Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.


#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den205 #aktuvalka

Analýza dvěstěpátého dne invaze na Ukrajinu 16.09.2022

Oskilská fronta: Poté, co včera ukrajinské síly osvobodily Studenok, severně od Svjatohirsku, dnes zajistily i nedaleké Sosnove, ze kterého se okupanti stáhli už včera. Nyní je více než jisté, že ukrajinské síly operují i na východním břehu Oskilu. Vojáci jednotky Kraken natočili video na východní straně Kupjansku u kupjanského masokombinátu. Informaci o opuštění města ruskou armádou potvrzují i ruské zdroje. Navíc ukrajinští ženisté přes řeku postavili pontonový most u Dvoričné a kontrolují minimálně část silnice P-79. Z toho usuzujeme, že se Rusové stáhnou minimálně o 15-20 kilometrů za řeku, aby nebyli v dostřelu ukrajinského dělostřelectva.

Lymanská fronta: Ukrajinci stále útočí na Lyman a Jampil. Tyto útoky příliš územních zisků nepřinesly, ale nutí Rusko použít své operační zálohy. Mezitím se zbývající ukrajinské jednotky přesouvají na sever a západ od Lymanu ve snaze město obklíčit. Lyman je celkově velice dobrá obranná pozice a její obklíčení by výrazně usnadnilo jeho osvobození. Vzhledem k tomu, že na severu ukrajinské síly překročily řeku Oskil je podle nás obklíčení města jen otázkou času.

Bachmutská fronta: Ruské síly provedly protiútok u Bilohorivky a nejspíše se jim podařilo zatlačit obránce a obsadit část města. Posilněné ruské síly v okolí Bachmutu se pokusily postoupit směrem k městu, byly však odraženy. Další útoky Rusů byly odraženy u Zajceve, Odradivky i Vesele Dolyny. Někteří komentátoři se domnívají, že Rusko dříve nebo později upustí od pokusů dobýt Bachmut. Snaží se o to již několik měsíců a zatím se prakticky nedostali do města.

Budovou “Generální prokuratury” tzv. Luhanské republiky dnes otřásl silný výbuch, v jehož důsledku zemřel “generální prokurátor” Sergej Jorenko a jeho zástupkyně Jekatěrina Steglenková.

Doněcká fronta: V okolí okupovaného Doněcku došlo ke dvou ruským útokům na ukrajinské pozice. Okupanti zaútočili na Avdijivku a Novomychajlivku, byli však se ztrátami odraženi a museli se vrátit na výchozí pozice.

V okupovaném Berďansku dnes zemřeli na akutuní gesto dobré vůle kolaboranti Oleh Bojko a jeho manželka. Bojko byl vedoucím vojensko-civilní správy a jeho žena vedla komisi pro vykonání referenda o připojení k Rusku.

Chersonská fronta: Navzdory informačnímu embargu je zřejmě, že Ukrajinci nadále tlačí na okupanty, i když zde nejsou tak viditelné zisky jako v případě operací u Charkova. Ukrajinské Ministerstvo obrany prohlašuje, že jeho jednotky vstoupily do Sofijivky na pobřeží Dněperské zátoky, což by znamenalo odříznutí ruských sil v osadách Šyroka Balka a Stanislav. Pokud je to pravda, bylo by tak možné obejít ruskou obranu v Tomyna Balce a vpadnout Rusům do zad v Čornobajivce.

V Chersonu dnes došlo k údajnému raketovému útoku na administrativní budovy okupační správy. Podle Kirilla Stremousova byla ostřelována i jeho kancelář. Došlo ke zranění a podle některých informací i k úmrtí úředníků. Některé naše zdroje ale tvrdí, že může jít o ruskou provokaci. Stremousov sám byl v tu dobu mimo oblast útoku. Obyvatelé Nové Kachovky tvrdí, že ruské síly rozmisťují na Dněpru pontonové čluny ve snaze postavit most přes řeku. Zásobování vrtulníky a loděmi zjevně není dostačující.

Moscow Times napsalo, že obrovské schodky z letních měsíců kompletně smazaly přebytky, které vykazovala ruská ekonomika na začátku roku. Z části jsou na vině obří finanční injekce, které jsou pumpované do válečné snahy na Ukrajině, zbytek je podle deníku způsoben těmi údajně nefunkčními sankcemi. Ruská ekonomika by se měla připravit na 10% snížení výdajů, ovšem finance jdoucí do armády budou narůstat. To bereme jako potvrzení, že Rusko přechází na válečnou ekonomiku.

Čečenská bábka, Ramzan Kadyrov, včera vyzval ruské gubernátory, aby spustili lokální mobilizaci. Řekl to pravděpodobně z důvodu, aby nevole za vyhlášení všeobecné branné povinnosti nepadla na hlavu Putina. Podle Kadyrova by omezená mobilizace tisícovky lidí v každém federálním regionu přivedla na frontu 80 000 vojáků. Námořnící v tancích se tedy neosvědčili.

Včera v Rusku hořelo v Norilsku, v areálu důlní společnosti Norilsk Nickel, v Kursku a ve Vajuki v Belgorodské oblasti. Rusové jsou ohledně požární bezpečnosti nepoučitelní.

Objevily se informace, že gruzínská armáda se pohybuje u hranice Jižní Osetie, kterou v současné době, podobně jako Doněckou a Luhanskou oblast na Ukrajině, okupuje Rusko. Zda je možné, aby gruzínská armáda podnikla kroky k navrácení území, netušíme, ale je jasné, že to přidělá další vrásky na Putinově čele.

Třešnička? Moskva varovala Washington, že pokud dodá Ukrajině střely dlouhého doletu, překročí tím pomyslnou červenou čáru a bude považovat Spojené státy za přímého účastníka konfliktu. Po kolikáté letos? *zív*

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663368390271.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 16. září 2022: východní Charkov

Od mé poslední "aktualizace" války na Ukrajině uběhl zhruba týden, a tak je toho dnes vlastně hodně, co je třeba zhodnotit a nahlásit. Na víc mi však chybí čas: a tak, i když sepisuji nejdůležitější události, dovolte mi, abych se ještě dnes večer zaměřil na východní Charkov.

V této souvislosti se opět pokusím zrekonstruovat ukrajinskou ofenzívu ve východním Charkově, probíhající mezi 4. a 12. zářím. Důvodem je to, že na jedné straně šlo o velmi účinnou operaci, která zasadila těžký psychologický úder celému Rusku a jeho ozbrojeným silám a osvobodila velký kus Ukrajiny; na druhé straně zas nešlo o tak drtivý direkt vůči VSRS, jak mnozí tvrdí. Především však vysvětluje, co se na Ukrajině od té doby děje.

LEVÝ HÁK U BALAKLEJE

Operace začala diverzními akcemi: mezi 1. a 4. zářím ukrajinské síly překročily Siverský Doněc severně od Slavjanska, aby osvobodily Ozerne a Jampil (první z nich byl osvobozen, ale druhý je stále pod ruskou kontrolou). Když ruská 1. gardová tanková armáda (1. GTA) - rozmístěná severozápadně od této oblasti - znovu zaměřila svou pozornost tímto směrem, našli Ukrajinci úsek fronty, kde dělostřelectvo VSRF nebylo přítomno v dostatečném počtu: na západním křídle 1. GTA. Rychle soustředili prvky ze čtyř nebo pěti brigád a koncem 4. září prorazili nepřátelskou frontovou linii u Vrebivky. Odtud během dopoledne 5. září obklíčily Balakleju: ruská posádka uvnitř tohoto města se držela, zatímco VDV se soustřeďovala k protiútoku od Volochivského Jaru, to, co se dělo dál, se zdá být kombinací "setrvačnosti" a typického de-centralizovaného stylu velení ZSU. 'Místo' postupu od Balakleje směrem na východ, například na Vesele, se Ukrajinci hnali na severovýchod. Případně je možné, že si Ukrajinci vybrali právě tuto trasu, protože mohla představovat něco jako 'hranici' mezi oblastmi odpovědnosti 20. gardové kombinované armády (20. GAKA; sever) a 1. GTA.

Ať tak či onak, slabá BTG VDV - možná něco jako "intervenční rezerva" 20. GCAA - ve Volchiv Jaru byla zasažena klešťovým útokem a překonána. Ukrajinci se pak hnali směrem na Ševčenkove, čímž se zhroutila celá frontová linie 20. GCAA západně a severozápadně od tohoto místa (zhruba mezi Bazaliivkou na severu a Ivanivkou na jihu). To otevřelo cestu dalším jednotkám ZSU, aby se připojily k ofenzívě postupem po ose západ-východ, a způsobilo masový útěk Rusů (a mnoha ukrajinských Putinových fanoušků) z oblasti podél silnice P07 a severně od ní). Do 7. září byli Ukrajinci již na západním okraji Kupjanska a Senkove na řece Oskil. O den později se přiblížili k Bachtynu a poté k Oskilu ze severu.
Obrázek

Právě v této oblasti - mezi Izyumem, Oskilem, Kamjankou a Studenokem - došlo k rozhodujícímu střetnutí této ofenzívy, protože, alespoň jak jsem pochopil, jejím skutečným cílem bylo obklíčení 1. GTA, jejíž masa byla rozmístěna jižně a jihovýchodně od Izyumu. Zpočátku měli Ukrajinci příliš málo sil na útok na Izyum a byli přítomni pouze severovýchodně od tohoto města: trvalo jim až do 8. nebo 9. září, než zajistili oblast Vesele. Dále na východ je zpomaloval nedostatek silnic a nerovný terén, a než se jim podařilo dosáhnout Kamjanky, bylo 9. září pozdě. To bylo asi maximum možného, neboť místo bylo drženo daleko početnějšími ruskými silami. Podobně jednotky ZSU rozmístěné podél fronty mezi Bražikivkou, Dovhenke a Svjatohirskem nemohly prolomit frontu 201. vojenské základny (něco jako motostřelecký pluk). Ukrajinské jednotky dále na východě sice zahájily útok třemi směry na Lyman, ale nepodařilo se jim toto město zajistit.

Nicméně v kombinaci se zhroucením frontové linie severozápadně od této oblasti a pádem Balakleje tento krok znervóznil jak Putina, tak ministerstvo obrany a GenStab v Moskvě a Jižní OSK, a ti nařídili stažení 1. GTA.

Čistým výsledkem toho bylo, že mezi 9. a 12. zářím se 1. GTA mohla stáhnout z Izyumu, přes Kamjanku a Studenok do oblasti mezi Pisky-Radkivski na řece Oskil, Svatove na severovýchodě a Lyman. Pravděpodobně za sebou nechala přes 100 tanků a dalších obrněných bojových vozidel, ale - a to je důležité - úspěšně evakuovala masu svého dělostřelectva. Přinejmenším je už teď jasné, že Ukrajinci ukořistili jen asi 20 ruských děl, z nichž většina byla ve velmi špatném stavu (opotřebované hlavně a další problémy).
Obrázek

Dalším důležitým momentem bylo, že zhroucení pozemních pozic donutilo Jižní OSK vrhnout VKS do boje jako "hasičskou brigádu": místo konzervativních útoků "sprejuj a modli se" neřízenými raketami na předem vybrané souřadnice z "bezpečné" vzdálenosti nasadila k přímým útokům letouny Su-25, Su-34 a bitevní vrtulníky. Ty zpočátku směřovaly především na postupující ukrajinské kolony. To se ukázalo jako všechno jiné než snadné kvůli špatnému situačnímu povědomí na ruské straně: ruský systém průzkumu a distribuce informací se zhroutil a oni nevěděli, kde jsou vlastní jednotky a kde Ukrajinci. Některé stíhací bombardéry zasáhly vlastní síly a - vystaveny celému spektru ukrajinské protivzdušné obrany (od útočných pušek a kulometů až po těžší systémy SAM, jako je Buk M1) - přesnost jejich pilotů velmi utrpěla. Především se zdá, že VKS během této operace utrpěly ztrátu asi 10 letadel a vrtulníků (přesné počty zůstávají nejasné, protože byli zajati pouze 1-2 ruští piloti a pátrání po všech troskách stále pokračuje).
Obrázek
Záběr z videozáznamu, na němž je zachycen zásah MANPAD na Su-25 VKS v Kupjanské oblasti (bílá kouřová stopa v pravém středu záběru), 7. září 2022.

FRONTA U OSKILU

Celkově měla tato operace jeden důležitý vedlejší produkt: nejenže způsobila rozchod 20. gardové CAA nebo donutila 1. GTA ke spěšnému ústupu, ale přiměla Putina k vydání rozkazu k všeobecnému stažení všech ruských a separatistických sil z oblastí severně od Charkova. Ty byly naopak urychleně přesměrovány na východní Ukrajinu: tímto způsobem se 20. GAA podařilo vytvořit novou frontovou linii podél řeky Oskil, zhruba od Dvořičné na severu po Pisky-Radkivski na jihu.

To znamená, že operace byla pro Ukrajinu příjemným úspěchem, jehož výsledkem bylo osvobození většiny Charkovské oblasti spolu s Izjumem a západní částí Kupjanska. Jistě, Rusové měli stále pod kontrolou železnici spojující Bělgorod s Kupjanskem a Severodoněckem, ale celý její úsek od ruských hranic na severu dolů ke Kupjansku byl nyní v dosahu i ukrajinské minometné palby. Tj. tuto trať již nebylo možné používat k přepravě zásob pro ruská vojska na Ukrajině.

V kombinaci s osvobozením východní Charkovské oblasti to byla pro Ukrajinu pěkná morální vzpruha, která donutila i Rusy uvědomit si, že ZSU je schopna se jim vyrovnat: ba dokonce donutila některé v Moskvě dojít k závěru, že tuto válku nemohou vyhrát. A konečně se zdá, že tato operace byla potvrzením toho, že ZSU získala i strategickou iniciativu.

Putin je však i nadále odhodlán v této válce pokračovat, je i nadále odhodlán "alespoň" zajistit si kontrolu nad Luhanskem, Doněckem, jižním Záporožím, Krymem a Chersonem a stále více vyhrožuje potrestáním Ukrajiny. V jeho prospěch hovoří skutečnost, že navzdory masivní porážce a narůstajícím problémům s morálkou svých jednotek si VSRF zachovala (obrovskou) početní převahu v dělostřelectvu. Nepřekvapí, že historky o tom, že ministerstvo obrany v Moskvě zastavilo další nasazení jednotek na Ukrajině, jsou snůškou nesmyslů a ruské PMC, VSRF a separatisté nejenže "stále bojují", ale hodlají bojovat i nadále. Tato válka bude trvat ještě dlouho...

NOVÝ ÚTOK

Po několikadenní operační pauze - nutné k přeskupení, odpočinku a doplnění zapojených jednotek, ale také k přísunu posil - a po sérii dělostřeleckých soubojů v oblasti Kupjanska udělala ZSU to, co považuji v této situaci za nejlepší: znovu zahájila ofenzívu, a to včera.

Soudě podle ruských hlášení překročila řeku Oskil v oblasti Dvořičné a postupovala na východ a na jih. Ať už z tohoto přesunu (tj. vjetím do týlu ruských linií dále na jih), nebo v důsledku dalšího překročení Oskilu, měli Ukrajinci prorazit frontovou linii 20. GAA a osvobodit i východní stranu Kupjanska.

Rusové totiž hlásí o rychlém ukrajinském postupu ve směru na Borovou - což je 50 km jižně od Kupjanska, na východní straně Oskilu -, o překročení řeky Oskil ukrajinskou 66. motostřeleckou rotou a RUMINT má informace, že to, co zbylo z 20. GCAA, je mezitím na ústupu ve směru na Troické na severu a Svatove. Pokud je to pravda, další frontová linie bude někde na západní "hranici" Luhanské oblasti.

Konečně ukrajinské síly rozmístěné v oblasti mezi Oskilem (město) a Bohorodičným měly dnes překročit jižní část řeky Oskil a donutit 1. GTA ke stažení ze Studénky.

Na druhou stranu všechny ukrajinské útoky na Lyman (vedené nejméně ze tří směrů), zůstaly zatím neúspěšné.

Tolik pro dnešní večer. Doufám, že si v příštích dnech najdu více času.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... e7688306e2
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Večerní svodka Ukrajinské armády, 17.9. 2022

Předseda generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Alexander Štupun

Sláva Ukrajině! Dvě stě šestý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou vojenskou invazí pokračuje.

