Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3504
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Severní Korea dodává Rusku rakety, prohlásil Stoltenberg. Zbraně prý dodává i wagnerovcům
Severní Korea dodává Rusku rakety, aby mohlo vést válku na Ukrajině, prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na setkání s jihokorejským ministrem zahraničí Park Jinem v Soulu. Informuje o tom ukrajinský server The Kyiv Independent. Pravdivé jsou podle Stoltenberga také zprávy o tom, že Severní Korea dodávala zbraně Wagnerově skupině.

Pomozte Ukrajině, vyzval Jižní Koreu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval Jižní Koreu, aby navýšila svou vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské invazi. Informovala o tom agentura Reuters. Stoltenberg je na návštěvě zemí východní Asie, dnes se z Jižní Koreje přesouvá do Japonska.

https://www.forum24.cz/pomozte-ukrajine ... oltenberg/
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

seabee píše: 30/1/2023, 17:06
danny1691 píše: 30/1/2023, 15:39 Zničena 155mm M109A5Ö, dodaná AFU z Lotyšska, poblíž Bachmutu ("Artěmovsk").
Tak zasažená určitě, ale zničená?
Koukej a uč se:
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Tipnul bych i vyhořelá
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Krym se rýsuje jako bitevní pole, které rozhodne válku

Válka na Ukrajině se letos může stát ještě násilnější, očekává se velká ruská ofenzíva a pokročilejší zbraně západní výroby na podporu ukrajinských sil. V tomto smyslu šéf NATO Jens Stoltenberg nedávno varoval, že válka vstoupila do "rozhodující fáze". Tato nová etapa války by mohla přivést boj na území životně důležité pro ruské vojenské schopnosti na Ukrajině a milované ruským prezidentem Vladimirem Putinem: na Krym. Černomořský poloostrov, který byl v roce 2014 napaden ruskými silami a ilegálně anektován Putinem, posloužil jako odrazový můstek pro ruskou invazi loni v únoru a pomohl ruským silám obsadit významný kus jižní Ukrajiny. Krym je nadále základnou pro útoky ruských letadel a válečných lodí útočících na Ukrajinu. "Rozhodujícím terénem pro tuto válku je Krym. Ukrajinská vláda ví, že se nemůže spokojit s tím, že si Rusko ponechá kontrolu nad Krymem," řekl bývalý velitel americké armády v Evropě, penzionovaný generálporučík Ben Hodges. "V příštích několika měsících si Ukrajina nastaví podmínky pro případné osvobození Krymu," dodal a zdůraznil, že země "nikdy nebude v bezpečí a ani nebude schopna obnovit svou ekonomiku, dokud si Rusko udrží Krym". Rusko okupuje Krym a významnou část jižní Ukrajiny – včetně měst Melitopol a Mariupol – což mu poskytuje pozemní most z vlastní hranice na Krymský poloostrov. Tato oblast slouží jako klíčová zásobovací trasa pro ruskou armádu. Poloostrov o velikosti zhruba jako Massachusetts je domovem řady vojenských základen a ruské černomořské flotily.
Krym – anektovaný Ruskou říší za Kateřiny Veliké v roce 1783 – má také velký symbolický význam pro Putina, který spojil ruskou válku na Ukrajině s její imperiální minulostí. Putin označil Krym za "svatou zemi" pro Rusko. V mnoha ohledech Putinova nezákonná anexe Krymu v roce 2014 připravila půdu pro širší dobyvačnou válku, kterou zahájil loni.

Boj o znovudobytí Krymu by mohl být extrémně krvavý ve válce, která již vedla k masivním ztrátám na obou stranách. Předseda Sboru náčelníků štábů generál Mark Milley, který tvrdil, že k ukončení války budou nezbytná jednání, v listopadu 2022 prohlásil, že pravděpodobnost, že Ukrajina vykopne Rusko z Krymu "v nejbližší době není vysoká". Zdá se však, že také roste skupina vojenských expertů, kteří věří, že znovuzískání Krymu je nezbytností pro dlouhodobé přežití Ukrajiny a tvrdí, že ukrajinské síly již ukázaly, že jsou schopny tuto práci dokončit. Rozhodná kampaň proti Krymu by také mohla poskytnout podporu vyjednávací síle Kyjeva při jakýchkoli budoucích mírových rozhovorech. "Dokud zůstane poloostrov v rukou Kremlu, Ukrajina – a Ukrajinci – se nemohou zbavit ruské agrese," napsal před pár lety tehdejší ukrajinský ministr obrany Andrij Pavlovyč Zahorodňuk v časopise Foreign Affairs. "Po měsících úspěchů na bojišti je jasné, že Ukrajina má kapacitu osvobodit Krym," pokračoval Zahorodňuk a dodal: "Ukrajina by proto měla plánovat osvobození Krymu a Západ by měl plánovat pomoc."
"Krym je naše země".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zavázal vyhnat ruské síly ze všech okupovaných území, včetně Krymu. S novou ruskou ofenzívou, která má začít v blízké budoucnosti, a zuřivou touhou znovu ovládnout okupovaná území, Kyjev tvrdě tlačil na pokročilejší zbraně ze Západu. "Krym je naše země, je to naše území, je to naše moře a naše hory. Dejte nám své zbraně a my přivedeme naši zemi zpět," řekl Zelenskyj prostřednictvím videohovoru na výročním zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu (tento měsíc). Tento týden USA a Německo oznámily, že pošlou na Ukrajinu pokročilé tanky Leopard a Abrams, čímž splní hlavní požadavek. Ukrajina zdůraznila, že k opětovnému získání kontroly nad okupovanými územími, která Rusové zaminovali a pravděpodobně je budou bránit pomocí sítě zákopů a opevnění, budou nezbytné tanky. Prezident Joe Biden ve středu řekl, že USA poskytnou Ukrajině 31 tanků Abrams. Před oznámením vysoký administrativní úředník řekl novinářům, že tanky byly poskytnuty nejen proto, aby posílily obranné schopnosti Ukrajiny, ale také aby jí daly schopnost získat zpět "suverénní území". Úředník řekl, že to zahrnuje i Krym. "Krym je Ukrajina. Nikdy jsme neuznali nezákonnou anexi," řekl zmíněný úředník. Podobně prezident Biden ve středu řekl: "S blížícím se jarem ukrajinské síly pracují na obraně území, které drží, a připravují se na další protiofenzivu. Aby osvobodily svou zemi, musí být schopny čelit vyvíjející se taktice a strategii Ruska na bojiště ve velmi blízké době."

