Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/ ... 65249?s=20
Ruský kanál VChK-OGPU na Telegramu, který je zřejmě dobře napojen na ruské bezpečnostní složky, uvádí, že při včerejším úderu HIMARS v Makijevce zahynulo nejméně 45 mobilizovaných vojáků převážně ze Saratovské oblasti (a někteří z Uljanovské oblasti).
VChK-OGPU uvádí, že podle zdroje "těsně před zásahem HIMARSu na budovu odborného učiliště v Makiivce někdo v blízkosti budovy odpaloval pyrotechniku.
"Nyní se zjišťuje, kdo to udělal, podle předběžných údajů [to] nebyli mobilizovaní lidé nacházející se v budově, ale někteří z nich se šli podívat ven [a to jim] zachránilo život," uvedl zdroj.
Podle něj byla budova zcela zničena, protože "úder byl velmi silný" a byla v ní také uskladněna munice.

Zdroj připsal předběžný počet 45 mrtvých, jejichž těla byla nalezena.
"Kvůli silnému výbuchu je však mnoho ostatků, které jsou teprve na zkoumání DNA, a počet obětí se v důsledku toho ještě zvýší. A ti, jejichž ostatky se nenajdou, budou pravděpodobně podle obvyklé praxe vedeni jako pohřešovaní," uvedl zdroj."

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
EDIT: Girkin, o té samé situaci

Obrázek

Odkaz na telegrem, pro ty, kteří vládnou rusky lépe než anglicky: https://t.me/strelkovii/3652


Tak Lucka Sulovska přeložila Girkina :)
Girkin o Makiivce:
„Informaci o zničení objektu jsem obdržel kolem jedné hodiny ráno 1. 1. 2023.

Objekt, kde se nacházela jednotka N, složená převážně z mobilizovaných ruských občanů, byl téměř zcela zničen v důsledku výbuchu munice uložené ve stejné budově. Zničena byla také téměř veškerá vojenská technika, která stála v blízkosti budovy bez sebemenší známky maskování.

Stále nejsou k dispozici konečné údaje o počtu obětí, protože mnoho lidí se stále pohřešuje (zůstalo pod troskami). V každém případě – počet mrtvých a zraněných se počítá na několik stovek (k dispozici jsou přibližná čísla kolem „dvoustovky“, ale nebudu je uvádět).

Byl jsem VAROVÁN, že se něco takového může kdykoli opakovat, protože to nebylo jediné takové (extrémně zahuštěné) rozmístění personálu a techniky v zóně dosahu raket Himars.

A – ano – není to první takový případ – i v loňském roce jich bylo poměrně dost. I když zpravidla s menšími ztrátami. Ale naši generálové jsou nepoučitelní, i když se po letních „pogromech na velitelství“ sami raději drží dál od místa působení svěřených jednotek, tj. mimo okruh nepřátelských střel.
________

Přečetl jsem si komentáře k mému příspěvku o Makiivce od dvou majorů. S překvapením jsem zjistil, že hlavním viníkem tragédie, která se stala, jsem já… protože:

– samé lži, nic se nestalo;
– je to vojenské tajemství;
– ztráty jsou značně přehnané;
– jsem zrádce, který nemá právo odsuzovat vrchní velení.

Teď se stydím a jsem smutný… Odebírám se do Haagu!“
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 513
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Z webu planes.cz

pamatujete na pokoutný úlet A320 maďarských Wizz air ze Lvova z letošního září?
letadel je asi opravdu nedostatek a vypadá to, že Aeroflot bude brzy o 400 západních letadel bohatší
https://www.planes.cz/cs/article/207210 ... erolinkami

Turkish airlines+Aeroflot=Turkoflot. Bylo možné zahlédnout i v Praze:
https://www.planes.cz/cs/article/207204 ... -aeroflotu

Nakonec perlička z Lufthansy. Odmítli vybavit asistenci invalidnímu synovi bulharského velvyslance, protože Bulharsko se prý nachází v Rusku. https://www.planes.cz/cs/article/207207 ... -nepovedlo

Z webu aktualne.cz:

