Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Odpovědět
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3761
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Scotty87 »

Tak ty zprávy jsou vesměs nepotvrzené, ale potvrzená například jejich účast při ostřelování hadího ostrova téměř na limitu dostřelu a vyjmutá francouzská střepina z penisu Rogozina z poslední doby.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Lord »

Zřejmě to bude z ukrajinských historek, ale dává to i trošku logiku. Hadí ostrov a ústí Dunaje je vzdušnou čarou 35 km.
Přitom když vynechám bažiny v deltě, tak kolem 45 km to je na ostrov Poludenny'j.

Lze se dočíst a jsou vidět videa, že Excalibur byl právě testován s houfnicí CAESAR, má dlouhou hlaveň.
Je otázka jestli nepřesnější, protože střela je korigována GPS, ale spíše nejdelší DOSTŘEL.
Celkové vyladění bude hrát každopádně svou roli, i když by šla použít třeba M777, ale ta má kratší dostřel.
No a pak na takovou vzdálenost, se může CAESAR bezpečně pohybovat po silnici a mít vysokou mobilitu.

Samohybná houfnice CAESAR zasáhla projektilem Excalibur cíl vzdálený 46 km. To je dělostřelecký rekord.

https://vtm.zive.cz/clanky/samohybna-ho ... -a-214668/
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Lord »

Dzin píše:
Z tohoto mě zaujal poslední odstavec.
Praktické výsledky

Americké houfnice a granáty předané ukrajinské armádě se tak ocitají ve složité situaci. Mají dobré vlastnosti a teoreticky dokážou efektivně řešit různé bojové mise. Realizace plného potenciálu takových systémů je však nemožná. Brzdí ji nedostatečný počet houfnic, omezená úroveň vycvičenosti personálu a nejaktivnější opozice z ruské strany.

V důsledku toho jsou vyhlídky „ukrajinských“ produktů M777 a M549A1 předvídatelné a zřejmé. Značná část zbraní a střeliva bude za určitých okolností zničena; někteří se ani nedostanou do bojové zóny. Úspěšnější exempláře nebudou zničeny, ale stanou se trofejí pro postupující ruské a republikánské jednotky.
Tohle hodnocení bylo spíše zbožné přání, protože se z toho prakticky nic nepotvrdilo. Naopak, přes zničení nejsou ztráty nijak závratné o nějakém ukořistění ze strany Rusů nemluvě. Hlavně Ukrajinci dokázali zužitkovat prakticky veškerý potenciál západních děl a to i přes jejich relativně malý počet.

Článek je psán loni v květnu, takže ještě neměli představu, co tam vše navalí. Nějakých M777 se Rusové skutečně zmocnili a zničili, o tom dále.
Ruský postup na Lysyčansk byl posledním větším úspěchem. Poté se začaly projevovat západní dodávky ve zvýšené míře.
Existují fotky Oryx, a záběry z Lancetu. Nebylo zničeno sice větší množství, ale něco jo. Ukrajinci pak začali zbraně lépe maskovat a dávat nahoru síť proti kamikadze dronu, na kolik je to ochrání je otázka. Kolik bylo zničeno munice nevíme, podle Konašenka dost, ale to nelze brát úplně vážně.

Podle Oryx ztratila Ukrajina nejméně přes 20 houfnic M777, vizuálně potvrzeno, převážně z ruských telegramových kanálů.
https://www.oryxspioenkop.com/2022/10/h ... -nato.html

Ve finále jich málo rozhodně není, Švamberk píše o 350 dodaných houfnicích všech typů, z nichž je ale už třetina mimo provoz.
Američané dodali 142 houfnic M777, či 160 podle různých zdrojů, USA jich má v zásobě ještě dost. Relativně lehčí houfnice M777, však není stavěná na časté přesuny v terénu, šásko není tolik odolné, což je zdrojem dalších závad.

Ukrajina má nejsilnější dělostřelectvo v Evropě. Po Rusku, které může nasadit houfnice Msta, granáty Krasnopol, horší to má však s logistikou.

:arrow: Ukrajinci využívají náboje od všech spojenců, některé přitom nejsou pro houfnice certifikovány, včetně PzH 2000, což vede k většímu opotřebení. Válka požírá neuvěřitelné množství materiálu. Ukrajinci používají houfnice na vše možné, včetně zaminování, a ve zvýšené míře, ne vždy správně, nedostatečný výcvik, a nerespektování pokynů výrobce.

Tažené houfnice nejsou ideální, samohybné jsou lepší, dokáží rychleji měnit místo. Fronta je nyní víceméně statická, což se může časem změnit.

