Obsazení Porýní (7.března 1936)

Moderátoři: michan, Pátrač

Odpovědět
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od kacermiroslav »

Historické dokumenty

Prezident ČSR Edvard Beneš o důsledcích obsazení levého břehu Rýna Německem
7.března 1936



Dne 7.března 1936 Hitler novým svým krokem - obsazením levého břehu Rýna - zasdil evropskému míru jednu z posledních a rozhodujících ran. V té době bylo Československo - a tehdy podle všeho také Polsko - připraveno jít na straně Francie do konfliktu s Německem. Řekli jsme jasně francouzskému vyslanci v Praze, že budeme následovat Francii, vyvodí-li z Hitlerova činu důsledky, neboť jsme se cítili vázání k Francii smlouvou. Hitler tu porušil locarnskou dohodu a její tzv. rýnský pakt, který mezinárodně opravňoval Francii a Anglii právě v tomto specielním případě jít okamžitě do války. Západní demokracie mohly Německu a jeho zločinnou politiku včas zarazit. Po mém soudu byli jsme my vázáni jít s nimi a byli bychom šli. Nestalo se nic.

Francie se tu dopustila nejostudnější chyby, poškozující Evropu, že podle smlouvy právě pro tento případ a přímo v dohodě a s podpisem Německa sjednané, nevystoupila. Západní demokracie postupovaly v tomto případě s nevysvětlitelnou slabostí, nerozhodností nejlehkovážnější neprozíravostí...Tento osudný krok francouzské politiky byl konečnou a přímou příčinou rozkladu a tragédie Francie. Tam byl začátek Mnichova a kapitulace z června 1940. V březnu 1936 opustila Francie sama sebě; tím snáze opustila v září 1938 nás. A její vlastní kapitulace v roce 1940 a z ní pak vzešlý hluboký pád byl toho všeho přímý důsledek.


Zdroje:
Paměti (Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství) - E.Beneš - 1948
XX.století o sobě, dějiny v dokumentech – Kvaček, Kuklík, Mandelová, Pařízková – Dialog 2005

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ohledně příčin vzniku Druhé světové války měl náš prezident Edvard Beneš jasno, kde byl "zakopanej pes". Samozřejmě ve svých Pamětech mohl vše hodnotit již s odstupem času, ale jsem stejného názoru, že "chleba se lámal" právě v době březnového německého obsazení demilitarizovaného pásma v Porýní. Jistou zajímavostí může být, že Beneš jako velice dobře informovaný člověk, byl toho názoru, že by se příapdného válečného konfliktu s Německem na straně Francie a Československa zúčastnilo i Polsko, se kterým náš stát zrovna dobře od roku 1919 nevycházel. Asi netřeba říkat, že Něměcko v roce 1936 by nemělo nejmenší šanci takové spojenecké síle vzdorovat. Jeho program vyzbrojení teprve začínal.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kacermiroslav »

Likvidace demilitarizované zóny v Porýní
neboli pád locarnské smlouvy

březen 1936


Večer 6.března 1936 v 20 hodin 30 minut oznamuje Harasová kancelář, že členové diplomatického sboru v Berlíně jsou na zítřek pozvání na Wilhelmstrasse, kde se jim má dostat důležitého sdělení v souvislosti s locarnskými dohodami. Nicméně v noci ze 6. na 7.března Hitler stále ještě váhá. Konečně na úsvitu 7.března zvolá: „Francie je uprostřed volebního období rozdělena, rozervána stranickými boji. Francie bude sice protestovat, ale bez pomoci Velké Británie nebude jednat. Kupředu!!!“ A Hitler je rozhodnut. O dvě hodiny později vstupují německé jednotky do Porýní. Zmatek, dezorganizace, roty nevědí, kde jsou jejich prapory, prapory nevědí, kde jsou jejich pluky. Rozmístění vojsk není připraveno. Pěchota nedostala jedinou patronu, dělostřelectvo jediný náboj. Letadla jsou vybavená kulomety, ale nemají na palubě žádné střelivo. Führer má přeci jenom obavy, proto vydá rozkaz, aby jednotky nezabíraly kasárna. Zůstanou v polních táborech v okolí měst pro případ možných komplikací. Hitler se snaží předejít mezinárodní ohlas, aby usnadnil Velké Británii „vyčkávací“ postoj, pospíšil si s prohlášením „Ozbrojené síly v Porýní se nadlouho nebudou zvyšovat.“ .

Stanley Baldwin - (1867 - 1947), britský konzervativní politik, v letech 1935-1937 ministerský předseda (rovněž již dříve ve dvacátých letech)

P.E.Fladin - (1889 - 1958), francouzský ministerský předseda v roce 1935. Ve Francii v březnu 1936 probíhaly volby, v kterých v dubnu 1936 zvítězila Lidová fronta.