Řada špičkových vojenských expertů tvrdí, že obavy Západu ohledně různých zbraní prodlužují válku a brání Ukrajině v tom, aby v rozhodující chvíli přenesla boj proti ruským útočníkům. "Spojenci musí jednoduše zastavit přístup k zásobování Ukrajiny ve stylu "dejte jim část toho co potřebují, pomaleji než potřebují". Tento přístup trvá již příliš dlouho. Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany, tanků a dělostřelectva dlouhého dosahu. — a rakety, aby udělaly to, co je nutné," napsal v nedávném příspěvku pro The Hill generálporučík americké armády ve výslužbě James Dubik, nyní vedoucí pracovník Institutu pro studium války. Poskytnout Ukrajině tanky je "velmi důležité," řekl Hodges a dodal, že "jsou pouze součástí celkového úsilí, které je nutné k tomu, aby Ukrajina zvítězila, porazila ruské síly a přinutila je opustit Krym". K úspěšnému vyvedení Ruska z Krymu Hodges zdůraznil, že Ukrajina bude potřebovat přesné úderné zbraně dlouhého doletu, jako jsou rakety ATACMS, které lze odpálit ze systému HIMARS.

Osvobození Krymu by bylo možné dosáhnout izolací poloostrova pomocí leteckých a pozemních útoků, které by přerušily a narušily hlavní ruské vazby na Krym – Kerčský most, který již Ukrajina poničila, a takzvaný pozemní most (okupované území spojující Rusko s Krymem). Jakmile bude Krym izolován, Ukrajina bude muset použít "široké pole systémů dlouhého dosahu proti exponovaným ruským zařízením a seskupením na Krymu, což jej pro ně činí neudržitelný a přinutí je odejít," dodal Hodges. To znamená, že Bidenova administrativa zatím odmítala poskytnout Ukrajině raketové systémy dlouhého doletu, které by mohly být použity k úderu uvnitř Ruska nebo k dosažení určitých zařízení na Krymu. Hodges řekl, že neochota americké vlády poskytnout zbraně delšího doletu účinně poskytla "útočiště" ruským systémům na Krymu a jinde, které "zabíjejí nevinné Ukrajince". Dodání schopností, které Rusku odepřou jakákoliv útočiště pro jeho letecké, dronové a raketové útoky, umožní Ukrajině učinit Krym pro Rusy neudržitelným," dodal Hodges.

Pokud by se Ukrajina rozhodla znovu dobýt Krym, mohlo by to obnovit obavy, že by Putin mohl přejít k eskalaci konfliktu a nasazení jaderných zbraní. Putin od začátku války učinil řadu jaderných hrozeb, když se mimo jiné zavázal chránit územní celistvost Ruska. Mnoho špičkových vojenských analytiků však opakovaně prohlásilo, že Putinovy ​​jaderné hrozby jsou z velké části konstruovány tak, aby odradily další západní podporu Ukrajině, a jsou skeptičtí, zda by takovou zbraň skutečně použil. Ukrajina vytlačila ruské síly z oblastí, které si Putin nyní nárokuje jako součást Ruska, jako je Cherson, aniž by čelila jaderné reakci. A ruská zařízení na Krymu, včetně leteckých základen, se již stala terčem ukrajinských útoků. "Je více jasnější, pokud jde o jejich toleranci vůči poškození a útokům," řekla nedávno pro New York Times Dara Massicotová, vedoucí výzkumnice v oblasti politiky v RAND Corporation. "Krym byl zasažen již mnohokrát bez masivní eskalace ze strany Kremlu."

Za současného stavu je mizivá šance, že Rusko a Ukrajina povedou rozhovory nebo vyjednávání o ukončení války. Putinovo rozhodnutí ilegálně anektovat čtyři ukrajinské oblasti v září 2022, přestože ruské síly tyto regiony plně neokupují, fakticky možnost jakýchkoliv rozhovorů vyhodilo z okna. Ukrajina dala jasně najevo, že nebude souhlasit s žádnými dohodami, které po ní budou vyžadovat postoupení území Rusku, a je velmi nepravděpodobné, že by Moskva někdy ustoupila od svých nových územních nároků vůči Ukrajině. Stručně řečeno, boje budou pokračovat a zapojení Západu do války je tak hluboké, že dosáhlo bodu, odkud není návratu. "Zahraniční politika spočívá na důvěryhodnosti zemí a zejména na důvěryhodnosti velkých mocností. Pokud by USA a jejich hlavní spojenci byli považováni za neschopné bránit oběť agrese na evropském kontinentu - zkuste si představit, co to znamená pro zahraniční politika jinde?" řekl Gérard Araud a poukázal na potenciálně doznívající důsledky ruského vítězství – zejména pro jiná místa, která čelí hrozbám ze strany mnohem větších mocností, jako je Tchaj-wan. "Aniž bychom to řekli a možná aniž bychom to věděli, překročili jsme práh. Nyní je pro Západ porážka Ukrajiny nepřijatelná," řekl Araud. "Teď jsme udělali tolik, že vítězství Ruska bude skutečnou porážkou Západu, a myslím, že Západ to nepřijme."

