Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Vestly píše: 21/7/2023, 23:43 Hej, hej, nebol to Leopard 2 ale nejaky zigulak... nech sa ti lepsie spi :D
Ukrajina má ve výzbroji asi deset typů a verzí tanků. Ale tebe z těch možností napadne, že to musí být žigulík... :roll:
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Andrej Poleščuk píše:Girkin vsjo. Putin chce moc. Prigožin chce moc. Girkin chce moc. Prigožin si ji zkusil vzít silou, protože měl svoji armádu. Girkin to zkusit nemohl, protože má jen „Klub rozhněvaných vlastenců“, kam mu jezdí důchodci. A s těmi moc parády neuděláš. Prigožin sice říkal, že by chtěl moc, ale zároveň říkal, že by chtěl i Putina. Že prý mu vadí jen Vožďovi panáčci v roli náčelníka generálního štábu a ministerstva obrany. Girkin zas chtěl moc, ale zároveň už nechtěl Putina. A taky už nechtěl Prigožina. Co chce Putin? Ještě donedávna chtěl Prigožina, Wagnerovce a Ukrajinu. Chtěl i Girkina, dokud ten pouze mlel pantem na Telegramu. Jenže teď už nechce ani jednoho. Už jen tu Ukrajinu a zůstat u koryta.

Je to celkem vtipné, když to napíšete takhle napřímo, nicméně ono to tak nějak zřejmě bylo a je. Každopádně, pojďme k hlavní události dneška. Sotva zaschl pomyslný inkoust na článku o Girkinovu útoku proti Putinovi, Igorovi na dveře zaklepala FSB. Že prý se dopustil výzev k extrémistické činnosti podle čl. 280 ruského trestního zákoníku. A za to mu hrozí zhruba pět let vězení. Z domova našeho „oblíbeného teroristu“ odvezli rovnou na výslech a odpoledne se rozhodovalo o tom, jestli ho pustí domů, aby si počkal na soud tam, anebo jestli ho pošlou do vazební věznice. Soud v Moskvě nakonec vybral vazbu. Asi proto, aby nemohl vypisovat na sociálních sítích či snad vyvolávat nějaké nepokoje.

S nepokoji to je vlastně velmi vtipné. Za pár dní to bude měsíc, co se Prigožin pokusil o něco, co Girkin jen vyslovil. Ano, o jeho puči už bylo napsáno mnoho, ale vezměte si tu absurdní situaci. Máte několik tisíc vojáků. Obsadíte město, kde sídlí jižní velitelský okruh ruské armády, požadujete hlavu ministra obrany a náčelníka generálního štábu. Když zjistíte, že ji tam zřejmě nedostanete, rozhodnete se, že si dáte menší zdravotní procházku (či spíše projížďku) směr Moskva.

Na oné projížďce zlikvidujete několik vojenských vrtulníků i s posádkami, sestřelíte letadlo s důstojníky a někde 200 km před Moskvou, ze které v té době začali oligarchové a činovníci zdrhat jako krysy z potápějící se lodi, se zastavíte, abyste řekli, že nechcete prolévat ruskou krev. Úřady zatím v panice bagry rozkopaly silnice, po kterých se místní pravidelně dopravují domu. Nemluvě o zavřených dálnicích, na kterých se vytvořily fronty o desítkách kilometrů. A k tomu všemu silnice čas od času vybombarduje vaše vlastní letectvo. No prostě nádhera.

A jak to všechno rychle začalo, tak to vše i rychle skončilo. Putin vydal několik divných prohlášení, a nakonec si Prigožina a velitele pozval do Kremlu. No a co se stalo? No, kromě toho, že došlo k faktickému rozpuštění Wagnerovců a odchodu zbylé části do Běloruska, vlastně nic. Žádné demonstrativní soudní procesy. Žádná PR o zatčení zrádců. Vůbec nic. Nebo nic. Vlastně došlo k tomu, že se část Wagnervoců zřejmě přidala na stranu ruského státu. Může to být absurdnější?

