Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
821
praporčík
praporčík
Příspěvky: 389
Registrován: 4/8/2010, 12:25

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od 821 »

HONZIK11 píše: 29/3/2023, 17:16 Ten centralizovany intenzivni boj na nezvykle malem useku v nezvykle a velice malem prostoru,ktery neumoznije manevrovat je vrazedny. Strazis si svuj perimetr na dostrel sve zbrane a spolehas na sve delostrelce. To je morbidni .
https://twitter.com/Spriter99880/status ... WWaiQ&s=19
Manipulativne aby to vyznelo ze ukrajinci tam maju desatisice mrtvych.

Dlhsia verzia tu
https://twitter.com/dwnews/status/1641093572337315841
CETERUM AUTEM CENSEO MOSCOVIAM ESSE DELENDAM
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Ruská vojenská reforma

Příspěvek od Rase »

Ruská brigáda byla už sedmkrát rozprášena

Ruská 155. brigáda námořní pěchoty byla během války na Ukrajině až osmkrát zdecimována a opět doplněna. Osud této brigády námořní pěchoty dokládá, jak neblaze se pro ruskou stranu vyvíjí válka na Ukrajině z pohledu lidských ztrát. Ruská brigáda (podle typu může mít dva až osm tisíc mužů) byla od začátku války před více než rokem až osmkrát "zničena a obnovena". Informoval o tom americký think-tank Institut pro studium války (ISW). Brigáda v posledních týdnech utrpěla značné ztráty v oblasti města Vuhledar. Vysoké počty zabitých a zraněných vojáků jdou na vrub ruskému velení, píší ruští vojenští blogeři, kteří v obecné rovině podporují válku a rychlou porážku Ukrajiny. Ruská taktika ve Vuhledaru spočívá ve frontálním útoku na připravené pozice ukrajinských obránců, který je následován ataky na opevněná ukrajinská křídla. Toto počínání vede k vysokým bojovým ztrátám. Výsledek je katastrofální: žádné územní zisky kvůli náročnému terénu a nedostatek bojové síly. Moment překvapení protivníka pak chybí úplně, napsali analytici ISW. Dříve elitní brigáda se sídlem ve Vladivostoku se zúčastnila bojů v první rusko-čečenské válce, byla také nasazena v Sýrii na podporu režimu Bašára al-Asada. Námořní pěchota se zúčastnila i bitvy o Kyjev v březnu 2022. Už tehdy byla prvně z velké části zdecimována, když bylo zabito šest stovek jejích členů a zhruba stejný počet byl zraněn. Pak byla brigáda stažena do Běloruska, aby mohla doplnit své stavy. Její příslušníci byli rovněž obviněni z válečných zločinů na civilistech během obléhání Kyjeva, v městech Buča, Irpiň a Hostomel. Loni v listopadu se objevily zprávy o tom, že brigáda utrpěla těžké ztráty (asi 300 mužů) u obce Pavlivka u Vuhledaru. Příslušníci brigády si v otevřeném dopise stěžovali na své velení a žádali o nezávislé vyšetřování, které nebude ovlivňovat ruské ministerstvo obrany.

https://www.tydenikhrot.cz/clanek/katas ... rozprasena

155th_Guards_Marine_Brigade_Patch.png
rusko-namornictvo-shutterstock-667978606.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Práce ruských tajných služeb na Ukrajině atp., velmi zajímavé vlákno:
https://twitter.com/shashj/status/16411 ... _KssYtAAAA
Plus z téhož vlákna...a nikoho to už asi nepřekvapí:
https://twitter.com/shashj/status/1641114102524268544
https://twitter.com/shashj/status/1641114362654998533

Rozčlenění ruského rozpočtu (veřejné části) a podíl vojenských nákladů a silových složek obecně...taková větší Severní Korea:
https://twitter.com/jakluge/status/1641 ... T8oMYtAAAA

Bobr to stále nevzdává :)
https://twitter.com/GloOouD/status/1641075766921142275
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1700
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Pamatujete na hořící budovu FSB v Rostovu? Už víme, jak k tomu došlo.

Agenti totiž na území Rostovské oblasti našli dron. Údajně ukrajinský. Ten si vzali k sobě a začali ho rozebírat. No a při rozebírání bouchl.

