Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 23. září 2022

Stále se věnuji přípravě "3. dílu" příběhu o íránských bezpilotních letounech. Dovolte mi tedy, abych 'a místo toho' shrnul vývoj na frontách za posledních několik dní.

Zatímco Putin porušil svůj slib (daný v projevu z 8. března) a vyhlásil na 21. září "částečnou mobilizaci, lehkou", a pilně připravuje "referenda" v (od severu k jihu); Luhansku, Doněcku, Záporoží a Chersonu, jeho vyjednavači zařídili výměnu asi 215 ukrajinských vojáků - včetně velitelů Azovského pluku z Mariupolu - za asi 57 ruských válečných zajatců.

Připomeňme, že obvykle v posledních několika letech povolávala VSRF do služby na jaře asi 130 000 rekrutů a na podzim dalších 130 000 rekrutů. Obvykle se jich skutečně dostavilo asi 90 000, z čehož VSRF dokázaly vycvičit asi 70 000. Pokud nyní povolávají 300 000 záložníků, ti možná budou potřebovat o něco méně výcviku (tj. asi 3-6 týdnů přeškolení), ale nelze očekávat, že by se na Ukrajinu dostaly větší posily za méně než 15 dní - protože VSRF chybí kádr důstojníků a poddůstojníků potřebný k organizaci, výcviku a formování soudržných jednotek všech nových vojsk.

BTW, zhruba před dvěma týdny VSRF plánovaly vytvořit další nový armádní sbor a nasadit ho na Ukrajině do konce tohoto měsíce. Zdá se, že tento plán ztroskotal na nedostatku vojáků (možná to způsobilo, že Putin vyhlásil tuto "mobilizaci"), a tak měl být tento nový, IV. armádní sbor posílen asi 6 000 vězni z různých ruských věznic, které shromáždila Wagnerova PMC. Řekl bych, že by mohli potřebovat alespoň dva měsíce výcviku, ale Prigoržin je jistě chce dostat na frontu mnohem dříve.
Obrázek

Separatističtí branci vyzbrojení puškami Nagant-Mosin z let anno domini 1890-1891... ty byly považovány za zastaralé již v době první světové války....Na to, aby se člověk naučil chodit ve formaci, samozřejmě nepotřebuje AKM...

LETECKÁ/RAKETOVÁ VÁLKA

VKS podnikly nálety s použitím PGM na neznámé cíle ve Studénku, Slovjansku, Siversku, Kosťantynivce, Pokrivsku, Vasilivce, Záporoží (zasaženo 5-6 míst) a zejména v Mykolajivu.

Ten byl za poslední tři dny zasažen až dvěma desítkami střel. Dne 20. září Rusové tvrdili, že zasáhli Mykolajivský zbrojní závod (největší svého druhu I Ukrajině). Včera se zaměřili na místní síť pro dodávky elektřiny, plynu a ropy a na hotel.

Ukrajinci zase 21. a 22. září několikrát zasáhli HIMARSem Novojadar ve východním Luhansku (asi 60 km za hranicemi). Včera při vjezdu do Jasinovaty, severně od Doněcku, vybuchl vlak s nákladem hlavních bojových tanků T-62. Vlak s tímto nákladem byl převezen na místo, kde se nacházel. Důvod není znám.

Na jihu zasáhla kombinace ukrajinských raketových a partyzánských útoků řadu železničních tratí a letišť od Melitopolu přes Tokmak až po Smyrnove.

Na Dněpru zničilo dělostřelectvo ZSU za poslední tři dny nejméně dva trajekty u Chersonu a Nové Kachovky. Nicméně, a jak bylo oznámeno již 18. září: Rusové zasypali přehradní zdymadlo v Nové Kachovce sutí a zeminou a postavili na něm tři mosty. To bude pro dělostřelectvo ZSU velmi těžké vyřadit - ba dokonce i pro HIMARS. Tímto způsobem mohou své jednotky v Chersonské oblasti zásobovat asi 200 nákladními auty munice, potravin a vybavení denně: tj. dodávat jich dokonale dost na to, aby je udrželi v provozu.

Z počtu až 30 úderů denně, které létaly na začátku tohoto měsíce, ukrajinské letectvo kleslo na přibližně 10 úderů denně, ale mezitím se zaměřuje na "rovnoměrné" ruské pozice za frontovou linií. To je možné díky rozsáhlému používání střel AGM-88 instalovaných na letounech MiG-29 a Su-27: ty si jen včera vyžádaly zásahy o 10 ruských systémů protivzdušné obrany.

Největší zprávou dnešního rána však byl úder několika íránských PLŘS Shahed-136 na Oděsu. Jeden byl prohlášen za sestřelený, ale dva měly zasáhnout administrativní budovu v přístavu. Údajně byly "odpáleny z moře", ale AFAIK mají dostatečný dolet, aby Oděsu zasáhly i z okupovaného Krymského poloostrova.
Obrázek

Jedna ze dvou poflakujících se PGM Shahed-136, kterým se dnes ráno podařilo dorazit do Oděsy.

BITVA NA DONBASU

Od mého posledního přehledu tohoto druhu se fronty výrazně posunuly. Nelze tedy než doporučit použití nějaké dobré mapy východní Ukrajiny, abyste to mohli sledovat.

Kupjansk... 92. mech rozšířil své předmostí z Dvořičné na Tavilžanku a z Kupjanska na Petropavlivku. Ostatně generálmajor Tsokov, velitel 144. motostřelecké divize - jedné z hlavních jednotek 20. CAA, byl údajně zraněn během bojů "v oblasti Svatove".

Řeka Oskil... Zdá se, že 25. výsadková a 80. výsadková divize nebyly úspěšné při pokusu překročit řeku Oskil a dosáhnout Borové: ale jižněji Ukrajinci překročili řeku Oskil u stejnojmenného města. Postupují odtud, osvobodili Jazkivku, Rubcy a Lozove a tlačí se na Karpivku dále na východ. Rusové hlásí, že se na této operaci podílí ukrajinský 66. mech. oddíl.

Jinými slovy: frontová linie 20. CAA se pomalu rozpadá. BTW, Rusové tvrdí, že tato má pouze 3000 vojáků a ti by měli čelit 30 000...

Lyman... zatímco se nepodařilo vyrvat kontrolu nad městem I. armádnímu sboru (luhanským separatistům), ZSU obklíčila Lyman, kolem 18.-19. září, a podle ruských zpráv již "volně" prochází severně a jihovýchodně od něj. Přitom se zdá, že ukrajinské jednotky nevjíždějí hluboko do Ruskem kontrolovaného území, ale odřezávají silniční spojení mezi Lymanem a logistickými centry, která ho zásobují. Osvobozeno bylo například Drobyševe (další místo severozápadně od Lymanu) a sondážní útoky jsou vedeny na místa jako Zelená Dolyna (sever), Stavky (východ) a Zarichne.
Obrázek

Siversk... Ukrajinci osvobodili Serebyanku a Bilohorivku východně od Siversku, a pak odrazili ruský protiútok na Bilohorivku, 20. září, ale zdá se, že byli zastaveni při pokusu dosáhnout Lysyčanska, poslední 3-4 dny (i když si nejsem jistý, zda se o to ZSU opravdu "vážně pokusila": AFAIK tam má jen 115. brigádu TD). Frontová linie dále na jih byla stabilizována zásahy 4. tankové a 93. mech. a probíhá zhruba od Spirne (osvobozené), přes Soledar a Bachmutske k Bachmutu - tím spíše, že z posledně jmenovaného Rusové stáhli PMC Wagner, aby posílili obranu Severodoněcku. Jak již bylo řečeno, separatisté se stále snaží dostat k Bachmutu z jihu: "6. kozácký pluk" a PMC zajistily Zaitseve a Kodemu a odtud se tlačí na pozice 72. mech v Odradivce a Opytném.

Dole na LOC.... Ukrajinci stabilizovali situaci v oblasti Krasnohorivky; Avdijivka se drží (a stovky lidí, kteří tam žijí, jsou tam také stále), Pisky jsou "z velké části", i když stále ne "úplně" pod ruskou kontrolou, ale útoky VSRF a separatistů severně a západně od ní byly všechny zmařeny, posledních několik týdnů.

V Záporoží je "klid" - až na neustálé dělostřelecké souboje, ostřelování a výše zmíněné ruské nálety. Přesto se zdá, že jde o oblast s nejintenzivnějším nasazením bezpilotních letounů a UCAV íránské výroby, mezitím: včera a předevčírem si tam Ukrajinci nárokovali sestřelení po jednom Šahidu-129 (průzkumný bezpilotní letoun, i když může být i ozbrojený). Za sestřelené byly prohlášeny i čtyři bezpilotní letouny Shahid-136.
Obrázek

Zatímco se někteří ptají, kde je ukrajinský 1. tank, ten včera ohlásil ukořistění tohoto nepoškozeného T-72B3. Byla to riskantní operace, protože tank byl nalezen opuštěný v "zemi nikoho".

BITVA U CHERSONU

Severní strana fronty je již téměř dva týdny "zamrzlá": zdá se, že 128. moutnain nemá v současné době žádné řešení pro obsazení Novovoskresenska a stále se nachází na severním okraji obce.

35. námořní pěchota bojuje o rozšíření Inhuleckého mostu: má jednotky uvnitř Krasnosilske a Charivne, ale ani jednu z nich nemá - zatím - pod pevnou kontrolou.

Na jihu 20. září 28. mech osvobodil Pravdyne, ale jen na několik hodin: Rusové podnikli protiútok, vyřadili řadu vozidel a donutili Ukrajince se stáhnout. Ukrajinci zase vytlačili Rusy z Kyselivky, ale místo stále nekontrolují. Podobně se VSRF podařilo získat zpět Sofivku a její jednotky se stále drží ve Stanislavě a Šyroké Balce.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... ebc4897ed0
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 23. září 2022: Úvod do íránských UAV/UCAV, část 3

Na Západě je masa výrobků ČLR považována za špatně vyrobenou a neschopnou konkurovat západní konkurenci. Ačkoli je na tom nepochybně něco pravdy - a podporují to zprávy o špatné kvalitě takových v Číně vyrobených UAV/UCAV, jako je CH-4 Wing Loong v Saúdské Arábii a na několika dalších místech, nebo například nepovedené PR-stunty z Íránu -, masa takových hodnocení vychází ze stanoviska "před lety". Jiná jsou založena na ničem jiném než na závisti. Ve skutečnosti se situace za posledních několik let dramaticky změnila a Íránci nepřekvapivě zdůrazňují, že tato představa je zcela mylná: říkají, že mnohé čínské výrobky jsou založeny na zpětně upravených technologiích amerických, izraelských, britských, francouzských, rakouských a dalších konstrukcí a že jsou sice mnohem levnější, ale naprosto stejně kvalitní.

Uvážíme-li, že - díky superchytrým ředitelům takových západních společností, jako jsou Boeing, Lockheed-Martin atd. - se v Číně vyrobené součástky, dokonce i čipy, mezitím dostaly do některých nejmodernějších bojových letounů americké výroby.... a nehledě na občasné poruchy (což je u takto technologicky vyspělých zbraňových systémů "normální"), vcelku: nevidím důvod, proč o tom vážně pochybovat.

Z ÍRÁNU PŘES SÝRII DO JEMENU

To o kvalitě čínských - a tedy dnes íránských - bezpilotních letounů platí o to víc, uvážíme-li, kolik a jak moc jich mezitím IRGC provozuje a kolik bojových zkušeností s nimi Íránci nasbírali. V podstatě od roku 2016 se ani jedna z bojových operací v Sýrii řízených IRGC-QF neobešla bez rozsáhlého průzkumu pomocí bezpilotních letounů, jako jsou Mohajer-4 a Shahed-129. IRGC nasazovala (a stále nasazuje) své bezpilotní letouny ke sledování vojenských operací USA - v Sýrii i v Perském zálivu. Hrozba se zvýšila teprve poté, co počátkem roku 2017 vstoupila do služby první z ozbrojených subvariant Shahed-129. Není překvapením, že se brzy ocitly na straně příjemců amerických odposlechů. Například 8. června 2017 byl jeden z nich sestřelen letounem Boeing F-15E Strike Eagle amerického letectva nad východní Sýrií.
Obrázek

Záběry z různých videí zachycujících bezpilotní letouny Shahed-129s provozované IRGC-QF nad Sýrií v letech 2016-2018.

Obrázek

Záběry z videozáznamů zachycují letouny Mohajer-4 IRGC-QF v letu nad Sýrií a - v pravém dolním rohu - jeden z letounů Orlan-10 ruské výroby. Během operací v této zemi se ukázalo, že UAV a UCAV íránské výroby výrazně převyšují vše, co bylo vyrobeno v Ruské federaci - ve výdrži, v kvalitě shromážděných zpravodajských informací a proto, že na rozdíl od ruských UAV mohly být íránské systémy vyzbrojeny i vhodnými minipalubními granátomety.


Mezitím se Íráncům v roce 2012 dostalo do rukou "supertajné" bezpilotní letadlo Lockheed Martin RQ-170 Sentinel "stealth" (známé také jako "Bestie z Kandaháru") americké výroby: oddělení kybernetického boje IRGC se podařilo rušit jeho velitelské spojení a způsobit, že přistálo v Íránu.

Z důvodů, které byly podrobně vysvětleny v 1. a 2. části tohoto článku, s ním Íránci v letech 2012-2015 nemohli dělat nic jiného, než zinscenovat několik PR show: situace však byla zcela jiná, jakmile vstoupili do strategického spojenectví s ČLR. Výsledkem byly letouny Shahed Saeqeh a Shahed-171 Simorgh, které jsou poháněny pístovými motory, a Shahed-191 s proudovým motorem. Shahed-171 a -191 mohou být vyzbrojeny dvěma miniaturními PTŘS Sadid. Minimálně letoun -171 je od roku 2018 bojově nasazen v Sýrii. AFAIK však byly vyrobeny pouze v malém počtu kusů.
Obrázek

UAV/UCAV íránské výroby Saegeh.


Pro účely PR a testování byl pak jeden z nich vyslán přes Jordánsko do izraelského vzdušného prostoru, ale 10. února 2018 byl sestřelen bitevním vrtulníkem Boeing AH-64 Apache ze 113. letky izraelských vzdušných sil. V odvetě Izraelci podnikli masivní protiúder, při němž nejprve vyřadili syrskou protivzdušnou obranu a poté zdemolovali "roh IRGC" na letecké základně T-4/Tiyas v centrální Sýrii.
Obrázek

Přinejmenším podle informací zveřejněných IDF byly cílem izraelských náletů z 10. února 2018 tyto dva hangáry na severozápadní straně letecké základny T-4, v nichž byly umístěny bezpilotní letouny provozované IRGC.