Lancet v akci

phpBB [video]
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Dzin »

Lord píše: 8/1/2023, 23:59 granáty Krasnopol
Ty zrovna moc velkou díru do světa neudělají. Jejich základní problém je malý dostřel (20 km vylepšené 25 km) a hlavně nutnost používat předsunutého návodčího, který cíl označí laserovým zaměřovačem. To je hodně omezuje v rámci možností nasazení.

Jinak ano, západních houfnic má už Ukrajina relativně dost, ale hlavní počty jsou stále sovětské konstrukce. Západní typy tvoří cca 1/4 děl, které má Ukrajina k dispozici. Je ale samozřejmě otázka, kolik jich má nasazeno na frontě, tam už to může být lepší poměr. Co se týká zničených západních děl, tak pokud budeme brát prokázané a ikdyž ho zdvojnásobíme (kvůli nezaznamenaným ztrátám), tak podle oryxu z cca 300 dodaných tažených bylo zničeno 22 resp. 44. Což neodpovídá představě autora o "zničení značné části". Ukazuje to onu nerealističnost (některého) ruského pohledu v tehdejší době na schopnosti Ukrajinců a západních zbraní.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12966
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Rase »

Srovnání obou dělostřelectev z ruského pohledu

Na Topwaru je překvapivě detailní soupis dělostřeleckých systémů obou stran, jejich parametry a následuje docela zajímavé hodnocení:
Ukazuje se ne příliš příjemný závěr: děla armád NATO (s výjimkou Dany) snadno likvidují ruské houfnice. Navíc nejen z hlediska dosahu, i když dosah je někdy velmi důležitý, ale také z hlediska přesnosti. Dělostřelecké systémy ráže 155 mm, podle memoranda o balistice JBMOU (Joint Ballistics Memorandum of Understanding) s délkou hlavně 52 ráží, s progresivnějším systémem vývrtu hlavně, poskytují lepší stabilizaci střely za letu na vnější dráze a v souladu s tím větší dosah a lepší přesnost střelby. Různé senzory na samotné zbrani, systém pro příjem a přenos dat, balistický počítač spojený s navigačním systémem pro automatické zaměřování zbraně - to již není sci-fi, ale dnešní realita. Užitečnou možností je interakce s průzkumnými družicemi prostřednictvím systému NAVSTAR pro přesnější určení cíle, zatímco v ruské armádě je nejlepším přítelem střelce stále kompas.

Je třeba také něco říci o dělostřelecké munici zemí NATO, která je dodávána dělostřelcům ozbrojených sil Ukrajiny. Nejen, že vývoj samotných granátů nezůstal stát, samotné střely se staly přesnějšími díky použití různých elektronických korekčních zařízení. Naváděcí systémy jako PGK, FGK, CCF, umístěné ve hlavici střely se stabilizátorem pro korekci dráhy letu a chráněným programovatelným GPS-naváděcím modulem - je velmi efektivní. Autor se rovněž věnuje ruské naváděné munici Krasnopol. Jedná se prý o kvalitní výrobek se slušným dostřelem a ve srovnání s konvenční HE granáty i poměrně přesnou (1:10). Ale ve skutečnosti je Krasnopol morálně i fyzicky zastaralý. Maximální dostřel 25 km je dnes nic, zvláště ve srovnání s Excaliburem, který letí dvakrát tak daleko. Deset kilometrů je zkrátka hodně. Cena 36 tisíc dolarů za Krasnopol oproti 100 tisícům za Excalibur není tak působivé, ale stojí za to připomenout, že sovětský projektil je v provozu od roku 1986 a americký od roku 2005. Přičemž i deset let je z technologického hlediska hluboká propast, proto mnozí správně věří, že Krasnopol je mnohem horší než Excalibur. Otázkou pak je, kam půjde těch 100 000 dolarů. Zda se jen tak vyplácají při ostřelování plošných cílů, nebo použijí k likvidaci tanku nebo štábu.

Další věcí je protibaterijíní boj, což je dnes velmi aktuální téma a způsob, jakým se staví Ozbrojené síly Ukrajiny, z něj činí pro ruské střelce velmi nepříjemnou záležitost. Houfnice NATO s delším dosahem, spojené s průzkumnými bezpilotními letouny a satelity na nízké oběžné dráze, přenášející data téměř k velitelům baterií, dokážou to nejnepříjemnější – zcela neutralizovat početní převahu ruského dělostřelectva. Je tak jedno, kolik děl dokážete soustředit na úseku fronty, jelikož je Ozbrojených sil Ukrajiny začnou okamžitě zpracovávat. V případě snahy použít raketomety s delším dostřelem (kdy mohou zůstat mimo dostřel nepřátelského dělostřelectva), se zase stávají cílem Himarsů atd. Právě HIMARS již prokázal že dokáže přesnými údery likvidovat i velmi vzdálené cíle. V kombinaci navádění satelity a UAV může ruským dělostřelcům přinést značné problémy. Což mimochodem dělají.