Slovák žije těsně u kolejí, kudy jedou všechny vlaky se zbraněmi pro UA.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/sl ... f6b220ee8/
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11648
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Odhad ruských zdrojů výzbroje a výstroje a jejich potenciál pro další vedení války dle Margo Groesberga, velitele estonského Obraného zpravodajského centra.

https://www.err.ee/1608815563/grosberg- ... eel-kauaks
Přestože Rusko ztratilo na Ukrajině obrovské množství zbraní a lidí, armáda země bude mít zásoby a lidi po velmi dlouhou dobu, řekl Margo Grosberg, velitel Obranného zpravodajského centra.

"Jakkoliv to může být smutné, zdá se, že tato válka nemá rychlý konec," řekl plukovník Grosberg v pátek na brífinku ministerstva obrany, když shrnul ruské rezervy. "Podíváme-li se na dlouhodobou perspektivu a čísla, lze říci, že navzdory strašlivým ztrátám Ruska jeho vojenský potenciál nezmizel," dodal.

Grosberg poukázal na to, že zatímco Rusko ztratilo od 24. února do dnešního dne asi 1400 tanků, což je početně "obrovské množství", není to tolik vzhledem k ruským rezervám. "V Rusku je k dnešnímu dni asi 9000 tanků na opravárenských a skladovacích základnách, i když ne nejmodernějších a nejnovějších, ale stále tanků," zdůraznil plukovník. "Na základě skutečnosti, že z asi tří tanků může být vyroben celkem jeden [použitelný], jednoduchá matematika říká, že Rusko má stále schopnost vzít vybavení nejméně 3000 dalších tanků, což je samozřejmě velmi, velmi velké číslo a představuje hrozbu nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny ostatní sousední země," poznamenal.

Podobná situace existuje u ruských obrněných vozidel, dodal plukovník.

"Bylo také poukázáno na ztrátu personálu ruských ozbrojených sil na asi 100 000 osob - jak zabitých, pohřešovaných a zraněných ve stavu, který pravděpodobně nepůjde znovu na frontu," pokračoval Grosberg. Ale vzhledem k tomu, že mobilizace dokázala shromáždit dalších 300 000 vojáků, jejichž výcvik není tak dobrý jako výcvik těch, kteří zahájili tuto kampaň 24. února, stále to znamená další lidskou sílu. "Jednoduchá matematika ukazuje, že se ztrátou 100 000 mohou postavit řádově 200 000 vojáků (navíc) na ukrajinskou frontu," řekl Grosberg.

Rusko také ztratilo asi 500 různých dělostřeleckých systémů, což je také velké číslo, ale stále jen 10 procent zbraňových systémů, které byly v Rusku používány na začátku války. "Nemluvím o těch zbraňových systémech, které mohou být i nadále odebírány ze zbrojních a skladovacích základen. Opět nejsou nejmodernější, ale stále jich je velmi, velmi velké množství," poznamenal Grosberg.

Totéž platí pro munici, kterou se Rusko pokusilo koupit od Severní Koreje a Íránu a nasadilo běloruskou munici, řekl.

"Odhadujeme, že před začátkem války mělo Rusko asi 17 milionů kusů máku, z nichž 10 milionů bylo spotřebováno," řekl. "Na konci léta byly náklady na použití munice velmi vysoké - byly dny, kdy bylo 20 000 a 60 000 výstřelů z děla, což je divoké množství."

Ale pokud před válkou byla schopnost ruské dělostřelecké munice získat zpět asi 1,7 milionu kusů ročně, nyní byly schopnosti zbrojního průmyslu také zvýšeny během mobilizace, takže továrny pracují v několika směnách, poznamenal Grosberg. "Bez ohledu na to, jak moc jsou schopni zvýšit produkci máku, jednoduchá matematika říká, že stále mají asi 10 milionů na skladě, asi 3,4 milionu dalších by mohlo být vyrobeno za rok, a v důsledku toho bude více tohoto máku nejméně rok bojovat, ne-li déle," řekl plukovník.