V následujících letech IRGC sbírala ještě více bojových zkušeností s bezpilotními letouny nad Sýrií. Kromě toho se zapojila do bojů v Jemenu. V této zemi IRGC podporuje hnutí Houthi, které bojuje proti koalici vedené Saúdskou Arábií, jež naopak podporuje bývalou vládu, mezitím sídlící v Adenu. Íránské bezpilotní letouny se tam začaly objevovat v roce 2018: mezitím jsou íránské bezpilotní zbraně PGM íránské konstrukce hlavní zbraní Hútíů s dlouhým doletem.

SHAHED-136

Příběh vzniku íránských loupeživých PGM je vlastně docela ironický. Byli to Iráčané, kdo koncem osmdesátých let přišel na nápad vyrobit dálkově řízené bezpilotní letouny, které by nesly bojovou hlavici a videokameru a v případě nalezení vhodného cíle by do něj vletěly. V té době spolupracovali s Jihoafrickou republikou, pokud jde o dělostřelectvo i bezpilotní letouny, a zhruba v letech 1989-1990 zkonstruovali vůbec první letící PGM - a pak jednu s tělem podobným bombě, "nesenou" letounem ve tvaru delta křídla. Tuto spolupráci přerušila irácká invaze do Kuvajtu v srpnu 1990 a následné zbrojní embargo uvalené OSN. Jihoafričané však s Izraelem spolupracovali ještě intenzivněji a není překvapením, že o několik let později se v Izraeli objevila de facto kopie původního irácko-jihoafrického projektu v podobě protiradarového bezpilotního letounu Harpy. Ten pak posloužil jako vzor pro íránský design, který zdokonalili Číňané. Tak vznikl HESA Shahed-136.

Poprvé se veřejnosti ukázal na leteckém veletrhu v roce 2014 jako "prototyp malého bezpilotního letounu s deltovitými křídly, připomínajícího Harpy izraelské výroby", ale to, co se stalo Shahed-136, udělalo jen malý pokrok až do roku 2016. O dva roky později byly shromážděny první kusy trosek konstrukce se stejným půdorysem z míst několika útoků provedených Hútíi v Jemenu a Saúdské Arábii. Tak vyšlo najevo, že Íránci nejen zahájili výrobu vlastních létajících PGM, ale také začali vyvíjet taktiku proti tak vyspělým saúdským SAM-systémům, jako je MIM-104 Patriot PAC-2/3.

Shahed-136 je poměrně jednoduchá: IRGC naučila Hútíje vyrábět ji na vlastní pěst, a to za použití směsi dílů pašovaných z Íránu a všeho, co je v zemi k dispozici (například motory mopedů). Mezitím je známo, že některé z výsledných "kutilských" strojů Shahed-136 byly nasazeny k úderům na cíle v Jemenu, které se nacházely desítky kilometrů za frontovou linií (například al-Alam v provincii Ma'rib v září 2020 nebo v provincii al-Jawf v lednu 2021), ale také k útokům hluboko uvnitř Saúdské Arábie, a v červenci loňského roku Izraelci oznámili, že jeden ze strojů Shahed-136 byl nasazen také k útoku na jednoho z jejich obchodníků, který se nacházel u Ománu.

ČÍSLA

Kolik bezpilotních letounů íránské výroby a povalujících se PGM může Ukrajina očekávat, že se setká v boji s Ruskem?

Neznám žádný "naprosto spolehlivý" zdroj, který by uváděl počet bezpilotních letounů, bezpilotních letounů UCAV a bezpilotních prostředků PGM vyrobených Íránem a nasazených do služby. Myslím, že jsem někde četl, že bylo vyrobeno asi po 50 kusech Mohajer-4, Mohajer-6 a Shahed-129. Jejich sériová výroba však probíhá přinejmenším od roku 2016 a - přinejmenším částečně - závisí na dostupnosti motorů rakouské firmy Rotax. Pochybuji tedy, že to někdo kromě Teheránu přesně ví.

V září 2019 Íránci nasadili kombinaci 26 bezpilotních letounů, bezpilotních střel s plochou dráhou letu a řízených střel, aby zasáhli jedno z klíčových saúdských ropných zařízení. Přibližně ve stejné době nasadili více než 50 bezpilotních letounů Shahed-129, Shahed-133, Shahed-191 a dalších UAV/UCAV během jediného cvičení a trénovali údery skupin bezpilotních letounů proti stejnému cíli.
Obrázek

Mini-PGM Sadid, jak je vidět několik milisekund po vypuštění z UCAV Shahed-171.


Pokud jde o UAV/UCAV íránské výroby prodávané do Ruska, je důležité následující:

Jásir (nebo "Yasir"; pojmenovaný na památku Jásira Arafata: vzpomeňte na již zmíněné "rané vazby" mezi IRGC a OOP): jedná se o malé taktické průzkumné bezpilotní letadlo založené na konstrukci amerického letounu Boeing Insitu ScanEagle. Navzdory svým malým rozměrům má vytrvalost asi 20 hodin nebo dolet 200 km po dobu osmi hodin - a mnohem lepší vybavení (včetně stabilizovaných kamer) než Orlan-10. Yasser/Yasir se dočkal intenzivního nasazení u IRGC-QF v Sýrii, Iráku a Libanonu a s největší pravděpodobností je již v provozu u VSRF.

Mohajer-6: jedná se o středně velký bezpilotní letoun/UCAV s rozpětím křídel 10 m, přímým křídlem a dvojitým výložníkem. Je poháněn pístovým motorem, vybaven kardanem pro laserový dálkoměr/značkovač a průzkumnou a infračervenou kamerou a může být vyzbrojen dvěma nebo čtyřmi miniaturními PTŘS Qaem. Jeho udávaný dolet je přibližně 200 km. Mezitím je známo, že do Ruska byl dodán nejméně tucet kusů, a jeden z nich dnes našli Ukrajinci plovoucí na mořské hladině u pobřeží Oděsy.
Obrázek

Shahed-129: jedná se o velký UAV/UCAV s rozpětím křídel 16 m (přímé křídlo) a ploutví ve tvaru V. Je poháněn pístovým motorem, vybaven kardanem pro laserový dálkoměr/značkovač a průzkumnou a infračervenou kamerou a může být vyzbrojen čtyřmi miniaturními PTŘS Sadid a/nebo Fath. Jeho udávaný dolet je 1 700 km. Nejméně dva byly prohlášeny za sestřelené Ukrajinou, v posledních 7-10 dnech.

Trupy a křídla obou letounů jsou vyrobeny z kompozitů, ale nejedná se o žádné "stealth" konstrukce: měly by být zjistitelné radarem nejméně z 30 km, možná až z 50 km. Průměrná operační výška letounů Mohajer-6 i Shahed-129 se pohybuje kolem 1 500-2 000 m. Jejich motory jsou hlučné a snadno slyšitelné z více než 10 km.

Mohajer-6 i Shahed-129 jsou relativně pomalé: cestovní rychlost je asi 80 km/h, i když mohou dosáhnout vyšší maximální rychlosti. Zejména Shahed-129 může létat poměrně vysoko: až do výšky 6 000 m.

Žádný z íránských UAV/UCAV nemá satelitní komunikační schopnosti: v podstatě jsou omezeny na operace "na přímou viditelnost". Je však známo, že Íránci tento dosah prodloužili - a samozřejmě: Rusové je dnes následují v módě - nasazením jednoho nebo dvou letounů Mohajer-6, které slouží jako "relé" mezi pozemní základnou a dronem, který skutečně vyhledává cíl. Tímto způsobem lze efektivní dosah posledně jmenovaného prodloužit na více než 100 km.

Pro srovnání, Shahed-136 loitering PGM je mnohem menší: má délku asi 3 m a půdorys delta křídla. Je o něco rychlejší než Mohajer-6 a Shahed-129 a může dosáhnout rychlosti 150 km/h. V průměru se pohybuje ve výšce nad 500 metrů a letí rovně, ale při přiblížení k cíli klesá na méně než 100 metrů. Nese 36 kilogramů těžkou bojovou hlavici a může být naprogramována tak, aby zasáhla předem vybrané pevné cíle: jako taková je de facto pomalu letící křižující střelou s razancí srovnatelnou s dělostřeleckým granátem ráže 155 mm. Případně, pokud je stále v dosahu komunikace s pozemní základnou, může být řízena řídicí jednotkou během terminální fáze letu.

Nevím, kolik Shahed-136 bylo v Íránu vyrobeno a nasazeno do služby: jen to, že jsou mnohem levnější a jednodušší na výrobu než kterýkoli z výše uvedených bezpilotních letounů (zejména ve srovnání s Mohajer-6 a Shahed-129). Zhruba před rokem si saúdskoarabské královské letectvo nárokovalo 500. bezpilotní letoun íránské konstrukce, který byl sestřelen (většinou stíhačkami F-15C/E Eagle a EF-2000 Typhon II, používajícími řízené střely vzduch-vzduch). Přitom se jednalo o velké množství jiných, ještě jednodušších (a konvenčnějších) konstrukcí, než je Shahed-136.


Celkově je Yasser/Yasir jednoduchý taktický bezpilotní letoun, který bude pravděpodobně přinejmenším stejně obtížný jako Orlan-10. Mohajer-6 a Shahed-129 budou snáze nalezitelné a sestřelitelné těžšími ukrajinskými SAM, ale také poskytnou Rusům mnohem lepší pozorovací schopnosti než téměř cokoli, co mají ve svém arzenálu. Jejich celková kvalita je lepší než u bezpilotních letounů ruské výroby, mají mnohem lepší výdrž a lepší pozorovací vybavení (s výjimkou několika bezpilotních letounů izraelské výroby v ruském arzenálu, které VSRF zatím nijak zvlášť nechtěla vystavovat jakýmkoli rizikům). Šahed-136 je přinejmenším "nepříjemný".

Bezpochyby nejsou dobrou zprávou a neměly by být podceňovány: přinejmenším pravděpodobně umožní VSRF pokračovat v monitorování pohybu ukrajinských pozemních sil i v mrazivých teplotách nadcházející zimy. Lze jim však čelit, přinejmenším zbraněmi protivzdušné obrany - o čemž svědčí tvrzení Ukrajinců, že jen dnes sestřelili nejméně čtyři, především SAMy. Ostatně, pokud jsem něco nepřehlédl, k dnešnímu večeru ZSU prohlásila za sestřelených celkem asi 12-15 bezpilotních letounů íránské výroby a létajících PGM - vše od 13. září 2022.

Ale pak, přesně o to jde u UAV a UCAV: pokud se ztratí jeden, je tu spousta dalších - a přinejmenším na straně provozovatele se nikomu nic nestalo.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 481076922c
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 25. září 2022

Toto bude jen krátká aktualizace, která se zcela soustředí na relativně omezený úsek fronty v jihovýchodním cípu Charkovské oblasti.

Právě zde se odehrává nejnovější drama v Putinově ad-hoc/bezplánové eskalaci jeho války proti USA (ano, proti USA, tedy v jeho mysli, a stejně jako před šesti sedmi lety v Sýrii jde vlastně o válku proti USA, "náhodou" se odehrávající na "nějakém tamním území jménem Ukrajina").

V podstatě potlučená 1. gardová tanková armáda - nyní pravděpodobně včetně prvků zbytečné 2. gardové kombinované armády a nevýrazné 41. kombinované armády - ustoupila útokům 25. mech. a 66. motostřelecké brigády. Během posledních 36 hodin dvě posledně jmenované osvobodily Lozove a Pisky-Radkivski, pak překvapily Rusy tím, že se stočily na východ, dosáhly Nového a dále na sever Makiivky.

Jižně od této oblasti Rusové hlásí, že před dvěma dny ztratili kontakt se dvěma svými jednotkami PMC (Bars-13 a Bars-16), ale další - Kubáňský pluk - by se měl stále držet v Lymanu.
Obrázek

Tato "situace" se začala vyvíjet 23. září: od včerejšího rána bylo dost zle na to, aby Klíčoví policisté v Moskvě a Jižní OSK hnali VKS do přímých útoků na postupující ukrajinské jednotky. Přesně jako před několika týdny to mělo za následek, že Rusové utrpěli těžké ztráty na letadlech a vrtulnících. Jen včera se Ukrajinci přihlásili jako sestřelení:

1 Ka-52

1 Mi-8

1-2 letouny Su-25 (oba zřejmě v oblasti Lozove).

1 Su-30SM (25 Mech, v oblasti Lozove)

1 Su-34

6 bezpilotních letounů

....je normální situace, když někdo provozuje super-turbo stíhačky, vybavené radary s deklarovaným dosahem 400km, LERX, kanady a motory s vektorováním tahu pro super-manévrovatelnost - ale nemá PGM, a posádka má příliš malý výcvik v nasazení hloupých bomb...

Jinými slovy: "Systém Putin".

ADD-ON

Někteří se mě ptají, proč Rusové stále bojují - ba: podnikají opakované protiútoky proti ukrajinským jednotkám postupujícím severně od Lymanu? Alespoň podle ukrajinských zpráv (mezitím téměř vždy potvrzených ruskými stížnostmi) jsou všechny snadno odraženy, obvykle s "katastrofálními" ztrátami zúčastněných jednotek VSRF.

Proč se tedy Rusové nestáhnou na obranyschopné linie v oblastech Svatove a Kremina? Někteří si kladou otázku, zda nedošlo k totálnímu kolapsu v ruském velení; přinejmenším o tom, jak to, že je tak špatně informováno; a činí tak špatná rozhodnutí....?

Znovu nelze než zopakovat stejné vysvětlení, které jsem nabídl již tolikrát: je to Putin, kdo velí.

Přinejmenším je to tak, že nikdo pod jeho úrovní si nedovolí vydávat jakékoliv rozkazy bez jeho souhlasu.

Putin vede "svou vlastní" válku, zcela bez ohledu na realitu, vojenskou doktrínu, strategii a taktiku - a nemůže se starat o to, o čem by ho mohla informovat GRU a Spetsnaz, ani o ztráty VSRF, ani o "šetření vojsk k ochraně jakýchkoli míst na tomto území".

Lidé jako já tedy "musí" zapomenout téměř na všechno, co jsme si mysleli, že víme o VSRF a způsobu jejich fungování: takhle nevede válku VSRF, ale Putin.

