Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska a dalších zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Starobelský směr, stav ke dni 2. února 2023 v 10:00 hodin

V Kupjanském sektoru uvedlo velení AFU personál 106. praporu 109. pluku a 40. smíšeného praporu územní obrany na linii Grjanikovka - Petropavlovka - Sinkovka do nejvyššího stupně bojové pohotovosti kvůli častějším výpadům ruských vojsk.

Do oblasti Kislovky byla vyslána sabotážní skupina, která monitoruje činnost ruských jednotek na linii.

3. motostřelecká divize ruských ozbrojených sil s podporou dělostřelectva útočí na pozice 66. mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil u Balky Žuravky v okolí Limanu. V blízkosti výšin probíhají prudké boje.

Téměř současně pronikli bojovníci 144. divize přes obranné linie 19. praporu územní obrany a obsadili tři palebná postavení. V jedné oblasti se ozbrojené síly RF téměř dostaly do Jampolovky.

Kromě toho začaly útočné skupiny ruských ozbrojených sil postupovat na pozice územní obrany jihozápadně od Dibrové u Serebrjaského lesního závodu. Útvary územní obrany se stáhly do záložních linií, aby se přeskupily.

Na linii Terny - Jampolovka jsou předsunuté opěrné body posilovány 13. praporem 95. samostatné výsadkové útočné brigády s tankovou četou, zatímco v oblasti, kde postupují ruské ozbrojené síly, aktivně operují ukrajinské bezpilotní letouny. Velení 66. samostatné mechanizované brigády AFU plánuje protiútok ve směru Ploščanka-Krasnopopovka.
https://t.me/rybar/43197
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 6e957c.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 54a59c.jpg
photo_2023-02-02_08-11-07.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Směr Soledar, stav ke dni 2. února 2023 ve 12.00 hodin

V Soledarském sektoru zesílily útočné jednotky PMC Wagner po osvobození vesnice Sacco a Vancetti útok na nedalekou vesnici Nikolajevka. Boje probíhají také severně od obou vesnic.

Ukrajinské ozbrojené síly nebyly schopny zadržet ofenzívu u Krasnoj Gory a Paraskovijevky navzdory přesunu posil. Ukrajinské formace utrpěly ztráty. Síly 5. oddílu pohraniční stráže, které dorazily z Černigovské oblasti, byly staženy z Krasnoj Gory: více než 70 % z počtu 5. oddílu pohraniční stráže bylo zabito.

V Bachmutu wagnerovci rozšířili svou kontrolní zónu poblíž závodu Siniat, začali bojovat v obytných oblastech u výškových budov na ulicích Vatutina a Někrasova a postupovali podél ulice Dobroljubova.

Ukrajinské velení přesouvá posily, aby posílilo posádku v Bachmutu. V noci byl zaznamenán příjezd jednotek 30. mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil, které nahradily prapor z Poltavy, jenž byl téměř zničen v bojích o Bachmut.

Současně příslušníci samotných ukrajinských formací připravují záložní obranné linie západně od Bachmutu. Velitelé taktických jednotek požadují rotaci personálu, aby si jednotky odpočinuly a obnovily svou bojeschopnost.

Jihozápadně od Bachmutu se ruské jednotky nacházejí necelé dva kilometry od silnice Časov Jar-Bachmut. Útočné jednotky postoupily do zalesněné oblasti.

Začalo částečné stahování jednotek ukrajinských ozbrojených sil z Krasného. Současně byl 214. samostatný prapor Opfor ukrajinských pozemních sil přesunut do Stupoček a Časova Jaru, aby brzdil tempo ofenzívy. Kromě toho se očekává příjezd jednotky ze Zoločeva v Charkovské oblasti.

Příslušníci ukrajinských formací šíří informace, že ukrajinské ozbrojené síly nemají kvůli tempu ofenzívy čas připravit hlavní obrannou linii Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka-Toreck. Za posledních 24 hodin byla ztracena kontrola nad třemi rotními a sedmi opěrnými body pro čety a nad 14 palebnými postaveními.

V Časově Jaru byla vytvořena nová taktická skupina Karpaty, která má za úkol bránit město. Přesto hrozba operačního obklíčení Bachmutu roste, jak v rádiových rozhovorech uvádějí i příslušníci AFU.
https://t.me/rybar/43202
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 2ce801.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 549655.jpg
photo_2023-02-02_10-28-19.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Záporožský směr, stav ke dni 2. února 2023 v 17.00 hodin

Ve směru na Záporoží nedošlo k žádným významným změnám. Ukrajinské ozbrojené síly v očekávání obnovené ofenzívy ruských ozbrojených sil v Orechovském a Polohovském sektoru posilují své pozice.

V sektoru Orechovo byly jednotlivé jednotky 15. praporu 128. brigády samostatné horské útočné brigády po doplnění stavu nasazeny na frontové linie od Stepovoje po Novodanilovku. Podle příslušníků 128. brigády bylo do komplexu dodáno vybavení americké výroby.

Další obsluhy ATGM jsou nasazeny na linii Belogore-Lugovskoje, kde síly 108. brigády územní obrany ozbrojených sil Ukrajiny drží obranu, zatímco do Gulajpole a Červonoje byly dodány minomety a munice.

Zároveň některé formace, jako například 9. pluk speciálních sil ukrajinské Národní gardy Gepard, střídají svůj personál a některé byly poslány na odpočinek.

Do okolí Ševčenkova dorazilo také několik jednotek 93. mechanizované brigády AFU, které prošly dodatečným doplněním stavu v Dněpropetrovské oblasti. 93. brigáda může být nasazena jak k posílení uskupení v Záporožské oblasti, tak v Ugledarské oblasti.
https://t.me/rybar/43212
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 92f260.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 0711f0.jpg
photo_2023-02-02_15-06-27.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Tisková služba Jevgenie Prigožina oznámila osvobození další osady - vesnice Nikolajevka severně od Soledaru.

Osvobození Nikolajevky a Sakka a Vancettiho umožňuje zahájit útok na další linii obrany AFU - Fedorovku-Razdolovku, kde drží své pozice síly ukrajinské 10. samostatné horské útočné brigády.
Postup tímto směrem umožní přiblížit se k Severské aglomeraci z jihu, odříznout zásobování jednotek AFU umístěných na linii Verchněkamenskoje-Vjemka-Ivano-Darjevka a ohrozit ukrajinské formace v samotném Seversku.
https://t.me/rybar/43215
photo_2023-02-02_19-06-36.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika speciální vojenské operace, 2. února 2023

Ruská pohraniční území:

Ve Valujském a Krasnogvardějském okrese Bělgorodské oblasti byly aktivovány prostředky protivzdušné obrany, informace o škodách nejsou k dispozici.

