Válka na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13662
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

Studenti popřáli Putinovi k narozeninám portréty Bandery

Školy v ruské Kalužské oblasti dostaly email od Jednotného Ruska, že musí zorganizovat akce "Blahopřání V. V. Putinovi k narozeninám", za použití přiložených citátů dotyčného a s jeho fotografiemi z mládí. Vedení škol tedy vše zorganizovalo a zařídilo. Akorát že tohle nebyla práce strany Jednotné Rusko... Požadavek totiž zaslal běloruský šprýmař a opozičník Uladzislau Bochan. No a aby to nebylo všechno, tak citáty na zaslaných kartičkách a fotka patří Stepanu Banderovi. Stepan Andrijovyč Bandera (1909-1959) byl vůdce ukrajinského národního hnutí na západní Ukrajině v letech 1941–1959 a předseda křídla Organizace ukrajinských nacionalistů a později i Ukrajinské povstalecké armády, jejíž příslušníci byli zjednodušeně označováni jako banderovci, odvozené od jeho příjmení. Dá se předpokládat, že znalí lidé nebyli zrovna nadšení, když viděli video, v němž studenti a zaměstnanci školy popřáli Putinovi k narozeninám, držíce v rukou plakáty s portrétem Bandery. Dá se předpokládat, že ruské letectvo školu vzápětí vybombardovalo - zkušeností s tím mají více než dost...

https://twitter.com/maria_drutska/statu ... 2101499226

F7qSenjWYAAUSMV.jpg
F7qSenpXwAAlW9z.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Moji oblubenci z Military Summary zverejnili, ze UA doteraz stratili skoro 500k vojakov...teda, ze tych 500k bolo zabitych pricom sa odvolavaju na Rybara, ktory v minulosti uz parkrat kecal.
Co je pozoruhodne oni tie cisla spochybnuju (aj ked v nazve videa maju pol miliona) a podla ich vlastnych kalkulacii stratili UA len 245k vojakov pricom sa odvolavaju na oficialne cisla ministerstva obrany.
Kedze RU cisla nafukuju min 2-3 nasobne (aspon pri znicenej technike) mozeme skutocne straty UA odhadovat pod 100k, co vsak moze byt stale este zbytocne vysoke cislo...skoda, ze na tie oficialne si musime pockat az po vojne ak vobec budu niekedy uverejnene.
https://www.youtube.com/watch?v=i9VugQzxS0g
simader
rotný
rotný
Příspěvky: 92
Registrován: 10/11/2019, 15:56

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od simader »

Moskevskaja píše: 5/10/2023, 08:05 Ve Volovci, což je skoro přes kopec od Koločavy, chytili ukrajinští policisté zbojníka. Tentokrát českého. Petr Stoja alias Fantom zřejmě vybíral peníze na Ukrajinu, i když měl doma exekuce za 2,5 míče. Vydání do Čech je v přípravě.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... any-237754
no on je tam Blockpost Nižní Vorota kde jsou trvale policisté a jsou domácí takže se docela dobře domluví česky . Do Volovce je to asi 10 km a do Koločavy do Četnické stanice asi 80 km :D :D :D :D

tady je ten blockpost

https://www.google.com/maps/place/Patru ... &entry=ttu
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Tak nam dnes TASS poskytla novu rozpravku z vychodnych krajov.
V Prigozinovom tele sa nasli ulomky granatu, takze lietadlo vybuchlo zvnutra, prehlasil najvacsi Vladimir na diskusii v Soci.
https://english.alarabiya.net/News/worl ... rash-Putin
https://tass.ru/politika/18924663
Urcite to tak bude, a preto lietadlo, ked padalo tak mu chybalo kridlo....lebo ked buchne granat vo vnutri v kabine, tak odtrhne cele kridlo naraz.
Uživatelský avatar
Moskevskaja
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 544
Registrován: 3/1/2008, 19:53
Bydliště: Brdy über alles!

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Moskevskaja »

Pardon. Oprava, Koločava je skoro přes kopec od silnice pod Mižgirja, která je pod Volovcem. Dokonce tam bývala česká turistická značka přes horské sedlo mezi obcemi. Snad je tam pořád, mapy.cz to ukazují.
Z Volovce se dá jít užasná hřebenovka po polonině Boržava, nahoře nad stromy, až právě na tu cestu do Koločavy. Tak na týden. Ale je tam málo vody.
Na kopci Stij je zbytek nějaké radarové stanice.
Ááá kde jsou ty doby, kdy to byla tak skvělá dovolenková destinace..
"Nevěšte hlavu; co se nepodaří dnes, může se podařit zítra"
Alexander Dubček
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4275
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Alfik »