Nepřítel nadále soustřeďuje své úsilí na organizaci obrany a udržení obsazených území, pokouší se zcela obsadit Doněckou oblast a také narušuje aktivní činnost obranných sil v některých oblastech. Ostřeluje naše pozice podél linie dotyku, přijímá opatření k přeskupení vojsk v určitých oblastech, zavádí zálohy a provádí letecký průzkum.

Ruští okupanti ostřelují civilní domy a civilní infrastrukturu, čímž porušují mezinárodní humanitární právo, zákony a zvyklosti vedení války.

Během dnešního dne nepřítel podnikl 4 raketové a 15 leteckých úderů, provedených
více než 20 útoků z vícenásobných odpalovacích raketových systémů na vojenské a civilní cíle na území Ukrajiny.

Zasažena byla infrastruktura více než 30 sídel, včetně Charkova, Severska, Družkovky, Konstantinovky, Nového Yorku, Marinky, Krasnogorovky, Poltavky, Kryvého Rihu, Záporoží, Nikopole, Orechova, Miroljubovky a Očakova. Na celém území Ukrajiny nadále hrozí letecké a raketové údery.

Ve volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila.

Na ostatních směrech nepřítel střílí z tanků, minometů a dělostřelectva, a to::

v Severském směru - v oblastech osad bauby Černihivské oblasti a Chleborob a Kondratovka Sumské oblasti;

v charkovském směru, včetně z území Ruské federace - v oblastech osad Charkov, Kudievka, Hoptovka, Aniskino, Dvurečnaja, Kupjansk, Senkovo, Gorochovatka, Bachtin a Kamenka;

ve směru na Kramatorsk - Jaremovka, Sosnovo, Jarovaja, Svjatogorsk, Ščurovo, Starý Karavan, Ozernoje, Serebrjanka, Raigorodok, Piskunovka, Krivaja Luka, Nikolajevka, Seversk, Verchněkamenskoje, Sporné, Veseloje a Grigorovka;

ve směru na Bachmut - Vyymka, Razdolovka, Bělogorovka, Jakovlevka, Soledar, Bachmutskoje, Bachmut, Veselá dolina, Zajcevo, Odradovka, Nikolajevka II, Majorsk, Nový York, Suchá Balka a Jurjevka.

ve směru na Avdijivku - Veseloe, Avdijivka, Netailovo a Opytne.

Na Novopavlovském, Záporožském a Južnobugském směru nepřítel střílel podél linie dotyku. Palbou bylo zasaženo více než 50 osad, včetně Zeleného pole, Poltavky, Novopolu, Olgovskoje, Železnodorožnoje, Charivnoje, Stepnaja Dolina, Tavrijskoje, Ternovje Pody a Belaja Krinica.

Vzhledem k úspěšným akcím obranných sil na zneškodnění všech přechodů přes Dněpr ve směru na Cherson si útočníci připravují únikové cesty. Tak v oblasti Kachovské vodní elektrárny, pro stavbu budoucího přívozu, zaplavili 9 aut. Zároveň okupační úřady nadále nutí místní podnikatele k platbám v ruských rublech. Provádí týdenní kontroly a hrozí "znárodněním", tedy odnětím, podniků v případě odmítnutí spolupráce s okupanty.

Během dnešního dne jednotky obranných sil odrazily nepřátelské útoky v oblastech osad Bachmut, Zajceve, Pervomajskoje, Nikolajevka Vtoraja a Novomichajlovka.

V Chersonu bylo potvrzeno zničení více než 180 útočníků. Úder byl proveden 10. září na budovu LLC "Alcoresurs", kde se nacházel nepřátelský personál a vojenská technika. Jednotky Rosgvardie a FSB pět dní třídily trosky a vynášely těla mrtvých a snažily se skrýt ztráty.

Během dne letadla obranných sil ' zaútočila na deset oblastí soustředění nepřátelské živé síly a techniky a na tři pozice protiletadlových raketových systémů. Nepřátelské ztráty se upřesňují. Kromě toho ukrajinské jednotky protivzdušné obrany sestřelily jedno nepřátelské bezpilotní letadlo. Raketová vojska a dělostřelectvo způsobily palebné škody na nepřátelském kontrolním stanovišti a muničním skladu.

Důvěřujte ozbrojeným silám! Přibližme společně vítězství! Sláva Ukrajině!

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den206 #aktuvalka

Analýza dvěstěšestého dne invaze na Ukrajinu 17.09.2022

Charkovská fronta: Konsolidace osvobozeného území v charkovské oblasti pokračuje. Ukrajinští vojáci byli potvrzeni ve Volčansku, což je prakticky na hranici s Ruskem. Město samotné bylo Rusy opuštěno hned na začátku protiofenzivy a ukrajinští vojáci se do něj dostali až nyní. Jak už jsme psali včera, Ukrajinci jsou na druhé straně Oskilského rezervoáru minimálně na dvou místech, u Kupjansku a u vesnice Oskil.
Ukrajinské forenzní týmy začaly pracovat na exhumaci mrtvých v hromadných hrobech kolem Izjumu. Podle posledních zpráv v nich leží více než 450 lidí. Vojáků i civilistů. Mužů, žen i dětí. Těla nesou stopy mučení a některé mají svázané ruce za zády. Ruská propaganda začala šířit narativ “Ukrajinci teď najdou Buču 2.0 a obviní z toho nás” už v době, kdy bylo jasné, že se jejich fronta zhroutí, čili poměrně předčasně. Považujeme to za jistou formu doznání, i za předpokladu, že se v hrobech budou skutečně nacházet částečně oběti válečného stavu a ne genocidy.

Oskilská/Lymanská fronta: K ránu začal útok na celou východní stranu této fronty, od Krymky u Svjatohirsku až po Lyman. Je téměř jisté, že Ukrajinci chtějí Lyman obklíčit úplně stejně, jako to udělali Rusové, když ho dobývali. Ukrajinské síly dnes severovýchodně od Slavjansku osvobodily Dibrovou a Ščurove. Ty leží na severním břehu Severního Donce, nedaleko Starého Karavanu. Podle ruských zdrojů na oskilské frontě pokračují těžké boje a to zejména u osady Rubci. To znamená, že Jackivka je pravděpodobně pod kontrolou Ukrajiny a možná již i Krymky. Ukrajina se tedy snaží operovat podél řeky směrem na Borovou z jihu a i ze severu. Jarovou, výchdodně od Svjatohirsku, dnes ostřelovalo ruské dělostřelectvo, z čehož usuzujeme, že ji též drží Ukrajinci. Už včera utichly proruské hlasy vyzývající okupanty v Lymanu k hrdinské smrti a celkově od Rusů přestaly z této oblasti přicházet zprávy.

Bachmutská fronta: Rusové se opět snaží dostat do Bachmutu, jsou však odráženi už na periferiích města. Ruský útok byl odražen u Zajceve. Mikolajivka Druha byla už třetí den ostřelovaná ruským dělostřelectvem i přes to, že vágnerovy "muzikanti" tvrdí, že ji dávno dobyli. Už jsme upozorňovali, že postup který hlásí Vagnerovci směrem Bachmut se nezdá být příliš reálný. Více na jih se Rusové snaží dobýt vlakovou stanici Majorsk, nejsou však úspěšní.

Doněcká oblast: Podle vyjádření starosty Doněcka Alexeje Kulemzina, dnes ukrajinské síly ostřelovaly centrum města, celkem čtyři granáty dopadly na budovu městské správy. Podle proruských zdrojů mělo dojít i ke ztrátám na životech civilistů. Dále zde z ruské strany proběhl neúspěšný útok na Avdijivku, Pervomajske a Novomychajlivku.

Záporoží: Ukrajinští partyzáni odpálili v Melitopolu železniční trať, která spojuje Ukrajinu s Krymem. Tím došlo k efektivnímu přerušení dodávek zásob, munice, PHM a posil ze základen ležících na okupovaném poloostrově. Došlo také k přerušení rozvodné sítě. Enerhodar, který leží nedaleko areálu jaderné elektrárny, byl v pozdních nočních hodinách ostřelován. Obě strany se z ostřelování navzájem obviňují. Okupační správa oblasti navrhuje, aby se kolaboranti, kteří pod správou pracují, ozbrojovali, aby se mohli bránit. Jak známo, proti explozi vozidla se nejlépe ubráníte nabitou pistolí. Ukrajinské ministerstvo pro reintegraci uvádí, že z okupovaných měst v Záporožské oblasti bylo od srpna evakuováno více než 30 tisíc lidí na západ Ukrajiny.

Záporožská jaderná elektrárna je podle MAAE znovupřipojená k ukrajinské energetické síti. Reaktory jsou stále odstavené, ale pro napájení základních bezpečnostních mechanismů již není třeba záložních zdrojů energie, zejména těch spoléhajících na naftu.

Chersonská fronta: Podle satelitních snímků a zpráv od místních zdrojů okupanti opustili své pozice u Kyselivky. Odchod Rusů zmínili před dvěma dny ruské zdroje a snímky potvrzují prázdné obranné práce na vjezdu do města u silnice M-14. Ukrajinci však zjevně vesnici ještě neosvobodili. Ukrajinské síly dnes zaútočili na Pravdyně a tvrdí, že vesnici osvobodili, bohužel jsme pro toto tvrzení neviděli jediný důkaz. Boje také probíhají o Ternovy Pody. Protože je dnes Den města Chersonu, rozhodli se místní partyzáni udělat okupantům ohňostroj. Z metropole a také z Nové Kachovky zaznělo několik explozí a nad oběma místy se objevily sloupy dýmu. Ukrajinská partyzánská organizace, která si říká Centrum národního odporu dnes publikovala seznam jmen lidí, kteří mají pomáhat s organizováním referenda o připojení k Rusku. V tuto chvíli se z města ozývá střelba a trochu se obáváme, že by mohlo ze strany okupantů dojít k nějakým excesům.

Mykolajivská oblast: Ruské síly minulou noc ostřelovaly město Očakiv, dále pak vesnice Šyroke a Dmytrivka. Je téměř fascinující, že následkem ostřelování zemřel “pouze” jeden člověk. Přímo v samotném Mykolajivu pak dnes SBU zadržela ruského kolaboranta, který měl v telefonu fotografie a videa ukrajinské vojenské infrastruktury. Šéf oblastní vojenské správy Vitalij Kim řekl, že v Mykolajivu by měli zůstat hlavně lidé, jejichž schopností může využít armáda. Pro ostatní by bylo bezpečnější město opustit.

Belgie poskytne Ukrajině velkorážní kulomety, náhradní díly a munici do nich. Ukrajina se rozhodla nakoupit 18 kusů samohybných kolových houfnic RCH-155 přímo od jejich výrobce KMW. První kusy by měla dostat v březnu 2025. Nejde o dodávky zbraní na současnou válku, ale dodávky pro armádu do budoucna. Za dva týdny má začít americký Lend-lease program Ukrajině.

Třešnička: Ruským jednotkám se povedlo zničit první Gepard. Je to pro ně bezpochyby obrovská výhra, protože se nestává často, aby se mohli okupanti pochlubit zničeným západním strojem. Radost z tohoto ohromného úspěchu kazí jedna drobná, nepěkná věc. Zničení Gepardu bylo potvrzeno fotografií, to je pravda, fotka je dokonce ze dvou úhlů. Z boku a pak ještě lehce odzadu. To nám poskytuje možnost podívat se na některé drobné detaily. A ty odhalí, že strojem na fotografii je 2K22 Tunguska, tedy vozidlo ne nepodobné Gepardu, ovšem ruské konstrukce.

Druhá třešnička je dnes nezvykle mířená z Ukrajiny směrem na Rusko. Ukrajinský generální štáb poděkoval ruským vojákům za několik tisíc tun munice, které nechali v Charkovské oblasti, když hrdinně takticky ustupovali. Genštáb se také vyjádřil, že dary od vrahů, marodérů a násilníků nepřijímá a proto je do posledního kusu pošle zpět. Nám nezbývá, než toto rozhodnutí podporovat. Člověk by si neměl přivlastňovat něco, co mu nepatří.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663444830299.jpg
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády, 18.9. 2022

Předseda generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Alexander Štupun

Sláva Ukrajině! Začalo dvě stě sedm dní hrdinného odporu ukrajinského národa proti rozsáhlé ruské invazi.

Nepřítel nadále soustřeďuje své úsilí na pokusy o úplné obsazení Doněcké oblasti, organizaci obrany a udržení okupovaných území, jakož i na narušování aktivních akcí obranných sil v některých oblastech. Ostřeluje pozice našich vojsk podél linie dotyku, přijímá opatření k přeskupení svých jednotek v určitých oblastech, zavádí zálohy a nepřestává provádět letecký průzkum.

Nepřítel pokračuje v ostřelování civilních obydlí a civilní infrastruktury, čímž porušuje mezinárodní humanitární právo, zákony a zvyklosti vedení války.

Za uplynulý den ruští útočníci podnikli 6 raketových a 28 leteckých úderů, provedli více než 90 útoků MLRS na vojenské a civilní cíle na území Ukrajiny.

Zasažena byla infrastruktura více než 30 lokalit. Jedná se zejména o Charkov, Dvurečnou, Kamenku, Krasnogorovku, Novomichajlovku, Neskučnoje, Uspenovku, Miroljubovku, Běljajevku, Vysokopolje a Nikolajev. Nepřítel zasáhl civilní cíle v okolí Záporoží a také města Čugujev a Kramatorsk, kde došlo k civilním obětem. Nadále hrozí letecké a raketové údery na celém území Ukrajiny.

Na volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila.
Na ostatních směrech nepřítel střílí z tanků, minometů a dělostřelectva různých typů, a to::

na Severském směru - v oblasti Guty-Studenecké, Černihivská oblast;

v charkovském směru, včetně z území Ruské federace - v oblastech osad Kazašská Lopan, Hoptovka, Strelečja, Vysokaja Jaruga, Volčansk, Gatische, Budarki, Dvurečnaja, Kupjansk, Kamenka;

směrem na Kramatorsk - Raigorodok, Ozernoje, Piskunovka, Krivaja Luka, Seversk, Nikolajevka, Verchnekamenskoje, Spore a Veseloje;

ve směru na Bachmut - Razdolovka, Bělogorovka, Jakovlevka, Soledar, Bachmutskoje, Bachmut, Veselá dolina, Zajcevo, Odradovka, Nikolajevka II, Mayorsk a Nový York;

ve směru na Avdijivku - Kamenka, Avdijivka, Vodiane, Opytne a Krasnogorovka;
a v Záporožském směru - Kamenskoje, Stěpnoje, Orechov, Guljapolskoje, Bělogorje, Olgovskoje, Temirovka Novoselka, Veliká Novoselka, Neškučnoje, Prečistovka a Ugledar.

Na Južnobugském směru nepřítel střílel podél celé styčné linie. Palbou bylo zasaženo více než 20 osad, zejména Trudoljubovka, Petrovka, Belaja Krinica, Lozovoe, Blagodatovka, Širokoje, Partizanskoe, Ternovyje Pody, Limany, Mirnoje a Tavrijskoje.

Na dočasně okupovaném území Chersonské oblasti pokračují okupanti v nezákonných akcích proti civilnímu obyvatelstvu. Tak se objevují informace o masovém vystěhovávání obyvatel ze soukromých domů v Priozernoje a Trifonovce. V oblasti obce Čongar vojáci okupačních sil pod pohrůžkami zabitím nutí místní obyvatelstvo podílet se na vybavení opevňovacích pozic.

Podle aktuálních informací přišly jednotky 11. armádního sboru z Baltské flotily Ozbrojených sil Ruské federace při ústupu okupantů z Charkovské oblasti o více než 50 % personálu a více než 200 kusů vojenské techniky.

Kromě toho 64. samostatná motostřelecká brigáda Východního vojenského okruhu ztratila více než 90 % svého personálu mrtvých, raněných, dezertérů a propuštěných v důsledku odmítnutí účasti v bojových operacích. Vybavení brigády je předáváno jednotkám pohraniční služby FSB Ruské federace a vojenský útvar je připravován k rozpuštění.

