Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

'The_Munitions_Girls'_oil_painting,_England,_1918_Wellcome_L0059548.jpg

Britské zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Britská výzbroj a vojenská vozidla by se mohla vyrábět na Ukrajině, momentálně o těchto plánech diskutují vysocí představitelé britského obranného průmyslu se svými protějšky v Kyjevě, přičemž jakákoli dohoda bude pravděpodobně považována za významné posílení vztahů Británie s Ukrajinou. Britští manažeři přicestovali do Kyjeva s cílem založit společné podniky, které by lokálně vyráběly zbraně a vozidla na základě licence. Další evropské obranné společnosti rovněž jednají s Ukrajinou, přičemž britské společnosti chtějí, aby je francouzští a němečtí rivalové nepředběhli. Zpráva přichází krátce poté, co premiér Rishi Sunak minulý týden přivítal ukrajinského prezidenta v Británii a přislíbil dodání stíhaček a těžké techniky na Ukrajinu. Jakýkoli společný podnik bude pravděpodobně vyžadovat podpis premiéra Sunaka a jakákoli podpora výroby zbraní pravděpodobně dál rozdmýchá napětí ze strany Ruska.
V sobotu večer se Downing Street a ministerstvo obrany odmítly vyjádřit s tím, že jde o záležitost průmyslu. Ale Ed Arnold, výzkumný pracovník z think-tanku Royal United Services Institute a bývalý důstojník britské armády řekl: "Spolupráce v průmyslu podporuje blízkost mezinárodních vztahů. Ta může být zpočátku oficiálně brána pouze jako komerční, ale přesto bude vyžadovat přinejmenším tichý politický souhlas." Arnold dodal, že dohoda o vojenském vybavení by „ukázala na budoucí dlouhodobou spolupráci a prohloubila vztahy mezi Británií a Ukrajinou na úroveň, na které doposud nebyly". Řekl, že dohoda tohoto druhu by Ukrajinu "přiblížila NATO a evropským bezpečnostním strukturám".
James Black, odborník na vojenské zakázky v americkém bezpečnostním think-tanku Rand Corporation, řekl, že dohoda o výrobě těžkých zbraní západní velmoci na Ukrajině bude první, protože země má malou historii průmyslové spolupráce. Dodal, že ukrajinský obranný průmysl se primárně soustředil na výrobu a udržování technologií ze sovětské éry nebo místních technologií a od získání nezávislosti trpěl několik desetiletí nedostatečnými investicemi, pozastavenými reformami, korupčními problémy a dalšími problémy. Ukrajina vyrobila na základě licence některé izraelské či americké ruční zbraně (jako jsou pušky), a některé své tanky upravila tak, aby do nich byla začleněna izraelská elektronika.
Francis Tusa, nezávislý odborník na obranu, řekl, že jakékoli nové továrny se budou představovat jako klíčové cíle ruských bombardovacích náletů a dodal: "Továrna na tanky není malá. A upřímně řečeno, pokud bych byl Putinem, bude to jedno z prvních míst na které se zaměřím." Dohody o výrobě západních obrněných jednotek by Moskva pravděpodobně považovala za antagonistické, ale spojenci NATO se pravděpodobně nenechají zastrašit těmito hrozbami v důsledku stále složitějších dodávek zbraní. "V této fázi cokoliv, co Západ udělá, Rusové řeknou, že je to provokace," řekl pan Francis Tusa a dodal, že Západ pravděpodobně zaujme tvrdý postoj.
Odborníkům je jasný fakt, že Ukrajina si chce sama vyrábět dělostřelectvo, vozidla a zbraně západního designu na základě licence, místo aby je jednoduše kupovala. Licencování vojenského designu pro místní výstavbu je běžné, protože nabízí zbrojařským společnostem zdroj příjmů, ale umožňuje zákazníkovi udržet si pracovní místa a rozvíjet veškeré dovednosti. Britské vrtulníky Sea King, postavené v Yeovil, jsou například licenční verze amerických modelů Sikorsky. Tento krok by Ukrajině umožnil zachovat pracovní místa pro své desítky tisíc pracovníků ve zbrojním průmyslu, protože přechází od ruské výzbroje ke zbraním standardu NATO. Poradce Ukroboronpromu, ukrajinského státního výrobce zbraní, minulý týden veřejně prohlásil, že chce uzavřít dohody se západními společnostmi na domácí výrobě západních zbraní standardu NATO. Serhii Markovskyj řekl západním představitelům, že Kyjev se snaží uzavřít dohody na posílení bezpečnosti v regionu.
Výroba ve společném podniku by pomohla ukončit závislost Kyjeva na materiálech ze Západu. Evropští spojenci a USA poslali do předních linií miliardy liber vybavení, ale Ukrajina nadále vyžaduje obrovské množství podpory. Pokračující požadavky vedly k obavám, že Západ nebude schopen dostatečně navýšit výrobu, aby doplnil zásoby vlastních zbrojnic a nadále zásoboval Ukrajinu. Zatímco zbrojaři jako francouzský Nexter, BAE Systems a Rheinmetall zvyšují produkci granátů, výstavba nové linky trvá dva roky. Mezitím se evropské zbrojařské společnosti do značné míry spoléhají pouze na dva výrobce střelivin (výmetné náplně). Serhii Markovskyj dodal, že hlavními výzvami pro západní průmysl se zdají být nedostatek kvalifikovaných pracovníků a inženýrů, závislost na Číně, pokud jde o tyto materiály, nedostatečné objemy výroby výbušnin a speciální chemie. Ukrajina je sama o sobě uznávaným výrobcem zbraní. Během sovětské éry to bylo centrum špičkové vojenské výroby, na čele s Dniprem, proslaveným kosmickém inženýrství a konstrukci mezikontinentálních balistických střel.