Pokud mu vůbec jde o to, aby získal čas: čas potřebný k tomu, aby mohl spustit svá kvazireferenda, mobilizovat záložníky, obnovit jejich výcvik a nasadit je na Ukrajině. To trvá dny a týdny. Putin tedy potřebuje čas.

Zahájením protiútoků - bez ohledu na to, jak nákladných - zaměstnává Ukrajince, zpomaluje jejich postup (když už nic jiného, musí vyčistit bojiště, posbírat zajatce, zkontrolovat, co z vybavení, které tam Rusové zanechali, je ještě použitelné, provést další průzkum k zajištění svých boků atd.)

Bez ohledu na ztráty, o které Putinovi nemůže jít, jde tedy o získání času.

https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... dd59b0b5d1
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den214 #aktuvalka

Analýza dvěstěčtrnáctého dne invaze na Ukrajinu 25.09.2022

Charkovská/Oskilská fronta: Ukrajinská protiofenzíva v Charkovské oblasti i nadále tlačí na východ a jihovýchod do oblasti Luhanské a osvobozuje strategickou infrastrukturu. Ruské pozice podél východního břehu řeky Oskil jsou pod velkým tlakem a na některých místech se hroutí. Ukrajinské síly postupují také směrem na severovýchod a východ. Odtud máme zprávy o postupujících ukrajinských jednotkách nebo přinejmenším o stažení ruských jednotek. Části ruské 144. gardové motostřelecké divize, 90. gardové tankové divize a 201. vojenské základny se zde pokusily o protiútok, který měl Ukrajince zastavit, byly však obráceni na útěk. Při tomto pokusu o protiútok ze směru od Svatove byl vážně zraněn generálmajor Oleg Cokov, velitel 144. gardové motostřelecké divize. Zajímavé je, že se této protiofenzivy neúčastnily jednotky 4. gardové tankové divize, předpokládáme, že je tomu tak kvůli těžkým ztrátám techniky u Izjumu.
Před dvěma týdny se stejným způsobem podařilo Ukrajincům odříznout Izjum a ruské síly měly tedy dva týdny na to, aby zorganizovaly nějakou smysluplnou obranu na východním břehu Oskilu. Zdá se však, že místo toho daly přednost útokům na Avdijivku, Soledar a Bachmut, které kromě těžkých ztrát útočníkům nic nepřinesly. Ukrajinské síly kontrolují Hrjanykivku, Horobivku a bojují na sever do Dvorične. Ukrajinské útoky na Tavilžanku byly odraženy. Východně od Kupjansku osvobodily ukrajinské ozbrojené složky Kučerivku, Podoly a částečně ovládají Petropavlivku. Ukrajina navíc útočí jižněji na Kupjansk-Vuzlovyj a Kurylivku.

Lymanská fronta: Severně od Lymanu si Ukrajina zajistila Pisky-Radkivski, Malijivku, Ridkodub a Korovij Jar. Okupanti poté v okolí Ridkodubu a Korovij Jaru provedli protiútok, který však změnu situace nepřinesl. Rusové dále tvrdí, že byli ukrajinští vojáci v Nove a Karpivce, než je z těchto měst vyhnal ruský protiútok. Podle nás se nejspíše jednalo o ukrajinské jednotky provádějící průzkum bojem. Blíže k Lymanu drží ukrajinské ozbrojené složky částečnou kontrolu nad Novoselivkou a Drobyševe, které jsou velice důležité pro obranu Lymanu.

Bachmutská fronta: Muzikanti od Vagnera dnes provedli několik útoků na Soledar. Zdroje napojené přímo na Vágnerovce tvrdí, že se jim podařilo posunout frontu o 300 metrů, Ukrajinci však hlásí, že byly všechny útoky odraženy a fronta zůstává beze změn. Více na jihu si nejspíše těžké ztráty vynutily vystřídání žoldáků od Vagnera za čerstvé čečenské jednotky a ty zaútočily na Zajceve, Ondradivku, Kurďumivku a severovýchodně od Torecku. Všechny útoky byly odraženy.

V Luhanské oblasti se dnes povedlo ukrajinskému HIMARSu zasáhnout sklad munice okupantů. Některé zdroje přitom tvrdí, že součástí zasaženého komplexu budov byla i základna Vagnerovců, z nichž minimálně část měla utrpět zranění. Proruské kanály šíří narativ, že bylo zasaženo Centrum pro matky a děti, ale záběry v ohni práskající munice tuto teorii poměrně důvěryhodně vyvrací. Další podobný zásah se povedl v Mankivce.

Záporožská fronta: Kolony jezdí všude možně a obvykle o tom nepíšeme, ale ruské kanály dnes ráno zachvátila panika poté, co jeden z nich sdílel informace, že “ukrajinské síly vstoupily do Pavlivky u Vuhledaru ve třech kolonách.” Zprávu se nám sice nepodařilo ověřit, ale začíná se hodně mluvit o tom, že okupanti koncentrují větší množství sil před Melitopol a Mariupol. Je otázka, zda jde o přípravy na lokální ofenzivu, nebo se jedná o posílení obrany před případným ukrajinským útokem.

Chersonská oblast: Někteří analytici se domnívají, že tempo ukrajinské armády v oblasti zpomaluje, protože narážejí na koncentrované ruské jednotky a silně opevněné pozice. Někteří hovoří dokonce o tom, že pokud nebude oblast dobytá do 3 týdnů, není pravděpodobné, že by se ji Ukrajině povedlo získat zpět ani v blízké budoucnosti.
Ukrajinské dělostřelectvo dnes opět pracovalo na Antonivském mostu.
Video a fotomateriály z pseudoreferend, které se objevují na sociálních sítích, ukazují, že mnozí z těch, kteří se nechali při odevzdávání svého hlasu vyfotit, neměli ani vyplněný volební lístek.

Oděská oblast: Přístav v Oděse opustilo dalších sedm lodí s obilím. Celkem odvážejí 146 tisíc tun obilí. Od doby, co byl přístav odblokován, vyvezla Ukrajina již více než 4,8 milionu tun obilí na téměř 220 lodích.

Prezident Zelenský potvrdil, že Ukrajina obdržela první kusy protiletadlových kompletů NASAMS s dostřelem do vzdálenosti kolem 30 km a 15 km do výšky. Mělo by se jednat o 6 raketometů s příslušenstvím. Celkově by měla Ukrajina zatím obdržet 2 baterie (24 systémů).

Dnešní třešnička na závěr je vskutku kulturní. Týká se totiž oznámení nového ruského patriotického velkofilmu “Nejlepší v pekle”. Film je údajně založený na skutečných událostech, kterými si prošli členové žoldácké skupiny Vagner. V upoutávce je to samá cool exploze, zpomalený záběr, hrdinný ruský bojovník a dojde i na obětování se jeden pro druhého. Marně přemýšlíme, co má toto společného s realitou jejich nasazení na Ukrajině. My bychom si rádi připomněli případy, kdy došlo k rozstřílení jejich základny v Luhanské oblasti HIMARSy, protože na fotkách, které se objevily na sociálních sítích, byla vidět adresa a nebo to, jak se v Chersonské oblasti dostali do přestřelky s vlastními jednotkami kadyrovců. Také se těšíme na věrné filmové zpracování verbování kanibalů a sexuálních delikventů v trestaneckých koloniích. Co nás mrzí hodně je, že tam zřejmě nebude vidět jejich velitel Dmitrij Utkin, mnohokrát Putinem vyznamenaný sympaťák se svými neonacistickými tetováními, známý i hajlovačkami na demonstracích v Rusku. No ale možná jsme jen zaujatí škarohlídi a je to tím, že pro každého z nás znamená “podle pravdy” něco jiného. Co už.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664170831792.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den215 #aktuvalka

Analýza dvěstěpatnáctého dne invaze na Ukrajinu 26.09.2022

Oskilská a Lymanská fronta: Ruské zdroje uvádějí, že byli okupanti obklíčeni v Drobyševe a v Novoselivce,ukrajinské síly také osvobodily Šandryholove. Pokud by Dobryševe padlo, budou mít ukrajinské ozbrojené složky volnou cesty k městu Stavky. V Lymanu probíhají pouliční boje a vypadá to, že je město obklíčeno ze tří stran. Další zprávy mluví o průlomu ruských linií severně od Ridkodubu směrem na Černešyny. Ozbrojené síly Ukrajiny osvobodily Kupjansk-Vuzlovyj na východní straně řeky Oskil. Dále vstoupili do Vyšče Solone a dalších osad v místě, kde se setkávají Charkovská, Doněcká a Luhanská oblast.

Bachmutská fronta: Na severu oblasti pokračují boje v Soledaru a u Bachmutské. Vice na jih okupanti útočí také na Odradivku, Kurdjumivku, Zajceve a Majorsk. Všechny útoky ukrajinské ozbrojené složky odrazily.

Doněcká fronta: Ukrajinské síly odrazily ruské útoky na Kamjankum, Avdijivku, Opytne, Nevelske, Pervomajske, Novomychajlivku i Pavlivku.

Chersonská fronta: V okrese Beryslav v Chersonské oblasti ukrajinští obránci sestřelili ruský útočný letoun Su-25. Když Rusové poslali vrtulník Mi-8, aby vyzvedl pilota, Ukrajinci ho sestřelili také. Jinak k nám přes informační embargo neprosáklo nic zásadního.

“Žádná dodatečná mobilizace na Ukrajině nebude” tvrdí poradce vedoucího kanceláře prezidenta: „Už jsme vytvořili zálohy prostřednictvím systému územní obrany a budeme je aktivně využívat. Dodatečnou mobilizaci dnes vyhlašovat nemusíme”

V Charkovské oblasti byla objevena další mučírna, kde byli drženi ukrajinští civilisté. “Suterén”, jak ji nazývali okupanti, se nachazí ve vesnici Lypci, severně od Charkova a ukrajinská zpravodajská služba SBU uvádí, že zde byli vězněni a brutálně mučeni Ukrajinci, kteří se vzpírali okupační moci a odmítali spolupracovat s Rusy. Mezitím u města Izjum, kde probíhá vyšetřování objevených masových hrobů, byly podle prezidenta Zelenského nalezeny další hromadná pohřebiště. Měly by v nich být další “stovky obětí”. Dosud bylo nalezeno 447 těl z toho 215 žen, 194 mužů civilistů, pěti dětí a 22 vojáků. U 11 těl nelze rozeznat pohlaví.

Spojené státy americké poskytnou Ukrajině dalších 475 milionů dolarů. Finanční prostředky by měly být určené na “posílení schopnosti vymáhání práva a justice tváří v tvář ruské agresi”.

Dnešní třešeň je mobilizačně-dezerční. Na hranicích s Gruzií, kterou Rusko mimochodem částečně okupuje přes své pseudorepubliky Jižní Osetii a Abcházii, ruská armáda zřizuje kontrolní stanoviště. Jedná se o reakci na skutečně masivní snahy opustit zemi, které vytváří desítky kilometrů dlouhé kolony, ve kterých ruští muži čekají už několik dní. FSB však uvádí, že nebyly zavedeny žádná omezení vycestování z Ruska, nicméně podle lidskoprávních aktivistů federální bezpečností služba prachsprostě lže. Podle ruských úřadů jde pouze o “zajištění bezpečnosti, protože povolaní rezervisté by bez formálního dovolení neopustili zemi.” Jo přece, vy hlupáčci. Rusové si mezitím stěžují, že Gruzínci jsou hajzlové, protože nevpouštějí do země vozidla “vyzdobená” písmeny Z nebo svatojiřskými stuhami. Odhaduje se, že Rusko za 4 dny od vyhlášení “částečné mobilizace” opustilo kolem 260 tisíc mužů v odvodovém věku.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664254361438.jpg
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Válka na Ukrajině, 27. září 2022

Stále nemám čas, a tak přinášíme další "rychlý a špinavý" přehled, který se zaměřuje výhradně na vývoj v "jihovýchodním nejvzdálenějším koutě" Charkovské oblasti.

Abych si ušetřil trochu času, nakreslil jsem mapu hlavních akcí v této oblasti za posledních několik dní.

Obrázek

Omlouvám se za nedostatek detailů, ale musel jsem "odzoomovat", protože toto bojiště se mezitím dost velké. Od severu směrem na jih a "v podstatě":

1.) Ukrajinské ozbrojené síly (ZSU) vyrazily ze svých dvou předmostí v oblasti Kupjanska. To na severu, naproti Dvořičnému, je ještě relativně malé a trvalo jim několik dní, než osvobodily a zajistily Tavilžanku a Hřankyivku, ale mezitím se tlačí na Lyman Pershyi a Vilshanu.

2.) Hlavní předmostí - to do východní části Kupjanska - bylo v posledních dvou dnech slušně rozšířeno, Ukrajinci zajistili Synkivku na severu, Petropavlivku na východě a celý Kupjansk-Vuzlovyj na jihu.

Dá se očekávat, že tato dvě předmostí se v příštích dnech spojí v jedno (pokud se tak již nestalo), a pak už to bude pro ruskou 20. kombinovanou armádu jen mnohem horší.

3.) Putin nařídil všem ruským ozbrojeným silám (VSRF), svým PMC a separatistům "ani krok zpět" a vrhá do boje všechny jednotky, které jen může vyškrábnout. Zejména do východního Charkova, o něco méně pak do Bachmutské oblasti. Za poslední týden bylo možné identifikovat dvě velké "skupiny sil", které se za pomoci záložníků přestavují a pak spěchají na Ukrajinu:

3. motostřelecká divize (MRD) v Bělgorodě a
20. gardová motostřelecká brigáda (GMRB) v Rostově na Donu.

....s výsledky, které se musely očekávat. Snad "nejlepším příkladem" (nebo "nejhorším", z ruského pohledu) bylo to, co se stalo 237. tankovému pluku (TP) 3. MRD. Ten nechal jednu ze svých praporních taktických skupin přestavět na mobilizované záložníky, kteří absolvovali méně než 24 hodin "obnovovacího výcviku". Říkejte si, co chcete, ale veškerá důvěra v křesťanství jim nemohla pomoci: nepřekvapivě byla tato BTG snadno rozbita na kusy, ztratila desítky vozidel a většinu vojáků (to byl ten střet, který pak před 2-3 dny přiměl Ukrajince k údivu, proč se Rusové vůbec snaží). AFAIK ZSU měla ještě včera plné ruce práce se sbíráním všeho, co tam nechala: není divu, že se najdou lidé, kteří tvrdí, že VSRF se nikdo nebojí víc, než ruští záložáci…

Obrázek
Ukořistěný BMP-2 z 237. TR je odtahován do opravy svými novými majiteli.