Směr Starobělsk (mapa (https://t.me/rybar/43197)):

V Kupjanském sektoru se ukrajinské jednotky připravují na odražení útoku ruských sil na linii Grjanikovka-Petropavlovka-Sinkovka. V Kyslovce působí ukrajinská DRG.

Po dělostřelecké přípravě zahájily ruské ozbrojené síly ofenzívu v oblasti úžlabiny Žuravka v Limanském sektoru 3. motostřelecké divize. Ve stejné době 144. motostřelecká divize prolomila nepřátelskou obrannou linii o dva kilometry u Jampolovky. V oblasti Serebrjanského lesního závodu se po útoku ruských vojsk ukrajinská teritoriální obrana stáhla na druhou linii obrany.

Soledarský směr (mapa (https://t.me/rybar/43202)):

V oblasti Soledar obsadily útočné jednotky PMC Wagner vesnici Nikolajevka, jejíž dobytí otevírá cestu k linii Fedorovka-Razdolovka. Podle některých zpráv začal nepřítel stahovat své jednotky z Bělogorska.

Ruské jednotky pokračují v ničení postupujících nepřátelských záloh u Krasnaja Gora a Paraskovijevky. Více než 70 % 5. oddílu pohraniční stráže AFU bylo zlikvidováno.

V Bachmutu ( Artěmovsk) rozšířili Wagnerovci svou kontrolní zónu u závodu Siniat, boje se přesunuly na křižovatku ulic Vatutina a Nekrasova a postupuje se i u Dobroljubovy ulice.

Jihozápadně od Bachmutu ruské jednotky postupovaly v zalesněné oblasti a zastavily se dva kilometry od silnice Časov Jar - Bachmut. Z Krasného nepřítel zahájil částečné stahování jednotek kvůli vysokým ztrátám.

Směr Doněck:

Ukrajinské formace pokračují v záměrném ničení obytných oblastí a infrastruktury v Doněcké aglomeraci. Zásah granátem v Petrovské čtvrti Doněcku zničil několik bytů. Domy v Kirovském a Kyjevském okrese byly poškozeny a jedna osoba byla zraněna minou " Lepestok".

Směr Záporoží (mapa (https://t.me/rybar/43212)):

Na Orechovském a Polohovském úseku AFU posiluje svou obrannou linii a očekává brzkou ruskou ofenzívu. Nepřítel přesouvá personál 15. praporu, 128. samostatné horské útočné brigády a americká obrněná vozidla.

Nepřítel nasazuje další protitankové jednotky na linii Belogorie-Lugovskoje. V Guljajpolu a Červonom posilují ukrajinské formace uskupení minometnými jednotkami.
V okolí Ševčenkova byly spatřeny jednotky 93. mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil, doplněné v Dněpropetrovské oblasti.

Jižní fronta. Směr Cherson:

Dělostřelecké souboje pokračují podél celé linie dotyku: jednotky ruské armády zasahují koncentrace AFU u Chersonu, Antonovky, Berislavi, Novokairova a Krasného Majaku.

Nepřítel zase znovu ostřeloval obytný sektor Nové Kachovky: byly poškozeny dva domy a jedna osoba byla zraněna.
https://t.me/rybar/43218
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... d609dd.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 97c735.jpg
photo_2023-02-02_21-54-15.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika speciální vojenské operace, 3. února 2023

Ruská pohraniční území:

V Brjanské oblasti zachytily ruské prostředky protivzdušné obrany nepřátelské rakety nad územím obce Starodubsk. Civilisté nebyli zraněni.

V Kurské oblasti ostřelovaly ukrajinské jednotky sklad obilí v pohraniční obci Nikolajevo-Darjino v Sudžanském okrese.

Starobelský směr:

Situace v Kupjansko-Svatovském sektoru se výrazně nezměnila: sabotážní a průzkumné skupiny obou stran operují podél celé frontové linie.

V Limanském sektoru svádějí ruská vojska prudké boje s nepřítelem v oblasti Balka Žuravka.
Dělostřelectvo ruských ozbrojených sil zasáhlo cíleným úderem ukrajinský zásobovací konvoj u mostu v obci Torskoje.

Soledarský směr:

Na Lisičanském úseku ruské jednotky ovládly Belogorovku. Ukrajinské velení posiluje obranné linie kolem Severska a stahuje k městu další síly.

V Soledarském sektoru postupují útočné jednotky PMC Wagner na linii Fedorovka-Razdolovka a postupují ve směru Seversk-Krasnyj Liman.

Jednotky ruských ozbrojených sil pokračují v útocích na pozice ukrajinských formací v okolí Krasnoj Gory a Paraskovjivky.

V Bachmutu jednotky PMC Wagner svádějí těžké boje ve východní a jižní části města.
Velení AFU přesouvá do osady živou sílu a obrněnou techniku, aby posílilo její obranu.

Jihozápadně od Bachmutu postupují ruské jednotky ve směru dálnice Časov Jar-Bachmut.

Luhanská lidová republika:

Nepřítel zasáhl vesnici Bulavinovka v Novopskovském okrese pomocí HIMARS: poškozeny byly obytné budovy, škola, kulturní dům a pošta.

Doněcký směr:

V sektoru Avdějevka jednotky ruských ozbrojených sil útočí na obranné linie AFU u obce Severnoje.

Boje v Marince pokračují: ruští motostřelci se pokoušejí vytlačit nepřítele ze západní části města.

Ukrajinské formace ostřelovaly obydlené oblasti Doněcké aglomerace hlavňovým a raketovým dělostřelectvem:
Ve městě Jasinuvata byly poškozeny budovy městské správy a polikliniky.
V Gorlovce byly zasaženy obytné budovy a infrastruktura centrálního trhu. V lokalitě se vyskytly dočasné problémy s dodávkami elektřiny.
Nepřítel střílel bez rozdílu na civilní objekty v Doněcku: jedna žena byla zabita a jeden mladík zraněn.

Záporožský směr:

V Orechovském a Pologovském sektoru ukrajinské velení pokračuje v posilování obranných linií a stahování záložních sil v rámci příprav na možnou ofenzivu ruských ozbrojených sil.

