Rakouská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Rakušané chtějí koupit tři dvoumístné letouny Eurofighter od Luftwaffe a zjišťují možnosti modernizace stávající flotily EF-2000 Tranche 1.

Zdroj:
https://scramble.nl/military-news/austr ... rofighters

Objevily se také zprávy o možném pořízení F-35 po roce 2030.

Zdroj:
https://www.janes.com/defence-news/news ... eplacement
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Nevím, zda to není spíše do sekce Vtipy - komentář na téma rakouské obranyschopnosti:
Eurofightery v noci slepé? Nevadí, v pohodě by měli být jen důchodci ÖBB
Dlouhá léta se armáda v oblasti trochu ztratila, nikdo v politice nechtěl dělat kampaň za dovybavení, o modernizaci ani nemluvě. I když se zdá, že málokomu v této zemi vadí, že 15 vyhublých Eurofighterů je v noci slepých, Švýcarsko se nedávno rozhodlo pořídit 36 ​​ultramoderních stíhaček F-35. Neutrální soused by mohl bojovat a Rakousko by bylo bezbranné proti jakémukoli nočnímu útoku. Až donedávna jsme jen předpokládali, že případný agresor by byl dost milý na to, aby počkal s invazí do domácího vzdušného prostoru do svítání. Nyní jsou rakouské interceptory konečně modernizovány.

Ale nezdá se, že by to občané této země skutečně považovali za nutné. Podle nedávného průzkumu „Profil“ je většina populace proti finanční injekci v hodnotě mnoha miliard dolarů pro federální armádu. Už léta se říká, že Rakousko je obklopeno zeměmi NATO, tak kdo by na nás chtěl útočit? Lichtenštejnsko? A pokud by došlo k vysoce nepravděpodobné události, každá země EU je povinna poskytnout vojenskou pomoc tak jako tak. To je mimochodem vysloveně jednostranná záležitost. Pokud by byl napaden jiný členský stát EU, Irsko a Rakousko jako neutrální státy nejsou povinny zasáhnout a pomoci. V našem případě by to tak mohlo být lepší, přece jen nechceme nikomu stát v cestě.
Zdroj:
https://www.agenda-austria.at/nachtblinde-eurofighter/
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Rakušané zřejmě koupí další AW169

Rakousko koupilo 18 vrtulníků AgustaWestland AW169 od italského koncernu Leonardo jako náhradu starých Alouette III a plánuje využít opci na dalších 18 strojů. Ty by v rakouském letectvu nahradily typy AB212 a OH-58. Dlouhodobým záměrem rakouského ministerstva obrany je snížení počtu typů vrtulníků na dva typy Sikorsky Black Hawk a Leonardo AW169. Což by mělo přinést úsporu při údržbě strojů a výcviku pilotů.

Zdroj:
https://www.krone.at/2869171
https://www.austrianwings.info/2022/11/ ... opter-fix/

Armádní opci na vrtulníky AW169 má zčásti využít i rakouské ministerstvo vnitra, které dostane čtyři stroje. Podle posledních zpráv měl ale záměr pořídit AW169 i pro policii ztroskotat.

Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2022/11/ ... typ-aw169/
https://www.krone.at/2869171

Výběr vrtulníků AW169 pro rakouskou policii byl kritizován, jelikož stávající flotila je tvořena pouze vrtulníky Airbus a logičtější volbou by byl H145. Příčinou neúspěchu Airbusu v nových akvizicích je údajně osobní nevraživost rakouské ministryně obrany Tannerové (a dalších rakouských politiků) vůči koncernu Airbus spojená s kauzou rakouských stíhaček Eurofighter (naposledy spor o provozní náklady z roku 2017).

Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2022/11/ ... -als-h145/
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Jo holt profíci. Nevraživost. Tu měl i Babiš. To je fakt materiál ti Rakušáci.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »



20 rokov S-70 v rakúskej armáde.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3501
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Zemakt píše: 4/12/2022, 22:54 Jo holt profíci. Nevraživost. Tu měl i Babiš. To je fakt materiál ti Rakušáci.
Je to popsané někde výše, ten výběr AW-169M byl cinknutý, protože pro dodržení podmínky minimálního vyrobeného (provozovaného), možství vrtulníků rakouské MO (vláda) bohorovně započítali i civilní verzi - teď se zase tváří, jako že výběrové řízení na AW-169M se vlastně týkalo i civilní verze (pro policii předpokládám). Prostě Schlamperei!
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Rakušané dnes oficiálně převzali první nový vrtulník Leonardo AW169B a podepsali rozšíření objednávky na celkem 36 strojů. 12 bude ve verzi AW169B a 24 verze AW169MA.

