Římská výzbroj a taktika FAQ

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Thór, Hektor

Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Pátrač: Dobře beru na milost ;-) Jj, ale bylo to klasické vytěžení zisků jež založil Čingis. Ale to už jsem odbočil z tématu. :-)
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11466
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Příspěvek od Zemakt »

dnešní novinky.cz
http://www.novinky.cz/koktejl/217878-ze ... legie.html

Zelenoocí Číňané ze zapadlé vesnice mohou být potomky ztracené římské legie

Nedávno provedené DNA testy nevyloučily spekulaci, že by mohli být zelenoocí Číňané z vesnice Li-čchian potomky ztracené římské legie. Mnoho tamějších obyvatel nese typové charakteristiky běžné pro západní civilizace. Někteří z nich mají zelené oči či dokonce blonďaté vlasy. Právě tato skutečnost vedla vědce k domněnce, že jde o potomky ztracené římské legie, která se usadila v této oblasti.

Nové DNA testy potvrdily dřívější spekulace, téměř dvě třetiny obyvatel vesnice Li-čchian nesou stopy bělošského původu. Tyto výsledky přidaly váhu teorii, podle které může být založení této vesnice úzce spojené s legendární ztracenou armádou římského generála Marca Crassa.

Crassus byl poražen Parthy v roce 53 před naším letopočtem a byl popraven nedaleko dnešního Íránu. Jsou však známé příběhy, podle kterých bylo zajato 145 římských vojáků, kteří putovali regionem po celé roky. Domněnku spojení Římanů s vesnicí Li-čchian poprvé vyslovil oxfordský profesor Homer Dubs v padesátých letech 20. století.
Osvojili si nápady římských vojáků

Dubsovou teorií bylo, že členové římského vojska se v oblasti začali živit jako žoldáci a postupovali směrem na východ. To by podle něj vysvětlovalo, proč Číňané o 17 let později začali používat vojenskou formaci ve tvaru rybí šupiny. Domníval se, že část Římanů se dostala do dnešního Uzbekistánu a připojila se k vojevůdci Hunů v boji proti čínské dynastii Chan.

Podle oxfordského profesora byla formace ve tvaru rybí šupiny reakcí na známou římskou "želvu", kterou tvořil válečný šik chráněný štíty nejen po stranách, ale i z vrchu. Dubs si dal dohromady příběhy se záznamy války Hunů a Číňanů a navíc připojil i legendu o ztracené armádě Marca Crassa. Dohromady mu vyšlo, že vše odpovídá tomu, že by občané vesnice Li-čchian mohli být jejich potomky.
Odpůrci teorie: moc vyvozování, málo faktů

Jeden z obyvatel vesnice Cchaj Ťun-nian (38) má jasně zelené oči a nikdo mu neřekne jinak než Říman Cchaj. Na něm jsou stopy bělošského původu jasně patrné.

I nedaleké hrobky poskytují důkazy o tom, že zde opravdu Římané mohli žít. V jedné z nich byl totiž pohřben člověk, který měřil zhruba dva metry, což je výška, které dosahovali někteří Římané, ale ne tamější obyvatelé. Odpůrci této teorie však tvrdí, že bylo místo nedaleko populární obchodní stezky, po které chodili lidé nejrůznějších národností, včetně středomořských národů. Dodávají také, že Dubs příliš mnoho závěrů pouze "logicky vyvozoval".

:roll:
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Příspěvek od Alfik »

Osobně bych spíše hádal na pozvolnou genovou infiltraci ze strany procházejících kupců než jednorázovou "injekci" ztracené legie. Daným regionem procházela obchodní stezka.
Každá jen trochu vycvičená jednotka pěšáků zná (dodnes) nějakou formaci "podobnou" šupině nebo želvě. Nebo řecké falanze.
Podle mě jde o klasickou Novinkovou zprávu... Ten den se ještě v Praze neprotestovalo a termín spěchal. Novináři jsou placení za slova, ne za správnost či logiku toho co píšou.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
asija
poručík
poručík
Příspěvky: 782
Registrován: 16/9/2009, 12:00

Příspěvek od asija »

mi hlavne pripada ze rimani ani moc blond vlasy, zelene oci a vysku ~2m nemely. Naopak nejaci gothove nebo jini stepni jezdci indoevropskeho typu ano, a vzhledem k tomu jak jsou etnika v stredoasijskych stepich mobilni pripada mi ta teorie o stracene rimske legii jako vylozene snaha vymyslet si neco zajimaveho.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Mám taký dojem, že je to iba časť článku, ktorý som kedysi čítal o múmiách nájdených SZ Číne. Len ho teraz nemôžem nájsť. Časom možno dodá novinár aj zbytok.
Saša
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 25/9/2008, 06:44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saša »

Nevěřte tomu. Nečetl jsem sice H. Dubsovu knihu (A Roman City in Ancient China), nicméně četl jsem jeho článek An Ancient Military Contact Between Romans And Chinese, AJPh 62/3, 1941, s. 322-330. Pak jsem četl také nějaký výtah z celé teorie v jiných knihách. Je to celé jedna obrovská spekulace podporovaná menšími spekulacemi. Fakta žádná.