danny1691 píše: 5/10/2023, 14:17 Rabotino. Další Leopard 2A6 vyřazený pravděpodobně dělostřeleckou palbou.
https://t.me/milinfolive/107568
IMG_0300.jpeg
Nestojí tam tak náhodou už od konce července?
A byl zasažen dronem. Božskovětrným.
Ale... pro rusáki dozdoprí.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Alfik stoji, vsimol som si to aj ja, ale nechel som to tu zbytocne rozoberat, ale ked si uz s tym zacal musim ti to potvrdit. Tento poskodeny Leopard som uz videl aj ja kedysi davno a dokonca mam pocit, ze ho uz UA aj odtiahli, ale ruku do ohna za to nedam, pretoze len dnes som videl od rana asi 20 novych videi a cloveku sa to uz trosku mota potom.
Otazka je, ci sa to mota aj Danymu, alebo to uverejnuje presne podla navodu, ze ked zverejnim 3x ten isty tank v priebehu 3 mesiacov mozem si zapisat 3 znicene UA tanky.
niko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4172
Registrován: 25/11/2016, 10:42

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od niko »

Presne podla navodu.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pátek. Rusové včera zasáhli dělostřeleckou palbou obchod s kavárnou v obci Hroza a zabili nejméně 55 lidí. Podle nových informací probíhala v kavárně pieta za místního rodáka, který padl v boji s Rusy. Pieta původně měla proběhnout ve Lvově, ale rodina si přála otce pohřbít doma. Vzpomínkové akce se účastnil syn, který také slouží, společně s manželkou, dětmi, přáteli a možná i některými dalšími bývalými nebo současnými vojáky. Prakticky celá rodina padlého vojáka během útoku zahynula a s ní i další obyvatelé obce. Rusové na svých telegramových kanálech tvrdí, že akce se účastnila stovka ukrajinských vojáků. Podle fotek z místa je ale zřejmé, že téměř všechny nebo možná úplně všechny oběti byly v civilním oblečení, přitom vojáci na pietní akci by jistě měli uniformu. Řada obětí také byly ženy starších ročníků. A i kdyby mezi obětmi vojáci byli zastoupeni ve větším počtu, pořád se ze strany Ruska jedná o válečný zločin, protože pietní akt s účastí desítek civilistů nelze v žádném případě obhájit jako legitimní cíl. Ale to snad každý příčetný člověk chápe. Takže pojďme na další novinky:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13662
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Rase »

dicede píše:Tatarigami zveřejnil dost podstatnou poznámku k posledním hodnocením vývoje na frontě (nasazení divizí VDV ze strategické rezervy). Vzhledem k nedávným podobným debatám zde ji překládám celou hned do komentáře. Tučně zvýrazněná pasáž, resp. cíl současného ruského snažení v ní předestřený, podle mě odlišuje válku na Ukrajině od různých jiných konfliktů, které běžně používáme jako relevantní historické paralely (závěr WWI například):

https://twitter.com/Tatarigami_UA/statu ... 4803290154

V poslední době se snažím zdržet se negativních vyjádření o celkové situaci. V posledních dvou měsících jsem však narazil na nepřetržitý proud výroků, které považuji nejen za nesprávné, ale také potenciálně škodlivé. Jedním z nejnovějších trendů, které jsem zaznamenal, je tvrzení, že Rusům chybí rezervy a dochází jim vojáci. Tato informace je nejen nepřesná, ale také postrádá podložené údaje o umístění a dostupnosti ruských rezerv.
V minulosti jsem se podobně vyjádřil, když se pluky 76. divize začaly přesouvat na jih. Bohužel jsem i nadále svědkem nasazování dalších jednotek a záloh v různých částech fronty. I když chovám pochybnosti o jejich ofenzivním potenciálu, zdá se, že jsou rozmístěny v oblastech, kde by ukrajinské síly mohly prolomit obranu. Zdá se, že jejich účelem je zpomalit ukrajinské jednotky a výrazně omezit jejich schopnost využít případných průlomů. V konečném důsledku ruské síly možná v tuto chvíli nepotřebují postupovat, ale jejich cílem je minimalizovat ukrajinské zisky z této protiofenzivy. Jejich cílem je podkopat politickou i vojenskou podporu Ukrajiny.
Nepřítel je i přes všechny své nedostatky stále hrozivý a schopný. Stále disponuje významnými protitankovými schopnostmi, je schopen rozmístit vzdálená minová pole, používat záškodnickou munici, udržovat dělostřelecké a protibaterijní schopnosti a pokračovat v posilování své obrany. Když jednotlivci prosazují názor, že Rusové jsou na pokraji zhroucení a vyčerpali své rezervy, podporuje to nerealistická očekávání a odvádí pozornost od nutnosti dlouhodobého plánování a vize. Může to vést k přehnanému zdůrazňování krátkodobého optimismu a bránit uznání chyb, potřebě změny nebo zvýšení podpory.
Pozorovateli se může zdát, že pokrok může pokračovat donekonečna. Tato situace však podtrhuje skutečnost, že Ukrajina nedisponuje neomezenou zásobou munice, jejíž velkou část poskytla Jižní Korea prostřednictvím USA. Ukrajina navíc nemá nevyčerpatelný počet příslušníků již rozmístěných brigád podél frontové linie.
Je naprosto nezbytné zachovat si zdravý optimismus, protože naše jednotky dále postupují. Je pravda, že ruské jednotky utrpěly vážnou degradaci a protibaterijní palba degradovala jejich dělostřelecké schopnosti. Jejich zajatí vojáci vypovídají o nedostatku disciplíny a klesající vůli k boji. Tento optimismus by se však neměl proměnit v klamnou naději.
Na začátku letošního jara jsem varoval před stanovením nerealistických očekávání a vírou, že se ruská obrana zhroutí během několika týdnů nebo dnů, což povede k oslavám na osvobozeném Krymu. Zdůraznil jsem, že pouhá protiofenziva tuto válku nevyhraje a že musíme plánovat dlouhodobě. Doufám, že nyní bude mé poselství rezonovat silněji.
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

