Válka čipů

Konflikty a války po roce 1945 - Izrael, Korea, Vietnam...
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Citace z jiného vlákna:
"Těžké je něco jiného a nedávno to vysvětlil kancléři Olafovi Scholzovi, ...řekl Haun. Ještě větší obavy má ale z dostupnosti mikročipů. Leopard 2 je potřebuje především pro navigaci a optiku. "Bez čipů už nemůžu dostat tank ze dvora."Toto hrozící úzké hrdlo se netýká pouze Hauna,"

Ano, válka ve třetím tisíciletí je záležitostí především vyspělé elektroniky a jejích stěžejních součástí - mikročipů. Z historie připomínám, že první integrovaný obvod vyrobili současně (nezávisle na sobě) Jack St. Clair Kilby z firmy Texas Instruments a Robert Noyce z Fairchild Semiconductor již v roce 1958. Ve vojenství je pravděpodobně první použití v amerických ICBM Minuteman v programu "Minuteman high-rel parts ". Komercializace výsledků vojenského výzkumu a vývoje umožnila vznik takových gigantů jako Intel, Apple a dalších. Monopol si USA samozřejmě dlouho neudržely, v moderní době dosáhly nejvíc 37% podílu na celosvětové výrobě. Bohužel pak v rámci globalizace začaly firmy převádět své technologie a poskytovat licence do Východo- a Jihoasijských zemí, takže dnes USA doma vyrábějí s bídou 12% celosvětové produkce. S příchodem kovidové krize se tahle politika (i v jiných oblastech) ukázala jako velmi krátkozraká a tamní výpadky ve výrobě a v globální dopravě vedly nejenom k výše uvedenému zastavení zbrojní výroby, ale i k nemožnosti finalizovat nesmyslně přesložitělé automobily, produkty "pro chytrou domácnost", pračky, letadla a další "nezbytné" výrobky. Navíc zvýšení politického napětí mezi Čínou a USA (a opatrně i dalšími demokratickými zeměmi) ohrožuje dodávky některých typpů čipů vyráběných v Číně - samozřejmě většinou v licenci západních firem nebo přímo v jejich pobočkách - společných podnicích. Mimochodem, přátelství - nepřátelství, své výrobní závody má v Číně i největší a patrně nejsofistikobanější dnešní výrobce čipů, taiwanská firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

A jak se demokratický svět rozhodl problémy řešit? EU se dlouho jako obvykle omezovala na platonické výzvy typu "dohnat a předehnat" a k "činu" se odhodlala teprve v únoru 2022 vyhlášením Document reference 2022/0032(COD) Chips Act - s následnými hádkami o rozdělení plánovaných dotací. Velkou nevoli pak vzbudil plán přispět americké firmě Intel na vybudování megafactory v Magdeburgu s předpokládanými investičními náklady 68 mld. USD (mimochodem největší zahraniční investice v historii EU). Odpor to vyvolalo v samotném Německu (ano, v zemi, která se jako vůl ke žlabu uvázala ke dvěma rourám z Ruska). Jedni namítají, že "americká" továrna nezmenší závislost EU na cizích dodavatelích a místní malí výrobci zase reklamují podporu domácího průmyslu. Menší země EU pak žádají také podíl pro své projekty.

A zatímco Francie (největší konzument dotací z rozpočtu EU) se za přizvukování Německa rozhořčeně bouří proti plánu USA zadotovat svůj domácí pokročilý průmysl a hlavně výrobu čipů svým 52,7 mld. USD zákonem Chips and Science Act, USA už staví: Zmíněný taiwanský výrobce TSMC zahájil stavbu druhé továrny ve Fénixu v Arizoně s investicí 40 mld. USD (největší zahraniční investice v historii USA a samozřejmě Arizony). Jejich produkce má od roku 2027 uspokojit požadavky většiny amerických výrobců elektroniky, jako Apple, Micron, nebo Nvidia. A typicky pro vypočítavé a necitelné kapitalistické žraloky, továrny jsou umístěné v Arizoně, státu s nadprůměrnou nezaměstnaností a exekucemi, kam přinesou 13 000 pracovních míst.
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Velký obrázek
Obrázek je vizuálně zmenšen. Zobrazit v plné velikosti
Zdroj: REUTERS
Naposledy upravil(a) seabee dne 11/2/2023, 19:51, celkem upraveno 4 x.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3764
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka čipů

Příspěvek od Scotty87 »

Tchaj-wan chce v Česku postavit čipové centrum. Firmy jsou proti, bojí se přetahování lidí
V Česku se začal rodit plán na vytvoření mezinárodního centra pro návrh špičkových čipů. Podle informací deníku E15 se na jeho vybudování chce podílet Tchaj-wan, který je díky společnostem jako TSMC největším výrobcem čipů na světě. Tchajwanská vláda by do projektu mohla dát vyšší stovky milionů korun. Projekt ale naráží na odpor společností, které už v Česku čipy navrhují. Bojí se totiž, že by jim Tchajwanci mohli odlákat už tak nedostatkové odborníky.
HONZIK11
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3893
Registrován: 16/11/2014, 19:51