4.) Mezitím se zhruba před třemi dny objevily první zprávy o vlacích s rezervisty, kteří byli narychlo zorganizováni do BTG 20. GMRB a spěchali z Volgogradu do Rostova. Očekával jsem, že včera projedou Luhanskem a dnes dorazí do oblasti Svatova, ale... no, pak přišla zpráva o tom, že Ukrajinci HIMARSem ostřelovali jeden z dotyčných vlaků, když se tento chystal dojet do Luhanska.... a teď se člověk dozvídá jen o "spoustě dvoustovek" (ruský radiokód pro "zabité v akci"). Přemýšlejte, mohlo by trvat o pár dní déle, než... cokoliv z 20. GMRB dorazí na bojiště. Pokud vůbec...

Dále na jih a západ...

5.) Zatímco ukrajinská 25. výsadková (což je vlastně mechanizovaná formace, stejně jako všechny ruské VDV-jednotky) dělá to, co takové formace umí nejlépe (tj. "potuluje se nepřátelským týlem někde mezi Borovou a Svatovem a za pochodu rozsévá spoušť"), další jednotky ZSU se mezitím protlačily z Pisek-Radkivského na sever a údajně už osvobodily několik prvních vesnic. Kolují zvěsti o ukrajinském zatlačení do Luhanska někde v oblasti Zalyman-Krasnoričenske, ale zatím jsem pro to nenašel (ani neslyšel) žádné potvrzení.

6.) Před dvěma dny ZSU - ve snaze zúčastnit se Putinova referenda v Luhansku - osvobodila Nove. Rusové pak prohlásili, že provedli protiútok a vesnici získali zpět (zdá se, že nikoho jiného nenechali bavit, tsk, tsk). Mezitím podle RUMINTU Ukrajinci vjeli do jejich severního týlu a jsou "někde mezi Ivanivkou a Kolodějemi". Měli osvobodit i Zelenou Dolinu (zatím jsem pro to neviděl žádné důkazy (příliš málo času) a pak Ridkodub severně od Lymanu.

7.) Drobyševo se zdá být stále v ruských rukou, ale ("přinejmenším") de facto obklíčené. Přinejmenším není konec ruským stížnostem na ZSU, které jezdí sem a tam mezi touto vesnicí a Lymanem.

8.) Lyman je stále pod ruskou kontrolou, ale dnes ráno měl RUMINT informaci, že Ukrajinci prorazili ruskou frontovou linii někde mezi tímto městem a Jampilí, nebo mezi Zarichne-Torkse a dále na východ (?) - dosáhli silnice na Kreminu. Nenašel jsem čas hledat důkazy, ale nepochybuju, že přinejmenším ukrajinské speciální jednotky na tu silnici útočí - už několik dní.

Připomeňme, že po celou tuto dobu se ukrajinské speciální jednotky pohybují v ruském týlu - zejména v noci - v celé oblasti od Kupjanska až po Kreminu (přinejmenším): kladou miny, přepadávají konvoje, zajmou toho či onoho ruského vojáka (vždy užitečné pro zpravodajské informace) - a pak zmizí, než se nepřítel dozví, co se děje. Situace je tedy nejen "proměnlivá", ale z ruského pohledu "krajně nejistá" a obrana některých míst se "z ničeho nic" hroutí.

Ať tak či onak, s tím je celá skupina ruských sil v oblasti Lymanu - rozhodně - v hlubokých problémech. Pořád si nejsem jistý, kdo přesně tam velí: jižní strana by měla být pod kontrolou I. armádního sboru (VSRF pod kontrolou separatistů), ale severní strana....? Zdá se, že je to směs vojáků z 1. gardové tankové armády, 2. gardové kombinované armády, 41. kombinované armády a jakýchkoli záložníků, které tam Putin stihl do té doby přivést. Pravděpodobnější je, že je to prostě jedno: nikdo z místních armádních velitelů to neřídí, ale jako obvykle Putin. A díky jeho mikromanagementu a častým poruchám v ruském řetězci velení dokonce ani Jižní OSK nemůže právě teď říct, kam má poslat vojáky a kam zásoby..... (Jižní OSK = Jižní vojenský okruh VSRF; teoreticky nejvyšší ruský vojenský orgán pro Ukrajinu). ... Což - ruku na srdce - je "takhle dobře".

To vše řečeno: počasí je stále větší problém. Prší a půda je měkká. Kontrolu přebírá 'generál bláto' a obě strany mají stále větší problém s pohybem své mechanizace mimo silnice.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den216 #aktuvalka

Analýza dvěstěšestnáctého dne invaze na Ukrajinu 27.09.2022

Dnes se k nám z fronty dostalo jen velmi omezené množství zpráv z obou stran. Analýza se tedy dnes bude věnovat hlavně situaci na severovýchodě a východě země, kde jsou jakž takž potvrzené nějaké postupy. Na druhou stranu mimo bojiště se toho děje podivného více než dost.

Oskilská a Lymanská fronta: Ukrajinské síly pokračují v postupu na východním břehu řeky Oskil. Ukrajincům se podařilo osvobodit stanici Kupjansk-Vuzovy a kompletně ovládají Petropalivku. Dále pronikli do Borové a začali s jejím osvobozováním. Ruské dělostřelectvo ostřelovalo Petropavlivku a Kučerivku, což potvrzuje, že je ovládají ukrajinské ozbrojené složky. Katerynivka, která leží severovýchodně od osady Nová je také pod ukrajinskou kontrolou. Okupantům se Katerynivku ještě včera podařilo při protiútoku částečně dobýt zpět, ale nyní jsou z vesnice definitivně vytlačeni. U Lymanu ruské zdroje potvrzují, že je Drobyševe prakticky odříznuto od zbytku ruských sil v oblasti a Ukrajinci kontrolují Novoselivku. Ty samé zdroje tvrdí, že okupantům v okolí Lymanu přišla pomoc v podobě jednotek 20. gardové vševojskové armády, které postupující Ukrajince sice trošku zbrzdily, ale očividně nezastavily. Pokud byla 20. gardová strategickou rezervou v této části fronty a ukrajinským silám se podaří průlom, zřejmě můžeme očekávat podobný rapidní postup, jako na začátku charkovské ofenzivy. Ozbrojené složky Ukrajiny nadále překračují Severní Doněc na několika místech mezi Krivou Lukou a Bilohorivkou. Z tohoto směru byly jejich průzkumné oddíly spatřeny v blízkosti Šypylivky, Kreminny, Jampolu a Torského. Z toho nám vychází, že už do Lymanu zbývá poslední zásobovací trasa ze severovýchodu, a tu má v mušce ukrajinské dělostřelectvo, což potvrzují i ruské zdroje. Zatím nepotvrzené zprávy mluví o tom, že se ukrajinským silám podařilo na východním břehu Oskilu dosáhnout Luhanské oblasti. Z videí zajatých Rusů z fronty se zdá, že někteří “částečně” mobilizovaní prvního dne (21.09.) již dorazili na frontovou linii ve směru Lyman-Kupjansk a účastní se bojů.

Bachmutská fronta: Okupanti dnes útočili na tradičních místech. Odraženi byli u Ivano-Darivky a Vjymky. A stejná situace panuje u Soledaru, Bachmutského a Zajceve. Menší územní zisky měli okupanti v okolí Kodemy, jedná se však o zisky minimální.

Podle britské rozvědky by mohl v pátek 30. září během projevu před oběma komorami ruského parlamentu Vladimir Putin oznámit anexi okupovaných území Ukrajiny. Zprávy z ruských médií spekulují, že do čela tohoto nového „federálního distriktu“ bude s největší pravděpodobností jmenován bývalý šéf Roskomosu, Dmitrij Rogozin. Od urychleného vyhlášení referend o připojení k Rusku si podle Britů Kreml slibuje probuzení národního cítění a vyvolání pocitu ohrožení, spojeného s útokem “na ruskou půdu”. Podle oficiálních ruských zpráv je pak pro připojení přes 75% obyvatelstva. Většina zástupců civilizovaného světa již předem odmítla výsledky prokazatelně nelegálního a podvodného hlasování.

Dnes došlo k přerušení a úniku plynu v plynovodech Nordstream 1 a 2. O tom, že se jedná o sabotáž asi není třeba dlouze polemizovat. Nicméně lze spekulovat o tom, kdo by na ní nejvíce vydělal. Náš dvorní konspirační europoslanec a kremlobot (schválně, kdo uhodne) již obvinil USA, čili předpokládáme, že to bylo přesně naopak. Uražení Němci mezitím ukazují na Ukrajince "a jejich spojence", protože ti prý chtějí, aby se plyn do Evropy dopravoval přes Družbu nebo Jamal. Nejsme si jistí, jak by to kdokoliv z “našich” udělal, ale připomínáme, že oba podmořské plynovody byly ze strany Ruska neaktivní už předtím, než se incidenty staly. Pracujeme s teorií, že tato událost by jako “spálení mostů do Evropy” mohla negativně ovlivnit zejména vyhlídky ruské protiputinovské opozice a komplikovat budoucí poválečné dohody právě v neprospěch Ruska. Každopádně budeme sledovat vyšetřování.

Muži v okupovaném Mariupolu dostávají výzvy, aby se ve čtvrtek dostavili k odvodové komisi. S sebou si mají vzít věci osobní potřeby a pas. Ruská okupační správa výzvu zdůvodňuje tím, že Mariupol se na základě výsledků referenda stane součástí Ruské federace. Je fajn, že to věděli ještě zveřejněním výsledků těch referend.

Třešnička je dnes opět sladká. Protože přes gruzínskou hranici utíká spousta Rusů, tak ruské úřady zřídily odvodovou kancelář přímo na místě. Nicméně do Evropské unie během minulého týdne vstoupilo 66.000 ruských občanů, což je o 30 procent více než v předcházejícím týdnu. Oznámila to dnes unijní pohraniční agentura Frontex, podle níž výrazně narostl počet Rusů mířících ze své vlasti převážně do Finska (to které provokuje Rusko se vstupem do NATO). Unie se zatím k nové migrační vlně z Ruska nestaví jednotně. Některé státy dávají najevo, že hrozba povolání do zbraně není automaticky důvodem k udělení azylu, zároveň poukazují na bezpečnostní riziko spojené s přijetím velkého počtu Rusů. Evropská komise věc nechává na jednotlivých zemích, ovšem připomíná, že státy mají povinnost zvážit ty případy, kdy člověk přicházející do EU požádá o azyl - tak jako to bylo vždy. Stále nevíme, jestli jsou tito uprchlíci podle našich “vlastenců” košér nebo ne.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664327002256.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Ukrajinská válka, 28. září 2022

Putinova směrnice "ani krok zpět" "funguje", stejně jako všechny jeho vojenské rozkazy v této válce, a tak tu máme další "rychlovku".

Opět se zaměřením na 'jihovýchodní-nejvzdálenější kout' Charkovské oblasti, zejména na oblast mezi Borovou a Lymanem...

Průlom od Kupjanska se blíží s postupem na jižním a jihovýchodním směru.

Severně od Pisky-Radkivského vstoupili Ukrajinci do vesnic bezprostředně jižně od Borové. Ukrajinci hlásí, že tuto stranu fronty drží 144. motostřelecká divize.

Východně od Pisky-Radkivski Ukrajinci osvobodili Ridkodub a Katerynivku a rozhodně se tlačí na Makiivku (a dále na sever a severovýchod). O Nove se prý ještě včera večer vedly boje (tj. místní ruské posádky se řídí Putinovým rozkazem "neustupovat"), ale AFAIK je ZSU předčasně minula a od dnešního rána je Nove pod ukrajinskou kontrolou. Zdá se, že tento sektor "drží" (přičemž "drží" je relativní....) 1. gardová tanková armáda.

Zároveň se tlačí na jih, do týlu Lymanu, a osvobodili Koloděje.

Blíže k Drobyševu: Ukrajinci osvobodili Šandryholove: místní ruská posádka se rozplynula a zanechala za sebou nejméně několik T-72...

VKS byla opět "venku" a snažila se zpomalit ukrajinský postup: ZSU si nárokovala sestřelení tří ruských stíhaček.

Obrázek

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... dc48ae237c
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den217 #aktuvalka

Analýza dvěstěsedmnáctého dne invaze na Ukrajinu 28.09.2022

Oskilská a charkovská fronta: V okolí Kupjansku Ukrajina rozšiřuje svá předmostí. Na severu Ukrajina pravděpodobně osvobodila Dvorične. Dále Ukrajinci útočí na Tavilžanku, což je město hned vedle něj. Zde se jim podle ruských zdrojů podařilo dostat do města a vytvořit si zde opěrné body. Jižně od Kupjansku Ukrajina osvobodila Kupjansk-Vuzlovyj a úspěšně zaútočila na Kurylivku a Kivšarivku. Ukrajinci tak ovládají velké části těchto dvou vesnic. V průběhu dne ukrajinské ozbrojené složky osvobodily Novoosynove a Kučerivku a boje probíhají o Petropalivku.

Dále se snaží odříznout poslední zásobovací trasu na Lyman. Na ten Ukrajinci útočili v noci a dopoledne z východu ze směru od Dibrové, Ozerného a Ščurového. Další boje probíhaly na jihozápadním okraji Jampilu. Na sever od Lymanu postupují jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny po osvobození vesnice Katerynivka. V tomto směru ukrajinští vojáci kontrolují silnici Svatové-Makijivka-Terny-Lyman, po které byly ruské síly v Lymanu dosud zásobovány. Na sever od vesnice Kolodezi bylo dosaženo břehu řeky Žerebec. Západně od Lymanu probíhají boje v okolí Šandriholove a Ukrajinci osvobodili velkou část vesnice Sredne. Od západu dále postupují ze směru od vesnice Novoselivka, kterou prokazatelně drží, a boje probíhají o vesnici Drobyševe. Na východ od Lymanu na severním břehu Severního Donce ostřelují ozbrojené síly Ukrajiny silnici Svatove-Kreminna, která je posledním spojením ruských sil ve městě se zbytkem okupantů v oblasti. V průběhu dnešního dne Ukrajinci postoupili na Nevske, Novoljubivku, Ivanivku a dále po silnici do Lymanu. Ukrajinští vojáci také postupují do Šypylivky.

