Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
bheid
praporčík
praporčík
Příspěvky: 399
Registrován: 7/12/2008, 19:26

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od bheid »

Půjčeno z Discordu nick Pannack:

Ukrajinský gambit v Súdánu
Jaké jsou politické a vojenské cíle Ukrajiny v Súdánu?


Podle pondělní zprávy deníku Kyiv Post ukrajinské speciální jednotky provedly letecké i pozemní útoky v Omdurmánu, sesterském městě súdánského hlavního města Chartúmu.

Na videu, které noviny zveřejnily, je vidět, jak skupina údajných ukrajinských agentů provádí noční nájezd na území kontrolované Silami rychlé podpory (RSF). Na videu natočeném pomocí infračerveného snímání je vidět, jak jeden z operativců střílí z raketometu na cíle uvnitř obytného domu.

Toto video bylo geolokačně lokalizováno do čtvrti Abu Rouf v Omdurmánu, která se nachází na frontové linii mezi RSF a súdánskou armádou.

Cílem byli pravděpodobně členové RSF, které ukrajinský bezpečnostní zdroj označil za "místní teroristy" napojené na skupinu Wagner. "Záběry pravděpodobně ukazují práci speciálních jednotek Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny," řekl ukrajinský bezpečnostní zdroj listu Kyiv Post.

Druhé video ukazuje útok dronu nebo dělostřelecký útok, rovněž v Omdurmánu.

Ačkoli se nejedná o přímé přihlášení se k odpovědnosti, ukrajinské bezpečnostní služby již podruhé naznačily, že provádějí operace v Súdánu. V září CNN zveřejnila videa, která ukazují 14 útoků "ukrajinských" bezpilotních letounů kamikadze v Omdurmánu a na jeho západním předměstí Ombada (video níže).

Jeden z ukrajinských vojenských zdrojů uvedl, že "ukrajinské speciální služby jsou za to pravděpodobně zodpovědné". Na všech videích z dronů byly cílem jednotky rychlé podpory (RSF).

Zdroj: Sudan War Monitor
Překlad: DeepL


**Ukrajinské politické cíle**

Pro Ukrajinu je cílem těchto útoků - a s nimi spojených úniků informací do médií - podkopat pověst Wagnerovy skupiny v Africe.

Skupina Wagner se dlouho těšila senzačnímu mediálnímu pokrytí svých aktivit ve střední Africe, což jí dodávalo auru moci a mystiky. Sítě bot a další vlivové operace ještě více posílily ruskou propagandu v regionu.

Často se stává, že reklamní šumy neodpovídají skutečnosti. Například skupině Wagner Group se nepodařilo potlačit bojovníky al-Káidy a Islámského státu v Mali, přestože jí malijská vláda kromě koncesí za těžební práva vyplácí 11 milionů dolarů měsíčně.

Žoldnéřská skupina, která fungovala jako odnož ruského státu, zůstala v srpnu bez vůdce, když Jevgenij Prigožin podezřele zahynul při leteckém neštěstí, jen dva měsíce poté, co vedl krátkou vzpouru proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Od té doby Putin rychle rozpustil skupinu Wagner Group a převzal kontrolu nad jejími operacemi. List Wall Street Journal 3. listopadu informoval, že dva ruští miliardáři, kteří patří do Putinova "vnitřního kruhu", Arkadij Rotenberg a Gennadij Timčenko, financují dvě nové soukromé vojenské společnosti Convoy a Redut, které převezmou operace skupiny Wagner v Africe.

Cílem Ukrajiny je podkopat pověst Ruska dříve, než se tyto nové žoldnéřské skupiny prosadí v Africe. Útokem na Wagnerovy spojence, jako je RSF, by Ukrajina mohla přimět další potenciální klienty, aby váhali se spoluprací s Ruskem a jeho státem kontrolovanými žoldáky.

Ukrajinští bezpečnostní šéfové mohou také chovat skutečnou nevraživost vůči RSF, která pašovala zlato do Ruska a využívala protiletadlové zbraně, bezpilotní letouny a další vybavení dodávané skupinou Wagner a dalšími ruskými společnostmi.

Mohamed Hamdan Dagalo, vůdce RSF, byl shodou okolností na návštěvě Ruska, když v únoru 2022 začala invaze na Ukrajinu. Po příletu do Moskvy v předvečer invaze Dagalo prohlásil: "Rusko má právo bránit své občany a chránit svůj lid. Toto právo je zaručeno zákonem a ústavou."

Celkově je cílem Ukrajiny izolovat Rusko diplomaticky a ekonomicky, protože pokračuje v protiofenzivě s cílem získat zpět území, které Rusko obsadilo během invaze v roce 2022. Vzhledem k těmto politickým cílům je ukrajinská operace v Súdánu v zásadě informační operací a až v druhé řadě operací vojenskou.

Ukrajina může dosáhnout významného dopadu na vztahy s veřejností s minimálními náklady - stačí malý tým nebo dva, třeba jen na dočasné přidělení. Aby bylo jasno, neexistují žádné konkrétní důkazy - vizuální ani jiné - o tom, že agenti, kteří jsou vidět na videozáznamech, jsou ukrajinští. Mohlo by jít o žoldáky jiných národností. Vzhledem k odlišnému vybavení a světlé barvě pleti se však nezdá, že by se jednalo o súdánské bojovníky.

Pokud jsou tito agenti ukrajinští, je Ukrajina jediným západním spojencem Súdánských ozbrojených sil (SAF). Žádný jiný západní stát nezasáhl vojensky na pomoc súdánské armádě proti polovojenským jednotkám rychlé podpory.

Rozhodnutí Ukrajiny operaci oficiálně nepřiznat jí zároveň umožňuje vyhnout se politickým důsledkům, pokud by se později k partnerství postavila čelem. V podstatě se tak přihlásila k odpovědnosti za tyto operace a zároveň si zachovala zástěrku popírání.


**Vojenský význam ukrajinské operace**

Z vojenského hlediska ukrajinská intervence v Súdánu súdánským ozbrojeným silám celkově příliš nepomohla. Válka mezi SAF a RSF trvá již sedmý měsíc a SAF utrpěly řadu porážek, nejprve v hlavním městě Chartúmu a nedávno v Dárfúru a Kordofánu.

Ukrajinská vojenská intervence je ve srovnání s celkovou velikostí SAF a obrovským geografickým rozsahem války nepatrná. A Ukrajina má samozřejmě málo vojenských sil, které by mohla uvolnit pro trvalé operace v Súdánu. Nadále bojuje s Ruskem na obrovské frontě na východní Ukrajině. Ačkoli v této válce získala převahu, Ukrajina je stále v početní převaze a čelí odhodlanému nepříteli, který by mohl bojovat několik let.

Přesto by ukrajinská intervence v Súdánu mohla mít v dlouhodobém horizontu významný vojenský dopad, pokud by byla trvalá. Kromě politických výhod tohoto vztahu by SAF mohla těžit z ukrajinských zkušeností v oblasti bezpilotního boje, letectva a dělostřelectva. Ukrajinští letečtí odborníci působí v súdánském humanitárním, obchodním a mírovém sektoru již řadu let.

Ukrajinská armáda se také stala jednou z nejzkušenějších v boji ve městech, mimo jiné po rozsáhlé roční bitvě v Bachmutu.

Oblast, kde ukrajinské síly provedly nedávný noční útok - stejně jako většinu úderů bezpilotních letounů - je jedním z nejdůležitějších bojišť v Súdánu. Od mostu Šambat, který je jediným mostem přes Bílý Nil kontrolovaným RSF, dělí SAF jen asi 2 km. Šest z údajných úderů ukrajinských bezpilotních letounů se uskutečnilo právě na mostě Šambat.

Most je také přibližně uprostřed cesty mezi jednotkami SAF v severním Omdurmánu - nejsilnější koncentrací sil v zemi - a obléhaným územím známým jako ženijní sbor. V této oblasti je rozmístěno mnoho nejelitnějších sil armády, takže je logické, že požádala Ukrajince o podporu na této frontě.


**Vysoká úroveň vztahu**

Klíčovou otázkou je, jaký vztah má ukrajinský prezident se súdánským vojenským vůdcem Abdelem Fattáhem al-Burhanem. Oba se v září "neplánovaně setkali" na letišti Shannon v Irsku poté, co opustili jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Zelenskij po setkání s al-Burhanem řekl,

*Jsem vděčný Súdánu za důslednou podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Diskutovali jsme o společných bezpečnostních výzvách, konkrétně o činnosti nelegálních ozbrojených skupin financovaných Ruskem. Vyzval jsem ho, aby podpořil iniciativu Zrno z Ukrajiny a zúčastnil se letošního summitu. Zvážili jsme možné platformy pro zintenzivnění spolupráce mezi Ukrajinou a africkými zeměmi.*

Kromě politických vztahů mají Zelenskij a al-Burhan ještě něco společného, a to, že každý z nich nedávno strávil nějaký čas v obležení, ohrožován nepřátelskými silami. Zelenskij žil pod hrozbou ruského útoku téměř dva roky, často v podzemním bunkru. Jeho rozhodnutí zůstat v ukrajinském hlavním městě Kyjevě bylo obzvláště riskantní na počátku roku 2022, než byl ruský postup na hlavní město zkontrolován. Stejně tak súdánský vrchní velitel strávil první čtyři měsíce nové súdánské války na velitelství armády v Chartúmu, které bylo obklíčeno RSF a neustále napadáno. Většina armádního velitelství shořela, než z něj byl Burhan v srpnu vyveden.

Je pravděpodobné, že al-Burhan a Zelenskij (nebo jejich vysoce postavení pomocníci) spolu před setkáním v Irsku telefonicky hovořili. Vzhledem k tomu, že ukrajinská operace v Súdánu začala nejpozději v září (zpráva CNN byla zveřejněna 20. září), mohli spolu hovořit v červenci nebo v srpnu. Ať už je přesný původ tohoto nového partnerství jakýkoli, je zřejmé, že má posvěcení na vysoké úrovni v obou vládách.


**Širší důsledky pro Afriku**

Nedávné úniky z ukrajinského tisku prostřednictvím CNN charakterizovaly RSF jako "milice podporované Wagnerem" - přestože důkazy o zapojení Wagnera v Súdánu od začátku války v dubnu jsou minimální - a neexistují žádné důkazy o tom, že by Wagnerovy jednotky skutečně bojovaly po boku RSF. Deník Kyiv Post se o RSF neobtěžoval ani zmínit, pouze v jednom odstavci na pozadí.

Ukrajinská konfrontace RSF s Wagnerem je zajímavá, protože naznačuje potenciálně široké pole působnosti ukrajinských sil proti Wagnerovým spojencům v Africe. Pokud je toto ukrajinský základ pro akci, pak by se stejná logika vztahovala na vlády Mali, Středoafrické republiky a dalších zemí, což by z nich činilo legitimní cíle.

Z diplomatických důvodů je ovšem nepravděpodobné, že by Ukrajina těmto vládám vyhrožovala jakýmikoliv kroky. Nicméně operace v Súdánu je významným precedentem.

V ruské propagandě je Ukrajina často vykreslována jako loutka Západu. A skutečně, Ukrajina v současné době dostává obrovské množství západní vojenské pomoci. Přesto Ukrajina prokázala, že je ochotna určovat svůj vlastní kurz a někdy své patrony na Západě rozčiluje tím, že ignoruje jejich rady ohledně strategie nebo taktiky nebo provádí agresivní tajné operace, jako jsou atentáty a údery bezpilotních letounů uvnitř Ruska.

Angažmá Ukrajiny v Súdánu zmátlo mnoho západních pozorovatelů a vlád, kteří by raději drželi súdánské vojenské vládce stranou. Může to být začátek nové fáze ukrajinského vojenského avanturismu v Africe? Nebo se jedná o nepromyšlený experiment, který se pravděpodobně nebude opakovat?
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den625 #aktuvalka

Analýza šestistéhodvacátéhopátého dne invaze na Ukrajinu 10.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-11-2023/

Neplecha v Rusku: Ukrajinská jednotka složená z Rusů, Ruský dobrovolnický sbor, se na sociálních sítích pochlubila záběry útoku na vozidlo, které měly být pořízeny v ruské Brjanské oblasti. Tuto zprávu pak nepřímo potvrdil ruský propagandistický kanál Baza, který zveřejnil zprávu, že v Brjanské oblasti došlo k útoku “neznámých osob” na pohraniční stráž, při kterém byl zabit zástupce velitele logistického útvaru, plukovník FSB Sergej Šatyj.

Severovýchodní fronta: V průběhu noci a rána proběhlo minimálně šest ruských útoků v okolí Synkyvky, které ukrajinské ozbrojené složky odrazily. Ač je zde ruský tlak poslední dny poměrně velký, Ukrajinci provádějí aktivní protiútoky. Jediný postup okupantů na této části fronty je několik stovek metrů, které se podařilo po těžkých ztrátách obsadit vojákům ruského 1. gardového tankového sboru směrem k silnici spojující Orljanku s Petropavlivkou. Ruské dělostřelectvo ostřelovalo ukrajinské pozice u Masjutivky, Petropavlivky a Ivanivky.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu brání ruští výsadkáři z 98. a 106. výsadkové divize Ukrajincům v postupu směrem na silnici M-03. Jižně odtud se vedou těžké boje severně od Kliščijivky. Ruské jednotky se snaží probojovat zpět do vesnice a získat v ní pozice. Videa z oblasti potvrzují, že byli Rusové částečně úspěšní a minimálně na jednom místě se jim podařilo překonat železniční násep. Zároveň se mluví o ruských útocích východně. Rusové k vesnici přisunuly větší množství čerstvých jednotek a snaží se zde zlepšit své taktické postavení.

Doněcká fronta: U Avdijivky mají Ukrajinci ještě stále situaci pod kontrolou, ale Rusové i přes to pomalu postupují. Do oblasti dorazily další čerstvé ruské jednotky, což znamená, že tlak na obránce nejenže v následujících dnech neklesne, ale bude nejspíše ještě větší. Postavení obou stran je prakticky totožné jako bylo včera, nejblíže samotné Avdijivce jsou okupanti u koksovny na severu, kde je ukrajinští obránci prozatím drží prakticky na hranici areálu. Rusům se dnes podařilo postoupit několik desítek metrů u Stepového. Stále se domníváme, že pokud se Ukrajincům nepodaří vlastními protiútoky oslabit ruská křídla, Avdijivka dříve, nebo později padne. Rusové za přibližně měsíc obsadili v okolí Avdijivky zhruba 10 kilometrů čtverečních, avšak zaplatili za to enormními ztrátami jak na technice, tak na živé síle. Bohužel je více než zřejmé, že to je cena, kterou je ruské velení ochotno zaplatit.

Jihovýchodní fronta: na tomto úseku se nestala žádná důležitá změna.

Záporožská fronta: Na této části fronty byl hlášen postup Ukrajinců severozápadně od Verbového. Ukrajinští vojáci 71. samostatné horské útočné brigády a 82. samostatné výsadkové útočné brigády zatlačili ruské výsadkáře ze 7. a 76. výsadkové divize zpět na východ. Jedná se o přibližně 1,5 kilometrů, které Rusové obsadili během pěti dnů a Ukrajinci je nyní osvobodili zpět během jednoho. Je otázka, jaké jsou ukrajinské plány v okolí Verbového, ale začíná se zdát, že pokud toho budou schopni, budou se snažit vzít vesnici do kleští. Ukrajinci na této frontě postupovali také u Novoprokopivky, západně od Robotyného a u Kopani.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru pokračují boje západně od vesnice Krynky směrem ke Kozači Laheri. Ke Kozačim Laherům postupují Ukrajinci i od Pidstepne. Ukrajinci rozšiřují své předmostí i severovýchodně od Piščanivky. Ruské zdroje uvádějí, že boje probíhají také v lesích severně od silnice M-14. Ozbrojené síly Ukrajiny navíc zajistily pozice na pravé i levé straně rekreační oblasti Komunalnik na levém břehu Dněpru. Kulhající ruský milboger Wargonzo tvrdí, že ukrajinské jednotky, vydatně podporované dělostřelectvem, pokračují v útočných operacích u Pojimy, Piščanivky, Pidstepného a v okolí Krynek. Zároveň potvrzuje přítomnost ukrajinské těžké techniky na východním břehu Dněpru.