Re: Válka čipů

Příspěvek od HONZIK11 »

Tak jsem se skoro trefil viz . moje uvaha v jinem vlakne. Dik za otevreni tohoto clanku. :up: :up:

Tchaj -Wan,Pekarova. Neni to jen vyslankyne, ktera by se s prezitentkou mohla lepe domluvit ,zena s zenou o prevodu prav a technologii prave v tomto strategickem oboru,navrh a vyroba procesoru ,mikrocipu?Proc tam vubec jede,vzdyt ty nasledky budou citelne . To ,, uzke hrdlo,, existuje uplne ve vsem ,od automotivu po tank i v letectvi u dronu v kosmonautice,raketove i radarove vyrobe,
Je jasne ,ze za tuto navstevu dostane nas prumysl facku,ale kdyby se dohodly na tomto ,castecne by to byla nahrada za budouci ujmy,protoze reakce Ciny bude o omezeni obchodniho styku .
Doufam ,mozna najivne,ze se nechce Pekarova jen zviditelnit a ze jde o neco dulezitejsiho.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Další výstřel ve válce čipů se chystají vypálit Spojené státy. Zakáží jihokorejským výrobcům vývoz paměťových čipů typu NAND do Číny a také výrobu v jejich čínských závodech. K jejich výrobě se používají americké technologie a know-how.
Korejská strana předpokládá jednání o kompenzačních opatřeních, které by omezily dopady do její ekonomiky.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Zpomalení čínského čipového průmyslu
Dopady sankcí nepociťují jen malé hospodářské subjekty. Před zavedením nových pravidel (ze strany USA) v říjnu byla Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), velký státní výrobce paměťových čipů, všeobecně považována za čínskou firmu s největší šancí stát se globální silou ve výrobě čipů. Ze dne na den však bylo této a všem ostatním čínským firmám znemožněno nakupovat vybavení, které potřebují k výrobě nejmodernějších čipů. Neschopnost YMTC pořídit si toto vybavení jí podle analytiků zabránila dokončit obchodní plán na rok 2023 i výstavbu nového výrobního závodu.

Po invazi na Ukrajinu proudí do Ruska více než 10násobek amerických čipů
Washington zakázal vývoz amerických polovodičů do Ruska, s výjimkou humanitárních účelů a dalších zvláštních výjimek, bezprostředně poté, co Rusko napadlo svého souseda....Rusko však nadále získává čipy oklikami, přičemž velká část proudí přes malé obchodníky v Hongkongu a na pevninské Číně. Deníku Nikkei se podařilo získat ruské celní údaje od indické výzkumné společnosti Export Genius a prozkoumal záznamy o dovozu polovodičů od 24. února do 31. prosince 2022. Celková hodnota inkriminovaných transakcí činila nejméně 740 milionů dolarů. Jednalo se převážně o výrobky amerických firem Intel, Advanced Micro Devices, Texas Instruments. To je desetkrát více než za stejné období roku 2021.

„Sankce jsme již uvalili na více než pět set společností a ve spolupráci s dalšími zeměmi je budeme nadále sledovat,“ zní oficiální vyjádření ministerstva obchodu USA.

https://www.focuson.cz/__trashed-4/?utm ... hp.context
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Jek Evropa bojuje proti tomu, být ve vleku Ameriky:

- Evropská komise (EK) schválila plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics postavit ve Francii s finanční podporou státu závod na výrobu polovodičů. Celková hodnota projektu činí 7,4 miliardy eur (173,8 miliardy korun), oznámila komise.
Firmy svůj záměr oznámily loni v červenci. Nový závod by měl stát vedle stávajícího závodu STMicroelectronics v Crolles, nedaleko hranic se Švýcarskem a Itálií. Vyrábět by měl čipy, které se využívají v automobilovém průmyslu, pro internet věcí a v mobilních aplikacích.

- Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.
Společnost už v Česku působí v Rožnově pod Radhoštěm a v Brně. „Tři místa, na která se díváme, jsou místa, kde již máme infrastrukturu,” řekl finanční ředitel firmy Thad Trent během prezentace pro analytiky. Investice do již existujících závodů podle něj firmě ušetří náklady.