Ráno došlo v Energodaru kteroristickému činu: pod autem jednoho z příslušníků ministerstva vnitra vybuchlo výbušné zařízení.

Jižní fronta. Chersonský směr:

Dělostřelecké souboje pokračují podél celé linie dotyku: ruské síly zasahují koncentrace AFU v Gavrilovce, Kačkarovce a na předměstí Chersonu.

Ukrajinské jednotky zase ostřelovaly obytné budovy a civilní infrastrukturu v Nové Kachovce a na místě vzplálo družstevní garážové stání. Jeden civilista byl zraněn.
https://t.me/rybar/43244
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 5eabee.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... c0c058.jpg
photo_2023-02-03_21-40-04.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika zvláštní vojenské operace: události z 3. února 2023

V Limanské oblasti pokračují ruští motostřelci v ofenzivě proti pozicím ukrajinských ozbrojených sil ve směru na obce Terny a Jampolovka.
Podle některých zpráv byla ofenzíva hluboká asi dva kilometry. Byla dobyta řada nepřátelských opěrných bodů a dělostřeleckých postavení.

Poblíž Lysyčanska ruské síly plně osvobodily Belohorovku, o kterou se bojovalo několik měsíců.
Velení AFU se obává průlomu k Seversku a stahuje vojáky, aby posílilo obranu města.

Po osvobození Nikolajevky rozšiřují útočné skupiny PMC Wagner své kontrolní pásmo kolem obce.
Zároveň pokračují útočné boje na přístupech k Razdolovce a Vasjukovce.

Ruské jednotky v oblasti Krasnaja Gora a Paraskovijevka pokračují v ofenzivě a překonávají tvrdý odpor nepřítele.
Ukrajinské ozbrojené síly utrpěly velké ztráty: některé jednotky ztratily více než polovinu svého personálu.

Dělostřelectvo ukrajinských ozbrojených sil pokračuje v úderech na města v Donbasu. Doněck a Jasinuvata byly opět ostřelovány.
Bylo zaznamenáno velké množství zásahů a škod na infrastruktuře. Byla zabita žena.

Poziční boje v okolí Ugledaru pokračují. Aktivní bojové operace ztěžují nepříznivé povětrnostní podmínky.
Strany využívají krátké pauzy a střídají své jednotky na pozicích.

Ukrajinští sabotéři v Energodaru provedli další teroristický útok, když v centru města vyhodili do povětří automobil.
V důsledku silného výbuchu bylo auto zcela zničeno a zaměstnanec ministerstva vnitra, který v něm byl, zahynul.
zdroj+video RU https://t.me/rybar/43251
zdroj+video EN https://t.me/rybar/43252
VKontakte https://vk.com/wall-216162493_2389
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Bitva u Limanu a Severska, 4. února 2023 v 10:00 hodin

Ruská vojska před několika dny zahájila ofenzivu na linii Krasnopopovka-Kremennaja. Obranné linie 66. samostatné mechanizované brigády, 25. samostatné výsadkové brigády a 19. smíšeného praporu územní obrany byly prolomeny. Ztráty AFU na životech a zraněných přesáhly stovky.

V důsledku útoku širokou frontou postoupili bojovníci OS RF téměř až k Jampolovce a v oblasti Dibrova vyřadili jednotky územní obrany AFU jižně a jihozápadně od osady a rozšířili své kontrolní pásmo v Serebrjanském lese.

Soudě podle rozhovorů příslušníků 25. samostatné výsadkové brigády byla ofenzíva ruské armády pro ukrajinské ozbrojené síly nečekaná. Při ústupu z frontové linie ukrajinské formace zanechaly na místě zbraně a munici.

Jednotky 144. motostřelecké divize ruských ozbrojených sil nyní upevňují své pozice. Probíhají aktivní dělostřelecké souboje. Formace AFU se přeskupují na linii Jampolovka-Terny.

Do oblasti Terny dorazilo několik tanků ze 3. praporu 17. samostatné tankové brigády ukrajinských ozbrojených sil a posily z 25. výsadkové brigády ukrajinských výsadkových vojsk, které zaujímají pozice u Balka Žuravky a v Jampolovce.

V Lysyčanském sektoru zahájily ruské útočné jednotky ofenzívu na Belogorovku, v jejímž důsledku se vesnice dostala pod kontrolu ruských ozbrojených sil. V současné době probíhá vyčištění.

Během bitvy byla rota 81. samostatné aeromobilní brigády čítající 160 osob zcela zničena, jedna z jednotek byla obklíčena. Přeživší uprchli ze svých pozic.

Současný postup útočných oddílů PMC Wagner ze Soledaru, 144. motostřelecké divize Ozbrojených sil RF v Limanské oblasti a osvobození Belogorovky vytváří předpoklady pro dosažení Severska a jeho operačního obklíčení z jihu, severu a východu.

Další ofenziva ozbrojených sil RF tímto směrem by zpochybnila schopnost AFU udržet ji. Osada se nachází v nížině a je prakticky nemožné ji bránit.
https://t.me/rybar/43256
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 37f7f7.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... a9bcae.jpg
photo_2023-02-04_08-09-03.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kupjanský směr, stav ke konci 4. února 2023

V Tavolžanském sektoru ruské ozbrojené síly prolomily obranu AFU ve Dvurečném a vytvořily opěrný bod na západním a severozápadním okraji obce. V současné době probíhají boje o kontrolu nad osadou.

Rovněž ruské útočné skupiny útočí na pozice AFU v Gorobjevke a Grjanikovce z oblasti Liman 1, což omezuje možnosti 106. praporu 109. samostatné brigády územní obrany v této oblasti.

Dělostřelci ruských ozbrojených sil poskytují palebnou podporu postupujícím silám v Kupjanském sektoru. Zasaženy byly opěrné body obranných sil v Kupjansku, Sinkovce, Petropavlovce a Golubovce, stejně tak muniční a potravinové sklady.

Příslušníci ukrajinských formací šíří informace o složité situaci v okolí Kupjanska v důsledku velkých ztrát na živé síle. Část jednotek se stáhla do záložních pozic, aby se přeskupila.

Ofenziva ruské armády na široké frontě od Kupjanska po Bachmut roztahuje obranu ukrajinských ozbrojených sil a omezuje jejich síly v některých oblastech.