Značné ztráty utrpěli útočníci při pokusech o útok na obranné síly ve směru na Avdijivku. Podle dostupných informací denně vstupuje do zdravotnických zařízení více než 30 osob z 1. armádního sboru ruských vojsk. okupační orgány se snaží jakýmkoli způsobem obnovit bojeschopnost jednotek, které utrpěly ztráty.

Během uplynulého dne ukrajinské obranné síly odrazily nepřátelské útoky v oblastech osad Mychajlovka Vtoraja, Veselaja Dolina, Odradovka, Marinka, Novomichajlovka a Pravdino.

Během dne ukrajinská letadla zasáhla 13 oblastí soustředění nepřátelské živé síly a techniky a 3 pozice protiletadlových raketových systémů. Kromě toho naše jednotky protivzdušné obrany sestřelily pět bezpilotních letounů a jeden nepřátelský vrtulník Ka-52.

Raketové jednotky a dělostřelectvo způsobily palebné škody na více než dvou stech nepřátelských cílech. Mezi nimi 12 kontrolních stanovišť, muniční a palivové a mazací sklady, dělostřelecké pozice a prostory soustředění personálu a vojenské techniky. Nepřátelské ztráty se v současné době upřesňují.

Důvěřujte ozbrojeným silám! Přibližme společně vítězství! Sláva Ukrajině!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 17.9. 2022

Klíčové poznatky

Ruské síly nadále upřednostňují strategicky nesmyslné útočné operace v okolí Doněcku a Bachmutu před obranou proti pokračujícím ukrajinským protiofenzivním operacím v Charkovské oblasti.
Ukrajinské síly osvobodily osadu jihozápadně od Lymanu a pravděpodobně pokračují v rozšiřování svých pozic v této oblasti.
Ukrajinské síly pokračovaly v zásahové kampani v Chersonské oblasti.
Ruské síly pokračovaly v neúspěšných útocích v okolí Bachmutu a Avdijivky.
Ukrajinské zdroje hlásily rozsáhlé partyzánské útoky na ruské vojenské prostředky a logistiku v jižní Záporožské oblasti.
Ruští představitelé pokračovali v provádění krypto-mobilizačních opatření s cílem vytvořit síly pro válečné ruské válečné úsilí.
Ruské úřady pracují na umístění 125 "osiřelých" ukrajinských dětí z okupované Doněcké oblasti do ruských rodin.
mapy, zdroje a více zde https://www.understandingwar.org/backgr ... ptember-17
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 18. září 2022

Dobrý den všem!

Dnes se pokusím shrnout nejdůležitější události na celé frontové linii války na Ukrajině - a trochu i za hranicemi této země.

Ve velkém souhrnu situaci pěkně shrnuje následující fotografie:

Obrázek

Podrobněji je to asi takto…


STRATEGICKÉ: SYSTEM PUTIN

Je to něco mezi vtipným, absurdním a groteskním - a rozhodně velká radost pro sarkastu, jako jsem já - sledovat to víceméně současně:

- V USA, zemi založené na nelegální imigraci, se oligarchii nelíbí, že se nelegální imigranti pohybují v blízkosti jejích luxusních nemovitostí v oblasti Martha's Vineyard. Nevadí: veřejnost je stále zaneprázdněna bojem o to, kdo se snaží sebrat pochodně lidem s pochodněmi a vidle lidem s vidlemi...

- ...jak se v Německu ukázalo, že oligarchie je s Putinem tak zauzlovaná, že vláda musela znárodnit místní dceřinou společnost Rosněftu. A protože média jsou placena za to, aby pro všechny stromy neviděla les, stále poslušně šíří paniku o "blížící se plynové krizi" a za oficiální důvod znárodnění Rosněfti prohlašují "ochranu energetických dodávek národa": je jedno, že ve skutečnosti jde o pokus vyřešit bažinu korupce a špionáže v nejvyšších patrech politiky a ozbrojených sil. Čímž se - překvapivě - vracím k tomu o pochodních a vidlích...

- ...a o tom, jak v Rusku, kde je hlavním problémem "systém Putin" - který se vlastně velmi podobá systému vládnutí kdekoli na Západě (jaké překvapení, uvážíme-li, kolik USD a stovek miliard € Putin investoval do rozkladu "západních liberálních demokracií"), ale je zaměřen jen na jedinou osobu - je tentýž problém, pilně, také ignorován. Proto se Rusové zabývají tím, že to "místo" řeší pochodněmi a vidlemi…

Obrázek

K mému potěšení jsou účinky úžasné: zatímco Šašek v Kremlu zůstává po uši zapojen i do taktického rozhodování na frontě na Ukrajině a nikdo si netroufá rozhodovat bez něj:

- masa západních expertů buď neví nic lepšího, nebo si netroufá o jeho selháních mluvit nahlas (alespoň ne bez toho, aby "disponovala nezpochybnitelnými důkazy), a tak Putina neobviňuje (nebo neví, proč by to měla dělat), zatímco,

- ruský mainstream- a sociální média překypují obviněními "velitelů a orgánů" pod Putinovou úrovní, jen ne Putina: málokdo se odváží obvinit Šojgu a Gerasimova (tj. MO a GenStab); někteří si stěžují na zpravodajské služby (GRU a FSB); ale masa se zabývá obviňováním velitelů a orgánů nižší úrovně, z nichž nikdo nikdy není jasně definován.

....proto stále pravidelně slýcháme historky o tom, že "Putin vyhazuje své velitele" - ačkoli z toho neudělal téměř nic; což při bližším pohledu není žádné překvapení. Proč by měl? Stejně jako pokud jde o civilní správu a ekonomiku, za posledních více než 22 let Putin do všech klíčových pozic jmenoval své oblíbence. Jakmile jsou jednou jmenováni, mohou všichni volně zneužívat veřejný majetek a být zkorumpovaní, jak se jim zlíbí, obohacovat sebe, své rodiny a přátele, jak se jim zlíbí, odstraňovat konkurenty, jak se jim zlíbí, a cokoli jiného. Jsou stejně nedotknutelní jako Putin; jsou nad všemi zákony - pokud Putinovi platí jeho podíl a/nebo mu poskytují podporu, když ji potřebuje.

Není překvapením, že při ruské (re)invazi na Ukrajinu dospěla situace do bodu, kdy si všichni polní velitelé svá rozhodnutí nejprve ověřují u Putina. Tímto způsobem udržují Putina ve spokojenosti ("má to pod kontrolou"), ale - a to především - mají krytý zadek: mohou dál vybírat kořist a nechat ji evakuovat do Ruska, zatímco, pokud se něco pokazí na frontě... "já to nebyl".

....erm... jak to myslíš s tím "co když Putin udělá chybu"....?

Putin žádnou chybu nedělá a nemůže udělat nic špatně, ani za to nemůže. Tečka.

....'pojďme raději diskutovat o okolních zvucích'…

BITVA NA DONBASU

Vzhledem k tomuto "systému Putin" a - mezitím: prokázané - Putinově vojenské nekompetentnosti není příliš překvapivé, že v těchto dnech můžeme "v přímém přenosu" (nebo na sociálních sítích) sledovat naprosté ochromení ruských ozbrojených sil (VSRF), soukromých vojenských společností (PMC) jako Wagner a/nebo Redut a separatistických sil na bojištích Ukrajiny.

Zdá se, že ve východním Charkově si zbytky 20. GCAA - které jsou neustále otřásány stále dalšími údery HIMARSů na jejich velitelství a další důležité uzly - nejsou jisté svým skutečným úkolem: mají vytvořit novou frontovou linii po řece Oskil, nebo se stáhnout na novou obrannou linii zhruba mezi Pokrovským a Svatovem v centru?

V jihovýchodním cípu Charkovské oblasti se 1. GTAA zdá být v podobném dilematu: nemůže udržet frontovou linii podél řek Oskil a Siverský Donec, ale ani se jednoznačně nestáhne. Včera ztratila Jarovu východně od Svjatohirska, ale stále se drží dále na sever a jihovýchod. Ve skutečnosti je to Putin - a podobní ruští šovinisté a iluzionisté -, kdo trvá na udržení "Krasného Lymanu", ať se děje, co se děje, a přestože je to zatím zcela zbytečné. Ale přesto tam jsou.

....a luhanští a doněčtí separatisté jsou natolik zaslepeni tím, co se kolem nich děje, že jim ještě nedošlo, že jsou pilně nasazováni jako Putinova potrava pro děla. Odpovídajícím způsobem se jejich přeživší drží v Kremyně, Lysyčansku a Zolotarivce: dokonce zahajují protiútoky na Bilohorivku. Především však - ve spolupráci se zdecimovanými PMC - stále útočí na Bachmut z východu a jihu, navzdory stovkám neúspěchů posledních dvou měsíců.

Něco podobného platí i pro slavný III. armádní sbor: poté, co jeho velení s překvapením zjistilo, že jeho jednotky budou nasazeny jako zálohy, nikoli jako posily (hele: proč by se měl Putin starat - nebo mu někdo připomínat -, že půlroční kontrakty kontraktniků, které podepsali ještě 20.-24. února, vypršely 20.-24. srpna...?!?!!). ), zdá se, že ještě více jej překvapilo Putinovo rozhodnutí rozptýlit své síly všude možně: fotografie a videa jeho jednotek tak lze dohledat až od Kupjanska na severu, až po (přinejmenším) oblast Vuhledaru na jihu, a západní experti VSRF mají plné ruce práce s tím, kdo čemu z ruských armád v které části Ukrajiny velí…

V Rusku je čas na Bardak… (tuhle uplně nevím co znamená)

Jistě, někteří by se mohli pokusit pokazit večírek poukazem na to, že trvání na iluzích je vždy špatný nápad - jako jasné popření ukrajinských zpráv, podle kterých Keystone Cops v Moskvě přestali posílat nové síly na Ukrajinu: Ve skutečnosti vlaky z Volgogradu a Rostova na Donu přivážejí stále další jednotky VSRF a PMC a zásoby do Luhanska a odtud do Svatova (kde bylo mezitím hlavní autobusové nádraží proměněno v hromadu trosek https://t.me/Tsaplienko/15891 ), Krasnoričenského, Rubižného a Staroblisku. Jedna z jednotek S-300 byla přesunuta až z Petrohradu (https://t.me/Ukraine_365News/36800 ) . Podle všeho po příjezdu do těchto a podobných označení dostala většina jednotek za úkol nejprve vybudovat opevnění. Ale to je jedno: na ničem z toho nezáleží...

Celkově: jestli je něco jisté, pak to, že Putin přinesl rozhodnutí o zřízení jakési nové frontové linie někde severozápadně od bývalého LOC. Otázkou je jen: kde přesně...?

Pro konec diskuse o Rusech budu indiskrétní. Nedělám to snadno (a extrémně zřídka), ale zaujalo mě, že několik ruských kontaktů se mě - diskrétně - zeptalo, zda je možné, že VSRF od února do srpna skutečně utrpěla ztrátu "více než 50 000" vojáků... jak odhaluje tento článek:

Obrázek

Výpočet je....erm... "jednoduchý": pokud Keystonští policisté v Moskvě vyplatili rodinám padlých celkem 361,9 miliardy rublů a každá rodina dostane 7,4 milionu....tedy k 25. srpnu 2022 VSRF utrpěla 50 000 padlých v boji.

Sarkast ve mně se nemůže vyhnout těmto dvěma postřehům:

NE, podle takových "papírků", ať už jsou jakkoli autentické, nelze měřit ruské ztráty. 'Základním principem č. 1' 'systému Putin' je obohacování se na úkor státu. Nikdo tedy nemůže říci, kolik z dotyčných 'kompenzací' si strčil do kapsy..... "někdo na nižším stupni velení". Místní 'orgány' v Rusku mají totiž motivaci 'uplatňovat ztráty' - protože to je evience, že se 'dostatečně snaží' (hledat a nabírat dobrovolníky), i když to neznamená nic jiného, než že dělají přesně to, co dělají pořád: při každé příležitosti si namastí kapsu.
Stejně jako všichni ostatní se dotyčné kontakty ptají pouze na ztráty VSRF. Bez ohledu na to, zda v Rusku nebo na Západě, se zdá, že o ztráty separatistů a PMC se nikdo nestará ani oslí....'nejlepší kus'... Stejně tak se zdá, že nikoho nezajímá, že jde o "(třídenní-) speciální vojenskou operaci", žádnou "válku", a tudíž - přinejmenším právně - nikdo ze zapojených ruských vojáků nikdy nebude mít nárok na práva a výsady "válečného veterána".....

Jedná se tedy nanejvýš o "50 000 oficiálních ruských vojáků" - nikoli o "všechny ruské ztráty na Ukrajině od 24. února do 28. srpna 2022".

Ale dobře... Rusové, zaujatí líčením toho, jak jejich vojáci bojují na Ukrajině proti "Americe", ba dokonce proti "celým obrněným divizím NATO", si ani neuvědomují, jaké mají vlastně štěstí: Západ stále nedodal ukrajinským ozbrojeným silám (ZSU) dostatek dělostřelectva, které by překonalo dělostřelectvo VSRF, a ani žádný z proslulých a slibovaných západních systémů protivzdušné obrany není nikde poblíž Ukrajiny (o tom více v příštích dnech). Stejně tak si Rusové neuvědomují, že ZSU má stále větší problém s více úkoly: pravidelně střídat jednotky v boji a mimo něj (aby měly čas na odpočinek a reorganizaci); posouvat logistiku stále hlouběji do severovýchodní Ukrajiny; cvičit nové jednotky a náhrady a přizpůsobovat se novým výzvám... to je v současné době hlavní důvod, proč ZSU není už za Svatovem, možná i ve Staroblisku.

To je stejně důležité, protože nikdo nemusí mít pochybnosti o tom, že generálové jako Zalužnyj a/nebo Najev si jsou dokonale vědomi skutečnosti, že nejjednodušší způsob, jak proniknout na nepřátelskou frontu - je zhroutit ji dříve, než je řádně vytvořena.

Proto... možná "místo toho".... v posledních několika dnech (řekněme: od 14. září) se jednotkám Východního OK podařilo osvobodit Dvoričné a východní Kupjansk (zde "možná geolokace" TF Kraken v této části města https://twitter.com/HillridgeOSINT/stat ... 2388387840 ) na severním Oskilu; Studenok a Sovnove v prostoru Svjatohirska; obklíčili Lyman ze tří stran; zajistili si pozice na Dibrově a Ozerném, zajistili oblast mezi Kremynou na severu a Serebjankou na jihu; možná osvobodili Bilohorivku a Spirne a - definitivně - vyboxovali opozici zpět do Lysyčanska.

Dole na zbytku staré LOK... v oblasti Torecka Rusové tvrdí, že se zmocnili Mykolajivky Druhy a Majorska, někdy začátkem tohoto týdne; Ukrajinci tyto útoky potvrdili, ale popřeli, že by o nějaké místo přišli, a hlásí "pravidelné" útoky i na Avidiivku. To znamená, že Pisky jsou stále "sporné" a - po několika neúspěšných protiútocích - Ukrajinci získali zpět Mraveniště, severně od tohoto místa. Rusové samozřejmě stále "ostřelují jako zběsilí" všechny tyto oblasti.

Dále na jihu Rusové nepřestávají oznamovat "veeeelkou" ukrajinskou ofenzívu v oblasti Vuhledaru. Svobodně podle hesla: "Raději jim ukážeme, že známe jejich záměry - a kdo ví, třeba je náš odhad správný - než aby skutečně zaútočili a ublížili nám...".

VSRF téměř nepřetržitě ostřeluje ukrajinské pozice mezi Hulajpolem a Velkou Novosilkou. 'Překvapivě' (nikoliv v neposlední řadě) o 'velkém protiútoku' III AC v oblasti Kamjanky (jižně od Záporoží) informovala většina ruských sociálních médií počátkem tohoto měsíce.....