Krym: V noci provedla ukrajinská GUR operaci na území dočasně okupovaného Krymu, kde se jim pomocí sebevražedných dronů podařilo poškodit dvě výsadkové lodě projektu 11770 (třídy “Serna”) Černomořské flotily Ruské federace. Na lodích byla posádka a naložená obrněná vozidla, včetně BTR-82.

Ruský milbloger Rybar se domnívá, že ukrajinští piloti včera během výcviku přeletěli na dvojici letounů F-16 z Rumunska na Hadí ostrov a poté se vrátili na leteckou základnu Fetesti. Myslíme si, že k podobné akci ale nedošlo.

Diplomatické a politické události:

Maďarsko vyzvalo Evropskou komisi (EK), aby vyšetřila, zda má Bulharsko právo zpoplatnit tranzit ruského plynu. Krok, k němuž se Sofia uchýlila v říjnu, považuje Budapešť za nezákonný. Ohrožuje podle ní dodávky energií před zimou, informovala dnes agentura Bloomberg.

Česko a Tchaj-wan budou spolupracovat na projektech humanitární pomoci válkou zasaženým oblastem Ukrajiny. ČTK to sdělil Tomáš Kopečný, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny. Nejde o dohodu mezi vládami, ale o právně nezávazné memorandum o porozumění, doplnil.

Na 16 kilometrů dlouhá kolona kamionů se vytvořila na východním Slovensku před hraničním přechodem Vyšné Nemecké/Užhorod s Ukrajinou. Důvodem je přesun kamionové dopravy přes Slovensko kvůli omezením při jízdě z Polska na Ukrajinu. ČTK o tom dnes informovala policejní mluvčí Lenka Ivanová. Polští autodopravci v pondělí zahájili blokádu tří hlavních hraničních přechodů s Ukrajinou kvůli údajně nespravedlivé ukrajinské konkurenci.

Ukrajinští ochránci přírody by chtěli využít při obnově přírody zničené válkou také zkušenosti z bývalého vojenského prostoru v Milovicích. Tamější přírodní rezervaci dnes navštívila skupina odborníků z řad ukrajinských ochranářů, národních parků a zástupců místních samospráv. V tiskové zprávě o tom dnes informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Situace na Blízkém východě:

V noci Izraelské letectvo a dělostřelectvo ostřelovalo pozice militantů v Pásmu Gazy. Na sociálních sítích se objevilo video izraelského náletu na cíle v okolí indonéské nemocnice, po kterém následuje značné množství sekundárních výbuchů, které dokazují, že Izraelci zasáhli sklad munice schovaný poblíž nemocnice. Zároveň se objevují videa na kterých militanti útočí na postupující izraelské vojáky ze škol.

Izraelské obranné síly nadále postupují po pobřeží Pásma a také směrem na východ do centra města Gazy. Z videí je jasné, že se izraelským tankům podařilo prorazit obrannou linii Hamásu v okolí nemocnice Rantisi. To znamená, že v dalších dnech vstoupí IDF i do čtvrti Rimal. Dle dostupných informací příslušníci 7. brigády a ženisté ze speciální jednotky Yahalom zaútočili na základnu praporu Hamásu ve čtvrti Sabra, kterou se jim podařilo zničit. K večeru dochází ke střetům kolem věže Mushtaha, komplexu Ansar a nemocnice Al-Shifa. Až se izraelským obranným složkám podaří obsadit al-Shifu, bude vzdálenost mezi severní a jižní linií méně než 1 km.

Palestinská samospráva je připravena převzít odpovědnost v Pásmu Gazy v rámci politického řešení pro palestinská území. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Odvolal se přitom na řešení konfliktu pomocí vzniku dvou států – Izraele a Palestiny, kterou by kromě Pásma Gazy podle něj měly tvořit Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém.

Írán varoval, že rozsah utrpení civilistů v Pásmu Gazy kvůli izraelskému tažení proti radikálnímu hnutí Hamás nevyhnutelně povede k rozšíření konfliktu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které to prohlásil íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

Dnešní Třešnička™ bude o tom důvěryhodně vypadajícím obchoďákovi, který v roce 2010 odvezl vaší babičku na velký raut s “přednáškou” a během druhého chodu řízku s kaší jí prodal revoluční vodní turbovysavač Rejnbou 2000, sadu hrnců a tupperware za 80 000. A teď, světe div se, ten předražený šunt chce zpátky. Alespoň tak na nás působí zpráva, že se Rusko snaží od svých dlouholetých obchodních partnerů odkoupit zpět zbraně a další armádní vybavení, které dříve prodalo do ciziny. Nejvíce se jedná o náhradní díly a motory. Podle WSJ jde o snahu doplnit chybějící materiál, který s pokračující válkou proti Ukrajině rychle dochází. Moskva se kvůli tomu obrátila například na Egypt, Brazílii, Pákistán nebo Bělorusko. A my se ptáme: a bude to stačit, Vladimíre Vladimíroviči?
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den626 #aktuvalka

Analýza šestistéhodvacátéhošestého dne invaze na Ukrajinu 11.11.2023

Celá analýza na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-11-2023/

V tento den před 105 lety, v 11:11 dopoledne, skončila tak strašlivá a smrtící válka, že se o ní říkalo, že musí být poslední. Za těch 105 let od konce první světové války, tehdy nazývané jen “velkou”, vypuklo na Zemi asi 1000 dalších válek, ozbrojených konfliktů a střetů mezi národy i bratrovražedných bojů uvnitř jednotlivých zemí. Chaos a zmar posloužil k prosazení ideologií, které k milionům mrtvých na válečných polích přihodily desítky milionů zavražděných při aplikování zrůdných fantazií zvrácených, kriminálních a fanatických myslí. Mnohé z těchto konfliktů trvají dodnes a některé z těch ideologií zabíjí, mučí nebo omezují lidi i právě teď. Ačkoliv si dnes připomínáme zejména naše předky, kteří v boji nasazovali život za naše bezpečí, bohužel jsme to my, kdo bude muset vyřešit spory, které se nechaly doutnat. Bude to nepochybně výzva, ale je to i šance vytvořit lepší budoucnost.

Ukrajinská metropole Kyjev se dnes ráno poprvé od konce září stala terčem vzdušného útoku. Útok byl podle mluvčího ukrajinské protivzdušné obrany veden balistickými střelami Iskander a nebo upravenými střelami S-400. Velitelství ukrajinského letectva hlásí, že střely byly neutralizovány pomocí systému PVO Patriot. Rovněž bylo zničeno množství sebevražedných dronů Šahed (19 z 31), ale exploze byly hlášeny i z Oděsy. Cílem byla přístavní infrastruktura a došlo ke zranění dvou osob. Můžeme se domnívat, že s klesajícími teplotami pomalu opět začíná ruská bombardovací kampaň ukrajinské kritické infrastruktury. To potvrzuje i ukrajinské ministerstvo pro energetickou infrastrukturu, které uvedlo, že noční útoky zanechaly několik tisíc lidí v šesti oblastech bez proudu. Několik silných explozí se kolem dvacáté hodiny ozvalo i ve východní části okupovaného Melitopolu.

Severovýchodní fronta: V prostoru Kupjansku pokračují boje u Lymanu Peršoho a Synkivky, avšak stále nelze pozorovat změny na frontě. Okupanti se nadále snaží o postup v oblasti Peršotravnevého a Ivanivky, u Nevoselivského, Novojehorivky, Makijivky a na úseku podél Serebrjanského lesa, ale ani v těchto místech nejsou hlášeny změny. Je velmi pravděpodobné, že se na tomto úseku už nedočkáme výrazných změn kvůli nastupujícímu zimnímu počasí a začátku dešťů, které promění zákopy a cesty v blátivé tobogány.

Bachmutská fronta: Sever úseku je i nadále beze změn. Probíhají další boje na jihu Berchivské nádrže, prozatím se však zdá, že ukrajinské obranné linie drží. Ruské síly v těchto místech však stále udržují iniciativu a denně zde provádějí několik silných útoků. ISW tvrdí, že zde dchází k opotřebovávacím bojům, ale vytrvalý ruský tlak a postup v posledních týdnech naopak naznačuje, že okupanti se zde aktivně snaží získat co nejvíce území před zimou a pravděpodobně vytvořit nárazníkové pásmo pro případné ukrajinské útoky v zimě. Pokračují taky boje u Kliščijivky, kde se okupanti snaží o znovuzískání ztracených pozic podél železniční trati. Prozatím se jim to však nedaří a ruské útoky jsou odráženy. Ruské kanály tvrdí, že se okupantům podařilo způsobit těžké ztráty jednotkám přesouvajícím se z tohoto úseku k Avdijivce, ale nejsou k dispozici žádné materiály, které by to byť i naznačovaly.

Doněcká fronta: Situace na avdjivském úseku se Ukrajincům komplikuje. Záběry z ukrajinských dronů ukazují ruský postup na severu a severozápadě Krasnohorivky, zhruba ve směru na železniční křižovatku Očeretyne a boje se pomalu přesouvají na východní okraj Stepového a směrem ke koksovně. Jak jsme již několikrát upozorňovali, tento scénář přímo ohrožuje obránce Avdijivky, protože hrozí, že dojde k přetnutí zásobovacích a evakuačních tras z města. Jakmile dojde k přelití okupačních jednotek do koksovny, budou mít Ukrajinci problém pohybovat se přes Lastočkyne a Orlivku na západě Avdijivky. U města je taky aktivní ukrajinský 3. samostatný pluk zvláštního určení, který se specializuje na likvidaci ruských systémů radioelektronického boje. Rusové provedli několik útoků u Vodjaného, Opytného a Pervomajského, ale výsledky se nedostavily. Ukrajincům se naproti tomu podařilo postoupit na jihovýchodě Pervomajského, směrem k mostu navazujícímu na silnici M-30, která vede od Avdijivky, a přibližují se k rybníku Myjka. Pohyb potvrzují záběry dronů ruského dobrovolnického Sudoplatovova oddílu. Na linii Krasnohorivka – Marjinka – Novomychalivka sice probíhají tvrdé boje, ale není prozatím zaznamenán pohyb na frontě.

Jihovýchodní fronta: Příslušníci ruské 155. brigády tichomořské námořní pěchoty pokračují v lokálních ofenzivních operacích u Mykilského, ale pokračují v katastrofálních výsledcích z z přelomu roku. Jednotka trpí na ztráty techniky i živé síly a byla nucena se stáhnout zpět do městečka. Zbytek úseku zůstává zabetonován a hlavní roli hraje dělostřelectvo obou stran.

Záporožská fronta: Ruský milbloger Wargonzo uvádí, že ukrajinské útoky na severozápadě a západě Verbového donutily okupanty k ústupu z dalších pozic kolem vesnice. Není však jasné, zda se Ukrajincům podařilo převzít nad nimi kontrolu, protože dostupné záběry ukazují těžké ruské ostřelování těchto míst. Jde o lokality, které jsou na výšině nad Verbovým, potenciálně by tedy mohly pro Ukrajince představovat výhodu, pokud budou schopni je získat. Zdá se, že podobná situace nastává i u Novoprokopivky, kde ruské drony ukázaly boje v těsné blízkosti severního okraje vesnice, zhruba v místech, kde se vesnice “rozšiřuje” východním směrem. To naznačuje, že se Ukrajinci pohybují v oblasti prvních obranných linií ve vesnici. Je však otázkou, zda mají k dispozici dostatek jednotek, aby se v takto exponovaném místě zvládli udržet a získat zde pozice. Je velmi pravděpodobné, že by tato situace mohla nastat v případě, že by se povedlo Ukrajincům postoupit na západní straně Novoprokopivky, podél rokle. Jak jsme však naznačovali v průběhu týdne, jde o velmi problematický terén, který je tvořen jen relativně úzkým prostorem, po kterém lze postoupit.

Chersonská fronta: Ukrajinský dronařský oddíl Flying Skull zveřejnil na svém telegramovém účtu záběry z likvidace zásobovacího konvoje ruské armády nedaleko Krynek. Následek zhruba odpovídá munici M30 pro HIMARS. Samotná vesnice pak zůstává i nadále územím nikoho, od kterého vstupují obě strany, protože Ukrajinci včera zveřejnili záběry ze zničení BTR-82A na západě vesnice.

Diplomatické a politické události:
Deník Bild uvádí, že se německá spolková vláda rozhodla zdvojnásobit finanční injekci Ukrajině. Z původně plánovaných 4 miliard EUR, které země získala v roce 20023 ji pro následující rok zvýšila na 8. Německé ministerstvo obrany dále poskytne další 2 miliardy EUR na pokrytí dlouhodobých bezpečnostních kontraktů – tedy nákup techniky, munice a výstroje ve spřátelených zemích.

Ruské úřady zahájily vyšetřování útoku na železniční trať ve Rjazani. Následkem výbuchu dvou improvizovaných výbušných zařízení došlo k vykolejení nejméně 19 vagonů nákladního vlaku. Došlo k vážnému poškození kolejového svršku a podle serveru Shot byli zatčeni dva podezřelí.

Ruská tisková agentura Ria Novosti včera večer informovala, že okupanti již “z Ukrajiny zachránili více než 730 tisíc dětí od začátku speciální vojenské operace,” jak Rusové válku proti Ukrajině nazývají. Nutno podotknout, že pokud by “speciální vojenská operace” nezačala, nebyl by důvod tyto děti unášet. Násilné přesouvání dětí z okupovaných oblastí je podle článku II Ženevských konvencí válečným zločinem.

Situace na Blízkém východě:

Po velice intenzivních střetech za posledních 24 hodin IDF nadále postupuje ze severu a z jihu do města Gazy. Na severu Pásma Gazy pokračují boje v Bajt Hánún, které izraelští vojáci dočišťují od zbytků odporu. Izraelcům se podařilo vytlačit militanty z přístavu a nejtěžší boje v současnosti probíhají přibližně 300 metrů západně od nemocnice Al Shifa, která slouží jako jedno z hlavních velitelství Hamásu v Gaze. Předpokládáme, že izraelští velitelé čekají na noc, kdy se pokusí o další postup směrem k nemocnici. Další důležitý opěrný bod Hamásu, nemocnice Al-Quds byl v průběhu dnešního dne obklíčen a je jen otázkou času, kdy se ho Izraelci pokusí vyčistit od militantů. Existuje také podezření, že jsou někteří rukojmí drženi právě v těchto dvou nemocnicích. Z geolokovaných videí lze vyčíst, že se tanky IDF pohybují po ulici Al Senaa, kterou, když Izraelci dostanou pod kontrolu umožní spojení jejich severního a jižního křídla. Mluvčí IDF tvrdí, že jednotky pěší brigády Golani vedly v posledních dnech významné bitvy proti praporu Sabra-Tel al-Hawa teroristické skupiny Hamas v pásmu Gazy. Brigáda Golani a 53. prapor 188. obrněné brigády provedly údery ve čtvrti Sheikh Ijlin, která leží na jihu mesta Gazy, během nichž izraelští vojáci zabili větší množství militantů Hamásu a zničili vojenskou infrastrukturu praporu Sabra-Tel al-Hawa.

Izraelská armáda oznámila, že od začátku pozemní operace v Pásmu Gazy převzala kontrolu nad 11 pozicemi radikálního hnutí Hamás na tomto palestinském území. Informoval o tom server The Times of Israel.

Izraelská armáda podle televize Channel 12 počítá s tím, že boje v Pásmu Gazy potrvají rok a je připravena rozšířit vojenské operace i do oblastí, kde dosud nikdy nepůsobila. O tvrzení izraelské televize, která se odvolává na nejmenované zdroje, informoval server listu The Times of Israel. “Není žádný tlak na spěch,” uvádí Channel 12. “To je zpráva, kterou armádní velitelé dostávají neustále: Pracujte pomalu a bezpečně. Dosáhněte výsledků.”