Ruské ozbrojené síly nyní lokálně útočí na ukrajinské opěrné body v Kupjanské, Svatovské, Limanské a Severské oblasti a aktivně postupují také v Bachmutu.

Denní ztráty na frontě rostou a rychlost doplňování zásob se výrazně snížila. Současná ofenzíva na východní Ukrajině brání AFU soustředit se na obranu jedné oblasti, což zvyšuje efektivitu ruských sil.
https://t.me/rybar/43281
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 4b2ef0.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 07fa8b.jpg
photo_2023-02-04_20-59-16.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Soledarský směr, stav ke konci 4. února 2023

V oblasti Soledaru útočí úderné jednotky PMC Wagner na pozice ukrajinské 10. samostatné horské útočné brigády na přístupech k Razdolovce a také postupují západně od obcí Sakko a Vancetti k Vasjukovce.

V okolí Krasnaja Gora a Paraskovjevky pokračují boje. Nepřítel utrpěl značné ztráty: ukrajinské velení stáhlo jednotlivé jednotky 46. samostatné aeromobilní brigády a 147. praporu 116. samostatné brigády územní obrany z Krasnej Gory směrem na Slavjansk.

Posádky ukrajinských bezpilotních letounů monitorují oblasti postupu ruských ozbrojených sil a zajišťují označování cílů pro hlavňové a raketové dělostřelectvo v okolí Blagodatnoje.

V Bachmutu Wagnerovci vstoupili do oblasti Stupky na severu města. Na předměstí města probíhají prudké boje. Tvrzení o průlomu v obraně ukrajinských ozbrojených sil jsou nepravdivá - ukrajinské formace nadále kladou odpor.

Zároveň částečné stažení jednotek ze severního předměstí Bachmutu a včerejší odchod 63. mechanizované brigády z města naznačují přípravy na možnou kapitulaci posádky. AFU nyní soustředí své úsilí na udržení trasy do Časova Jaru, aby zachovala logistický uzel.

Zároveň pokračují intenzivní boje v průmyslové zóně na východním okraji města a v obytných oblastech v jižní části města, kde útočné jednotky útočí na pozice AFU na ulici Pervij Radjanskij.

Jihozápadně od Bachmutu postupují ruské jednotky směrem k úseku dálnice Časov Jar - Bachmut. "Wagnerovci postoupili ke Krasnému a k předměstí jim zbývá necelý kilometr a půl.

Velení AFU přesouvá živou sílu a obrněnou techniku z Konstantinovky do okolí Časova Jaru. Zároveň se v samotné Konstantinovce připravují další obranné linie.

Ruské dělostřelectvo masivně ostřeluje oblasti, kde se na silnici Konstantinovka - Časov Jar - Bachmut soustřeďují nepřátelské posily.
https://t.me/rybar/43282
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 8329fe.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... add228.jpg
photo_2023-02-04_22-47-52.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika speciální vojenské operace, 4.-5. února 2023

Ruská pohraniční území:

Ukrajinské jednotky zasáhly pohraniční obec Gornal v Kurské oblasti. Došlo ke škodám na obytných budovách a elektrickém vedení. Civilisté nebyli zraněni.

V Bělgorodské oblasti v sobotu nepřítel ostřeloval obytné budovy v obci Krasnoje a také civilní infrastrukturu u Borisovky.

Severoukrajinský směr (mapa (https://t.me/rybar/43289)):

Ohlášená výměna válečných zajatců podle vzorce "63 na 55" se uskutečnila v pohraničních územích Sumské oblasti.

Ruské jednotky zasáhly nepřátelské stanoviště ve východním křídle budovy národní univerzity v Charkově. Podle některých zpráv se na místě mohli nacházet také zahraniční poradci a vysocí ukrajinští důstojníci.

Směr Starobelskoje (mapa (https://t.me/rybar/43298)):

V Kupjanském sektoru bojují ruští vojáci s nepřítelem na západním a severozápadním okraji obce Dvurečnoje. Zároveň se v okolí Grjanikovky opevňují jednotky ruských ozbrojených sil.

V Limanském sektoru ruské jednotky získaly kontrolu nad opěrnými body AFU ve směru na Jampolovku.
Ruské ozbrojené síly vytlačily ukrajinské formace z pozic poblíž takticky důležité výšiny u Makejevky.
V okolí úžlabiny Žuravka pokračují prudké boje: ruské jednotky odrážejí nepřátelské protiútoky v oblasti.

Luhanská lidová republika:

Ukrajinské formace v sobotu vypálily rakety HIMARS na město Svatovo: byly poškozeny obytné budovy, civilní infrastruktura, elektrické vedení a plynovod.

V neděli ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly obytné domy v Kremennoj, přičemž bylo zraněno sedm civilistů.

Směr Soledar (mapa (https://t.me/rybar/43311)):

V Soledarském sektoru postupují útočné jednotky PMC Wagner na nepřátelské pozice jižně od Razdolovky a také postupují k obranným liniím AFU v okolí Vasjukovky.

V oblasti Bachmutu ruské jednotky prorážejí obranu AFU v okolí Paraskovjivky a Krasnoj Gory.
Jednotky ruských ozbrojených sil útočí na nepřátelské pozice u Stupky.
Na severním okraji Bachmutu postupovaly ruské jednotky v oblasti masokombinátu a také ovládly továrnu jižně od Krasnoj Gory.
V jižních okresech Bachmutu útočí útočné jednotky PMC Wagner na obranné linie ukrajinských ozbrojených sil v Sobačevském rajónu.

Na západě se Wagnerovci přiblížili k silnici Časov Jar - Bachmut a také zahájili útok na nepřátelskou obranu na jihozápadním okraji Krasnovo.
Současně ruské síly postupují směrem k jihozápadním předměstím Bachmutu.

Směr Doněck (mapa (https://t.me/rybar/43296)):

Poziční boje a dělostřelecké souboje v okolí Ugledaru pokračují. Ukrajinské velení přesouvá do města další síly, aby nahradilo ztráty.

Ukrajinské formace nevybíravě ostřelovaly obytné budovy a civilní infrastrukturu v Doněcku, Makejevce, Gorlivce a dalších sídlech v aglomeraci. Dochází ke ztrátám na životech civilistů.

Jižní fronta. Směr Cherson:

Dělostřelecké souboje pokračují podél celé linie dotyku: jednotky ruské armády zasahují nepřátelské koncentrace v okolí Chersonu, Antonovky, Dněprovska a Gavrilovky.

