ve vodách Černého a Azovského moře nepřátelská skupina lodí nadále plní úkoly na podporu akcí pozemní skupiny vojsk. dva nosiče řízených střel s plochou dráhou letu jsou připraveny k použití vysoce přesných zbraní.

Ruští okupanti trpí ztrátami, jsou demoralizovaní a hledají jakoukoli příležitost, jak se vyhnout vojenským operacím - snaží se simulovat lehké zranění, uchylují se k sebepoškozování a různým simulacím. Přibývá faktů sabotáže důstojnických rozkazů, zejména pokud jde o útočné akce.

Věříme v ozbrojené síly Ukrajiny! Společně zvítězíme!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 533
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.


#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den175 #aktuvalka

Analýza stopětasedmdesátého dne invaze na Ukrajinu 17.08.2022

Charkovská fronta: Rusko tvrdí, že dobylo Odnorobivku a Udy severně od Charkova. Je téměř jisté, že Udy jsou stále v rukou obránců, protože zde odrazili ruský útok, ale o Odnorobivce, která leží ještě více západně nemáme žádné bližší zprávy.

Slavjanská fronta: Ukrajinské síly odrazily ruský útok na Mazanivku ze směru od Dovhenke. Okupanti se snažili postoupit v okolí Dolyny. Ukrajinští obránci tento pokus odrazili pomocí dělostřelectva. Ruské síly pokračují v útocích na ukrajinské pozice v oblasti Ivano-Darivky a směrem na Vjimku, ale jsou zatím bez úspěchu. Okupanti se také pokusili prorazit ukrajinské linie směrem na Veselé. Boj zde pokračuje. Dnes po delší době proběhl další neúspěšný ruský pokus o proražení obranné linie u Bohorodyčne.

Bachmutská fronta: V Soledaru pokračují pouliční boje ve východní části města. Ruské jednotky zaútočily na ukrajinské pozice u Bachmutského ze dvou směrů, z Volodymyrivky a z Pokrovského. Oba útoky odrazily, ale situace je nepřehledná a je možné, že se ruské síly uchytily blíže centru vesnice. Okupanti se pokusili postoupit směrem ke Kodemě a Veršyně ze směru Semyhirja a blízké elektrárny, ale neúspěšně. Ohledně Veršyny je zajímavé i to, že dnes Rusové prohlásili, že jí dobyli a to i přes to, že ji údajně dobyli už několikrát během posledních týdnů. Ukrajinské jednotky odrazily ruský útok na Zalizné ze směru od Horlivky. Další boje probíhají u města Toreck, kde se ruské síly pokouší postupovat na východ.

Doněcká fronta: Okupanti se snažili postoupit směrem na Nevelské a Pervomajské. Útok byl odražen, ale to, že okupanti útočí na Pervomajské znamená, že Rusové dobyli nebo obešli Pisky. Zatím nedokážeme potvrdit ani jednu z těchto variant.Předpokládáme, že se ruské síly dostaly k silnici O-0532. Ruské jednotky se pokusily dobýt ukrajinské pozice severně od Volodymyrivky a také se pokusily postoupit směrem k Vodjane, oba útoky proběhly z vesnice Solodke a oba byly odraženy. Ukrajinští vojáci objevili ruskou průzkumnou skupinu v okolí Vremivky a donutili ji k útěku.

Záporožská fronta: Rusové zde útočí na Pavlivku a včera mírně postoupili u Novomychajlivky.
Chersonská fronta: Zdá se, že Rusové zaútočili na celé ukrajinské předmostí přes řeku Inhulec. Boje v oblasti pokračují. Konkrétně se Ruské síly pokusily postoupit ze směru od Zeleného Haje na Novohryhorivku. Tento útok byl pravděpodobně odražen se značnými ruskými ztrátami. Další útok proběhl u Lebjaze.

Krym: Na okupovaném Krymu explodoval další ruský muniční sklad. Zdá se, že za čin jsou odpovědné ukrajinské speciální jednotky. Včera přes kerčský most přejelo přes 38000 osobních aut směrem do Ruska. Zdá se, že plážová sezóna skončila.