Od Severního Donce postoupily Ukrajinské jednotky do Torského, kde probíhají těžké pouliční boje. Pokud bude Torské osvobozeno, jsou ruské síly v Lymanu a okolí v pasti. Domníváme se, že ze strany Ruska není v oblasti dostatek sil na zastavení ukrajinské ofenzivy a to co vidíme, jsou zdržovací boje, do kterých Rusko poslalo už i své strategické rezervy v podobě 20. gardové vševojskové armády. Cílem těchto zdržovacích bojů je nejspíš stažení okupantů na linii silnice P66, která vede ze Svatoveho do Kreminny. Je však otázka, jestli budou ruské síly schopné tuto novou linii udržet. Na základě dosavadního ruského výkonu je více než jasné, že stávají pozice prostě neudrží a stáhnout se budou chtě nechtě muset.
Přibližně 1 276 km² Charkovské oblasti stále zůstává obsazených ruskými silami a to jsou pouhá 4 % z její celkové velikosti.

Bachmutská fronta: Ruské síly byly odraženy ukrajinskými obránci, když se pokusily zaútočit na Odradivku, Mykolajivku Druhu, Ozarjanivku, Zajceve, Majorsk a Zaližne.

Doněcká fronta: Na této části fronty bylo tento den relativně klidno. Rusové kromě ostřelování dělostřelectvem zaútočili na Pervomajske a byli zde odraženi.

Záporožská oblast: Podle starosty dočasně okupovaného Melitopolu, Ivana Fedorova, v pseudoreferendu o připojení k RF hlasovalo jen asi půl procenta populace oblasti. Záporožská oblast má zhruba 1,6 milionu obyvatel. To znamená, že se speciálního vojenského hlasování zúčastnilo šokujících 8.600 obyvatel.

Chersonská oblast: Již tradičně nemáme prakticky žádné informace o průbězích bojů na této části fronty. Okupační správa Chersonské oblasti však ústy kolaboranta Vladimira Salda tvrdí, že v oblasti nedojde k mobilizaci, ale obyvatelé se mohou dobrovolně přihlásit do dobrovolnických praporů.

I na rusko-finské hranici vyrostlo mobilní rekrutační středisko. Ti, kdo jsou na mobilizačních seznamech, tam dostanou předvolání k dostavení se k odvodové komisi. Ti, kdo na seznamech nejsou, se mohou přihlásit jako dobrovolníci. Podotýkáme, že fronty se před střediskem zrovna netvoří. Starosta turecké Antalye tvrdí, že do města od začátku “částečné” mobilizace dorazí každý den 16 až 19 tisíc ruských občanů.

Srbsko neuzná výsledky referend o připojení okupovaných ukrajinských území k Rusku, uvedl podle Reuters srbský prezident Aleksandar Vučić.

Spojené státy připravují nový balík pomoci Ukrajině. Jeho hodnota činí zhruba 1,1 miliardy dolarů a obsahuje další salvové raketomety HIMARS, munici, systémy proti bezpilotním prostředkům a radarové systémy společně s náhradními díly, výcvikem a technickou podporou.

Dnešní třešnička je rezervistická. Množí se videa, která ukazují čerstvě odvedené ruské vojáky, kteří už stihli nechat se zajmout ukrajinskou armádou. Můžeme se jen dohadovat, zda k tomu došlo během bojů, nebo se jim prostě bojovat nechce. Vrhnout světlo by na tyto, zcela jistě ojedinělé, události mohla videa zveřejněná samotným ministerstvem obrany RF. Obsahují totiž záběry z výcvikových středisek, kde střelečtí instruktoři učí nováčky zacházet se zbraněmi. Vypadá to totiž tak, že samotní instruktoři nemají o mnoho víc zkušeností, než samotní rekruti. Kromě toho, že se pohybují za palebnou čárou, navíc jeden z nich strká ruce přímo na ústí pušky, se kterou manipuluje jeden z rekrutů, který má navíc prst na spoušti a odjištěno. Je samozřejmě možné, že se instruktor snaží vyhnout službě vlasti na Ukrajině, ovšem z našeho pohledu to dělá dost nerozvážně, protože si koleduje o to, aby se nechal urgentně denacifikovat. Rozumíme, že ne každému je pohodlné odjet kempovat na Ukrajinu a tam se nechat ostřelovat HIMARSy, ale existují vhodnější alternativy, jak se vyhnout válce. Zlomená ruka nebo noha, předstírání debility, pád z okna a tak dále.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664415724450.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den218 #aktuvalka

Analýza dvěstěosmnáctého dne invaze na Ukrajinu 29.09.2022

Oskilská a Lymanská fronta: Situace se vyvíjí rychlým tempem. I když obě strany pečlivě dodržují OPSEC a dnes na veřejnost uniklo pouze velice málo informací, je z toho co se dostalo ven jasné, že ukrajinské jednotky stále postupují vpřed a jsou připraveny obklíčit Rusy v Lymanu. Ruské síly nejspíše začaly se stažením z oblasti, ale zatím se to nedá na jistotu ověřit. Video ze Šandryholove potvrdilo, že město již osvobodili Ukrajinci. Už včerejší zprávy večer hovořily o bojích v osadě Derylove. Ruské zdroje hlásí, že jejich vojáci prchají pod palbou ukrajinských minometů. Směrem na Borovou se okupanti připravují na obranu celého města a vyhodili do povětří mosty, aby ztížili Ukrajincům pokusy o průnik na předměstí. Pokud jde o jižní část současné akce, která má za účel obklíčení Lymanu, zdá se nám, že jsou ruští vojáci se spoustou „čerstvých“ posil ve velmi prekérní situaci, protože kapsa se každou hodinu uzavírá o něco víc. Více na východ některé zdroje přímo z fronty tvrdí, že byl osvobozen Jampil. Není to poprvé za posledních pár dní, co jsme podobnou informaci slyšeli, takže je k ní potřeba přistupovat obezřetně. Okupanti dnes také ostřelovali Koloďazne, Dvoričnou, Hrušivku, Senkove, Oskil, Novoselivku, Bohorodyčne, Pryšyb, Blakytni Ozeru, Ščurove, Doněcké, Staryj Karavan, Rajhorodok, Ozerne, Dibrovou, Zakitne a Verchnoku, což není úplně významné, ale ukazuje to, která města v oblasti Ukrajina osvobodila.

Chersonská fronta: Operační velení Jih poskytlo informaci, že se ukrajinským silám povedlo rozšířit předmostí přes řeku Inhulec. Vojákům se podle něj mělo povést získat kontrolu nad Bezejmenným (jižně od Davidova Brihu) a postoupit až do Čkalového. Včera v noci došlo v Chersonu k silným explozím, o jejichž původu se můžeme jen domnívat. Na zveřejněných videích je však vidět, že exploze byly minimálně tři. Na linii Blahodatne - Zelenyj Haj podnikají ukrajinské jednotky průzkum bojem až k vesnici Barvinok. Podle některých analytiků odchází právě zde k tvrdým bojům a Ukrajinci narážejí na ruské gardové mechanizované jednotky. V Oleškách byla zásahem HIMARS zničena kasárna v hotelu Kolos, kde měli být ubytovaní čerství ruští odvedenci. V době úderu mělo být v ubikacích asi tři stovky vojáků. Podle stavu budovy předpokládáme, že minimálně část z nich již bojovat nebude. Olešky leží na východním břehu Dněpru, naproti Chersonu.

Záporožská oblast: V okupovaném Melitopolu došlo podle starosty města Ivana Fedorova k pokusu o zlikvidování místní kolaborantky Oleny Šapurovové. Její vozidlo shořelo následkem exploze, nicméně Šapurovové se podařilo včas utéct. Doufáme, že na sobě měla hnědé bezpečnostní spoďáry. Některé zdroje uvádějí, že mělo dojít k požáru v reaktoru č. 2 jaderné elektrárny. Enerhoatom tuto informaci vyvrací.

Mykolajivská oblast: Během ostřelování Mykolajivu okupanty došlo k zásahu obytných částí města, které mělo za následek mrtvé a zraněné civilisty. V noci dopadla necelých 300 metrů od Jihoukrajinské jaderné elektrárny ruská raketa. Exploze však elektrárnu přímo neohrozila. Nedaleko Baštanky se také ukrajinské PVO povedlo sestřelit dva ruské bitevníky Su-25.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes oznámil, že Putin zítra v 15:00 moskevského času podepíše dekrety o připojení okupovaných oblastí k Ruské federaci.

Jižní Korea plánuje dodat Ukrajině zbraně v hodnotě 2,9 miliardy dolarů, úřady země ale nechtějí dodávat přímo, ale zbraně budou převážet přes Česko. Dodávky budou financovat Spojené státy a samotné zbraně dodají české obranné firmě, která je daruje Ukrajině. Tento způsob se již v minulosti osvědčil.

Moskva se stává epicentrem akutních gest dobré vůle. Dnes bylo objeveno tělo ředitele jednoho z dodavatelských podniků Ruských železnic. Na balkoně, s prostřelenou hlavou. V ruských koloniích se mezitím šíří epidemie zlomených končetin. Ruské úřady oficiálně přiznávají, že mohlo dojít až ke dvěma tisícům přestupků v souvislosti s mohylizací. My standardně ruské neúspěchy násobíme deseti.

Spojené státy Americké poskytnou České republice 100 milionů dolarů v rámci zahraniční vojenské spolupráce FMF, která je součástí druhého balíčku pomoci Ukrajině schváleného Kongresem. USA navíc pošlou v rámci FMF přibližně 6 milionů dolarů z fondu “boje proti ruskému vlivu” na vytvoření centra kybernetických reakcí. Účelem těchto financí je vytvoření kapacity českých spojenců pro odstrašení a obranu proti rostoucí ruské hrozbě a také doplnění těch vojenských kapacit, které Česká republika poskytla nebo poskytne Ukrajině. V přepočtu jde asi o 153 milionů korun na kybernetické síly a 2,55 miliard korun tvoří balíček vojenské spolupráce. Asi jako když sousedovi pomáháte hasit střechu a on vám pak pomůže s kůlnou.

Balíček pomoci v hodnotě 1,1 miliardy dolarů, o kterém jsme psali včera, nebude Ukrajině dodaný okamžitě ze zásob USA, ale ministerstvo obrany nakoupí položky ze seznamu od výrobců a bude je postupně odesílat na Ukrajinu poté, co budou tyto prostředky vyrobeny. Podle informací od představitelů amerického ministerstva obrany by tento transfer měl zabrat mezi šesti měsíci až dvěma lety.

Dnešní třešnička bude bratrská a se šťastným koncem. Točí se kolem rozhovoru několika vojáků, kteří spolu pokuřují a kecají. Protagonista v záběru říká, že je rád, že po dlouhé době zase vidí nějaké vojáky. Na to mu jeho kolega, který natáčí, odpoví, že je za to také rád. Celé video vrcholí ve chvíli, kdy hlavnímu hrdinovi oznámí, že jsou ale “banderovci”, tedy Ukrajinci. V tom okamžiku můžeme sledovat, jak hlavnímu hrdinovi proběhne před očima celý život, každičký krok, každé špatné rozhodnutí, které až do té doby udělal. Všechny ty vykouřené cigarety, vypité stakany vodky, nespokojenost v práci, prostě všechno to, co ho dotlačilo až na frontu. Během té milisekundy, toho záblesku rekapitulace špatných rozhodnutí, toho kratičkého okamžiku pochopení, mu dojde, jak moc špatně na tom je. Všechny tyto myšlenky, které našemu hlavnímu hrdinovi rychlostí světla proběhnou neuronovou sítí, sesumíruji jeho současnou situaci do jediného, epického, vše vyjadřujícího zvuku: “NGHUUUH?!” Náš Rus totiž na noční hlídce potkal členy ukrajinských Sil Speciálních Operací.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664520568569.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den219 #aktuvalka

Analýza dvěstědevatenáctého dne invaze na Ukrajinu 30.09.2022

Dnes si připomínáme 84. výročí mnichovské zrady. Teď už víme, že “Západ” své spojence na holičkách znovu nenechá, tak jako se to stalo v roce 1938 Československu. Anexe pohraničí byla špatná tehdy a je špatná i dnes. Připomeňte to těm, kteří na to rádi zapomínají.

Oskilská a Lymanská fronta: Většinu Drobyševe ovládají Ukrajinci a ve zbytku města jsou obklíčení Rusové. Podle některých proruských kanálů ukrajinské jednotky pravděpodobně prorazily ruskou obranu u Stavků. Ukrajinským vojákům se povedlo uzavřít obklíčení Lymanu, čímž vznikl kotel, ze kterého se okupanti snaží probít. Potvrdil to dnes Sergej Čerevaty, jeden z představitelů ukrajinského Východního okruhu. Podle dostupných informací jsou ve městě uzavřené jednotky BARS-13, jejichž součástí je i nechvalně známá neonacistická “Ruská legie”, BARS-16 a dále pak členové militantního uskupení tzv. Luhanské republiky a speciální jednotky ministerstva vnitra RF. Ráno také ukrajinští vojáci zveřejnili video z jampilské radnice poté, co se z něj okupanti v noci stáhli nejspíše k Lymanu. V průběhu dne se začali okupanti připravovat na pokus o průlom směrem na Torske. Na severu oblasti probíhají boje u Kruhljakivka-Senkove.

Bachmutská fronta: V okolí Bachmutu se soustředily ruské síly útoky na Bachmutské, Veselou Dolynu, Odradivku, Kurďumivku, Zajceve, Majorsk a Ňju-Jork. Útoky byly dle všeho odraženy. Okupanti pak podle ukrajinského generálního štábu ostřelovali Verchnokamjanske, Vjimku, Spirne, Vesele, Bilohorivku, Jakovlivku, Soledar, Bachmutske a Pivnične.

Záporožská oblast: Rusko dnes opět prorazilo nové dno. Brzy ráno ostřelovalo raketami systému S-300, který je primárně určený jako PVO, humanitární konvoj, který směřoval do okupovaných částí této oblasti. Lidé v konvoji chtěli odvézt své příbuzné a obyvatele, kteří odmítali nadále zůstat na Ruskem okupovaných oblastech po anexi. Informoval o tom Anatolij Kurtev, tajemník městské rady Záporožské oblasti. V současné době jsou informace o 30 mrtvých a asi osmaosmdesáti zraněných. Zemřelo i několik dětí. A také odpovídaly i ukrajinské síly; dnes masivně ostřelovaly Tokmak, Huljajpole a předměstí Melitopolu. Ze všech míst jsou hlášení mrtví a ranění okupanti.

