Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Davout
četař
četař
Příspěvky: 67
Registrován: 5/1/2021, 19:16

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Davout »

A presne pre toto už túto platformu pri ďalšej výzve o fin.prispevok nepodporím! Taký krčmový krúžok sa tu s toho stal!Radšej podporím niečo zmysluplné cez Donio atď. Čus
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Problematika a potenciál bojových vozidel Bradley

Bývalý důstojník armády Spojených států amerických Mark Hertling se blíže věnuje problematice dodání bojových vozidel Bradley na Ukrajinu.
"Poskytnutí Bradley a jiných obrněných vozidel Ukrajincům přemění taktické schopnosti technologicky vyspělých manévrovacích sil. Co je důležitější - z pohledu velitele - je to také solidní přístup k vytvoření druhu pokročilých logistických, údržbářských a opravárenských kapacit, které Ukrajina potřebuje pro budoucí dodávky moderních vozidel. Ano, tanky Abrams by byly pro Ukrajince ještě větším přínosem než Bradley, ale Abrams je komplikovanější stroj. Každý Bradley potřebuje nejen vojáky, aby jej obsluhovali, ale též vojáky, kteří jej opravují, zásobují palivem, dodávají náhradní díly, munici a palivo všude tam, kde jsou Bradley, která jsou neustále v pohybu. Pro Abrams jsou požadavky na palivo větší, munice je těžší, má více komponentů a turbínový motor je komplikovanější než Bradleyho diesel. Ukrajinci mohou být schopni provozovat logistické systémy potřebné pro údržbu flotily Abrams a pomáhá, že je využívá i sousední Polsko. Logistické sítě však nevznikají ze dne na den; musí být navrženy, vyvinuty, testovány a optimalizovány. Dát Ukrajincům Bradleye zahájí proces vývoje těchto logistických sítí pro vozidlo, které budou moci používat v bezprostřední budoucnosti. Jak to bylo dosud při transferech amerických zbraní, malé kroky vedou k větším." Mark Phillip Hertling je bývalý důstojník armády Spojených států amerických. Od března 2011 do listopadu 2012 působil jako velící generál americké armády v Evropě a sedmé armády. Hertling sloužil na mnoha pozicích (též plánovacích, operačních a výcvikových) a velel každé jednotce od čety po polní armádu.

https://www.thebulwark.com/what-bradley ... r-ukraine/

m2_bradley.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 26/2/2024, 17:47, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Proběhla další výměna válečných zajatců, tentokrát 50:50.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1612098463587598336

Fl9TAgSXkAEWey6.jpg

Francouzští novináři byli mírně řečeno překvapení, když s nimi ukrajinský vojenský medik komunikoval jejich vlastním jazykem. Dalším překvapením bylo, že muž v uniformě má profesorský titul. V civilním životě je Yevhen finanční analytik, má čtyři vysokoškolské diplomy, včetně London School of Economics, a PhD. Publikoval velké množství vědeckých prací v oborech financí, ekonomiky a bankovnictví. V únoru minulého roku opustil kancelářskou práci a rozhodl se zachraňovat lidské životy v první linii. Nyní je bojovým zdravotníkem v pěchotním praporu.

https://mobile.twitter.com/Gerashchenko ... 3921563652

323882472_2801615196640056_4374097028231064799_n.jpg

Druhého ledna padl v bojích u Bachmutu Oleg Jurčenko, otec pěti dětí, jedna z nejjasnějších postav ukrajinského mládežnického a národního hnutí. Nebál se vést jeden z nejkomplikovanějších okresů Luhanské oblasti, kde obětavě pracoval na tamní ukrajinizaci škol. Bez ohledu na to, jak dlouho tam trvala okupace, mnoho dětí mu vděčí za svůj ukrajinský charakter. Vyznamenán byl státním Řádem za odvahu. V mládí byl Oleg Jurčenko mariňák a v posledních letech působil ve velmi důležité struktuře Obranných sil, kterou zatím nelze jmenovat. Mohl klidně odejít do zahraničí, ale místo toho odešel na frontu. Na podporu rodiny Ljudmily a jejich dětí vznikl tady tento účet: 4441 1111 5099 9302