Dál autor kritizuje houfnice 2S35 Koalice-SV ráže 152 mm. Ta prý zůstala na stejné úrovni vývoje jako Armata, Kurganěts a stále není připravená pro sériovou výrobu. "V důsledku toho bojujeme s tím, co máme k dispozici, a ani ve snu nás nenapadá být na stejné úrovni s NATO. Minimálně 12 vyrobených samohybných děl Koalice-SV, které se vyrábí od roku 2002 (více než 20 let), nemůže mít na současnou situaci absolutně žádný vliv. Ozbrojené síly Ukrajiny zatím nemají tolik kusů moderního dělostřelectva, jak by si přály, ale práce v tomto směru probíhají a moderní houfnice ještě dorazí. A jak pak budou muset naši kanonýři pracovat, je velmi těžké říci. Oni, střelci, absolutně nemohou za to, že v tichých a teplých kancelářích ruského ministerstva obrany více než 30 let vládl klid a mír. A nikomu nevadilo, že ruské dělostřelectvo je kompletně tvořeno hlavněmi sovětské konstrukce a výroby. Ano, samozřejmě, rozvoj Koalice velmi pomohl k posílení obranyschopnosti ruské armády. Všechna specializovaná média vzdala hold tomuto samohybnému dělu a popisovala, jak je dobrý a proč je německá PzH 2000 horší než 2S35. Ale PzH 2000 se vyrobily čtyři stovky a 2S35 jen... Ale co si budu povídat, jen Ukrajina má ve výzbroji víc německých samohybných houfnic, než má ruská armáda oněch 2S35. Je o čem přemýšlet, zatímco naši střelci bez nadsázky hrdinně plní své úkoly na frontě."

https://topwar.ru/208210-ukraina-protiv ... erija.html

46.jpg
47.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Lord »

Dzin píše:
Lord píše: granáty Krasnopol
Ty zrovna moc velkou díru do světa neudělají. Jejich základní problém je malý dostřel (20 km vylepšené 25 km) a hlavně nutnost používat předsunutého návodčího, který cíl označí laserovým zaměřovačem. To je hodně omezuje v rámci možností nasazení.

Jinak ano, západních houfnic má už Ukrajina relativně dost, ale hlavní počty jsou stále sovětské konstrukce. Západní typy tvoří cca 1/4 děl, které má Ukrajina k dispozici. Je ale samozřejmě otázka, kolik jich má nasazeno na frontě, tam už to může být lepší poměr. Co se týká zničených západních děl, tak pokud budeme brát prokázané a ikdyž ho zdvojnásobíme (kvůli nezaznamenaným ztrátám), tak podle oryxu z cca 300 dodaných tažených bylo zničeno 22 resp. 44. Což neodpovídá představě autora o "zničení značné části". Ukazuje to onu nerealističnost (některého) ruského pohledu v tehdejší době na schopnosti Ukrajinců a západních zbraní.
KM-1M Krasnopol-M2 má dostřel 25 km, a vyšší přesnost. Ale uznávám, že je to stále bída proti Excalibru.
Je otázka, jak si Rusové představovali ničení západních houfnic mimo dostřel svých? Za určitých podmínek, které nebyly naplněny? :)
Jejich letectvo toho moc asi nepředvedlo, ale drony Lancet něco jo, ale nebude jich tolik.

Pro sovětské houfnice už bude Ukrajině asi pomalu docházet munice, tak to může změnit poměr sil, ale Rusové už taky nemají na rozdávání.

http://roe.ru/eng/catalog/land-forces/g ... ems/km-1m/

phpBB [video]


Z houfnice PzH 2000 i francouzské houfnice Caesar lze střílet granáty s dnovou složí (BB, tzv. Base-Bleed, odpařovací základna) do vzdálenosti 40 km.
Pokud mají granáty raketové urychlení (RAP), mohou dostřelit do vzdálenosti 50 až 70 km.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... e-40402400
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17708
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od skelet »

Munici pro sovětské ráže dodává Ukrajině prakticky celá exVaršavská smlouva, plus teď prosáklo, že munice se nakupuje napřiklad v Pákistánu.
S tím vysycháním zásob bych byl opatrný.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12966
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Rase »

Osobně předpokládám, že Rusko munici dováží minimálně ze Severní Koreje a Íránu, ale tady je zase problém s tím, že jí spotřebovává neskutečná kvanta a tak jí bude vždycky málo. Domácí výroba je prý problematická a kvalita je mnohem horší než ta stará ze skladů po SSSR. Nemluvě o tom, že když se tvrdí, jak jsou ukrajinské houfnice ráže 155 mm opotřebené, tak v jakém stavu budou si ty ruské... tím se dostáváme zase k problematice získávání nových hlavní k výměně.