Chersonská fronta: Ukrajinský generální štáb hlásí, že ruské síly ostřelují Archanhelske, Bilousove, Suchyj Stavok, Šyroke, Bezejmenné, Kvitne, Ivanuvku, Zorju, Olhyne, Lymany, Blahodatne a Myrne. Ukrajinci spustili dělostřeleckou palbu na Snihurivku a Kyselivku. O průbězích bojů se prakticky nedaří dohledat další informace.

V Mykolajivské oblasti dnes ruské dělostřelectvo pálilo na Mykolajiv. Tam byly cílem útoku výškové budovy v obytné zástavbě. I zde podle guvernéra oblasti Vitalije Kima dopadaly protivzdušné rakety S-300. Došlo k poškození infrastruktury, několika úmrtím a zraněním.

Ukrajina podala žádost o urychlený vstup do NATO. Prezident Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina už prokázala svou kompatibilitu s NATO a jde jen o de iure žádost. Vzhledem k načasování podání žádosti je nezpochybnitelné, že jde o přímou reakci na ruskou anexi okupovaných ukrajinských území. Zelenskyj dále oznámil, že Ukrajina už nebude jednat s Putinem, ale pouze s jeho nástupcem.

Putin ve svém včerejším projevu informoval o tom, že by mělo okamžitě dojít k nápravě chyb, které nastaly během “částečné” mobilizace a potrestání těch, kteří se jich dopustili. Na poradě s představiteli ruské Bezpečnostní rady uvedl, že je nutné zaměřit se na případy, kdy úřady nesprávně povolaly do zbraně například chronicky nemocné nebo muže, kteří přesáhli branný věk.

Nově zveřejněné fotografie nabíjecích kapslí pro raketomety HIMARS ukazují, že Ukrajina dostala nový typ munice. Konkrétně jde o munici M30A1, která je určena na ničení měkkých cílů a živé síly protivníka. Hlavice každé rakety je naplněna 182 tisíci ocelových a wolframových kuliček s ničivým účinkem proti nepancéřovaným cílům.

V reakci na dnešní anexi okupovaných teritorií uvalily USA více než tisíc ruských firem a osob. Na sankčním seznamu jsou i vysoce postavení představitelé státních institucí. "Dnešní americké sankce se prodraží těm, kteří poskytují politickou či ekonomickou podporu nelegálním snahám o změnu statusu ukrajinského území," komentoval sankce president Joe Biden.

Dnešní třešnička bude rétorická a možná trochu delší, než obvykle. Projdeme si totiž nejdůležitější body projevu Vladimira Putina. “Rusko dnes získává čtyři nové regiony” asi stejně, jako zloděj získává nové vozidlo. Pro připojení k RF se podle Putina “lidé rozhodli na základě společné historie.” Společná historie: Holodomor, sovětská likvidace národní identity Ukrajinců, rozsáhlá rusifikace, podpora separatistických nálad, okupace a nakonec válka. Podle ruského prezidenta je “to vůle milionů lidí.” Tomu napovídá i účast při pseudoreferendech třeba v okupované části Záporožské oblasti, kde hlasovalo závratných 3,5% populace. “Rusko bude bránit nová území všemi prostředky,” nejspíš znamená, že tam budou hrnout nevycvičené odvedence, jako to teď dělají v Jampilu a Lymanu. “Vždy budeme pamatovat na ty, co se nesmířili s neonacistickým pučem na Ukrajině v roce 2014.” Ano, to opravdu Putin, který se honosí kontakty s lidmi jako je Dmitrij Utkin, nebo dnes již zmíněná Ruská legie, řekl. Západ se také, podle Putina, “nedokáže smířit s tím, že je Rusko velkolepá země plná nerostného bohatství a lidí, kteří nežijí pod cizím útlakem.” Chlape! Vždyť ti ze země uteklo přes čtvrt milionu lidí, protože nechtějí být přinuceni bojovat ve válce, kterou jsi rozpoutal! “Náš rozvoj, naše kultura, je pro Západ hrozbou!” Ano, o tom nemůže být pochyb. Ruská armáda dělá bordel na Ukrajině už teď. Nedovedeme si představit, co by dělala, kdyby došlo k evolučnímu vývoji alespoň do doby nejstaršího paleolitu. “Mnoho smluv se Západem bylo porušeno.” Nade vší pochybnost. Jmenovat můžeme třeba Budapešťské memorandum, Minské dohody nebo smlouvy o dodávkách plynu do Evropy. “Spojené státy dvakrát použily jaderné zbraně v Japonsku a tím vytvořily precedens.” Použily je ve válce proti zemi, která je napadla. Putin tím tedy patrně obhajuje použití jaderných zbraní vůči Rusku? Dál se pak věnoval obecným řečem o tom, jak je Rusko skvělé a Západ špatný. Představitelé proruských republik každopádně nevypadali z tohoto zrychleného připojení se ke skvělému Rusku úplně nadšení. Penis Dušilin (nemůžeme si to odpustit, omlouváme se) působil vysloveně povadle.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664572156792.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den220 #aktuvalka

Analýza dvěstědvacátého dne invaze na Ukrajinu 01.10.2022

Lymanská a oskilská fronta: Ukrajinské jednotky vstoupily do Lymanu. Ze všech stran se dozvídáme, že na cestách okolo města se povalují mrtvoly ruských vojáků. Podle informací z dnešního rána požadovali ruští vojáci stažení z města, což jejich velení nejprve zamítlo, ale později ke stažení stejně došlo. Ukrajinský generální štáb uvádí, že se z města stáhlo více než pět a půl tisíce vojáků. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti stažení vojsk potvrdilo. Odchod vojáků ze strategicky důležitého města si podle ministerstva vynutila hrozba, že se ruské jednotky ocitnou v obklíčení. Muzikanti z Vagnerova orchestru říkají, že důvod, proč se ruské síly z Lymanu nesměly stáhnout bylo to, že měl Putin svůj proslov a nechtěl si ho nechat zkazit tím, že by ten den Ukrajinci oslavovali osvobození Lymanu. Na osvobození se podílela ukrajinská 81. výsadková brigáda, která vyhnala zbytky 752. motostřeleckého pluku a rezervistických jednotek BARS-13. Armádní skupina Východ oficiálně oznámila osvobození Jampilu, Novoselivky, Šandryholového, Drobyševe a Stavky. O těchto městech jsme už informovali, dnes bylo jejich osvobození oficiálně potvrzeno. Ukrajinská armáda údajně začala ostřelovat ruské pozice v Rubižně, Lysyčansku, Kreminně a Severodoněcku. Celkově se dá situace shrnout následovně: Rusové se stáhli přes řeku Žerebec a vyhodili do povětří most přes ní, nyní je čeká obtížný ústup směrem ke Kreminně po silnici, která je pod palbou ukrajinského dělostřelectva a kde působí speciální jednotky. Cesta na sever je fakticky nemožná, protože se ji Ukrajincům podařilo přerušit u Terny. Rusko označuje situaci v Lymanu za „mimořádně složitou“ a ruští komentátoři na sociálních sítích vyčítají ruskému velení, že obráncům Lymanu, kteří zaujali „kruhovou obranu“, chyběla podpora dělostřelectva, nasazeného na jihu Ukrajiny k ostřelování Mykolajivu. Nazvat obklíčený kotel jako kruhovou obranu je podle nás opravdu vrchol eufemismu. Ztráty na obou stranách jsou zatím neznámé, ale není pochyb, že bitva o Lyman je u konce.

Záporožská oblast: Včera byl ruskými jednotkami unesen šéf Záporožské jaderné elektrárny, Ihor Murašov. Podle svědků jej ozbrojenci spoutali, zavázali mu oči a natlačili do auta. Kam jej odvezli, se v současné době neví. U Enerhodaru dochází k dělostřeleckým soubojům a několik výbuchů se ozvalo i v samotném městě. Ukrajinské síly měly v oblasti také sestřelit vrtulník Ka-52 přenosným protiletadlovým kompletem.

Na chersonské frontě se Ukrajinci pokusili dobýt Davidův Brih, zatím však bez úspěchu. U Nové Kachovky ukrajinské dělostřelectvo zničilo starou továrnu, kterou okupanti používali jako skladiště výstroje. Dále je na čerstvých satelitních mapách vidět hořící skladiště v okupovaném Tavrijsku, To podle některých zdrojů používali ruské síly jako překladiště munice.

Na okupovaném Krymu dnes na vojenském letišti Belbek u Sevastopolu došlo k silnému požáru a následným sekundárním explozím. S největší pravděpodobností došlo k havárii vojenského letounu. Některá videa ukazují, že s ranveje sjely hořící trosky neidentifikovaného stroje. Podle některých zdrojů šlo o letoun převážející munici, která se po pádu letadla vznítila a explodovala.

Na severu Ukrajiny probíhá společné cvičení “Bouře” ukrajinské armády, národní gardy a pohraniční stráže. Cvičení má simulovat situaci, kdy se do války na straně Ruska přidá i Bělorusko.

Dnešní třešnička je pecka. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dnes vyjádřil své přání o použití taktických jaderných zbraní na anektovaných územích. Ne samozřejmě proti jádru proruských občanů, ale proti ukrajinským vojákům, kteří v těchto oblastech bojují. K tomuto, v jádru naprosto hloupému nápadu se určitě jadrně vyjádří především ti, kteří skutečně v referendu hlasovali pro připojení k RF. Kadyrovovi, v jádru nepochybně moudrému člověku, ale toto prohlášení mu na okupovaných teritoriích popularitu moc nezvedne. V nejlepším případě to zaseje v řadách tamních obyvatel jadérko pochybnosti.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664692322072.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den221 #aktuvalka

Analýza dvěstědvacátéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 02.10.2022

Oskilská a charkovská fronta: Lyman Ukrajinci prohlašují za čistý, zdroje potvrzují, že Zarične a Torske jsou opuštěné ruskými silami a že se stáhly směrem ke Kreminně. Dá se s jistotou předpokládat, že Ukrajinci ovládají jak město, tak silnici směrem na Kreminnu. Videa z oblasti ukazují na velké ruské ztráty při ústupu, ale na základě dostupných důkazů se domníváme, že zde Ukrajinské síly nakonec neměly dostatek lidí a techniky, aby zabránily stažení Rusů z oblasti. Další potvrzení, že Ukrajinci začali znovu postupovat, hlásil útok z Terny (která je tedy pravděpodobně pod kontrolou Ukrajiny) směrem na Kreminnu. Ukrajinské speciální síly provádějí průzkum bojem přes Červonopopivku a Holykove až ke Krasnozaričenskému a Plosčance. Všechna tato města a vesnice leží podél říčky Krasna a odhadujeme, že může dojít k vytvoření nové obranné linie ruských sil právě na tomto vodním toku. U Kupjansku postupují Ukrajinci po silnici z Petropavlivky na východ směrem k Orlijance a Ivanivce.

Chersonská fronta: včera večer byla hlášena ukrajinská ofenzíva v oblasti Petrivka-Osokorivka. Poté, co se před třemi dny na sítích objevila fotka s “osvobozeným melounem”, Ukrajinci získali nové pozice. Více zdrojů a video potvrzuje, že Zolota Balka byla osvobozena. Rusové píší o ztrátě kontaktu i s Chresčenivkou a ukrajinští vojáci prý byli viděni i u vesnic Biljajivka a Ševčenkivka. U Sucheho Stavku je situace stále napjatá a ukrajinské mechanizované jednotky jsou v oblasti častým terčem ruského dělostřelectva, ale některé zdroje tvrdí, že ukrajinské průzkumné jednotky se vydávají až ke Čkalovemu a Vyšnevemu. Asi nejzajímavější zprávou je, že by měli Rusové budovat novou linii obrany u Dudčan. Pokud se tato zpráva ukáže jako pravdivá, znamenalo by to, že Ukrajinci postoupili 25 kilometrů na jih od před třemi dny osvobozenému melounu. K této zprávě, ač ji vypustily ruské zdroje, je však třeba přistupovat obzvláště opatrně.

Města Dnipro a Mykolajiv byla opět ostřelována raketami S-300, které jsou určeny ničení leteckých cílů. Jejich účinek je při použití země-země relativně nízký, protože exploze při nárazu na zem, nebo těsně nad zemí je do značné míry pohlcen, ale při dopadu na obytnou budovu je účinek dostačující k tomu, aby pozabíjel a zmrzačil vše živé v blízkém okruhu. Na Kryvyj Rih Rusko pak zaútočilo pomocí minimálně jednoho sebevražedného dronu.

Rusko také přesouvá na Ukrajinu stroje KamAZ-43269 Vystrel. Jde o obrněné kolové transportéry s dálkově ovládanou věží Špica s 30mm rychlopalným kanónem. Zajímavostí je, že jde o úplně nové vozidlo, které se začalo vyrábět teprve v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Ruský propagandistický kanál Wargonzo se na svém telegramovém účtu rozčiloval nad faktem, že ukrajinské jednotky využívají “barbarské” zbraně. Podle něj totiž Ukrajina používá do salvových raketometů střely M26; tedy “hloupou” kazetovou munici určenou na ničení měkkých cílů a živé síly protivníka. Uveďme, že toto prohlášení pochází od příznivce země, která ukrajinská města zasypávala fosforem a termobarickou municí.

Ústavní soud RF dnes schválil připojení ukrajinských okupovaných území ke zbytku Ruska.

Dánsko, Německo a Norsko budou financovat výrobu 16 kusů samohybné houfnice Zuzana-2, slovenské verze naší Dany. Tyto zakoupené kusy půjdou Ukrajině. Celková cena by se měla pohybovat kolem 92 milionů EUR.