Rusko má také nadále silně opotřebovanou přesnou munici, která v současné době útočí na ukrajinskou civilní infrastrukturu, ale s různými raketami to bude pokračovat nejméně příštích devět měsíců, dodal Grosberg.

Útok na letiště byl ranou morálce

Grosberg upozornil na výbuchy na třech ruských vojenských letištích relativně daleko od hranic, při nichž bylo poškozeno několik strategických bombardérů.

Podle něj není s jistotou známo, co tyto výbuchy způsobilo. "Ale důležitější je vzdálenost, jak daleko od hranice se tyto věci staly. Je zřejmé, že více než vojenské škody z tohoto útoku je to velmi velká rána ruské morálce - tak hluboká, že na tak důležitých základnách takové incidenty jasně ovlivňují sebevědomí a bojovou morálku," zdůraznil plukovník.

Během týdne nedošlo na frontových liniích k žádným velkým změnám. Na jihu, v Hersonské a Záporižské oblasti, se Rusko zabývá zabezpečením svých pozic a budováním obranných struktur. Tam počasí v tuto chvíli nepřispívá k útoku, protože teplota je v plusu, velmi mnoho srážek a půda je stále blátivá.

Útočná činnost je i nadále hlavně ve směru Bahmut, kde se Rusku podařilo dobýt osadu Kurdumivka. To otevřelo příležitost využít silnici směřující na jih do Bahmutinu, která byla pod kontrolou po celé měsíce, dodal Grosberg.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13322
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ukrajinské síly zasáhly soustředění sil nepřítele u vsi Čulakivka v Chersonské oblasti, téměř 500 Rusů bylo zraněno či zabito, tvrdí ukrajinské velení.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1610160403668926464

FlhszNgWAAABJ_e.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2546
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Dovolil som si vytiahnuť z Raseho článku pohľad včera zosnulého vojaka 1. československého armádního sboru Vasila Timkoviča (1923-2023) na vojnu na Ukrajine a jeho názor na Putina.

Myslím, že ako väzňa, ktorý prešiel gulagom a prišiel o otca vinou NKVD a zároveň ako vojaka, ktorý raz za slobodu svojej krajiny bojoval, má jeho názor svoju historickú hodnotu.

Česť jeho pamiatke!

Krátke vyjadrenie tu:

https://twitter.com/i/status/1609926802532597760

Jeho životopis tu:

viewtopic.php?f=35&t=9504
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Práce PVO UA na kamikadze dronech "Geran-2" nad Kyjevem (2.1.2023 po půlnoci)
https://t.me/s/WarDonbass/93288
Uživatelský avatar
JiK
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 426
Registrován: 26/8/2008, 18:02
Bydliště: Bethlehem, PA

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od JiK »

Zda se, ze po masakru ruskych okupantu v Makiivce se podarila dalsi trefa v Chulakovce. https://twitter.com/ukraine_map/status/ ... l_Nrnmp78Q

Pry dalsich cca 500 rusu. Manzelu, otcu, bratru, chlapu od rodin. Vyplatila se jim ta invaze na ukrajinu? Proc to delaji, proc se nepostavi na zadni? To jsou opravdu takovy dobytek, ze jdou jako volove na jatka, bez premysleni?
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Palebný přepad raketometem/pravděpodobně BM-21 Grad/ postupující pěchoty UA (oblast předpolí Kremennaja) - pohled z dronu RF
https://t.me/s/WarDonbass/93274
https://cs.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad
Původní zdroj: https://t.me/btr80/3805
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Rusi porvrdili straty 89 vojakov po novoročnom útoku Himars. Čiže skutočné straty budú radovo vyššie (okolo 200, presne ako som predpokladal, polovica strát, ktoré nahlásila Ukrajina)


https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... nicni_vajo
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 916
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Ataman »

JiK píše: 3/1/2023, 20:42Pry dalsich cca 500 rusu. Manzelu, otcu, bratru, chlapu od rodin. Vyplatila se jim ta invaze na ukrajinu? Proc to delaji, proc se nepostavi na zadni? To jsou opravdu takovy dobytek, ze jdou jako volove na jatka, bez premysleni?
Něco si tu odložím:

