Turecká armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4089
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od niko »

Rase prestan zavadzat. To bol len ohorok cigarety. :lol:
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11407
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Zemakt »

Koukám, že ten reál má každý jinde. Nepřekvapivě :lol: . No nic, pojďme zde zpět na Turka.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Proudový bojový dron Bayraktar Kızılelma

Turecká společnost Baykar vyvíjí v rámci projektu MIUS (Muharip Insansiz Ucak Sistemi) proudový bojový dron Bayraktar Kızılelma. První let prototypu má proběhnout 29. října 2023, ku stému výročí založení Turecké republiky. Jméno dronu Kızılelma (Červené jablko) je převzato ze sbírky básní Kizil Elma tureckého básníka a politika - Mehmeta Ziya Gökalpa (1876-1924). Titulní báseň sbírky z roku 1915 se zabývá starou tureckou legendou, ve které je tureckému národu udělena univerzální svrchovanost symbolizovaná jablkem. Podle Gökalpa Turecko může přijmout západní model civilizace a současně si zachovat své dědictví. V tomto směru za vzor považoval Japonsko. Zpátky ale k samotnému dronu. Bezpilotní letoun vznikne nejprve v podzvukové verzi a později i nadzvukové. Dle původních plánů Turci počítají s motory AI-322F a zejména AI-25TLT od ukrajinské firmy Ivčenko-Progress (sídlící v Záporoží). AI-322F je motor s přídavným spalováním a pohání letouny až do rychlosti Mach 1,6. Nejnovější varianta Al-25TLT má oproti straším verzím AI-25 nižší hmotnost a spotřebu paliva, to vše při tahu přes 17 kN. Počáteční podzvuková verze s motory AI-25TLT bude mít maximální vzletovou hmotnost 5,5 tuny a užitečnou nosnost 1,5 tuny (z toho 1000 kilogramů munice). Dokáže nést i 2-4 radarem naváděné střely vzduch-vzduch (středního doletu) podobné jako AIM-120 AMRAAM. Výdrž je vypočítána na pět hodin, dostup 12 000 metrů, dolet 2000 kilometrů (při použití satelitní komunikace) a rychlost letu na 800 km/h. Stroj má být schopný operovat autonomně, nebo doprovázet bojové letouny jako tzv. "loyal wingman". Zajímavostí je že bude vybaven radarem typu AESA a data bude moct sdílet pomocí Link 16.

FbHQeOhUYAYlbhH.jpg
305200754_5319547044765500_4664889531908212444_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Turecká firma ASELSAN ohlásila, že vyvíjí vlastní radar AESA, který je určený pro modernizaci letounů F-16 Block 30 (k novějším nemá Turecko zdrojové kódy elektroniky), dál dron Akinci a konečně letoun 5. generace TF-X. Vývoj je součástí širšího programu s názvem Ozgur, kterého cílem je dosáhnout pokroku v letecké konstrukci, avionice, operačních počítačích, palubních displejích, systémech rozeznávání vlastní/cizí, varovných radarových senzorech a inerciální navigaci.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4089
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od niko »

Inak o tom AESA radare na F-16 rozpravaju Turci uz celkom dlho. Este, ked sme my vyberali stihacky v 2018 to bola tema.
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 847
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Ataman »

Tak asi sem:

Turecko – divoká karta NATO (23.11.2022)
V posledních dnech opět rezonuje otázka Turecka. Proruští propagandisté zmiňují teroristický útok v Istanbulu, kdy Turecko nepřijalo vyjádření soustrasti od představitelů USA, a považují to za odklon od USA. Uvedené je velká chyba a nepochopení turecké politiky a úlohy Turecka v NATO.
Abychom to pochopili, musíme začít s geografickou polohou – Ruska. Ano, nespletl jsem se. Rusko má sice obrovskou rozlohu, ale z hlediska geopolitiky má polohu přímo děsnou. Za prvé, nemá přirozené linie hranic, všude je nížina, odkud mohl útočník kdykoliv snadno přijet. Proto Ivan Hrozný začal s politikou rozšiřování Ruska – když máme pitomé hranice, tak ať jsou aspoň daleko od centra a za územím, které kontrolujeme my. (Uvědomte si, že např. z Francie přes Německo a Polsko do Moskvy je to jedna velká placka, žádné moře, žádné hory. A bohužel to platí i naopak). A za druhé, Rusko nemá nezamrzající přístavy. Ty jsou ale podstatné pro mezinárodní námořní obchod a vojenské loďstvo. Kdyby třeba v 19. století existoval nějaký ostrovní stát s velkým námořnictvem, mohl by si podrobit čtvrtinu světa – dělám si samozřejmě legraci, všichni víte, že tím myslím Velkou Británii. Nebo dnes USA, která s žádným potenciálním nepřítelem na kontinentu nehraničí a má přístavy ve dvou oceánech.
Rusko to má přes svou velikost prostě špatně ložené a proto se vždycky snažilo tlačit na jih a získat nějaké území někde, kde zima nehrozí. A v zásadě dokonce nezamrzající přístavy má – v Azovském a Černém moři. A kdo zná geografii, už teď ví, kde je problém. Z obou moří se dostanete nikoliv do oceánu, ale do Středozemního moře, odkud se dostanete leda přes Suez a Gibraltar, ale už tak máte aspoň přístup k celé jižní Evropě včetně Balkánu a k celé severní Africe a Blízkému východu. Jenže abyste se dostali do Středozemního moře, musíte projet dvě úžiny – Bospor a Dardanely. Kdo ovládá Bospor a Dardanely, drží důležitou světovou obchodní křižovatku a doslova stojí na krku ruskému námořnímu obchodu a loďstvu. A vy už víte, kdo to je. Turecko.
Proto chápete, že NATO nehodí Turecko jen tak přes palubu.
Proč vlastně vstoupilo Turecko do NATO? Inu, Turecko se vždycky obávalo ruského vpádu. V 19. století válka mezi Tureckem a Ruskem. V dobách první světové se znovu střetly ruské a turecké jednotky o území Kavkazu (a výsledkem bylo, že Ázerbájdžán, Arménie atd. patřilo k SSSR. Turecko se tedy mohlo obávat, že by se mohlo stát cílem útoku SSSR, který by se tak mohl chtít stát hráčem, který ovládá Bospor a Dardanely (SSSR ukončil v roce 1945 smlouvu s Tureckem a požadoval zřízení sovětských základen v úžinách). Tak vstoupilo do NATO. NATO ho vzalo všemi deseti, když k tomu přidáme možnost zřízení základen na jižní hranici SSSR (letadla, jaderné zbraně, radary atd.) a na „dohled“ Iránu a přístup k ropě, plynu a dalšímu obchodu přes území Turecka.
Dnes je situace stejná. Turecko si dobře uvědomuje svou jedinečnost a staví na ní svou politiku. Když něco chce, udělá akci, která se navenek jeví proti zájmům USA nebo NATO – a pak něco dostane za to, že s tím přestane. A naopak, dokáže reálně udělat věci, které žádná jiná země neumí. Například eskortovat ukrajinské lodě s obilím z Černého moře. Mimochodem to udělali tak, že to Putinovi prostě oznámili jako hotovou věc. Černomořská flotila je násobně slabší, než turecká, takže prostě Rusko sklaplo kufry. Nebo zakázat ruským válečným lodím vstup do Černého moře (to udělali taky). Nebo může zprostředkovat mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. A už jsem zmínil fakt, že má nejsilnější armádu v NATO po USA? Asi nejsilnější v Evropě? To je asi dobře, že je náš spojenec a ne třeba spojenec Ruska, že ano?
Bez potíží proto obchoduje s oběma stranami (které skřípou zubama) a projde mu to – Ukrajině dodává drony a rakety, od Ruska nakupuje plyn (za rubly). A co je horší, začne asi zase prosazovat své zájmy v regionu silou.
Teď v listopadu došlo k výbuchu v Instabulu. Turecko to hned svedlo na Kurdy a nepřijalo slova soustrasti od USA. Ne proto, že by se od nich chtěli politicky vzdálit, ale proto, že jejich zájmy v Sýrii a Iráku jsou rozdílné. Takže se očekává, že Turecko si zkusí ukousnout kousek Sýrie, provede operaci v Iráku, zkrátka zatlačí v této oblasti. A protože západ podporuje Ukrajinu (a jedna podpora ve válce je víc, než dost) a protože Turecko je spojenec a Irák ani Sýrie ne, tak si umíte představit, že reakce Západu bude spíše vlažná. Taková bude cena za spojenectví.
Dvě slova závěrem – Rusko to samozřejmě ví a chce to řešit; se snaží například vybudovat přístav v Sudánu. To není úplně stoprocentní řešení, protože tam chybí přímé spojení (takže tam všechno buď musíte koupit, nebo si to nějak dovézt, což je komplikace). Ale druhá věc – jestli dojde k většímu oteplení, je možné, že některé ruské přístavy přestanou zamrzat (nebo jen na krátkou dobu), a teoreticky Rusku nic nebude bránit stavět blue water navy. Samozřejmě je strašně pozadu a je to úkol na desítky let, ale může se to stát. A asi bude chtít, protože tím se otevře nejdelší nechráněné pobřeží Ruska (zase geografie, já vím). S tím na druhou stranu souvisí i současná průjezdnost severní cesty (alespoň v létě). Taková loď ze Šanghaje do Rotterdamu musela v 19. století urazit přes 25.000 kilometrů. Po otevření Suezu se to o čtvrtinu zkrátilo, severní cestou ubyde další čtvrtina. To jsou peníze a šance pro Rusko. Ale než (a jestli vůbec) se to stane, úloha Turecka je prostě tak nepřekonatelná, že mu projde skoro všechno. A o tuhle pozici Turecko asi jen tak nebude chtít přijít.

