Velrybářská odysea

Moderátoři: Pátrač, kacermiroslav, Bleu

Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Tak uvidíme jak se filmařům zadaří. Trailer vypadá zajímavě, ale nechápu proč tvůrci filmu zatahovali do tragédie Essexu Melvillova Moby Dicka. To mi příjde dost laciné.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
kpt.KL
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 5/7/2014, 13:08

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od kpt.KL »

jarl píše:Tak uvidíme jak se filmařům zadaří. Trailer vypadá zajímavě, ale nechápu proč tvůrci filmu zatahovali do tragédie Essexu Melvillova Moby Dicka. To mi příjde dost laciné.
To nebyli filmaři, tj. tvůrci filmu, ale pracovníci z reklamního oddělení, kteří vytváří trailery s krátkými komentáři k upoutání co největší pozornosti, a které jsou někdy na hranici stupidity. O Moby Dickovi slyšelo hodně lidí, takto podaná upoutávka přitáhne více diváků = větší tržby v kinech. Tradiční hollywoodské uvažování již od počátku kinematografie.

Režisér Ron Howard natočil několik výborných dramatických filmů (Rivalové, Čistá duše, Apollo 13), scénárista Charles Leavitt má na svém kontě takové filmy jako Krvavý diamant, Expres nebo Svět podle Prota. Snad i tento příběh o tragédii posádky Essexu bude patřit k tomu lepšímu. Uvidíme v březnu 2015.
Obrázek
Osobní blog Historia Navalis
http://historia-navalis.blogspot.cz/
kpt.KL
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 5/7/2014, 13:08

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od kpt.KL »

Na svém blogu jsem publikoval rozsáhlý příspěvek o tragédii posádky velrybářské lodi Essex, který se rovněž věnuje velrybaření v 19. století. Článek jsem začal psát již v loňském roce, ale k jeho finální úpravě jsem se dostal až nyní, u příležitosti výročí ztroskotání Essexu. Při psaní článku jsem vycházel především z knihy Nathaniela Philbricka "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" a popisu událostí, které napsali přeživší trosečníci první důstojník Owen Chase a plavčík Thomas Nickerson. Podstatná část příspěvku je pochopitelně shodná s výborným Jarlovým článkem zde, můj článek je zaměřen více technicky a obsahuje řadu informací navíc. Několik rozdílů v textech obou článků vyplývá z použitých pramenů a jsou důkazem, jak někteří spisovatelé, čeští i zahraniční, uvádí chybné informace, a že je třeba k informacím z druhé ruky přistupovat opatrně a čerpat především z primárních zdrojů.
http://historia-navalis.blogspot.cz/201 ... ex-20.html
Obrázek
Osobní blog Historia Navalis
http://historia-navalis.blogspot.cz/
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Výborný článek s úžasným množstvím podrobností! Jsem rád, že se tohoto tématu chopil někdo znalý a pořádně je zpracoval. Zítra si jej musím přečíst ještě jednou a pořádně jej prostudovat. Bohužel já z těch původních zdrojů měl k dispozici jenom ruský překlad Chaseho pamětí, ale ty rozdíly naštěstí nejsou nijak zásadní. Je škoda, že v češtině o Essexu zatím nic pořádného nevyšlo, ale třeba se to nyní díky tomu filmu změní.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1872
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od El Diablo »