Rusové se nějaký čas snažili konkurovat houfnicím NATO ráže 155 mm nasazováním těžkých děl Pion a Malka ráže 203 mm, které sice mají potřebný dostřel (cca 40 km), ale k nim bude relativně málo munice (otázka i co přesnost) a celkově jde spíš o jakýsi speciál, než konvenční dělo. Nemluvě o tom, že je používá i druhá strana. Zkrátka ani tohle není řešení ruského problému.

Co se týče munice ráže 122 mm, tak ta už snad měla ruské armádě dojít. V Rusku se nevyrábí a to málo co se doveze ze zahraničí (KLDR) zkrátka nestačí. Naposled ji víc používali dělostřelci z lidových republik, ale i u nich měly být D-30 (snad i starší M-30) nahrazeny za stará děla ráže 152 mm. Na druhé straně se tato munice vyrábí tuším v Bulharsku a ve Východní Evropě jí mělo být docela dost, tedy ukrajinští dělostřelci mají co střílet - 2S1 Gvozdika je tam dost k vidění.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Flader
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1440
Registrován: 25/4/2017, 13:58
Bydliště: Trnava

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Flader »

Rase píše: 9/1/2023, 14:04 ...Na druhé straně se tato munice vyrábí tuším v Bulharsku a ve Východní Evropě jí mělo být docela dost, tedy ukrajinští dělostřelci mají co střílet - 2S1 Gvozdika je tam dost k vidění.
122mm sa vyrába minimálne ešte na Slovensku, ale čo si pamätám, tak aj v Poľsku.

https://www.msmholding.sk/co-robime/obr ... a-municia/
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Lord »

Uvidíme na frontě, jaký to bude mít vliv, nebo se to povede nějak vyřešit. Množství munice té nebo oné strany může mít podstatný vliv na výsledek války. Zpravodajské služby jistě zajímají informace v této oblasti.

Války se nakonec vyhrávají ve fabrikách. Rusko má ještě rozsáhlou průmyslovou základnu z dob SSSR. Pravda značně utlumenou, pod vlivem oligarchů, nutnost sehnat kvalifikované pracovníky, a jiné problémy. Kdyby dostali dost času, tak s tím možná něco udělají, ale válka mezitím pokračuje.
Země, která si dokáže vyrábět sama zbraně a není závislá na cizí pomoci, je na tom vždy trošku jinak. Čína se v posílání munice Rusku zatím neangažuje. Kdyby došlo k většímu spojenectví, tak je rozhodnuto.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3890
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od HONZIK11 »

Cina ne.Naopak, liknavy Pakistan ,nastaveny svymi zasobami a zbrojenim ,proti miliardove Indii se opet uz ponekolikate preklopil a dnes opet na stranu zapadu.Ted do Rumunska proudi jeho munice a ze ji budou tisice tun je jasne.
Jak se Cina na to bude divat,nevim.Zatim je neutralni.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12966
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Rase »

Dost otázka v jakém stavu jsou ty Sovětské výrobní linky a fabriky - osobně bych měl nemalé pochybnosti o jejich použitelnosti. Pokud jde o Čínu, tak ta má dělostřelectvo v ráži 155 mm a 122 mm. V ráži 152 mm toho mají dost málo, v podstatě několik stovek starých tažených houfnic PL-66 (D-20) a pár samohybných Type 83 (na fotce) tak na přehlídku. Docela mě překvapilo, kolik toho mají v ráži 122 mm:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_e ... ound_Force

ar_sph_type83_m2.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Dzin »

Lord píše: 9/1/2023, 12:25ale drony Lancet něco jo, ale nebude jich tolik.
A byly náležitě medializovány. Ovšem reálný dopad byl zatím spíše jen psychologický, Rusové jich (zatím?) nasadili omezené množství a stejně tak i jejich účinnost je relativně nižší (malá hlavice). Určitě bych je nepodceňoval, ale za současného stavu je větší nebezpečí ruské dělostřelectvo. A tam mají právě onen nedostatek dostřelu resp. jediné kusy, které mají požadovaný dostřel jsou 203mm a ty mají malou přesnost a je jich relativně málo, než aby to vyvážili koncentrací palby.
Rase píše: 9/1/2023, 14:04 Co se týče munice ráže 122 mm, tak ta už snad měla ruské armádě dojít.
Jj, uvádí se to a bylo by zajímavé zjistit, jestli je tomu tak. Nejlepší by bylo projít informace o zničených 122mm typech na Ruské straně, jestli je u nich vidět nějaký pokles, který by naznačoval, že se na frontě vyskytují v menším množství.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Lord »