Samozřejmě, že může, vždyť je to Rusko. Země, kde zítra znamená předevčírem. Každopádně, výmluva Girkinova týmu byla dosti vtipná. Podívejte se sami:

„Igor Ivanovič je známou postavou, která nepřistupuje na kompromisy v otázkách bezpečnosti a národních zájmů Ruska. Jeho principiální pozice nutí jeho nepřátele i nepřátele Ruska využívat všechny možné způsoby, včetně pomluv a provokací.

Igor Ivanovič otevřeně a pomocí argumentů kritizoval kroky nynější vlády, včetně prezidenta. Stát má chránit svobodu slova podle čl. 29 ústavy Ruska. Nicméně dnes byla důvěra v tuto ochranu narušena. Vidíme, že v naši zemi dochází k procesům, které svědčí o tom, že vláda nedodržuje tyto základní hodnoty.

V poslední době, zejména po událostech 24. června, se Igor Ivanovič snažil dosáhnout toho, došlo k odsouzení nezákonného ozbrojeného uskupení PMC Wagner a činnosti Prigožina, a proto čelil výhrůžkám. Jeho zadržení nastalo ve stejný okamžik, kdy dochází ke snaze rozdělit „Klub rozhněvaných vlastenců“, který není jednotný v otázce přístupu k Wagnerově skupině. To se týká i hodnocení následků, které budou existovat v případě existence ozbrojeného a vycvičeného uskupení žoldáků, včetně trestanců, kteří nejsou vázání přísahou Rusku.

Máme za to, že dnešní zatčení velmi vážně podkopává důvěru obyvatel v justiční orgány a jde o nečestný boj proti Igoru Ivanoviči, který bude mít negativní následky na stabilitu země v podmínkách „speciální vojenské operace“.“

Když jsem toto prohlášení na Girkinově účtu četl, musel jsem si dvakrát zkontrolovat, jestli nejde o parodii. Ta snaha vykreslit Rusko jako zemi, která má byť jen náznaky základů právního státu je více než úsměvná. Vzpomeňme si na proces s Navalným, zastřelení Němcova, zatčení Jašina či Kara-Murzy. Girkin, jakožto agent FSB, měl ochranu, která mu dovolovala říkat něco, co nebylo dovoleno téměř nikomu v Rusku. Samozřejmě si umím představit, že mu jeho „kolegové“ volali, říkali, že tohle je opravdu přes čáru, že musí mít nějaké hranice… no, komu není rady, tomu není pomoci.

Nicméně pikantní je i to, proč formálně k zatčení teroristy došlo. Ono to ukazování prstem na Wagnerovce totiž není bezdůvodné. Trestní oznámení na Girkina podal bývalý wagnerovský velitel Petrovskij. Že prý Igor urážel prezidenta. A podíváte-li se na Wagnerovské profily, pak zjistíte, že ty zatčením se náramně baví.

Nicméně sranda pořád nekončí. Na začátku jsem psal o vazbě a do té se teroristovi vůbec nechtělo. Prý má vážně nemocné srdce a musí brát prášky. Asi proto se vlastně nikdy nedostal do válečné zóny v Ukrajině. Nemocné srdce. Haha.

Tak či tak nyní bude velmi zajímavé sledovat další vývoj. Nemyslím si, že kvůli Girkinovi do ulic vyjdou miliony. Ani si nemyslím, že někdo za „našim oblíbeným teroristou“ zavře dveře a zahodí klíč. Víte, co by ale byla fakt velká sranda? Kdyby ho Kreml vydal na Západ. On se totiž Girkin nepřímo účastnil sestřelení malajsijského letadla MH-17, které bylo v červenci roku 2014 sestřeleno právě nad Donbasem a za to dostal doživotí. Byla by to taková hezká tečka za zoufalým životem zoufalého teroristy.