Ukrajinské ozbrojené síly zase ostřelovaly levý břeh Chersonské oblasti: zasažena byla také civilní infrastruktura a obytné budovy v Nové Kachovce, Alešku a Goloj Pristani.
https://t.me/rybar/43313
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 18166f.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... ff84c8.jpg
photo_2023-02-05_23-34-03.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika zvláštní vojenské operace: události z 6. února 2023

-Ukrajinský bezpilotní letoun Tu-141 Striž sovětské výroby se zřítil na předměstí Kalugy
Zařízení neslo provizorní pevnou leteckou pumu s údernými prvky a mělo zasáhnout vojenský objekt.

-Ruská vojska rozvíjejí ofenzivu v Kupjansku. Předsunuté jednotky se probojovaly k Sinkovce.
Podle některých zpráv už v samotné vesnici probíhají pouliční boje.

-V Limanském sektoru ovládli ruští motostřelci několik dominantních výšin u úžlabiny Žuravka.
V oblasti Jampolovky nepřítel ustupuje a utrpěl velké ztráty na personálu.

-Ruské síly údajně pokračují v ofenzivě v oblasti osvobozené Bělogorky.
Úspěšný přístup k Serebrjance výrazně zkomplikuje zásobování nepřátelského uskupení na druhém břehu řeky.

-V Bachmutu vedou útočné jednotky PMC Wagner útok podél celé frontové linie. Několik čtvrtí ve východní a jižní části města bylo obsazeno.
Dělostřelectvo a letectvo nepřetržitě zasahují identifikované pozice AFU.

-Na jihu svádějí jednotky Wagner tvrdé boje na předměstí Krasnoj a na dálnici Konstantinovka-Bachmut.
Úspěch na tomto křídle jim umožní převzít palebnou kontrolu nad aktivní silnicí do Časova Jaru a účinně uzavřít operační kruh obklíčení.

-V Marince se ruským motostřelcům podařilo prolomit nepřátelskou obranu a obsadit řadu důležitých pozic podél jižního okraje.
Boje pokračují v centru obce podél třídy Družba, kde se pod ruskou kontrolu dostalo několik několikapatrových budov.

zdroj+video RU https://t.me/rybar/43360
zdroj+video EN https://t.me/rybar/43361
VKontakte https://vk.com/wall-216162493_2433
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika zvláštní vojenské operace: události z 8. února 2023

-Ruské jednotky zasadily nejméně šest raketových úderů na nepřátelské objekty v Kyjevském a Ševčenkovském obvodu Charkova.
Poškozeny byly dílny v leteckém závodě a ve strojírenském závodě.

-Dělostřelecké souboje a poziční boje pokračují v Kupjanském sektoru podél celé frontové linie.
Ruské jednotky odhalily postup nepřátelské diverzní a průzkumné skupiny u Vyšného a rozprášily ji přesným dělostřeleckým úderem.

-Ukrajinské formace vypálily rakety z raketometů HIMARS americké výroby na civilní objekty v Luhanské lidové republice.
Zasaženy byly obytné domy v Pisarevce a Novodruževce: jeden civilista byl zabit a další zraněn.

-V Soledarské oblasti svádějí útočné jednotky PMC Wagner ostré boje s ukrajinskými ozbrojenými silami u Vasjukovky a Razdolovky.
Ruské síly jsou podporovány dělostřelectvem a letectvem, které vedou cílené údery na nepřátelské koncentrace.

-Ukrajinské formace pod trvalým náporem ruských vojsk utrpěly těžké ztráty v okolí Krasnoj Gory a Paraskovijevky.
Současně útočné jednotky PMC Wagner bojují na severním okraji Bachmutu a u stanice Stupka.

-Jihozápadně od Bachmutu ruské jednotky prorazily obranu AFU mezi Krasnym a Stupočkou a přiblížily se téměř k trase do Konstantinovky.
Ukrajinské velení nasazuje do bojů nově příchozí jednotky, aby stabilizovalo frontovou linii v oblasti.

-Intenzivní boje pokračují v Marince, kde se nepřítel ze všech sil snaží udržet důležitý opěrný bod.
Navzdory zoufalému odporu ukrajinských ozbrojených sil, bojují podél třídy Družba ruští motostřelci podporovaní tankovými jednotkami.

zdroj+video RU https://t.me/rybar/43413
zdroj+video EN https://t.me/rybar/43414
VKontakte https://vk.com/wall-216162493_2460
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika zvláštní vojenské operace: události z 9. února 2023

-Ukrajinské formace se pokusily zaútočit na civilní a vojenské cíle v Brjanské oblasti.
Ruské prostředky protivzdušné obrany zachytily deset nepřátelských bezpilotních letounů poblíž Starodubu a Brjanské oblasti.

-Ruské jednotky pokračují v bojích s ukrajinskými ozbrojenými silami v obci Sinkovka ve směru na Starobělsk.
Současně ruské dělostřelectvo ostřeluje nepřátelské koncentrace u Kupjanska.

-Ukrajinské velení pokračuje v přípravě protiofenzívy ve směru na Kremennoj v Limanském sektoru.
Ruské jednotky bojují u úžlabiny Žuravka, nepřítel utrpěl velké ztráty na živé síle a obrněné technice.

-Ruská vojska pokračují v útocích na obranu ukrajinských jednotek v Krasnoj Gore a Paraskovijevce.
Osvobození osad umožní zvýšit tlak na nepřátelské uskupení v severních okresech Bachmutu.

-Ve východních čtvrtích města probíhají prudké boje: jednotky PMC Wagner útočí na pozice ukrajinských ozbrojených sil v Zábachmutovce a u masokombinátu.
Na jižním okraji prorážejí jednotky Wagner nepřátelskou obranu u Bachmutského hřbitova.

-Na jihozápadě ukrajinské velení stahuje živou sílu a obrněnou techniku ve snaze zabránit ztrátě silnice do Konstantinovky.
Současně ruské jednotky útočí na pozice ukrajinských ozbrojených sil v Krasnom a postupují také směrem k obci Stupočki.