Zdroj:
https://www.telegraph.co.uk/world-news/ ... e-ukraine/

15germany-economy-5-square640.jpg
im-7116832.jpg
Moto_Sich_factory_-_EDM_December_1__2014.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Slovenská Konštrukta Defense a ukrajinský Kramatorsk KZTS navázaly smluvní spolupráci pro budoucí společný vývoj a výrobu samohybné kolové houfnice, patrně něco mezi Evou a Bohdanou. Do roka chtějí mít funkční prototyp.
Praclik píše:Zmyslom spoločného projektu by bolo prispôsobiť Evu ukrajinským požiadavkám a integrovať do nej niektoré technické vylepšenia od ukrajinských partnerov. „Naším cieľom je, aby sme do jedného roka postavili funkčný prototyp novej húfnice,“ hovorí riaditeľ dubnickej Konštrukty Alexander Gurský.

Obe firmy už podpísali memorandum o spolupráci. Denníku N to potvrdil aj riaditeľ ukrajinskej zbrojovky Vitalij Zagudajev – s tým, že so slovenskou Konštruktou si už dohodli aj ďalšie aktivity. „V Konštrukte Defence sme našli dobrého a spoľahlivého partnera, s ktorým rozvíjame projekty v oblasti mínometov, munície, modernizácie projektu Bohdana a aj pri vývoji novej húfnice kalibru 155 milimetrov,“ uviedol Zagudajev.

Spolupráca sa podľa Gurského začala rozvíjať vďaka tomu, že Ukrajinci sú spokojní so slovenskými húfnicami Zuzana. Vlani v lete nakúpili osem kusov (jednu z nich už zničil ruský dron). Z tejto spolupráce sa zrodil aj nápad postaviť úplne novú húfnicu, do ktorej by každá zo strán vložila to najlepšie zo svojich kapacít. „Konštrukta má dlhoročné skúsenosti v oblasti delostreleckých systémov, my môžeme zase ponúknuť vysokokvalifikovaný personál. Spojením síl môžeme byť veľmi efektívni,“ potvrdzuje šéf ukrajinskej zbrojovky Zagudajev.