Vážení čtenáři, mockrát všem děkuji za to, že zachováváte přízeň tomuto blogu. Pokud byste další rozvoj tohoto blogu, můžete se stát podporovateli, kteří budou mít exkluzivní přístup k dlouhým analýzám aktuálních (geo)politických a bezpečnostních témat. Jinak blog můžete podpořit "koupí kafe" klikem na ikonku [$] pod tímto textem. Mockrát Vám všem děkuji, bez vás by tento blog nebyl možný!

https://www.pickey.cz/p/18a058cee0fdc2b ... 7491c1baa8
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
danny1691
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1482
Registrován: 20/10/2005, 19:24

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od danny1691 »

Leopard 2 po boji
photo_2023-07-22_10-22-42.jpg
Obrázek
Fraška života letí kupředu jak splašená herka - a diváky už pranic nezajímá zápletka prvního aktu.
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Ruská média hlásí, že na frontě padl propagandistický vojenský blogger-novinář kanálu RIA Novosti Rostislav Zhuravlev.

https://twitter.com/front_ukrainian/sta ... 1421242370

20230722_130430.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

danny1691 píše: 22/7/2023, 10:53 Leopard 2 po boji
photo_2023-07-22_10-22-42.jpg
a video téhož
https://t.me/remylind21/5522
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Kazetová munice UA po pěchotě RF
https://t.me/supernova_plus/22215
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Shahed-136 Drone (“Geran-2”) po skladu munice
https://www.rferl.org/a/32091316.html
https://t.me/The_Wrong_Side/11184

edit: může nemusí být Čudnov jz.Žitomir 19.7.2023
https://t.me/The_Wrong_Side/11187
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Satelitní snímky odhalily stovky vojenských vozidel na nově vzniklé základně pro wagnerovce v centrálním Bělorusku. Další základna wagnerovců vzniká také poblíž Brestu na samém západním cípu Běloruska při hranicích s Polskem. Polsko kvůli tomu přesouvá značnou sílu ze západu země na svou východní hranici, aby bylo připraveno na potenciální provokace u Suvalského koridoru, o kterém nedávno Putinovy propagandisti řekli, že je cílem přesunu wagnerovců do Běloruska. Putin na zvýšenou přítomnost polských vojsk u hranic s Běloruskem reagoval slovy o tom, že Polsko podle něj sní o obsazení Běloruska a Ukrajiny“, varoval Polsko, že útok na Bělorusko bude považovat za útok na samotné Rusko, a prohlásil, že „západní území Polska bylo dárkem od Stalina, na což už nejspíš Polsko zapomnělo“ a dodal, že to Polsku „rád připomene“. Polsko si kvůli výrokům Putina předvolalo ruského velvyslance. Vztahy obou zemí byly už před invazí na Ukrajinu na bodě mrazu, nicméně Putin je postupně poškozuje natolik, že bude trvat desítky let po případném konci války, opět vztahy normalizovat. A to za předpokladu, že o to vůbec budou obě strany ještě někdy stát. Ale teď už novinky:
Zajímavá videa:
NevimJiste
Příspěvky: 0
Registrován: 4/4/2022, 20:04

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od NevimJiste »

Boj v obraně příslušníků 200. motostřelecké brigády RF vs /pravděpodobně/ 56 samostatná motorizovaná pěší brigáda, 37. samostatný motorizovaný pěší prapor - směr Dubovo-Vasylivka sz.Bachmut

https://t.me/sanya_florida/10376
původní zdroj:https://t.me/Sever_Z/242
Uživatelský avatar
Vestly
nadporučík
nadporučík
Příspěvky: 836
Registrován: 26/1/2015, 17:43

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Vestly »

Video zachytavajuce skoru fazu utoku na Robotine. Vacsina videi nizsie zrejme zachytava osud daneho utoku:
https://twitter.com/narrative_hole/stat ... 7295574018

Dalsie video zachytavajuce zrejme ten isty utok, je tam vidiet mnozstvo horiacich M2 bradley, tankov atd.
https://twitter.com/Gio52452/status/1683145095468535808