- Do Versailles dorazil Musk i Křetínský. Macron oznámí rekordní investice
Příspěvek od: luk,swp • pondělí
Na zámek ve Versailles u Paříže se v pondělí postupně sjíždějí dvě stovky předních světových investorů. Je mezi nimi například šéf americké automobilky Tesla Elon Musk nebo jeden z nejbohatších Čechů Daniel Křetínský. Pozval je francouzský prezident Emmanuel Macron, který se tak snaží přitáhnout do své země zahraniční kapitál a oživit průmysl s důrazem na zelené technologie. Informuje o tom například francouzský ekonomický deník Les Echos.
AA1bd0wa.jpg
Zdroj: Reuters
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Čína čelí dalším problémům. Tentokrát si na ni posvítilo Japonsko
Vypadá to tak, že Čína nedostane nikdy pokoj. Tentokrát si na ní posvítilo Japonsko, které chystá zavést exportní omezení na 23 kategorií ve spojitosti se zařízeními a materiály na čipy. Je to další překážka pro asijskou velmoc k tomu, aby se stala polovodičově soběstačnou. Nová omezení mají vstoupit v platnost příští měsíc s tím, že byla pečlivě vybrána. Japonci se zaměřili na konkrétní cíle tak, aby to na čínský polovodičový průmysl mělo co největší možný dopad.

Nečekané problémy představují velkou překážku pro naplnění ambic Číny, které jsou opravdu velké. Asijská země díky novému kroku nebude schopná dostatečně rozvíjet domácí kapacity na výrobu polovodičů. Vývoj a eskalace celé situace jen podtrhuje složitost a napětí kolem polovodičového průmyslu. Omezení dokonce vyvolávají obavy z možných důsledků pro strategické plány.

https://svethuawei.eu/cina-celi-dalsim- ... d=21281465
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Společnost Lockheed Martin uzavřela dohodu o spolupráci s výrobcem čipů GlobalFoundries ze státu New York. Spolupráce se má týkat čipů kritických pro bezpečnostní infrastrukturu USA a měla by získat grant z dvoumiliardového balíku Chip Act, schváleného vloni.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Německo chce továrnu na čipy. Přispěje Intelu deset miliard eur
Boj o výrobu čipů v Evropě vrcholí, po Polsku oznámilo stavbu velké továrny Německo. Americké společnosti Intel přispěje devíti miliardami dolarů.
Německá vláda se dohodla s americkou společností Intel na podpoře továrny na čipy. Podle informací agentury Bloomberg získá Intel na výstavbu závodu v Magdeburgu dotace v objemu deseti miliard eur (asi 238 miliard Kč).

Pozn.: Takhle nějak si to pan prezident Macron představoval, když v Číně vyhlašoval, že se Evropa musí vymanit z vleku USA?

ČTK
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Holandsko se připojilo k selektivnímu embargu na vývoz pokročilých výrobních technologií pro čipy do Číny. O vývozní licenci žádal výrobce ASML, ale byla mu zamítnutá s pokazem na připojení Holandska k sankční politice USA a Japonska.
ASML je jedním z globálních dodavatelů strojů na tisk mikročipových vrstev.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Čína, v odpovědi na západní embarga na pokročilé techologie pro výrobu čipů, zavádí omezení a přísnou kontrolu vývozu prvků vzácných zemin, gallia a germania. Především gallium je podstatným prvkem nejmodernějších radarů a rušičů. Čína produkuje 98% světové produkce koncentrátu gallia a 60% germania. Mimoto existují jenom minimální kapacity získávání těchto prvků z odpadu a šrotu.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Tchajwanská firma TSMC postaví u Drážďan továrnu na výrobu čipů úrovně 22/28 nm a 12/16 nm. TSMC si podrží 70% podíl, dalšími akcionáři budou společnosti Bosch, Infineon a NXP. Hodnota investičního záměru, budoucí European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) je 10 mld. €. Z toho pět zaplatí německá vláda, 3,5 TSMC a po půl mld. partneři.

Jsem zvědavý, jak vykličkujou EU zákaz státní podpory a relace k další, americké továrně u Magdeburgu.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3764
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka čipů

Příspěvek od Scotty87 »

Investiční pobídka je v EU zcela legální a i u nás běžně praktikovaná.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Scotty87 píše: 9/8/2023, 19:34 Investiční pobídka je v EU zcela legální a i u nás běžně praktikovaná.
Tak, tak:
ZPÁTKY V SOCIALISMU. DOTACE PŘIVEDOU ČESKOU EKONOMIKU DO ZÁHUBY
Kdo by slzel nad nějakým mimořádným zdaněním bank, když natažené ruce mají skoro všechny firmy a jen čekají, kolik jim stát nasype?

