Koncept odporu ROC (Resistance Operating Concept)

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Koncept odporu ROC (Resistance Operating Concept)

Příspěvek od Rase »

Depositphotos_212060204_L-1.jpg

Strategie vytvořená k boji proti silnějšímu nepříteli

Ukrajina v boji proti Rusku úspěšně využívá strategii odporu vyvinutou americkými speciálními jednotkami pro boj s mnohonásobně větším nepřítelem. S odvoláním na americké a evropské představitele o tom informoval server CNN. Koncept odporu přezdívaný ROC (podle anglického Resistance Operating Concept) vznikl roku 2013 v reakci na rusko-gruzínskou válku, které se odehrála pět let předtím. Slouží jako plán pro menší země, které čelí většímu sousedovi a potřebují se účinně ubránit. Cílem je do odporu kromě armády zahrnout i civilní populaci, která funguje v koordinaci s ozbrojenými složkami. Zmíněný koncept zahrnuje násilné metody jako použití zápalných láhví nebo žhářské útoky, ale funguje zčásti i díky nenásilnému odporu. Ukrajinská vláda na začátku invaze například vytvořila webové stránky, na nichž popisuje možnosti zapojení: bojkot masových akcí, stávky, nebo dokonce využití satiry a humoru. Cílem je podrýt autoritu proruské správy okupovaných ukrajinských území i připomenout obyvatelům těchto oblastí svrchovanost Ukrajiny. ROC také Ukrajině pomáhá utvářet svůj mediální obraz na Západě a získat vyšší podporu spojenců. Širokou popularitu na sociálních sítích si tak například získala videa ukrajinských úderů na ruské tanky s hudebním podkresem nebo záběry ukrajinských vojáků zachraňující zatoulané domácí mazlíčky. "Záměrně či nezáměrně se i toto stalo součástí odporu," píše CNN a dodává, že tato videa pomohla Ukrajině vylepšit si obraz v západních médiích. V souladu s taktikou vystupuje podle americké televize i ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, který stojí "v čele odporu". Je to patrné z jeho nočních projevů, vystoupení a proslovů v zahraničí, návštěv vojáků v blízkosti fronty a tak dále.
O strategii odporu mělo od jejího vzniku zájem zhruba 15 zemí, které do určité míry podstoupily ve věci výcvik, uvedla Nicole Kirschmannová, mluvčí velení SOCEUR. Nejdřív měly skutečný zájem projevit jen Estonsko, Litva a Polsko, po ruské anexi Krymu ale zájem "rapidně" vzrostl. Doktrína podle zdrojů CNN není univerzální. Pro každou zemi se zvlášť upravovala na míru tamnímu obyvatelstvu, geografii a schopnostem. Cílem konceptu není vytvořit nebo podpořit povstání proti okupačním silám, ale "vybudovat vládou schválenou sílu, která bude provádět akce proti okupantovi s cílem znovu nastolit suverenitu", podotkla CNN. Podle Kevina Stringera, který vedl tým lidí vytvářejících strategii, byly informace o existenci doktríny i jejích charakteristikách zveřejněny úmyslně. Samo o sobě to podle něj má fungovat jako odstrašující prvek pro agresora. Detaily plánů a doporučení, jež z doktríny vyplývají pro jednotlivé země, jsou přísně tajné.

Zdroj:
https://smallwarsjournal.com/blog/how-u ... nst-russia
https://www.hsdl.org/?abstract&did=838149
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... eho-212603

UKRAINE-RUSSIA-9-3-1645850596.jpg
_123435958_gettyimages-1238616755.jpg
Ukraine-soldier-plays-guitar-800x450.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Koncept odporu ROC (Resistance Operating Concept)

Příspěvek od Rase »

Překlad ruských stránek popisujících ukrajinskou taktiku "izolace" vybraného úseku fronty. Ve zkratce - neustálé pozorování drony, ve vzduchu je jich několik, ve dne normální a v noci s termokamerami. Zjištění ruských pozic a hlavně pohybových tras. Na ty se následně zaměří střelba. Ukrajinci ostřelují klidně i jednotlivé vojáky. Důsledkem je strach rusů se pohybovat a zůstávají zalezlí v dírách. Zásobování kolabuje, do předních linií se nedostává. Po pár dnech ostřelování, bez vody, s vybitými baterkami ve vysílačkách, opouští přední pozice i zkušení vojáci. Rusové se bojí, že tuhle taktiku aktuálně trénují Ukrajinci na vybraných úsecích fronty a spustí jí následně všude.

https://twitter.com/wartranslated/statu ... 5762869249

ap23011644746048_custom-f9dc234363da7ad5edb3fb411ff5e7348b309faa-s1100-c50.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Organizace, taktika, strategie“