https://send.monobank.ua/64YBxSTjeq?fbc ... YkHlerPGAA

323873240_1507961939699818_7568703073750877594_n.jpg

Jednadvacetiletá mladší seržantka Tetjana Volodymyrivna Matsijevská byla 9. ledna 2023 zabita ruským dronem při bojové službě poblíž Dilijvky v Doněcké oblasti. Informaci o smrti rodačky zveřejnilo vedení Ivanofrankivské oblasti 12. ledna. Mladá poddůstojnice původem z okresu Javoriv ve Lvovské oblasti, známá spolubojovníkům jako Nasťa, se nedávno na frontě vdala a plánovala si s manželem budoucnost. Zemřela při obraně toho, co mnozí z nás považují za samozřejmost – demokracie. Čas příjezdu pohřebního průvodu bude dodatečně oznámen na sociálních sítích.

https://suspilne.media/357378-na-donecc ... -lvivsini/
https://newinteresting.in.net/2023/01/t ... MQqWqMh3aU

FmTPPFZWYAEVQzb.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 13/1/2023, 21:10, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11489
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Dzin »

Dotkl bych se ještě trochu toho provozování různých typů techniky. Z hlediska logistiky je to samozřejmě problematické, ale nikoli neřešitelné. V době války to je důležitější mít techniku a zbraně v boji, než hledět na problémy se jejich zásobováním. To, že vše bude daleko náročnější/nákladnější je až druhotný problém. Ano, je lepší ho nemít, ale pokud je nutno rozhodnout, tak raději toto, než nemít čím bojovat.

Ostatně Půjčka a Pronájem v případě SSSR tuto problematiku dostatečně demonstrovala. Nakonec to bude nejspíše podobné i po válce, kdy dojde k optimalizaci skladby vozového parku a zbraní a masovému vyřazování "přebytečných" typů.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Předseda vlády Spojeného království Rishi Sunak oznámil, že Británie na Ukrajinu pošle eskadru 14 tanků Challenger 2 a přibližně 30 samohybných houfnic AS90 ráže 155 mm (na fotkách). Spojené království zahájí výcvik ukrajinských ozbrojených sil v nejbližších dnech. Objevily se spekulace (bulvární Mirror) o čtyřech vrtulnících AH-64, ale byť jsou WAH-64D vyřazovány, tak je u nich problém s náhradními díly (mají odlišné komponenty, motory Rolls-Royce atd.) a jde o důvod proč je nahrazují standardní AH-64E.

https://www.gov.uk/government/news/pm-a ... putins-war
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/u ... d-28955516

Ještě si dáme rozhovor se šéfem Rheinmetallu:
Rheinmetall má k dispozici 22ks tanků Leopardů 2 a 88ks Leopardů 1. Před nasazením na Ukrajině by ale musely projít kompletní GO a nejspíš by mohly být dodány až začátkem příštího roku. Pokud jde o Mardery, tak prvních 20ks pro Řecko už bylo z větší části dodáno (GO trvala 6 měsíců). Dalších 20ks bude hotových do dubna, tyto mohou být teoreticky předány Ukrajině, pokud s tím budou německé a řecké vlády souhlasit (Řecko již zmiňovalo že si může počkat). Kromě toho je na skladě ještě dalších 100 Marderů, tyto jsou ale ve špatném stavu a GO bude trvat 7-8 měsíců. Rheinmetall již spustil výrobu nové munice pro protiletadlové tanky Gepard a první dodávka na Ukrajinu proběhne do léta 2023. Celkově do poloviny příštího roku chtějí dodat na Ukrajinu 300 000 kusů munice - tím by měl být vyřešen problém s municí. Od začátku války nabral Rheinmetall 1200 nových zaměstnanců.