Jo, jo, už jsem si to taky našel, Pákistán už není neutrální. Pákistánská zbrojařská firma Pakistan Ordnance Factories (POF) dodává munici pro raketomety a houfnice ráže 122 mm, které ukrajinská armáda používá. Tady ne asi pro ráže 152 mm či 155 mm.

Co se týče Číny, tak pokud má ještě staré zásoby granátů 152 mm, tak by se jich mohli zbavit, ale 122 mm dochází i Rusům.
Při nejhorším stará a již nespolehlivá munice může ležet ve skladech až 40 let. Ale nemusí to být nutně jen munice stačily by výrobní linky.

Moc se o tom neví, ale čínské dělostřelectvo PLZ-05 má prý dostřel až 100 km, takže Rusové skutečně zaspali, a Krasnopol by měli vylepšit.
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-tec ... ci-plz-05/

Další 155 mm houfnice M777 americké výroby zničená na Ukrajině.
https://t.me/ChDambiev/21561

V podstatě pokud by to šlo takhle dál, a hlavně docházelo k opotřebení, tak amíkům ke konci roku zůstane asi jen 500 kusů houfnic M777, čím ohrozí svou vlastní obranyschopnost. Je však předpoklad, že poté můžou začít vyrábět M777ER (Extended Range) s dostřelem až 70 km. Horším problémem však bude málo munice.

Co se stane s městy Bachmut a Soledar napoví o současných možnostech. Vojáci AFU už ustupující z pekla Soledaru.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Dzin »

Lord píše: 9/1/2023, 17:59 V podstatě pokud by to šlo takhle dál, a hlavně docházelo k opotřebení, tak amíkům ke konci roku zůstane asi jen 500 kusů houfnic M777, čím ohrozí svou vlastní obranyschopnost.
Vůbec ne. Houfnice M777 jsou zbraně expedičních schopností. Jsou tedy primárně určeny (spolu s houfnicemi M119 ráže 105mm) pro rychlé zásahy v zahraničí pro jejich velkou strategickou mobilitu. Tedy zbraň, které je potřeba urychleně poslat do akce. Doplňují tak HIMARSY.

Samotná obranyschopnost USA leží na houfnicích M109A6 (900) a M109A7 (100) a samozřejmě MLRS (1000).
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3501
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od seabee »

Lord píše: 9/1/2023, 17:59 V podstatě pokud by to šlo takhle dál, a hlavně docházelo k opotřebení, tak amíkům ke konci roku zůstane asi jen 500 kusů houfnic M777, čím ohrozí svou vlastní obranyschopnost. Je však předpoklad, že poté můžou začít vyrábět M777ER (Extended Range) s dostřelem až 70 km. Horším problémem však bude málo munice.
V rámci programu ER mají být upravovány houfnice Paladin M109A7 - Tedy pokud se nerozhodnou pro úplně nový podvozek. Píšu to na americkém vlákně.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1388
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od KOLT »

Lord píše: 9/1/2023, 15:57 Války se nakonec vyhrávají ve fabrikách. Rusko má ještě rozsáhlou průmyslovou základnu z dob SSSR. Pravda značně utlumenou, pod vlivem oligarchů, nutnost sehnat kvalifikované pracovníky, a jiné problémy.
Zbrojní průmysl z dob SSSR je iluze. Nehledě na to, že ho velká část byla právě na Ukrajině... O pracovnících nemluvě, protože ti staří už jsou v lepším případě v důchodu, většinou ovšem na hřbitovech (stačí se podívat na průměrnou dobu dožití mužů v Rusku).
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Zemakt »

Držte se tématu, houfnic.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11464
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Zemakt »

ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Houfnice ráže 155 mm pro Ukrajinu

Příspěvek od Daver »

opakování je matka moudrosti. Perun a jeho video o stavu munice. To je odpověď na všechno. Zvláště zajímavé je, že USA jsou vlastně menšinový dodavatel munice. (to spamuji všude, ale....jakmile se mluví o munici, tak to video obsahuje prostě všechno :D )

phpBB [video]
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Odpovědět

Zpět na „Dělostřelectvo“