V Paříži od 9 hodin ráno zasedá na ministerstvu vnitra ministerská rada. Předseda pan Albert Sarraut. Po jeho boku je Fladin, Paul-Boncour, tři ministři národní obrany a Georges Mandel, tehdy ministr spojů. Georges Mandel povídá: „ Jde o to, abychom věděli, budeme-li považovat porušení rýnské hranice za válečný akt; odpovíme-li úderem na úder, nebo budeme-li formulovat právnické protesty. Můžete mi na to odpovědět?“

Od 10 hodin kameloti pobíhají po ulicích a vykřikují: Německé jednotky vstupují do Porýní!“ Paříží proletí vlna paniky: „Znamená to mobilizaci?“ ptá se každý. Všechno je lepší než válka, protože jakákoliv válka znamená nyní v Evropě konec našeho kapitalistického systému! Kam to spějeme?“ odpovídají představitelé podnikatelských kruhů.

V Londýně se snaží všechny britské listy včetně protinacistických jako News Chronické a Daily Herold führerová počínání ospravedlnit. Vkládají do tučných titulků úzkostnou úvahu jednoho bankéře ze City, kterou řekl jednomu z našich diplomatů: „jen aby se některý francouzský poručík nedopustil na hranicích nějaké neopatrnosti!“

Ostatně již ve 14 hodin telefonuje Baldwin Fladinovi: „Dopustili byste se závažné chyby, kdybyste podnikli nějaké akce dříve, než je projednáte s námi, účastníky locarnských dohod. Britská vláda naléhavě žádá Francii, aby neučinila rozhodnutí, které by mohlo ohrozit jednání příští schůze účastníků Locarna v Paříži 10.března.“ začíná politika vyčkávání. Tisk ji hlásá docela otevřeně. Druhého dne ráno – 8 .března – zasedá v Elysejském paláci znovu ministerská rada. „Vyhlásíte-li mobilizaci, poškodíte tím morální stav armády, protože víte dobře, že nic nepodniknete,“ říká ministr války, generál Maurin, maje na mysli intervenci.

(Zdroj: G.Tabouisová, Předehra k tragédii, Praha 1967, str.265-237)
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od Zemakt »

Tohle by bylo na větší debatu jak kdo byl s Versailles spokojen. Můžeme v příslušném tématu probrat.
Třeba zde. Osobně si myslím, že v případě adekvátní reakce na rúrskou krizi jsme mohli býti prosti Hitlera a s tím spojených konsekvencí. Pevně doufám, a zatím to tak vypadá, že nějaké to malé poučení z historie funguje. Snad to vydrží.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od Dzin »

Spíše jsem měl na mysli to, že ani Dohodoví spojenci nebyli s Versailles moc spokojeni. Každý s z nich chtěl prosadit určitou pro něj důležitou část, která ale nebyla nijak důležité pro ostatní. Výsledný kompromis by se dal označit spíše jako lose-lose než win-win. Proto také v pozdějším období chyběla politická vůle trvat na prosazování už dohodnutého systému. Z toho také plynou ony "ústupky Německu", které z pohledu tehdejších politiků bývalých Dohodových států nebyly vlastně ústupky, ale narovnání situace vzešlé z Versailles, kterou oni sami chápali jako špatnou.

Totéž platí i o remilitarizaci Porýní. Silná reakce na ní by nejspíše utnula Hitlera v samém zárodku, ale v tehdejší konstelaci by byla nemyslitelná. Jediný, kdo na tom mohl mít eminentní zájem byla Francie, která tento požadavek do Versailles prosadila, ale ta to neudělala z různých, především vnitropolitických, důvodů.

Abych jen odbočil k tomu, co psal Julesak, je podle mého chybou toto porovnávat s uspořádáním po roce 1992 v Evropě, protože zde prakticky není nic shodného, spíše naopak, jsou zde zásadní rozpory.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od Zemakt »

No, minimálně ony ty rozpory v přístupu mezi členy jsou i dnes aktuální. Byť mohou být ve vzájemném porovnání marginální a ve výsledku se táhne víceméně za jeden provaz.
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od Dzin »

Jistě, rozpory nikdy nevymizí, ale západní demokracie daleko víc pokročili za tu dobu v dosahování kompromisů win-win. To před 100 lety nebyla běžná strategie. Někdy se to může v porovnání s vnímáním autoritářských států prosazující strategii win-loss jako hendikep, ale ve výsledku je to strategie daleko výhodnější a z ní vzešlé výsledky daleko udržitelnější. To ale neznamená, že vždy funguje na 100%.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
kacermiroslav
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 5286
Registrován: 25/3/2008, 14:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Obsazení Porýní (7.března 1936)

Příspěvek od kacermiroslav »

Zemakt píše: 8/2/2023, 09:01 No, minimálně ony ty rozpory v přístupu mezi členy jsou i dnes aktuální. Byť mohou být ve vzájemném porovnání marginální a ve výsledku se táhne víceméně za jeden provaz.
Máš pravdu. Ty rozpory panovali i ve třicátých letech a svým způsobem tam to semínko pochybností zaseli Britové již v roce 1935 Londýnskou konferencí, v které umožnili Německu výstavbu moderního loďstva včetně ponorek a to až v paritě 100% té britské podmořské flotile. Jeden risk ze strany Hitlery stíhal další a další a vždy mu to procházelo. Takže po Porýní následoval vznik Freikorps, následně anšlus Rakouska a další, nám již dobře známé kroky proti Československu.
ObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Příčiny a události vzniku 2.sv války“