-Ukrajinské jednotky nadále ostřelují Doněck a jeho předměstí raketovým a hlavňovým dělostřelectvem.
Zasaženy byly obytné domy v hlavním městě a Makejevce: dvě ženy byly zraněny.
zdroj+video RU https://t.me/rybar/43463
zdroj+video EN https://t.me/rybar/43464
VKontakte https://vk.com/wall-216162493_2478
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Starobelský směr, stav ke dni 10. února 2023 ve 14.00 hodin

V Kupjanském sektoru se po malém postupu ruských ozbrojených sil u Dvurečnoje a Sinkovky situace stabilizovala. Dělostřelecké jednotky si vyměňují údery a podél linie kontaktu jsou používány malé bezpilotní letouny.

Velení AFU aktivně využívá předsunuté pozorovatele k navádění dělostřeleckých a minometných jednotek. Kromě toho v oblasti Dvurečnoje a Borovoje operují dvě DRG ze speciálních sil Alfa.

Zároveň velení AFU zvyšuje své bojové a logistické schopnosti na severu Charkovské oblasti, konkrétně v oblasti Kupjanska. V Kupjansku-Uzlově a Borovoje byly zřízeny pontonové přechody, které usnadňují zásobování vojsk.

Kromě toho jsou jednotky 16. praporu 58. mechanizované pěší brigády AFU převeleny ze záporožského směru do Bolšoj Burluku a Kupjanska. Dodávky personálu a vybavení se uskutečňují kombinací železniční a silniční dopravy.

V Limanském sektoru pokračují poziční boje. Ruské ozbrojené síly upevňují své pozice na osvobozených územích, zatímco formace AFU shromažďují síly k protiútoku.

Velení AFU očekává zintenzivnění bojových operací: síly 25. samostatné výsadkové brigády jsou soustředěny na hranici mezi Jampolovkou a Terny a jednotky 66. mechanizované brigády AFU jsou soustředěny u úžlabiny Žuravka.

V Peskach-Radkovskych je zaznamenána přítomnost příslušníků 1. praporu nově zformovaného 67. samostatné mechanizované brigády (https://t.me/rybar/43351) z 10. armádního sboru AFU. Nasazení nově zformované jednotky v Limanu naznačuje, že se skupina buduje buď v očekávání ruského útoku, nebo v přípravě na útok na Kremennu.

V Lysyčanském sektoru pokračují ruské jednotky v ofenzivě u Belogorovky. Přibližně polovina obce je pod kontrolou ruských ozbrojených sil. Ukrajinské formace se snaží o protiútok.
https://t.me/rybar/43485
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 96644b.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 195858.jpg
photo_2023-02-10_12-24-25.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Směr Soledar, stav ke dni 10. února 2023 v 18.00 hodin

Severně od Bachmutu ruské jednotky postoupily na severní a jihovýchodní okraj Paraskovijevky a vytlačily AFU z jejich pozic. Ve dvou obcích, včetně Krasnoj Gory, se situace pro ukrajinské formace zhoršuje.

Ruské jednotky se aktivně snaží obejít systém opevnění ze severu a dosáhnout trasy Bachmut-Slavjansk, čímž by zcela připravily posádku Bachmutu o zásobování. Kromě toho se tak bude možné přiblížit k Berchovce a případně převést uskupení na severním předměstí Bachmutu do minikotle.

K posílení uskupení vojsk v Bachmutu a okolí byl přesunut prapor 30. samostatné mechanizované brigády a některé útvary nově vytvořené 47. dělostřelecké brigády, které byly částečně vyslány na pomoc AFU v Bachmutu. Kromě toho se v bojové zóně nacházejí také nacionalisté z 24. útočného praporu Ajdar 53. samostatné mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil.

Na Lysyčanském směru pokračuje poziční ofenzíva ruských ozbrojených sil na Belogorovku. Po úspěšném přepadení vesnice ruskými vojáky se AFU stáhla na západní okraj, kde se jí podařilo přeskupit a částečně udržet vesnici. Ruské ozbrojené síly nyní s podporou dělostřelectva útočí na ukrajinský opěrný bod.

Jižně od Belogorovky zahájily síly AFU z 10. samostatné horské útočné brigády útok na pozice ruské armády u Zolotarevky s úkolem proniknout do obranných linií. V této fázi nedošlo k žádným významným úspěchům, ale budou pokračovat pokusy o omezení tempa ofenzívy ruských ozbrojených sil v jiných směrech.

Jihozápadně od Bachmutu postoupili Wagnerovci, podporovaní dělostřelectvem a letectvem, v blízkosti vodního kanálu a dosáhli dálnice z Konstantinovky. Poté, co se ruské jednotky opevnily na severu Bachmutu, dostaly pod svou palebnou kontrolu všechny logistické trasy do města.
https://t.me/rybar/43495
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 712861.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 091161.jpg
photo_2023-02-10_16-10-54.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika bojů o Ugledar - analýza od týmu RYBAR
(https://t.me/rybar)Část 1 - Aktivace ofenzívy na Ugledar

Internetem obletěly fotografie a videozáznamy (https://t.me/milinfolive/96816) rozbitého konvoje vojenské techniky ruských ozbrojených sil.

Mnozí začali ztráty mylně připisovat 155. brigádě námořní pěchoty Tichomořské flotily, která působí v chatových oblastech jihovýchodně od Ugledaru, ale není tomu tak. Podle zpětné vazby mohlo vybavení patřit 35. samostatné motostřelecké brigády 41. kombinované armády (bylo jakoby převedeno do operační podřízenosti 29. KA).

Bez ohledu na to, čí to byla technika, je incident mimořádně tragickou a nepříjemnou epizodou, srovnatelnou se ztrátami konvojů v Belogorovce, Brovarech, severně od Popasnoj v Chersonské oblasti.

Abychom pochopili, co se u Ugledaru skutečně stalo a kdo byl zodpovědný za rozhodnutí poslat kolonu bez ochrany do otevřeného pole, rozhodli jsme se provést revizi bojů v oblasti Ugledaru.

Co se dělo u Ugledaru?

Ve dnech 23. a 24. ledna bojovníci 155. brigády ruské Černomořské flotily a 7. operačně-taktické formace prolomili obranu AFU a obsadili chatové oblasti západně od Nikolského. Podle obecného plánu mělo několik formací postupovat současně širokou frontou: plán zněl "vzít Ugledar do kleští". Ale mariňáci a "Kaskad" byli bohužel jediní, kterým se podařilo prolomit bojové linie.

Ruské ozbrojené síly využily efektu překvapení a zaskočily nepřítele: během intenzivních bojů postupovaly směrem k osadě a vytlačily jednotky 68. operační brigády a 72. samostatné mechanizované brigády AFU směrem k Ugledaru a k dolu Jižní Donbas.