https://www.businessinsider.com/crimea- ... war-2023-1

1611305748_Крим.png
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Třináctiletý Staš byl zraněn při ostřelování Hrušovachy v Charkovské oblasti na konci června. Byl doma, když se na něj zřítil strop. Otec dítě za pomoci záchranářů vytáhl zpod trosek domu. Nejvíce utrpěla chlapcova hlava. V lebce byla 8 cm díra. Dítě strávilo devět dní v kómatu a několik týdnů na jednotce intenzivní péče v Charkově. Později byl Stas převezen do Lvova v mimořádně vážném stavu. Ukrajinští chirurgové společně s americkými kolegy chlapci vyrobili speciální dlahu, která dokonale odpovídá kostním strukturám. O Staše se přitom starali popáleninoví lékaři. Aby se odstranily masivní jizvy na obličeji dítěte, dostával každý měsíc hormonální injekce do ran. "Aktuálně dostal Staš poslední injekci. Před námi je roční přestávka. Během této doby budou chlapce pozorovat popáleninoví lékaři. Pokud bude pozitivní dynamika, za rok podstoupí další kúru injekcí, pokud ne, lékaři se uchýlí k plastické chirurgii."

327464894_3277892539137969_8799791959076236448_n.jpg
327655342_1638923139874037_1906273896765659119_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3504
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Prvních více než 60 BVP M2 Bradley pro Ukrajinu bylo 25.1. naložených přístavu North Charleston, v jižní Karolině na transportní plavidlo ARC Integrity do konce ninulého týdne už vyplulo. Předání vozidel Ukrajině je zkoordováno s předáním německých Marderů IFV.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj: USTRANSCOM
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4102
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Realita "ruskeho mira" na Ukrajine. Synovec Kadyrova zbil a znasilnil reporterku ruskej NTV, ktora robila reportaz v okupovanom Melitopole.
https://twitter.com/visegrad24/status/1 ... a4Gwg&s=19
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4102
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

rusi sa v diskusnej relacii v ruskej statnej televizii vyhrazaju Slovensku a Polsku sabotazami a raketovymi utokmi. Chudaci. :lol:
https://news.refresher.sk/130100-VIDEO- ... 1675103949
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Přední pro-ruský dezinformátor a pořadatel protivládních demonstrací Vrabel má zřejmě utrum. Policie řeší jeho dřívější výroky jako poplašné zprávy, před pár dny jej zadržela po jedné z demonstrací, a teď vyšlo najevo, že Vrabel mezitím odcestoval do Srbska a zřejmě tam plánuje zůstat, aby se v Česku vyhnul stíhaní a případnému trestu, protože fanouškům oznámil, že s pořádáním demonstrací končí. Takhle se na ně musí. Jen houšť! A tady je pár dnešních novinek:

- Podle analytiků z ISW se zdroje na obou stranách shodují, že se Rusko připravuje na spuštění ofenzivy. Předpokládaný směr útoku je z Jihu na Vuhledar a Pavlivku. Podle ruských médií ale Rusové shromažďují síly také v Kurské oblasti. Rusko chce každopádně ukořistit co největší území ještě předtím, než Ukrajinci obdrží západní techniku a uvedou na bojiště nové mechanizované brigády.

- Kadyrov si v novém videu postěžoval, že Evropa a Ukrajina nepodpořili Ičkerii, když bojovala za svou nezávislost, a dodal, že doufá, že Čečensko jednou opět nezávislé bude, nicméně že to aktuálně není možné. Zapomněl snad, že to byl on, kdo se s Ruskem spojil a dělá mu už dvě dekády užitečného kašpárka?

- Ruské ministerstvo propa-... pardon... obrany tvrdí, že Američané na území Ukrajiny prováděli od roku 2019 testy s užitím viru HIV a ukrajinskými vojáky jako pokusnými subjekty. Bojové husy už asi nikoho nezajímaly.

- Kolaborant Sergej Aksenov oznámil, že lidé, kteří se aktivní zapojili nebo zapojí do „speciální operace“ na Ukrajině, dostanou jako odměnu parcely na okupovaném Krymu.

- Podle generálního tajemníka NATO Stoltenberga poskytuje Severní Korea Rusku kromě dělostřelecké munice a výstroje také rakety do systémů sovětské výroby.

- V Rusku proběhl první soud s člověkem, co podnikl žhářský útok na budovu vojenské správy. Odešel s trestem 12 let odnětí svobody ve věznici s maximální ostrahou.

- Francie a Austrálie spustí výrobu dělostřelecké munice ráže 155 mm pro potřeby ukrajinské armády.

- Kanada je další zemí, která označila wagnerovce za teroristickou skupinu.

- Nizozemsko je ochotné jednat o poskytnutí stíhaček F-16 Ukrajině.

- Polsko navýší od roku 2023 armádní rozpočet na 4 % HDP.

- Dánská premiérka navštívila válkou zničený Mykolajiv.

- Dánsko se připojilo k ukrajinské obilné iniciativě.

- 60 vozidel Bradley už míří z USA na Ukrajinu.