Omlouváme se za včerejší absenci třešničky, ale nějak se nic neudálo nebo jsme to nezaznamenali. Za to dnes máme jednu obzvlášť šťavnatou a druhou tak absurdní, že větší nesmysl by snad nevymysleli v nejdivočejší turecké telenovele.
Ruský vůdce se po vzoru jednoho velice známého kolegy diktátora z Německa (jo, byl to Rakušák, víme) rozhodl zavést nové vyznamenání - Matka hrdinka (Mať geroinja). Řád matek se bude udělovat za porození nejméně deseti nových Rusů, z nichž žádný nesmí zemřít (výjimku budou tvořit například úmrtí na frontě) a bude spojen s jednorázovou odměnou milion rublů po dovršení prvního roku posledního dítěte. Už teď jsme zaznamenali kňourání českých ostud, tak jen pro srovnání - každá česká matka dostane obdobnou částku v korunách, za každé dítě, které přivede na svět.
Podle Putina jsou děti z velkých rodin více soudržné a oddané vlasti. Obecněji se nicméně jedná o součást kampaně proti vymírání Ruska, které patří mezi nejrychlejší na světě a také proti emigraci, která nabrala na síle po invazi na Ukrajinu. Asi bychom doporučili neválčit a zvýšit životní úroveň na alespoň trochu snesitelnou úroveň, ale kdo jsme my, že?

Druhá třešeň je zpráva z Moskvy, kde Rusové protestují před ambasádami USA a Velké Británie, aby západní země neposílali zbraně Ukrajincům. Ty totiž podle demonstrantů zabíjí nebo zraňují ruské vojáky. Netrpělivě čekáme, kteří švábi se toho chytí. Je tu někdo z SPD?

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 17.8. 2022

Klíčové poznatky

Ruské vojenské vedení nepravdivě tvrdí, že nedávné útoky na ruské vojenské objekty na Krymu jsou teroristické útoky, aby odvrátilo výzvy k označení Ruska za stát sponzorující terorismus.
Ruské síly se pokusily o několik neúspěšných útoků v blízkosti hranic Charkovské a Doněcké oblasti v takticky náročných lesních oblastech.
Ruské síly pokračovaly v neúspěšných útocích na osady jihovýchodně od Siversku.
Ruské síly podnikly několik útoků severovýchodně a jižně od Bachmutu a pravděpodobně se pokoušejí vylepšit taktické pozice u Horlivky.
Ruské síly dosáhly omezených úspěchů severozápadně od města Doněck a v blízkosti administrativní hranice Záporožské a Doněcké oblasti.
Ruské síly se pravděpodobně připravují na obranu svých pozemních komunikačních linií (GLOC) v trojúhelníku Melitopol-Tokmak-Berďansk tím, že obsazují osady na východní frontové linii Záporožské oblasti.
Ruské federální subjekty pokračují ve formování nových dobrovolnických jednotek a inzerují smluvní službu, přičemž čelí problémům s náborem.
Ruské okupační orgány se snaží zvýšit kontrolní opatření na okupovaných územích v podmínkách zvýšené partyzánské aktivity.
mapy, zdroje a více zde https://www.understandingwar.org/backgr ... -august-17
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1437
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády, 18.8. 2022

Sláva Ukrajině! Začal sto sedmdesátý šestý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí.

Nepřítel nadále soustřeďuje své úsilí na získání plné kontroly nad územím Luhanské a Doněcké oblasti, drží dočasně obsazené oblasti Chersonu a části Charkovské, Záporožské a Mykolajivské oblasti, vytváří příznivé podmínky pro obnovení ofenzívy v některých oblastech a také blokuje námořní komunikace Ukrajiny v Černém moři.

Pokračují letecké a raketové údery na vojenské a civilní cíle na území Ukrajiny.

Na volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila. Jednotky Ozbrojených sil Běloruské republiky nadále plní úkoly k posílení ochrany úseku bělorusko-ukrajinské hranice v Brestské a Homelské oblasti.

Hrozba nepřátelských raketových a leteckých úderů z území a vzdušného prostoru Běloruské republiky přetrvává.

Na Severském směru nepřítel nadále zadržuje jednotky Ozbrojených sil Ruské federace v pohraničních oblastech Brjanské a Kurské oblasti s cílem omezit akce jednotek Obranných sil.

Nepřítel střílel z hlavňového dělostřelectva v oblastech osad Volkovka, Jastrebino a Popovka v Sumské oblasti.

Na Slobožanském směru nepřítel nadále vede vojenské operace s cílem udržet dříve obsazené hranice a zabránit ofenzivě ukrajinských obranných sil.

V Charkovském směru nepřítel prováděl palebné škody z tanků, hlavňového a raketového dělostřelectva v oblastech osad Karasovka, Petrovka, Bazalejevka, Rtiščevka, Duvanka, Ivanovka, Mospanovo, Lesnoje, Velikije Prochody, Kennela, Gusarovka a Čepol.