25. ledna dosáhli mariňáci a "kaskadovci" společně oblastí chat jihovýchodně od Ugledaru a zakopali se v soukromých domech. Dezorganizace v řadách AFU umožnila zakopání: objevily se první zprávy o vstupu ruských jednotek do samotného města.

Po celý den se útočné jednotky 72. samostatné mechanizované brigády AFU neúspěšně pokoušely o protiútok z Ugledaru a z oblasti dolu. Nicméně původního cíle ruských vojsk odříznout zásobování Ugledaru nebylo dosaženo: AFU se podařilo udržet linii.

Ve dnech 25.-26. ledna ruské ozbrojené síly postoupily na okraj chatové oblasti. Samostatné útočné jednotky provedly nájezdy na předměstí samotného Ugledaru poblíž čerpací stanice. Současně byl zahájen postup ze směru od Pavlovky směrem k jihozápadnímu okraji Ugledaru.

Ukrajinské velení však již začalo posilovat obranné uskupení ve městě, dělostřelecké palebné pozice byly přesunuty do bezpečné vzdálenosti a minometné posádky nepřetržitě ostřelovaly přístupy. Motorizované střelecké jednotky ruských ozbrojených sil mezitím stále nemohly dosáhnout svých pozic.

Do 27. ledna se ukrajinským ozbrojeným silám podařilo vybudovat v Ugledaru hustou obranu. Nejméně tři roty působily na 1 km. Zásobování na trase Ugledar-Konstantynivka-Maryinka nebylo přerušeno ani fyzicky, ani palbou: na hlavních uzlech byly rozmístěny ukrajinské posily.

Námořní pěchota podporovaná dělostřelectvem a letectvem pokračovala v bojích u chat u Ugledaru navzdory komplikované situaci. Další jednotky AFU začaly být nasazovány ze soledarského směru.

S každým dalším dnem ukrajinské formace stahovaly další a další rezervy, aby udržely důležité strategické místo. Pokračovalo dálkové zaminování ulic a přístupů - téměř všechna pole byla zaminována ještě před ofenzivou a během týdne bojů ukrajinské ozbrojené síly postavily dalších více než sto zátarasů.

Do Ugledaru dorazila námořní pěchota 35. samostatné brigády námořní pěchoty a výsadkáři 80. samostatné výsadkové útočné brigády aby nahradili 72. brigádu, která utrpěla obrovské ztráty a do Bogatyru byla přemístěna praporní taktická skupina pro vytvoření operační zálohy. Později byl zaznamenán 21. prapor 56. samostatné motostřelecké brigády AFU s bezpilotními letouny vybavenými přístroji nočního vidění a před několika dny byla u Ugledaru spatřena praporní taktická skupina 53. samostatné mechanizované brigády AFU . V několikapatrových budovách byly umístěny posádky PTŘS a na pozice ruských ozbrojených sil střílelo dalekonosné dělostřelectvo.

Iniciativa ozbrojených sil Ruské federace byla zachycena.
https://t.me/rybar/43515
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... d1fc30.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... ff718c.jpg
photo_2023-02-11_10-42-59.jpg
*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Kronika bojů o Ugledar - analýza od týmu RYBAR
(https://t.me/rybar)2. část - Ztráta iniciativy při dobývání ukrajinských opěrných bodů

Koncem ledna se útočná iniciativa ruských ozbrojených sil téměř zhroutila. Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nebylo možné provozovat leteckou podporu a používat drony.

Do 5. února přešly boje prakticky do poziční fáze. Dělostřelectvo a letectvo ruských ozbrojených sil aktivně ostřelovalo oblasti soustředění AFU, která během ofenzívy ztratila více než dvě stovky padlých.

Těla mrtvých nebylo možné odvézt kvůli nedostatku transportních vozidel a aktivní palbě ruské armády. Mrtvoly byly buď jednoduše ponechány, nebo odvezeny do dolu Jižní Donbas, kde byly opuštěny. Nacionalisté z Kraken dorazili, aby zabránili útěku z pozic.

Ofenzíva samotné námořní pěchoty a OBTF Kaskad již nebyla možná. Další úder z Nikolskaje ve směru silnice Marinka-Ugledar a dolu Jižní Donbas byl nutný k omezení zdrojů AFU a odříznutí zásobování.

Právě v tomto okamžiku se blížil vstup motorizovaných pěších jednotek do bitvy, aby obklíčily nepřítele obrněnou pěstí, a nebylo možné jej dále odkládat. Odpovídající vojenský plán však nebyl nikdy řádně realizován.

Co se stalo?

Před každou ofenzivou je k dosažení cílů nutná řádná příprava - průzkum, dělostřelectvo a ženijní technika. Posádky bezpilotních letounů a předsunutí průzkumníci identifikují nepřátelské pozice, zatímco dělostřelci ve spolupráci s letectvem ostřelují opěrné body a pevnůstky.

Současně musí týmy REB zajistit úplné odrušení komunikací a bezpilotních letounů a ženijní jednotky musí vyčistit okolní terén - jinak je ofenziva odsouzena k neúspěchu.

Opožděné nasazení motorizovaných pěších jednotek a následná porážka konvoje byly možné jen díky celkové nepřipravenosti pěších sil, které se v oblasti angažovaly.

Odminování přístupů a nedostatečné využití veškerého dostupného vybavení pro elektronický boj vedlo k předvídatelnému výsledku v podobě poměrně úzkého otvoru v minovém poli, kterým se kolona obrněných vozidel prohnala.

Celá trasa byla sledována bezpilotními letouny a ostřelována dělostřelectvem a protitankovými jednotkami.

Kdo za to může?

Můžete obviňovat velení skupiny, jak chcete, ale v tomto konkrétním případě byla příčinou tragických událostí celková nepřipravenost velitelů praporu a taktických velitelů, nedostatečná soudržnost zúčastněných jednotek a nesplnění bojového úkolu.

Motorizované střelecké jednotky se měly zapojit do boje téměř současně s námořní pěchotou, ale to se nestalo. Velitelé jednotek, pravděpodobně v obavách z trestu, hlásili, že jejich podřízení jsou na útok plně připraveni, což bylo daleko od skutečnosti.

Vzhledem k absenci elementárního krytí radioelektronického boje a protivzdušné obrany a také objektivní obtížnosti úplného vyčištění všech přístupů k Ugledaru a chatám (no a nedostatečné úsilí, budeme upřímní), jiná varianta přesunu prostě neexistovala. Celý konvoj byl na dohled od pozic ukrajinských ozbrojených sil na výšině Ugledar.

