Vidím že si v živote nikdy nic nepreclieval. Doviezli sme z Ameriky nábytok a napriek tomu ze prišiel kontajnerom do Hamburgu, preclieval som na Slovensku. Zároveň sa neplatí len clo (ktoré je marginalne) ale aj DPH.palo satko píše: ↑15/6/2023, 17:24 Vidim, že ste tu sami ekonomickí geniovia. Vam by som nedal doviest ani deravu galošu. Tak za prve žijeme v EU kde sa tovar v ramci EU nepodlieha clu. Za druhe clu podlieha ale tovar dodany do EU a podla sadzby EU. Žiadne že Slovaci sa niečo o vyške cla rozhodli. Preclieva sa v krajine kde tovar vztupuje do EU, tak ked Vipery dovezie C5 Galaxy na Sliač tak na Sliači, ale ked Vipery dovezie lod do Hamburgu, tak v Hamburgu. A teraz ten uplny "zazrak" o ktorom netušite. 75% zaplatene cla ide do rozpočtu EU a 25% do rozpočtu krajiny kde sa preclieva. Takže žiadna učtovna operacia, kde nula k nule pošla, ale natvrdo poslane peniaze za clo do Bruselu a ked bude miestom preclenia cudzina tak tam.
Ak by to bolo ako ty hovoríš, krajiny ako ČR, Rakusko,... by mali nulové prijmy z cla, co je voči nim nefér. Preto sa preclieva v krajine adresáta.
Ked budem na PC, zistim ti ake clo sa platilo za SMERom objednané UH-60 a F-16. Aby si mal srdiečko na mieste.
Clo za vrtuľníky, nie na civilné použitie je vo výške 2,7%, vyratava sa z ceny na "faktúre", ktorá bude 300mil€. https://trade.ec.europa.eu/access-to-ma ... ination=SK
Samozrejme pre smeraka je 2,7% z 300 = 240mil €.
Palko, co tam máš ďalej?