Arabské a islámské země ve společném prohlášení na svém mimořádném summitu v Rijádu vyzvaly k ukončení bojů v Pásmu Gazy a vpuštění humanitární pomoci do oblasti. Zároveň odsoudily “izraelskou agresi v Gaze” a uvedly, že Izrael páchá v pásmu válečné zločiny. Muslimské státy proto mimo jiné požadují zastavení vývozu zbraní do Izraele, informovala agentura Reuters. Izrael provádí v Pásmu Gazy vojenskou operaci v reakci na krvavý útok palestinského hnutí Hamás ze začátku října. Operace si vyžádala tisíce obětí, včetně civilistů.

Dnešní Třešnička™ bude o trestu, který přišel po zásluhách. Důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU si totiž stěžovali u samotného Putina, že poté, co byli hromadně vyhoštěni ze západních zemí, utrpěli “osobní tragédie”. Tito agenti, kteří pro Ruské impérium na Západě pracovali pod diplomatickým krytím, u nás museli zanechat milenky, se ví, ale hůř na tom jsou jejich ženy doma. Držte svůj hurónský smích. Alespoň podle dopisu pro svého šéfa bylo totiž jejich družkám, zvyklým na nevkusný pozlacený východní luxus řečeno, že si v těžké situaci musí poradit. Třeba rozvážením pizzy. Vzhledem k tomu, že jejich chlapi jsou na dlažbě pak nejsou peníze ani na přesun jejich děti z prestižních evropských škol pro děti diplomatů do ruských… řekněme vzdělávacích ústavů. Zajímavé však je, že si vojenští rozvědčíci stěžují na to, že ostatní tajné služby už dostali náhradní bydlení a jejich děti byly bez problémů přijatu ve školách v Moskvě i Petrohradu. Méně závisti a více trpělivosti hoši. Když bývalý KáGéBák Vladimír Vladimírovič už zařídil vše pro kolegy a kamarády z FSB, tak na konkurenci z GRU přece nezapomene.
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den627 #aktuvalka

Analýza šestistéhodvacátéhosedmého dne invaze na Ukrajinu 12.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-11-2023/

Ruské síly v noci vypálily proti Ukrajině dvě řízené střely Ch-59, z nichž byla jedna sestřelena, a jednu balistickou střelu Iskander, která zasáhla zemědělské budovy v Mykolajivské oblasti. Ráno poškodilo ruské dělostřelectvo oblastní knihovnu v Chersonu. Kolem 19:30 místního času bylo hlášených několik explozí v Charkově, podle informací místní správy šlo o střely z PVO systému S-300, upravených k zasahování pozemních cílů.

Severovýchodní fronta: Ukrajinským pohraničníkům se podařilo vyvěsit ukrajinskou vlajku ve vesnici Topoli nedaleko ruské hranice. Nejde o nijak významný počin, ale vesnice se nachází v pětikilometrovém bezpečnostním pásmu, které je kvůli pravidelnému ruskému ostřelování vyklizené. Ukrajinští vojáci z 30. samostatné mechanizované brigády podnikli sérii protiútoků do prostoru mezi Peršotravnevým a Orlajnkou. Jedná se o úsek, ze kterého byli nuceni před několika týdny stáhnout své předsunuté jednotky a kde se posledních asi čtrnáct dní vedly pravidelné boje. Okupanti zatočili jihovýchodně od Novojehorivky, ale byli odraženi. Jižní část úseku byla dnes znovu poměrně silně bombardována ruským letectvem.

Bachmutská fronta: U Berchivky a Jahidného se stupňuje ruský tlak na obranné pozice Ukrajinců. Dá se předpokládat, že základním cílem okupačních jednotek je dostat se před zimou na podobné pozice, které zde měli těsně po dobytí Bachmutu – tedy palebná kontrola nad silnicí O-05-06, spojující Bachmut a Časiv Jar. Situace se Ukrajincům komplikuje i v lesích na severozápadě Kliščijivky, na levé straně železniční trati. Jde o pozice, které jsou dlouhodobě cílem ruského dělostřelectva a Ukrajinci je nebyli za celou dobu získat plně pod kontrolu. Zdá se, že přesun některých jednotek od Bachmutu k Avdijivce má nežádoucí dopad na situace na bachmutské jižní křídlo. Ačkoliv zůstávají Kliščijivka i Andrijivka v ukrajinských rukou, je možné, že v blízké době se o ně bude opět bojovat. Doufáme však, že se pleteme. Situace u Kurďumivky/Zelenopillji zůstává beze změn.

Doněcká fronta: Na severu Krasnohorivky pokračují ruské útoky směrem na Novokalynové, Keramik a Očeretyné. Na severu Avdijivky se pak boje rozšiřují až k severozápadnímu okraji místní koksovny. Rusové sice toto území neovládají, ale pomalu dochází k rozšiřování okupačních jednotek na západ, ve směru k přístupovým cestám k městu. Silnice spojující Stepové a Avdijivku je méně než dva kilometry od míst bojů, což prakticky znamená, že je pod ruskou palebnou kontrolou. Ukrajinci ji s největší pravděpodobností stále mohou využívat, ale pokud budou okupanti pokračovat podobným tempem, do několika dnů budou od sebe tato dvě místa odříznuta. Momentálně je tak jedinou víceméně bezpečnou trasou silnice O-05-42 na trase Avdijivka – Orlivka – Novoselivka Perša. Na jihozápadě Avdijivky pak brání ukrajinská 53. samostatná mechanizovaná brigáda okupantům v postupu od Opytného a Vodjaného a prozatím se jejím příslušníkům daří držet ruské jednotky v území nikoho u nedaleko těchto vesnic. Prozatím se zdá, že je jižní část úseku na linii Krasnohorivka – Marjinka – Novomchajlivka mimo hlavní ruský zájem, ačkoliv i zde boje probíhají. Nemají však takovou intenzitu, jako měly zhruba před třemi týdny, kdy zde okupanti postupovali a místo toho zde nasazují především letectvo a dělostřelectvo, které se soustředí na Novomychajlivku, Kosťantynivku a Katerinivku.

Jihovýchodní fronta: Ruská 155. brigáda námořní pěchoty se stále snaží rozšířit pozice v území nikoho severně a východně od Mykilského, dnes se objevily zprávy, že zde dělostřelecký prapor této brigády ostřeloval ukrajinské pozice severovýchodně od města zápalnou municí. Zbytek úseku je i nadále beze změn.

Záporožská fronta: Zdá se, že poté, co se Ukrajincům podařil lehký postup ve směru na Verbové a západně od Robotyného, daří se jim i v přímé blízkosti Novoprokopivky. Ruský milbloger Wargonzo uvádí, že ukrajinské jednotky dnes opět útočily do ruských pozic na okraji Novoprokopivky a ve směru na Pšenyčné, kde se donedávna dařilo především okupantům. Tento ruský propagandista má sice tendence zveličovat ruské úspěchy, ale obecně patří k těm důvěryhodnějším, pokud hovoří o ruských územních ztrátách.

Chersonská fronta: Ruský propagandista Murz, který bojuje v ruské armádě coby dobrovolník, píše, že Ukrajinci mají mnohem větší kontrolu nad územím v oblasti Krynek na levém břehu Dněpru, než se doposud uvádí. Jako hlavní důkaz prezentuje likvidaci velitele štábu 810. brigády námořní pěchoty, Jana Suchanova. 810. brigáda patří mezi hlavní jednotky, které brání tuto část chersonské fronty před ukrajinskými nájezdy. Dodává, že pokud jsou Ukrajinci schopni zlikvidovat takto vysoce postaveného člena velitelského sboru, který se navíc nevyskytuje na frontě, pak musí velmi dobře znát poměry, které zde panují a celkově musejí mít přehled o situaci mezi ruskými jednotkami.

Diplomatické a politické události:

Loňské poškození německo-ruských plynovodů Nord Stream v Baltském moři koordinoval velitel ukrajinských speciálních sil, Roman Červinskij. Napsaly to v sobotu s odvoláním na anonymní zdroje na Ukrajině i jinde v Evropě americký deník The Washington Post a německý magazín Der Spiegel. Podle nich jde o zatím nejpřímější signál spojující ukrajinské vojenské a bezpečnostní činitele s kontroverzním sabotážním činem, který západní představitelé označili za nebezpečný útok na evropskou energetickou infrastrukturu. Nemůžeme sice vyloučit, že jsou informace pravdivé, je ale problematické důvěřovat citovaným anonymním zdrojům.

Německo v příštím roce zdvojnásobí vojenskou podporu Ukrajině. Namísto dosud plánovaných čtyř miliard eur (98 miliard korun) poskytne zemi napadené Ruskem osm miliard eur (197 miliard Kč). S odvoláním na dohodu v rámci německé vládní koalice sociálních demokratů (SPD), svobodných demokratů (FDP) a Zelených o tom informoval server listu Bild. Navýšení výrazně napomůže tomu, že Německo splní cíl NATO a dá na obranu přes dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP) – konkrétně 2,1 procenta.

Dnešní Třešnička™ bude o správných krocích. Mnozí nám před několika měsíci vyčítali, že jsme se rozhodli na FB dávat jen AI zkrácené analýzy a odkazy na náš web Valka.online. Čistě statisticky se mírný pokles lajků na naší facebookové stráce projevil vyšší návštěvností stránek, což jsme považovali za úspěch a například na Twitteru, kde nějakou dobu dáváme již jen odkaz ani k žádnému výraznějšímu výkyvu nedošlo. Co se však nyní změnilo, a někteří z vás nám již kvůli tomu psali, je hrozivě nižší počet reakcí od té doby, co FB zavedl placené členství. Drtivá většina z nás přirozeně nechce platit za něco, co 15 let bylo zadarmo, nicméně je zřejmé, že reklamní příspěvky dostaly mnohonásobně větší prostor a příspěvky, které nás zajímají jsou skryty pod nánosy podvodných reklam na fotovoltaiku, stránky s recyklovanými oplzlými fóry z Trnky Brnky a palestinskou propagandou. V rámci redakce budeme několik příštích dní sledovat vývoj na této sociální síti, ale začíná převažovat názor, že zde budeme napříště přispívat jen odkazem na web jako na Twitteru.
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den628 #aktuvalka

Analýza šestistéhodvacátéhoosmého dne invaze na Ukrajinu 13.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-11-2023/

Dnešní noc byla opět relativně klidná a obešla se bez náletů ruských dronů či řízených střel. Ruské jednotky však během dne pokračovaly v ostřelování frontových vesnic a měst. V Chersonu zemřel během odpoledního ostřelování jeden člověk, další dva (z toho jedno dítě) byli zraněni. V průběhu dnešního dne sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana pět průzkumných dronů nad Chersonskou a Mykolajivskou oblastí.

Severovýchodní fronta: Opět můžeme pozorovat nárůst intenzity ruských útoků kolem Synkivky a Lymanu Peršoho, ovšem stále beze změn. Ukrajinci pokračují v útocích ve směru na Peršotravnevé a geolokalizované záběry z této části úseku ukazují, že čistí ruské pozice jižně od města, ale není jasné, ze kdy přesně toto video je (není však nejspíše starší než pár dní). Připomínáme, že boje se odehrávají v území nikoho o pozice, které byli Ukrajinci před několika týdny nuceni opustit. Ruské zdroje stále hovoří o probíhajících bojích mezi Ivanivkou a Jahidným, ale neříkají nic o případném postupu. Můžeme se tedy domnívat, že zde situace zůstává beze změny. Některé zdroje uvádějí, že kdesi v Serebrajnském lese operují ruské speciální síly a údajně mají postupovat, kromě jednoho starého videa pro to však není žádný důkaz.

Bachmutská fronta: Situace na severu a severozápadě úseku je beze změn, ale ukrajinské ozbrojené síly zde nadále zůstávají v defenzívě. Není pravděpodobné, že by okupanti cílili až na Časiv Jar, ale prozatím se zdá, že se snaží o co největší posun jihozápadním směrem. Na jižním křídle Bachmutu se Ukrajinci snaží stabilizovat lesy severozápadně od Kliščijivky a provádějí protiútoky ve směru na Odradivku, odkud v posledních dnech útočili okupanti. Na okraji úseku u Kurďumivky a Zelenopillji proběhly další ukrajinské útoky, ale situace zůstává stále stejná – ruské síly jsou v lesích kolem vesnice v obranných pozicích a ukrajinské útoky nejsou schopné jimi proniknout.

Doněcká fronta: Ruské síly obnovily útoky u Pivdenného a ostřelují Toreck, velké město hned za Pivdenným. Okupanti pokračují v útocích kolem Krasnohorivky. Na severu se snaží prorazit přes železnici k Novokalynovému a Keramiku, severozápadně pak k Očeretynému a západním směrem se pokoušejí o získání pozic na východě Stepového. Koksovna na severu Avdijivky je stále plně v ukrajinských rukou, ačkoliv se v jejím okolí bojuje, jak jsme psali včera. Přístupové cesty k západnímu okraji města přes Orlivku a Semenivku také zůstávají volné. Ukrajinský generální štáb ústy svého náčelníka Valerije Zalužného uvádí, že okupanti již kolem Avdijivky přišli o 10.000 vojáků, více než sto tanků a sedm bitevníků Su-25. Letadla a tanky velmi zhruba odpovídají, ovšem počty padlých a zraněných ruských vojáků jsou neověřitelné. Jde o ekvivalent téměř dvou brigád, což nám připadá přehnané – konzervativní zdroje v současné době hovoří zhruba pěti až osmi tisících lidí. Odhadnout ukrajinské ztráty je prakticky nemožné, protože se ukazuje, že klasické poměry ztrát obránce-útočník na tuto válku nelze vždy aplikovat, ale lze se domnívat že kvůli neustálému ostřelování a leteckým úderům mohou mít Ukrajinci až poloviční ztráty. Krasnohorivka – Marjinka – Novomychajlivka je stále beze změn.

Jihovýchodní fronta: Příslušníci ruské 155. brigády námořní pěchoty ukončili snahy o proražení ukrajinských pozic u Mykilského a zdá se, že se definitivně stáhli zpět do výchozích pozic u města. Jinak nejsou z tohoto úseku žádné nové informace.

Záporožská fronta:Ruský milbloger Rybar tvrdí, že Ukrajinci postupují u Verbového z několika směrů. Pravděpodobnou osou postupu se v současné době zdá severozápad vesnice, ale prozatím to nejsme schopni potvrdit, protože nejsou k dispozici žádné záběry ukrajinského pohybu. Záběry z ukrajinských dronů ukazují, že mezi Robotyným a Novoprokopivkou probíhají tvrdé boje na obranné zákopové linii, která leží na severním okraji Novoprokopivky. Jde o území, ve kterém se bojuje již několik týdnů, takže nejde o žádný posun, ale potvrzuje to, že ruské informace o údajném stažení ukrajinských jednotek z těchto pozic se nezakládají na pravdě. Zbytek úseku zůstává prozatím bez zanzamenatelných změn.


Chersonská fronta: Ukrajinské předmostí na východním břehu Dněpru se nadále rozrůstá. Ruští mariňáci ze 810. brigádu námořní pěchoty a výsadkáři 328. výsadkového pluku se pokusili o protiútok směrem od Nové Majačky na ukrajinské pozice v Krynkách. Ukrajinští obránci s pomocí dělostřelectva a dronů ruský protiútok odrazili a způsobili okupantům těžké ztráty jak na technice, tak na živé síle. Ruský milbloger “Dva Majora” píše, že “situace v oblasti u osady Krynky zůstává napjatá, nepřítel a soustřeďuje těžkou techniku na svém břehu. Systémy elektronického boje nadále kryjí ukrajinské pozice a v noci zde skupiny speciálních sil a ukrajinské rozvědky aktivně pracují s 120mm minomety. Od začátku měsíce jsme čekali na schůzku s velitelem skupiny Dnipro, abychom projednali palčivé problémy, včetně otázek komunikace a zásobování. Zatím byla schůzka odložena.“

Diplomatické a politické události:

USA zakoupily 60 původně nizozemských samohybných protiletadlových vozidel Gepard z Jordánska a plánují je odeslat na Ukrajinu. Americká vláda za vozidla zaplatila 110 milionů eur. Vláda premiéra Marka Rutteho prodala zbraně německé výroby v roce 2016 za 21 milionů eur, což holandské noviny označily za „směšnou cenu“. V té době byla dohoda kritizována jako oslabení nizozemských ozbrojených sil. Ukrajinci si od Gepardů slibují ušetření dražších zbraní při sestřelování relativně levných ruských dronů.

Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren spolu s americkým velvyslancem v Rumunsku dnes společně spustili chod nového leteckého výcvikového centra pro piloty F-16 na letecké základně Fetesti. Centrum je určeno k výcviku pilotů NATO, kteří přecházejí na tento typ stíhacích letounů a v rámci prvních kurzů budou přizváni i ukrajinští piloti.

Německý velvyslanec na Ukrajině, Martin Jaeger, oznámil, že Německo předá Ukrajině další dva systémy protivzdušné obrany IRIS-T. Přesun na Ukrajinu by měl proběhnout nejpozději do konce roku. Jedná se o celé komplety včetně odpalovačů, radarů a ovládacích stanovišť. Ukrajinci nutně potřebují systémy protivzdušné obrany, aby mohli přes zimu lépe čelit ruským raketovým útokům na kritickou infrastrukturu, a pro sovětské systémy S-300 již pravděpodobně mají jen naprosté minimum munice (pokud vůbec), která velmi rychle dojde.

Maďarsko bude i nadále blokovat vyplacení osmé tranše vojenské pomoci Ukrajině z Evropského mírového nástroje (EPF). Hodlá tak činit do chvíle, než Kyjev poskytne záruky, že maďarská banka OTP ani jiné maďarské firmy nebudou figurovat na seznamu “mezinárodních sponzorů války”. V Bruselu to dnes uvedl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjárto.

Koridorem pro civilní nákladní lodě, který Ukrajina vytvořila v Černém moři po jednostranném odstoupení Ruska od obilné dohody, proplulo už sto lodí, oznámila dnes podle ukrajinských médií americká velvyslankyně v Kyjevu Bridget Brinková. Rusko po červencovém odstoupení od dohody varovalo, že bude pokládat lodě plující z ukrajinských přístavů a do nich za legitimní cíle.

Norsko vyčlenilo více než 80 milionů eur na humanitární pomoc Ukrajině. Prostředky byly přiděleny v rámci Norského programu podpory Nansen pro Ukrajinu. Budou distribuovány prostřednictvím organizací, jako je Norský červený kříž, Rada pro uprchlíky, Save the Children, NORCAP, Church Aid, People’s Aid a další. Pomoc bude poskytnuta těm, kteří přišli o bydlení, jídlo, vodu a normální životní podmínky. Prostředky budou směřovat do kritických oblastí, včetně vzdělávání, lékařských služeb, psychologické podpory a ochrany civilistů.

Dnešní Třešnička™ bude o pracovní vytíženosti. Znáte to všichni: Přijdete po celém dni z práce a poslední, co se vám chce dělat, je zabavit děti, udělat domácí práce, které nestihla manželka, přestože je na mateřské DOVOLENÉ, toužíte po pivu a klidném večeru. My jsme na tom dost podobně, akorát k těm věcem, co chceme dělat jako poslední, je ještě hledat třešničku. Jasně, mohli jsme nechat našeho Doktora, aby s něčím přišel, ale on má těžký život – ploché nohy, křivá páteř, kachní žaludek a kapří oči. Zdenda se hrabal v izraelských zprávách (a palestinské propagandě, která je často horší, než ty ruské sr*čky), Pája se snaží nevyhodit do vzduchu jadernou elektrárnu a Adam musel zaskakovat za manželku, která nespoléhá na stát a nosí domu brukve. Někdo rodinu živit musí. Ondra, náš technař a oficiálně nejnovější přírůstek do týmu, pracoval na technickém článku a zrovna odněkud dotáhl originální technické výkresy, které nemají ani v ruských armádních archivech. Bohužel se pro nás často stává stále těžším přinést třešeň, protože jsme rádi, že ke každodenní práci stíháme alespoň tu seriózní část.
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den629 #aktuvalka

Analýza šestistéhodvacátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 14.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-11-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila sedm sebevražedných dronů Šahed. PVO byla aktivní u Charkova, Pavlohradu, Dnipra, Záporoží, Kropivnyckého, Starokosťantynivu, Nikopolu a Mykolajivu. V Nikopolu zemřel následkem exploze dronu jeden člověk. Uvedl to Serhij Lysak, ředitel Dněpropetrovské oblasti. V důsledku vzletů letounů schopných nést balistické střely Ch-47 Kinžal na ruských základnách byl nad celou Ukrajinou odpoledne plošně vyhlášen tříhodinový vzdušný poplach. Zhruba kolem 21. hodiny byla aktivní protivzdušná obrana v okupovaném Doněcku.

Severovýchodní fronta: Ruské jednotky podnikly sérii protiútoků ve snaze zastavit Ukrajince u Peršotravenvého. Včera se objevily zprávy o možném ukrajinském postupu v těchto místech, ale stále nejsou k dispozici žádné průkazné záběry z těchto míst. Záběry od ukrajinské 14. mechanizované brigády však ukazují následky bojů, na kterých je vidět zničená ruská technika a mrtví ruští vojáci. Poziční boje probíhají severně a jihovýchodně od Novojehorivky a u Makijivky. Ruské útoky ve směru na Torské a Zaričné byly odraženy a v Serebrjanském lese dochází k ruskému ostřelování v Serebrjanském lese nejen podél linie dotyku ale i v Ukrajinci držených částech.

Bachmutská fronta: Ukrajinské jednotky se stahují jižním a jihozápadním směrem od Berchivské nádrže. Většina zdrojů se není schopna shodnout v tom, zda okupanti toto území ovládají, ale vzhledem k tomu, že prozatím neexistují záběry, které by potvrzovaly ruský postup, pravděpodobně zde Ukrajinci vytvářejí nárazníkové pásmo, ve kterém budou probíhat boje. Zčásti jde o důsledek přesunu části jednotek z tohoto úseku k Avdijivce, o kterém jsme psali před dvěma dny, zčásti je důvodem ruské dělostřelectvo, které v tomto relativně úzkém prostoru mezi nádrží a Chromovým způsobuje obráncům ztráty. Toto území nyní vede zhruba od hřbitova (u železniční trati mezi Časiv Jarem a Bachmutem) až dětskému hřišti Lesní pohádka na severozápadě Bachmutu. Na jihu města soustředí ruské dělostřelectvo palbu na jižní přístupové trasy ke Kliščijivce a do oblasti mezi Andrijivkou a Kurďumivkou, což je v současné době nejspíše nejžhavějším bodem této části úseku.

Doněcká fronta: Severně od Krasnohorivky pokračují okupanti ve snaze získat pozice za železniční tratí spojující Očeretyné a Novobachmutivku, ale ukrajinský 3. prapor 24. samostatné prezidentské brigády jim v tom prozatím úspěšně brání pomocí FPV dronů a navádění dělostřelecké palby. Další boje zuří severozápadně od Krasnohorivky ve směru na již zmíněné Očeretyné, které tvoří železniční křižovatku, která je Ukrajinci stále využívána k dodávkám zásob, a podél trati do Avdijivky, kde sice mají okupanti pozice na jejím západní straně, ale ani přes silné střety se jim nedaří vstoupit do Stepového. Hlavní boje probíhají na okraji této vesnice a kolem severního cípu avdijivské koksovny. Video ukrajinského vojáka na kole však potvrzují, že je její areál stále v ukrajinských rukou. Vzhledem k intenzitě bojů je však otázkou, jak dlouho v ní obránci města vydrží. Již v minulosti jsme psali o tom, že se okupanti pravděpodobně pokusí koksovnu vybombardovat, aby zamezili vzniku legend a hrdinů, jako tomu bylo při ukrajinské obraně Azovstalu a bojovnících, kteří jej bránili. Podobně jako Azovstal je totiž i koksovna podkopaná sítí tunelů a protileteckých krytů. Čerstvé záběry od příslušníků ukrajinské 53. samostatné mechanizované brigády ukazují na rozsáhlé pohřebiště ruské techniky u Vodjaného, která se zde v průběhu bojů nakumulovala. Podobně, jako v případě záběrů ukrajinské techniky u verbového, však nejde o jednorázově zničenou techniku, nýbrž o stroje zasažené zhruba za poslední měsíc. Na záběrech lze napočítat na třicet zničených kusů různé, především však bojové, techniky. Faktem ovšem zůstává, že situace obránců města je kritická a Ukrajinci vynakládají nemalé úsilí ve snaze ji zvrátit. Na zbytku úseku probíhají především poziční boje a okupanti se soustředí především na ostřelování a letecké údery na frontová města a vesnice podél linie Krasnohorivka – Marjinka – Novomychajlivka.

Jihovýchodní fronta: Ruské ostřelování území jihovýchodně od Urožajného ukazuje, že ukrajinské jednotky se pohybují v dále, než se původně předpokládalo. Nejde o nikterak výrazný územní zisk a není ani úplně jasné, kdy k němu došlo. Záběry zveřejnil proruský telegramový kanál Voin DV. Jinak dnes nejsou žádné informace z tohoto úseku.

Záporožská fronta: Ruští dělostřelci pálí na pozice ukrajinských vojáků severně od nejzápadnějšího okraje Verbového (video bylo sdíleno ruským telegramovým kanálem RVVenkor) , což naznačuje, že se příslušníkům ukrajinské 82. aeromobilní brigády podařilo opět postoupit o několik stovek metrů východním směrem. U Novoprokopivky stále probíhají boje, ale Ukrajincům se nedaří vybudovat si zde trvalejší pozice.

Chersonská fronta: Ukrajinská armáda úspěšně odrazila všechny protiútoky okupantů jižně a východně od Krynek na východním břehu řeky Dněpr a zároveň rozšířila předmostí na západ od vesnice. Ruský milbloger Rogov upozorňuje na fakt, že rozšíření předmostí v okolí Krynek má za následek to, že okupanti ztratili logistické spojení mezi Kinburnskou kosou a Novou Kachovkou, což staví ruské jednotky na kose do nezáviděníhodné situace. Ruská skupina vojsk “Dněpr” byla stažena z oblasti za účelem “zaujetí výhodnějších pozic,” což např. ruská propagandistická agentura Tass označuje za “zásadní chybu.” Na telegramovém kanále Krijlatvje to oznámil čerstvý velitel skupiny, generálplukovník Michail Teplinsky.

Diplomatické a politické události:

V Rusku pokračují práce na továrně, která má masově vyrábět íránské drony Šahed. S odvoláním na satelitní snímky to uvádí zpráva amerického Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost. Drony podle ní Moskva hodlá využívat k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Evropské unii se nepodaří splnit její plán dodat Ukrajině do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice. V Bruselu to dnes řekl německý ministr obrany Boris Pistorius při příchodu na jednání se svými kolegy z ostatních členských zemí EU. EU letos v březnu původně přislíbila, že Ukrajině během 12 měsíců dodá milion kusů munice. Část měla poskytnout ze svých zásob a část pro Ukrajinu pořídit cestou společných nákupů a zvýšením průmyslových kapacit. Již před časem se ale začínaly objevovat zprávy, že dosud bylo dodáno jen asi 300.000 kusů a že se cíl nejspíš nepodaří splnit.

Německá vláda oznámila další balíček vojenské pomoci, který obsahuje:

deset tanků Leopard 1A5 (předtím bylo dodáno 20);
14 pásových terénních vozidel Bandvagn 206 (dříve 46);
pět pásových sanitek Warthog;
tisíc 155mm granátů (předtím – 18,51 tisíc);
obrněné vozidlo pro odminování WiSENT 1 (dříve deset);
deset průzkumných dronů Vector (předtím — 132);
10,6 tis. ochranných brýlí (dříve – 80,6 tis.);
14 radarů GO12 (dříve 32);
tři vozidla pro pohraniční stráž (dříve 230);
čtyři tahače 8×8 HX81 a čtyři návěsy (dříve 75, resp. 70);
16 nákladních vozidel Zetros (dříve 200);
tři automobily (dodávky nebo off-roady) (předtím — 297);
13 nákladních vozidel MAN (dříve 12);
1,4 milionu kazet (předtím — 45,7 milionu).
Zbrojní koncern Rheinmetall navíc oznámil, že uzavřel s Ukrajinou dohodu o dodávce Leopardů 1 včetně 25 hlavních bojových tanků Leopard 1A5. Součástí dohody je také pět vyprošťovacích vozidel (Bergepanzer 2) a dva tanky pro výcvik řidičů.

Arménský premiér Nikol Pašinjan oznámil, že se příští týden nezúčastní summitu zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB, CSTO chcete-li). Informovala o tom dnes agentura AP, která rozhodnutí šéfa arménské vlády označila jako další z řady kroků naznačujících rostoucí napětí mezi spojenci Arménií a Ruskem. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS uvedl, že Kreml Pašinjanovy neúčasti na akci lituje, neboť podobná setkání jsou „dobrou příležitostí k výměně názorů“.

Dnešní Třešnička™ bude o našich východních sousedech a bratrech (v Kristu?). Nevíme, co jim přidávají do vody, ale občas bychom si dali také. Náměstek slovenské ministryně kultury, Štefan Kuffa vyzval, aby byl Ježíš Kristus (ten, co je téměř dva tisíce let mrtvý, ne ten mužský prostitut z Rio de Janeira), prohlášen za slovenského krále. Jestli jde jen o divadlo pro idioty, netušíme. Aby toho však nebylo málo, Kuffa navíc žádá po slovenských biskupech, aby panu “polykejte mé tělo a sajte moji krev” Ježíši Kristu, zasvětili Slovensko. To Slovensko, které má v ústavě napsáno “Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. NEVIAŽE SA NA NIJAKÚ IDEOLÓGIU ANI NÁBOŽENSTVO.” Nechceme urazit žádné křesťany ani naše slovenské bratry, ale jasně vedete v tom, kdo bude mít ve vládě větší debily. #sorryjako
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den630 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátého dne invaze na Ukrajinu 15.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-11-2023/

Rusové dnes odpoledne zasáhli řízenou střelou Záporoží. Poté, co se na místo sjely záchranné složky, zasáhli stejné místo podruhé. Prozatím se ví o dvou mrtvých a třech zraněných záchranářích a 4 zraněných civilistech. Další ruský raketový úder jednoho člověka zabil a dva zranil v Selidovém v Doněcké oblasti. POužity byly pravděpodobně upravené střely z protiletadlového systému S-300. Místní správa hovoří nejméně o čtyřech explozích. V ruském Kurganinsku na jihozápadě země došlo k požáru kasáren ruských jednotek, domovské základny 242. samostatného mostního železničního a 211. samostatného železničního mechanizovaného praporu.

Severovýchodní fronta: Na severu úseku u Lymanu Peršoho a Synkivky zůstává fronta i přes těžké boje beze změn. Ruské jednotky zde pokračují v útocích směrem k železniční stanici Synkivka a k vesnici samotné. Podobná situace panuje i jihozápadně od Peršotravnevého, kde Ukrajinci za několik posledních dnů provedli sérii útoků do území nikoho. Ani dnes nejsou k dispozici záběry, které by potvrzovaly dříve zmiňovaný ukrajinský postup směrem k této vesnici. Ruský telegramový kanál Razved dozor zveřejnil videa z oblasti mezi Ivanivkou a Zatyšným, na kterých okupanti bojují v ukrajinských obranných pozicích. Tvrdí, že bylo zabito jedenáct Ukrajinců a získali jednoho zajatce, ale nehovoří o územních změnách. Byl zaznamenán velmi lehký postup ruských jednotek západně od Volodymyrivky, hlavním důkazem je pozorovací zařízení Murom-M, které se Ukrajincům podařilo zničit těsně za železniční tratí, která těmito místy prochází. Tvrdé boje jsou hlášeny i ze Serebrjanského lesa a Bilhorivky.