https://www.bild.de/politik/inland/poli ... .bild.html

1920px-A_crew_member_of_an_AS90_moves_a_round,_prior_to_preparing_the_fuse_for_firing_during_Exercise_Steel_Sabre._MOD_45158545.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 26/2/2024, 17:48, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Rozšířený výcvik pro boj ve velkém měřítku

Americká armáda zahájila rozšířený a sofistikovanější výcvikový program ukrajinských sil, který je zaměřen na rozsáhlé boje a má posílit schopnost Ukrajiny získat zpět území od ruských sil, uvedl v neděli nejvyšší generál Pentagonu. Generál Mark A. Milley, předseda sboru náčelníků štábů, během letu z Washingtonu do Evropy uvedl, že výcvik začal v neděli ve výcvikovém prostoru Grafenwoehr v Německu a bude pokračovat pět nebo šest týdnů. Asi 500 vojáků projde úvodní verzí výcviku zaměřeného na takzvanou kombinovanou válku, v níž se tanky, dělostřelectvo, bojová vozidla a další zbraně vrství tak, aby maximalizovaly násilí, které způsobují. "Chceme, aby Ukrajinci byli schopni úspěšně bránit svou zemi," řekl Milley. "Ukrajina nedělá nic jiného, než že se brání, a snaží se osvobodit Ruskem okupovanou Ukrajinu."
Výcvik, jehož plánování bylo poprvé zveřejněno koncem loňského roku, začíná v době, kdy Spojené státy a jejich spojenci uzavírají stále se rozšiřující seznam zbraní, které by mohly být použity při očekávané ukrajinské protiofenzívě během několika měsíců. Bidenova administrativa schválila 6. ledna převod zbraní v hodnotě 3 miliard dolarů (67 mld Kč), což představuje největší transfer zbraní na Ukrajinu od ruské invaze před téměř rokem, přičemž administrativa usiluje o spolupráci s dalšími spojenci při poskytování podobných zbraní. Mezi zbraněmi v americkém balíčku je 50 bojových vozidel pěchoty Bradley a dělostřelecké motorizované houfnice. další země, včetně Británie, Polska a Francie, přislíbily doplňkové zbraně, včetně bojových tanků, a Ukrajina vyvíjí tlak na Německo, aby učinilo totéž. Milley uvedl, že problémem bude určit, jak rychle bude ukrajinská armáda připravena a vycvičena k používání veškerého nového vojenského vybavení. Situace bude usnadněna tím, že některé ukrajinské jednotky již znají jiné obrněné zbraně, například tank T-72. "Bude to chvíli trvat," řekl Milley. "Pět, šest, sedm, osm týdnů, kdo ví. Uvidíme, co se tady stane. Ale co se týče kritičnosti, je to potřeba hned."
Generál plánuje strávit týden v Evropě, kde se setká s evropskými protějšky, prohlédne si výcvik, bude pozorovat logistické uzly, přes které proudí zbraně, a zúčastní se plánovací konference, které se zúčastní spojenci z NATO a ukrajinští vojenští představitelé. V pátek se spolu s ministrem obrany Lloydem Austinem zúčastní setkání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, v níž se scházejí země podporující vládu v Kyjevě, posuzují, co Ukrajina potřebuje, a přijímají závazky ohledně toho, co mohou poskytnout. Milley uvedl, že hlavní prioritou Ukrajiny je nalezení další protivzdušné obrany, což je přetrvávající problém, na který upozornil sobotní ruský raketový útok na civilní obytný komplex ve městě Dnipro, při němž zahynuly desítky lidí. "Každých několik týdnů dostávají opravdu významné útoky, a jsou to útoky na civilní infrastrukturu," řekl generál. "Rusové vědomě, v rámci své politiky, útočí na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu. To je samo o sobě válečný zločin." Za překlad díky lm524a.

https://www.washingtonpost.com/national ... afenwoehr/

original.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 26/2/2024, 17:48, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Americký generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA, si včera osobně prohlédl výcvik ukrajinských vojáků v ovládání bojových vozidel M2 Bradley na základně Camp Kherson ve výcvikovém prostoru US Army v německém Grafenwöhru.