Prováděl dálkové zaminování v oblasti u Lebyazhy.

Na slavjanském směru nepřítel ostřeloval dělostřelectvem oblasti Bolšaja Kamyševacha, Vernopolje, Adamovka a Dolgenky.

Na Kramatorském směru nepřítel střílel z tanků a vícenásobných odpalovacích raketových systémů na oblasti Slavjansk, Kramatorsk, Sporný, Doněck, Ivano-Darjevka, Seversk, Zvanovka a Raigorodka. Zahájil letecký úder u Veseloje.

Vedl ofenzívu ve směru Nikolajevka - Vyrimka, neměl úspěch, stáhl se.

Na Bachmutském směru byly zaznamenány útoky u Bachmutu, Soledaru, Razdolovky, Kodemy a Majorska.

Útočníci postupovali ve směrech Vladimirovka - Soledar, Pokrovskoje - Bachmutskoje, Pokrovskoje - Bachmut, Klinovo - Bachmut, Semigorje - Zajcevo, Semigorje - Kodema a Golmovskij - Zajcevo. Na žádném ze směrů ofenzívy nedosáhli útočníci žádných pozitivních výsledků a se ztrátami se stáhli.

Na směru Avdijivka nepřítel střílel z hlavňového, raketového dělostřelectva a tanků u Avdijivky, Marinky, Alexandropolu, Pešek, Pervomajského a Opytného.

Vedl ofenzívu ve směru Lozovoe - Pervomaiskoe, neměl úspěch, stáhl se.

Na novopavlovském a záporožském směru se nepřítel brání obsazeným oblastem. Ostřeloval oblasti osad Novoselka, Novomichajlovka, Bogojavlenka, Stěpnogorsk, Ševčenko, Burlatskoje, Železnodorožnoje, Guljaj-pole, Lukjanovskoje, Preobraženka a Poltavka.

Prováděl letecký průzkum bezpilotních letounů u Poltavky, Guljaj-pole, Malinovky, Zelenij Gaj, Ščerbakova a Novojakovlovky.

Pokusil se provést útočné operace ve směru Jegorovka - Ševčenkovo, ale neměl úspěch, a tak se stáhl.

Na Južnobugském směru nepřátelská vojska soustředila své hlavní úsilí na udržení obsazených oblastí a omezení akcí ukrajinských obranných sil.

Útoky byly zaznamenány u osad Nikolajev, Stepnaja Dolina, Luč, Posad-Pokrovskoje, Galicinovo, Alexandrovka, Mirnoje, Širokoje, Kvitněvoje, Kiselevka, Kobzarcy, Pervomajskoje, Kavkaz, Murachovka, Andrejevka, Osokorovka, Ivanovka a Trudoljubovka.

Nepřítel zahájil letecké útoky v okolí Bělé Krynice, Blagodatného a Chutorské Balky.

Prováděl letecký průzkum bezpilotních letounů v oblastech osad Bělogorka, Lozovoe, Pervomajskoe, Aleksandrovka, Trudoljubovka, Osokorovka a Ivanovka.

Podle dostupných informací jsou k použití vysoce přesných zbraní připraveny dva nosiče řízených střel s plochou dráhou letu.

Věříme v ozbrojené síly Ukrajiny! Společně zvítězíme! Sláva Ukrajině!


*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 18. srpna 2022

Dobré ráno všem!

Bitevní pole na Ukrajině jsou už zhruba měsíc vlastně "nečinná" - ve smyslu (v rozporu s poměrně častými tvrzeními), že ani jedna ze stran nedokáže dosáhnout žádného významnějšího pokroku - ale pojďme se podívat, co a kde se děje a zda jsou nějaké významné "novinky".

Začnu diplomatickým plánem, protože něco jako "zpráva dne" posledních dnů byl velký článek ve Washington Post, který Zelenskému vyčítal, že odmítl brát hrozbu ruské invaze dostatečně vážně, a tím pádem nepřipravil Ukrajinu na tuto válku. Zdá se tedy, že se tamní novináři ve Washingtonu přidávají k rostoucí armádě Ukrajinců, kteří z toho viní Zelenského...

Bezpochyby "i" Zelenskij "přiznal", že hrozbu bagatelizoval: prý se snažil zabránit panice a zhroucení ukrajinské ekonomiky. Situace je tedy taková, že "no, nemusíme ani říkat, že s odstupem času není pochyb o tom, že americká rozvědka měla pravdu, a není pochyb o tom, že Zelenskij se mýlil - nebo přinejmenším o tom, že se mu nepodařilo včas zmobilizovat ZSU a přivést ji na pozice".