Bachmutská fronta: Několik Ukrajinci na sociálních sítích sdílených videí potvrzuje, že ruské jednotky mají pod kontrolou další část prostoru mezi Berchivskou nádrží a severozpadním okrajem Bachmutu. Jde o pozice, ze kterých se obránci před několika dny začali pomalu stahovat. Postup ve formě dvou “výstupků” vede jižně od nádrže podél železniční trati a druhý zhruba na půli cesty k Bachmutu, vždy zhruba v hloubce až 1,5 km. Na jihu okupovaného města pálí ruské dělostřelectvo do míst na východní straně železničního náspu (jihovýchodně od Andrijivky). Tento prostor je dlouhodobě naprostou většinou analytiků považován za ruské území, což by mohlo znamenat, že v těchto místech operují ukrajinské síly zvláštního určení a pronikají ruskou obranou. Šance, že by to znamenalo ukrajinský postup, je poměrně nízká, protože jde o velmi silně ostřelované území.

Doněcká fronta: Severně od Krasnohorivky zůstává situace beze změny. Ukrajinci stále drží oblasti severně od železniční trati mezi Očeretyným a Novobachmutivkou, ale komplikace nastávají západně od vesnice, kde boje dosáhly Stepového, jak potvrzují záběry z dronů. Prozatím se zdá, že boje probíhají v jeho východní části, ale nejspíše se zde okupantům stále nedaří uchytit, postup je však jasně patrný. Koksovna v Avdijivce zůstává v Ukrajinských rukou, ačkoliv některé zdroje tvrdí, že se ruským okupačním silám podařilo proniknout do areálu. Nejsou však k dispozici žádné přesvědčivé důkazy. Do města i vesnic okolo stále dopadají bomby z ruských náletů a stoupá intenzita ruských útoků na jihu a jihozápadě města. Jejich hlavním cílem je ruská snaha postoupit k Sjeverémua Tonenkému na západě Avdijivky, ale prozatím se jim to nedaří. Linie Krasnohorivka – Marjinka – Novomychajlivka i nadále zůstává poněkud bokem ruského snažení.

Jihovýchodní fronta: Fronta je beze změn.

Záporožská fronta: Ukrajinské 82. aeromobilní brigádě se skutečně podařilo postoupit na severozápadě Verbového, jak dokazují čerstvé záběry masivního ruského ostřelování zhruba kilometr severně od vesnice. Hloubka postupu je v některých místech až 1,5 km. Další boje probíhají na severu Novoprokopivky, kde se ukrajinským vojákům podařilo proniknout skrze ruské obranné linie až za první domy ve vesnici. Nejspíše nejde o prolomení samotné linie podél silnice T-04-08, ale o její obejití z východu, což se Ukrajincům již v minulosti povedlo, ale nikdy to nevedlo k výraznějším výsledkům. Na západním okraji frontového úseku dochází k bojům na jihozápadním okraji Pjatychatek, kam se podařilo v posledních několika dnech okupantům vstoupit. Jedním z důvodů může být tragédie v řadách dělostřeleckého praporu 128. samostatné horské útočné brigády minulý týden.

Chersonská fronta: Ukrajinská armáda vyhlásila informační embargo na dění na východním břehu Dněpru. Budeme tedy vycházet ze zpráv od ruských zdrojů. V Krynkách a v lese na jih od osady pokračují aktivní boje. I přes stálé ruské útoky si ukrajinští mariňáci dokázali udržet pozice v Krynkách samotných. Z hlášení ruských milblogerů vyplývá, že k východnímu břehu Dněpru Rusové stahují čím dál tim víc posil, které se koncentrují v lesích u Krynek a v Korsunce a okolí.

Diplomatické a politické události:

Předseda ruské bezpečnostní rady, Nikolaj Patrušev, přišel s plánem, jak podpořit ruskou ekonomiku. Aby se podpořila domácí výroba, má být zakázán dovoz západního spotřebního zboží, které je v současnosti do Ruska dováženo zejména pomocí paralelního importu například přes Turecko nebo Kazachstán. Z jedné strany to domácí průmysl opravdu podpoří, nicméně tento segment průmyslu nebyl v Rusku nikdy rozvinutý a výpadek dovozu povede jak k poklesu kvality, tak i množství zboží, které bude na trhu. Ekonomika Ruska tak udělá další krok k nedostatkové ekonomice Sovětského Svazu.

Dnešní Třešnička™ bude S.W.I.N.S.K.Á. Tedy o nedávno zaznamenaném přírůstku u rusofobní fauny. Mimo bojových hus a biologicky zdokonalených komárů, kteří žijí pouze v hlavě generála Konašenkova, existují i zvířecí druhy, které svou nechuť k obyvatelům Moskalabádu vyjádřily činy, nikoliv chrochty. O rusožravých žralocích jste již jistě slyšeli, nyní k nim přibylo i stádo divočáků, které si poradilo s ruskou diverzní skupinou snažící se potají přejít hranici. Po této prasárně byl zaznamenán jeden mrtvý a zbytek se pravděpodobně stáhl. Ztráty tedy byly samozřejmě u Rusů, aby bylo jasno. Ukrajinské pohraničníky nyní čeká nelehký úkol najít generála Železného špičáka a předat mu medaili za ochranu hranice.
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11752
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 8. listopadu 2023

Mezi vší tou "rutinní prací", která se mi hromadí na stole, jsem přemýšlel, co připravit jako "další": dokončit "aktualizaci letectva" (ve výstavbě už přes měsíc), nebo alespoň její část, nebo se pustit do další "aktualizace fronty"....? Na druhou stranu dostávám spoustu dotazů - často i na věci, o kterých jsem si myslel, že jsem je už dávno probral: zřejmě je to důsledek toho, že počet těch, kteří oceňují to, co zde zveřejňuji, neustále roste. Je to v pořádku, taková je povaha věcí.

Nyní jsem bohužel kvůli pracovním povinnostem nestihl dokončit další otázky a odpovědi: vskutku budu v příštích dnech pryč, a tak se i další Donův týdeník trochu opozdí.

Přesto si myslím, že to není až takový problém, protože - ačkoli boje zůstávají zuřivé, a to na více úsecích fronty - válka na Ukrajině se v posledních dnech docela zpomalila.

Ve vzduchu je dobrou zprávou, že díky kombinaci ATACM, Storm Shadows/SCALP-EG, V.880 odpalovaných v balistickém režimu (to je střela bývalého SAM-systému S-200/SA-5) a bezpilotních letounů pokračovalo PSU a ZSU v systematickém "vyhánění" ruských bitevních vrtulníků z jižních bojišť. Viděli jsme, jak zasahují Berďansk a další předsunuté operační základny: před dvěma dny zasáhly i Taganrog.

A teď se, prosím, nepleťte a nemyslete si, že se tím zcela neutralizuje hrozba Mi-28 a Ka-52. Mějte na paměti, že stále mohou být rozptýleny na Taganrogu a podobných leteckých základnách, vzlétnout odtud, doplnit palivo a přezbrojit se někde blíže k bojišti a pak tam operovat téměř obvyklým způsobem. Jde o to, že takové způsoby operací budou znamenat další zátěž pro jejich letouny a zároveň zkrátí dobu, kterou mohou strávit v akci.

I v takovém případě budou muset PSU a ZSU najít způsob, jak udržet VSRF pod neustálým tlakem, protože v okamžiku, kdy jim dojdou ATACM a další, podobné zbraně, se VKS chystá vrátit své útočné vrtulníky na předsunuté operační základny blíže k bojišti. A pak bude muset být celá hra zahájena nanovo.

Ano, navíc ZSU zasáhly také oba přístavy Sevastopol a Kerč, přičemž poškodily několik ruských válečných lodí a také nejméně jednu ponorku. I když přesné údaje o škodách zůstávají spíše vyhýbavé.

Obrázek
Záběr z videozáznamu, který ukazuje útok na raketovou korvetu Askold třídy Karakurt v kerčské loděnici 5. listopadu.

Mnohem méně dobrou zprávou je, že PSU stále nemá dostatek SAMů dlouhého dosahu, aby učinila přítrž ruským útokům kluzákovými bombami. Ty pokračují stejným tempem jako do října, kdy je známo, že jich bylo vypuštěno kolem 1000.

Teď se mě někdo zeptal: jak to, že se objevují tvrzení, že Rusové vypustili například "47 kluzákových bomb při 19 náletech"? Jak to funguje? Není jeden úder = 1 kluzáková bomba?

Obvykle ruské Su-34 vypouštějí dvě (2) klouzavé bomby na jeden úder. Někdy však vypustí až čtyři. Takže počet provedených úderů je vlastně irelevantní. Důležité je, že celkový počet vypuštěných pum by měl být rovnoměrný: pokud je nerovnoměrný, pak se jedna nebo druhá bomba neoddělila, nebo dokonce při vypuštění selhala. Stává se to poměrně často: kvalita výroby ruských kompletů MPK/UMPK je velmi hrubá, letouny létají velmi intenzivně, a tak dochází k častým poruchám.

Obrázek
Pod křídly tohoto Su-34 lze rozeznat dvě klouzavé pumy MPK (vyrobené z "hloupých/obecných pum" FAB-250M-62, ráže 250 kg). Jedná se o něco jako standardní konfiguraci ruských klouzavých pum. Samozřejmě, že minimálně stejně často nasazují větší klouzavé bomby UMPK (vyrobené z pum FAB-500M-62, ráže 500 kg).

A konečně, všichni čekají na další velký ruský útok balistickými/námořními raketami na ukrajinskou energetickou síť. Je zřejmé, že si Keystone Cops trpělivě "šetří" své drahocenné rakety po celé měsíce, a je třeba očekávat, že udeří - masivně - jakmile teploty klesnou pod nulu na několik dní po sobě.

Dalším důvodem k rostoucím obavám je údajný transfer dělostřeleckých raket dlouhého doletu ze Severní Koreje do Ruska. Z P'yong Jangu do západního Ruska údajně putuje nejen 2000 komerčních kontejnerů naložených municí ráže 122 a 152 mm, ale také rakety KN-23 a KN-24 a vícenásobné odpalovací zařízení KN-25. Zdá se, že přinejmenším Ukrajina obdržela další zbraně NASAMS a ty jsou již v provozu. V kombinaci se střelami MIM-23 HAWK a Vrabci namontovanými na Buk by měla být obrana velkých měst PSU již nyní výrazně posílena.

Na moři dnes brzy ráno Rusko zasáhlo protiradarovou střelou Kh-31P obchodní loď plující pod liberijskou vlajkou, právě když loď vplouvala do přístavu v Oděské oblasti. Jeden člen posádky byl zabit, tři zraněni (hádejte, že střela šla po meteorologickém radaru lodi).

Obrázek
Škody na mostě liberijského obchodníka, na který dnes ráno zaútočili Rusové.

Z bitevních polí....

'Obecně dobré' je, že ZSU nadále odstřeluje 800-1000 ruských vojáků denně. To je tempo, které je vyšší než průměrný počet vojáků, které VSRS může vybavit, zorganizovat, vycvičit a poslat na bojiště 'za den'. Dokud tedy ZSU pokračuje v zabíjení Rusů tímto tempem, VSRF prohrává. Problém: nevím, jak toto tempo udržet déle než jeden, možná dva týdny - ledaže by Rusové vyrazili do útoku, jako to stále dělají v oblasti Avdijivky....a pokud se někdo na Západě konečně nezblázní a neposkytne jim dostatek dělostřeleckých zbraní a munice.

Bakhmut... v posledních dnech se Rusům podařilo udělat několik menších pokroků v oblasti Berchivky: to znamená na západ od ní, vytlačit ZSU z obou stran toho, co tam zbylo z přehrady. Alespoň ZSU pokračovala v dalších, "menších" postupech směrem k ruské obranné linii mezi Opytnem a Mykolajivkou. Z oblasti Kurdyumivky bohužel nejsou žádné zprávy: 28. mechu se zřejmě nepodařilo místo osvobodit.

Avdijivka... situace zůstává napjatá, zejména proto, že všechny cesty k ukrajinské posádce uvnitř zničeného města jsou pod opakovanými ruskými nálety (s klouzavými bombami) a téměř nepřetržitou dělostřeleckou palbou. Tedy už jen samotný přesun zásob do Avdijivky a evakuace zraněných je vysoce nebezpečná. Jak již bylo řečeno, za posledních 48 hodin ZSU odrazila přibližně 20 ruských útoků ve směru na Stepove, Avdijivku (z jihu), Tonenke a Pervomajsku. Jinými slovy: nyní se jedná o "obléhání".

Jižní Záporoží....v posledních dnech dělostřelectvo ZSU provedlo přímý hon na několik špičkových ruských FPV-pilotů. AFAIK zneškodnilo nejméně dva. Navíc velitele 810. námořní pěší brigády. Dobré zprávy přicházejí také ze Staromayorské oblasti....přinejmenším z ruské strany: již několik dní Rusové hlásí ukrajinský postup a těžké ztráty. Oficiální Kyjev o tamním vývoji mlčí; vojáci, kteří jsou tam rozmístěni - také...

Dnipro....ZSU zřejmě zajistila téměř celý Krynki a většinu Kozačích laherů a postupuje do východního okraje Krynk a do lesa jižně od něj. ...a zdá se, že ZSU postupuje od Pišchanivky západním směrem. Přivezl alespoň jeden EW systém, aby blokoval ruské UAV, a umožnil tak předsunuté nasazení vlastních obrněnců a části dělostřelectva. Navíc získal převahu vlastních UAV, čímž de facto izoloval ruské jednotky v oblasti Kozači Laheri.

Je to pomalý, velmi pomalý postup, ale věci jdou kupředu. Navíc zprávou dne je, že dělostřelectvo ZSU vyhodilo do povětří jedno z hlavních ruských velitelství v tomto sektoru a zabilo nejméně tři důležité plukovníky - kromě řady nižších hodností. To je lepší zpráva než zabíjení generálů: (hloupých) generálů je (zejména v Rusku) hodně a dají se snadno nahradit. Ale ve skutečnosti to jsou plukovníci, kdo řídí show: jsou to oni, kdo realizují rozkazy vydané generály. Takže čím více jich bude zabito, tím lépe - pro ZSU a Ukrajinu.

Myslíte, že to je pro dnešek všechno. Zvláštní poděkování za vaši stálou podporu a pozornost - a na shledanou zhruba za týden.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ember-2023
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den631 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 16.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-11-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes v noci sestřelila 16 z 18 dronů a jednu řízenou střelu Ch-59. Většina dronů směřovala na střed, západ a jihozápad země. Do Čuhujivského regionu Charkovské oblasti dopadlo několik střel ze systému S-300, upravených pro útoky na pozemní cíle. V okupovaném Sevastopolu došlo k několika explozím, ruské ministerstvo tvrdí, že došlo k sestřelu tří dronů nad městem.

Severovýchodní fronta: Na linii Lyman Peršyj – Synkivka je situace beze změn. Ruské jednotky pokračují v bojích ve směru na vesnici, ale ukrajinská obrana i nadále odolává. U Peršotravnevého pravděpodobně došlo i přes ukrajinské útoky k drobnému ruskému postupu jihozápadním směrem. Tvrdí to telegramový kanál Petrenko IHS, ale prozatím nejsou k dispozici další detaily, ani videa, která by tento postup potvrzovala. U Ivanivky podnikly jednotky 1. tankového pluku další sérii protiútoků, ale většina zdrojů se nemůže shodnout, zda k nějakému postupu došlo, nebo ne. Je však pravděpodobné, že došlo v některých částech tohoto úseku ke stažení části předsunutých ukrajinských pozic. Další boje pokračují u Rajhorodky, Novojehorivky a Torského, ale i v Serebrjanském lese, není však zaznamenán žádný pohyb.

Bachmutská fronta: Pokračující boje jižně od Berchivské nádrže stále způsobují Ukrajincům značné potíže a nelze vyloučit, že dojde k jejich dalšímu stažení za účelem rozptýlení jednotek před dělostřeleckou palbou. Jižně od mě Na jih od Bachmutu ruské síly provedly útoky u Kliščijivky a byli zde odraženi. U Andrijivky okupanti za den zaútočili šestkrát, ale i zde bez úspěchu.