Tři agenti ruské tajné služby zemřeli na místě a pak začala hořet samotná budova, kde spolu s tím bouchl muniční sklad.

https://twitter.com/andrewofpolesia/sta ... 5435354114
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2452
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

exSlovenske Mig29 sú už nasadené pri Charkove

https://defence-ua.com/news/pershi_mig_ ... 11123.html
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Čtvrtek. I přes nesporné dopady na ruskou ekonomiku a průmysl se stále v diskuzích objevují názory, že protiruské sankce škodí hlavně Západu, zatímco Rusko a zejména rubl prý neustále sílí. Bohužel, nebo spíš bohudík, jsou to pouhé fantazie ruské propagandy, které nemají základ v realitě. Ruská Centrální banka dnes oznámila historicky rekordní ztrátu ve výši 722 miliard rublů, podle OECD se výkon ruské ekonomiky letos propadne na -5,6 % HDP, index moskevské burzy se propadl o více než třetinu a prodej ruské ropy a plynu stagnuje, protože Rusko nedokázalo najít odběratele pro předchozí objem produkce a musí prodávat své suroviny Číně a Indii s výraznou slevou. Putin už nechal rozpustit nejrůznější rezervy a fondy, přesto sankce a válečné výdaje požírají ruskou ekonomiku, která byla slabá i před válkou (v HDP bylo na 11. místě za Jižní Koreou, Kanadou, Itálií nebo Francií). Navíc Rusko momentálně stav své ekonomiky důsledně tají a číslům, která vydávají jeho ministerstva, proto nejde věřit. Skutečný stav tak může být i mnohem horší. Zkrátka ekonomika má určitou setrvačnost a dopady sankcí nejsou znát ze dne na den. Proto si lidé v průběhu loňska často zoufali, že sankce Rusko dostatečně nebolí. Sankce se ale začínají naplno projevovat teprve v prvním kvartálu letošního roku. Ruský oligarcha Deripaska dokonce poněkud pesimisticky konstatoval, že pokud spřátelené země a zahraniční investoři Rusku finančně nepomůžou, mohly by mu už příštím roce úplně dojít finance. A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

A takhle nějak funguje Oryx. Každej může přispět.
Obrázek
Skvělá práce!

Každý může pomoci zlepšit seznam tím, že upozorní na chyby, jako je tato.

Dvě ukrajinské ztráty zdokumentované na https://oryxspioenkop.com/2022/02/attac ... inian.html, KrAZ Cougar #2 a #3 zachycený, se zdají být stejným vozidlem.

Kupodivu to vypadá, že emblém a pixelová kamufláž byly přidány až po zajetí. Možná pro přehlídku/předvádění?
zde odkaz na twitter at se mužete podívat na fotky v HD
https://twitter.com/Oranjemarker/status ... 7289131008

A někdo v poznámce píše, že ta kamufláž a emblém dokonce vypadají že jsou připhotoshopované.
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Ukrajinská jarní ofenziva může narazit na zeď
automatické titulky k dispozici
https://youtu.be/EROPAtm0WXc
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Turecko schválilo vstup Finska do NATO. Proti nehlasoval ani jediný z tureckých poslanců. Finsko se tak stane 31. státem aliance, čímž – poněkud ironicky – získá Rusko a NATO 1 340 km nové společné hranice. NATO dále posílí 24 000, resp. až 280 000 členů finských ozbrojených sil a teritoriální obrany (válečný stav) 240 moderních tanků, více než 1 000 moderních obrněných vozidel, desítky stíhaček 4. a 5. generace a plavidla finského námořnictva. NATO také získá kontrolu nad značnou částí Baltského moře: většinou finského zálivu (přístup k Petrohradu) a Ålandským průplavem a tím i v důsledku nad Botnickým zálivem. Gratuluji Rusku k výborně zahrané šachové partii. Pokud si Putin nepřál rozšiřování NATO směrem ke svým hranicím a přál si mít mezi Ruskem a NATO pás neutrálních států (ačkoliv už snad všichni chápeme, že to byla pitomost, která měla sloužit pouze k ospravedlnění vpádu Ruska na Ukrajinu), pak se Putinovy politické tahy vyvíjí podobně „podle plánu“ jako celá jeho „Speciální operace“. Však posuďte sami z dnešních zpráv:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1700
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Varšava a Soul se dohodly na výrobě korejských tanků K2 v Polsku.🇵🇱🇰🇷

Dále polská armáda obdrží v příštích letech 180 těchto tanků na základě již podepsané smlouvy a chce jejich počet zvýšit na tisíc.

Závod v Polsku bude vyrábět tanky nejen pro vlastní potřebu, ale také na export.

https://twitter.com/lukasersil/status/1 ... 9907822599

Finský ministr obrany natočil oslavné video u příležitosti vstupu země do NATO ve kterém popustil uzdu intenzivnímu vodopádu legendárních finských emocí.

https://twitter.com/DarPutinovi/status/ ... 3109381122

Olympionik Svoboda na koberečku u ministryně: Tvrdý trest a fotky mrtvých sportovců!