....dobře, nikdy se neuskutečnil a související zprávy byly rychle zameteny pod koberec....tsk, tsk, tsk...…

KHERSON

I když mnozí trvají na tom, že ruská vojska v Chersonské oblasti jsou "obklíčena", "obklíčena", "odříznuta" od zásobování atd., je mi líto, ale mně to tak nepřipadá. A co je důležitější: zdá se, že ukrajinský tlak na Putina ani na velitele 49. kombinované armády a XXII. armádního sboru stále dostatečně nezapůsobil. Nejen že přívozy v oblasti kolem Antonovského silničního mostu jsou stále v provozu, ale minulý týden VSRF přivezly do Nové Kachovky úseky nového - prefabrikovaného (tzv. "SARM") - mostu. Zasypali hráz zdymadla zeminou a sutí, a pak na ní postavili nový most. Jinými slovy: vynalézavost vojenských inženýrů zůstává fascinující záležitostí - a Putin je odhodlán svá vojska tam "nechat".... tak či onak. https://twitter.com/COUPSURE/status/1570304517912104962

Obrázek

Podobně, i když někteří stále trvají na tom, že ukrajinská ofenzíva v této oblasti byla něco jako "odvedení pozornosti" pro "hlavní úsilí na východě" - a není pochyb o tom, že Ukrajinci v posledním týdnu zpomalili - boje pokračují. Není pochyb o tom, že severní sektor fronty v této oblasti je již více než týden "klidný" a zhruba probíhá - od Inhulece na západě po Dnipr na východě - po této linii:

Arkhankelske: sporné
Kopryka: Ruská
Novovoskresenske: sporné
Bilyaivka: Ruský
Ševčenkivka: Ruská
Zolota Balka: sporné

V současné době nemám jasnou představu, jak se Rusům podařilo vytlačit 128. horskou brigádu z posledně jmenované a z Mychalivky a "několika míst dále na jihu také", ale je to tak.

Ve středu to muselo být tak, že nejen 'Amerika a NATO', ale teď už i ukrajinský 'Volkssturm a ženy z 5. a 6. vlny' jsou pro VDV přece jen extrémně nebezpečné - protože 17. tankové a 35. námořní pěchotě se podařilo rozšířit své inhulecké předmostí, posledních pár dní. Od vítězného závodu na Čkalove osvobodily Bezimene, Malou Seidemynuchu a Novohrednjeve. Krasnosilske a Charivne jsou "sporné".

V celkovém součtu jsou to nepochybně "minimální pokroky" (a žádní civilisté se zatím nemohou vrátit), ale jsou to jasné náznaky, že existují limity v obranyschopnosti zbytků asi 7-8 praporních taktických uskupení VDV, které jim čelí (AFAIK jsou to včetně obnovené 11. brigády VDV, 76., 98. a 106. divize VDV, 64. motostřelecké brigády a 127. motostřelecké divize).

Jak již bylo řečeno, nejaktivnějším sektorem této fronty je jižní oblast. Již několik dní se šíří zvěsti o tom, že 28. mechanizovaná osvobodila Kyselivku a zmrzačil 33. MRR donských kozáků tak nešťastně, že její zbytky byly staženy na východ od Dněpru. Potvrzení v tomto ohledu zatím chybí: je možné, že se Rusové stáhli z toho či onoho opěrného bodu podél silnice M14, a je pravděpodobné, že některé z nich, nebo dokonce celá vesnice, několikrát změnily majitele. Kyselivka však AFAIK zůstává (horkou) "spornou", nikoliv skutečně "osvobozenou".

Severně odtamtud, od zajištění Šmidtové, před dvěma týdny, operační skupiny ukrajinské námořní pěchoty a 14. mech. jednotky zaútočily na četné ruské opěrné body: např. ve Velykopilji, Suvore, Soniachne a Naddniprijansku (vše podél Inhulets). Neznamená to, že by některý z nich byl osvobozen, ale způsobuje to chaos v ruské logistice a nutí je stahovat stále více svého dělostřelectva na východní stranu Dněpru.

A konečně, ukrajinské speciální jednotky podporované 28. mechem vstoupily do Sofivky na pobřeží, čímž buď obklíčily BTG VDV v Široké Balce a Stanislavi, nebo ji donutily se stáhnout.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den207 #aktuvalka

Analýza dvěstěsedmého dne invaze na Ukrajinu 18.09.2022

Charkovská fronta: Tento týden došlo k malým, ale poměrně důležitým změnám. Ten minulý se zdálo, že by se Rusům mohlo podařit zastavit Ukrajince na řece Oskil. Avšak zatímco Rusové stále drží velkou část této přírodní překážky, Ukrajinci získali několik předmostí na levém břehu. Situace by se zde mohla rozhodnout během jednoho až dvou týdnů. Postup ukrajinské armády si téměř jistě vyžádá operační pauzu, aby si její jednotky odpočinuly a doplnily zásoby. Okupanti dnes zaútočili na Hoptivku severně od Charkova na hranicích a na ukrajinské pozice u Kupjanku. Oba útoky byly odraženy. Podle ISW Rusové provádějí nesmyslné ofenzivní operace kolem Doněcka a Bachmutu na východě Ukrajiny, místo aby se soustředili na obranu proti postupujícím ukrajinským protiofenzivám na severovýchodě země.

Oskilská a Lymanská fronta: Ukrajinští obránci při postupu z Izjumského lesa osvobodili Jackivku na východním břehu Oskilského rezervoáru (přidán do mapy) a bojují o kontrolu nad Rubci. V oblasti Lymanu Ukrajina útočí v podstatě na každé sídlo současně, smyčka okolo Lymanu se pomalu stahuje a není pochyb, že brzy budou muset okupanti město opustit. Jinak jim hrozí obklíčení.

Bachmutská fronta: Rusko střílí do Bachmutu dělostřelectvem všech typů. Minomety, houfnice, salvové raketomety a dokonce i balistické rakety. Ruský útok na ukrajinské pozice u města se probil směrem k centru a Rusové se tak po desítkách pokusů a obrovských ztrátách mohou pochlubit, že drží část rezidenční čtvrti na severovýchodním okraji. Zdá se, že se Ukrajincům podařilo částečně vytlačit okupanty z Mikolajivky Druhé. Ruskému útoku se podařilo po 46 dnech pokusů obsadit elektrárnu ve Veselé Dolyně. Útok okupantů na Zajceve byl odražen.

Doněcká fronta: Okupanti v okolí Doněcku už tradičně útočí na Avdijivku, Pervomajske a Novomychajlivku. Ruský útok na Krasnohorivku posunul frontové linie v oblasti blíže k samotné vesnici.

Chersonká fronta: Ukrajinci tento týden v Chersonu příliš nepokročili, spíše konsolidovali průlomy a zdá se, že je jejich cílem systematicky degradovat schopnosti ruských sil, spíš než příliš agresivně riskovat své vlastní. V mnoha ohledech tento postup vyhovuje ukrajinské strategii. Rusové totiž takto zůstávají na západním břehu Dněpru. Ukrajinské síly osvobodily osadu Biljajivka v severovýchodní části chersonské fronty. Na středu Ukrajinci podnikli několik útoků směrem na jih a podařilo se jim zde rozšířit své předmostí za řekou Inhulec. Ke včerejší střelbě v metropoli se dnes vyjádřilo operační velitelství Jih s tím, že se jedná o ruské provokace a ukrajinské jednotky se na této akci nepodílely. Za zamyšlení podle Ukrajinců stojí fakt, že válečný reportér ruské televize byl na místě již v okamžiku propuknutí střelby.

Generální štáb Ukrajiny prohlašuje, že v Rusku byla zavedena „vnitřní sebemobilizace“. Například v Kurské oblasti údajně Rusové verbují do války pod rouškou náboru do logistických jednotek a v Nižném Novgorodu zase oficiálně nabírají do bezpečnostních jednotek ostrahy důležitých objektů. Zájemci, kteří podepíší smlouvu, ale absolvují týdenní střelecký kurz a jsou odesláni na frontu.

Česká republika požaduje zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu pro vyšetřování masového hrobu v Izjumu. Jelikož v současné době ČR předsedá EU, tak lze očekávat, že výzva k potrestání zločinů by mohla vést k širšímu a důraznějšímu postupu EU proti Rusku. Exhumování těl z hromadného pohřebiště ve východoukrajinském Izjumu bude pokračovat nejspíš dva týdny, uvádí starosta města Valerij Marčenko.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663570186188.jpg
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Večerní svodka Ukrajinské armády, 18.9. 2022

---
Ranní svodka Ukrajinské armády, 19.9. 2022

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Vyhodnocení ruské kampaně, 18.9. 2022

Klíčové poznatky

Zdá se, že ruský prezident Vladimir Putin stále více spoléhá na nepravidelné, špatně vycvičené ad hoc dobrovolnické a zprostředkované jednotky, místo aby se snažil obnovit poškozené nebo zničené konvenční jednotky ruských pozemních sil.
Ukrajinské síly nadále upevňují pozice na východním břehu řeky Oskil v Charkovské oblasti navzdory ruskému úsilí o jejich zadržení.
Ruské síly v západní Charkovské oblasti se možná pokoušejí o řízený ústup do obranyschopnějších pozic, aby se vyhnuly chaotickému ústupu, který charakterizoval zhroucení ruské obrany v Charkově na začátku září.
Ruské síly utrpěly v boji o východní Ukrajinu a zejména během ukrajinské protiofenzívy v Charkově zničující ztráty na živé síle a technice. Podle hodnocení zveřejněných 18. září bylo pravděpodobně účinně zničeno několik ruských obrněných a mechanizovaných jednotek.
mapy, zdroje a více zde https://www.understandingwar.org/backgr ... ptember-18
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den208 #aktuvalka

Analýza dvěstěosmého dne invaze na Ukrajinu 19.09.2022

Charkovská fronta: Ukrajinská protiofenzíva v Charkovské oblasti nadále pokračuje východně a jihovýchodně od řeky Oskil. Ruské síly snaží konsolidovat obranu a chránit svůj kritický zásobovací koridor. Na světlo se dostává stále více informací o průběhu charkovské ofenzivy a nyní víme, že se jí účastnili vojáci 14. mechanizované brigády, 92. mechanizované brigády, 93. mechanizované brigády, 95. výsadkové brigády, 112. brigády teritoriální obrany společně s ukrajinskými SSO (zvláštními jednotkami) a několika dobrovolnickými skupinami. To by odpovídalo počtu přibližně 8 000-10 000 ukrajinských vojáků, proti kterým stálo odhadem 5000 Rusů. Hlavní sílu protiofenzivy tedy tvořila mechanizovaná pěchota, která využívala průniků ukrajinských SSO a dobrovolnických skupin (Kraken a Frajkor) do ruských linií. 95. výsadková brigáda a 112. brigáda teritoriální obrany byly použity částečně jako mechanizovaná pěchota. Dnes bylo potvrzeno, že ukrajinské síly osvobodily vesnici Krymky a Olexandrivka, společně s většinou zalesněné oblasti v jejich okolí.

Izjumská a Lymanská fronta: Východně od Izjumu probíhají boje podél řeky Oskil, kde se ruské síly snaží zadržet ukrajinský postup na levém břehu. Ukrajinské síly nadále postupují a izolují ruské síly v této oblasti. Rusové v Lymanu čelí stále většímu nebezpečí obklíčení a Ukrajinci izolovali ruské jednotky dále na jih a východ. Dnes se objevilo video ukrajinské vlajky ve vesnici Jarová. Ruské zdroje hlásí, že okupanti odrazili útok na Kreminnu, avšak Ukrajinci tuto zprávu zatím nijak nekomentovali. Ruské síly se v tomto sektoru fronty údajně pokoušejí o protiútoky ze směru Novodružesk. Ukrajinští ženisté postavili u Bohorodyčne pontonový most, který jim umožní přesouvat více materiálu přes řeku Severní Doněc. V průběhu dne bylo potvrzeno, že Ukrajinci kompletně ovládají Bilohorivku a její okolí.

Bachmutská fronta: Boje pokračovaly východně od města a kolem Soledaru, byly však méně intenzivní, než předchozí dny. Samotný Bachmut byl ostřelován ruským dělostřelectvem. Jednotky obránců odrazily útoky okupantů u osady Mykolajivku Druhou, Veselou Dolynu a další ruský pokus o postup v Bachmutu. Zároveň se Rusové pokusili postoupit u Zajceve, byli však už tradičně odraženi.

Chersonská fronta: Na jihu se dnes hovořilo spíše o pozičních bojích bez výrazných ofenzív. Obecně docházelo k ničení ruských základen v týlu a přechodů přes Dněpr. Rusové podle dostupných informací zřídili několik potrubních tras přes řeku, aby dodávali odříznutým vojákům palivo. Ukrajinci se to vše, včetně dalších a dalších pontonů a trajektů přirozeně snaží zničit. Na chersonské a záporožské frontě se měly objevit íránské sebevražedné drony, jejichž efekt ale zatím není důvěryhodně popsaný.

Včera třešnička nebyla a dnes máme hned tři, takový je asi holt život. Začneme na hranicích Ruska. Podle webové stránky Yle Finnish ukazují satelitní snímky Google Earth, že Rusko zřejmě stahuje baterie protivzdušné obrany v okolí Petrohradu. Je velmi pravděpodobné, že jsou odesílány na frontu na Ukrajině. Třešnička je o to sladší, neboť Švédsko a Finsko vstupují do NATO a Rusko oslabuje svou obranu, aby čelilo zemi, která téměř nepoužívala své letectvo. To také signalizuje, že Rusko nemůže rychle nahradit své protivzdušné prostředky a rakety, které používá (a ztrácí) na Ukrajině. S tím velký stratég z Kremlu také počítal?

Zatím nepotvrzená třešnička říká, že vězni zverbovaní ruskou žoldnéřskou skupinou Vágnera byli odesláni na frontu u Bachmutu. Údajně vyrazili do prvního útoku, odhodili zbraně a nechali se zajmout. Svoboda má zřejmě pro různé lidi různou podobu.

Třetí třešnička dle nás je čistě statistické srovnání dvou nedávných akcí. Ačkoliv do politiky zabrušujeme jen občas a vlastně neradi (abychom nemuseli zase vybrušovat), nemohli jsme si nevšimnout, že největší demonstrace na podporu Ruska, nebo čeho to bylo, v hlavním městě se podle odhadů zúčastnilo asi 50-70 tisíc lidí. Na druhou stranu na výlet do Mošnova u Ostravy, kde proběhly ultraprozápadní Dny NATO, dorazilo navzdory počasí asi stodesettisíc lidí. Čili téměř dvojnásobek toho co vloni během covidu (byť standardem posledních let je 150-200 tisíc). Člověk nemusí být raketový vědec…

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663643882575.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 19. září 2022: Úvod do íránských UAV/UCAV, část 1

V posledních dnech jsem dostal spoustu otázek ohledně íránských UAV a UCAV, které jsou nyní ve výzbroji ruských ozbrojených sil: co si o nich myslím, jak jsou účinné, jakou účinnost mohou získat a jaký bude jejich dopad...?

Nejsem na předpovídání budoucnosti a, ruku na srdce: právě teď nemám jasnou odpověď. Ale pokusím se nějaké nabídnout v rámci vysvětlení toho, co vím o íránských bezpilotních letounech a UCAV, jejich zázemí a operační historii. Doufám, že by to mohlo pomoci posoudit i jejich vliv na vývoj na Ukrajině.
Obrázek
Mohajer-2: jeden z íránských bezpilotních letounů "generace 1,5" zkonstruovaných v 80. letech 20. století.

Jako často, začnu to dělat způsobem, který bude mnohým připadat "neobvyklý". Důvodem je to, že mi připadá zábavné číst reakce na jeden z mých nedávných videorozhovorů ve stylu: "je to analytik a historik specializující se na letectvo Blízkého východu, Afriky a Asie" - a tudíž "co může vědět o Putinovi, Rusku a válce na Ukrajině....?".

No, dovolte mi, abych všem připomněl, že letecká válka je čtyřrozměrná záležitost: snažit se ji studovat z jednorozměrného hlediska nebude fungovat. Navíc mám zkušenost, že člověk nemusí vědět vůbec nic - pokud ví, kde dané informace najít, a je zvědavý je hledat.

Například: člověk může udělat to, co dělá mnoho nadšených modelářů sestavujících stavebnice letadel v měřítku 1:72, 1:48 nebo 1:32, a říct si: "ne, chci se zaměřit jen na kamuflážní barvy a značení". To zní naprosto v pořádku, že?