Fog of war.
Dnes som si pozrel toto video:
https://funker530.com/video/russian-spe ... surrender/
V nazve je, ze sa vzdavaju UA vojaci ruskym, ale problem je toto pod videom:
It's worth noting that this video has been re-posted multiple times to Pro-Ukrainian channels on Telegram that are claiming that the surrendering troops are Russian. Each of those sources has covered the original Grey Zone watermark, which is a clear watermark showing that it is covering nothing itself.
Toto video bolo niekolkokrat zobrazene aj na proUA kanaloch a poukazuje na vzdavanie sa ruskych vojakov tym UA. Na vsetkych videach su zakrye watermarkom zrovna znacky, kde by bolo mozne identifikovat o akych vojakov ide.
Blbe je, ze clovek potom nevie ako sa ma rozhodnut, podla toho, ze vojaci nemaju ziadne modre pasky typicke pre UA vojakov by som to skor tipoval na RU zajatcov.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Sobota. Další den, další válka. Svět bohužel očividně stále odmítá vylézt ze svého zaprděného teplíčka a připustit si, že ruská invaze na Ukrajinu má globální dopady. A že ty dopady budou jen horší, dokud se Západ Rusku jasně nepostaví. Všechny diktátorské režimy a teroristické skupiny po celém světě teď už přes rok a půl sledují laxní reakci Západu na probíhající konflikt a cítí svou příležitost. Bezpečnostní struktury, které vzešly z druhé světové války, se čím dál více ukazují jako neschopné reagovat na situaci, kdy se některá země rozhodne nerespektovat mezinárodní právo a rozpoutat dobyvačnou válku. S každým dalším dnem, kdy má Rusko své vojáky na Ukrajině, tak roste i šance, že Čína napadne Taiwan. A na Blízkém východě už ta napnutá struna dnes ráno praskla. Víc v dnešním reportu:
Zajímavá videa:
seabee
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3813
Registrován: 18/7/2013, 18:59

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od seabee »