-----

P.S.: Chcete podpořit moje pravidelné reporty? Kupte si třeba některou moji písničku na www.tomcortes.cz/poslouchej

Zajímavá videa:

- Přesná trefa GPS municí
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 7456787457

- Reportáž ČT z Vulhedaru
https://twitter.com/CT24zive/status/1620161695145500686

- Neuvěřitelné zásahy pěchoty pomocí ATGM
https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 9890909192

- Zmrzlé Jakutsko
https://twitter.com/nexta_tv/status/1620349930543157248

- Propagandisti blouzní o denacifikaci Německa
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1339894786

- Boj na blízko s ruskými specnaz
https://twitter.com/PaulJawin/status/16 ... 2396125184

- Trefa
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 7159698433

- Ruský obrněný vlak
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 1088834560

- Let granátu z PzH 2000
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 4972739584

- Zelenský s dánskou premiérkou
https://twitter.com/nexta_tv/status/1620059149672521734

- Okupant vs. dron
https://twitter.com/bayraktar_1love/sta ... 9816673280

- Noční odpal Toček
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4674173952

- Rovnou do jamky
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 3064872960

- Propagandistické video wagnerovců
https://twitter.com/nexta_tv/status/1620042599632637954

- Bývalé ruské pozice (citlivé)
https://twitter.com/herooftheday10/stat ... 7481072641

- Dronem na ně!
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4301667329

- Ruský voják po setkání s dronem
https://twitter.com/Andrii_L1983/status ... 7322942465

- Obří ruské vrakoviště
https://twitter.com/rendeiro_silva/stat ... 3568747520

- Skoro bývalý Rus
https://twitter.com/WarMonitors/status/ ... 9807710213

- Ruští vojáci chtěli vejít do Bachmutu
https://twitter.com/rendeiro_silva/stat ... 6251357185

- U Bachmutu
https://twitter.com/herooftheday10/stat ... 9936118788

- ATGM versus pěchota
https://twitter.com/Peter79233966/statu ... 0981137413

- Upravený slovinský tank
https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 9932815361
Uživatelský avatar
Ataman
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 867
Registrován: 1/4/2008, 20:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Ataman »

Putinova esej z července 2021
https://www.facebook.com/luciesulovsk
Cerkev je blízko, ale je ledovice. Krčma je daleko, ale půjdem opatrně.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Jan Šafařík- instruktor který byl na Ukrajině...

Drahá Ukrajino, musíme si promluvit
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1700
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Bývalý viceprezident Ruské federace Alexandr Ruckoj obvinil Vladimira Putina z nesmyslného zabíjení ruských vojáků, kteří ve válce na Ukrajině slouží pouze jako potrava pro děla.
K invazi na Ukrajinu nikdy nemělo dojít, zdůraznil Ruckoj.

"Po čtvrt století vedou ozbrojené síly nekompetentní, ale naprosto nekompetentní lidé," uvedl v rozhovoru Alexandr Ruckoj.

Současný prezident se podle jeho slov obklopil "naprosto nekompetentními" vojenskými veliteli a kvůli svému jednání se stal jen terčem posměchu.


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pu ... 47ab5f122/
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Arthur
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2249
Registrován: 26/9/2017, 21:52

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Arthur »

Španielsko dodá Ukrajine štyri až šesť tankov Leopard nemeckej výroby
zdroj: https://www.sme.sk/minuta/23124547/span ... ky-leopard
Úprimná požiadavka vodiča BVP-2 z reportáže ČT24 z 27. 12. 2018, ktoré malo nahradiť viac ako 200 nových obrnencov: "dufam, to bude zmena k lepšiemu, že tam bude aspoň topení pro osádku pretože tam nie je vôbec nic, v lete je tam strašný vedro a v zime strašná zima"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Středa. Zatímco Evropa se postupně zbavuje památníků sovětské armádě a sovětským představitelům, Rusko a okupovaná území Ukrajiny zažívají opačný trend a památníky i takovým osobnostem, jakým byl diktátor a vrah Stalin, rostou jako houby po dešti. Nové památníky Stalinovi, Žukovovi a Vasilevskému byly dnes slavnostně odhaleny ve Volgogradu a město dokonce vyměnilo značky „Volgograd“ na příjezdu do města za „Stalingrad“ před očekávanou návštěvou prezidenta Putina. Už v minulosti jsem psal o tom, že Putin se léta nijak netají, že považuje rozpad SSSR za největší chybu v ruských dějinách a že by rád obnovil jeho „slávu“, a podobně servilní kroky volgogradské radnice to jen potvrzují. Vzpomeňte si na to u příští diskuse ve vašem městě o tom, jestli by nestálo za to přejmenovat ulice nebo náměstí odkazující názvem právě na Sovětský svaz. Symbolika hraje důležitou roli u vnímání historie. A je na čase se na ni podívat s odstupem a v dnešním kontextu, a možná se některých názvů, tehdy změněných „za zásluhy“, konečně zbavit. A teď novinky:

- Ruský bloger a OSINT analytik Rybar má nově vlastní televizní pořad. V jednom z prvních vysílání pořadu mimo jiné společně s hostem uvedli, že ruské VDV jednotky jen do září minulého roku přišly až o 50 % veškerého personálu. Informace jen potvrzuje dřívější tvrzení ukrajinského štábu, že některé ruské výsadkové jednotky kvůli obřím ztrátám prakticky přestaly existovat.

- Litevský ministr zahraničí vyzval ostatní evropské státy, aby po vzoru Litvy vyhostily všechny ruské diplomaty. Podle něj v současné chvíli ruské ambasády neslouží k diplomatickému styku, který prakticky neexistuje, ale umožňují Rusku v Evropě financovat a organizovat dezinformační kampaně.

- Budoucí prezident Pavel v rozhovoru pro BBC prohlásil, že by Ukrajina měla vstoupit do NATO jakmile bude válka u konce. Také uvedl, že by země NATO neměly klást žádné hranice na to, co by měly nebo neměly poskytnout Ukrajině.

- Americký výrobce dronů General Atomics nabízí, že poskytne Ukrajině dva bojové drony za symbolický jeden dolar. Ukrajina by tam musela financovat pouze převoz a následný provoz dronů a jejich údržbu.