Slovenská Konštrukta má skúsenosti s vývojom moderných húfnic, ktorých paľba je riadená pokročilým počítačovým systémom. Ukrajinci zas majú oveľa väčšie výrobné kapacity, keďže práve na Ukrajine sa koncentrovala významná časť sovietskeho zbrojného priemyslu. Zároveň majú skúsenosti s nasadzovaním húfnic v ostrom boji, ktorý sa nedá vierohodne namodelovať žiadnou simuláciou. Tie poukázali na niektoré limity slovenských húfnic – napríklad prílišná citlivosť na kvalitu munície. „Ukrajinci intenzívne nasadzujú naše Zuzany na frontoch. Práve od nich vyplynuli viaceré podnety na vylepšenie, ktoré by sme mohli premietnuť aj do spoločného prototypu,“ dodáva Gurský.
Názov novej húfnice je podľa Gurského detail, o ktorom sa zatiaľ nerozprávali. Jasnejšia je však koncepcia nového dela. Základ by tvorila slovenská platforma. Touto platformou by nebola Zuzana, ale menej známa húfnica Eva. Ide o ľahší typ húfnice, ktorý Konštrukta prvýkrát ukázala v roku 2015 na zbrojárskom veľtrhu v Brne. Sériovo sa nevyrába – existuje len ako prototyp.

Jej výhodou oproti Zuzane je, že váži o desať ton menej. To jej umožňuje lepšie sa brodiť blatom, prejsť aj cez menej pevné mosty a zároveň sa jednoduchšie prepravuje letecky. „Húfnica Eva vykazuje rovnakú palebnú účinnosť ako Zuzana, má však lepšiu priechodnosť terénom. V zimnom období dokáže vyjsť aj na kopec, na ktorý sa Zuzana nedostane,“ hovorí Gurský.

Nevýhodou, naopak, je slabšie pancierovanie, nižšia ochrana posádky a menšia zásoba munície – namiesto štyridsiatich delostreleckých granátov uvezie dvadsať. Posledne menovaná nevýhoda je však podľa Gurského len hypotetická. „Reálne skúsenosti ukazujú, že húfnica počas operačného nasadenia nikdy nevystrelí všetkých štyridsať granátov. Dvadsať granátov je tak úplne postačujúcich,“ dodáva.
A v čom by, naopak, spočívala pridaná hodnota Ukrajincov? Kramatorský závod by podľa Gurského dokázal dodať vylepšenia, vďaka ktorým by bola húfnica menej citlivá na kvalitu munície. Zuzana i Eva využívajú samonabíjací mechanizmus, pri ktorom ich delo dokáže strieľať bez toho, aby ho posádka musela po každom výstrele prečistiť. Podmienkou však je použitie kvalitnej munície.

Ľudovo povedané: hlaveň musí byť po každom výstrele prázdna. Použitý náboj preto musí mať kvalitnú prachovú náplň, čo je zložka, ktorá vymrští granát von a následne zostáva v hlavni. Aby mohol mechanizmus naládovať nový náboj, zvyšky tejto náplne musia po výstrele úplne zhorieť. Ukrajinskí vojaci sú však na fronte bežne nútení strieľať s čímkoľvek, čo majú k dispozícii, teda aj staršími a menej kvalitnými nábojmi. Ich prachová náplň tak nedokáže úplne zhorieť, preto sa softvér Zuzany zháči a neumožní ďalšiu streľbu. Ukrajinská zbrojovka podľa Gurského prišla s riešením, ktoré si s týmto problémom dokáže poradiť. „Náš partner má technologické riešenie, ktoré vzniknutý problém rieši. Toto riešenie sa už teraz snažíme aplikovať aj na naše húfnice Zuzana 2,“ dodáva Gurský.
Dubnická Konštrukta nie je zďaleka jediným výrobcom húfnic v Európe. Ukrajinská armáda za posledný rok získala moderné delá aj z Francúzska, Poľska či Nemecka. Prečo si teda kramatorský závod vybral na spoluprácu práve slovenskú firmu?