Doněcká fronta: Ruský propagandistický telegramový kanál Operacija Z zveřejnil záběry dobrovolnického praporu Arbat, ze kterých je patrné, že se ukrajinským vojákům podařilo probojovat na sprašovou haldu jihovýchodně od Pivdenného, směrem k okupované Horlivce. Za zmínku stojí, že jde o území, které se nachází za linií území okupovaného před 24. únorem 2022. Některé kanály uvádějí, že toto území ovládají, není to však nejspíše pravda a je pravděpodobné, že budou Ukrajinci nuceni stáhnout se zpět. U Avdijivky pokračují Rusové v tlaku na pozice Ukrajinců. Okupanti postoupili na západ od terikonu, překonali železniční svah a snaží se vstoupit do samotného areálu avdijivské koksovny, címž by dokázali ohrozit silnici O-05-42, po které jsou zásobováni ukrjainstí obránci. Prozatím jsou ruské útočné skupiny bez podpory těžké techniky ničeny ukrajinským dělostřelectvem a drony. Jihovýchodně od Avdijivky ruské jednotky dobyly část chatkové oblasti „Niva“ (Zahrádkářský spolek „Vinohradniky“). Severozápadně od Krasnohorivky a severně a severozápadně od rekreační oblasti “Točmaš” se Rusům podařilo získat pozice podél železnice a dvou remízků v okolí. Jiné zprávy však naznačují, že ukrajinské síly u Krasnohorivky úspěšně získaly zpět ztracené pozice.

Jihovýchodní fronta: Fronta je i nadále bez zaznamenatelných změn.

Záporožská fronta: Ukrajinci se dále snaží o postup u Verbového, které na tomto úseku tvoří momentálně hlavní ukrajinský cíl. Záběry dělostřeleckého ostřelování ukazují, že boje i nadále probíhají severně od západní části vesnice a Ukrajinci se snaží v těchto místech získat výšiny nad vesnicí, které by jim poskytly taktickou výhodu. U Novoprokopivky a Robotyného je situace beze změny, ale dnes se objevilo video, na kterém ukrajinští vojáci zkoušejí taktiku podobnou té, kterou používali během charkovské ofenzívy, tedy rychlého útoku malých mechanizovaných jednotek. Není však známý výsledek, ani stáří videa. Ruská videa ukazují silné ostřelování Pjatychatek, které jsou prozatím pod kontrolou 128. samostatné horské útočné brigády.

Chersonská fronta: Z ukrajinské strany je stále vyhlášeno informační embargo. Z informací ruských zdrojů se dá vyčíst, že ukrajinští bojovníci i přes vytrvalý tlak okupantů stále drží větší část Krynek. Zároveň Rusové přiznávají, že Ukrajinci pokračují v expanzi předmostí směrem na západ. I přes opakované tvrzení Rusů, že mají Ukrajinci na východním břehu Dněpru i těžkou techniku jsme zatím neviděli jediný důkaz, že by tomu tak doopravdy bylo.

Diplomatické a politické události:

Ruský generál Vladimir Sviridov a jeho manželka Taťána byli nalezeni mrtví ve svém domě ve vesnici Adžijevskij ve Stavropolské oblasti na jihozápadě země. Tělo někdejšího velitele 6. armády ruského letectva a protivzdušné obrany, který dříve prezidenta Vladimira Putina kritizoval za stav ruských vzdušných sil, bylo nalezeno 15. listopadu odpoledne, napsal ruský telegramový kanál Baza. Podle něj však byli tou dobou Sviridov a jeho manželka už zhruba týden po smrti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijal na Ukrajině nedávno jmenovaného britského ministra zahraničí Davida Camerona. Zelenskyj to oznámil na sociální síti X, kde zároveň zveřejnil videozáznam z části setkání. Ukrajinský prezident Cameronovi poděkoval, že si za cíl své první zahraniční návštěvy zvolil právě Ukrajinu, která vzdoruje ozbrojené agresi sousedního Ruska. Británie patří mezi západní země, které ukrajinské obranné úsilí výrazně podporují a podle Camerona může Kyjev s britskou pomocí počítat také do budoucna.

Ruská ekonomika:

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský odmítl, že by zmrazení ruského státního majetku v Česku bylo nelegálním krokem. Je v souladu se zákonem, existují opravné prostředky, uvedl ve vyjádření, které poskytlo ministerstvo zahraničních věcí. Kabinet ve středu přidal na vnitrostátní sankční seznam podnik pro správu ruského majetku, což podle členů kabinetu fakticky znamená zmrazení ruského státního majetku v tuzemsku. Česko to chce prosazovat i v EU.

Kreml zvažuje odpověď na krok ČR, která rozhodla o zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti. Podle TASS to řekl mluvčí Kremlu Peskov

Dnešní Třešnička™ bude o nechtěné pravdě. Znáte ten pocit, jak si připravíte pohoštění pro širší rodinu? Dáváte si záležet, aby chlebíčky nebyly suché, sachr byl ukázkový, punčové řezy měly tu správnou voltáž a bohemka byla aspoň chladná – když ne vychlazená jako z reklamy s jahodama. A pak přijde teta Vlasta, o které všichni víme, že když se picne ve své sedmdesátce, tak dává nechtěné, ale hlavně pravdivé postřehy. A taková Vlasta byl nedávno ruský politolog Viktor Olevič. Jeho hlavní teze byly o směřování Ukrajiny do EU a také se nebál vzít si k porovnání s nuznou Rusí naší malou českou kotlinu. Nechceme vás o jeho postřehy připravit, takže si pár pravdivých postřehů (PPP) dáme:

„A jakou mrkvičku nabízí Rusko? Deset tisíc rublů lidem, kteří žijí v Chersonské oblasti, perspektivu, že nikdy nebudou mít bezvízový režim a nebudou moci nikam jet, neuvidí své příbuzné v Evropě, jichž jsou tam miliony.“

„Dávají jim takovouto perspektivu. Budete žít možná ne jako Němci nebo Francouzi, ale jako Východoevropané, tedy stejně jako Slováci nebo Češi. A to je pro Ukrajince pozitivní výhled.“

„Životní standardy v Evropě jsou vyšší než v Rusku. To je realita.“

No, narozdíl od tety Vlasty (protože ta se umí pozvat neohroženě sama – a ve svém věku už stejně každému tyká) si tam Viktora už nikdy nepozvou a měl by se vyhýbat oknům. Střízlivých politologů je v Rusku pomalu. Dobrého pomálu.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den632 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhodruhého dne invaze na Ukrajinu 17.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 7-11-2023/

Severovýchodní fronta: Rusové nadále útočí u Sinkyvky, jsou zde však s těžkými ztrátami odráženi. Pomalý postup okupantů je hlášen i od Peršotravnevého Dále okupanti tlačí směrem na Petropavlivku a zároveň útočí na ukrajinské pozice u Kyslivky, kde se jim podařilo postoupit o několik desítek metrů. Více na jih byl ruský útok odražen u Bilohorivky.

Bachmutská fronta: U Bachmutu Rusové nadále zvyšují tlak a boje jsou zde čím dál intenzivnější. I přes předchozí pomalý ruský postup jsme dnes výrazné změny na severní části fronty prakticky nezaznamenali. Rusové zde pokračují ve velkém tlaku na ukrajinské obránce a ač při útocích ztrácí poměrně velké množství živé síly, nezdá se, že by tlak polevoval. Na jih od města pokračují v tlaku ve směru na Ivanivské, Kliščijivku a Andrijivku. Ukrajinské ozbrojené složky zde drží pozice, v případě nutnosti přechází do protiútoků a celkově se dá říci, že se nezdá, že by zde hrozilo větší nebezpečí.

Doněcká fronta: U Avdijivky okupanti nadále pomalu postupují v okolí Stepového a ve směru na Novokalynové. Na sever od Stepového, směrem na Očeretyne probíhají velice těžké boje. Na východ od avdijivské koksovny pokračují těžké boje a situace zde zůstává dynamická. Ukrajinci dnes odrazili všechny útoky ve směru na tuto továrnu, ale Rusům se podařilo postoupit podél železnice. Na jih od terrikonu pokračují ruské jednotky v útocích ve směru na rekreační oblast “Jahidka“ .V průmyslové zóně severně od ulice Jasynuvatské na jihovýchodě Avdijivky odrazily ukrajinské ozbrojené síly útok ruské pěchoty, Rusové však postoupili v chatkové oblasti “Niva”. Několik ruských útoků bylo odraženo i u Pervomajského.

Jihovýchodní fronta: Fronta je i nadále bez zaznamenatelných změn.

Záporožská fronta: severozápadně od Verbového, postupují ukrajinské ozbrojené složky 3. den v řadě a za tu dobu osvobodily 5 až 6 kilometrů čtverečních. Ruský 247. pluk VDV zřejmě ztratil kontrolu nad výšinami severozápadně od osady Varbove, což by mohlo mít vliv na schopnosti Rusů bránit severozápadního okraje obce. Na severním okraji Novoprokopivky operují ukrajinské útočné skupiny a je možné, že jsou v prvních barácích vesnice. Ukrajincům se navíc podařilo vytlačit Rusy z několika pozic jihozápadně od Robotyného.

Chersonská fronta: Z této fronty bohužel nemáme žádné nové informace a situace by zde měla být velice podobná, jako v předchozích dnech.

Diplomatické a politické události:

Prezident Volodymyr Zelenský řekl, že ruské speciální služby chtějí zorganizovat převrat na Ukrajině. Zelenský tvrdí, že Kreml chce „zasít rozdělení a chaos do ukrajinské společnosti“, aby ho, Zelenského, „násilně odstranila“. “Naše rozvědka má informace, které také pocházejí od našich partnerů. Existuje dezinformační plán známý jako Majdan-3,” řekl. A dodal, že slovo „Majdan“ pro Rusy je synonymem pro převrat, a proto “je cíl operace jasný“.

Podle ministerstva pro reintegraci dočasně okupovaných území Ukrajiny se v ruském zajetí v tuto chvíli nachází 4337 ukrajinských občanů, z čehož je 3574 příslušníků ozbrojených sil a 763 civilistů.

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný zákon o výdajích. Senát tento návrh zákona schválil včera 16. listopadu. Jak informoval Bílý dům, zákon umožňuje prodloužení financování činnosti některých ministerstev a agentur do 19. ledna příštího roku a pro ostatní do 2. února. Financování pomoci Ukrajině a Izraeli, o které požádal Biden, kongresmani nicméně neuzákonili. Proti sjednocení těchto otázek se postavila část republikánů, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů. Zároveň schválili samostatný návrh zákona o přidělení finančních prostředků Izraeli. To naopak pak v Senátu ale zablokovali demokraté, kteří tam mají většinu, a stejně jako Bílý dům trvali na spojení pomoci Ukrajině a Izraeli do jednoho zákona. Vůdce většiny v Senátu, demokrat Chuck Schumer, řekl, že o pomoci Ukrajině a Izraeli se bude rozhodovat po Dni díkůvzdání, který se letos v USA bude slavit 23. listopadu. Ministerstvo zahraničí dříve varovalo, že otázka přidělení pomoci Ukrajině je v kritickém bodě, protože Pentagon již vyčerpal 95 % prostředků, které na tyto potřeby měl.

Rusko bylo poprvé v historii vyloučeno z výkonné rady UNESCO. Podle výsledků hlasování zveřejněných organizací UNESCO bylo Srbsko (137 hlasů), Albánie (134), Slovensko (117) a Česká republika (99) zvoleno do skupiny II „Východní Evropa“, která zahrnovala Rusko.

Podle průzkumu veřejného mínění v Gruzii považuje 77 % Gruzínců za největší hrozbu pro svou zemi Rusko. 12 % uvedlo Turecko a 9 % USA. Z průzkumu také vyplývá, že 73 % Gruzínců je přesvědčeno, že Ruská agrese vůči Gruzii bude někdy v budoucnu pokračovat, stejné procento dotazovaných také kritizovalo fakt, že Rusové mají do země bezvízový přístup a mohou zde zakládat firmy nebo kupovat nemovitosti.

Dnešní Třešnička™ bude znovu o svobodě slova. Ruská umělkyně Alexandra Skočilenko nahrazovala v ruských supermarketech cedulky s cenami protiválečnými hesly. Toho si nemohly nevšimnout petrohradské represivní orgány, které jí za odměnu poskytly státem hrazené ubytování po dobu sedmi let v ruském rekreačním areálu. Petrohradský soud svůj rozsudek odůvodnil tím, že Skočilenko “šiřila nepravdivé a zavádějící informace, čímž se dopouštěla pomluvy ruské armády.” Až bude zase mít někdo plnou hubu toho, jak u nás panuje diktatura a “zavírá se za názor,” klidně je odkažte na tuhle naši třešeň.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den633 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhotřetího dne invaze na Ukrajinu 18.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 8-11-2023/

V noci na dnešek sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana podle slov svého mluvčího 29 z 38 sebevražedných dronů Šahed. Deset z nich bylo zničeno nad Kyjevem. V Čornomorsku v Oděské oblasti byla zasažena přístavní infrastruktura a nádrž na ropu a v Záporoží došlo v důsledku exploze dronu k poškození elektrické rozvodné sítě. V Komyšuvaše došlo k dalšímu dvojitému zásahu řízenou střelou. Po prvním úderu přijeli na místo záchranáři, aby odklidili trosky a pomohli civilistům, když na stejné místo dopadla druhá střela, která dva záchranáře zabila a tři zranila. Došlo také ke zranění civilistů.

Severovýchodní fronta: Okupanti tlačí směrem na jih u Synkivky a Peršotravnevého. Ač byla většina útoků odražena, podařilo je možné, že se Rusům podařilo na několika místech postoupit několik desítek metrů. Situace je zde už několik dní poměrně nepřehledná a je možné, že se jedná o postup okupantů, o kterém jsme psali už včera. U Ivanivky se okupantům podařilo postoupit několik set metrů mezi touto vesnicí a Jahidným. Více na jih pokračují poziční bitvy u Bilohorivky, ale podle některých zdrojů postoupili okupanti v území nikoho východně od vesnice.

Bachmutská fronta: Na sever od Bachmutu Rusové pokračují v tlaku u Berchivky a zároveň se snaží tlačit přímo na západ k Chromovému. Ukrajinci zde podnikají protiútoky, ale celkově zde mají okupanti navrch. Přesun části jednotek z těchto míst k Avdijivce zde bohužel oslabil už tak napjaté obranné linie a aby předešli proražení fronty, budou se muset Ukrajinci pravděpodobně dříve nebo později opět stáhnout. Na jih od města probíhají těžké boje o vesnici Kliščijivku, kde se okupantům podařilo vytlačit ukrajinské obránce ze železniční stanici na severu vesnice. Rusové se zde snaží prorazit směrem na Krásné. Těžké boje probíhají i u Andrijivky a Kurďumivky, zde však zatím mají Ukrajinci situaci plně pod kontrolou a jak ukazují videa z dronů, postupují východním směrem o několik desítek metrů na asi kilometrovém úseku.

Doněcká fronta: Východně od Pivdenného pokračuje ukrajinský tlak přes haldy směrem k Horlivce a jejímu předměstí Komsomolci. Nutno podotknout, že jde v podstatě o město duchů, ve kterém mají okupanti z důvodu husté městské zástavby poměrně velkou mezeru v obranných liniích, které se zjevně Ukrajincům podařilo využít. Stepove na sever od Avdijivky je zemí nikoho a nekontroluje ho ani jedna ze stran. Rusové se zde pokoušeli rozšířit předmostí poblíž železniční tratě. Okupanti také nepřestávají útočit západně od železniční tratě směrem na Avdijivskou koksovnu. Tyto útoky jim prozatím nepřinesly žádné výsledky, na jihu však postoupili v zahradním družstvu “Jahidka”. Okupanti útočící z východu pronikli u Jasynovské ulice do průmyslové zóny Avdijivka do hloubky asi 500 metrů. Jde o první ruský úspěch po sérii neúspěchů přímých útoků na Avdijivku. Rusové neustále útočí z více směrů a situace pro obránce je stále složitější. Na jih od Avdijivky je situace po několik dní stabilní. Ukrajinští dronaři loví okupační techniku na přístupové cestě k Novomychajlivce. Za posledních 24 hodin je na silnici mezi Solodkým a Stepovým hlášeno asi 15 kusů zničené techniky. Jde o několik obrněných transportérů, bojových vozidel a tanků.