- Ruské soudy odsoudili v nepřítomnosti ruského novináře a spisovatele Alexandra Nevzorova k 8 letům odnětí svobody za „šíření lží o ruské armádě“.

- Americké ministerstvo financí informovalo, že neodhalilo žádný případ, kdy by finance poskytnuté Ukrajině byly zpronevěřeny.

- Nejvyšší státní zástupce Ruské federace označil organizaci Forum svobodného Ruska za nežádoucí organizaci.

- Francie poskytne Ukrajině několik svých radarů Ground Master 200 a také 12 dalších kusů houfnic CAESAR.

- Včerejší ostřelování Bachmutu si vyžádalo dvě oběti na životech v řadách civilistů včetně 12letého chlapce.

- Nový balík vojenské pomoci od Spojených států by měl obsahovat rakety s doletem okolo 150 km.

- Podle organizace Transparency international je Maďarsko zemí s největší mírou korupce v Evropě.

- Japonsko poskytne 170 miliónů dolarů na obnovu ukrajinské energetické infrastruktury.

- Ukrajina by ráda ještě letos vstoupila do společného evropského roamingové zóny.

- Erdogan poprvé otevřeně informoval, že Turecko nepodpoří vstup Švédska do NATO.

- Maďarsko a Rakousko se společně dohodly že nebudou posílat zbraně Ukrajině.

- Podle ukrajinské rozvědky nyní na straně Ruska bojuje 326 000 vojáků.

- Rakouský prezident přijel na návštěvu Kyjeva.

-----

P.S.: Chcete podpořit moje pravidelné reporty? Kupte si třeba některou moji písničku na www.tomcortes.cz/poslouchej

Zajímavá videa:

- Přiznání o ztrátách VDV jednotek
https://twitter.com/wartranslated/statu ... 3353918464

- Boje v zákopech
https://twitter.com/Militarylandnet/sta ... 7792014338

- Život na frontě
https://twitter.com/ukrainiansquad/stat ... 7263682561

- Legrace na frontě
https://twitter.com/B89243637/status/16 ... 5547600901

- Noví zajatci
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 8810544129

- Krásný balistický oblouk
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 8158967812

- Instalace značek „Stalingrad“ v Rusku
https://twitter.com/nexta_tv/status/1620741727765266433

- Zajatci v Bachmutu
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 5918635011

- Loučení s hrdiny během varování před nálety
https://twitter.com/ZarinaZabrisky/stat ... 3097059328

- Trefa!
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 6363676674

- Dron versus tank
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 3156839440

- Tváře SSO Azov Kyiv
https://twitter.com/HonzaUA/status/1620543472435617792

- Přepad ruských pozic
https://twitter.com/PaulJawin/status/16 ... 0109392896

- Rusové u Bachmutu
https://twitter.com/herooftheday10/stat ... 9635190787

- Javelin versus ruský tank a BMP
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 1877879808

- Útok na ruské pozice
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 6313323520

- Už zase prší zápalná munice
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 9548883969

- Rusové jeli na červenou
https://twitter.com/Gulli_ver_sn/status ... 7059594240

- Osetínci na Ukrajině
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 0963085312

- Bachmut
https://twitter.com/UkrainianNews24/sta ... 2882894848

- K noze a k zemi!
https://twitter.com/lenaUA/status/1620417949642416130

- Zajatci od Vuhledaru
https://twitter.com/Azovsouth/status/16 ... 9201461248

- Palba na Rusy na předměstí Bachmutu
https://twitter.com/Militarylandnet/sta ... 3210216448
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Kulometčík Serhij Fiščuk popisuje život na frontě

Jeho volací znak i pseudonym, pod kterým vystupuje na Twitteru, je Šutnik, v ukrajinštině šprýmař, vtipálek. Ukrajinec Serhij Fiščuk v první linii na východě země bojuje už od loňského února. V rozhovoru pro Aktuálně.cz popisuje, že vojáci na frontě tráví volný čas hlavně spánkem nebo čištěním a údržbou svých zbraní. "Sloužím u těžkého kulometu, to je můj úkol a takové je moje zařazení," říká muž, který vystudoval sociologii na univerzitě v Dnipru. "První hodiny války znamenaly velký stres. 24. února jsem byl doma a vlastně jsem nevěděl, co bude. S kamarádem jsme hned následující den odjeli k našemu praporu a od jara bojujeme v řadách armády. Někteří z nás jsme byli v ozbrojených silách už dříve, někteří vzali do ruku zbraň až po 24. únoru," vysvětluje. Výzbroj ukrajinské armády se podle něj postupně lepší jak v kvalitě, tak v kvantitě. "Máme více zbraní a lepších než na začátku. Pomáhá nám technika ze Západu: turecké drony Bayraktar, polské houfnice Krab, české houfnice Dana… Ale potřebovali bychom více zbraní, snížilo by to naše ztráty," apeluje. Šutnik také hovoří o zákopové válce. "Naše jednotka pracuje s těžkými zbraněmi. S těžkými kulomety, s granátomety, s protitankovými střelami. Většinou jsme vzdáleni tak kilometr od ruských pozic. Zblízka jsem žádného Rusa ještě neviděl, ale viděl jsem je samozřejmě přes optiku svojí zbraně. V našem úseku fronty je to zákopová, čistě statická válka." Odpovídá i na otázku, jak vypadá jeho typický den na frontě. "Záleží to na situaci a ročním období, naše bojové úkoly se mění. Spánek a oddech jsou často přerušované, protože máme hlídky. K odpočinku využíváme každou chvíli volného času." Nynější boje v zimě se podle ukrajinského vojáka značně liší od těch, které se vedou na jaře či v létě. "Není zeleň a opadá listí, všechno je vidět. Abychom byli méně nápadní, snažíme se snížit počet přesunů nebo se vůbec nepřesouvat, pokud k tomu nemáme výslovný rozkaz," přibližuje taktiku a dodává, že v mrazech je všechno horší. "Zima ovlivňuje průběh války dost negativně, protože se nacházíme bezprostředně v místech, kde se před ní nejde pořádně schovat. Máme víceméně kvalitní zimní oblečení a vybavení, které dostáváme z našich skladů. Když nám něco nevyhovuje, tak si místo toho sami koupíme něco jiného. Zima nás zásadně netrápí, i když jsme tady měli několik případů omrznutí končetin." Ukrajinský kulometčík si také pochvaluje, že armáda má na frontě dost jídla, s jehož zásobováním pomáhají dobrovolníci, ale i zahraniční organizace nebo Ukrajinci, kteří žijí v jiných zemích. Vojáci v první linii většinou jedí různé konzervy, maso, zeleninu, šunku nebo rýži. Jak dlouho válka potrvá, si Serhyj Fiščuk netroufá odhadovat. "Může trvat dalších pět let, možná deset. Myslím si, že máme reálnou šanci všechna okupovaná území osvobodit do začátku příštího roku. Možná že to bude trvat déle, ale nemáme jinou možnost. Na žádné ústupky nepřistoupíme."