Přesto jsem Rakušan a mám na to všechno trochu jiný pohled.

Uvědomte si prosím, že my Rakušané, ačkoli jsme "důsledně neutrální", máme nejen plné ruce práce se zametáním pod koberec všech afér způsobených idioty v našich ozbrojených silách, zpravodajských službách a politice, kteří se nechávají uplácet od Bláhy v moskevských bahenních fondech, ale sídlí u nás i jedna z největších základen NSA v Evropě.

Proto považuji za svou povinnost připomenout našim transatlantickým....spojencům, že po dvaceti letech žvástů o "iráckých zbraních hromadného ničení", "pokroku a zlepšení situace v Afghánistánu", volbách fašisty za prezidenta, nekonečném snění o "levicovém/marxistickém převzetí moci" a podobných.... koncem loňského a začátkem letošního roku už americké zpravodajské komunitě prostě nezbyla žádná důvěryhodnost.

Velké překvapení, že...?

Navíc jsem vždycky pro to, aby se bralo v úvahu, že všichni lidé jsou si rovni. Pokud tedy NSA může vynakládat více peněz a času do špionáže nás všech a našich ekonomik, než do lovu teroristů, posledních 20 let, pak je právem naší zpravodajské služby zde v EU - a zejména v Rakousku (a Německu), aby se zabila, když se snaží překonat ji, a CIA, a DIA v tom, že je zneužívána pro politické účely a korporátní zájmy. A ještě: proč by naši zkorumpovaní politici měli lépe využívat zpravodajské služby, které jim jsou poskytovány, než zkorumpovaní politici v USA?

Pokud si tedy americká oligarchie může platit své rozvědky, aby šířily sci-fi o "Saddámových mobilních biolaboratořích" a o tom, že "v Afghánistánu je všechno v pořádku", proč by si naše oligarchie - která zůstává až po uši v posteli s Putinovým plynem a ropou a/nebo stále sní o něčem, co připomíná časy a moc Rakouska-Uherska - nemohla zaplatit naši HNA (a německou BND), aby dospěla k závěru, že "Putin by nikdy neudělal něco tak iracionálního" (jako je napadení Ukrajiny)?

Uvážíme-li to, pak se nelze divit, jestliže byl ředitel BND 24. února v Kyjevě "přistižen se spuštěnými kalhotami", zatímco byl zaměstnán přesvědčováním Zelenského, že Putin nezaútočí. Jediné překvapení je, že ho nedoprovázel ředitel HNA..... A proč by pak HNA měla přestat "klikat na like", kdykoli VSRF obsadí další z ukrajinských dvorů? Naopak je spíše překvapivé, že oba přestali očekávat brzký pád ZSU - a, no, s ohledem na to všechno se nelze vyhnout závěru, že uplatnění odpovídajícího vlivu na "jisté lidi dále na východě" bylo prostě nevyhnutelné. A když pak někdo jako Zelenskyj dostane přinejmenším stejně "ne, nedostane", jako "ano, dostane"... povzdech... doufám, že už jste pochopili, o co jde...

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

Po sérii samovznícení na různých ruských leteckých základnách a muničních skladech na okupovaném Krymu podle RUMINTU VKS evakuovala přeživší letadla z AB Saki. Ale nebojte se: impérium úder oplatilo. Ve velkém stylu a módě. Včera dopoledne nasadily Tu-22M3 VKS dva Kh-22, aby zasáhly Zatoku jižně od Oděsy. Vedle toho, že je to jakési potvrzení toho, že VKS už nemá téměř žádné zásoby Kh-22 (tyhle dva museli najít v nějakém koutě Klyuchi AB, na Kamčatce nebo někde dál na severu...): Keystone cops prohlásili, že zabili "přes 300 ukrajinských ozbrojenců". Hádám, že to je potvrzení toho, že slovník tam dneska zahrnuje i takové termíny jako 'militantní ukrajinské děti' a 'extremističtí ukrajinští důchodci' - pak prostě netuším, na co jiného se tam měli zaměřit.....

Stejně 'vojensky důležité' byly i údery Kh-59 na Mykolajiv: včera se k demolici Černomořské národní univerzity Petra Mohyly ('militantní univerzity'?) přidaly dva. Objevily se zprávy, že další zasáhl něco v přístavu, ale nepodařilo se najít žádné podrobnosti.