Podľa Gurského boli oslovení preto, že sa snažia byť na Ukrajine veľmi aktívni. Slovenská štátna firma napríklad poskytuje servis svojich húfnic priamo na ukrajinskom území, kým väčšina konkurentov ich na opravy odváža späť na územie štátov NATO. „My na Ukrajinu reálne jazdíme a snažíme sa im vychádzať čo najviac v ústrety. To si zrejme všimol aj náš partner,“ hovorí Gurský. Vybrane pasaze z clanku:

https://e.dennikn.sk/3444096/ukrajinska ... u/?ref=tit
Výstřižererttttk.JPG
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Společnost Rheinmetall otevře, během následujících 12 týdnů na Ukrajině, závod na výrobu obrněných vozidel. Největší německý výrobce zbraní bude také školit Ukrajince na údržbu tanků a jiných obrněných vozidel, vyráběných v továrně. Ta se bude nacházet v západní části země. Generální ředitel Armin Papperger ve čtvrtek uvedl, že pracovníci továrny budou v rámci licence vyrábět a opravovat obrněné transportéry Fuchs. Papperger dále řekl, že v současnosti je větší prioritou pořízení většího množství munice, než výroba dalších tanků. Společnost Rheinmetall zvýší svou roční výrobu dělostřeleckých nábojů ze 100 000 na 600 000 kusů v příštím roce, a velká část této dodatečné produkce bude podle něj určena pro dodávky na Ukrajinu. Dodal, že teoreticky by Rheinmetall mohl dodat 60% dělostřelecké munice, kterou Ukrajina potřebuje.

https://edition.cnn.com/2023/07/10/busi ... index.html

main-qimg-b53b8662832e66e5c149fd899b9ef872-pjlq.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

"Dnes je hlavním adeptem na titul jediného podvozku v obranných silách Tatra. Velké množství zbraní 'přechází' z podvozku KrAZ na český podvozek. Tento trend začal již v roce 2020, kdy bylo jasné, že KrAZ nebude schopen uspokojit potřeby ozbrojených sil kvůli finančním a manažerským problémům společnosti. Podvozky české firmy se osvědčily při provozu v různých klimatických a terénních podmínkách po celém světě. Na jeho základě vznikly samohybné houfnice, raketomety, obrněná vozidla, ženijní technika i obrněné transportéry. Bohužel dnes nelze mluvit o domácím KrAZ jako o výkonném a odpovědném výrobci spolehlivých nákladních platforem. Stát je proto nucen kupovat evropská řešení prověřená časem a válkou."

https://mil.in.ua/uk/articles/yedyne-sh ... chy-tatra/

tatra-ukrayna-defence-turk1-1024x592-1.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Rheinmetall plánuje opravovat tanky přímo na Ukrajině

Oprava tanků Leopard 2 přímo na Ukrajině ušetří zdlouhavou přepravu, ale představuje též nemalé bezpečnostní riziko. Vzhledem k intenzivnímu bojovému nasazení však musí být kanóny tanků pravidelně kontrolovány a případně vyměňovány. Totéž platí pro pohonný a řídicí systém. V nadcházejících měsících se potřeba oprav pravděpodobně zvýší kvůli ukrajinské protiofenzivě. Obranná společnost Rheinmetall na to reaguje a plánuje v budoucnu opravovat tanky Leopard a další válečnou techniku přímo na Ukrajině. "V současné době již v Německu školíme Ukrajince pro tuto práci," říká Armin Papperger, šéf společnosti se sídlem v Düsseldorfu. Slibuje rychlý start během několika týdnů: "Chceme zahájit činnost po letních prázdninách." Zařízení se má stát součástí sítě opravárenských středisek pro německou vojenskou techniku, která musí být na Ukrajině obnovena po poruchách, opotřebení nebo ostřelování. Oprava na Ukrajině by mohla přinést značné logistické výhody, protože porouchané tanky by se nemusely nepohodlně převážet přes hranice a pak zase zpět. Zároveň se objevují obavy o bezpečnost, protože při zřizování servisních míst na Ukrajině je třeba počítat s útoky ruské armády.

https://www.spiegel.de/politik/deutschl ... 786d2c2970

0c85cfba-6740-4056-9182-0cab9d74459c_w948_r1.778_fpx33_fpy57.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Britská společnost BAE Systems otevře na Ukrajině továrnu na výrobu dělostřelecké munice ráže 105 mm (tu používají kupříkladu lehké houfnice L119). Smlouva byla v Kyjevě podepsána 30. srpna za účasti ukrajinského prezidenta Zelenského. Dne 19. srpna podepsali představitelé švédské a ukrajinské vlády memorandum o budoucí výrobě bojových vozidel CV90.