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ne ... 47ab5f122/

43f066dd6eac3f01b90417d29b5c0fc9.jpg
Fn1fnVgX0AQvU7I.jpg

Ukrajinský voják popsal boje u Bachmutu

Bitva o Bachmut je krvavý masakr připomínající hrůzy první světové války. Obě strany se opevňují v zákopových systémech a neustále se navzájem ostřelují prostřednictvím těžkého dělostřelectva. Fotografie a videa svědčí o brutalitě bojů. Z celých lesních ploch zůstaly jen pařezy. Drony záměrně shazují granáty do zákopů, ve kterých se muži krčí v bahně. Tisíce vojáků na obou stranách jsou zabity, zmrzačeny a zraněny, píše Jan Jessen v reportáži pro server morgenpost.de. Muž jménem Volodomyr je svědkem této hrůzy. Je mu přes 30 let, pochází z jihu Ukrajiny, má vyzáblý obličej. Po ruské invazi v únoru se dobrovolně přihlásil k obraně své vlasti. Zapaluje si jednu cigaretu za druhou, byť před válkou byl nekuřák. "Znáš film Světová válka Z?" zeptá se a vyfoukne kouř do vzduchu. "Film je hollywoodská hloupost o zombie apokalypse, ale přesně takhle to tady vypadá," a odmlčí se. "Rusové hnali vlny vojáků přímo do naší palby. Plahočili se přes těla svých mrtvých kamarádů směrem k našim pozicím. Když jsme vystřelili, ani neuhnuli." Volodomyr to nechápe. Myslí si, že Rusové byli zdrogovaní. Kdo by se tak choval?

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na- ... u-40421651

220123185917-19b-ukrainie-russia-fadek.jpg
1513000184-8952.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 586
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. Podle ministra obrany Reznikova hodlá Rusko spustit další masivní ofenzivu na „výročí“ únorové invaze, tedy 24. února. Lavrov se ohledně data vyjádřil tak, že to, co Rusko na výročí invaze chystá, přitáhne pozornost celého světa. Podle různých analytiků a ukrajinské rozvědky nyní na Ukrajině bojuje přes 300 000 vojáků, ale mobilizovaných bylo odhadem půl milionu, z nichž velká část se poslední měsíce cvičila v Bělorusku. Rusko by se tak mohlo znovu pokusit otevřít další fronty, a to hned na třech různých osách včetně dalšího útoku na Kyjev. Otázkou zůstává, jakou výzbroj a techniku je Rusko ještě schopno uvést na bojiště a jestli nové jednotky dokáží vést koordinovanou ofenzivu s použitím kombinovaných sil, když to nedokázala ani regulérní armáda. Jisté je, že Ukrajinci dělají všechno pro to, aby případná nové ofenziva selhala. Držme jim palce. Tady je pár dalších novinek:

- Putin nařídil armádě, aby zabránila Ukrajincům v ostřelování příhraničních regionů Ruska. Lavrov na to konto prohlásil, že pokud Ukrajina získá systémy s delším dostřelem, bude muset ruská armáda Ukrajince vytlačit o to dál. Obě informace mají ale nejspíš za cíl vykreslit Ukrajinu jako zemi představující existenční riziko pro Rusko, a zároveň motivovat obyvatele k podpoře pro případnou další ofenzivu na severovýchod Ukrajiny.

- Ukrajinská SBU podniká na rozkaz prezidenta Zelenského masivní prohlídky v domech a kancelářích některých funkcionářů s cílem odhalit účastníky korupčních praktik a vnitřní nepřátele státu. Ze stejného důvodu bude odvoláno prakticky celé vedení pohraniční stráže. Zelenský prohlásil, že nebude tolerovat zneužívání postavení u státních úředníků a že je bude měnit tak dlouho, dokud se nenajdou lidé, kteří tak činit nebudou.

- Izraelský premiér Netanjahu v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Izrael je připravený jednat o poskytnutí systémů Iron Dome Ukrajině. Systém sice nedokáže zachytávat velké naváděné střely, ale mohl by výrazně pomoci Ukrajině v boji proti dronům a menším balistickým střelám.

- Lavrov v televizním rozhovoru naznačil, že Moldavsko by mohlo být dalším cílem ruské agrese, protože si prý zvolilo prezidentku „nedemokratickými způsoby“ a snaží se připojit k NATO nebo sjednotit s Rumunskem.

- Rusové museli v okupované části Luhanské oblasti vypnout mobilní internet, protože místní ho využívají k tomu, aby Ukrajincům předávali pozice ruské armády pro dělostřeleckou palbu.