Obecně miluju, když někdo z tepla domova vykřikuje, co by on udělal, kdyby mu přišel mobilizační rozkaz, nebo v horším případě přímo komise do bytu, což se v chudších regionech dělo, ideálně v noci. V židovské komunitě se už dlouho diskutuje, nakolik je vhodné používat hesla jako "už nikdy jako ovce" (ve smyslu sám dojít na shromaždiště, odkud člověka odvezou na smrt), a nejčastěji to člověk slyší od ruských nebo mizrachim Židů, jejichž předkové holokaustem neprošli a neumí se vůbec vcítit do toho, že běžný člověk opravdu nemá v takovou chvíli žádnou moc a těch, kteří se dokážou nějak vzepřít, je minimum. Je to obrovská tragédie, kterou ale svým lidem zosnoval výhradně Putin. Myslím, že zásadní rys jeho osobnosti je, že se zkrátka vůbec neumí vcítit do jiných lidí, natož do lidí, které nezná. Je to pro něj opravdu materiál, má mimořádně nízkou úctu k lidskému životu.

Lucie Sulovská
https://www.facebook.com/luciesulovsk
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3700
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Finsko zvažuje předat 100 svých tanků Leopard 2A4 na Ukrajinu a navrhuje, aby ten samý krok udělalo i Dánsko. Finsko v současnosti vlastní 100 Leopardů 2A6 a navíc přebírá od Holandska celkem 100 jeho tanků Leopard 2A6. Finští politici Anders Adlercreutz a Atte Harjanne chtějí iniciovat kooperační skupinu států vlastnících Leopardy 2A4 k jejich koordinovanému předávání Ukrajině.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Leopard 2A4 Finské armády Zdroj: Wikipedia
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Poľsko ešte v lete 2022 dodalo celkovo viac ako 230 tankov PT-91 Twardy a vyše 200 tankov T-72 Ukrajine. Teraz za ne dostáva náhradu.

Poľsko podpísalo dohodu o nákupe 116 amerických tankov Abrams M1A1 za 1,4 miliardy dolárov. Tanky majú byť dodané v tomto a budúcom roku, aby urýchlili náhradu zbraní odovzdaných Ukrajine.

Abramsy vyradené americkou námornou pechotou majú nahradiť tanky T-72 sovietskej konštrukcie a ich modernizovanú poľskú verziu PT-91 Twardy.

Portál Defence 24 poukázal na rýchlosť celej transakcie, pretože americký súhlas získala Varšava len v decembri. Tento rok by Poliaci mali dostať 58 abramsov, všetky po generálnej oprave.

Poľskí tankisti sa už učia abramsy ovládať vo výcvikovom stredisku v Poznani na západe Poľska, kam Američania zapožičali 28 tankov M1A2.

Dnešná dohoda nadväzuje na minuloročnú dohodu o obstaraní 250 modernizovaných tankov M1A2 Abrams, ktoré budú dodané v rokoch 2025 až 2026. Všetkých 366 abramsov by mala používať 18. mechanizovaná divízia. Poľsko tiež čaká na dodávku amerických raketometov HIMARS a už dostalo batérie rakiet Patriot. (čtk)


https://dennikn.sk/minuta/3177742/?ref=mwat
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Ďalší prírastok stoviek kusov obrnenej techniky na strane Ukrajiny.

Francúzsko pošle Ukrajine ľahké bojové obrnené vozidlá AMX-10 RC, Emmanuel Macron to mal potvrdiť v telefonáte s Volodymyrom Zelenským. Ďalšie podrobnosti o objeme alebo načasovaní vojenskej pomoci zatiaľ nie sú známe. (guardian)

https://www.theguardian.com/world/live/ ... 001645235a

https://cs.wikipedia.org/wiki/AMX-10RC

Prosím odborníkov na fr. vojsko o zhodnotenie stroja v diskusnom vlákne.
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3700
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