Švédský MO Pål Jonson při dnešním oznamování dalšího podpůrného balíčku v hodnotě 200 mil. USD Ukrajině prohlásil, že Švédsko připravuje předání perutě stíhaček JAS-39 Gripen na Ukrajinu poté, co se stane členem NATO.
Slyší-li nechápaví, podobají se hluchým.
Hérakleitos z Efesu, zvaný Skoteinos (Temný – asi 544-484 př.n.l.),
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Neděle. Ruská propaganda oživuje dvě pohádky své propagandy a přidává jednu novou. Ta první se věnuje údajnému luxusnímu životu Zelenských a šíří vymyšlené účty za drahé klenoty, které si má Olena Zelenská kupovat při státních návštěvách. Druhá je už několikrát zopakovaný koordinovaný útok na veřejnou debatu, kdy proruské účty šíří prakticky totožný status: „Jak to, že jsem za 24 hodin útoku na Izrael viděl více videí z bojů než za téměř dva roky na Ukrajině.“ Copy-paste tohoto ruského narativu opět šířili i někteří proruští politici z konzervativní části spektra včetně Donalda Trumpa mladšího. Novinkou je ale tvrzení, že Hamás získal zbraně pro svůj útok na Izrael na černém trhu od Ukrajiny. Někteří představitelé Hamásu to dokonce sami řekli do médií. Je tedy víc než jisté, že Rusko o útoku na Izrael nejen vědělo předem, ale nejspíš ho i aktivně podpořilo. Že by ale Hamás měl zbraně z Ukrajiny, je jednoduše lež. Hamás je naopak léta vyzbrojovaný Íránem a Ruskem. A i analytici z ISW ve svém nejnovějším briefingu uvedli, že Rusko nejspíš zneužívá Hamás, aby odvrátilo pozornost světa od Ukrajiny. A nutno říct, že podle hlavních zpráv všech světových médií se mu to daří. Takže si pojďme připomenout, co se děje na Ukrajině:
Zajímavá videa:
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Pondělí. Rusko se nyní snaží skrze propagandistické kanály šířit dezinformaci, že zbraně, které měl Západ poskytnout Ukrajině, ve skutečnosti kvůli korupci skončily v Gaze. Zrnko pravdy na tom je. Některé západní zbraně se skutečně objevily v rukou teroristů z Gazy. Bylo to ale samo Rusko, kdo jim je poskytl. Ukrajinská rozvědka informovala, že Rusko předalo Íránu zbraně americké a evropské výroby ukořistěné na Ukrajině, a ten je předal Hamásu, který je použil při svém útoku na izraelské osady. Někteří členové Hamásu pak natočili videa, kde Ukrajině za zbraně děkují. Rusko podle rozvědky plánuje dát svým tvrzením ještě větší kredibilitu za využití poručíka Ruslana Syrového z ukrajinské pohraniční stráže, který už na začátku invaze zběhl na ruskou stranu. GRU ho nedávno nechala převézt do Moskvy a očekává se, že brzy se objeví šokující „odhalení“ za účasti právě poručíka Syrového. Tak aspoň můžeme tušit, co nás brzy čeká. A teď pár novinek:
Zajímavá videa:
bheid
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 418
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od bheid »

Pohřební obřad je legitimní cíl, protože přece náckové :sad: Asi by teda od rusáků bylo jednodušší vyjmenovat co cíl není, protože ten seznam asi nemá ani jeden bod.

https://twitter.com/NOELreports/status/ ... 3455906949
sahidko
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 593
Registrován: 26/7/2010, 20:07

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od sahidko »

"Plynovod medzi Estónskom a Fínskom je poškodený. Údajne úmyselne. Predstavitelia krajiny, ktorá je členským štátom NATO, podľa nich veria, že je za tým Rusko. Informuje o tom spravodajský portál Sky News."

Už zase?
flegko
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 23/7/2023, 20:36

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od flegko »

https://funker530.com/video/nsfw-night- ... ratricide/
Zaujimava ukazka nocneho obsadenia zakopu.
Predpokladam, ze UA mali nocne videnie a navyse podporu z infra dronu, takze RU vojaci nemali sancu.
Zvlast zaujimave je ako v 2:08 zacnu po sebe palit 2 uspujuci RU vojaci najprv samopalmi a neskor granatmi. Kedze nemaju nocne videnie stracaju orientaciu a palia po sebe, pretoze sa navzajom pokladaju za UA.
Zakop za par minut kompletne vycisteny bez viditelnych UA strat.
Naposledy upravil(a) flegko dne 10/10/2023, 20:12, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 549
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Válka na Ukrajině

Příspěvek od Shakal »

Zdroj FB profil dnesnaukrajine.cz

Úterý. Putin, ten který léta vyzbrojuje prakticky všechny diktátory a teroristy světa a jehož Rusko je zahraničněpolitickým partnerem několika totalitních států včetně Severní Koreje a Íránu, obvinil ze současné situace na Blízkém východě Spojené státy a „selhání jejich zahraniční politiky“. Také vyjádřil podporu samostatnému palestinskému státu. Putin pravděpodobně připravoval půdu pro podobné konflikty delší dobu, možná je i velmi aktivně živil. V roce 2015 například slavnostně otevřel v Moskvě jednu z největších mešit světa, a to i přes velké protesty obyvatel Moskvy. Na otevření byl tehdy i turecký prezident Erdogan a má se obecně za to, že Putin si chtěl tímto krokem spřátelit další muslimské státy vedle loajálního Čečenska. A je zřejmé, že Rusko se nyní snaží ze situace na Blízkém východě vytěžit maximum pro svou válku na Ukrajině. Ruské propagandistické účty nyní koordinovaně šíří další narativ, a sice že konflikt mezi Izraelem a Hamásem je „natolik klíčový, že by měl svět ihned přestat zbrojit Ukrajinu a maximálně podpořit Izrael“. Jako by nešly dělat obě věci současně. Nicméně pojďme se podívat, co dalšího se děje:
Zajímavá videa:
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“