- Gruzínská prezidentka navrhuje, aby součástí potenciální mírové dohody mezi Ruskem a Ukrajinou bylo i stažení okupujících ruských vojsk z Abcházie a Jižní Osetie.

- Investigativní novinář a člen skupiny Bellingcat Christo Grozev opustil Vídeň, protože ho jeho zdroje informovaly, že mu hrozí nebezpečí od ruských tajných služeb.

- Rusové po několika velmi neúspěšných pokusech o útok na Vuhledar vrátili na záporožské části fronty zpět k dělostřeleckým duelům.

- Podle ukrajinské rozvědky nařídil Putin armádě, aby do konce března obsadila zbytek Doněcké a Luhanské oblasti.

- Bulharsko je další zemí, která označila sověty vyvolaný hladomor za genocidu ukrajinského obyvatelstva.

- Británie koupila 46 obrněných transportérů pro Ukrajinu od belgické zbrojovky OIP Land Systems.

- Ve Lvově vzniklo nové centrum, které bude vyrábět náhrady končetin pro ukrajinské veterány.

- Kramatorsk zasáhla ruská raketa Iskander. Tři lidé během útoku zahynuli, dvacet bylo raněno.

- Pentagon nyní nevěří, že by Ukrajinci v blízké době dokázali osvobodit Krym.

- Ukrajinci se opět potýkají s nedostatkem 122mm a 155mm munice.

- Situace okolo Bachmutu se v posledních dnech výrazně zhoršila.

- Rakousko vyhostilo 4 ruské diplomaty.

-----

P.S.: Chcete podpořit moje pravidelné reporty? Kupte si třeba některou moji písničku na www.tomcortes.cz/poslouchej

Zajímavá videa:

- Po ruském útoku v Zabachmutce
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4565812225

- Studenti v Petrohradu šikanují kluka z Doněcku, který přišel o nohy
https://twitter.com/Lyla_lilas/status/1 ... 1107240960

- Ruský důstojník promluvil o mučení ukrajinských zajatců
https://twitter.com/BBCWillVernon/statu ... 0444178433

- Co všechno může házet dron
https://twitter.com/Osinttechnical/stat ... 2563469313

- Maření ruských akcí na ostrovech na Dněpru
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 4566617088

- Lavrov o Moldavsku
https://twitter.com/nexta_tv/status/1621084805940281345

- Bachmut
https://twitter.com/Militarylandnet/sta ... 6393689089

- Ruský Tor šel na chuj
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 6347088898

- Po útoku na Kramatorsk
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 5167003648

- Na frontě s dělostřelci
https://twitter.com/Hromadske/status/16 ... 2025338880

- Bělorusové a dva zajatci
https://twitter.com/belwarriors/status/ ... 7589383169

- Veteráni nyní můžou získat protézy přímo ve Lvově
https://twitter.com/Hromadske/status/16 ... 9374920706

- Mínus ruská T-80
https://twitter.com/EuromaidanPress/sta ... 4194344960

- Sbírání odpadků
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 0776876032

- Azerové v řadách Ukrajinců
https://twitter.com/clashreport/status/ ... 5288310786

- Mínus ruský náklaďák
https://twitter.com/PaulJawin/status/16 ... 2648408065

- Opět ruská zápalná munice nad Marjinkou
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 3861871616

- Pěkný přílet
https://twitter.com/666_mancer/status/1 ... 8049523713

- Checkpoint u Kreminny
https://twitter.com/herooftheday10/stat ... 6129920000

- Boje u Bachmutu
https://twitter.com/nevedimka123/status ... 0744300547

- Trefa!
https://twitter.com/Seveerity/status/16 ... 8152909826

- Tvorba šrotu jižně od Chersonu
https://twitter.com/UAWeapons/status/16 ... 8618338309
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/ ... KKLuYdm8Bw
originální zdroj:https://rucriminal.info/ru/material/idushhie-na-smert
1/ Ruský zdroj podrobně popsal útoky "lidské vlny" skupiny Wagner, po nichž je oblast kolem Bachmutu a Soledaru poseta těly mrtvých bojovníků skupiny Wagner. Vysvětluje brutální kalkulace, které se skrývají za zdánlivě sebevražednou taktikou Wagnerových.