BITVA O DONBAS

Charkov...v posledních dvou dnech bylo město zasaženo silněji než před několika týdny. Včera bylo zabito nejméně 8 osob a 18 zraněno; další civilní oběti byly hlášeny dnes ráno. Klíčoví policisté v Moskvě dokonce nasadili řízenou střelu Kalibr, která zasáhla ("militantní") obytný dům v Saltivském okrese, a pak zasáhla i ("militantní") ubytovnu...

Pokud jde o to, kdo co drží: frontová linie je mezitím silně opevněná oběma stranami a vede od Sosnivky přes Prudjanku, Dementiivku (obojí v držení Ukrajinců), k Velkým Prochodům (země nikoho) přes Malou Veselou, Ternovou až k Rubižnému (vše v držení Rusů).

Jihovýchodně od Charkova minulý měsíc Rusové překvapili Ukrajince, když postoupili z Čkalovska přes Novou Hnyjcy do Hrakove. Ukrajinci je zastavili až v Rtyščivce. Od té doby Rusové ostřelují Bazalivku a Lebjaže. To je pro Ukrajince nepříjemné, neboť je Rusové zatlačili zpět na hranici účinného dostřelu M777 do Kupjanska.

Izium....severozápadně od města se Ukrajincům (což je: 3. tanková brigáda, vybavená T-72) nedařilo v oblasti Balaklije, posledních několik týdnů. Ztratili tam několik vesnic. Což posiluje můj dojem, že ukrajinským tankovým brigádám se v této válce obecně moc nedaří. Přinejmenším se zdá, že jak výsadkové, tak mech. brigády ZSU si vedou mnohem lépe než tankové jednotky. Právě teď nevím přesný důvod: jistě, útvary jako 3. a 4. tanková byly "teprve nedávno" (viz: od roku 2019) reformovány ze stavu záložníků na regulérní. Nicméně z hlediska dělostřelectva mají všechny obsahovat stejný počet děl a několik raketometů.

Proč vznikl tento dojem? Inu, zatímco 3. tankový má své problémy s udržením fronty o šířce 4-5 km jihovýchodně od Charkova a severně od Iziumu, jižně od Iziumu 93. mech rozbil další ruskou BTG, když tato vjela mezi Virnopillya a Brazhivka do útoku na Nova Dmytrivka, poslední dva dny. Jihovýchodně od Iziumu: poté, co byla VSRF vytlačena z Dovhenke (tj. bylo jí zabráněno se tam vrátit, v důsledku protiútoku 93. Mech, koncem minulého měsíce), těží všude kolem. Dále na jihovýchod: zříceniny Krasnopillya, Bohorodičné a Tetjanivka jsou bezpečně v ukrajinských rukou (Rusové byli skutečně vytlačeni a od všech tří vzdáleni). Podívejte se na mapu: to je jako sektor o délce něco kolem 30 km, ve kterém už celý měsíc řádí jediná mech. brigáda. Samozřejmě zůstává neznámá masa detailů, ale můj nejkonzervativnější odhad je, že během tohoto období 93. demilitarizovala celkem tři ruské BTG - a to výměnou za 1 (v písmenech: jedno) BMP potvrzené jako zničené.

Siversk... na rozdíl od oznámení/očekávání různorodých expertů (kteří tvrdili, že Zalužnyj požádal Zelenského o povolení zcela se stáhnout z oblasti severovýchodně od Slovjanska a Bachmutu) se tamní fronta zdá být již několik týdnů stabilní. Jisté je, že Rusové neustále sondují a provádějí "průzkum v plné síle", ale 10. horská a dvě brigády TD zřejmě nemají žádné problémy s udržením pevných pozic. Dál na jihu je to lil trochu jiné.

Obrázek
.... "Nejmodernější" hlavní bojové tanky T-62M "armády DNR", jak je vidět v oblasti Severodoněcku...

Bachmut....začneme Soledarem....po většinu posledních 4-5 týdnů se Rusové probíjeli přístupy k této vesnici, silně opevněné praporem 80. výsadkové brigády. Už dávno jsem ztratil přehled o tom, kolikrát ji prohlásili za dobytou. Včera se ukázalo, že oni - což je: nejméně jedna PMC BTG - teprve teď, "konečně", dosáhli jihovýchodního okraje, kde se bojuje stylem dům od domu. Pod silným tlakem jsou i ukrajinské pozice v Bachmutsku (držené jednou z ukrajinských dobrovolnických jednotek) dále na jih.