Záporožská fronta: Ruské kanály píší o zahájení dalších velkých bojů kolem Verbového, kde se Ukrajincům povedlo v posledním týdnu postoupit zhruba o kilometr a půl v prostoru nad vesnicí. Rusové útočí od Novoprokopivky, ale prozatím zde nemají úspěch. Ukrajinské ozbrojené složky provádí útočné operace západně od Robotynho a východně od Kopani, kde se snaží získat kontrolu nad důležitými obrannými pozicemi. Z videí z místa je vidět, že se oblast pod ukrajinskou kontrolou východně od Kopani se rozrostla o několik stovek metrů.

Chersonská fronta: Situace na východním břehu Dněprů se zatím nemění. Rusové se snaží přivádět posily k silnici M-14 a podnikají zatím neúspěšné útoky na pozice držené Ukrajinci. Tyto posily zatím tvoří dvě brigády vyčerpané z bojů v záporožské oblasti a jeden pluk. Ukrajinské ozbrojené složky zde mají poměrně silné dělostřelectvo operující ze západního břehu Dněpru a z videí z oblasti je zřejmé, že velkou část práce obránců zde odpracují jednotky operátorů dronů.

Diplomatické a politické události:

Rusko prakticky zmrazilo proces výměny válečných zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Podle ukrajinské agentury Unian to uvedl mluvčí koordinačního štábu pro otázky zacházení s válečnými zajatci Petro Jacenko. Poslední výměna se uskutečnila v srpnu.

Ruská ekonomika:

Ruská vláda prozatím nechala v platnosti embargo na vývoz nafty po železnici, informoval dnes ruský list Kommersant. Ruské ministerstvo energetiky v pátek oznámilo zrušení embarga na export benzinu. Už dříve uvedlo, že zrušilo restrikce na vývoz nafty prostřednictvím potrubí, který tvoří hlavní část celkového exportu nafty a benzinu z Ruska, uvedla agentura Reuters.

Dnešní Třešnička™ bude o ruské ekonomice. Světová média i proruské kanály se plní fascinujícími bajkami o tom, jak ruská ekonomika roste nejrychleji za posledních deset let a obecně rychleji, než ty evropské. Je to krásné, že? Rusko vyrábí, produkuje a roste. Z části je to samozřejmě dáno např. tím, že některé země kupují ruskou naftu nad cenovým stropem, který byl dohodnut na setkání skupiny G7. Děje se to “nelegálně”, ale nikdo vlastně nemá páky s tím cokoliv dělat. Je tu pak ještě druhý důvod, proč dochází k růstu ruské ekonomiky a tím je právě válečná výroba. V příštím roce totiž Rusko plánuje 37 % rozpočtu vrazit právě do armády. A snadno se ukazuje, že roste ekonomika, když je výroba zaměřena na věci, které jsou často zničeny (tanky, bojová vozidla, nákladní vozy, ale i munice a nové zbraně atd.), nebo je nutno je neustále opravovat a posílat zpět. Dochází také k modernizacím techniky, která je často uváděna jako nově vyrobená, a samozřejmě klesá zátěž sociálního systému, ze kterého vypadávají “slabší kusy,” které na Ukrajině zemřeli, či ti, kteří utekli před mobilizací. A víte o takzvaných “zlatých vízách”? Nebyl to teoreticky špatný nápad – Rusko vymyslelo, že bude vydělávat na prodeji zlatých víz. Prostě – zaplatíš a můžeš žít v Rusku. Jenže krachuje to na nedostatku lidí ochotných platit aby mohli žít v Rusku… šokující, co? Mimochodem, Viktora Orbána, během jeho návštěvy v Kazachstánu kazašská mutace Sputniku identifikovala jako Mongola. Není to fér k Mongolům, ale on je fakt mongol.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den634 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhočtvrtého dne invaze na Ukrajinu 19.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 9-11-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes sesetřelila 15 z 20 dronů vyslaných nad ukrajinské území. Drony byly hlášeny nad Vinnyckou, Kyjevskou, Černihivskou, Sumskou a Kirivohradskou oblastí. Nedaleko Grajvoronu v Brjanské oblasti došlo k požáru ruské polní nemocnice. Ruská média uvádějí, že šlo o následek zkratu v rozvodné síti. Jeden dron byl taky sestřelen nad leteckou základnou Monino na východě Moskvy.

Severovýchodní fronta: Ruský telegramový kanal Negumanitarnaja pomošč uvádí, že Ukrajinci provedli sérii protiútoků ve směru na Lyman Peršyj a Peršotravneve, ale byli odraženi. V posledních dnech se z tohoto úseku množí informace tu o postupu jedné, tu druhé strany, ovšem je pravděpodobné, že jde o několik částí fronty, které prostě často mění “majitele,” protože ani jedna strana není schopna si toto území dlouhodobě udržet. Těžké boje probíhají také mezi Ivanivkou a Jahidným, odkud jsou za poslední zhruba tři dny hlášeny marginální ruské zisky. Vzhledem k tomu, že jsou od sebe tyto dvě vesnice vzdáleny jen necelé dva kilometry a boje z Ivanivky nejsou stále hlášeny, jde skutečně o naprosto minimální postup. Na této části úseku však okupanti využívají leteckých úderů ve snaze nahlodat obranné pozice. Zdá se, že Ukrajinci opět rozjíždějí bojové operace západně od Červonopopivky a přinejmenším se jim daří nutit okupanty stahovat se z předsunutých pozic, což naznačují záběry ruského ostřelování lesů západně od vesnice v místě, které ještě donedávna drželi okupační síly. Video zveřejnil ruský telegramový kanál Rabotajte, Bratja. U Bilohorivky pokračují okupanti ve snaze přiblížit se k sádrovcovému lomu ze severovýchodu, stále ale musejí překročit poměrně rozsáhlé území nikoho, které je navíc tvořeno rovinatým terénem.

Bachmutská fronta: Okupanti se také pokouší zaútočit severně od Jakovlivky, ležící severovýchodně od Soledaru. U Berchivky pokračuje ruská 98. gardová výsadková divize v silném tlaku na ukrajinské obranné pozice mezi nádrží a Chromovým. Fronta v těchto místech v současné době probíhá asi kilometr od Chromového a silnice O-04-08, která tvořila jednu z hlavních obranných linií při ruském dobývání Bachmutu a vesnice severozápadně od něj. Severně od Kliščijivky mají ruské jednotky částečné úspěchy v lesním pásu, jedná se však o desítky metrů. Východně od Kliščijivky a severovýchodně od Andrijivky se okupanti pokouší získat oporu v lese, ukrajinští obránci však drží pozice, v čemž jim do značné míry pomáhají i zdejší rybníky, které pomáhají směřovat ruské jednotky do přístupových koridorů, které se snáze pokrývají palbou.

Doněcká fronta: Východně od Pivdenného pokračují Ukrajinci v postupu do území okupovaného před 24. únorem 2022. Ačkoliv některé ruské kanály tvrdí, že Ukrajinci již ovládají tzv. Gagarinův terrikon, který leží severozápadně od horlivského předměstí Komsomolec, nejspíše to tak není. Ukrajinci také postoupili o něco jižněji, u terrikonu Šachty 41, což dokazují záběry z proruského telegramového kanálu Svodky i analytika, na kterém je vidět ostřelování pomocí termobarického raketometu TOS-1. To naznačuje, že se Ukrajincům podařilo v těchto místech získat opěrné body na území okupovaném před začátkem invaze. Severozápadně od Krasnohorivky a rekreační oblasti Točmaš pokračují boje v lesích podél železnice.Videa ukazují, že Rusové stále nejsou ve Stepovém a i když ho považujeme za zemi nikoho, jsou to ukrajinské síly, které z ruin této vesnice střílí na ruské pozice.Situace v avdijivské koksovně je pro obránce velmi složitá, protože je její areál permanentně ostřelován nejen dělostřelectvem, ale i ze vzduchu pomocí letectva. Na severozápadě města probíhají tvrdé boje v chatové oblasti východně od terrikonu. Na jižním křídle Avdijivky pokračují aktivní útoky Rusů v oblasti průmyslové zóny Promovka na jihovýchodě a mostu jižně od Sborné ulice. Ukrajinské síly zde podnikají řadu protiútoků a situace zůstává dynamická. Další boje byly zaznamenané u Vodjaného a Optyného, Pervomajského, Krasnohorivky a Marjinky a u Novomychajlivky, prozatím však zůstává tato část fronty stabilní.

Jihovýchodní fronta: Rusové útočí ve směru na Rivnopillju a Staromajorské a pomalu zde postupují.

Záporožská fronta: Ruský milbloger Wargonzo píše, že se ruské jednotky u Novofedorivky stáhly ze svých pozic podél silnice N-08, která spojuje Novodanylivku a Polohy. Není jasné, jak hluboko, ale ruské informace z posledních týdnů často hovořily o velmi silné ukrajinské dělostřelecké palbě, která to mohla zapříčinit. Dnes bylo jedním ze zveřejněných videí potvrzeno, že v okolí Verbového je nasazen prapor Šejka Mansúra a jeho dronařský oddíl Machno. Zdá se, že po předchozích drobných úspěších se ukrajinská snaha získat takticky výhodné výšiny severně od vesnice opět zastavila na minových polích a další ruských obranných pozicích. Ruský kanál Archangel Specnaza patřící ruskému neonacistickému praporu Rusíč dnes zveřejnil záběry, na kterých je patrné ruské ostřelování vlastní obranné linie na severovýchodním cípu Novoprokopivky. Varujeme však před přílišným optimismem, protože jako nejpravděpodobnější se jeví, že se o toto místo již bojuje dlouhodobě, ale protože nejsou ruské síly schopny jej bránit, vyklidily pozice a místo toho ostřelují Ukrajince, kteří se jej snaží přejít.

Chersonská fronta: Aktivní boje pokračují jižně a východně od vesnice Krynky. Samotná vesnice je prakticky srovnaná se zemí bombardováním ruského letectva. Ukrajinským vojákům se při protiútocích podařilo obsadit ruské pozice v lese jižně od Krynek. Ruské zdroje tvrdí, že výsadkáři 328. gardového výsadkového pluku ze 104. gardové výsadkové divize, pro které je nasazení na východním břehu Dněpru křest ohněm po těžkém ostřelování dělostřelectvem obou stran opustili své pozice. Natalija Humeňuk, mluvčí Operačního velitelství Jih ukrajinské armády, ve svém dnešním prohlášení tvrdí, že se Ozbrojeným silám Ukrajiny podařilo ruské invazní síly zatlačit o tři až 8 km od levého břehu Dněpru, kvůli čemuž nemohou okupanti ostřelovat pravý břeh z minometů. Tuto informaci však nemůžeme nezávisle ověřit. Prozatím se totiž zdá, že jde jen o konkrétní místa, kde mají Ukrajinci svá předmostí.

Diplomatické a politické události:

Ruská vláda pokračuje v opatřeních k omezení přístupu Rusů k internetu a k posílení kontroly nad ruským informačním prostorem, pravděpodobně v rámci přípravy na prezidentské volby v roce 2024. Konkrétně 17. listopadu podepsal ruský premiér Mychajl Mišustin rezoluci, která umožňuje Federální službě pro dohled nad komunikací (Roskomnadzor) blokovat stránky, které zveřejňují informace o tom, jak obejít stránky blokované ruskou vládou.

Ondřej Kundra z časopisu Respekt tvrdí, že novým ukrajinským velvyslancem v ČR bude Vasilij Zvarich, kariérní diplomat a současný ukrajinský velvyslanec v Polsku. Zvarich je znám svou pro diplomaty poněkud netypickou otevřeností a upřímností. Česká diplomacie jej prozatím neschválila, ale Kundra tvrdí, že podle jeho informací nejsou známy žádné okolnosti, které by tomu měly bránit. Přijet do Česka by tak mohl ještě před koncem roku. Nahradit by měl Jevhena Perebyjnise, který ve vedení ukrajinské ambasády skončil loni v červenci.

Polsko a americká obranná korporace Northrop Grumman Corp chce zahájit sériovou výrobu munice na území Polska. Informoval o tom zástupce generálního ředitele polského výrobce munice Mesko SA Przemysław Kovalczuk. “V současné době se připravujeme na transfer technologií a výrobní spolupráci se společností Northrop Grumman při výrobě široké škály 120mm munice,” uvedl Kovalczuk. Podpis smlouvy je podle něj plánován na prosinec letošního roku nebo na začátek ledna 2024. Očekává se, že to umožní zvýšit roční produkci tohoto typu munice v Polsku z několika tisíc na 50-70 tisíc.

Stát New York vydal u příležitosti 90. výročí holodomoru prohlášení, ve kterém opět zdůraznil uznání genocidy ukrajinského lidu v letech 1932-33 a vyhlásil listopad měsícem památky holodomor-genocidy Ukrajinců Sovětským svazem.

Dnešní Třešnička™ bude o (potenciálních) kolaborantech mezi námi. Poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Jaroslav Foldyna se rád fotí s Nočními vlky, ruským “motocyklovým klubem,” který plní roli propagandistů pro ruského diktátora Putina v Evropě. Dnes totiž došlo ke zveřejnění videa, na kterém jsou záběry z Avdijivky a podle původního zdroje jsou na záběrech dobrovolníci z praporu “Noční vlci.” Že by to mohla být náhoda? Nemyslíme si! Vodoznak ve videu totiž ukazuje vodoznak, který je shodný s logem MC Noční Vlci. Pan Foldyna si nás po upozornění na toto video zablokoval, aby náhodou nemusel odpovídat na otázky, jestli mu to třeba nevadí. Pane Foldyno, pokud čtete tyto řádky, pak věřte, že by stačilo, abyste se zachoval jako chlap a omluvil se. Pokud se i nadále budete chovat jako debil, pak je zřejmé, že vám slovní spojení rovná páteř nic neříká. My chápeme, že je snadné udělat chybu, ale programově se chovat jako kolaborant není moc dobré ani pro vás, ani pro vašeho předsedu Pitomia.
Pro ty z vás, kdo mají zájem zjistit, o co jde podstatné info naleznete v tomto tweetu

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den635 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhopátého dne invaze na Ukrajinu 20.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 0-11-2023/

Dnes došlo v jednom z kyjevských obytných domů k explozi granátu. Je pravděpodobné, že šlo o neodbornou manipulaci s municí přivezenou z fronty. Dva lidé zemřeli a jeden utrpěl vážné zranění. Kolem 17. hodiny místního času byly hlášeny exploze z okupovaného Heničesku, které označily okupační úřady za hlavní město Chersonské oblasti.

Severovýchodní fronta: Ukrajinci pokračují v protiútocích u Synkivky a Peršotravnevého, ale nehlásí žádné úspěchy. Situace je beze změny také mezi Ivanivkou a Jahidným, u Novoselivského a Makijivky. Východně od Bilohorivky pokračuje ruská snaha o další postup k sádrovcovému lomu a získání kontroly nad zpracovatelským závodem.

