Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Ruční zbraně, střely, rakety a bojové systémy
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17710
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od skelet »

spalovací motor se nehodí pro exoskeletony lidské velikosti, ale spíš už pro mechy a lá Mechwarrior nebo nakladač z Vetřelce. Exoskeleton lidské velikosti budeš muset pohánět pouze přes palivové články nebo baterie. Přičemž vše má své nevýhody.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12972
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od Rase »

Náhoda tomu chtěla že dneska na mě vyskočil článek, v němž americké tajné služby varují před snahou Číny vytvořit vylepšené vojáky. Podrobnosti o biologických testech otiskly noviny The Wall Street Journal v editorialu, ve kterém John Ratcliffe (ředitel tajných služeb) varoval před vlivem Číny. Dle něj informace amerických tajných služeb dokazují dokonce realizaci testů na členech armády. Doufají, že se jim podaří vytvořit biologicky silnější vojáky s lepšími schopnostmi.

https://www.livemint.com/news/world/chi ... 30525.html
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... -ratcliffe
https://indianexpress.com/article/world ... nce-chief/
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cina ... usa-132483

Obrázek
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Tempik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1690
Registrován: 24/3/2008, 20:27
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od Tempik »

O tom jsem neměl pochyb už od letní olympiády v Pekingu, že do toho Číňani šlápli. Z ničeho nic se tam objevili čínské náctileté děti, o kterých do té doby nikdo neslyšel a jeli tam solidní bomby. Navíc by bylo naivní si myslet, že se tímto směrem nebude lidstvo ubírat. Vůbec nepochybuji o tom, že tento výzkum pro armádu a pro bohaté (myslím tím opravdu bohaté) už jede ve velkém.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12972
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od Rase »

Integrated Visual Augmentation System

Americká armáda uzavřela rámcovou smlouvu s Microsoftem na dodávku brýlí pro rozšířenou realitu IVAS (Integrated Visual Augmentation System) za 21,88 mld dolarů (485 mld Kč). Nedávno se hovořilo o nákupu 2 550 kusů těchto brýlí za 500 mil dolarů. Zmíněná rámcová smlouva se tak tedy týká dodání více než 100 000 kusů. Cílem zavedení IVAS (dříve označován jako HUD 3.0) je výrazné zlepšení situačního povědomí pěšáků o bojišti. Microsoft tyto brýle vyvíjí od roku 2018 na základě civilních brýlí pro rozšířenou realitu Hololens 2, které jsou v prodeji od roku 2016. Armádní zkoušky vylepšené verze probíhají od roku 2019. Senzorová sada doléhající na čelo přilby, obsahuje denní, noční a termovizní senzory. Noční vidění i termovize je pro vojáka k dispozici stiskem jediného tlačítka. Další částí je průhledový displej zobrazující za pomocí rozšířené reality textové a grafické informace z různých senzorů. Vojáci mohou skrze brýle sdílet i topografické snímky nebo 3D mapy cíle. Do zařízení lze dále přenášet záměrný kříž optiky zbraně – tak lze vést palbu z poza krytu nebo bez nutnosti lícení. Zcela zásadní je schopnost zobrazovat pozice vlastních a cizích jednotek, bez ohledu na světelné podmínky, tvar terénu nebo vegetaci. Výsledkem má být mnohem efektivnější velení a řízení bojové činnosti čety. Co se týče softwaru, brýle využívají technologii fúzi dat a strojové učení. Fúze dat umí v záplavě informací ze senzorů hledat klíčové vzory, skládat je do rychle pochopitelné graficko-textové podoby a vizuálně přívětivě je zobrazovat na průhledovém displeji. Rozšířená realita pak umožní zasazovat počítačem generovanou symboliku přímo do reálného světa. Voják tak na pozadí vidí 3D graficky označeny pozice vlastních nebo nepřátelských jednotek – nejen vojáků, ale i pozemní, či letecké techniky. Prototyp brýlí IVAS váží 1,134 kg a baterie umožní až osm hodin provozu. Brýle mohou fungovat i samostatně, bez nutnosti připojení se k síti.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4 ... s-soldiers
https://www.armadninoviny.cz/rozsirena- ... praxi.html
https://www.armadninoviny.cz/ivas-armad ... olaru.html
https://www.army.mil/article/188088/hea ... _awareness
https://breakingdefense.com/2018/03/hud ... 18-months/

army-ivas.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12972
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od Rase »