Zdroj:
https://scramble.nl/military-news/austr ... rst-aw169m
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Co se bude dít v rakouském letectvu v roce 2023?

Již bylo zahájeno dovybavení rakouských stíhacích letounů Eurofighter, které by mj. mělo jejich pilotům zvýšit schopnost noční identifikace cíle. Vyčleněno bylo 1,6 miliardy eur. Na původně zvažované rozšíření flotily o další tři stroje ale prostředky uvolněny nebyly.

Do středu pozornosti se naopak vrátil nákup nových cvičných letounů k Eurofighterům. Letectvo se před dvěma lety muselo vzdát svého dvouflotového systému, protože cvičné proudové letouny Saab 105 byly vyřazeny bez náhrady. Od té doby se výcvik pilotů Eurofighterů zcela přesunul do zahraničí, což je nákladné. „Rozpočtové možnosti nám nyní umožňují zvážit, zda bychom si jako nástupce neměli pořídit vlastní cvičný systém,“ uvedla ministryně obrany Tannerová.

Rakušané dále řeší náhradu stárnoucích transportních letounů C-130K Hercules, nakoupených před 20 lety z přebytků britské Royal Air Force. Přestože by tři C-130, které mají primárně sloužit k zásobování zahraničních kontingentů armády, musely být vyřazeny až v roce 2030, již před dvěma lety vznikla pracovní skupina zabývající se jejich náhradou. "Jdeme podle plánu a měli bychom být brzy připraveni na rozhodnutí," řekla Tannerová. Možností je stále nákup použitých dopravních strojů.

Objednávka 36 víceúčelových vrtulníků Leonardo AW169M představuje největší nákup po Eurofighterech s objemem 873 milionů eur. Nové vrtulníky nahrazují typ Alouette III, který by měl být z technických důvodů vyřazen na konci roku 2023. První Leonardo přistál v Rakousku na konci roku a každé čtvrtletí bude následovat další. Důraz je zpočátku kladen na cvičné vrtulníky. Ministryně Tannerová v této souvislosti znovu ocenila mezivládní dohodu s Itálií, která byla nákladově efektivní a transparentní: „Tento koncept je vzorem pro všechny budoucí zakázky, aby se neopakovala kauza Eurofighter.”

Dále Tannerová usiluje o rakouskou účast v plánovaném evropském systému protiraketové obrany „Sky Shield“. Takový systém si žádný stát nemůže dovolit sám. Zároveň ale nezbavuje Rakousko odpovědnosti za vlastní aktivní dohled nad svým vzdušným prostorem.

Významné jsou také investice do infrastruktury. Do roku 2025 by mělo být 100 kasáren rakouské armády energeticky soběstačných. V prvním čtvrtletí letošního roku se energeticky soběstačnými stanou letištní kasárna ve Wiener Neustadt a kasárna pozemních sil v St. Michael.

Zdroj:
https://www.news.at/a/jahr-entscheidung ... n-12855631
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Dovybavení rakouských Eurofighterů se podle zpráv z loňského podzimu má týkat několika oblastí. V prvé řadě má jít o integraci protiletadlových řízených střel středního dosahu pro boj BVR, kde jsou rakouské Eurofightery zatím bezbranné. S ohledem na limity rakouské Tranche 1 by mělo jít ne o evropské střely Meteor, ale o americké AIM-120C-8 AMRAAM. Schopnosti identifikace cíle za ztížených podmínek má podstatně zvýšit integrace izraelského systému Rafael Litening, zřejmě verze V. A také by se na rakouské stroje měly vrátit obranné systémy, které byly odstraněny ještě před jejich dodáním z Německa. Takto dovybavené Eurofightery by měly ve službě vydržet až za rok 2030, kdy by měly být podle současných úvah nahrazeny americkými letouny F-35A.

Zdroje:
https://theaviationgeekclub.com/austria ... oon-fleet/
https://www.austrianwings.info/2022/07/ ... s-zu-ende/

Dne 9. prosince 2022 německá ministryně obrany Lambrechtová a její rakouská kolegyně Tannerová podepsaly německo-rakouskou vládní dohodu o spolupráci proti nevojenským hrozbám ze vzduchu (dohoda o letecké bezpečnosti). Umožňuje přeshraniční sledování vzdušného prostoru mezi oběma zeměmi.