Skutečný příběh tragické výpravy velrybářské lodi Essex míří do kin

Tomáš Chalupa
21. 11. 2015 | 15:00
Kdo by neznal příběh o Bílé velrybě neboli Mobydickovi, který napsal ve svém slavném románu Herman Melville! Příběh má ovšem reálné základy a vychází z tragedie velrybářské lodi Essex. Ta se potopila v Pacifiku v roce 1820 po souboji s obřím vorvaněm. Celý příběh Essexu je námětem také nového filmu V srdci moře, který jde právě do kin....
...
Na motivy tohoto příběhu napsal americký spisovatel Herman Melville svůj slavný román Bílá velryba, který se dočkal několika fillmových adaptací, tu nejúspěšnější natočil v roce 1956 režisér John Huston s famózním Gregory Peckem v roli kapitána Achaba. Nyní míří do kin nová filmová verze s názvem V srdci moře od režiséra Rona Howarda. Film má premiéru už 3. prosince.
http://extrastory.cz/skutecny-pribeh-ve ... o-kin.html
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Tak tentokrát se snad už konečně dočkáme. Původně měla být premiéra už na jaře, ale nakonec se to odložilo na prosinec. Jsem velmi zvědavý, jak si s tím filmaři poradili.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Tak mé naděje se naplnily a díky filmovému zpracování zakoupilo nakladatelství Triton práva na knihu V Srdci moře od znalce dějin Nantucketu a velrybářství Nathaniela Philbricka, ve které je podrobně zpracován příběh námořníků z Essexu. Po jejím přečtení bych chtěl uvést na pravou míru některé podivnosti, které se v této diskusi objevily.
badaxe píše:To co píše Konkolski dnes je jistě hezké, ale to co se psalo v 19. století je rozhodně blíže realitě. Takže pokud bereme první leta (tedy 18. století, rozhodně na palubách nebyla žádná sebranka, běžně tam byly posádky složené ze "sousedů" kteří se znali z pevniny, to platí i o počátečních letech 19. století, pořád byly posádky složené výhradně z místních a nikoli z nějaké sebranky a to se týká všech mužů od kapitána po posledního lodníka na přídi. Teprve kolem druhé čtvrtiny až poloviny 19. století se to začíná měnit, ale ani zde není přechod zlomový ale spíše postupný. jak přibývá požadavků na olej, přibývá i lodí a tím se kvalita posádek postupně snižuje, i když pořád byla snaha přijímat především místní a slušné lidi, pro vyšší počet lodí se to ale už řešilo jen těžce.
Konkolski se nemýlil a posádky v době kdy vyplouval Essex na moře už nebyly složené většinou z Nantucketských "sousedů", ale agenti je najímaly, kde se dalo, a protože velrybářství (s výjimkou velrybářských přístavů), bylo bráno jako podřadné zaměstnání, byla jejich kvalita dosti pochybná. Majitelé Essexu měli s obstaráním posádky velké problémy, takže brali každého zájemce. Philbrick k tomu píše:

"Jelikož Nantuckeťanů byl omezený počet, majitelé lodí přijímali do posádky muže z pevniny, bez předchozích mořeplaveckých zkušeností. Říkalo se jim "zelenáči" a řada z nich pocházela z nedalekého poloostrova Cod. Také lodní agenti ve městech na východním pobřeží zajišťovali majitelům tyto nováčky a často je na Nantucket posílali ve skupinách na palubách poštovních lodí."

"Kapitáni velrybářských lodí mezi sebou soupeřili o námořníky. Tak jako u všeho na Nantucketu i v tomto případě platila specifická pravidla, která museli všichni dodržovat. Jelikož od novopečených kapitánů se očekávalo, že všem ustoupí, na kapitána Pollarda z Essexu zbyli jen muži, o které nikdo jiný neměl zájem. I tak koncem července Pollardovi a majitelům lodě stále chybělo víc než půltuctu mužů."

"Jak naznačuje Prattovo vyprávění, velrybářská plavidla byla pro námořníka na nejnižší příčce námořního žebříčku. Nantuckeťané jako Thomas Nickerson mohli považovat svou první plavbu za nezbytný krok na začátku dlouhé a výnosné kariery, ale pro muže, které obvykle nabírali lodní agenti ve městech jako je Boston, to bylo něco zcela jiného. Místo slibného začátku pro ně velrybářská výprava často bývala poslední a zoufalou možností."

Konkrétně posádka Essexu se skládala z 9 Nantuckeťanů a 11 najatých námořníků z pevniny, z nichž jeden byl dokonce Angličan. O tom, že by tedy posádka byla složená převážně ze "sousedů" nemůže byt ani řeči a většina mužů se seznámila až na lodí a mnozí se v námořnickém řemesle vůbec nevyznali a museli se vše učit až během plavby. Kvalita posádky byla tedy dost pochybná a bylo na kapitánovi a důstojnících, jestli dokáží udržet běhen dlouhé plavby disciplínu a své muže vycvičit.



badaxe píše: A pokud jde o 6 černochů v posádce Essexu, ono je to poněkud nejisté, to co zmiňuješ je Chase uvedeno na samém konci jeho útlého spisku, jenže tam není že jde o černochy, je tam u 6 mužů v závorce uvedeno "black". Bohužel v 19. století (aaž do poloviny 20.) se černochům neříkalo black, to by v té době nikoho nenapadlo, doboví výraz je "negro", což nemělo v dané době žádný pejorativní význam, prostě se tak černochům říkalo. A v záznamech jinde jsou uvedeni "Nantucketští domorodci" což může znamenat v podstatě cokoli, od indiánů místního kmene přes nějaké místní míšence až třeba po opravdu místní dlouhodobě v místě žijící černochy. Významově by to měli být původní obyvatelé, ale protože kvakeři kteří žili v Nantucketu byli na rozdíl od ostatních bílých američanů hodně "vstřícní" k jiným rasám, mohlo by jít i o jiné než indiánské jedince. Rozhodně ale to co je na konci Chaseho knihy neukazuje na černochy, to by tam totiž bylo ono dnes tak pejorativní negro. Prostě v té době by nikoho nenapadlo napsat to jinak, stejně jako u nás by za 1. republiky nenapadlo napsat něco jiného než "cikán" pokud šlo o příslušníka daného etnika.
Samozřejmě, že Chase slovem "black" myslel černochy a ne míšence, a nebo dokonce místní Indiány. Wampanoagové sehráli důležitou roli při rozvoji velrybářství v 18. století, ale v době Essexu už jejich stavy zdecimovaly epidemie a majitelé lodí se museli poohlédnou jinde. Philbrick uvádí:

"Něco však stále chybělo: muži potřebovali naplnit sedm prázdných kójí v kajutě pro posádku na příďové nástavbě lodi. V určité chvíli se Gideon Folger obrátil na agenta v Bostonu, aby mu sehnal pokud možno co nejvíce černých námořníků."

"Sedm černých námořníků, kteří se nechali najmout na palubu Essexu-Samuel Reed, Richard Paterson, Lawson Thomas, Charles Shorter, Isaiah Sheppard, William Bond a Henry De Witt-, mělo ještě méně možností volby než Addison Pratt v roce 1820."
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Včera jsem konečně viděl film V srdci moře a jsem velmi zklamaný. Nevěřil jsem, že by bylo možné tak kvalitní knižní předlohu zmršit, ale nemožné se stalo skutkem. Kapitán Pollard je tam vylíčen jako nezkušený ňouma, který je velitelem jmenován jenom z protekce, hořící Essex ještě pod hladinou vybuchuje jako by místo velrybího oleje převážel hlubinné pumy, "bílý démon" pronásleduje trosečníky po celém Pacifiku, ale zaútočí teprve tehdy až se přiblíží k ostrovu, na němž se mohou zachránit, když jim dojdou zásoby, Coffin se dobrovolně zastřelí místo Pollarda a po návratu do Nantucketu nutí chamtiví majitelé Essexu zachráněné námořníky lhát o příčině ztroskotání, aby nezničili velrybářský průmysl.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Stuka
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2120
Registrován: 22/8/2010, 20:18

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od Stuka »

Tiež som film videla a tiež ma sklamal. Knižnú predlohu som síce nečítala, ale film je šedý priemer. Neurazí, nenudí ale ani nenadchne.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Velrybářství hrálo během 17. století důležitou roly i v holandské ekonomice. Ruští autoři Sazajev a Machov uvádí, že v roce 1650 činily příjmy z velrybářského průmyslu skoro 10 milionů guldenů a velikost této částky dokládají tím, že výdaje na celou holandskou armádu tehdy dosahovaly 17 milionů guldenů.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Zajímavý dokument o historii velrybářství. Nevěděl jsem, že zrození legendy o Mocha Dickovi mělo tak dramatické pozadí v podobě lodního kapitána pokousaného vorvaněm, a i ta "nantucketská jízda" vypadá dobře.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Model velrybářské lodě Essex a portrét Ovena Chase:

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

jarl píše:Je dokonce zaznamenán případ, kdy vorvaň spolkl neopatrného lodníka, jenž tak dostal příležitost seznámit se s jeho zažívacím traktem, podobně jako biblický Jonáš.
Nedávno se amerického lovce humrů pokusil spolknout keportak, a kdyby velryby narozdíl od vorvaňů neměli úzký jícen, dopadl by zle
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4160
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od Alfik »

jarl píše:
jarl píše:Je dokonce zaznamenán případ, kdy vorvaň spolkl neopatrného lodníka, jenž tak dostal příležitost seznámit se s jeho zažívacím traktem, podobně jako biblický Jonáš.
Nedávno se amerického lovce humrů pokusil spolknout keportak, a kdyby velryby narozdíl od vorvaňů neměli úzký jícen, dopadl by zle
Asi mu ucpal kostice :)
Ony ty kosticovité velryby hned nepolykají, ony naberou tlamu plnou vody a "špricáním" přes kostice ji filtrují. Teprve co se zachytí, spolknou. Takže ten potápěč se pravděpodobně dostal "jen" do té tlamy.
I tak mu nezávidím :) asi ho pěkně zmasírovala jazykem než ho vyflusla :mrgreen:
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

Závidět mu opravdu není co, i když nakonec kromě úleku utrpěl jenom odřeniny.
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Uživatelský avatar
jarl
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 4077
Registrován: 19/2/2009, 15:45
Bydliště: Jakubov u Moravských Budějovic

Re: Velrybářská odysea

Příspěvek od jarl »

U Gibraltaru kosatky opakovaně útočí na menší lodě a už dvě proražením trupu potopily: https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-t ... a-40433416
ObrázekObrázek

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“