Další krok na cestě za Keramitem

Keramit (též ceramit) je známý fiktivní kov známý z univerza Warhammer 40 000, kde se z něj vyrábějí energozbroje. V reálném světě by se mohlo jednat o Pyrofylit. Nyní se ale podíváme na moderní technologie a jejich možné využití ve vojenské technice.
Vývoj prvotřídních vyspělých technologií pro vojáky na bojišti je klíčovou součástí mise Velitelství rozvoje bojových schopností americké armády. Mnoho technologií pochází z partnerství mezi společností DEVCOM a její globální sítí akademických pracovníků, průmyslu a vlád, včetně projektu s armádní výzkumnou laboratoří DEVCOM se sídlem v Marylandu; DEVCOM-Atlantic International Technology Center Northern Europe se sídlem v Německu; a Fraunhoferově institutu pro keramické technologie a systémy, rovněž v Německu.
Tým zkoumá, jak lze supertvrdé, diamanty vyztužené kompozity karbidu křemíku aplikovat na různé armádní technologie. Projekt, který začal v roce 2020, vychází z tříleté dohody o spolupráci mezi DEVCOM a Fraunhofer Institute for Ceramic Technologies and Systems. Původním cílem projektu bylo porozumět vlivům různých parametrů zpracování na výrobu plně hustých, supertvrdých, diamantem vyztužených kompozitů z karbidu křemíku a vyhodnotit jejich vlastnosti. Tým však zkoumá, jak lze materiál využít jinými způsoby, například v aplikacích tepelného managementu, korozi a opotřebení. DEVCOM ARL a DEVCOM-Atlantic ITC Northern Europe poskytly počáteční financování projektu a spolupracovaly s Fraunhofer Institute, který je mezinárodním odborníkem na vývoj této materiálové technologie. Týmy původně plánovaly vzájemnou návštěvu zařízení, aby posílily spolupráci, ale pandemie COVID-19 omezila mezinárodní cestování, takže setkání probíhala virtuálně. Po znovuotevření cestování v roce 2021 navštívil tým DEVCOM-Atlantic ITC Northern Europe Fraunhoferův institut v Německu, aby získal aktuální informace o projektu a prohlédl si zařízení.
Projekt nejen splňuje programové požadavky společnosti DEVCOM ARL, ale také umožňuje společnosti DEVCOM ARL spolupracovat se svou širší sítí partnerů na úpravě materiálů na bázi diamantů, aby bylo dosaženo výrazného zlepšení výkonu pro tepelné řízení a aplikace odolné proti opotřebení, aniž by došlo k výraznému zvýšení nákladů, velikosti nebo hmotnosti. Zcela vyzrálé keramické kompozity vyztužené diamanty mohou poskytnout řešení pro nesčetné výzvy související s technologiemi, které armáda vyvíjí na podporu svých šesti priorit modernizace.

https://www.armyrecognition.com/weapons ... rials.html

US_DEVCOM_team_forms_international_partnership_to_study_superhard_materials.jpg
Příklad plně husté multimodální mikrostruktury kompozitu z karbidu křemíku vyztuženého diamantem, která je přibližně z 50 % tvořena diamantem, syntetizované Fraunhoferovým institutem pro keramické technologie a systémy. Nejtmavší části jsou diamant, šedé části jsou karbid křemíku a bílé části jsou zbytkový křemík. (Zdroj obrázku: Fraunhoferův institut pro keramické technologie a systémy).
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4161
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od Alfik »

Keramit není z Warhammeru. Vymyslel jej nejspíš spis. Ivan Jeremov, používal se v jeho románu Mlhovina v Andromedě na pláště kosmických lodí.
Dokonce dodal i jakýsi popis, mělo se jednat o slinutý karbid blíže neurčených kovů :)
A kdoví, zda jej nevymyslel ještě někdo dříve... sci-fi má překvapivě hluboké kořeny :)
Poté jej pod názvem Keramzit použilo (aka obšlehlo) několik spis. sovětských i světových, vč. toho Warhammeru, a nakonec se toto označení, tedy v podobě Keramzit či Ceramzit, stalo označením extrudované horniny používané do květináčů na vylehčení půdy na jímání vody, kterou tento materiál ochotně přijímá i vydává.
Osvědčilo se, sám v květináčích používám :)
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4079
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Bitevní obleky - vize pěchoty budoucnosti

Příspěvek od jarl »

Pročištěno.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „Pozemní vojsko“