Nově je tak možné, aby podezřelá civilní letadla byla přes hranice doprovázena Eurofightery německého letectva nebo naopak stroji stejného typu z rakouského letectva. Společně je zajištěna nevojenská ostraha vzdušného prostoru nad německo-rakouskou hranicí. Výslovně jsou však vyloučeny „donucovací prostředky vzdušné suverenity a jejich hrozba“, jako jsou varovné výstřely ve vzdušném prostoru druhého státu.

Podobnou dohodu se Švýcarskem uzavřeli Rakušané již v roce 2017.

Zdroj:
https://www.bmvg.de/de/aktuelles/luftsi ... ck-5538662
Nesher
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1724
Registrován: 8/3/2017, 09:57

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Nesher »

Rakousko chystá modernizaci obou hlavních systémů mechanizovaných sil, tanků Leopard 2A4 a BVP Ulan.
Tank dostane SŘP, optoelektroniku, rozvody energií a pohon věže z verze A7, kanon a panceřování zůstanou původní.
Obdobná modernizace, tedy elektronika, optoelektronika a pohon věže čeká i Ulan.
https://zbiam.pl/program-modernizacji-a ... -bojowych/
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Rakousko začíná řešit nástupce Saabu 105, tedy cvičného proudového letounu.

I v souvislosti s tím, že podle dříve provedené analýzy by Rakousko k účinné obraně vzdušného prostoru potřebovalo minimálně 75 bojových letounů, zatímco ve skutečnosti jich nyní má pouhých 15.

Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2023/02/ ... te-kommen/
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Na rakouské letecké základně Vogler proběhla 24. března 2023 slavnost u příležitosti 20 let provozu transportních letounů C-130K Hercules v rakouském letectvu.
Letouny C-130 přitahovaly zvláštní zájem médií během pandemie Covid. Odlétaly 13 misí v rámci evakuací ze zahraničí a přivezly zpět do Rakouska celkem 15 pacientů.

Ale už v roce 2011, během lidového povstání v Egyptě, Herculesy ukázaly, že jsou nepostradatelné: Rakušané i občané dalších států EU byli odvezeni z krizové země do Vídně několika lety.

Ministerstvo obrany oceňuje mimořádné úspěchy posádek: "Můžete se na ně spolehnout v každé situaci a díky vlastnímu systému letecké dopravy jsme schopni bezpečně dopravit rakouské občany nebo vojáky z krizových oblastí domů. Ale C-130 „Hercules“ je také nepostradatelný při zásobování našich zahraničních kontingentů, bez této kapacity letecké dopravy by zásobování vzdálených operačních oblastí, jako je Mali nebo Libanon, nebylo možné samostatně.
Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2023/03/ ... undesheer/
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Rakúska AW169:

seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3501
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Rakousko údajně projevilo zájem o pořízení čtyř transportních letounů Embraer C-390 Millenium a podniklo už první kroky v jednání.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Zrejme nechcú prísť o spôsobilosť, ktorú získali s C-130.
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Rakouské ministerstvo obrany oficiálně oznámilo, že má být pořízeno „12 až 18 pokročilých cvičných letounů“ jako náhrada vyřazeného Saabu 105. Rozhodnutí by mělo padnout mezi M-346(FA) od italského výrobce Leonardo a L-39NG od českého dodavatele Aero Vodochody.

Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2023/04/ ... eschaffen/

Tři staré rakouské Herculesy C-130K má nahradit 4-5 nově pořízených strojů.
Rozhodnutí o typu ještě nepadlo. Volba by však měla padnout buď na moderní verzi C-130J Hercules nebo na brazilský typ KC-390 od Embraeru
Zdroj:
https://www.austrianwings.info/2023/04/ ... es-ersatz/
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Držím Aeru palce. Je zaujímavé, že sa rozhoduje práve medzi týmito dvoma tipmi. Ako ekvivalent k 39NG sa všade udáva M-345.
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11465
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Ano. Je to divné. Levná a drahá varianta. Moped vs stopětadváca. Jako kdyby nevěděli co chtěj.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3891
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od HONZIK11 »

Videti M 345 vedle L39NG navic ve variante ,,ZA ,,s vyzbroji ,cely den stastny miti.
Ten Ital je skrcek . Proste mu ta tuna chybi uplne vsude.I kdyz mu poklepes na potah ,tak to je UL letoun.
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Rakouská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Flader »

Edelweiss Raid 2023

Odpovědět

Zpět na „Aktuality“