Zdroj:
https://www.stripes.com/theaters/europe ... 82113.html
0B5799BB-A386-4213-A1AD-FC1F87705657.jpeg
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Ukrajina a Rusko domlouvají největší výměnu zajatců

Turecko navrhlo vytvořit na svém území humanitární koridor, který by pomohl k rychlejší výměně válečných zajatců. Vznik koridoru závisí na souhlasu politických špiček. Turecký ombudsman Sheref Malkoc prohlásil, že si Ukrajina a Rusko vyměnily seznamy válečných zajatců, kteří mohou být součástí potenciální výměny. V úterý o tom informoval turecký deník Hürriyet. K výměně dokumentů došlo v rámci mezinárodní konference ombudsmanů, která se konala minulý týden v Ankaře. Zúčastnili se jí mimo jiné zástupci Evropské unie, Turecka, ale i obou bojujících stran. Ombudsmani Dmytro Lubinec za Ukrajinu a Taťjana Moskalkovová za Rusko, se během konference setkali k separátnímu jednání. Zprostředkoval ho zástupce Turecka, které plní roli mediátora mezi Kyjevem a Moskvou prakticky od začátku války. Ombudsmani se během konference setkali celkem osmkrát, což naznačuje, že jednání nejsou jednoduchá. Není jasné, kolik vojáků, velitelů nebo civilistů je na seznamech lidí pro potenciální výměnu uvedeno. Podle informací deníku Hürriyet zahrnuje ukrajinská soupiska 800 jmen, Rusové požadují vydání 200 válečných zajatců. Pokud by se taková výměna uskutečnila, jednalo by se o největší výměnu zajatců od začátku ruské invaze. Podle tureckého ombudsmana je však důležité, že se povedlo obě země přivést k jednacímu stolu a nad potenciální iniciativou, která by umožnila snadnější zajateckou výměnu, diskutovat. Jednání probíhala už v minulém týdnu. V té době ombudsmani deklarovali první pokrok, když se dohodli na seznamu více než 40 zajatců pro potenciální výměnu z každé strany. Potenciální výměna se odehrává na pozadí turecké snahy vytvořit na svém území humanitární koridor, který by oba válčící státy mohly využívat k výměně zajatců. Podle tureckého ombudsmana je důležité, aby se obě strany dohodly na funkčním mechanismu, podle kterého bude navrhovaný humanitární koridor fungovat. "Pojďme postupovat pomalu. Musíme nejdříve přesvědčit vaše čelné představitele a veřejnost, že tato iniciativa je správná," řekl Malkoc pro agenturu TASS.

https://twitter.com/KyivPost/status/1615242494127792130
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahr ... tcu-223672

3000.jpeg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Wolfhound
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 569
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Wolfhound »

Americký generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA, se dnes v Polsku sešel k jednání s vrchním velitelem Ozbrojených sil Ukrajiny, generálem Valerijem Zalužným. Jednalo se o první osobní setkání obou vojevůdců.

Zdroj:
https://www.washingtonpost.com/national ... ne-russia/
51D5D38B-1354-441B-8E24-4A30F86972C4.jpeg
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Daver »

Ukrajinská mechanizovaná pěchota, ORBAT.
phpBB [video]
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

CV90 a Archery od Švédska

Švédský premiér Ulf Kristersson ve čtvrtek oznámil, že jeho země poskytne Ukrajině 50 bojových vozidel CV90 a 12 dělostřeleckých systémů Archer k posílení obrany země proti ruské invazi. "Když je v sázce válka, vojenská podpora je naprosto zásadní. Podpora Západu měla velký význam pro obranné schopnosti Ukrajiny," řekl Kristersson novinářům na tiskové konferenci. Protitankové zbraně a bojové roboty budou také zahrnuty do nejnovějšího švédského balíčku pomoci, dodal premiér.