Sám sice setkání nechtěl iniciovat, přesto k němu došlo! Moderní pětibojař David Svoboda (38) v pátek dopoledne navštívil ministryni obrany Janu Černochovou (49) poté, co nejen ji pořádně rozladil svými výroky v České televizi. Přesto, že sám schůzku komentovat nechtěl, šéfka resortu prozradila, jak společná diskuze v kanceláři probírala.

Černochová ještě před setkáním se Svobodou, který pod její ministerstvo coby člen ASC Dukly spadá, poskytla rozhovor webu iDnes.cz. V něm mimo jiné prozradila, co na olympionika v její kanceláři čeká. „Mám tady na stole 200 fotografií se jmény mrtvých ukrajinských sportovců. Určitě mezi nimi i on najde někoho, koho zná. Jsou to lidé, kteří se už nikdy na žádnou olympiádu nepodívají, neobejmou svoje ženy, děti, muže, neudělají nic. To, že se pan Svoboda pouštěl na velmi tenký led s tím, že komentuje, jestli Rusko a Bělorusko se má účastnit takto významného klání, považuji za chybu,“ uvedla šéfka obrany.

https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sp ... tovcu.html
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Uživatelský avatar
Juraj Tichý
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4897
Registrován: 28/8/2018, 18:27

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Juraj Tichý »

Rusi sexuálne zneužívajú aj vlastné zdravotníčky

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_dtt
oliver99
četař
četař
Příspěvky: 63
Registrován: 28/2/2022, 16:53

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od oliver99 »

Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Do ofenzívy proti Rusům půjdou nováčci. Veteráni zahynuli, řekl generál Hertling
Ukrajince čeká těžká jarní ofenzíva, predikuje americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling, který dřív velel armádě Spojených států v Evropě. Podle něj v bojích zahynuli příslušníci ukrajinské "transformované armády", jejichž výcvik měl dřív na starosti. Ukrajinská armáda podle něj bude čelit mnoha výzvám, vyrovnat se bude muset i s dosavadními masivními ztrátami, kvůli kterým budou do ofenzivních, ale i defenzivních bojů nasazeni převážně noví rekruti, kteří prošli výcvikem na západě. Informoval o tom i server Newsweek.
https://echo24.cz/a/HkbNg/zpravy-svet-u ... vacci-jaro
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Hall
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 267
Registrován: 30/10/2018, 23:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Hall »

Slovensko postupne doručuje Ukrajine stíhačky typu MiG-29. Posiela ich rozobraté po zemi prostredníctvom špeciálneho systému. "V momente, keď všetky naše migy odídu, prídu na rad poľské, ktoré sú už pripravené," pokračoval Naď. Dodal, že sa čaká iba na uvoľnenie tohto špeciálneho systému pre Poľsko.

Podľa vlastných slov vie o štyroch až piatich členských krajinách NATO, ktoré chcú dať Ukrajine svoje stíhačky F-16, prípadne F-18. Tieto krajiny ich vo vlastnej výzbroji nahradia lietadlami F-35. Ukrajina by vraj takto mohla dostať až 50 stíhačiek, a to možno ešte do konca tohto roka.

Zároveň prebieha výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16, pričom Ukrajinci zisťujú, ako rýchlo sa ich piloti dokážu preorientovať z lietadiel MiG-29 na stroje F-16. "Keď zistia, že je to relatívne rýchlo, tak aj dodávky lietadiel F-16 alebo F-18 môžu prísť pomerne rýchlo," uzavrel Naď s tým, že by to mohlo byť ešte na jeseň alebo začiatkom zimy.
https://www.teraz.sk/slovensko/nad-sr-a ... sSlovensko
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1416
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Postup PMC Wagner v oblasti Bachmutu. Březen 2023
photo_2023-04-01_12-13-37.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Ruský whistleblower předal západním médiím tzv. „Vulkan files“, dokumenty odhalující práci moskevské firmy NTC Vulkan, která, ač se prezentuje jako firma na kyberbezpečnost, je ve skutečnosti je řízena ruskými tajnými službami a léta vytváří kybernetické hrozby na objednávku ruského režimu. Její aktivity zahrnovaly nebo zahrnují hledání a vytěžování slabin v infrastruktuře západních finančních, státních, dopravních nebo energetických institucí, hackerské útoky ve spojení s nechvalně známou ruskou skupinou Sandworm nebo vytvoření jednoho z nejnebezpečnějších malware programů NotPetya, který v minulosti stál například za vyřazením systémů dopravních firem, elektráren nebo nemocnic včetně těch českých. Firma také stojí za systémem Amezit vyvinutým pro potřeby ruských silových složek – masivní operací s cílem ovládnout vysílače a rozvaděče mobilního signálu a skrze ně kontrolovat celé sekce internetu nebo ovládnout internet v určité geografické oblasti, provádět masivní sledování osob a šířit dezinformace pomocí armády pečlivě vytvořených falešných účtů na sociálních sítích. Další projekt Vulkanu s názvem Fraction zase dokáže prohledávat sociální sítě a pomocí strojového učení automaticky identifikovat potenciální opoziční figury a aktivisty. Dokumenty měl předat západním médiím přímo jeden z bývalých zaměstnanců firmy poté, co vypukla válka, se kterou nesouhlasí, a viděl na vlastní oči, jak můžou být systémy zneužity. Analytici nezpochybňují pravost dokumentů, Kreml je komentovat odmítl. Není to přitom poprvé, co vyšlo najevo, jakým způsobem Rusko ohrožuje západní instituce a ovlivňuje veřejné mínění v zahraničí – například skrze známou petrohradskou trolí farmu. A bohužel můžeme denně pozorovat, že poměrně úspěšně. Nejlepší obrana jsou proto důvěryhodné informace a jejich kontext. Třeba jako tyhle:
Zajímavá videa:
Lynx
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2452
Registrován: 28/2/2019, 22:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Lynx »

Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 530
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Medveděv v televizním rozhovoru prohlásil, že Ukrajina je Rusko a vždycky Ruskem byla. Podle něj si ostatní země z důvodu komplikované společné historie „zvykly na fiktivní hranice“ mezi oběma zeměmi a Rusko a Ukrajina si zase zvykly na to, že „žijí v oddělených bytech“, nicméně Ukrajina podle něj je nedílnou součástí „Ruského impéria“. Je legrační, že zatímco fiktivní „americký imperialismus“ (kolik území Spojené státy v posledních 100 letech obsadily?) je ve slovníku každého konzumenta ruské propagandy, ten ruský, otevřeně formulovaný a ruskými představiteli neustále opakovaný, nikoho ze židle nezvedá. Nyní ruští propagandisti v televizi zcela vážně diskutují o tom, že je potřeba „osvobodit finský bratrský národ ze spárů NATO“. Fantazírovat samozřejmě můžou o čemkoliv, to ještě neznamená, že se o to pokusí, natož že by mohli uspět. Pointou ale je, že Rusko je imperialistická země s těžkým komplexem méněcennosti, kterou je potřeba zastavit teď. A Ukrajina se o to urputně snaží. Tak ji nepřestávejme podporovat. A teď pár aktualit:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Daver
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1573
Registrován: 5/10/2004, 21:11
Bydliště: Plzeň

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Daver »

karma je zdarma špíno :)
TASS/RIA: Výbuch v kavárně v Petrohradě zabil známého ruského válečného propagandistu a bojovníka Vladlena Tatarského, který tam řečnil. Ten loni o Ukrajině řekl: "Všechno dobijeme, všechny zabijeme a vydrancujeme všechno, co bude potřeba."
RIA Novosti hlásí, že k výbuchu došlo krátce poté, co jeden z účastníků debaty Tatarskému předal dárek v podobě sošky. Uvnitř byla zřejmě bomba.
Podle ruských médií je ještě 15 lidí zraněných.
K výbuchu došlo v kavárně v samém centru Petrohradu.
ale prej to dopadlo dobře, zemřel jen on, zbytek je zraněn
https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 92226?s=20
"Nemůžeš-li střílet, staň se bunkrem, nemůžeš-li se hýbat, staň se zbraní, nemůžeš-li vyhrát, staň se hrdinou."
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Rozsáhlá série videí z helmových kamer zveřejněná na Telegramu ukazuje ruské námořníky ze 155. samostatné námořní brigády, jak provádějí mechanizovaný útok na město Vuhledar. Ze záběrů to vypadá, že muži jsou součástí předsunutého prvku, který byl vyslán, aby vytvořil oporu na okraji města. Poté, co postoupili s palebnou podporou z tanku a jejich BMP-3, sesedli a dostali se do střetu s ukrajinskými obránci. Následně zaujali pozici uvnitř budovy, která byla neustále pod palbou ukrajinských sil. Vuhledar je silně bráněn Ukrajinou a velké oblasti jsou zaminovány, což ruským jednotkám velmi ztěžuje prolomení ukrajinské obrany. Přesný výsledek této konkrétní operace není jasný, ale Ukrajina má město stále pod kontrolou.

https://www.youtube.com/watch?v=62Hrv6LM5vs

Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“