V Bachmutsku se 58. motorizované pěchotě podařilo zastavit ruský postup na východní okraj města, a to zhruba před dvěma týdny.

Dále na jihu, v Zaitseve a Kodemě, je již nejméně týden pod silným tlakem 72. mech. jednotka. Myslíte, že Rusové si nárokovali dobytí Zaitseve už asi 4-5krát, ale skutečně samotné zajištění Vershyny pro ně zůstává velkým problémem. Jinými slovy: vyhlídky na rychlý ruský postup na Bachmut a dál jsou v tuto chvíli dost mizivé.

LOC... jak jsem naznačil ve svých shrnutích o bojích na začátku tohoto měsíce, udržet staré frontové linie v Doněcké oblasti nebyla pro Ukrajince v posledních týdnech žádná "legrace". Rusové ostřelovali a napadali místa jako New York/NIu York, Avdijivka, Pisky, Krasnohorivka, Marinka atd. opravdu 'jako o život'. Nyní se první dvě jmenované stále drží. Problém je, že Rusové mezi ně vráží klín: zajistili Novoselivku Druha, minulý týden pak obsadili Opytne.

Dál na jihu, severní Pisky se mezitím zdají být zemí nikoho (tj. 56. mech byl konečně vytlačen z místa), ale útoky na Vodyane a Nevelske byly odraženy od vás.

Obrázek
Vzhledem k výskytu T-72B3 - jako je tento - v oblasti Písku se zdá, že VSRF si zde chtěla nárokovat svůj díl úspěchu.

Přinejmenším stejně znepokojivá je situace v Novomychalovce: od doby, kdy Rusové zajistili Solodke, je nyní místo napadáno ze dvou směrů (východního a jižního), nikoliv pouze z jednoho. Separatisté navíc zcela jistě dosáhli silnice spojující Novomychalivku s Pavlivkou dále na jihozápad. Jinými slovy: zdá se, že prošli nejlepšími ukrajinskými opevněními v této oblasti.

AFAIK tento sektor drží ukrajinský 53. mech, který - podle paměti - utrpěl značné ztráty už na přelomu února a března. Jistě, je to velká formace (čtyři mech. prapory, minimálně jeden tankový prapor a protiletadlový prvek dokonce obsluhuje Tungusky), ale je v neustálých bojích už půl roku a nikdy nebyla výrazně posílena (natolik, že pochybuji, že má nějaké M777 nebo má dostatek bezpilotních prostředků): nebo, pokud vůbec, pak s pomocí všech T-72, které mezitím ukořistila. Jinými slovy: je načase, aby GenStab-U začal "něco dělat, tam dole" - místo aby tuto oblast ve svých hlášeních ignoroval.

Jižní Záporoží... nic moc zpráv - kromě toho, že Rusové zaminovali přístupy ke všem vesnicím podél fronty.

Melitopol....Ruské velitelství a sklady ve městě jsou zasahovány s takovou pravidelností a VSRF trpí takovými ztrátami a jejich vojenské orgány jsou si tak jisté svou schopností udržet kontrolu nad městem, že mezitím distribuují letáky s radami, jak přežít údery HIMARS.

Cherson... povzdech... Ukrajinské dělostřelectvo - mezitím posílené o Švédskem dodané FH77 - ostřeluje Rusy tak silně, že podle RUMINTu byly vyřazeny všechny poslední neporušené mosty přes Dněpr a 49. CAA i XXII AC stáhly svá velitelství na východní stranu, mezitím.... a že všechny ruské protiútoky na ukrajinské "předmostí Bilohirka" (jižně od Davydivského mostu) byly s velkými ztrátami odraženy.

Obrázek
FH77 je pro VSRF "velmi špatnou zprávou", verze dodaná Ukrajině je nejen samohybná (instalovaná na nákladním automobilu Volvo, jako na této fotografii): má hlaveň ráže 52, což znamená, že může vrhat řízené střely Excalibur na vzdálenost 60 km - a to s rychlostí palby 8-9 ran za minutu.

Ale na druhé straně se Ukrajincům za nějaké 3-4 týdny také nepodařilo dosáhnout žádného úspěchu: skutečně, mezitím mám dojem, že - zejména v oblasti Bilohirky - obě strany nadále "trvají na investici do neúspěchu".

Zdroj: https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... fbe48cccb9
Překladač: https://www.deepl.com/translator
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11572
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Pokračování o letecké válce na Ukrajině z dílny Radima Špalka/czechairforce.com

http://czechairforce.com/news/letecka-v ... ovi-2-dil/
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“