stridsfordon_90_revinge_2014-1.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

„bojové roboty“ bude asi špatný překlad ;)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

To jo, zrovna takové naše mezinárodní slovo :D
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

Jenže Švédi ho používají i v drobet jiném slova smyslu.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od seabee »

Já jsem našel jenom CV-90, Archery, a NLAW. O robotech ani slovo :D Možná mínili "fully automated".

https://en.wikipedia.org/wiki/Archer_Artillery_System
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od KOLT »

Pokud tam bylo „robotsystem“, tak to je švédský výraz pro naváděné střely :)
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Jídlo (tohle byla snídaně), které dostávají ukrajinští vojáci co jsou u nás na výcviku. Celkově si víc než pochvalují celé zázemí, organizaci a v podstatě i všechno ostatní. "Snídaně po ránu. Včera byly dvě výborné klobásy, rohlíky, 100% džus, ovoce dle vlastního výběru, máslo, marmeláda, energetická tyčinka, čokoláda, čaj nebo káva dle vlastního výběru. Dnes. Porcovaná šunka v průmyslovém balení, tři housky, vařené vejce, máslo, sušenky, džem, energetická tyčinka, čokoláda, energetický nápoj, ovoce dle vlastního výběru. Čaj, káva nebo mléko. Dále. Po příjezdu byl okamžitě proveden expresní test na covid. Byly vydány spacáky, svetry, kuchyňské vybavení a osušky. Jídlo na noc, ihned po příjezdu. Ráno po snídani vydali termoprádlo, 2 vrstvy, ponožky, hodně mýdla a vody, kukla, jelení lůj, krémy, helmy, neprůstřelné vesty, voda. Stany NATO, pro 8 osob, jsou vytápěny autonomními dieselovými generátory a máme v nich světlo. Nechybí ani ložní prádlo. První věc, kterou tu cítíte, je úcta k vojákům. Poslali pro nás autobusy na hranice, na výcvikový prostor jely poloprázdné. Nevím proč, ale je to tak. Když jsme cestovali napříč Ukrajinou, jeli jsme ve školních autobusech, tašky a batohy v uličkách nebo v rukou, někteří z první skupiny jeli ve stoje."

https://twitter.com/Lex_Michalson/statu ... 1792360448

326942132_921871958848255_6712384820784528073_n.jpg
FnqFI5qX0AsBMuq.jpg
FnqFKGVWIAEhy1Z.jpg

Nestudí :D

FB_IMG_1674536878057.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 29/1/2023, 21:11, celkem upraveno 5 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj schválil vytvoření úderných jednotek UAV. Již byli vybráni nejschopnější vojáci, kteří povedou úderné roty. Každý z nich dostane drony, munici, Starlink a další potřebné vybavení.

https://twitter.com/clashreport/status/ ... 7897592832

FnfDABsXoAEQQqV.jpg

Ukrajinský voják s katanou sloužící u 43. samostatné dělostřelecké brigády pojmenované po hejtmanovi Tarasovi Tryasylovi.

https://twitter.com/operativno_ZSU/stat ... 0167602176

FnZVSNYX0AA702l.jpg

Možná jste zaznamenali příběh těžce zraněného ukrajinského ženisty Vladyslava Ješčenka, který před pár měsíci přišel o zrak v bojích u Bachmutu. Zpráva obletěla různá média a brzy se podařilo najít nemocnici ve Španělsku, která by mu dokázala alespoň částečně zrak vrátit. Ve sbírce se podařilo vybrat nezbytných 5 milionů hřiven na zákrok. Zatímco se připravují příslušné dokumenty, tak si pomalu zvyká na život bez zraku a na videu níže (které sdílel na sociálních sítí) jej můžete vidět jak pomáhá doma v kuchyni.

https://fb.watch/imgXJiFOBj/

vladyslav-yeshhenko.jpg

Serhij Rajljan, velitel minometů 79. samostatné útočné brigády, bojoval na frontě a 30. listopadu byl zraněn. Dva týdny byl v kómatu, přišel o obě nohy, měl zlomenou kyčli, přišel o oko a utrpěl četná poranění střepinami v obličeji. Má krásnou rodinu.