Lancet dostal Leopard 2A6. Penetroval ho srkz naskrz
https://twitter.com/squatsons/status/16 ... 4406986754

FPV dron znicil M2 bradley
https://twitter.com/200_zoka/status/1683098340274102272

FPV dron zasiahol dalsi M2 bradley
https://twitter.com/Gio52452/status/1683036034714710016

FPV dron zasiahol Leopard 2A6
https://twitter.com/200_zoka/status/1683065393391304704

Dalsie 2 vyradene M2
https://twitter.com/DrazaM33/status/1683068732069892098

Zniceny Leopard 2A6 a 3 hmvee
https://twitter.com/200_zoka/status/1683042032996982784

Znicenie hmvve, na videu je vidiet dalsich 7+ znicenych ukrajinskych obrnenych vozidiel
https://twitter.com/200_zoka/status/1683076573769916416

Znicena ukrajinska uderna skupina (18+) - tiez pri Robotine
https://twitter.com/1qCQDs3JLZ4oxs7/sta ... 0446523392

Pri Svatove Rusi prekrocili rieku Zerebec a postupuju smerom ku rieke Oskil
https://twitter.com/witte_sergei/status ... 7062336512

Ukrajinsky vojak sa vracia na svoju poziciu niekde pri Kremine
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1 ... 7233236994

Lancet znicil spanielsky protilietadlovy system Aspide
https://twitter.com/200_zoka/status/1683046858615140352

Lancet znicil Krab
https://twitter.com/narrative_hole/stat ... 4750864384

Amaterizmus
Deep L píše:Keď Ukrajina na jar tohto roku spustila veľkú protiofenzívu, západní vojenskí predstavitelia vedeli, že Kyjev nemá všetok výcvik ani zbrane - od granátov až po bojové lietadlá -, ktoré by potreboval na vytlačenie ruských síl. Dúfali však, že ukrajinská odvaha a vynaliezavosť prinesú úspech.
https://www.wsj.com/articles/ukraines-l ... ia-f51ecf9

Deep L píše:Nemecký žoldnier Jonas Kratzenberg bojoval niekoľko mesiacov v radoch #Ukrajiny a opisuje mučenie ruských zajatcov ukrajinskými vojakmi vrátane popravy troch zajatcov, ktorej bol svedkom.

Jonas hovorí, že pózovať s nimi na fotkách, týrať ich, ponižovať ich bolo "normálne"...
https://twitter.com/21WIRE/status/1682797565312376832
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

Vestly píše: 23/7/2023, 19:19 Lancet dostal Leopard 2A6. Penetroval ho srkz naskrz
https://twitter.com/squatsons/status/16 ... 4406986754
Nedošlo k penetraci "skrz na skrz", ale jak je evidentní k zásahu "batohu" s municí a její následné vyhoření.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
KOLT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1389
Registrován: 23/4/2017, 22:57

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od KOLT »

Dzin píše: 23/7/2023, 20:01
Vestly píše: 23/7/2023, 19:19 Lancet dostal Leopard 2A6. Penetroval ho srkz naskrz
https://twitter.com/squatsons/status/16 ... 4406986754
Nedošlo k penetraci "skrz na skrz", ale jak je evidentní k zásahu "batohu" s municí a její následné vyhoření.
Nechci se hádat, ale zasahl ten batoh ze strany, kde je elektronika. A IMHO na záběrech není vůbec vidět, že by munice explodovala. Takže tank sice se sníženou bojeschopností, ale minimálně odjet by docela dobře mohl po svých a opravitelný je na 99.95 %.