US Army urychluje rozsáhlé testování nového BVP Armored Multi-Purpose Vehicle, které má nahradit stávající M113, které mají být předávány Ukrajině. USA přislíbily dodat Ukrajině celkem 200 transportérů M113.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 513
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Dubnový článek shrnující okolnosti při obsazování Černobylu a jeho dopad na fungování tamních pracovníků:
https://www.osel.cz/12284-cernobylske-v ... -2022.html

Výcuc:
-důvodem obsazení byla výlučně poloha na cestě k hlavnímu městu (argumentuje tak i u záporožské JE, ale článek je z dubna..)
-obsazení prvního dne invaze uvěznilo 211 pracovníků, kteří se starali o chod areálu až do 20. března, kdy byla umožněna první částečná obměna
-personál nahradili dobrovolníci z jiných směn zaměstnanců elektrárny
-areál byl 5 dní závislý jen na elektřině z dieselů a MAAE ztratila kontakt s dozimetry v oblasti
-běloruské město Slavutyč fungovalo jako zázemí pro rodiny pracovníků a po dobu obsazení nebyla umožněna doprava
-po ústupu 31.března byli 4 zaměstnanci elektrárny odvlečeni do Ruska (a 170 gardistů k tomu)
-6. dubna vyhlásila ukrajinská národní garda plnou kontrolu nad oblastí
-doprava mezi Slavutyčí a elektrárnou byla po i nějakou dobu po osvobození možná jen lodí po řece Pripjať
-výkop zákopů v Rudém lese měl tu chybičku, že při likvidaci havárie byl radioaktivní povrch půdy a pokácené stromy zahrnuty vrstvou neozářené půdy a právě v tom oni kopali zákopy. Ač to není na akutní nemoc z ozáření, dlouhodobé následky jsou možné.
-vespod je anglická přednáška o dopadech invaze na stav ukrajinských jaderných zařízení

A na závěr, v obměně 20. března byli zahrnuti i 4 "stalkeři" neboli narušitelé černobylské zóny, šťastlivci, kteří byli v dobu invaze přítomni :mrgreen:
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Arthur
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2249
Registrován: 26/9/2017, 21:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Arthur »

Ale naspäť k reálnym bojovým tankom

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11648
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

seabee píše: 4/1/2023, 15:28 Finsko zvažuje předat 100 svých tanků Leopard 2A4 na Ukrajinu a navrhuje, aby ten samý krok udělalo i Dánsko.
Zde (či zde) odkaz na finské články o tomto a zde článek zmiňovaných aktérů celé iniciativy vysvětlující důvody.
Ukrajina potřebuje evropské leopardí dobrovolníky
27.12.2022 Atte Ridge Obecné 0 4
(Spoluautor s Andersem Adlercreutzem, publikováno ve švédštině v Hufvudstadsbladet dne 27.12.2022)

Válka na Ukrajině se blíží ke svému druhému roku. Iniciativa nyní leží na Ukrajině, ale rychlý konec je v nedohlednu. Sžírající válka pokračuje.

Úspěch Ukrajiny závisí nejen na silné vůli bránit zemi, ale také na západním výcviku a materiální podpoře. Tato podpora pomůže určit, jak válka skončí. Je v našem zájmu, v zájmu Evropy a svobodného světa jako celku, aby skončila co nejrychlejším vítězstvím Ukrajiny. Bylo by nebezpečné, kdyby Rusko cítilo, že má z zločinné agresivní války jakýkoli prospěch. Materiální podpora pro Ukrajinu proto musí pokračovat a posílit ji.

Na začátku války se ve všech zemích hodně diskutovalo o úrovni pomoci a materiálu, který má být zaslán. Letos jsme se toho hodně naučili. Také skutečnost, že nové schopnosti mohou rychle změnit situaci na bojišti. Krok za krokem se zvyšovalo množství a výkon zasílaného materiálu. Změny však byly pomalé. Nyní je čas udělat krok vpřed.

Zima je tady. Zmrzlá půda opět mění směr jednání jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu. I to by se mělo odrazit v kvalitě pomoci.