Dnešní třešnička je nahatá jako pravda sama. Andrej Gurulev, zástupce pro Transbajkalský kraj v ruské Dumě, dnes oznámil, že je možné, že dojde k dalším kolům mobilizace. Ale! Zároveň však také tvrdí, že z armádních skladů zmizelo 1,5 milionu uniforem. “Není jasné, jak a kam se 1,5 milionů maskovacích kompletů, které byly uložené ve výdejových střediscích, podělo. [...] Všechny tam byly, tak kam se poděly? Nikdo to žádným způsobem nedovede vysvětlit,” oznámil. My bychom potenciální vysvětlení měli. Část uniforem se do skladů nejspíš dostala jen papírově a finance na jejich zhotovení a nákup se, jako obvykle, nasypaly do jachet v Itálii, domů v Los Angeles a bytečků v Paříži. Zbytek uniforem se pak rozkradla, a v současné době se nejspíš nachází u hráčů airsoftu na "Západě". Tímto zdravíme všechny ty, kteří tvrdí, že Rusko má dost uniforem a výstroje na to, aby mobilizovalo miliony vojáků. Nepochybujeme ale, že to mysleli dobře, dopadlo to ovšem jako vždycky.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664771084786.jpg
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4159
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Alfik »

Shakal píše: 3/10/2022, 06:25 Dnešní třešnička je nahatá jako pravda sama. Andrej Gurulev, zástupce pro Transbajkalský kraj v ruské Dumě, dnes oznámil, že je možné, že dojde k dalším kolům mobilizace. Ale! Zároveň však také tvrdí, že z armádních skladů zmizelo 1,5 milionu uniforem. “Není jasné, jak a kam se 1,5 milionů maskovacích kompletů, které byly uložené ve výdejových střediscích, podělo. [...] Všechny tam byly, tak kam se poděly? Nikdo to žádným způsobem nedovede vysvětlit,” oznámil. My bychom potenciální vysvětlení měli. Část uniforem se do skladů nejspíš dostala jen papírově a finance na jejich zhotovení a nákup se, jako obvykle, nasypaly do jachet v Itálii, domů v Los Angeles a bytečků v Paříži. Zbytek uniforem se pak rozkradla, a v současné době se nejspíš nachází u hráčů airsoftu na "Západě". Tímto zdravíme všechny ty, kteří tvrdí, že Rusko má dost uniforem a výstroje na to, aby mobilizovalo miliony vojáků. Nepochybujeme ale, že to mysleli dobře, dopadlo to ovšem jako vždycky.
Jednou ti korupčníci dostanou metál od Ukrajiny :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den222 #aktuvalka

Analýza dvěstědvacátéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 03.10.2022

Charkovská a oskilská fronta: Objevují se nová a nová videa pozůstatků ústupu okupantů z Lymanu a okolí, která vcelku jasně ukazují, že zde utrpěly ruské ozbrojené síly značné ztráty. Severně od města byly osvobozeny Borova a Šyjkivka. Severně od nich jsou však ještě vedeny sporadické boje. Ukrajinské jednotky severně od Borove jsou velmi blízko spojení s jednotkami bojujícími na přechodu Senkove u Kruhljakivky a jednotkami přicházejícími z Kupjansku. Ukrajina by tak teď mohla osvobodit celou cestu podél oskilské přehrady až po kupjanské předmostí. To znamená, že prakticky celá Charkovská oblast bude nepochybně brzy osvobozena. Ruské zdroje již píší o postupu ukrajinských sil na Svatove, kde to vypadá na další kolaps ruské obrany a podle mluvčího luhanské lidové armády ukrajinské síly postupují i do Luhanské oblasti. Ruské jednotky ostřelovaly Dvoričnou, Druželjubivku, Jampil a Bilohorivku.

Bachmutská fronta: Navzdory problémům na severu Ukrajiny se ruské síly nadále soustředí především Bachmut a jeho okolí. Zde však stále nejsou schopny postoupit a dosáhnout nějakého vítězství nebo obsadit nové pozice. Ukrajinské síly odrazily ruské útoky v Soledaru a u Bachmutskeho. Boje zde pokračují. Ukrajinští obránci také odrazili ruský útok směrem k Veselé Dolyně. Ruské jednotky tradičně neúspěšně zaútočily na ukrajinské pozice v okolí Odradivky, Zajceva a Majorska.

Doněcká fronta: Ruské síly zaútočily na ukrajinské pozice poblíž Nju-Jorku, ale útok byl i zde odražen. Okupanti se následně pokusili prorazit ukrajinské linie u Pervomajského, avšak jako v předchozích případech, neuspěli.

Záporoží a dvě další vesnice byly i dnes opět ostřelované raketami S-300. Došlo k poškození infrastruktury, několika obytných budov a školy. Ruská armáda se zjevně těmito útoky snaží snížit morálku Ukrajinců, ale efekt bývá zpravidla opačný. V metropoli je hlášen jeden zraněný. Ihor Murašov, generální ředitel Záporožské jaderné elektrárny kterého podle Ukrajiny zadržela minulý týden ruská hlídka, byl propuštěn. Na twitteru to v pondělí oznámil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Chersonská fronta: Jak jsme varovali, včerejší zprávy o tom, že ukrajinské síly dobyly Dudčany a pokračovaly dále na jih se ukázaly jako přehnaně pozitivní, přesto se na severu Chersonské oblasti podařilo Ukrajincům prolomit obranné linie okupantů přes 20 kilometrů hluboko. Směrem na Dudčany se bojovalo ještě dnes ráno, ale jsme si téměř jisti, že to byly boje ještě před samotným městem. Nejjižnější potvrzená vesnice osvobozená touto ofenzivou je Havrylivka a objevily se fotografie ukrajinských vojáků v Mychajlivce. Dále nám přijde, že okupanti zde opouštějí některé pozice bez boje. Je možné, že je tomu tak, protože hrozí ukrajinský průlom u Trifonivky ve směru na Davidiv Brid a Suchyj Stavok. Existují zprávy, že přejezd po hrázi, který spojuje obě poloviny města přes Dudčanskou nádrž, byl vyhozen do povětří. Tento přechod je životně důležitý pro další postup podél silnice T0403. Ukrajinské síly nyní možná budou muset obejít Dudčany na západ přes Stojanský les. V noci bylo potvrzeno dobytí Archanhelskeho a zprávy z oblasti říkají, že ukrajinské síly stále útočí na ruské pozice u Davidova Bridu. V oblasti Posad-Pokrovskeho a Pravdyneho se povedlo ukrajinským jednotkám prorazit ruskou obranu, a nad Myroljubivkou včera zavlála ukrajinská vlajka. Myroljubivka se nachází asi 25 km od centra Chersonu. I přes dílčí úspěchy na některých úsecích je ale patrné, že ukrajinské síly svádějí tvrdé boje, které je stojí nemálo obětí. Potvrzují to videa zničených ukrajinských kolon.

Dnes byl propuštěn ze služby velitel západního vojenského okruhu OS RF, Alexandr Žuvalev. Důvod je ten, že nebyl schopný zabránit ruskému debaklu při ukrajinské ofenzívě v Charkovské oblasti. Doufáme, že nebude moc vysedávat u oken.

Ukrajinským vojákům se povedlo převzít dron íránský Mohajer-6, který provozuje ruská armáda. Funkční, včetně munice. Je velmi pravděpodobné, že o něj projeví zájem USA.

David Petraeus bývalý velící generál ústředního velitelství ozbrojených sil USA řekl, že pokud by Rusko použilo jaderné zbraně, zničí americké letectvo ruskou armádu do několika dnů. Doufáme, že ani k jedné situace nedojde, protože by to znamenalo obrovské riziko eskalace.

Dnešní třešnička je taková solidární. Občané České republiky se, jako první na světě, složili na hlavní bojový tank. Přes jedenáct tisíc lidí přispělo 30 milionů korun, ze kterých se pořídil ukrajinské armádě tank T-72 Avenger. Jde o verzi populárního T-72, který dostal nové pásy, reaktivní pancéřování, nové pozorovací a komunikační prostředky, a došlo ke zvýšení pasivních bezpečnostních prvků posádky. Tank se jmenuje Tomáš po T. G. Masarykovi. Jde o akci iniciativy Dárek pro Putina (zbraneproukrajinu.cz). Po všem tom marastu, kterým se člověk občas brodí na internetu, jde o hezkou zprávu. Češi ovšem nejsou jediní, kdo je navýsost solidární. Nebývalé pochopení pro strasti ruského vojáka projevil i vládce Čečny, Ramzan Kadyrov. Podle něj ho jeho tři synové prosili, aby je poslal bojovat na Ukrajinu. Za zmínku stojí, že Eli, Achmat a Adam jsou nezletilí a nikoho nemůže nechat na pochybách, že mladí kluci, kteří nemají zkušenosti z bojů, určitě poskytnou svým čečenským spolubojovníkům očekávanou vzpruhu a solidárně jim zvednou morálku. Ale jsme skeptičtí, Kadík je docela kecka…

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664823149680.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den223 #aktuvalka

Analýza dvěstědvacátéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 04.10.2022

Severovýchodní fronta: Na kupjanské části fronty se Ukrajinci omezují primárně na dělostřelecké přepady a útoky drony, zatímco speciální jednotky a průzkumníci oťukávají ruskou obranu. Ukrajinské armádě se povedlo osvobodit Novoplatonivku, Bohuslavku a Borivskou Andrijivku severně od Borove. Přes Dibrovu pak tlačí Rusy směrem ke stále okupované Kreminně. Ukrajina ovládá také část silnice P66, která vede přes Červonopopivku, ležící severně od dělostřelectvem ostřelované Kreminny. V té by se podle některých analytiků mělo nacházet ruské velitelství. Drtivá část Charkovské oblasti je tak osvobozená a ukrajinská armáda se pomalu přelévá do oblasti Luhanské. Poslední zprávy říkají, že jsou ozbrojené složky Ukrajiny přibližně 10 kilometrů před městem Svatove.
Z ruské strany přicházejí informace, že se okupanti přeskupují v trojúhelníku Svatove-Starobelsk-Kreminna a připravují se k protiúderu. O protiúder se Rusové pokoušeli i u Kupjansku, ten jim však přinesl pouze těžké ztráty.

Šéf luhanské vojenské správy okupované Luhanské oblasti, Serhij Hajdaj, dnes vyzval všechny civilisty, aby oblasti opustili, protože bude docházet k tvrdým bojům a mohli by přijít k úhoně. Pozval je do západních částí země, kde “budou mít teplo a bude o ně postaráno, než ofenzíva skončí.”

Bachmutská a doněcká fronta: Okupanti podnikli další neúspěšné útoky na Spirne a Vjimku, ale i proruské kanály potvrzují, že dosáhnout většího zisku je prakticky nemožné. Další útoky podnikli Rusové opět u Bachmutského, poblíž Bachmutu, Zajceve, Majorsku a Veseleho, ale všechny útoky byly odraženy, podobně jako u Pervomajskeho. Je velice nepravděpodobné, že se v blízké době povede jedné nebo druhé straně v těchto místech nějaký průlom. Pro Ukrajinu je naděje v tom, že tam její vojáci dojdou ze severu při čištění Doněcké a Luhanské oblasti, čímž vyvinou tlak potřebný pro zlomení bojových nálad okupantů.

I dnes byla ostřelovaná města Mykolajiv, Nikopol, Dnipro a Záporoží a další. Ze zasažených oblastí jsou hlášeni mrtví i ranění. V Záporožské oblasti navíc okupační složky staví v oblasti Vasylivky provizorní hranici, která má sloužit k oddělení svobodné a Ruskem okupované oblasti. Informoval o tom Alexandr Staruch, ředitel záporožské oblastní vojenské správy. Podle informací Hrihorije Plačkova navíc okupanti podminovali první a druhý blok jaderné elektrárny. Plačkov je bývalý předseda ukrajinské státní komise jadernou regulaci.

Chersonská fronta: V Chersonské oblasti bylo osvobozeno přes 2000 km2. Severní část chersonské fronty se pomalu hroutí. Ukrajincům se povedlo osvobodit i Novopetrivku mezi Archanhelským a Novovoznevským, dále pak Veremijivku, Kostryku, Čerešneve a Novomykolajivku a i dlouho odolávající Davydiv Brid, který byl pro ruské jednotky v oblasti opěrným bodem. V oblasti Sucheho Stavoku se Ukrajincům daří zvětšovat předmostí až ke Čkalovemu a pravděpodobně jim jde o uzavření ruských sil do kotle nad linií Davydiv Brid-Dudčany, videomateriály potvrzují vstup ukrajinských jednotek do Dudčan. Další vesnice, které byly osvobozeny v průběhu dne jsou Velyka Oleksandrivka a Starosillja. Ruské kanály tvrdí, že ukrajinské síly na svých vozidlech používají stejné značení, jako okupační jednotky, a díky pokročilým systémům IFF mají dokonalý přehled, kde se která jednotka nachází, takže se nepostřílí mezi sebou. Tím se jim má dařit mást ruské síly, které často pustí takto označená vozidla do svých řad, kde mohou způsobit škody. Z obrazových materiálů je však více než jasné, že jde o pouhou propagandu a ospravedlňování neschopnosti zastavit útočící Ukrajince. Útočící jednotky ukrajinských ozbrojených sil jsou označeny oranžovým čtvercem. Ukrajinské dělostřelectvo opět ostřelovalo Antonivský most.

Objevily se informace, že Putin zavelel 12. hlavnímu velitelství jaderných sil, aby přesunulo do oblastí hraničících s Ukrajinou "jaderný vlak". Některá média s odkazem na západní rozvědky tvrdí, že je to známka toho, že se Putin chystá nařídit jaderný útok. Mnozí analytici se však shodují v tom, že jde o dezinformaci. Vznik této zprávy totiž lze vystopovat do ruskych telegramových příspěvků a nelze z ničeho vyvodit, že by vlak, který je na některých záběrech vidět, převážel cokoliv, co má společného s jadernými zbraněmi.

Kazašský ministr vnitra Murat Achmetžanov dnes ohlásil, že od začátku ruské mobilizace překročilo hranici do Kazachstánu již více než 200.000 Rusů.

Tiskový mluvčí íránského ministerstva zahraničí dnes oznámil, že Írán neuzná ruská pseudorefenda o připojení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku.

Olga Skabajeva, kremelská mluvící hlava ve státní televizi, se včera naprosto šokovaně ptala, jak je možné, že zatímco ruské jednotky postupují o pár metrů za den, Ukrajincům se daří osvobozovat jednu vesnici za druhou. Tím jasně potvrzuje, že ruská okupace Ukrajiny nejde tak podle plánu, jak to malují ruští aparátčíci.