Ale jak chcete zjistit autentické barvy použité na nějakém, řekněme, egyptském MiGu-21 z října 1973 - když odmítáte zjistit, jak v dané době fungovalo egyptské vojenské hospodářství...? ....a tím pádem odmítáte zjistit, jakým způsobem v té době fungovalo sovětské vojenské hospodářství....? ....takže zjistit, že Sověti jednoduše adaptovali britskou normu 381C (BS381C) jako klíčový odkaz pro specifikaci konkrétní barvy barvy používané jejich ozbrojenými silami....? ....a Egypťané nejenže používali BS381C již od dřívějších dob (kvůli "britskému vlivu" v zemi z dřívějších dob), ale poté pokračovali v nákupu sovětských barev a natírali tak své MiGy-21 v barvách určených tabulkou BS381C....?

Pokud si myslíte, že to platí "jen pro nadšence" - tak to se hluboce mýlíte. Před několika lety si dvojice akademických historiků z Izraele vysloužila spoustu chvály a všech možných ocenění za vydání knihy, která vypráví pohádky o tom, jak Sověti v květnu 1967 nasadili v Egyptě své supertajné MiGy-25RB a pak létali na supertajné průzkumné lety nad Izrael - a jeho jaderný reaktorový komplex v Dimoně - a to vše na základě jednoho či dvou špatně informovaných (a tedy: dezinformačních) příspěvků na webových stránkách Klíčových policajtů v Moskvě (ruského ministerstva obrany).

Pokusili se však zjistit, zda byly v květnu-červnu 1967 kdekoli na této planetě k dispozici nějaké letuschopné MiGy-25R - aby zjistili, že žádné MiGy-25R nelétaly před lety 1969-1970? Ne. Pokusili se zjistit, jak by někdo provozoval - a jaké logistické úsilí by si vyžádalo provozování - letounu velikosti, hmotnosti a výkonu MiG-25R ze stísněných prostor malých egyptských předsunutých operačních stanovišť uprostřed Sinaje v květnu-červnu 1967? Ne. Pokusili se o výzkum s pomocí pilotů veteránů egyptského letectva? Ne. Pokusili se alespoň sehnat si letovou příručku takového typu, jako je MiG-25R? Negativní ....jaké pak překvapení, dotyční akademici nikdy nezjistili, že v té době prostě žádné operační MiGy-25R neexistovaly ani v SSSR a dotyčné lety ve skutečnosti podnikly egyptské MiGy-21F-13 - které, ano, mohly létat až ve výšce 20 000-21 000 metrů (to je 60 000-63 000 stop, neboli v takzvaných "dynamických výškách"), jak o tom obšírně pojednává dobová taktická příručka pro tento typ, i když "pouze za velmi specifických okolností"...

Omlouvám se, jednorozměrné myšlení není můj způsob práce. Zastávám stanovisko, že jelikož je letecká válka čtyřrozměrnou záležitostí, musí být i bádání o ní vedeno ve čtyřech rozměrech. Zde si ukážeme, jak to funguje na příkladu íránských bezpilotních letounů a UCAV, které v posledních měsících vstupují do služby v Rusku a mezitím se citelně projevují na bojištích Ukrajiny.

SYSTÉM IRI

Pro pochopení současné Íránské islámské republiky a jejích ozbrojených sil je třeba porozumět "systému vlády" v této zemi. To je pravděpodobně "těžké": před patnácti lety jeden můj drahý kolega poznamenal, že "člověk by mohl vydělat malé jmění, kdyby se stal schopným vysvětlit tento systém". Souhlasil jsem s ním a souhlasím s ním i nadále a pro jistotu: netvrdím, že to dokážu, ale myslím si, že to dokážu užitečně shrnout.

Nominálně je Írán islámská republika (Islamic Republic of Iran = IRI): země s velmi pěknou ústavou, v níž vládne lidem volená vláda a parlament. Ve skutečnosti íránská ústava přisuzuje výlučnou svrchovanost a právo vydávat zákony doslova "Bohu" - a proto nařizuje, že všechny demokratické postupy a práva jsou podřízeny Radě strážců a nejvyššímu vůdci (islámské revoluce). Ten je vrchním velitelem ozbrojených sil, dohlížitelem nad vládou....a ředitelem sdělovacích prostředků v zemi.

IRI, islámská revoluce a nejvyšší vůdce jsou spolu s ústavou chráněni "strážci islámské revoluce" - Sborem islámských revolučních gard (IRGC). IRGC byly založeny v letech 1979-1981 jako ozbrojené síly důsledně loajální (kvazi)duchovnímu režimu, který se dostal k moci v Íránu počátkem roku 1979, s cílem chránit tuto vládu před takovými hrozbami, jako je možný převrat vyvolaný pravidelnými ozbrojenými silami, ale také převraty organizovanými zvenčí.

IRGC jako taková posloužila jako předobraz například pro Rosgvardii, Madurovu milici ve Venezuele a několik dalších podobných "paravojenských" organizací, jejichž hlavním účelem je "chránit svou vládu" - před hrozbami "zevnitř" i "zvenčí" (....indeed, někteří tvrdí, že totéž platí i pro Národní gardu Ukrajiny).

Na základě toho lze rychle dojít k závěru, že IRGC je něco jako pouhá polovojenská organizace" - a jen máloco jiného.

To zdaleka neplatí.

Již v 80. letech 20. století měla IRGC vlastní ministerstvo a začala se až po krk angažovat v "podnikání a ekonomice" - a byla endemicky zkorumpovaná, stejně jako celá IRI. Toto ministerstvo bylo v 90. letech zrušeno, ale nebojte se: dnes je IRGC dominantní silou íránské ekonomiky.

Přitom IRGC není žádný "monolitický blok", kde by všichni táhli za jeden provaz, tlačili stejným směrem a mysleli stejně. Právě naopak, ve skutečnosti jde o "skupinu klik": jedna klika ovládá íránské banky a pojišťovny, jiná dopravní sektor, další klika ovládá telekomunikace, jiná média, další ropný průmysl, jiná stavebnictví, jedna ovládá agrární sektor, jiná obranný sektor a další ministerstvo obrany v Teheránu, a tedy všechny "pravidelné" ozbrojené síly.

...a každá z těchto klik se skládá z dílčích klik (obvykle jsou "geograficky organizované") a často jsou ve vzájemných neshodách, ne-li v rozporu: dá se říci, že jsou ve stavu permanentního boje o moc, vliv a peníze. Čas od času se může stát, že ta či ona klika nebo dílčí kliky jsou více či méně dominantní. Obvykle na velmi omezenou dobu: každé "vítězství" má dočasný charakter (jak je vidět například na tom, že bývalý prezident Íránu Ahmadínežád a jeho klika - která ovládala část bank/pojišťoven - byli před několika lety obviněni z korupce).

A co je nejdůležitější: IRGC stojí nad všemi zákony. Je "chráněna ústavou" a zákony do té míry, že si může dělat, co se jí zlíbí, a nic se jí nemůže stát - protože "jedná ve jménu Boha", a je tedy "odpovědná pouze Bohu".

....přesně jako Putin a jeho 'klika' v Rusku.

PRVNÍ IRÁNSKÉ bezpilotní letouny

Íránci sice nejsou žádnými "průkopníky" v provozování bezpilotních letounů (UAV) pro vojenské účely - ať už na Blízkém východě (paradoxně na Blízkém východě byli průkopníky Iráčané a po nich Izraelci), nebo mimo něj - ale: rychle se stali jejich nadšenými uživateli. Jedním z důvodů bylo, že se o účinnosti bezpilotních letounů dozvěděli "z první ruky" - od Izraelců. Jak se lze dočíst např. v této knize, velká část původního kádru IRGC byla vycvičena Organizací pro osvobození Palestiny v Libanonu koncem 70. let a IRGC pak de facto vytvořila Hizballáh. Íránci tedy viděli, jak Izraelci využívají tamní bezpilotní letouny.

Není překvapivé, že již v roce 1985 Íránci zpětně upravili některé izraelské konstrukce - zejména rodinu Scout/Searcher - a začali je nasazovat ve válce proti Iráku. Jak se lze dočíst zde, v roce 1986 skutečně provozovali první UCAV (bezpilotní bojový letoun) na Blízkém východě - v podobě jedné z raných variant své řady Mohajeer, vyzbrojené dvojicí RPG-7.
Obrázek
Výřez z nedávno znovu vydané knihy Íránsko-irácká válka s fotografií bezpilotního letounu Mohajeer - sám o sobě reverzně upravený Scout/Searcher izraelského původu - v procesu vyzvedávání jeho operátory IRGC během operace Valfajr-8 v únoru 1986.

Během následujících více než 20 let obranný sektor IRI uvedl na trh velké množství velmi odlišných bezpilotních letounů: většina z nich sloužila k taktickému průzkumu (efektivní dosah 20-50 km), jen málo z nich jako cílové drony, jen velmi málo z nich bylo možné vyzbrojit - a většina z nich byla vyrobena pouze v omezené sérii. Hlavním důvodem byl výše popsaný "nepořádek" v oblasti řízení a neustálé boje o moc mezi různými klikami ovládajícími IRGC.
Obrázek
Dobrý příklad pro "druhou generaci" íránských bezpilotních letounů: Mohajer-4. Stále vychází z aerodynamické konfigurace pocházející z letounu Scout/Searcher izraelské konstrukce, ale je výrazně překonfigurovaný a mnohem výkonnější.

Pak přišla americká invaze do Iráku v roce 2003 a Íránci si uvědomili, že by mohli být "další na řadě". Proto se IRGC pustila do reformy sebe sama, íránské obrany a obranného sektoru. Jedním ze dvou produktů bylo masivní rozšíření vlastních bezpilotních letounů. V následujících letech byly vyvinuty a do služby uvedeny další - stále výkonnější - typy.

Zásadním problémem všech těchto typů byla špičková technologie nezbytná k jejich pohonu a provozu: kvůli tomuto nepořádku a endemické korupci ve správě a nekončícím bojům mezi klikami IRGC se ukázalo, že už jen zavedení sériové výroby toho či onoho typu UAV je velkou překážkou. Kliky, které ji neměly pod kontrolou, by si okamžitě stěžovaly na favorizování/nepotismus a korupci. Ve většině případů se tedy Íránu nepodařilo zahájit domácí výrobu motorů a elektroniky, ačkoli disponoval potřebnými dovednostmi a zařízeními pro řízení průmyslu. Místo toho se většina zařízení pašovala - obvykle ze Spojených arabských emirátů.

Dalším problémem bylo, že IRGC lze označit za "šprty" i "žárlivce": je ochotna zajít tak daleko, že pokud řekněme pravidelné ozbrojené síly vyvinou nějaký nový zbraňový systém, který je lepší než srovnatelné systémy ve službě IRGC, hodlá dotyčný projekt sabotovat nebo si jej přivlastnit. Mezi jiným by zachytila a unesla zásilky motorů a elektroniky související s bezpilotními letouny, které pašují pravidelné ozbrojené síly...

Uprostřed tohoto chaosu celkový vývoj bezpilotních letounů v Íránu stále pokračoval pomalým tempem. Především: vysloužily si poměrně špatnou pověst - doma i v zahraničí.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 87c66cb2bb
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 20. září 2022: Úvod do íránských UAV/UCAV, 2. část

Doufám, že ve 2. části tohoto článku objasním, proč jsem strávil tolik času vysvětlováním všech "souvislostí a kontextů" týkajících se íránských bezpilotních letounů - a také proč je o nich tolik negativních zpráv.

Období od poloviny osmdesátých let až zhruba do let 2003-2005 tvoří "základy" tohoto příběhu a vysvětluje, proč docházelo k tak nesystematickému vývoji nových - a proč modernizace starých a/nebo stávajících bezpilotních letounů přicházely vpřed pomalým tempem a proč nejsou íránské bezpilotní letouny dodnes brány dostatečně vážně.

Není to tak, že by se během několika let najednou všechno zlepšilo. Naopak, po většinu konce roku 2000 a velkou část roku 2010 se různé kliky IRGC i pravidelných ozbrojených sil stále doslova "přetahovaly" o to, kdo dostane co z motorů a elektroniky, které se jim podařilo propašovat ze zahraničí. Bylo to stejně důležité, protože na Irák se vztahuje řada západních embarg a sankcí, a tak je západní špičkovou techniku vždy těžké získat (i když zdaleka ne "nemožné získat"). Nepochybně existovala spousta nápadů a - navzdory masivnímu odlivu mozků - spousta dobrých úmyslů a přinejmenším stejně tolik prototypů. Ale přesto: masa z nich podlehla kombinaci korupce a bojů a obecně celý íránský průmysl bezpilotních letounů směřoval - stejně jako většina íránského obranného sektoru - přesně nikam.
Obrázek
Jedna z "výjimek z pravidla" íránského vývoje bezpilotních letounů v roce 2000: první prototyp Shahed-129.

FATEFUL SYRIA

Pak se stalo několik důležitých věcí. Počínaje rokem 2011 zahájila IRGC vojenskou intervenci v Sýrii. Z obav před možnou reakcí Západu se jednalo o tajnou operaci, která vyžadovala "minimální stopu" IRGC v této zemi. Její "expediční síly" - IRGC Qods Force (IRGC-QF) - nasadily relativně málo vlastních vojáků (maximálně 3-4 prapory): ve skutečnosti většina z nich sloužila jako poradci Asadova režimu a k velení a řízení vybraných místních milicí. Řízení relativně malých jednotek na velkém bojišti vyžadovalo pokročilý přehled o situaci: k tomu je nezbytný dobrý průzkum. Proto IRGC-QF rychle začala v Sýrii nasazovat své taktické průzkumné bezpilotní letouny HESA Shahed-129. První, které si vzpomínám, že jsem viděl na videu, se objevily v roce 2012 a v roce 2014 už byly pravidelně k vidění nad velkou částí západní Sýrie, ale zejména nad Damaškem a Aleppem.
Obrázek
Tento íránský bezpilotní letoun (nejasný typ, ale pravděpodobně Shahed-129) byl sestřelen 20. července 2013 nad Chán al-Asálem pomocí MANPAD vypáleného syrskými povstalci.

STRATEGICKÉ ALIANCE

Poté, co v letech 2011 až 2014 utratila asi 50 miliard dolarů za pokusy o záchranu Asada - a to bez většího úspěchu (protože většinu z nich si obvykle strčil do kapsy Bašár a jeho "vnitřní kruh" a zbytek utratil buď za dobré PR na Západě, nebo za loajalitu různých válečných velitelů) - byla IRGC-QF rozčarována řadou porážek. V roce 2015 sehrála důležitou roli při přesvědčování Putina, aby zahájil vojenskou intervenci v Sýrii - což se mu hodilo, protože byl po invazi na Ukrajinu vystaven mezinárodní izolaci.

Jak již bylo řečeno, v té době chtěla IRGC dosáhnout mnohem více: usilovala o navázání strategických vztahů s Putinem (tj. Ruskem). Putin (a Medveděv) jako vždy s vysokým nosem a krátkozraký nejenže řekl "ne", ale zastavil vývoz raket země-vzduch (SAM) S-300 a několika dalších zbraňových systémů objednaných Íránem (čímž způsobil mezinárodní aféru, která měla trvat roky a způsobit Moskvě značné finanční škody), ale trval na tom, aby ruští vojenští důstojníci veleli a kontrolovali vše a všechny v Sýrii. Výsledkem bylo, že jakmile pak Rusové skutečně zahájili své operace v zemi, vedli oni i Asadovci svou vlastní bitvu; IRGC-QF a její místní spojenci svou vlastní. Napětí stouplo natolik, že se prý Íránci pokusili Bašára svrhnout a "pouze" ruským jednotkám se jim v tom podařilo zabránit.

Postupně, v průběhu roku 2017, se jejich vztahy urovnaly a Íránci akceptovali, že Rusové předstírají, že jsou v Sýrii zprostředkovateli moci. Místo toho začali počítat s časem na vytvoření vlastního parastátu v pozadí: Putin přece nemá nic srovnatelného s tím, co nabízí IRGC-QF ve snaze obrátit Syřany na twelverské šíitské náboženství za pomoci pracovních míst v íránských kulturních centrech v Lattakii, v muničních továrnách vlastněných IRGC jinde po zemi nebo bezplatných stipendií v Íránu...