Přestože Ukrajina byla rozhodně podporována, některé zbraňové systémy jsou stále vyloučeny. Patří mezi ně západní, moderní bitevní tanky. Takové vozy by výrazně zvýšily úderné schopnosti Ukrajiny na bojišti. Nové vybavení vyžaduje výcvik, a proto by bylo obzvláště cenné dodat Ukrajincům velké množství vozů stejného typu, pro které mohou být ukrajinští vojáci efektivně vycvičeni.

Z hlediska výcviku by bylo obzvláště cenné dodávat Ukrajincům velké množství stejného typu vozů. Leopard 2 by se pro tento účel skvěle hodil.

Leopard 2 kombi německého původu by byl pro tento účel vynikající. Od konce roku 1970 byly postaveny tisíce různých variant a uživatelské země zahrnují kromě Německa také Nizozemsko, Švédsko, Dánsko, Španělsko, Norsko, Polsko, Kanadu a Finsko. Tank je jedním z nejčastěji používaných západních bitevních tanků. Pokud jde o výkon, překonává ruské sovětské vybavení. Prostředí studené války spočívalo v tom, že Západ bude kvalitně bráněn proti počtu sovětských vojsk.

Společné evropské úsilí by mělo potenciál poskytnout významnou dodatečnou podporu pozemní bojové schopnosti Ukrajiny a možná rozhodujícím způsobem přispět Ukrajině k udržení dynamiky, kterou získala ve válce.

Celkem má Finsko asi dvě stě bitevních tanků Leopard 2. Geograficky omezuje schopnost Finska předat velké množství používaného klíčového vybavení, ale účast Finska i s malým počtem tanků by byla cenná, pokud by mohly být zahájeny evropské tankové útoky. Je to potřeba hned. Zahájením této rozpravy bychom také mohli zasít semínko větší a účinnější podpory.

Podpora Západu Ukrajině by neměla být měřena podle ruského příběhu, ale podle obrany našich vlastních zájmů a hodnot.

Vlastní obranyschopnost Finska nesmí být ohrožena, ale je jasné, že úspěch Ukrajiny ve válce je také klíčový pro finskou bezpečnost. Při předávání vozů je samozřejmě důležité připravit náhradní nákupy.
Riziko eskalace v souvislosti s podporou by nemělo být přeceňováno. Ve skutečnosti bojové tanky podstatnou změnu povahy západní podpory a západní podpora Ukrajině by neměla být měřena podle ruského příběhu, ale podle obrany našich vlastních zájmů a hodnot.



Anders Adlercreutz, poslanec (Švédská lidová strana), člen výboru pro obranu Atte Harjanne, poslanec parlamentu (Zelení), člen
výboru pro obranu
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3700
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Munice pro raketomety i děla. Ukrajina má v Asii nového nečekaného dodavatele zbraní.

Česko patří mezi deset zemí, které posílají Ukrajině nejvíce zbraní a munice. Na prvním místě jsou Spojené státy následované Velkou Británií. V poslední době se mezi velkými vojenskými dodavateli pro Kyjev nečekaně objevila lidnatá asijská země - Pákistán. Pákistánská zbrojařská firma Pakistan Ordnance Factories (POF) dodává munici pro raketomety a houfnice ráže 122 mm, které ukrajinská armáda používá.

Letecké transporty začaly v srpnu a proudí z letiště v Rávalpindí na severu Pákistánu na rumunskou základnu Campia Turzii. Z Rumunska pak náklad pokračuje na Ukrajinu pozemní cestou. "Letecká přeprava tohoto zboží je složitá a zdlouhavá, protože munice je těžká, do letadla jí dostanete jen malé množství," vysvětlil pro Aktuálně.cz vojenský analytik Lukáš Visingr.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mu ... .sznhp.box
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13322
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ruský voják popisuje své působení na Ukrajině i to, jak zabil civilistu. Také ukrajinští civilisté popisují jaké to bylo, když je okupovali vojáci. Zpracovala ruská zpravodajská služba iStories. Je to rusky a ukrajinsky, ale YouTube to překládá vcelku obstojně.

https://www.youtube.com/watch?v=rudUGZxIU6E

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“