Dnešní třešnička je spíš takový kompot zdarma k obědovému menu. Menu á la carte dnes obsahuje 5-6 kg lahodných ryb, na které má nárok každý člen rodiny mobilizovaných na Sachalinu. Tuto, pachutí z prohry načichlou, lahůdku zařídila vládní strana Jednotné Rusko. Už jsme v této válce viděli leccos, ale vyvažovat život otce, syna nebo bratra rybami, to už začíná smrdět. A abyste nejedli jen samotnou rybu bez přílohy, přinášíme i brambory. Kvůli těm totiž vyhlásil mobilizaci běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Podle něj mají být mobilizování studenti, dělníci, státní zaměstnanci, ale také školáci a mají mazat na pole sbírat brambory, cukrovou řepu, kukuřici a len. Některé školy se proti tomu ohradily, ale Lukašenko oznámil, že “větší divošství si neumí představit (...) protože děti klábosením nevychováš!” Kdybyste chtěli omáčku, kolegové Vám rádi připraví tajemství šéfkuchaře.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664910273589.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den224 #aktuvalka

Analýza dvěstědvacátéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 05.10.2022

Nedaleko Kyjeva dnes došlo k útokům Ruskem používaných íránských sebevražedných dronů Šahed-136. Několik těchto dronů dopadlo na Bílou Cerkvu. Část z nich měla být sestřelena, některé si ale své cíle našly. Ukrajinské úřady tvrdí, že došlo k zásahu kritické infrastruktury, podle obrázků se zřejmě jedná o sklad paliva. Cílem byla údajně kasárna.

Severovýchodní fronta: Podle zpráv z bojiště je nyní téměř jisté, že je osvobozen celý východní břeh řeky Oskil a ukrajinské ozbrojené složky postupují dál na východ. Ruské síly se stáhly hlouběji a vypadá to, že se snaží zbudovat novou obrannou linii za řekou Žerebec v okolí měst Orljanské, Kyslivky a Pisčane, která by měla chránit pro Rusy důležitou silnici P66. Jsme zvědaví, jak dlouho budou Rusové novou obrannou linii schopni držet, protože i našemu amatérskému oku je jasné, že ukrajinský postup dále na jihu, směrem od Lymanu na Kreminnu už říčku Žerebec v podstatě překročil.

Severodoněcká fronta: Ukrajinské jednotky se fotí u Hrekivky v Luhanské oblasti. Je vysoce pravděpodobné, že již došlo k osvobození vesnice a ukrajinští vojáci byli spatřeni i kousek východněji v Makijivce. Dále se povedlo osvobodit Terny a Jampolivku. Ruské zdroje hlásí těžké boje na předměstí Lysyčansku. S největší pravděpodobností se jedná o ukrajinské jednotky z okolí Bilohorivky-Šypylivky, které pronikly hlouběji, než se očekávalo. Ukrajinská armáda odrazila ruské útoky v blízkosti obcí Strileča, Zelene, Majorsk, Spirne, Zajceve, Bachmutske, Bachmut, Kurdjumivka, Novomychajlivka a Vuhledar.

Chersonská fronta: Včera se nechali Rusové slyšet, že se stahují do Nové Kachovky, dnes je však docela jasné, že v této vesnici jejich ústup, který značně připomíná úprk nezastaví. Některé zdroje mluví o tom, že se ruské jednotky se stáhly i ze Snihurivky, která je tak již nejspíš v ukrajinských rukou. Snihurivka je důležitým železničním uzlem této oblasti. Tyto zprávy jsou však zatím nepotvrzené a i když zde ukrajinský postup opravdu pokračuje, není nynější stav Snihurivky úplně jasný. Ukrajinské jednotky vstoupily do Novovoskresenského. Petropavlivka a Majske na severní části fronty jsou už také pod ukrajinskou kontrolou.Navíc ukrajinští obránci poškodili všechny mosty přes řeky Dněpr a Inhulets v Chersonské oblasti, což bude značně komplikovat ruské zásobování.

V Dněpropetrovské oblasti dnes v brzkých ranních hodinách ostřelovalo města Dobra Nadja, Ijlinka, Marhanec, Červonohryhorivka, Nikopol, Vyščetarasivka a Pokrovske. Na města mělo podle informací ukrajinského generálního štábu dopadnout přes padesát granátů.

V Sevastopolu na Krymu dnes došlo explozi. Sloup dýmu byl pozorovatelný ze vzdálenosti několika kilometrů. Podle některých úřadu okupační zdroje uvedly, že mělo jít o zásah blesku. Doslova z čistého nebe.

Ruské jednotky tvrdí, že se jim povedlo za pomoci střely Iskander zasáhnout v Mykolajivské oblasti na vojenském letišti ve Vozenevsku zasáhnout hangár s Bayraktary. Kromě toho, že tuto informaci nelze nezávisle ověřit, nám přijde vysoce nepravděpodobná, protože Ukrajinci jsou až úzkostně pečliví v tom, aby své letecké jednotky umisťovali s dostatečnými rozestupy a odstupy z důvodu minimalizace škod.

Oleksandr Kurbakov, ukrajinský ministr zemědělství oznámil, že vývoz zemědělských produktů pozemními cestami stoupl v září o více než 41% na zhruba 6,9 milionu tun.

Běloruský diktátor Lukašenko dnes uvedl, že se jeho země ruské “speciální operace”, jak Rusko válku nazývá, také účastní, ale jen čistě z důvodu, aby se konflikt nerozšířil i na běloruské území.

Pentagon dnes oznámil nový balík pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 625 milionů dolarů. Obsahuje další čtyři kusy raketometu HIMARS, šestnáct 155 mm houfnic, více než 76.000 kusů munice stejné ráže, 200 vozidel typu MRAP MaxxPro, protipěchotní a dálkové protitankové miny a ženijní techniku.

Dnešní třešnička bude umělecká. Okupační úřady na Krymu odsoudily Olgu Valejevovou k pokutě 40.000 rublů (asi 17.000 korun) za “diskreditaci ruské armády.” Olga je čerstvou Miss Krymu. Ne, nevolala po ukončení mobilizace v Rusku, nepožadovala stažení ruské armády z ukrajinských území a dokonce ani neřekla, že ruská armáda smrdí. Dopustila se totiž, spolu se svou kamarádkou, strašlivého zločinu podpory “extremistické organizace” tím, že zpívala píseň. Ovšem, ne ledajakou, ale rovnou “hymnu extremisticke organizace,” která se jmenuje Červena Kalina. Jde o ukrajinskou národní píseň o květině, kterou nechají svobodně růst a budou ji opečovávat. Šéf okupační správy Krymu, Sergej Aksjonov řekl, že zpěv podobných písní bude tvrdě trestán. Valejevová podle svých slov netušila, co zpívá, protože si myslela, že je to obyčejná písnička. Nutno podotknout, že pokud ruskou armádu toto “diskredituje”, pak jsou úspěšné ofenzívy Ukrajiny proti tomu asi doslova šikana sestávající ze snězené svačiny, spoďárů přetažených přes hlavu, rozlámáných pastelek, dvojitého ohníčku na každé ruce, zakončené topením v nespláchnutém záchodě.

Autor: /PH/, /JT/, /ZS/ a /AB/

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme: https://www.buymeacoffee.com/Valka.online

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!

Sledovat můžete také náš Twitter, #aktuvalka , kam přidáváme aktuální dění i relevantní informace z politiky nebo diplomacie: https://twitter.com/valka_online

Sledujte i náš Instagram, kam přidáváme aktuální fotografie přímo z bojů, infografiky a vše okolo: https://instagram.com/warneverchangecz
Přílohy
FB_IMG_1664992336168.jpg
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4159
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Alfik »

Písnička "Červená kalina" nahradila dříve užívanou "Hej sokoly", jednak protože Hej sokoly je píseň známá už staletí nejen na Ukrajině, ale i v Polsku, Česku, a Slovensku, a je tam uváděna v různým zpěvnících lidových písní (byť má svého tvůrce, zlidověla :) ), a jednak proto, že čas prostě nezastavíš. Změnila se móda, no :)
Je to tato (vybral jsem verzi kterou zpívá pěkná holka :) ):

Myslím, že i tato píseň má známého skladatele, myslím že to taky není lidovka :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
Pikujuci brizolit
poručík
poručík
Příspěvky: 723
Registrován: 13/12/2018, 16:47
Bydliště: občas aj SK

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Pikujuci brizolit »

Bezpečnostný analytik Bednár: Jadrový útok zo strany Ruska je planou hrozbou


Svet zažíva najväčšie jadrové napätie od kubánskej krízy, hovorí.

Text je prepisom z podcastu denníka SME Dobré ráno. Prepísal ho Oliver Kostanjevec.

„Vyhrážky použitia jadrových zbraní sú teraz najsilnejšie, pretože Vladimir Putin videl, že to nezaúčinkovalo v predchádzajúcich prípadoch. Logicky to ani zaúčinkovať nemôže, pretože Západ si uvedomuje, že jadrové zbrane nie sú vojenský prostriedok a že racionálne dôvody na nasadenie zbraní hromadného ničenia prakticky neexistujú,“ hovorí bezpečnostný analytik VLADIMÍR BEDNÁR.

V rozhovore vysvetľuje, ako by vyzeralo aktivovanie jadrových zbraní, kde ich má Rusko uskladnené a tiež to, aká by v prípade ich použitia zrejme bola odpoveď Západu.


Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23025306/vojna-u ... hovor.html
“War is a matter not so much of arms as of money.”― Thucydides, History of the Peloponnesian War
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Daver »

Po výpadku doplňujem resty :)

Válka na Ukrajině, 29. září 2022

Opět jen krátký, zaměřený na jihovýchodní Charkovskou oblast.

(Za to se omlouvám všem čtenářům, kteří slouží v ZSU na jiných frontách: Neignoruji vás, jen mám příliš mnoho práce s kontrolou všech souvisejících zpráv a nechci poskytovat dezinformace).

Dnes budu mít pusu na zámek ohledně předmostí ZSU v Kupjanské oblasti. Stačí říct, že ta změť potlučených a čerstvě mobilizovaných ruských jednotek je tam "v hlubokých problémech", a to až, řekněme, "do oblasti mezi Arapivkou, Volodymyrivkou a Kuzemivkou".

Místo toho mi dovolte přejít k situaci jižněji.

ZSU vstoupila do Pidlymanu na Oskilu a téměř všude mezi centrem této vesnice a Šikivkou na východě Borové probíhají urputné boje.

Východně od Borové se Ukrajinci zřejmě "nacházejí někde mezi Kopankami, Peršotravneve a Proletarskem, i když ani jedno z toho nemají pod kontrolou, a nejsem si jistý, jestli se tam dostali ze západu, jihu nebo jihovýchodu. Pozor: je možné, že tento manévr byl "vlastně" "reakcí" na některé události dále na jih.

Nejsem si jistý proto, že Olhivka se zdá být stále sporná, nebo dokonce cílem ruského protiútoku, který mezitím trvá už něco kolem 24 hodin - zatímco podle RUMINTU jsou Ukrajinci už v Makiivce, sedm kilometrů dál na východ.

To by dávalo smysl nejen proto, že by to znamenalo, že většina toho, co tvořilo kolonu viditelnou na tomto videu z 15. září(https://twitter.com/kr007t/status/1570175058810703872), už není (snadný závěr na základě všech fotografií a videí tanků a dalších mechanizovaných vozidel VSRF, zachycených v oblasti Pisky-Radkivski, v posledních několika dnech): Především proto, že protiútok "po silnici", řekněme od Peršotravneve a Proletarske na Olhivku, by mohli provést i záložníci VSRF a hrozilo by, že odříznou ukrajinské jednotky v Makiivce - pokud už tam jsou.

Obrázek

Jak jsem již informoval, osvobozeny jsou Šandryholove, Ridkodub, Katerynivka, Nove, Zelena Dolyna, Ukrajinci osvobodili i Kolodjazy, ale pak Rusové provedli protiútok z okolí Neveske a Terny v tomto směru (tj. ze severovýchodu). Zdá se, že od dnešního rána se o toto místo bojuje. Jak již bylo řečeno, Rusové poté ohlásili přítomnost silných ukrajinských sil necelých 3000 metrů severně od Zarichne - a sorry, ale: 3 000 metrů severně od Zarichne jsou Koloděje. Právě teď nedokážu říct, jestli ten či onen zdroj prostě něco přehlédl (řekněme: nevěděl o možném protiútoku ze severovýchodu) nebo cokoli jiného, ale pokud ne, pak to pravděpodobně znamená, že se jejich protiútok rozpadl.

Malá analýza na závěr: v sociálních sítích se zdá, že všichni čekají, až se Rusové v Lymanu vzdají: vzdají se nebo prostě utečou. Jiní se nemohou dočkat, až Ukrajinci zabřednou do bahna - nebo až jim dojdou síly či zásoby...

Původně jsem očekával, že Lyman bude osvobozen tento týden: zatím pochybuji, že se tak stane. Zdá se, že Putinovo "ani krok zpět" berou všichni velitelé VSRF dostatečně vážně. Podle toho, co jsem 'vyčetl mezi řádky' všech dostupných zpráv, Rusové vrhli všechny posily, které se jim podařilo vyškrábat dohromady, do oblasti Svatove, a odtud do Kopanky, Proletarske a Olhivky. Ano, dotyčné jednotky jsou samí záložníci bez jakéhokoli výcviku a špatně vyzbrojení, ale je jich tolik, že očekávám, že Ukrajince zaměstnají na 2-3 dny - minimálně. Možná i déle. Především: není to tak, že by všichni "neuměli bojovat" nebo že by vedli útoky "lidskou vlnou" (které Ukrajinci viděli 2-3, za posledních pár dní), ale vystřílet je (nebo vzít do zajetí) zabere čas, a navíc je tu vždycky ruské dělostřelectvo.

Sečteno a podtrženo: pokud se tato situace - na severním křídle ukrajinského postupu - 'nevyřeší', neočekávám, že se v Lymanu, tj. co se týče Dibrova, Torske a Zarichne, něco stane. Důvodem je stálý tok ruských posil z Alčevska a Luhanska přes Severodoněck do Kremže, pak do Zaričného. V tuto chvíli Ukrajinci nemají dělostřelectvo potřebné k jeho zadržení.

....a to zase znamená, že Rusové budou nadále "pumpovat" posily do Lymanu - a to bez ohledu na to, jaké obrovské ztráty už nyní utrpěli při pokusu o jejich přesun po Lymanské Vulici: to je silnice spojující tato tři místa, a ta je již silně zaminovaná a pod ukrajinskou dělostřeleckou i přímou palbou.

Ach ano, a poznámka na závěr: mějte na paměti, že na mapě to všechno vypadá "velmi blízko" a "rovně" a "hodně manévrovacího prostoru" a "snadno". Podívejte se na topografickou mapu této oblasti. Terén je "členitý", je zde spousta menších jezer, bažin, nádrží a menších řek mezi spoustou vesnic. Teoreticky ano: "ideální pro obranu". Pokud by Rusové nebyli ve stavu chaosu, bylo by pro ZSU velmi těžké toto území osvobodit.

zdroj:https://medium.com/@x_TomCooper_x/ukrai ... 85c9dec9ad
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“