Mmchd, o kousek dál se píše, že „lidé nejsou priorita“. Tolik asi k mentalitě těchhle skřetů.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Rusko v noci opět zasáhlo Oděsu za pomoci dvou desítek raket – 5 raket Oniks, 3 raket Ch-22, 4 raket Kalibr a 5 Iskanderů. Nejvíce zasaženo bylo historické centrum města, které je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Poškozena byla řada historických bytových domů, ale také budova Paláce vědců včetně probíhajících exhibicí nebo oděská pravoslavná Katedrála Přeměny. Ruští propagandisté útoky na civilní infrastrukturu nijak nepopírají a prezentují je jako odvetu za Krymský most. Ruské ministerstvo obrany je zdrženlivější a tvrdí, že rakety mířily na zařízení, ve kterých se montují ukrajinské námořní drony. Zelenský se nechal slyšet, že odveta za útoky na Oděsu už se připravuje. Musím říct, že už mě unavuje, číst dennodenně zprávy o dalších a dalších ruských útocích na ukrajinská města, a potom poslouchat, jak se západní politici bojí cokoliv udělat, aby to nebyla „zbytečná eskalace“. Západ by měl jasně ukázat, že je připravený situaci eskalovat, a ne se nechat Ruskem zastrašovat a vydírat. Člověk by čekal, že už se za ten rok a půl politici poučili a chápou, co na Rusko platí a co je naopak motivuje k tomu, dopouštět se čím dál větších zvěrstev. A můžeme mít tisíc výhrad k současné české vládě, ale ve vztahu k Ukrajině dělají všechno, co můžou, a jsou rozhodně na předních příčkách v ochotě pomáhat. Nechci si ani představovat, jak by to tu vypadalo, pokud by vládu skládala současná opozice. Ale dost teorií, teď novinky:
Zajímavá videa:
potmezrak
vojín
vojín
Příspěvky: 16
Registrován: 18/11/2015, 20:31

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od potmezrak »

Pouze výňatek z Coopera (a přeložený v chat gpt 4 a pak drobně upravený, kde to fakt drhlo) nicméně podle mého názoru zajímavý pohled a vysvětlení současných útoků na Oděsu (a jejich nesmyslnosti):

Z tohoto hlediska jsou pozemní protiletadlové obrany PSU v ohrožené oblasti - především ty v Oděse a Mykolajivu, aniž bychom hovořili o Chersonu - příliš slabé, aby nabídly stejnou kvalitu ochrany jako ty v Kyjevě. Takže na rozdíl od selhání jejich "Kyjevského předchůdce" zpět v dubnu a květnu, zde Rusové mohou "demonstrovat svou vojenskou sílu". Viz: 'bonusové PR(BS) body pro Puddinga' (míněn samozřejmě Putin).
Nicméně reálně to je tak, že co se týče vojenských záležitostí, tato operace ve skutečnosti nemá vůbec žádný efekt. Ano, vím, jsem si vědom, že mnoho Ukrajinců trpí: lidé jsou zabíjeni, zmrzačeni, vystrašeni, terorizováni. Ale skutečnost je, že použití těchto ruských střel je k ničemu – nemá žádný vojenský efekt. Ani nezabraňují, ani nezpomalují tok západních zbraní, munice a zásob (což je vojenskou žargonem shrnuto jako 'fazole, kulky a benzín') pro Ukrajinu, ani neoslabují ZSU jakýmkoli reálným způsobem. Naopak: tato celá kampaň "jen" nabízí jednotkám PSU bránícím ohroženou oblast vylepšit svůj trénink a taktiku - a vyvolává na Západě ještě větší dodávky. Tolik, a jen pro příklad, Norsko nedávno začalo dodávat prvky systému NASAMS 'jakmile jsou připraveny': viz, ve formě jednotlivých střeleckých jednotek/odpalovačů a radarů (samozřejmě s podpůrným zařízením), 'místo' ve formě kompletních protiletadlových praporů.
Jinými slovy: je po ruce závěr, že Pudding (myšleno samozřejmě Putin) promrhává své vzácné dálkově naváděné zbraně jen pro PR účely směrem k ruské veřejnosti. Kromě možného významu, že je si jistý, že jeho produkce může pokračovat s (rostoucí) poptávkou, to neznamená nic jiného.
Z tohoto hlediska mu můžeme jen přát, aby pokračoval. Ano, to bude způsobovat ještě více devastace, teroru a utrpení na Ukrajině, a lituji, toho čím Ukrajinci procházejí - ale: z vojenského hlediska je to zcela marné cvičení. A to jak krátkodobě, tak dlouhodobě.