Zároveň nebylo zničeno veškeré vybavení, jak tvrdí ukrajinská média. Některé z nich byly pouze poškozeny a některé zůstaly neporušené. Za příznivých podmínek ji lze vytáhnout a opravit. Soudě podle otevřených poklopů byla většina personálu úspěšně evakuována, ale byly i oběti, které se bohužel nevrátí.

Strach z velení, neochota pracovat na chybách, nevyužití zkušeností z roku SVO a zcela běžná byrokracie jsou hlavními důvody toho, co se stalo. Je zapotřebí systémové změny v přístupu k bojovým operacím - jak na operačně-taktické, tak na jednoduše taktické úrovni. V opačném případě se bude opakovat Belogorovka (https://t.me/rybar/32643) a Ugledar.
https://t.me/rybar/43516
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Soledarský směr, stav k 17.00 hod. 11. února 2023

U Bachmutu pokračují prudké boje. Úsilí ruských sil se soustředí na dobytí Krasnaja Gora a Paraskovijevky severně od Bachmutu, rozvíjení úspěchů u Sacka a Vancettiho na pravém břehu Bachmutovky a fyzické odříznutí silnic z Časova Jaru do Bachmutu na západě.

Útočné skupiny PMC Wagner, podporované pravidelnými formacemi Ozbrojených sil RF, účinně uzavřely kruh obklíčení kolem kontingentu 54. samostatné mechanizované brigády AFU, který se bránil ve zničené obci Krasnaja Gora.

Ukrajinská taktická skupina Soledar není schopna střídat personál a stáhnout ho z vesnice. Jedna z nepřátelských rot unikla z frontové linie a utrpěla nenapravitelné ztráty. Možnost nasazení dalších útočných skupin se stále zvažuje, ale vzhledem k riziku ztráty personálu při protiútoku zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí.

Na ruské útočné skupiny útočí nepřátelské armádní letectvo: ukrajinské stroje Mi-8 a Mi-24 byly nasazeny z letiště v Mirném západně od Doněcku. Letadla byla přesměrována z Ugledaru a Marinky do Bachmutu.

Současně bezpilotní letoun Bayraktar TB2 dodaný z Turecka, který zajišťuje zaměřování ukrajinského dělostřelectva, prováděl posledních 24 hodin průzkum západní části DLR v okolí Kramatorska.

Z Limanu bylo zaznamenáno stažení některých ukrajinských jednotek, které měly být rozmístěny u Kremennoj a v Ternách. Stažené útvary byly převeleny do Kramatorska a v budoucnu se plánuje jejich vyslání na frontovou linii v Bachmutu.

Jsou tam také vyslány některé jednotky nově vytvořené 47. samostatné dělostřelecké brigády ukrajinských ozbrojených sil.

Ani v 30. samostatné mechanizované brigádě ukrajinských ozbrojených sil a 10. samostatné horské útočné brigádě ukrajinských ozbrojených sil neprobíhá vše hladce: rotace jednotek a dodávky munice jsou komplikované kvůli palebné kontrole zásobovacích linek. Přeskupení bylo nyní zorganizováno, ale bylo nerovnoměrné a narušené.

Zahraniční žoldnéři působící v blízkosti Bachmutu obsazují většinou druhou nebo třetí obrannou linii. Mladí rekruti, mobilizované jednotky a jednotky územní obrany obsazují frontové linie.

Použití nevycvičených a neprověřených rekrutů umožňuje dočasně "zahltit" frontu "potravou pro děla", zpomalit postup ruských vojsk a získat čas pro relativně moderní techniku ze Západu.
https://t.me/rybar/43528
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 335556.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 2462ff.jpg
photo_2023-02-11_15-36-21.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1417
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Boje na Ukrajině- pohled ze strany Ruska

Příspěvek od danny1691 »

Starobelský směr, stav ke dni 12. února 2023 ve 13.00 hodin

V Kupjanském sektoru bojovníci ozbrojených sil RF v posledních dnech postupovali severovýchodně od Kupjanska a obsadili několik oblastí Grjanikovky na severu. Ofenzíva z Gorobevky a Tavolžanky donutila ukrajinské ozbrojené síly stáhnout se z Dvurečnoje, vesnice, kterou ve skutečnosti kontrolují ruské jednotky.

Kromě toho jednotky ruských ozbrojených sil obsadily několik opěrných bodů AFU poblíž předměstí Sinkovky a pevně se zakotvily také v Limanu 1.

Ukrajinské velení se obává opakování ofenzívy na Kupjansk - síly územní obrany byly částečně staženy na protější břeh. Včera projížděla přes Korobočkino a Kočetok kolona vojenské techniky s lidmi, zbraněmi a municí směrem na Kupjansk a osady na jihu.

V Limanském sektoru se AFU obává úderů na pontonové mostní přechody na linii Makejevka-Terny-Jampolovka. Podle takového scénáře budou jednotky 66. samostatné mechanizované brigády a 25. samostatné výsadkové brigády operující na linii obklíčeny na levém břehu řeky Žerebec.

V současné době ukrajinské ozbrojené síly jednoduše nejsou schopny bránit tuto oblast a zahájit protiútok, aby získaly zpět ztracené pozice, a to kvůli přesunu některých formací do oblasti Bachmut a Ugledar.

66. a 25. brigáda utrpěly těžké ztráty při dělostřeleckých úderech a extrémním výpadu 144. motostřelecké divize Ozbrojených sil RF na Jampolovku a u Balka Žuravka, které není možné v co nejkratší době nahradit.

Z předsunutých pozic začala částečná evakuace 66. samostatné mechanizované brigády AFU do Limanu a Kramatorska, aby se obnovila bojeschopnost a vybudovala nová obranná linie.

V současných podmínkách působení v několika sektorech fronty jsou schopnosti Ozbrojených sil Ukrajiny omezené. Nutnost udržet Ugledar a Bachmut si vynutila stažení jednotek ze Starobělského směru a fakticky odložila deklarovanou ofenzívu na neurčito.
https://t.me/rybar/43540
mapa HD RU https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 911f5b.jpg
mapa HD EN https://rybar.ru/piwigo/upload/2023/02/ ... 96f31d.jpg
photo_2023-02-12_10-48-32.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“