Převzato z facebooku Martina Bílého
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Před rokem, 27. února 2020, během vrcholu operace Dawn of Idlib 2 v Sýrii, provedlo ruské letectvo dva nálety proti konvoji turecké armády v Balyunu. Zabito bylo 33 tureckých vojáků.

20221207_064638.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Baykar Kizilelma poprvé vzlétl.

https://twitter.com/hashtag/KIZILELMA?src=hashtag_click
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj: Baykar
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Dva turecké transportní letouny A400M, které po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 uvízly v Kyjevě, se dnes po 10 měsících vrátily domů.

Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/dupa-mai- ... 20170.html
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Objevily se záběry nejnovější zásilky tureckých obrněných vozidel BMC KİRPİ osazené rumunskými zbraňovými stanicemi ANUBIS RCWS od společnosti Pro Optica, které je možné osadit kulomety ráže 12,7 nebo 7,62 mm a termálními optickými zaměřovači.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5pvqCFRB8M
https://twitter.com/UAWeapons/status/16 ... _nYSxCrMog

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

USA chtějí konečně prodat Turecku nové letouny F-16, aby usnadnily Švédsku a Finsku vstup do NATO.

Turecko žádá Spojené státy o dodání 40 stíhaček F-16 Block 70/72 a modernizaci 80 dalších strojů na standard F-16V. Jde o náhradu za program F-35, ze kterého bylo Turecko vyloučeno po nákupu ruského PVO systému S-400.
Schválení prodeje stíhaček F-16 Turecku by mohlo přimět Ankaru ke schválení vstupu Švédska a Finska do NATO, což je proces, který turecký prezident Recep Tayyip Erdogan od loňského roku blokuje.
K plánu Bidenovy administrativy se však kriticky staví americký Kongres.

Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/statele-u ... 20552.html
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Bezpečnostní situace v některých tureckých regionech postižených zemětřesením není dobrá:
Některé mise byly z bezpečnostních důvodů staženy. Erdogan slibuje tvrdá opatření proti těm, kteří se podílejí na rabování a únosech v zemětřesením zničených oblastech.

Německá federální agentura pro technickou pomoc (THW) a humanitární organizace ISAR Germany v sobotu z bezpečnostních důvodů pozastavily své záchranné operace v turecké provincii Hatay, těžce postižené pondělním zemětřesením. Vojáci z jednotky pro pomoc při katastrofách rakouské armády dříve zastavili své záchranné aktivity v provincii Hatay, což zase naznačilo „bezpečnostní rizika“ v oblastech, kde zasahují.

Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes také prohlásil, že vláda přijme opatření proti lidem zapojeným do loupeží a dalších trestných činů v regionech postižených pondělními ničivými zemětřeseními na jihu země v kontextu stále aktuálnější otázky bezpečnosti v těchto oblastech.

"Vyhlásili jsme výjimečný stav," řekl Erdogan během návštěvy postižené oblasti. "To znamená, že od nynějška by lidé, kteří jsou zapleteni do loupeží nebo únosů, měli vědět, že za nimi stojí pevná ruka státu," dodal.

Turecký prezident v pátek prohlásil, že v některých oblastech došlo k loupežím. Není jasné, jaké případy únosů měl Erdogan na mysli.
Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/arafat-nu ... 21093.html
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Turecko vypustilo svou první zpravodajskou družici s rozlišovací schopností menší, než 1m. Družice IMECE byla vynesená ze západního pobřeží USA ze základny Vandenberg Space Forces Base nosičem SpaceX.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Vyobchodováno.
Po odvolání blokace vstupu Finska do NATO Tureckem schválio MZv USA (State Department) prodej technologií a komponentů pro modernizaci flotily tureckých stíhaček F-16. Modernizace se má týkat systémů Operational Flight Program (OFP), Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS) a úprav pro instalaci systému Multifunctional Information Distribution System Block Upgrade II (MIDS BU II), který je ještě v jednání. Hodnota licence je 259 mil. USD.

Turecké veto na vstup Švédska zatím trvá.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Turečtí šéfové zbrojního průmyslu nechali uniknout informaci, že v současné vyhrocené předvolební kampani zachovávají neutralitu a nepodporují žádného kandidáta (teda ani Erdogana).
LCHA33BSK5BJ3IEAHAD3YOUTXA.jpg
Turecká věrchuška při zařazení vrtulníkové lodě TCG Anadolu do služby.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Turecká společnost Otokar představila nové bojové bezosádkové vozidlo nazvané Alpar.

https://defence-blog.com/turkish-compan ... g-vehicle/

Otokar-ALPAR-Kule.jpg
Výstřrrrrrrtttižek.JPG
Otokar-ALPAR.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Systém protivzdušné obrany Aselsan GÜRZ s kanónem ráže 35 mm, čtyřmi střelami krátkého doletu Bozdoğan nebo Gökdoğan a dalšími čtyřmi střelami velmi krátkého doletu, pravděpodobně Sungur. To celé na českém podvozku Tatra Force nebo místní variantě známé jako Seyit.

https://twitter.com/SolarMare/status/16 ... 9599467520

Výstrrrrřižek.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Turecké ozbrojené síly zahájily dne 28.8. společné cvičení s US NAVY a USAF - největší za sedm minulých let. V rámci cvičení navštívila přístav Antalya nejmodernější americká letadlová loď USS Gerald. R. Ford, CVN 78. Americké síly také po letech operačně použily základnu Incirlik.
1200x800.jpg
CVN 78 připlouvá do Antalye Autor: Terje Pedersen/AFP/Getty Images
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3437
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Turecko nemá ještě zdaleka jasné pořízení dalších čtyřiceti F-16 Block 70. Důvody, kvůli kterým to zákonodárci v USA zdržují jsou kromě tureckého odmítání přijetí Švédska do NATO (nyní o stupeň zmírněnému postoupením návrhu parlamentu), ale také neustálé turecké útoky na civilní (především kurdské) cíle v Sýrii.
QFPS2SI3N5DRPN2LVKENAEXQ5Q.jpg
Display letoun při turecké air show listopad 15, 2021 - Autor: Birol Bebek/AFP via Getty Images
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12902
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Turecká armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

První úspěšný let Bayraktaru TB3 přichází v době stého výročí od založení Turecka. Nový dron se má stát hlavním letounem vrtulníkové výsadkové lodi Anadolu, vlajkové lodi tureckého námořnictva. TB3 ji bude poskytovat jak lehké úderné schopnosti, tak zpravodajské informace o dění na moři.

https://www.armadninoviny.cz/turecky-dr ... i-let.html

7296 (1).jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“