Odkaz: https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... um=reader2
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Ruská propaganda ráda vykresluje Ukrajinu jako svůj bratrský národ, který je potřeba zachránit. Samo Rusko se ale postaralo o to, že Ukrajinci Rusy jako bratrský národ ještě dlouho vnímat nebudou. Zatímco do roku 2013 Ukrajinci vnímali Rusko veskrze pozitivně (podle 65 % západních Ukrajinců a až 93 % Ukrajinců na Donbasu) v roce 2017 se 57 % Ukrajinců v průzkumu vyjádřilo, že má k Rusku negativní postoj a jen necelých 20 % vnímalo Rusko pozitivně, a to i na pozadí probíhajícího konfliktu a tři roky po okupaci Krymu Ruskem, proti kterému se vyslovilo 69 % Ukrajinců (ale už tehdy měla většina Ukrajinců negativní postoj k ruské vládě a prezidentovi, pouze se snažili udržovat pozitivní postoj k běžným Rusům). Nyní, v roce 2023 vnímá Rusko negativně podle různých průzkumů až 96 % obyvatel. Zhruba stejná část společnosti by si také přála integraci Ukrajiny do Evropské unie a až tři čtvrtiny Ukrajinců se vidí v NATO. Ukrajina zkrátka o ruské přátelství nestojí. A s každým dalším dnem války tento odpor roste. A není se čemu divit, když takhle vypadají zprávy:
Zajímavá videa:
Wolfhound
podporučík
podporučík
Příspěvky: 603
Registrován: 28/1/2022, 21:03

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Wolfhound »

Ráno 24. července začalo pro Ukrajinu, ale především pro Rumunsko, poněkud překvapivě. Ruské síly bombardovaly přístav Reni, který se nachází pouhých 300 metrů od rumunských výsostných vod, drony.
Ruské údery, paralyzující ukrajinskou infrastrukturu používanou pro vývoz obilí, se podle důležitosti zaměřily na přístavní strukturu v oblasti města Oděsa, most přes ústí Dněstru z Belgorodu-Dněstrovského, přes který se obilí dopravuje po železnici do přístavu Izmail na Dunaji, a nyní dosáhlo posledního článku řetězu - přístavu Reni.
Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/unde-nu-a ... 23753.html
Během dnešního dopoledne zaútočily ruské ozbrojené síly na ukrajinské přístavy Reni a Ismail u ústí Dunaje, které se nacházejí v těsné blízkosti rumunských hranic.
Rusko útokem na rumunskou hranici riskuje. Simileanu: Pokud by bylo zasaženo území Rumunska, Rusko by podepsalo vlastní rozsudek
Zdroj:
https://www.defenseromania.ro/rusia-ris ... 23743.html
27FCF77B-1102-4C2F-AF34-A83326245009.jpeg
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13660
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Na Ukrajině byl zabit další vysoký ruský důstojník. Velitel tzv. Leningradského pluku (což mají být převážně mobíci z Petrohradu) Jevgenij Vašunin před 10 dny padl v boji.

https://twitter.com/uawarinfo/status/16 ... 3798968321

F10t6QDX0AEYDza.jpg
Naposledy upravil(a) Rase dne 24/7/2023, 21:29, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
mikhail
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1704
Registrován: 19/4/2006, 20:09

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od mikhail »

Strelkov alias Girkin je obžalovaný z podnecovania extrémizmu. Hrozí mu 5 rokov.

Našťastie v tom Rusku akékoľvek prejavy inteligencie trestajú a odmeňujú skôr nekompetentnosť, pokiaľ je podložená lojalitou.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... anicni_aha
Dezoláti všech zemí, vyližte si prdel!
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“