630_360_1651054917-478.jpg
8463f12667fc1e67f332fdbc952da9b9.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Czechoslovak Group a evropská pobočka americké korporace General Dynamics zvažují možnost společné výroby bojových vozidel pěchoty ASCOD na Ukrajině. "Zkušenosti z moderních válek ukázaly, že obrněná vozidla mají obrovský význam pro záchranu životů našich vojáků. Proto plánujeme dodávat a vyrábět bojová vozidla pěchoty podle standardů NATO na Ukrajině," řekl Vladyslav Belbas, generální ředitel společnosti Ukrainian Armor. Specialisté firmy společně s ozbrojenými silami Ukrajiny, Státním výzkumným ústavem pro testování a certifikaci zbraní a vojenské techniky a specialisty ze skupiny Czechoslovak Group navštívili výrobní závody společnosti General Dynamics European Land Systems ve španělské Trubii, kde se seznámili s unikátní výrobou kolových a pásových vozidel s využitím nejmodernějších technologií a v souladu se standardy NATO. Ukrajinští vojáci testovali BMP, aby porovnali dynamické vlastnosti ASCOD se stávající technikou ozbrojených sil Ukrajiny.

https://espreso.tv/amerikanska-korporat ... tekhnikoyu

3896ec4192c04928d6066b03f67a26da.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

České zbraně vyráběné na Ukrajině

Na Ukrajině se budou vyrábět české pušky CZ BREN 2, vybraná munice od Sellier & Bellot a jedná se o nákladních automobilech TATRA. Mluví se také o spolupráci při výrobě obrněných vozidel, bojových vozidel pěchoty (oba státy mají zájem o CV90), pokračování v dodávkách speciálních podvozků Tatra a také výrobě UAV. Daniel Blažkovec, náměstek Ministerstva obrany ČR dodal, že diskuse o transferu technologií a vytváření společných podniků na Ukrajině by měla být a již je společným tématem a Česká republika je tomu plně nakloněna. "Společné česko-ukrajinské úsilí o úzké propojení obranného průmyslu je také hnací silou přechodu ukrajinských ozbrojených sil ze sovětských platforem na standardy NATO. Společné projekty, jejich standardizace a kompatibilita s NATO jsou nezbytné pro další integraci Ukrajiny do struktura západní obrany. Role České republiky při integraci Ukrajiny do NATO tak získává zcela nový, hmatatelný a praktický rozměr," stojí ve zprávě českého ministerstva obrany. Bude zajímavé sledovat, jak se bude pušce BREN 2 i nadále dařit a zda se propracuje na post standardní pušky ukrajinské armády. Aktuálně jich zde slouží více než dost. Stejně tak se i v minulosti hovořilo o tom, že se Ukrajina chystá postavit kolovou část armády na Tatrovkách. Zde se trošku zdržím, jelikož v roce 2010 se mluvilo o tom, že Tatry pro ruský trh se budou montovat přímo v Rusku nebo v některém jiném státě bývalého SSSR. Později se hovořilo krom samotného Ruska i o Arménii. Zde je tedy pěkně vidět, že TATRA nemá problém s přesunem výroby k zákazníkům, tak uvidíme zda půjde jen o montáž z dovezených dílů, nebo i výrobu komponentů.

https://en.defence-ua.com/news/czechia_ ... -8104.html
https://newsukraine.rbc.ua/news/czech-r ... 89279.html
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ce ... le:675033/

20c65185e1c6a9f0.jpg
Tatra T815-7T3R41 8x8 na výstavě Arms and Security 2021 v Kyjevě
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Problematika licenční výroby ASCOD na Ukrajině