Ta historka je zhruba taková, že někdy roku 36 př. n. l. uspořádal jistý čínský vojevůdce vojenskou výpravu do Sogdiany, aby zde ukončil činnost jistého hunského rebela, který si zde vybudoval své město a předtím navíc zabil čínského vyslance (nebudu se pouštět do podrobností ani do konkrétních jmen, protože nejsem sinolog a určitě bych veškeré názvy a jména zkomolil). Při útoku na město vzdorovala čínské armádě před městem skupina vojáků (přes 100 mužů), která byla postavena ve formaci, která připomínala rybí šupiny. Před městem také byla dvojitá palisáda. Číňané to tam rozsekali, mnoho lidí zabili, jiné zajali a zase odtáhli. "Šupinoví bojovníci" byli údajně zajati a pak odvlečeni někam do Číny.

Také existují zprávy čínských historiků z roku 5 n. l. o čínském městečku názvem Li-jien (což je údajně také jedno ze slov, které Číňané používali pro označení Římanů), nacházejícím se na čínské západní hranici.

H. Dubs z toho usoudil, že ti vojáci před městem byli s největší pravděpodobností Římané, kteří pak byli zajati a usídleni v tom městečku, které po nich dostalo název. Celá konstrukce je asi taková: Víme, že po bitvě u Karrh (53 př. n. l.) bylo zajato asi 10 000 římských vojáků a ti byli následně přesunuti asi 1 500 mil do oblasti Margiany na severovýchodní výspě Parthie. Poté, co se onen rebel chopil vlády ve své oblasti, sháněl vojáky do svého vojska proti místním kmenům, na úkor kterých budoval svou „říši“. Římští zajatci byli zvyklí živit se jako vojáci a bylo tedy přirozené v tom pokračovat jako žoldnéři. Vzhledem k tomu, že Margiana je od daného Dubsova rebelského města vzdálena již pouhých 500 mil, nic jim nebránilo se spakovat a dát se do služeb onoho rebela. Mimochodem, výše zmíněné historky o asi 140 vojácích, kteří „putovali regionem celé roky“, jsou naprostý nesmysl. Žádné takové historky neexistují (nejspíš invence novinářů).

Celá ta teorie spočívá na 3 hlavních argumentech:
1) Formace připomínající rybí šupiny muselo být římské testudo. Žádné jiné vojsko v širokém okolí údajně nebylo tak vycvičené a profesionální, aby něco takového dokázalo udělat, a navíc žádné z nich na to údajně nemělo vhodné štíty. Hunové také bojovali obvykle na koních.
2) Nikdo jiný v širokém okolí údajně nestavěl palisády (a už vůbec ne Hunové).
3) Název Li-jien musí být odvozen od Římanů, kteří se tam museli nějak dostat.

Takže: 1) Na rozdíl od pana Dubse se nedomnívám, že pouze Římané byli schopni vytvořit formaci připomínající rybí šupiny a nedomnívám se ani, že taková formace není proveditelná pomocí kruhových štítů. V podstatě jakékoliv trochu vycvičené vojsko je zcela jistě při střeleckém útoku schopné vytvořit co nejvíce sevřenou formaci a štíty nastavit tak, aby byli všichni co nejvíce kryti. Překrývající se štíty pak mohou připomínat rybí šupiny. Tohle není nic, co by nezvládl nikdo kromě Římanů a kruhové štíty by měly dle mého názoru podobný vizuální efekt jako ty velké, oválné římské. 2) Palisáda také nedokazuje vůbec nic. To, že nomádské národy obvykle palisády nestavěly, neznamená, že jediný, kdo kolem toho městečka tu palisádu postavit mohl, byli římští vojáci. Ostatně dvojitá palisáda také není zrovna typický římský obranně-architektonický prvek. 3) Název města (Li-jien) je také dosti chabý argument. Mám dojem, že jsem někde četl, že to není jediné čínské označení Římanů. Navíc to mohlo mít řadu jiných významů (ať už o nich dnes víme nebo nevíme). I kdyby, tak nic nedokazuje, že název musel být odvozen od zde usídlených Římanů a i kdyby ano, není naprosto žádný důkaz o tom, že ti Římané museli být oni Crassovi legionáři - nějací obchodníci by v takovém případě byli mnohem pravděpodobnější možností.