Webová stránka "Ruský zločinec", která je napojena na telegramový kanál VChK-OGPU, informuje o tom, co jí sdělil zdroj - pravděpodobně zevnitř Wagnera - o přístupu žoldnéřské skupiny, která využívá naverbované odsouzené k útokům na Soledar, přičemž cestou utrpí obrovské ztráty.
"Jako první přichází nejzkušenější a nejlépe připravená skupina šturmoviků s vynikajícím vybavením. Tvoří ji osm mužů, každý s 'Čmelákem' [pravděpodobně míněn termobarický raketomet RPO-A Shmel, účinný proti opevněným pozicím].
"Ať se stane cokoli, skupina musí dosáhnout palebné linie. "Ať se stane cokoli" není slovní obrat, ale úkol, jehož nesplnění skončí popravou [Wagnera] bez ohledu na jakékoli [polehčující] faktory.
"Po navázání palebného kontaktu [s nepřítelem] se skupina zakope do pozic. Zakopávání se učí stejně pečlivě jako bojové operace, takže podle vojenských standardů je zakopávání téměř okamžité a velmi účinné.
"Oblast, které skupina dosáhla, se označí (hadr na stromě nebo něco podobného). I když je skupina rozebrána na nulu, další už si uvědomuje, kam dosáhla ta předchozí. Hlavním úkolem je navázat kontakt, zakopat se a předat údaje o poloze dělostřelectvu.
"Dělostřelectvo může střílet od hodiny do několika hodin. A tady je první příčina konfliktu s [ruskou] armádou: pokud není dostatek střel, místo úspěšného útoku dostanete od šturmoviků beznadějné maso.
"Za první skupinou následuje druhá, rovněž osmičlenná, ale s mnohem lehčí výzbrojí. Jejich úkolem je vskočit do pozic, jakmile dělostřelecké granáty dokončí svou práci.
"Někdy se objeví rozkaz nečekat na konec ostřelování - 'Muzikanti' jsou tak disciplinovaní, že stejně vyrazí, protože mají šanci přežít.
"Dneska už není dost granátů a kvůli tomu první skupiny sotva přežijí - hlavní úder jde na ně a ani výcvik tam nevyřeší všechny problémy.
"I dříve byly ztráty v první skupině nevyhnutelné, ale nyní přežitelnost skupin jako celku klesla na kritické hodnoty. A nahradit je jen tak někým ještě zvyšuje náklady a příliv lidí se nyní zhroutil.
"Skupiny o 8 lidech jdou ve vlnách - obvykle jsou na útok připraveny 4 vlny. Ale v Soledaru se staly případy, kdy na obsazení jedné oblasti bylo potřeba 14 vln. Samozřejmě přežili, ale obětí bylo sto i více. To se týká jednoho úseku.
"Skupiny mají operátory dronů, kteří vedou celou skupinu na pozice k vyčištění oblasti. Přitom se lehce ranění nehrbí a nelehají si - za to by vás mohli střelit do nohou a nechat za sebou.
"Tato taktika je jediným možným způsobem, jak v takových podmínkách dosáhnout výsledků a postupu. Obranná linie v Soledaru byla po léta chytře budována, velení armády nemá možnost ani chuť tam postupovat.
"To je v podstatě důvod, proč byl úkol předán Wagnerovi.

Zvenčí to může vypadat nerozumně, že se záměrně bere tak vysoký počet obětí, ale zkuste se na to podívat jinak: i 4 vlny po 8 mužích - to je v nejhorším případě 32 mrtvých.
"Přihoďte k tomu ještě pluk - ztratí mnohem víc a ani ten úkol nezvládne. V procentech ztratí méně, ale v absolutních číslech více. Proto ztráty přes 50 % při útoku nejsou špatné, pokud je výsledek.
"Mužstva pro útočné skupiny je nyní mnohem méně, chybí i náboje. A pokud je dělostřelectvo potlačeno, pak stejně nikdo šturmoviky zpět nepřivolá, prostě to bez krytí zametou.
"Pokud je v záloze víc skupin, můžeš poslat 5 a 6 a 7 vln, jen aby byl výsledek hotový. Tohle není armáda, tady je lepší mít více iniciativy než ji podcenit.
"Muzikanti" mají vlastní výcvik - s šílenou intenzitou, pokud jste bez zkušeností - ale učí velmi úzký okruh úkolů.
"A nováčci z trestaneckých kolonií jsou velmi dobře disciplinovaní: nejprve jim ukazují popravy na videu, pak se velmi brzy setkají s prvními skutečnými ukázkami a pak si na takovou disciplínu úplně zvyknou.
"Dalším plusem z toho [na rozdíl od ruské armády] je, že ve Wagneru není zvykem přeřazovat ty, kdo mají [kvalifikaci] dělostřelce, šturmovikům, leda za trest. Dobří dělostřelci mají také cenu zlata.
"Armáda nebude schopna nahradit Wagnera v horkých oblastech, o tom se ani neuvažuje. V moderní válce není počet vojáků vůbec žádným ukazatelem. Ale opět zůstává otevřená otázka - co dělat s nedostatkem nábojů (120 a 80 mm)?
"Existuje pojem "účinnost vzhledem k situaci", a tak tato účinnost může být vysoká, ale pokud je situace bezvýchodná, pak hlavní otázka stále není vyřešena.
"Výměna lidí za území je výhodná, když je území malé a lidí v záloze je dostatek. Pokud se naopak musí sekat o každý metr a lidí je málo, začínají vznikat problémy.
"V důsledku toho rostou ztráty a postup se zpomaluje. Nábor trestanců zpočátku dával plnou řeku lidí, nyní jsou pryč. Na začátku války se mluvilo o syrských žoldácích, někteří dokonce přišli. Ti se však do této války nehodí.
"Mezi "hudebníky" se nahlas říká, že "se chystáme přitlačit a všechno si tu vzít". Ale mezi sebou všichni očekávají, že budeme z útoku vyřazeni na několika směrech.
"A i kdyby hned zítra začala velká mobilizace, nebude možné okamžitě naverbovat odmítače v potřebném počtu, ale je třeba je ještě zaběhnout, přivést do požadovaného stavu, ....
"protože jinak je nebude možné ani efektivně utratit. Chce to čas, chce to hodně nábojů. A my nemáme ani jedno, ani druhé."
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Podle neověřených zpráv, měla ukrajinská armáda opustit Belogorovku
https://t.me/yurasumy/7244
photo_2023-02-02_20-10-29.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
JiK
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 426
Registrován: 26/8/2008, 18:02
Bydliště: Bethlehem, PA

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od JiK »

Rusky protivzdusny system TOR M2 nema analoga. https://twitter.com/PaulJawin/status/16 ... EnxNURfMjQ
teda aspon do okamziku, nez ho najde ukrajinsky dron a artilerie z nej udela ohorely srot.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Kyjevská mobilní skupina protivzdušné obrany, vyzbrojená dvěma raketami Stinger na korbě vozidla HMMWV
photo_2023-02-03_06-10-13.jpg
photo_2023-02-03_06-10-13 (2).jpg
photo_2023-02-03_06-10-13 (3).jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“