Především: Putinův nyet měl dalekosáhlé důsledky pro strategický plán. IRGC se obrátila na Peking s žádostí o strategické partnerství. To bylo navázáno během několika týdnů, někdy na přelomu let 2015 a 2016, a protože se Íránská islámská republika topila v petrodolarech, brzy dosáhlo úrovně, kdy kvalita vztahů mezi Íránskou islámskou republikou a Čínskou lidovou republikou (ČLR) snadno předčila vztahy mezi ČLR a Pákistánskou islámskou republikou.

Během následujících dvou let začal Írán "z ničeho nic" nejen vyvíjet, ale i sériově vyrábět a uvádět do provozu řadu špičkových zbraňových systémů. Od zásadních modernizací starších raketových systémů země-vzduch (SAM) americké a sovětské/ruské výroby, přes vznik zcela nových systémů SAM - z nichž některé údajně předčí ruské S-300 a S-400 - až po vznik mnoha vyspělých systémů UAV/UCAV.

Jak to?

Írán má bezpochyby velké technické univerzity, z nichž vycházejí tisíce vysoce kvalifikovaných vědců, kteří publikují obrovské množství vědeckých prací. V Izraeli to vyvolalo značný neklid. Již v letech 2016-2018 začal deník The Jerusalem Post vyjadřovat obavy typu: "Vyhraje Írán technologickou válku". Není pochyb o tom, že Írán "zdědil" dobře rozvinutý obranný sektor, který byl zakoupen od USA v dobách šáhovy vlády, tedy v 70. letech minulého století.

Avšak kvůli nedostatku perspektiv, které režim IRGC nabízí, trpí Irák masivním odlivem mozků: v podstatě ze země odchází masa chytrých mladých lidí. Korupce je endemická, a proto žádný nový projekt nemá vážné šance na realizaci bez velké politické a finanční podpory různých klik IRGC. To je důvod, proč masa místních společností stále vyrábí - například - automobily založené na technologiích ze 70. let: "funguje to", protože to pomáhá "udržovat status quo" mezi různými klikami.

Mnoho z těchto vědeckých prací publikovaných íránskými vědci bylo navíc buď falešných, nebo šlo o máloco jiného než o kopie existujících západních prací.

Ve skutečnosti došlo k tomu, že IRGC naplno využila svých nově navázaných vazeb s ČLR a uzavřela s Číňany smlouvu nejen na masivní transfer know-how, ale také na pomoc při budování a posilování - mimo jiné - íránského průmyslu bezpilotních letounů.

JE TO O SLUŽBÁCH ZÁKAZNÍKŮM, BLBČE

To hrálo Pekingu přímo do karet, protože jestli v něčem Číňané v posledních deseti letech jasně předčí své západní a ruské konkurenty, pak v oblasti "zákaznického servisu". Nenabízejí pouze své výrobky: nabízejí výrobky šité na míru požadavkům zákazníka, a pokud je zákazník ochoten vstoupit do spolupráce na vhodné úrovni a je schopen platit, Peking nemá problém nařídit státním korporacím, jako je China Poly Group, China Electronic Technology Group (CETC) a 14. institut, aby se "podílely" na poli některých nejcitlivějších špičkových technologií. Ostatně, aby pomohly zákazníkovi rozjet domácí výrobu.

V tomto případě byla dohoda poměrně jednoduchá: výměnou za íránské bojové zkušenosti, návrhy a požadavky vedou čínské špičkové vědecké instituce výzkum a vývoj, zatímco čínský průmysl pak pomáhá rozjet sériovou výrobu v Íránu. Jinými slovy: ČLR poskytovala "kompletní zákaznický servis", od pomoci při definování íránských požadavků až po skutečné uvedení výsledných zbraňových systémů do provozu. "Bonus" (z čínského pohledu): ten vyžaduje nepřetržité využívání špičkových technologií "Made in PRC", což znamená, že Číňané mohou nejen sledovat íránskou výrobu, ale také nejnovější bojové zkušenosti a pokrok, pokud jde o další vývoj. Zisk je poskytován na roky dopředu...

Jediné "podmínky", které Číňané na oplátku požadovali (samozřejmě kromě platby), byly:

- nesdílet výsledné know-how s žádnou třetí stranou,
- zákaz IRI (což je vlastně IRGC) navázat podobnou spolupráci s jakýmkoli třetím státem nebo instancí a
- všechny výrobky této spolupráce jsou oficiálně a důrazně deklarovány jako "made in IRI" (dokonce i výrobní štítky "made in IRI" jsou vyráběny v ČLR a tam již aplikovány).

Číňané nemají nejmenší zájem na tom, aby si kazili obchodní vztahy se Západem nebo aby na ně bylo uvaleno embargo a sankce za "spolupráci s darebáckým státem": vždyť korporace jako Poly Group se podílejí nejen na vojenských projektech, ale - mimo jiné - jsou zodpovědné za dovoz takového západního luxusního zboží do ČLR, jako jsou automobily Ferrari...

NOVÝ ŽIVOT

Po vývoji různých íránských koncepcí a návrhů se Číňané postarali o přestavbu, reorganizaci a modernizaci řady továren v Iráku. Různé kliky v rámci IRGC s tím souhlasily, protože tak každá z nich mohla získat svůj podíl - a to na roky dopředu, zatímco v dřívějších dobách z pašování technologií západní výroby ze Spojených arabských emirátů profitovala jen hrstka klik. Emiráti si navíc za dodávané vybavení účtovali až 300 % tržní ceny. Jinými slovy: Číňané pomáhali Íráncům vyrábět pokročilejší, výkonnější bezpilotní letouny a UCAV, a to i za nižší cenu.

Snad nejlepší příklad výsledků: zatímco v dřívějších dobách se IRGC - tedy íránskému obrannému sektoru - nikdy nepodařilo vyvinout řešení, jak své bezpilotní letouny, jako je Shahed-129, přeměnit na UCAV, a nedokázal pro ně ani provést výzkum a vývoj miniaturní řízené munice (PGM), mezitím íránský průmysl vyrábí nejen UAV a UCAV ve velkém. Rozbíhá totiž i sériovou výrobu minipřesných zbraní PGM. V tomto případě Číňané začali s íránskou verzí amerického systému BGM-71 TOW, pojmenovanou Toophan, aby pomohli vyvinout Sadid-1. To bylo v roce 2017 ("nebo tak nějak"): mezitím Íránci vyrábějí rakety vzduch-země Sadid-345, Sadid-361 a Fat'h-362. Asi před dvěma třemi lety předvedli střelu vzduch-vzduch založenou na aerodynamickém designu střely vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder i pro své UCAV.
Obrázek
Dvě rakety Sadid-345 před bezpilotním letounem Shahed-121 (v pozadí vlevo) a Shahed-129 (v pozadí vpravo) - všechny byly vyvinuty s (rozsáhlou) čínskou podporou a nyní se vyrábějí a používají v Íránu.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 29faa199ee
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den209 #aktuvalka

Analýza dvěstědevátého dne invaze na Ukrajinu 20.09.2022

Charkovská fronta: Ukrajinská protiofenzíva v Charkovské oblasti nadále pokračuje v tlaku na východě a jihovýchodě. Ukrajinci se také soustředí na konsolidaci svých sil a infrastruktury tak, aby byli schopni efektivně zásobovat postup dále na východ.

Oskilská a Lymanská fronta: Ukrajinské síly včera postupovaly na západ od Lymanu, aby zajistily další osady a strategické cesty kolem města. Také znepříjemňovali život ruské obraně podél celé řeky Oskil. Ukrajinci dnes útočí na Lyman ze dvou míst na severozápadu. Což naznačuje, že Ukrajina již osvobodila obce západně od něj. Zprávy přímo z Lymanu dnes prakticky nejsou, s výjimkou několika proruských zdrojů, které píší, že je zde situace z dlouhodobého hlediska neudržitelná a několika ukrajinských zdrojů, které tvrdí, že už jsou ukrajinské síly již ve městě. Ukrajinci postupují i na Lysyčansk od kterého jsou nyní zřejmě 5-7 kilometru daleko. Více na východ dnes podle ruských zdrojů Ukrajinci podnikli útok na Berestove, což by znamenalo, že ukrajinské síly bezpečně kontrolují Spirne. Ruské zdroje potvrzují přesun Vagnerovců do blízkosti Spirne, což je možná první krok k stažení elitních jednotek od Bachmutu, kde doteď Vagnerovci operovali.

Bachmutská fronta: Ruské síly se nadále zaměřují hlavně na Bachmut a jeho blízké okolí a boje v okolí Bachmutu jsou stále velice intenzivní. Včera jsme psali, že se Vagnerovcům prozatím za poměrně vysokou cenu podařilo dostat na severovýchodní periferii města a dnešní den nepřinesl žádnou změnu. Videa z Bachmutu a z okolí ukazují značné množství zraněných vojáků obou stran, které vozí sanitky do nemocničních zařízení v okolí. Ukrajinské ozbrojené složky dnes odrazili ruské útoky na vesnice Vesele, Kurdjumivku, Mykolajivka Druhou, Zajceve a Majorsk.

Doněcká fronta: I přes to, že někdy před dvěma měsíci ruské zdroje říkaly, že jim dobytí Pisků otevře cestu na Dnipro, byli i dnes okupanti odraženi u Pervomajskeho, které leží západně od nich. Dále byli okupanti odraženi u Marinky a u Novomychajlivky.

Chersonská fronta: Ukrajinské síly v okolí Chersonu pokračují v postupu a okupanti se zde tvrdě brání. Ofenziva tak pokračuje především v degradaci ruské obrany a možností zásobování prostřednictvím účinných leteckých, dělostřeleckých a raketových útoků. Ukrajinští obránci bojují o kontrolu nad Snihurivkou, ta je považována za jeden z hlavních opěrných bodů ruské obrany. Ranní zpráva ozbrojených sil Ukrajiny uvádí, že bylo toto město ostřelováno ruským dělostřelectvem, což naznačuje, že jsou již Ukrajinci v něm nebo v jeho bezprostředním okolí.

Obě proruské loutkové republiky na Ukrajině se chystají urychleně vyhlásit referendum o připojení k Rusku a to již od 23.-27. září. Dmitrij Medveděv počítá s úspěchem a hovoří o “nezvratné geopolitické transformaci světa”. O referendum žádaly i kolaborační úřady v Chersonské a Záporožské oblasti a podle dostupných informací by mohli být oznámeny podobně brzká data hlasování. Okupanti slibují, že po připojení k Rusku nebude zavedena mobilizace a nikdo nebude nucen ke vstupu do dobrovolnických praporů. Tváří v tvář vojenským porážkám by se mohlo jednat o poslední možnost, jak vytvořit podmínky pro anexi ukrajinského území. Nevíme jestli velký stratég ví, že se tím automaticky bude bojovat na území Ruska. Druhou možností je, že jde o jeho záměr, který má odradit podporu Západních zemí, které si obecně nepřejí, aby Ukrajinci útočili do nitra svého souseda. Bude se ale takový úskok počítat?

Rusko dnes ve velmi rychlém sledu schválilo řadu zákonů, které jej přibližují k mobilizaci a výrazně zpřísňují tresty za vyhýbání se vojenské službě, dezerci, vzdání se nebo odmítnutí jít do boje.

Velení ruské Černomořské flotily se rozhodlo přesunout své nejaderné ponorky třídy Varšavjanka (Kilo v kódu NATO) z jejich domovské základny na Krymu do Novorosijsku kvůli “změně bezpečnostní situace”. Nepochybně se jedná o reakci na fakt, že Sevastopolská námořní základna se dostává do dostřelu ukrajinského raketového dělostřelectva.

Čestný člen ruského cirkusu, Alexandr Lukašenko, nařídil “mobilizovat všechny struktury”, aby byla obnovena disciplína a pořádek v zemi a také aby bylo zabráněno vytvoření “další Ukrajiny”. Lukašenko v rozhovoru se státním tajemníkem Rady bezpečnosti, Volfovičem, dále hovořil o vytváření jednotek na Ukrajině, které mají za cíl odtrhnout Bělorusko od Ruska a připojit jej k NATO. Válečná doba si prý žádá kontrolu vojenských jednotek podle válečných norem. Dříve oznámené vytvoření “lidových milicí” je dle něj stále v procesu formování.

Dnešní třešnička bude taková sportovnější. Tým Ruska byl i přes odvolání vyloučen z kvalifikace na EURO 2024 v Německu. Rusko na to reagovalo požadavkem na diskvalifikaci trenéra ukrajinského týmu, Olexandra Petrakova, kvůli jeho “nesportovním” komentářům k probíhající válce. Trenér totiž prohlásil, že pokud Rusové přijdou do jeho města, tak veme zbraň a půjde je střílet. Šéf ukrajinského fotbalového svazu Andrij Pavelkov následně uvedl, že Petrakov dostal výstrahu a malou pokutu, kterou mu bylo ctí zaplatit. Rusko a Bělorusko už bylo dříve vyloučeno z fotbalových turnajů UEFA, FIFA, i ze světového šampionátu v Kataru, a toto rozhodnutí je tedy prodloužením zákazu pro ruské sportovce na další sezónu. Bělorusové se podle UEFA budou moci turnaje v Německu zúčastnit.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663750344682.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 21. září 2022: Putinovo mobilizační světlo

Dostávám spoustu "nervózních" otázek ohledně Putinovy "mobilizace".....
Dobře, pro začátek, není to žádná 'všeobecná mobilizace'.
Obrázek

Je to něco jako "částečná mobilizace, lehká": jak se hodnotí v rozhovoru zde, mobilizuje 300 000 "záložníků" - především členů veteránských sdružení (která jsou úzce spjata, a pak ještě léta po službě, "tak jako tak"), a kteří jsou ve skutečnosti v procesu mobilizace již několik měsíců - a části hospodářství (k posílení zbrojní výroby).

Podle Šojgu, víte, by to mělo naprosto stačit, protože "100 000 ukrajinských vojáků" bylo zabito, a tedy "50 % ukrajinských ozbrojených sil bylo zničeno"... zatímco VSRF ztratily "5 937 vojáků"...
Obrázek

....Je samozřejmě téměř jisté, že Putin nyní uspořádá jedno ze svých podvodných "referend" a jednoduše vyhlásí asi 20 % Ukrajiny za "Rusko": tak se ruští branci s minimálním výcvikem (protože VSRF má už nyní příliš málo důstojníků a poddůstojníků, kteří by je mohli vycvičit, organizovat a vést) mohou nadšeně nechat rozsekat na kusy, zatímco slouží na "území Ruské federace" - zatímco ve skutečnosti bojují na Ukrajině...

Ach ano, a: cizinci mají nyní nárok na službu ve VSRF - s odměnou ruského občanství po ukončení 12měsíční služby.

Jsem tak nadšený, nemůžu říct: těším se, až všichni nadšení Putin-trollové ze sociálních sítí budou houfně cestovat do Moskvy a vstupovat do ruských ozbrojených sil. Teď mohou pomoci osobně: už nebudou muset plýtvat elektrony na ventilaci své nespokojenosti. Teď se mohou všichni přidat k VSRF a vydobýt si slávu v tomto historickém střetu se západním imperialismem...

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 20849e7af4
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den210 #aktuvalka

Analýza dvěstědesátého dne invaze na Ukrajinu 21.09.2022

Charkov: Včerejší ruské útoky na východní stranu Kupjansku ukrajinští obránci úspěšně odrazili. Vyvstává však otázka, zda tuto stranu města kontrolují kompletně nebo jsou zde na některých místech ještě stále Rusové. Na východní straně řeky Oskil okupanti na několika místech filtrují civilní obyvatelstvo, ale jinak je z této strany velice málo zpráv jak od Ukrajinců, tak od Rusů.

Lymanská fronta: Na této části fronty pokračují boje v okolí Lymanu. Některé proukrajinské zdroje včera tvrdily, že byl Lyman úplně nebo alespoň částečně osvobozen. To se zatím stále nedá potvrdit.

Luhanský sektor: Ukrajinské síly ostřelují Novoajdar a objevily se informace o zasažení ruského velitelství ve Svatovém. V Luhanské oblasti se podle videí koncentrují ruské jednotky. Jde jak o útvary, které uprchly od Charkova, ale i o nové posily stažené z jiných částí fronty.