Testy DNA také nic moc nedokazují. Město Li-jien leželo na obchodní cestě (i to dobývané město našeho rebela), takže míchání různých národností (včetně třeba Římanů – ale spíše obchodníků) je jasné.

Obecně celá teorie stojí na více než vratkých základech, které rozhodně nestačí na to, aby ji mohl někdo brát skutečně vážně. Ostatně ani odborná veřejnost se k ní nestaví zrovna vstřícně (naposledy jsem ji viděl odmítnout G. Sampsona v knize The Defeat of Rome: Crassus, Carrhae and the Invasion of the East a mám dojem, že už dříve jsem v nějakém odborném článku viděl dosti skeptické připomínky). To jen senzacíchtiví novináři (ničemu pořádně nerozumějí, ale píšou o všem :-) ) čas od času vytáhnou tuhle storku na světlo denní...

Pokud má někdo zájem, můžu mu výše zmíněný Dubsův článek poslat (obsahuje jen část teorie po zajmutí Římanů Číňany), ať si sám vytvoří svůj názor na kvalitu Dubsových argumentů.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11488
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Příspěvek od Dzin »

Ještě, pokud je mi známo, z překladu čínského textu nevyplívá přesně. zda se jednalo o bojovníky bojující ve formaci podobné rybí šupině a nebo zda měly ochrannou zbroj složenou z "rybích šupin", tedy šupinovou zbroj.
Nehledě, že formaci zvanou Římany "Testudo" nevyužívali pouze oni, ale i další národy. Namátkou třeba barbarští Galové (zmíňku máme v Zápiscích o válce Galské). Ostatně i klasická falanga může toto připomínat...
Navíc jsem i narazil na tvrzení, že se jednalo o kontingent vojsk Marca Antonia a zadne Karrhy...
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Jestli to máš v Češtině tak to beru. Jinak je to pro mě nedobytné.

Jinak pokud se toho týká, když jsem studoval věci kolem Mongolů, zjistil jsem, že podle dobových záznamů čínských historiků na sever od velké čínské zdi žilo několik kmenů, které byly tvořeny urostlými velmi vysokými lidmi, plavých jindy tmavých vlasů s modrýma očima.

sašo, to co jsi sem právě napsal je skvělý kousek... :up:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Saša
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 25/9/2008, 06:44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saša »

Pátrač píše:Jestli to máš v Češtině tak to beru. Jinak je to pro mě nedobytné.
Bohužel jen v angličtině.

Saša
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

škoda. Ale nedávno se na internetu objevily jakési zprávy o tom že někde na Sahaře byla údajně nalezena nějaká ztracená legie. Nevíš o tom něco více?
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5849
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Příspěvek od Polarfox »

Navíc jsem i narazil na tvrzení, že se jednalo o kontingent vojsk Marca Antonia a zadne Karrhy...
Já akorát kdesi zaslechl pár vět o nějakém kontingentu Marca Antonia co se střetnul s Číňany na takovém větším špásu směrem na západ...a snad je i ti čínští vojáci docela potupně převálcovali, snad za pomoci kuší, ale už si nepamatuji podrobnosti..

Taky se kloním k názoru, že mísení okolo obchodních tras může stát za řadou věcí, ostatně pokud si člověk přečte třeba nějaké práce o Hedvábné stezce a zjistí rozsah obchodních tras a kam všude obchodníci a jakých národností zajížděli, tak se opravdu podiví.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od El Diablo »

Pátrač píše:škoda. Ale nedávno se na internetu objevily jakési zprávy o tom že někde na Sahaře byla údajně nalezena nějaká ztracená legie. Nevíš o tom něco více?
Myslíš tohle: Ztracená perská armáda se našla na Sahaře
Saša
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 25/9/2008, 06:44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saša »

Ta teorie o vojácích Marka Antonia má s největší pravděpodobností stejný základ jako ta o Crassových vojácích. Stejné události a spekulace, jen někteří je vztahují ke Crassovi a jiní k Antoniovi. Nicméně jestliže teorie o vojácích od Karrh je více než nepřesvědčivá, s vojáky Antonia je to ještě mnohem horší. O zajatcích od Karrh aspoň z pramenů víme, že je Parthové zatáhli daleko na východ a dostali se aspoň do blízkosti Číny. O vojácích Antonia se nikde nic takového neříká. A jen bych k tomu rád podotkl, že v té době skutečně nebývalo obvyklé cestovat tisíce kilometrů někam do neznámé velké země někde na východě, aby si tam člověk trochu vydělal jako žoldák...