A v Německu to není jiný: Zadlužení Německa je okolo 80 procent hrubého domácího produktu (HDP). Na hospodářské konferenci východoněmeckých spolkových zemí to prohlásil ministr financí Olaf Scholz. Jen letos se očekává, že poměr zadlužení vůči výkonu ekonomiky vzroste z loňských 60 na 75 procent.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Scotty87
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3764
Registrován: 7/10/2018, 10:52

Re: Válka čipů

Příspěvek od Scotty87 »

Čipy nejsou volný trh a kdo se chce zapojit musí přímo nebo nepřímo zaplatit.
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Přerovské Meoptě díky hladu po čipech loni rekordně vystřelil zisk na více než jednu miliardu
Společnost Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, v roce 2022 zvýšila čistý zisk o třetinu na rekordních 1,078 miliardy korun z 806,4 milionu korun v roce 2021. Tržby Meopty loni hlavně díky vysoké poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl meziročně vzrostly o 1,364 miliardy korun na 5,038 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy. Meopta zažívá dobré roky. Růst je tažen zejména vyšší poptávkou po čipech, na jejichž výrobu se přerovská optika využívá. Trend by podle analytiků mohl v dalších letech pokračovat nebo dokonce i akcelerovat, protože polovodičový sektor letos ještě více nakopl rychlý nástup takzvané umělé inteligence.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Scotty87 píše: 13/8/2023, 10:55 Čipy nejsou volný trh a kdo se chce zapojit musí přímo nebo nepřímo zaplatit.
To máš pravdu, ale dostali jsme se tam sami, když se všechno předalo do Číny a nyní pro zamezení vydíratelnosti a zranitelnosti dodávek z Tchajwanu narychlo budujeme v podstatě válečnou ekonomiku. Ještě, že naše vlády a supervláda v Bruselu vždy geniálně ví, do čeho zainvestovat a co podpořit. Viz:
OZE: Efektivita energetického parku klesá
https://svethospodarstvi.cz/komentare/o ... eho-parku/
Česká republika svou miliardovou dotační politikou chce očividně následovat v elektroenergetice sousední Německo. Jak praví staré moudré přísloví, nejlepší a nejlevnější je poučit se z chyb druhých.
Kam dovedla slepá sázka na samospasitelnost občasných zdrojů energie (OZE) Německo, ale i další západní země, ukázala hluboká analýza, kterou na portále Wattsupwiththat na základě srovnání dat z července 2022 a června 2023 zveřejnil respektovaný odborník na energetiku Ed Hoskins. Do srovnání zahrnul vedle Německa ještě Francii a Velkou Británii. Zatímco konvenční turbínové generátory elektřiny poháněné energií z jádra, uhlí či plynu pracují s produktivitou 80 až 90 procent, OZE závislé na počasí jsou velmi neefektivní, což je objektivní výsledek velmi řídkých zdrojů energie. Zavedení obnovitelných zdrojů závislých na počasí do elektroenergetiky Německa, Francie a Británie zhoršilo celkovou produktivitu celého jejich energetického sektoru s následujícími výsledky: Německo: celková produktivita elektroenergetického výrobního parku se snížila na 30 procent. Velká Británie: celková produktivita výrobního parku elektřiny se snížila na 45 %. Francie: celková produktivita výrobního parku elektřiny se snížila na 55 % (kdy francouzskou bilanci zachraňuje 56 jaderných reaktorů).

Nebo solární baroni v ČR před časem

Nebo praktický zákaz bankám financovat zbrojní výrobu, další vývoj jaderné energetiky a další vývoj a zlepšování spalovacích motorů - tzv. ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) v EU.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3507
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka čipů

Příspěvek od seabee »

Rusko čeká doba IT temna. Od začátku války dostává až 40 % vadných čipů
Dle zdrojů webu Kommersant, které vychází z dat od obchodníků s elektronikou, se se začátkem války proti Ukrajině značně zhoršila kvalita čipů dovážených do Ruska. Rusko totiž kvůli sankcím přišlo o většinu velkých firem, které dodávaly čipy s vysokou kvalitou a nízkou chybovostí, a tak je nuceno brát od jiných, převážně čínských dodavatelů s nižší kvalitou. Výsledkem je, že zatímco přes válkou byl podíl dodávaných vadných čipů kolem 2 %, nyní už je to neuvěřitelných 40 %.

Takový nárůst zmetků má za následek, že ruské firmy mají mnohem větší náklady na výrobu finálních produktů – ať už jde o jednodušší nebo pokročilejší elektroniku. A lze očekávat, že budou nuceni zvýšit koncové ceny výrobků. Ruské Ministerstvo průmyslu a obchodu ale o tomto problému zatím neví a oficiálně se nevyjádřilo.
https://connect.zive.cz/clanky/rusko-ce ... 18906-zive
https://www.zive.cz/clanky/rusky-notebo ... fault.aspx
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Válka čipů

Příspěvek od Lord »

Jj, to se dalo předpokládat, že kvalitu půjde dolů, ale ta procenta se zdají přehnaná. Je to možná clickbait.
Odborníci považují takovou míru za nesmyslnou.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Události a konflikty po roce 1945“