https://mobile.twitter.com/FranaSram_ek ... 3052943360

FnzJTVbWQAEBokU.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12970
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Rase »

Navýšení evropských výcvikových kapacit

Evropská unie chce letos vycvičit dalších 15 000 ukrajinských vojáků. Zdvojnásobí tím objem výcvikové mise, která probíhá ve více členských zemích. EU na to ze svého obranného fondu vyčlení dalších 45 milionů eur (více než miliarda Kč). Evropský blok začal misi v listopadu 2022 s původním záměrem vycvičit během příštích měsíců až 15 000 vojáků. Rozpočet mise byl původně stanoven na více než 100 mil eur (2,4 mld Kč). Ukrajinci by v rámci ní měli získat mimo jiné dovednosti potřebné k obsluze zbraňových systémů dodávaných zeměmi EU. Mělo by se jim dostat i dalšího výcviku podle potřeb ukrajinské armády. Nyní se EU rozhodla, že kapacitu mise zdvojnásobí. Výcvik zatím probíhal převážně v Polsku, zapojit se však rozhodlo také Německo a připravit až 4 000 vojáků se rozhodla i Česká republika. Podle zmíněného činitele by všech 30 000 vojáků mělo plný výcvik absolvovat během letošního roku.

https://dennikn.sk/minuta/3219685/?ref=mwat

original.jpg

U Bachmutu padl ukrajinský desetibojař Volodymyr Androščuk (22 let) a nebude tak reprezentovat svou zemi na olympijských hrách v Paříži. V dalších zprávách Mezinárodní olympijský výbor oznamuje, že ruští sportovci jsou v Paříži vítáni...

https://twitter.com/TimothyDSnyder/stat ... 2118842368

Volodymyr+Androshchuk.jpg

K připomenutí, že to ne rusi budou fanaticky bojovat až do vítězství, ale Ukrajinci. Protože vědí, za co bojují...



Rusko propustilo ze zajetí 116 ukrajinských zajatců, uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Ukrajina pak Rusku předala 63 válečných zajatců, mezi nimiž jsou také osoby "citlivé kategorie" (bez upřesnění), sdělilo podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo dodalo, že se tak stalo po složitém vyjednávacím procesu a za zprostředkování Spojených arabských emirátů. "Další velká výměna zajatců. Podařilo se nám navrátit 116 našich lidí, obránců Mariupolu, chersonských partyzánů, odstřelovačů z oblasti Bachmutu a dalších hrdinů," napsal na twitteru šéf ukrajinské prezidentské kanceláře. Připojil videozáznam, na němž osvobození vojáci provolávají v autobusu vlastenecké heslo Slava Ukrajini (Sláva Ukrajině). Jermak podle britské stanice BBC rovněž informoval, že Rusové předali Ukrajincům také těla dvou Britů, jejichž auto zasáhl dělostřelecký granát, když se v lednu snažili ze Soledaru, dějiště tvrdých bojů, zachránit jistou starou ženu. Kdy ukrajinská strana těla těchto dobrovolných humanitárních pracovníků – Chrise Parryho (28) a Andrewa Bagshawa (47) – předá zástupcům britské ambasády, není zatím jasné. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném večerním videoprojevu uvedl, že se od počátku války v únoru loňského roku podařilo Ukrajině dohodnout propuštění 1762 mužů a žen z ruského zajetí. Ujistil, že Kyjev pracuje na tom, aby na svobodu dostal všechny zajatce.

https://denikn.cz/minuta/1073997/

f9ecf5227127d8224df28ba6fbd9fafa.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 5/2/2023, 15:15, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Arthur
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2249
Registrován: 26/9/2017, 21:52

Re: Ukrajinská armádo kam kráčíš?

Příspěvek od Arthur »

T-84 Oplot-M v akcii

Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“