Pokud jde o licenční výrobu bojových vozidel ASCOD na Ukrajině, tak aktuálně vyšel docela zajímavý text o této problematice. V rozhovoru pro Ekonomična Pravda o tom informoval generální ředitel společnosti Ukrainian Armor Vladyslav Belbas. "Zkušenosti z moderního válčení prokázaly obrovskou hodnotu obrněných vozidel při záchraně životů našich vojáků. Proto plánujeme na Ukrajinu dodávat a vyrábět zde obrněná bojová vozidla standardu NATO," poznamenal Vladyslav Belbas. "Zatím by mělo dojít k nákupu zkušební šarže a poté začnou jednání o lokalizaci výroby. Švédský CV-90 je v tomto segmentu konkurentem, ale jeho výroba na Ukrajině zatím nepřipadá v úvahu." Patrně všechno začalo a i skončilo na prohlášení o výrobě CV90 ve spolupráci se Švédskem. "Pokud armáda úspěšně otestuje ASCOD v reálných podmínkách a bude spokojena, bude proces uzavírání smlouvy mnohem příznivější. Jak informoval Defense Express na začátku prosince tohoto roku, Ukrainian Armor pracuje na technických a vyjednávacích aspektech v rámci projektu výroby vozidel ASCOD pro ozbrojené síly Ukrajiny. Pokrok dle něj poněkud zpomaluje samotné Ministerstvo obrany Ukrajiny, které dosud neformulovalo konkrétní požadavky na bojové vozidlo pěchoty." Zástupce hlavního inženýra je však pozitivní: "jakmile ministerstvo obrany dokončí rozhodnutí a efektivně nastaví všechny procesy výrobní spolupráce, bude jeho společnost schopna vyrobit přibližně 100 těchto vozidel ročně."

https://en.defence-ua.com/weapon_and_te ... -8947.html

ASCOD_14@GDELS.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ukrajina a Litva budou společně vyrábět drony

Společná výroba dronů se stala klíčovým tématem jednání ministrů zahraničních věcí Ukrajiny a Litvy. "Litva má technologie, my máme možnosti škálovat výrobu. To bylo klíčové téma. Máme jasnou představu o tom, co, jak a kdy dělat, aby ukrajinsko-litevská spolupráce v oblasti výroby dronů přinesla maximální výsledky v co nejkratším čase," řekl Kuleba. Dalšími tématy jednání byla otázka zmrazených ruských aktiv, sankcí a "všeho, co vyžaduje efektivní řešení", a také vstup Ukrajiny do NATO a EU. Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis uvedl, že Litva by mohla rychle začít vyrábět díly pro kompletaci bezpilotních letounů, které potřebují ukrajinské ozbrojené síly. Připomeňme, že zástupci Ukrajiny již dříve oznámili zahájení spolupráce se čtyřmi litevskými obrannými společnostmi, které se specializují na vývoj optických a elektronických rušicích systémů.

https://mil.in.ua/uk/news/ukrayina-ta-l ... mut-drony/

Screenshot_2-53.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ukrajina by mohla díky dohodě s Rheinmetallem zahájit lokální výrobu obrněných vozidel Fuchs už letos a Lynx KF 41 od příštího roku.

https://twitter.com/giovamartinelli/sta ... 4378014078

B_710yn2.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Francouzská společnost Arquus již vyslala na Ukrajinu personál, aby opravoval a udržoval přibližně 250 obrněných transportérů, které Francie převezla na Ukrajinu, a také pro výcvik Ukrajinců v těchto rolích. Společnost také pracuje na plánu místní výroby náhradních dílů.

https://twitter.com/maks_nafo_fella/sta ... 0964763672
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Západní zbraně by se mohly vyrábět na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Paříž a Berlín dosáhly dohody, která umožní francouzsko-německé společnosti KNDS (Nexter a KMW) vytvořit pobočku na Ukrajině, informoval francouzský ministr obrany Lecornu po jednání s německým protějškem Pistoriem.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 6699841948
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Ukrajina“