Drea - člun z pořádně nafoukané krávy

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12969
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Drea - člun z pořádně nafoukané krávy

Příspěvek od Rase »

VqFZT.jpg

Člun z pořádně nafoukané krávy

To si takhle chcete jít hrát za kamarády, když v tom vám v cestě zavazí rozvodněná řeka. Po chvíli pláče vás napadne přinést si posvátnou kravičku, ucpat ji nos a přes zadek pořádně nafouknout. Výsledkem je parádní plovací balón, který vás pohodlně přenese na druhý břeh. Tak takhle nějak asi vznikla Drea - nafouknutá býčí kůže, tradičně používaná jako loď.
Autorem titulní fotografie by mohl být sám James Ricalton (1844-1929), americký učitel, cestovatel, vynálezce a fotograf. Velmi cestoval a to natolik, že svět obeplul celkem sedmkrát. Snímek byl otištěn v jeho knize Indie přes stereoskop (z roku 1907), kde zmiňuje, že horní tok řeky Satludž je splavný do nafukovací čluny z volských kůží. "Několikrát jsem přešel tuto řeku na těchto nafouknutých volských kůžích; a jsem si jistý, že čtenáři by označili celou operaci za extra nebezpečnou. Metoda je stručně tato: Domorodý muž po nafouknutí kůže, ji položí na vodu a položí se na břicho proti kůži s nohama ve vodě a v rukou drží krátké pádlo. Cestující sedí vzpřímeně, obkročmo na vaku. To dává velmi nejistou rovnováhu; jelikož drea má stabilitu plovoucího válce; nohy a pádlo ve vodě na druhé straně tvoří velmi nevýznamný kýl. Pádlování nohama a skutečným pádlem dává hnací sílu. Unce špatně umístěného nákladu znamená pád do hluboké a divoké řeky Satludž. Když má být převezeno větší množství cestujících nebo nákladu, jsou dvě kůže svázány tyčemi; čímž vzniká větší stabilita. Viděl jsem ženy z hor s malými děvčaty na zádech, sedět obkročmo na člunech drea a překračovat tak tento divoký potok."
Na závěr podotknu, že čluny z nafouknutých kůží krav, ovcí a podobně, známe rovněž ze starověké Mezopotámie, orientu nebo i různých domorodých kultur všude možně po světě.

Zdroj:
https://miepvonsydow.wordpress.com/2016/06/03/
https://twitter.com/amanmadra/status/11 ... 3191260162
https://cs.wikipedia.org/wiki/Satlad%C5%BE
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Ricalton
https://www.kabinetkuriozit.eu/

gettyimages-543827459-1024x1024.jpg
c0422107-800px-wm.jpg
default.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „ostatní“