Jinými slovy, všechno (jak Crassus tak i Antonius) jsou to jen ničím nepodložené fantazie. Římští a čínští vojáci se s největší pravděpodobností nikdy nesetkali, natož aby spolu bojovali.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Saša - ja bych si dokonce troufal tvrdit, že se nikdy nepotkali - je to tak nějak mimo akční rádius Římské říše. Obě tyto říše měli armády založené na pěchotě, s takovými armádami se dá dojít daleko, ale s možnostmi jízdních armád - tedy takovými jaké měli Hunové či Mongolové se to srovnat nedá.

Naví v době kdy by se mohli potkat Čína dávno rezignovala na dálkové výpady a seděla za svojí zdí. A že by se až ke zdi dostala bojeschopná římská jednotka lze naprosto klidně vyloučit.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Příspěvek od jmodrak »

Že sa nikdy nestretli, to by som netvrdil. Už pojem Ríman v tej dobe nemusel znamenať Latin, Italik atď. Časť rímskeho vojska tvorili už určite Galovia, Daci, Lýdi atď z provincii. A po občianskych vojnách existovali určite jednotky, ktoré z rôznych príčin neboli vo víťaznej armáde a novom usporiadaní akceptovateľné. Dobre vycvičení vojaci boli však potrebný pre obchod, hlavne v území nikoho na ochranu. Ešte aj stredoveký kupci boli skôr vojaci ako obchodníci v dnešnom slova zmysle. Spomeňme na Sama, Novgorodcov a Vikingov atď. Je celkom možné, že si kupci najali na svoju ochranu nejakú tu bývalú rímsku jednotku , ktorá sa riadením osudu dostala do konfliktu s Číňanmi. Aj pramene spomínajú ich počet tuším okolo 100, čo na lúpežníkov a ochranu kupeckých osád by úplne stačilo aj v dnešnej dobe. Je to iba teoria, pretože dôkazy asi nikto už nezíska.
Saša
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 25/9/2008, 06:44
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saša »

Ahoj,

před časem jsem při diskusi o lucích a průraznosti šípů napsal, že své názory na bitvu u Karrh a roli parthských lučištníků v ní někdy asi rozvedu do rozsáhlejšího článku. Od té doby jsem na tom začal pracovat a před nedávnem jsem ten článek o bitvě u Karrh (lat. Carrhae) konečně dokončil a hodil na internet. Takže pokud by případně někoho ještě moje názory na tuto věc doplněné o co nejpečlivější argumentací, jakou jsem zvládl, zajímaly, může na to mrknout. Musím přiznat, že pečlivé nastudování pramenů k bitvě ukázalo, že situace je o něco méně jasná, než jsem se původně domníval. Prameny jsou více nejednoznačné, než jsem myslel, a v některých (i dost významných) bodech si protiřečí. Avšak přestože argumenty jsou tedy méně pádné, než jsem doufal, svůj názor jsem si přece potvrdil a věřím, že je správný. Ostatně můžete to posoudit sami :)

Mimochodem, trošku to souvisí i s poměrně nedávnou diskusí o těch údajných potomcích římských legionářů v Číně (aneb údajně se mělo jednat právě o římské zajatce z této bitvy).

Saša
Naposledy upravil(a) Saša dne 20/7/2013, 15:24, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Příspěvek od Pátrač »

Jaké nečekané potěšení pane kolego... Rád jsem se na to podíval. Je to hutné čtení a myslím si že stojí za pozornost a proto pokud někdo pochybuje - čtěte. Je to dobře investovaný čas...
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Římská výzbroj a taktika FAQ

Příspěvek od Rase »