Doněck: Vesnička Ozerne byla ostřelovaná zápalnými kazetovými projektily 9M22S na bázi termitu. Útok natáčel ruský dron, který původně sloužil k navedení palby a doslova tak zdokumentoval další válečný zločin. U Doněcku se ukrajinským silám vzdala větší jednotka Kadyrovců. Bylo zveřejněno několik fotografií a video, které to potvrzují. Tato informace je obzvláště důležitá, protože Rusko obvykle mění zajaté Kadyrovce prakticky za kohokoliv, na koho si Ukrajinci ukáží. Mohlo by to tedy znamenat zajímavou vyjednávací pozici. Ukrajinská rozvědka tvrdí, že okupační složky donutily asi 500 zaměstnanců Jenakijevských železáren narukovat do ozbrojených složek.

Záporožská elektrárna byla v noci opět ostřelovaná a došlo k poškození potrubí, které přivádí vodu do zařízení, která chladí reaktory. Podle personálu je však situace pod kontrolou a nehrozí nebezpečí. Informaci potvrdil zástupce oblastní vojenské správy Oleksandr Staruch. Ostřelované bylo i samotné město Záporoží. Z území pod okupační správou deportují okupační složky proukrajinské aktivisty na území kontrolovaná Ukrajinou. Snaží se tak předejít jakémukoliv znevěrohodnění referend o připojení k RF.

Cherson: Probíhají boje o vesnici Pravdine. Čornobajivka, díl 354.: Ukrajinské dělostřelectvo zasáhlo letiště a pravděpodobně zničilo ruský systém radioelektronického boje. Okupační správa se zde snaží o co nejrychlejší provedení “referenda” o připojení k matičce Rusi.

Krym: 1. místopředseda krymsko-tatarského medžlisu (obdoba parlamentu) Nariman Dželal byl dnes ve vykonstruovaném procesu odsouzen k 17 letům odnětí svobody. Podle okupačních úřadů měl být jedním z údajných strůjců loňského útoku na plynové potrubí na okupovaném poloostrově. Spolu s ním byli odsouzeni ještě dva bratři, Aziz a Asan Achmetovi na 13 resp. 15 let.

Kazachstán, Turecko a Vietnam přestaly přijímat ruské platební karty Mir.

Bývalý šéf Moskevského leteckého institutu, Anatolij Geraščenko, je po smrti. Údajně měl “spadnout z velké výšky v areálu institutu”. Asi infarkt.

Třešnička k dnešnímu Mezinárodnímu dni míru způsobuje exploze detektorů sarkasmu: Vladimir Putin dnes ráno pronesl svůj včerejší projev. Oznámil v něm částečnou mobilizaci. Podle něj je totiž nutné bránit ruskou územní celistvost. Na ukrajinském území. Týká se asi 300.000 rezervistů se základním vojenským výcvikem a specializací. Co přesně to v ruských podmínkách může znamenat, netušíme. Rezervista se specializací je sice fajn, ale když se podíváme, jak dostávají přes čumák ruské gardové jednotky, pravděpodobnost, že 300 tisíc rezervistů s nízkou bojovou motivací, zastaralou výstrojí, výzbrojí a pochybným zásobováním něco změní, je asi tak vysoká, jako sám Vladimir Putin. V návaznosti na to se mezi nejvyhledávanější slovní spojení na ruském internetu včera dostala hesla jako “jak ujet z Ruska”, “odklad vojenské služby” nebo “jak si zlomit ruku”. Morálku jistě zvedne nařízení, že tzv. “kontraktniki”, tedy vojáci, kteří se upsali ruské armádě na půl roku, mají své smlouvy prodlouženy na neurčito. Podle ministra války Šojgua přišlo Rusko o 5937 vojáků, takže logicky je potřeba 300.000 lidí na jejich doplnění. Ukrajina naproti tomu podle něj přišla o více než 100.000 lidí, z toho přesně 61.207 mrtvých a přesně 49.368 raněných. Přesně. Zřejmě je počítá osobně. A třešničkou na třešničce je oznámení ruských úřadů, že dají každému cizinci, který se rozhodne narukovat do ruských ozbrojených sil, občanství. Náborová kancelář byla zřízena přímo v imigračním centru. Podmínkou je, že bude rok sloužit v ruské armádě. Třeba na Ukrajině. To bereme jako jedinečnou příležitost pro ty, kteří touží po tom žít v ruském blahobytu a všeslovanské hojnosti. Jejich rodiny následně budou mít nárok na krásnou, novou, bílou Ladu. Zcela vážně prosíme - sdílejme to než to smažou!

Seriózní poznámka: oficiálně je hlavním důvodem k mobilizaci takového množství vojáků to, že mají “pomoci” s organizací a dohledem nad bezpečností “referend” v okupovaných oblastech. Čili referendum pod hlavněmi kulometů. Informace, že by šlo o doplnění ztrát, z Ruska nezazněla, a logicky ani nezazní. Pokud si totiž obyvatelé okupovaných oblastí “odhlasují” připojení k RF, bude jakýkoliv útok na toto území, alespoň podle Medveděva, znamenat útok na územní celistvost RF jako celku a budou podniknuty náležité kroky. Ano, správně, tohle už jsme slyšeli i u Krymu, a dopadlo to jak?

A pozor! Dnes od 20:00 budeme mít společný podcast s Vědátor, kde si budeme povídat o Ukrajině a válce jako takové. Budeme dostupní na Twitchi Vědátora a zároveň i na našem partnerském projektu; Twitch kanále BoT Brotherhood Of Terra. Odkaz na Twitch: https://twitch.tv/brotherhoodofterra Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663787352857.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den211 #aktuvalka

Analýza dvěstějedenáctého dne invaze na Ukrajinu 22.09.2022

Charkovská fronta: Ukrajinská ofenzíva na východní straně Oskilu nadále probíhá. Ozbrojené složky Ukrajiny osvobodily vesnici Tavilžanka a postupují zde dále na jih na Petropavlivku. Dále se Ukrajinci snaží rozšířit předmostí na východní straně Kupjansku a Senkove.

Lymanská fronta: Ukrajincům se podařilo osvobodit Dobriševe a dorazili k vesnici Stavky, která je přímo na severu Lymanu. Z toho vychází, že je Lyman prakticky obklíčený. Zdroje z obou stran uvádějí, že o okrajové části města se vedou tvrdé boje. Jinak Ukrajinci tlačí prakticky na celé linii.

Bachmutská fronta: Ruské síly se tlačí do východní části města. Ukrajinci vyhodili do vzduchu most přes řeku Bachmutovku, která odděluje východní část města od zbytku. Je otázka, co to znamená, ale dá se předpokládat, že se ukrajinské síly připravují na stažení z východních čtvrtí. Ruské síly postupují i na jih od Bachmutu, kde se jim podařilo posunout linii u Mykolajivky Druhé a Kurdjumivky. To bude komplikovat přísun ukrajinských posil a proviantu z jihu od Torecku. Okupanti se pokusili postoupit a obsadit nové pozice v oblasti Zajceve a Majorsk, nebyli však úspěšní.

Luhanská oblast: V minulých dnech zasažené velitelství okupačních sil v Alčevsku se stalo pro většinu osazenstva jejich válečným hrobem. Serhij Hajdaj, šéf luhanské oblastní správy, tvrdí, že se ukrajinské armádě daří zvyšovat svou palebnou převahu nad okupanty v oblasti.

Doněcká fronta: Ukrajinská armáda podle tvrzení generálního štábu pravděpodobně osvobodila Korovij Jar na severu Doněcké oblasti, což značně zkomplikuje další akce okupantů na východním břehu Oskilu. Usuzujeme tak mimo jiné z toho, že byla vesnice ostřelována okupanty. Ti dále ostřelovali Oleksandrivku, Jarovou, Bohorodyčne, Pryšyb, Slavjansk, Dibrovou a Rajhodorok. Ukrajinská rozvědka SBU tvrdí, že okupační správa oblasti chce v “referendu” o připojení tlačit do hlasování i mladistvé ve věku od třinácti do sedmnácti let.

Záporožská fronta: Ukrajinské SSO podle videí operují v noci v okolí okupovaného města Energodar. Záporoží bylo ostřelované raketami S-300. Ty samozřejmě primárně slouží proti letounům, ale dají se použít i na ostřelování pozemních cílů, byť s výrazně sníženou efektivitou. I proto došlo k úmrtí “jen” jednoho člověka a pěti zraněným. Ukrajinské národní gardě se povedlo sestřelit další vrtulník Ka-52.

Chersonská fronta: Z bojů nejsou v současné době prakticky žádné informace, z čehož usuzujeme, že obě strany uvalily na jakékoliv informace přísné embargo. V Chersonu se ozvala exploze z budovy pohotovostních služeb. V Nové Kachovce se povedlo ukrajinskému dělostřelectvu zasáhnout sklad munice okupantů a došlo k rozšíření ukrajinského předmostí přes řeku Inhulec u Malé Sejdeminuchy. Střety probíhají u Myrneho a Kiselivky severozápadně od Chersonu. Ukrajincům se také daří potlačování ruské protivzdušné obrany. Obránci měli podle některých zdrojů zničit až patnáct kusů komplexů PVO, díky čemuž na této části fronty zesílily útoky letectva.

Mykolajivská oblast: I Mykolajiv byl ostřelovaný raketami S-300, ale podle Vitalije Kima nedošlo k žádným obětem na životech, jen poškození civilní infrastruktury. Z použití těchto střel v konfiguraci země-země usuzujeme, že ruské zásoby hloupé munice středního a delšího doletu se postupně snižují.

Prezident Zelenskyj dnes promluvil na Valném shromáždění OSN. Řekl, že proti Ukrajině byl spáchán zločin. Přítomné vyzval, aby odebrali Rusku právo veta v Radě bezpečnosti OSN a vyloučili jej z mezinárodních institucí. “Ukrajina chce mír, Evropa chce mír, svět chce mír. Je ale vidět, kdo je ten jediný, kdo chce válku,” řekl. Uvedl také, Ukrajina nebude akceptovat jiný mírový návrh, než ten, který požaduje Ukrajina. Když to slyšel ministr zahraničí RF Lavrov, všechny obvinil z propagandy a odešel z jednání. Můžeme mluvit o štěstí, že se nepomazal výkaly, případně je nezačal rozhazovat okolo sebe.

Rusič, jeden z neonacistických praporů Vagnerových “muzikantů” dnes na svém telegramkanálu vydal přesné pokyny pro zacházení se zajatci. Autor příspěvku, Alexej Milčakov, píše, že pokud už musí být zajatci nahlášeni na velení, vždy by měli být uvedeni jako těžce ranění, a že pravděpodobně zemřou. Je to proto, aby mohli být mučeni, vyslýcháni a zabiti. Pokud mají být zastřeleni mělo by se to dělat “přes aramidovou tkaninu, aby nebylo vidět popálení kůže”, ale “lepší je podříznout, aby zbytečně nedošlo k přitažení pozornosti ostatních jednotek.” U mučení a vraždy by pak měl být celý tým, aby se snížilo riziko prozrazení, protože v tom budou namočeni všichni členové. V pokynech je i popis vhodných metod mučení. Pravděpodobně je to reakce na události popsané v třešničce níže.

V Rusku se včera po oznámení částečné mobilizace odehrávaly protesty. Nešlo o nic masivního, ale je zjevné, že se Rusům nechce do války. Zdá se, že dokud umírali Burjati, Dagestánci, Čuvaši a Baškirci, “etničtí” Rusové hrdě nosili “zetka” a svatojiřské stuhy. Teď, když se válka začíná týkat i jich samotných, tak takoví hrdinové nejsou. V některých regionech vojenští naháněči sbírají ty, kteří mají tyto znaky na vozech, či oblečení, takže není divu, že patriotismus rychle vyprchává. Lidé kolem Alexeje Navalného si dokonce vystřelili ze syna mluvčího Kremlu, Peskova mladšího. Poté, co se mu představili jako náboroví komisaři, odpálkoval je s tím, že bojovat nebude a “nechá to vyřešit na jiné úrovni, protože je pan Peskov.” Některé ruské oblasti zakázaly mužům v odvodovém věku opustit hranice regionu. Rusové začali mobilizaci říkat “mogilizacja” - mohylizace.

Ukrajina požádala Izrael, aby jí předal veškeré informace, které má o podpoře ruské armády Íránem.

Dnešní třešnička je po dlouhé době skutečně sladká. Ukrajina vyměnila 55 ruských válečných zajatců a nechvalně známého ukrajinského oligarchu v ruských službách, Viktora Medvedčuka, za 215 “ukronacistických” bojovníků. Mezi ně patří tři těhotné ženy, deset zahraničních dobrovolníků a více než sto válečníků z pluku Azov, a jejich spolubojovníků, včetně pěti velitelů, kteří neváhali nasadit své životy při zoufalé obraně v areálu mariupolských železáren. Z ruského zajetí se dostala i Kateryna Poliščuková, známější jako “Ptáček z Azovstalu”. Velitelé budou do konce konfliktu v jejich zemi podle dohody žít v azylu v Turecku. Moment. Kdo to tu fňuká? Aha! Strelkov-Girkin už stihl na svém telegramovém účtu označit výměnu zajatců za “zjevnou zradu” a “sabotáž”. Podobně to vidí i spousta proruských komentátorů. Podle nich to totiž naprosto popírá jeden z hlavních cílů speciální operace - “denacifikaci Ukrajiny” - a nejinak je tomu samozřejmě v našich vlasteneckých kruzích. Zkraty v mozkovnách a slyšitelné pukání cévek nás upřímně hřeje u srdce.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663913421713.jpg
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od danny1691 »

Ranní svodka Ukrajinské armády

Sláva Ukrajině! Začal dvě stě dvanáctý den hrdinného střetu ukrajinského národa s ruskou rozsáhlou invazí.

Nepřítel pokračuje v plnění úkolů úplné okupace Doněcké oblasti, Organizace obrany a údržby okupovaných území, jakož i narušování aktivních akcí Obranných sil v některých oblastech. Ostřeluje naše jednotky podél celé linie dotyku, snaží se obnovit ztracené pozice a provádí letecký průzkum.

Nepřítel nepřestává útočit na civilní infrastrukturu a civilní domy. Hrozba leteckých a raketových úderů ruských okupantů zůstává pro celé území Ukrajiny.

Za uplynulý den nepřítel podnikl 4 raketové a 27 leteckých úderů, provedl více než 75 vícenásobných raketových útoků na vojenské a civilní cíle na území Ukrajiny, čímž porušil normy mezinárodního humanitárního práva, zákony a zvyklosti vedení války.

Nepřátelskými údery bylo zasaženo více než 45 sídel. Konkrétně se jednalo o Pečeněg, Přišib, Jarovaj, Sporné, Veseloe, Bachmut, Marinka, Krasnogorovka, Konstantinovka, Neškučnoje, Poltavka, Jegorovka, Bezymyannoe, Kryvyi Rih, Belogorye, Zaporozhye, Belogorka, Pervomaiskoe, Nikolaev, Ochakov, Vysokopolye, Suchoj Stavok, Mirolyubovka a Novogrigorovka.

Ve volyňském a polesském směru se situace výrazně nezměnila.

Na ostatních směrech nepřítel střílel z tanků, minometů a dělostřelectva různých ráží:

Na Severském směru - v oblasti osad Šalygino, Miropolskoje, Volfino a Uzdetskoje v Sumské oblasti;

na Slobožanském směru - v oblastech osad Dubnovka, Hoptovka, Volčansk, Kamenka a Kupjansk;

v Kramatorském směru - majáky, Nikolajevka, Dubrava, Krivaja Luka, Priši a Seversk;

ve směru na Bachmut - Soledar, Bachmutskoje, Bachmut, Veselá dolina, Zajcevo, Veselé, Bělogorovka a Jakovlevka;

ve směru na Avdijivku - Krasnogorovka, Opytne, Marinka, Novomichajlovka;

v novopavlovském směru - Ugledar, Zolotaja Niva, Neskučnoje, Vremovka, Novoukrainka, Velikaja Novoselka;

na Záporožském směru nepřítel neprováděl aktivní akce, zároveň ostřeloval dělostřelectvem osady Malá Tokmačka, Nová Tokmačka, Malé Ščerbaki, Zelené pole, Železnodorožné a Rovnopolje.

Více než 20 osad bylo ostřelováno v Južnobugském směru.

Nepřítel nadále utrpěl ztráty, a to i mezi vyšším personálem. Podle dostupných informací byl v důsledku palebné porážky u obce Svatovo zraněn velitel 144. motostřelecké divize 20. kombinované armády generálmajor Tsokov. Byl evakuován 20. září tohoto roku.

Od 19. do 20. září letošního roku bylo do vojenské nemocnice v Rostově na Donu dopraveno 105 těl mrtvých ruských vojáků a jsou přijímána přípravná opatření k přijetí dalších 200 těl v nejbližší době.

Aby nepřítel nahradil ztráty na živé síle, pokračuje na dočasně obsazených územích v nucené mobilizaci. Tak v Gorlovce 19. září zástupci 1. armádního sboru zadrželi a odvedli deset mužů k vojenské službě bez ohledu na jejich věk a zdravotní stav.

V období od 18. do 20. září letošního roku se v luhanském vazebním středisku zástupci ruské soukromé společnosti neúspěšně pokoušeli o nábor zajatců.

V rámci provádění částečných mobilizačních opatření okupační orgány Krymu uvedly, že hlavní počet záložníků se plánuje rekrutovat z řad zaměstnanců soukromých bezpečnostních firem, kteří mají zkušenosti s vojenskou službou. V Sevastopolu již dostaly některé společnosti pokyn připravit seznamy všech zaměstnanců, kteří splňují požadavky.

Ví se také o předčasném ukončení studia kadetů závěrečných kurzů Vojenské akademie protivzdušné obrany maršála Vasilevského Ozbrojených sil Ruské federace ve Smolensku a jejich dalším umístění na pozicích v jednotkách.

Na základě moskevské kombinované školy velení zbraní plánuje v období od 26. září do 24. října ruské vojenské vedení uspořádat setkání s občany, kteří jsou v záloze.

Během dne jednotky obranných sil odrazily nepřátelské útoky v oblastech Kupjansk, sporný, Majorsk, Zajceve, Avdijivka, Novomichajlovka, Opytne a Kamenka.

Letadla obranných sil ' zasáhla 25 oblastí soustředění nepřátelské živé síly a vojenské techniky a 6 pozic protiletadlových raketových systémů.

Kromě toho naše jednotky protivzdušné obrany zničily vrtulník Mi-8 a 9 bezpilotních letounů útočníků v různých směrech.

Během uplynulého dne způsobily raketové síly a dělostřelectvo palebné škody zejména na 6 kontrolních stanovištích, 4 oblastech soustředění personálu a vojenské techniky, 3 pozicích protivzdušné obrany, 3 dělostřeleckých objektech a také 3 muničních skladech.

Podporujeme ozbrojené síly! Společně k vítězství! Sláva Ukrajině!
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den212 #aktuvalka

Analýza dvěstědvanáctého dne invaze na Ukrajinu 23.09.2022

Dnešní den se na Ruskem okupovaných územích nese v duchu pseudoreferend o připojení k RF. Lidé jsou podle dostupných zpráv zastrašováni, před volebními místnostmi stojí ozbrojenci a nálada mezi lidmi je celkově pochmurná. I nadále je těžké zjišťovat informace k probíhajícím bojům v Chersonské oblasti.

Charkovská oblast: Ukrajina si zajistila předmostí na východním břehu řeky Oskil, které se ruské jednotky pokusily integrovat do konsolidované obranné linie po úprku z východního břehu. Známý ukrajinský válečný novinář Butusov odhaduje, že při Charkovské operaci ukrajinské ozbrojené složky zatím zajaly něco přes 400 ruských vojáků.

Lymanská fronta: Ukrajinské síly osvobodily vesnice Lozové a Nové. To jsou pozice přibližně 15 kilometrů severně od Lymanu. Tento postup bude značně ztěžovat Rusům boje v Lymanu a okolí, protože budou mimo dostřel většiny ruského dělostřelectva. Ruské zdroje potvrzují, že jsou v Drobyševe obklíčeny dva prapory ruských záložáků, a že jsou ukrajinské ozbrojené složky na severozápadním předměstí Lymanu.

Luhanská oblast: Serhij Hajdaj, šéf luhanské oblastní správy, tvrdí, že v městech pod kontrolou okupantů chodí tzv. volební komisaři i s ozbrojenci až do domu obyvatel a nutí je hlasovat. Má také docházet ke kontrole odpovědí a možnost nesouhlasu s připojením k RF se nepřipouští.

Doněcká oblast: Ukrajinský generální štáb oficiálně potvrdil osvobození Jacivky. Nedaleko Doněcku došlo včera k neopatrné manipulaci s nedopalkem. Jasynovatou projel včera vlak, který byl naložený ruskými archivními tanky T-62. Chvilku poté, co se vlak ve stanici objevil, došlo k explozi. Nicméně k poškození tanků pravděpodobně nedošlo.

Bachmutská fronta: Po nedávných ruských úspěších u Bachmutu hlásí Ukrajinci, že se jim podařilo situaci stabilizovat a dobýt zpět většinu území, které se Rusům v předešlých dnech podařilo získat. Mělo by jít o pozice jižně od města. Na důvěryhodné potvrzení této informace stále čekáme.

Chersonská fronta: Došlo k dalšímu ukrajinskému ostřelování Čornobajivky, následkem čehož mělo být zničené skladiště munice. Ukrajinským jednotkám se v oblasti i nadále daří potlačovat nepřátelskou protivzdušnou obranu, díky tomu může ukrajinské letectvo pokračovat v útocích. O ukrajinském postupu na předmostí u Male Sejdeminuchy nejsou žádné informace. Někteří analytici usuzují, že u Myrného, kolem kterého se vedou v posledních dnech těžké boje, je veliké skladiště ruské munice. Ukrajinským silám se podařilo proniknout až ke Kostromce a pomalu tlačí směrem na Ščaslyve. Proruské zdroje sdílejí video, na kterém mělo dojít ke zničení ukrajinské obrněné kolony. Civilisté měst a osad v oblasti uvádějí, že lidé, kteří jsou donuceni účastnit se “referend” často ani nemají volební lístky, ale musí odpovídat ozbrojencům, kteří pak zapisují jejich odpovědi.

Záporožská oblast: Ani dnes se okupovaná oblast neobešla bez gest dobré vůle. Dnes jim podlehla Oksana Derjabina a její manžel Sergej. Tito kolaboranti měli na starost organizaci dopravy zbraní a odvoz kradeného obilí z okupovaných teritorií. Jsme přesvědčeni, že Ukrajinci si váží jejich ochoty nechat se vypařit v ohnivé kouli ve svém bytě. Dochází k dělostřeleckým soubojům v okolí vesnic Petičatok, Kosťantynivka, Kopane a Inženernij. Dnes se objevilo video, které mělo ukazovat kadyrovce pohybující se v okolí Enerhodaru. Předseda rady okupovaných území Záporožské oblasti, kolaborant Vladimir Rogov tvrdí, že Rusko plánuje na těchto územích vytvořit “nezávislý stát”.

Na Oděský přístav zaútočilo množství původem íránských sebevražedných dronů, několik se ukrajinské PVO podařilo sestřelit, včetně kusu, který by měl po dopadu být ve stavu “ke zkoumání”. Tyto zbraně se však hodí spíš proti cílům na frontě a není úplně jasné, proč je Rusové použili právě proti civilní infrastruktuře. Ukrajinské zdroje se dohadují, že mohlo jít o pokus zjistit limity programu, který je ovládá, pro případný masivní útok těmito prostředky.

Čína potvrdila, že podporuje a respektuje územní celistvost Ukrajiny. Na twitteru to dnes oznámil Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, po setkání se svým čínským protějškem, Wang Iem.

Všechna videa, co jsme zatím k ruské mobilizaci viděli, ukazují na to, že se jedná o lidi z regionů, jako Jakutsko, Saha, Burjatsko, Dagestán nebo Čečensko. Nepřekvapí, že jsou v mobilizováni v nepřiměřeně větším počtu, než lidé z etnicky ruských regionů. Pokud se to potvrdí, nepochybně jde o systematické úsilí nasadit ruské etnické menšiny jako potravu pro děla.

Podle některých svědectví náboroví úředníci moc nedbají na podmínky mobilizačního rozkazu a berou každého, kdo jim přijde pod ruku, lhostejno, zda má potřebné předpoklady. Těžko pak tedy mobilizaci považovat za “částečnou”.

Ve srovnání s minulým týdnem překročilo rusko-finskou hranici téměř dvojnásobné množství lidí. Oznámila to finská pohraniční stráž. Nemusíme nejspíš dodávat, odkud a kam kdo míří. Fronty se tvoří i na dalších hraničních přechodech mezi Ruskem a sousedními zeměmi, včetně Gruzie. Ale o té více v třešničce níže.

Dnes se v třešničce budeme věnovat opět sportu. Jak se říká, ve zdravém těle, zdravý duch. Pravděpodobně proto se na rusko-gruzínské hranici objevují lidé na koloběžkách. Je skvělé, že se šlechtění vlastního těla věnují i v tomto, lecky nepříznivém počasí, ale předpokládáme, že rýma a kašel jsou pro ně snesitelnější, než dělostřelecký granát nebo ukrajinská střela do hlavy. Gruzínci totiž zavřeli hraniční přechody pro pěší a mladí Rusové se je tak snaží přejet na koloběžkách. Většina z nich mimochodem není špinavá od bláta, v roztrhaných hadrech s tlačítkovými telefony. Kde je Japonec z Moravy, když ho člověk potřebuje?!

Videa z mobilizace, která plní sociální média, nepřestávají udivovat. Spousta čerstvě narukovaných totiž předvádí světově proslulou ruskou jógu. Tito jogíni, často již ve vojenských stejnokrojích, ke sportovním aktivitám vhodným, často nemohou samým soustředěním ani mluvit, natož třeba ujít rovně víc, než pár metrů. Jeden z našich členů proto ruskou jógu vyzkoušel, a ukázalo se, že následky těchto cvičení jsou právě projevem zdravého ducha (latinsky: spiritus) ve zdravém těle. Vědět, že je příští zastávka Ukrajina, asi taky ztlačíme pulčák vodky na ex…

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1663980629086.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění.

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den213 #aktuvalka

Analýza dvěstětřináctého dne invaze na Ukrajinu 24.09.2022

Dnes je to sedm měsíců. Tak dlouho již trvá válka na Ukrajině. A to Putin prý “ještě ani nezačal”.

Oskilská fronta: Ukrajinská protiofenzíva na východě pokračuje a ukrajinské ozbrojené složky postupují na východ a jihovýchod. Tím rozšiřují předmostí přes řeku Oskil a zároveň upevňují osvobozené místa a zajišťují zásobovací trasy. Ukrajinské síly zajistili pozice u Dvorične a osvobodily Hrjanykivku. Ruské zdroje mluví o tom, že se okupantům podařilo protiútokem Ukrajince zatlačit u Kupjansku, ale zároveň přiznávají ukrajinský protiútok, který dobyl pozice na severovýchod od města. Podle nás by měli Ukrajinci po ofenzivě k Oskilu opevnit své linie, zajistit křídla, konsolidovat území a počkat na zimu, ale štěstí přeje odvážným. U Svatového se ukrajinskému dělostřelectvu povedlo díky pomoci od partyzánů najít a zasáhnout štáb 144. motostřelecké divize a těžce zranit jejího velitele, generálmajora Olega Cokova. Podle ruských zdrojů jsou ukrajinské síly v Drobyševu, severozápadně od Lymanu.

Lymanská fronta: Ranní hlášení ukrajinské armády situace u Lymanu uvádí pouze to, že okupanti provedli nálety na Jackivku a Jarovu a jejich dělostřelectvo ostřelovalo Rajhorodok, Dibrovou a Ozerne. Některé ruské zdroje naznačují, že Rusové začínají stahovat své jednotky z Lymanu, kterému už druhý, možná třetí den hrozí obklíčení. Další ruské zdroje tvrdí, že se z Lymanu stáhly pouze jednotky ruské armády a na místě tak zůstaly jen odvedenci z Donbasu. Na severovýchod od Lymanu se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo dostat k vesnici Novoselivka. Pokud by se Ukrajincům podařilo osvobodit Torske, nebo Zarične, případně ještě Nevske, nemají se Rusové z okolí Lymanu kvůli vodní nádrži Jampolivka kam stáhnout.

Bachmutská fronta: Ruští okupanti byli znovu odraženi při pokusu o útok na Spirne, Soledar, Bachmutske, Odradivku, Kurdyumivku, Zajceve a Majorsk. U samotného Bachmutu je fronta dost nestabilní, žoldáci ze skupiny Vagner tu za opravdu těžkých ztrát, většinou bývalých odsouzenců, pomalu postupují na východních předměstích města.

V okupované Luhanské oblasti byl dnes zlikvidován major ruské armády a velitel ženistů v oblasti, Šušljukov. Jak k jeho smrti došlo, nevíme přesně. V Alčevsku dnes došlo k ukončení směnného provozu v alčevském kovopodniku, protože místní muži byli násilně odvedeni na frontu. Informaci podal Serhij Hajdaj, hlava oblastní vojenské správy.

Doněcká fronta: V okolí separatistického města Doněck odrazili ukrajinští obránci útoky ruských útočníků ve směru na Kamjanku, Avdijivku a Opytne. Ruský propagandista Sladkov dnes ukázal poslední úspěchy Ruska na doněcké frontě a prozradil, že ruské ozbrojené složky obsadili vesnici Pisky. Od 2. srpna, kdy se z této vesnice ukrajinské síly stáhly tuto vesnici Rusové dobyli už několikrát a předpokládáme, že ještě neskončili a budou ji dobývat nadále.

Chersonská fronta: Ukrajinské síly opět ostřelovaly okolí Nové Kachovky. Podle zveřejněných fotografií stoupá z okolí městečka dým. Dnes se objevily informace, že Vladimir Putin pravděpodobně zakázal svým generálům, aby stáhli jednotky z okupované Chersonské oblasti a přilehlých teritorií. To ukazuje, že ztráty, které Rusko v těchto oblastech utrpělo, jsou značné, ale jihovýchod Ukrajiny má pro Putina velkou cenu, protože se pasoval do ochránce místních ruských obyvatel. Dnes se objevilo video, které ukazuje poškození Antonivského mostu. Mostovka je děravá jako ementál a její zprovoznění je v nejbližší době prakticky nemožné.

V Rusku jsou tvrdě potlačovány protesty proti mobilizaci. I nadále se množí informace, že ti, kteří jsou na protestech chyceni, budou odesláni rovnou na frontu na Ukrajině.

Nad mořem u Oděsy byl včera večer sestřelený íránský dron Mohajer-6, který začalo nedávno používat Rusko. Ten je užitnými vlastnostmi velmi podobný Bayraktaru, který používá ukrajinská armáda. Mohajer má dva závěsy na zbraňové systémy a může nést až 100 kg výzbroje s celkovou vzletovou hmotností 600 kg. může operovat až po dobu 12 hodin, antény mají dosah 200 km a letový strop je 6 km. I toto je známka, že Rusko neumí vyrábět kvalitní velké drony, jak se ještě před půl rokem holedbalo.

Třešnička na dnešní konec se týká logistiky. Ruské ministerstvo obrany dnes sesadilo z funkce náměstka Dmitrije Bulgakova, který měl na starost logistiku. Důvod oznámen nebyl, jen bylo suše řečeno, že “Bulgakov byl uvolněn v souvislosti s přechodem do jiné funkce.” Zkusíme vám namalovat živý obraz. Úředník, který má na starost logistiku, která selhává v naprosto každém ohledu, nestíhá zásobovat vlastní vojáky potravinami, zásobami, zdravotními potřebami a často ani municí, je přeřazen do “jiné funkce”, ve které se mu má vést lépe. Pozice, ve kterých se mu dle nás povede lépe: střelec v tanku T-62, frontový sběrač mrtvol, kopáč zákopů, boxovací pytel v předsálí Putinovy kanceláře a mohli bysme pokračovat.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664048082574.jpg
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“