Při návratu z první Caesarovy expedice do Británie se dvě transportní lodi převážející zhruba 300 legionářů zatoulaly trochu dál než zbytek flotily. Vojáci se vylodili na galském pobřeží a zrychleným pochodem zamířili ihned k Caesarovu táboru. Jenže poblíž sídlil kmen Morinů a pro jeho válečníky se zdál maličký římský oddíl až příliš snadnou a lákavou kořistí. Nejdřív k Římanům vypravili poselstvo které je vyzvalo ke kapitulaci jinak že je všechny pobijí. Římané odmítli a rozestavěli se do obranné formace Orbis (užívané většinou když byla situace zoufalá, hrozilo naprosté přečíslení a útoky ze všech stran). Galové zaútočili a jejich řady se postupně rozrůstaly až prý vzrostly na 6000 mužů. Oproti jejich očekávání však Římany hned nesmetli, ale naopak po řadě útoků na římskou zeď štítů utrpěli značné ztráty. Takto legionáři úspěšně vzdorovali Galům po víc jak 4 hodiny než je vyprostil zásah římské jízdy, kterou tam mezitím vyslal Caesar. Legionáři údajně měli jen lehké ztráty. Epizodka je jednou z mnoha které ilustrují značnou kvalitu tehdejší římské řadové pěchoty. Obrázek namaloval Robbie McSweeney.

314408962_503726465130907_792427559025963493_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 12968
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Římská výzbroj a taktika FAQ

Příspěvek od Rase »

Římská koňská zbroj z Dura Európos

Galerie umění Yaleovy univerzity ukrývá krásný příklad starověké římské koňské zbroje, která byla objevena během vykopávek ve městě Dura Európos, na jihovýchodě dnešní Sýrie. Byla nalezena v tak dobrém stavu, že ji bylo možno přehodit přes koně a pěkně zapózovat fotografovi. Vykopávky v Dura Európos probíhaly v letech 1927 až 1938, ve spolupráci univerzity Yale a francouzskou Acad émie des Inscriptions et Belles-Lettres. Objeveny zde byly desítky tisíc cenných nálezů a zbrojí pro koně konkrétně dva kusy (druhá šla do Národního muzea v Damašku). Tyto neobvyklé kousky byly objeveny v roce 1929, při výkopu na místě jedné z městských pevnostních věží, kde byly zřejmě umístěny pro uskladnění nebo opravu. Bronzové a železné šupinové brnění bylo konstruováno tak, aby chránilo hřbet a boky koně. Přednost byla dávána brnění bronzovému, neboť při pocení koně měly železné šupiny tendenci rezivět. V tomto brnění byl na zádech silný pruh kůže a ponechán otvor pro sedlo, přičemž trojúhelníkové destičky chránily i koňský ocas. Kryty hrudníku a kryt krku nebyly nalezeny, ale vyrobené z destiček si je lehce dovedeme představit, přičemž pozdní koňské masky s chrániči očí byly vykopány na různých místech římského osídlení. Artefakt se podařilo uchovat v tak dobrém stavu díky místnímu suchému klimatu a odlehlosti lokality. Nutno podotknout, že obdobně těžce byl obrněn i samotný jezdec. Katafrakt (κατάφρακτος) byl těžce ozbrojený a obrněný jezdec, původně užívaný Parthy a Sásánovci, poté i pozdní Římskou a následnou Byzantskou říší. Tyto jednotky byly pokládány za jezdeckou elitu starověku a ve čtvrtém století našeho letopočtu byly řady těžké jízdy důležitými prvky římské armády. Těžce obrnění katafrakti mohli útočit na jízdní lučištníky dokonce i tehdy, pokud ti ještě nevystříleli všechny své šípy a mohli také útočit klusem proti předním řadám pěchoty. Při útoku tvořili formace podobající se tvarem rozevřenému klínu. Jednotlivé formace čítaly 450–500 jezdců; uprostřed nich byli lučištníci na koních. Zajímaví byli i samotní koně, kteří museli zvládnout nést jak vlastní zbroj, tak i těžce obrněného jezdce. Patrně nepřekvapí, že byli velcí a silní, dobře vykrmení a v kohoutku měřili více než 1,5 m. Jak achaimenovští Peršané, tak Sarmati skutečně na konci prvního tisíciletí př.n.l. chovali koně, kteří odpovídali tomuto popisu. Galerie umění Yaleovy univerzity nyní vlastní odhadem 12 000 předmětů ze sbírky Dura Európos. Vykopaná koňská zbroj byla odeslána do New Havenu a v roce 1934 bylo dlouhodobě zapůjčena Higgins Armory Museum v Massachusetts. Její zakladatel (a prezident Worcester Pressed Steel Company), John W. Higgins, považoval tuto koňskou zbroj (a další zbraně a zbroje) z Dury za "ohromující". V roce 1980 byla vrácena do Yale k dodatečné konzervaci. V roce 2012 byla zbroj vyvezena ze skladu a nyní ji mohou návštěvníci obdivovat v galerii.

https://yalealumnimagazine.org/articles ... ent-romans

346942664_192983829862165_3799131825030584573_n.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Řím“