Bachmutská fronta: Včera zmiňované ruské útoky mezi Veselým a Jakovlivkou nepřinesly okupantům žádné zaznamenatelné úspěchy. Ruský telegramový kanál Dnevnik desantnika tvrdí, že okupační jednotky čistí okolí Berchivské nádrže od zbývajících obránců, což je skutečně nejspíš pravda, protože poslední týdny ukazují, že zde mají ruské jednotky situaci pevně ve svých rukou. Z dostupných informací se však zdá, že další kolo ukrajinského stahování prozatím neprobíhá, ačkoliv zde nemají Ukrajinci situaci vůbec jednoduchou. Ruský tlak na jižním křídle u severního vstupu do Kliščijivky také nese jisté ovoce, protože byli Ukrajinci nuceni stáhnout se v těchto místech zpět za železniční násep, který se jim bude snáze bránit. Ačkoliv se proruské zdroje snaží situaci interpretovat tak, že se jim podařilo vstoupit do vesnice, dostupné zprávy to nepotvrzují a je patrné, že hlavní ruský postup byl zaznamenán v lesích na severozápadním přístupu k vesnici. Ruský kanál Frontovik píše, že mají okupanti oblast železniční zatáčky nad vesnicí pod svou kontrolou, což může být vzhledem k informacím v éteru pravda, ale nejsme schopni to v současnosti ověřit. Okupanti aktivně připravují druhou linii obrany jiho východně od Bachmutu, která vede podél silnice mezi Bachmutem a Horlivkou ve směru na Opytné a poté směrem na Zajceve, Odradivku a Mykolajivku Druhou.

Doněcká fronta: Mezi Šumami a Pivdenným pokračují Ukrajinci v opatrné snaze postoupit dál k haldám hlušiny, které je dělí od Komsomolce. Zatím se neodvážíme odhadovat, proč vlastně vedou svou snahu tímto směrem, když je jasné, že dříve nebo později zde nejspíše uváznou na mrtvém bodě. Tímto směrem, zhruba 5 kilometrů od míst, kde se nacházejí přibližné ukrajinské pozice začíná širší předměstí Horlivky. Ta je sice více méně prázdná, ale i přesto by boje v městské zástavbě, navíc mezi ruskými obrannými liniemi, znamenaly velké problémy. Jediným rozumným vysvětlením se jeví být pokus o donucení okupační správy přesunout sem část jednotek z jiného úseku – přímo se nabízí ten Avdijivský. Zde Ukrajinci pokračují ve snaze udržet okupanty co nejdál od Stepového, které se nejspíše stalo hlavním ruským cílem severně od Avdijivky. Ačkoliv totiž probíhají boje ve směru na Novokalynové a Očeretyne, sami Rusové si nejspíše uvědomují, že nemá smysl postupovat severněji, dokud nebudou mít pod kontrolou Avdijivku. Koksovna je stále v ukrajinských rukou, ale ruské zdroje již hlásí boje v oblasti kolejové vlečky na východním okraji areálu. Na východní části perimetru dochází k pohybu především v oblasti jižné od Veselého, mezi rybníky, které jsou v těchto místech vybudované. Ty zde však pravděpodobně budou Ukrajincům pomáhat s obranou v tomto sektoru, protože s přicházejícím podzimním počasím bude půda podmáčená a nevhodná pro použití těžší techniky. Na jihu pak okupanti tlačí podél Jasynuvatské ulice směrem přes tovární areál, který nejspíše stále nemají plně pod kontrolou, do rezidenčních čtvrtí. Pokud se jim podaří do nich vstoupit, můžeme pravděpodobně očekávat velmi tvrdé boje, podobně jako tomu bylo i v Bachmutu, kde ani ruské dělostřelectvo nebylo schopno výrazněji narušit obranné pozice zde vybudované Ukrajinci, kteří měli v Avdijivce o sedm let déle na přípravu. Ukrajinská strana vypustila v posledních 24 hodinách několik videí, na kterých je vidět ničení techniky v prostoru multiúrovňové křižovatky na silnici M-30. Západně od Vodjaného proběhlo několik dalších ruských útoků směrem na Tonenke, byl však podle jejich vlastních videí odraženy. U Marjinky okupanti pokračují v tlaku na zbytek města, které ještě drží Ukrajinci. Podél Naberežné a Kaštanové ulice mají ruské jednotky částečný úspěch a podařilo se jim postoupit několik desítek metrů. Aktivní boje zde pokračují.

Jihovýchodní fronta: Dnes bez nových informací.

Záporožská fronta: Dnes již zmíněný ruský kanál Dnevnik desantnika potvrzuje včerejší informace o zmíněném stažení ruských jednotek podél silnice N-08. Tvrdí také, že Ukrajinci provedli mezi Novofedorivkou a Verbovým další sérii útoků, které jim mají zajistit postup po výšině podél Verbového a tím nejen vrazit klín mezi tyto dvě vesnice, ale též příhodnější pozice pro případný útok jižním směrem. Západní část ukrajinského průlomu, tedy Robotyné a Novoprokopivka zůstávají beze změn i přesto, že zde pokračují tvrdé boje.

Chersonská fronta: Ukrajinská strana opět vyzývá k mlčení ohledně dění na východním břehu Dněpru. Z ruských zdrojů však vyplývá, že se okupanti snaží vytlačit ukrajinské obránce z Krynek a podnikli v průběhu dne několik útoků z lesu na jih od vesnice. Prozatím nebyli úspěšní. Okupanti také zveřejnili záběry z dalšího ostřelování vesnice pomocí termobarických raketometů TOS-1A. Dnes se webu ZOV Cherson objevila zpráva, podle které došlo k evakuaci okupační správy města Olešky do Velykého Kopani, tedy o více než 25 km východně do hloubky Chersonské oblasti.

Diplomatické a jiné události:

Dnes přijel do Kyjeva na neohlášenou návštěvu ministr obrany Spojených států Lloyd Austin. “Právě jsem přijel do Kyjeva, abych se setkal s ukrajinskými vůdci. Dnes jsem zde, abych předal důležité poselství – Spojené státy budou nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji za svobodu proti ruské agresi, a to jak nyní, tak i v budoucnu,” zdůraznil Austin. Jednání se zaměří na další posílení strategického partnerství mezi USA a Ukrajinou, včetně poskytnutí nezbytných bojových prostředků ozbrojeným silám Ukrajiny, a to jak pro zimní období, tak pro ochranu země před budoucími ruskými hrozbami. Po společném jednání prezident Zelenskyj oznámil, že Ukrajina obdrží od USA další pomoc, především má jít o dělostřelecké systémy a munici.

Dnes došlo k zablokování polsko-ukrajinského hraničního přechodu Medyka-Šehyni. Podle webu Grunt zablokovali přechod polští řidiči. Tento přechod je často používán k dopravě humanitární pomoci a paliva na Ukrajinu. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury uvádí, že v současné době “drží zhruba 15 osob celý hraniční přechod jako své rukojmí.”

Norský ministr obrany Bjørn Arild Gram včera uvedl, že Norsko vynaloží více než 50 milionů EUR na zvýšení výrobních kapacit dělostřelecké munice v rámci připojení se k evropskému plánu na podporu výroby munice.

Finská vláda oznámila, že se chystá uzavřít čtyři nejsevernější přechody na finsko-ruských hranicích. Důvodem má být ruská snaha tlačit do Finska ilegální migranty dovezené z Afriky a Blízkého východu za účelem zatěžování finského sociálního systému. K uzavření by mohlo dojít již v noci z 21. na 22. listopadu.

Dnešní Třešnička™ bude o úhlech pohledu. Putinův mluvka Dmitrij Pejskov se stal terčem kroucení hlav a zmatených výkřiků “si dělá pr*el, ne?” po té, co pro ruskou televizi opět uvedl, že jeho dcera Jelizaveta žila v Paříži v chudých poměrech a rozhodně nebyla “mažora” (slangový výraz pro rozmazlené potomky sovětských potentátů). Jak by také ne, když dekadentní a zrádný Západ nedělá nic jiného než že ubližuje bohobojným a asketickým Rusům natolik, že musí prchat zpět do své vlasti. Akorát, že vůbec. Mladá Peskova totiž tatínkovi tak trochu hází do tohoto příběhu vidle svým Instagramem, podle kterého je a byla do očí bijící členkou “zlaté mládeže” navštěvující okázalé večírky a nezdá se, že by trpěla ve “velmi, velmi spartánských podmínkách”. Peskov pak zdůraznil, jak se jeho dcera musela doslova probít životem, aby mohla být, kde je. Jako kluci z paneláku máme trochu problém považovat život v centru Paříže v bytě za v přepočtu 50 milionů korun (v roce 2016) a navštěvování soukromých internátních škol a vysokých škol pro smetanu za nuzné podmínky. Mezitím Peskov, s náramkovými hodinkami za pětinásobek jeho oficiálního ročního platu krmí obyčejné Rusy lhaním o tom, že má co by služebník lidu jen o něco málo víc než ostatní a to jeho poslední (a asi poslední) milionové daňové přiznání bylo zkresleno dědictvím po zesnulém otci (slza ukápla). Jen ještě připomeneme syna Nikolaje, který ač oficiálně nezaměstnaný, cestoval po světě soukromým tryskáčem nebo ve své flotile supersportovních vozidel nasekal v Moskvě 116 dopravních přestupků za rok, a které přirozeně nikdo neřeší. Tedy než na celou rodinu byly uvaleny sankce, které Peskovci považují za “nefér a bezdůvodné”. Závidíme? Nejspíše ne. Nepřejeme jim to? Jo, asi jo. Ale jak že to bylo… “ti už mají peněz dost, ti už krást nebudou”? Na každou svini ale čeká kandelábr.
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den636 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhošestého dne invaze na Ukrajinu 21.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 1-11-2023/

Před deseti lety, 21. listopadu 2013 v pozdních nočních hodinách, začala v Kyjevě dlouhá série protestů, pro které se vžilo označení Euromajdan – a které nakonec vyústily v revoluci, která svrhla kritizovaného prezidenta Viktora Janukovyče v tzv. revoluci důstojnosti. Protesty probíhaly na různých místech země, nicméně nejdůležitějšími byly protesty v Kyjevě na Náměstí Nezávislosti.

Ukrajina v noci na dnešek čelila novým ruským vzdušným útokům a ostřelování. Zásah utrpěla nemocnice ve městě Selydove v Doněcké oblasti. Dva lidé přitom zahynuli.

Severovýchodní fronta: Na severovýchodní frontě probíhají boje u Synkyvky a u Petropavlivky. Rusové zde dnes podnikli minimálně 10 útoků, ale ukrajinští obránci úspěšně drží pozice. Rusové postoupili možná sto metrů u Peršotravnevého a Ukrajincům se naopak podařilo vytlačit okupanty z několika pozic v Serebrjanském lese.

Bachmutská fronta: Těžké boje probíhají na severním i na jižním křídle Bachmutu. Rusové zaznamenali menší úspěchy u Kliščijivky a Bohdanivky, ale za koleje je ukrajinští obránci nepouští. Od Andrijivky směrem k Odradivce probíhají mimořádně těžké boje.

Doněcká fronta: Jak ukrajinské, tak ruské zdroje mluví o aktivních bojích na západním okraji Horlivky a ve východní části vesnice Pivdenného. Podle všeho se zde Ukrajincům podařilo rozšířit zemi nikoho. Situace u Avdijivky zůstává vážná. Západně od chatkové oblasti Točmaš okupanti pokračují v útocích podél lesního remízku západně od železnice. Ukrajinští vojáci zatím drží své pozice a Rusové zde významně nepostupují. Na sever od avdijivské koksovny se ruští pěšáci pokouší bez podpory těžké techniky pokračovat v postupu na západ. Situace je tu dynamická, Rusům zde způsobují těžké ztráty ukrajinští dělostřelci a operátoři dronů. Těžké boje pokračují v průmyslové zóně na jihovýchodě Avdijivky a ukrajinské ozbrojené síly tu odrazily sérii nepřátelských útoků severně a jižně od ulice Jasinovské. Dále okupanti neúspěšně útočili východně od Novobachmutivky, Stepového a u Pervomajského. Ve prostoru Marjinky se okupanti pokusili neúspěšně útočit v okolí Pobjedy a Novomychajlovky.

Záporožská fronta: Těžké boje probíhají v okolí Robotyného a severozápadně od Verbového, kde se bojuje o důležitý kopec. Situace je i zde dynamická, ale větší pohyby na frontě jsme nezaznamenali. Ukrajinské ozbrojené složky pokračují v tlaku ve směru na Melitopol.

Chersonská fronta: Ruský kulhající milbloger Wargonzo píše, že ukrajinská námořní pěchota podporovaná dělostřelectvem zaútočila z Krynek a podařilo se jim probojovat se do lesu u této vesnice. Cílem Ukrajinců je nejspíše dostat se na silnici M-14. Ruští vojáci u silnice M-14 si stěžují na neustálé útoky ukrajinských FPV dronů. Rusové údajně provádějí kontroly civilistů v centru okupovaných Olešek. Hledají prý lidi, kteří poskytují pomoc ukrajinským ozbrojeným silám. Zároveň radí civilistům opustit vesnici.

Diplomatické a politické události:

V Dánsku už ukrajinští piloti cvičí ve vzduchu s instruktory na stíhačkách F-16. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na mluvčího Vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil Jurije Ihnata. “Předtím existovaly lehkomotorové letouny vzoru NATO, které napomáhají snazšímu přechodu na F-16. Nyní jsou to již lety s instruktorem. Denně přibývá ukrajinských pilotů, kteří procházejí výcvikem a plní úkoly které jim instruktor uloži“ řekl Ihnat. Další etapou budou podle něj samostatné lety na letadlech. “A pak podle toho lety pro bojové použití, abychom se naučili bojovat na tomto letadle,” dodal mluvčí. Kromě pilotů studujících v Dánsku probíhá výcvik v USA a Velké Británii. Cvičí se nejen piloti, ale i další specialisté, pozemní personál, důstojníci bojového řízení a letecké ženijní služby.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová dnes přicestovala na Ukrajinu. Se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským uctila památku obětí proevropské revoluce, která na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) vypukla před deseti lety.

Ukrajinská tajná služba SBU rozkryla sítě sloužící k vyhýbání se vojenské službě a nelegálnímu opuštění Ukrajiny v několika městech. Mezi nejčastější způsoby jak se vyhnout mobilizaci patří opatření falešných lékařských zpráv vylučujících službu, za což si padělatelé účtují kolem 10 000 dolarů (~220 000 Kč). Pachatelům hrozí až 9 let za mřížemi.

Do ukrajinské metropole dnes přicestoval německý ministr obrany Boris Pistorius, den poté, co v Kyjevě jednal šéf Pentagonu Lloyd Austin. Návštěvu ráno oznámilo německé ministerstvo obrany s tím, že hlavním cílem je potvrdit německou podporu zemi, která se skoro 21 měsíců brání ruské agresi.

Prezident Pavel zkritizoval Západ za nedostatečnou a pomalou vojenskou pomoc Ukrajině. Dodávky zbraní, které Ukrajina potřebuje pro úspěch, stále váznou, ani teď nedosahují potřebné úrovně, podotkl Pavel při dnešním zahájení velitelského shromáždění armády v Praze. Sami ukrajinští vojáci se podle něj cítí nejen pochopitelně unavení, ale v rostoucí míře i zklamaní podporou ze Západu. Mají pocit, že je v tom necháváme, řekla hlava státu.

Ruská ekonomika:

Dnes se podíváme na situaci největšího ruského výrobce automobilů, firmu AvtoVAZ. Její generální ředitel, Maksim Sokolov, vydal prohlášení, že na tuto firmu začínají čím dál více doléhat sankce, které dodržují nejen západní, ale i tzv. přátelské státy, které se obávají druhotných sankcí. Firma tak naráží na potíže nejen ohledně dodávky komponent, ale i co se týká realizace jak příchozích, tak odchozích plateb. Předpokládaný objem výroby AvtoVAZu na rok 2023 se kvůli tomu snížil o 10% a má dosáhnout 360 tisíc automobilů. Celkově tak ruský automobilový průmysl vyprodukuje v tomto roce nejméně automobilů za posledních 50 let.

Dnešní Třešnička™ bude bez práce, skoro až líná. Prakticky totiž nezměníme ani slůvko z oficiální zprávy. No posuďte sami: “Ruský prezident Vladimir Putin na on-line summitu zemí skupiny BRICS vyzval k politickému řešení izraelsko-palestinského konfliktu a pustil se do ostré kritiky USA, které obvinil ze snahy přivlastnit si roli hlavního zprostředkovatele příměří. Uvedl, že klíčovou roli by naopak mohla sehrát skupina BRICS, která zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku”. Tak za nás, asi jen, díky Vláďo za názor a že posíláme klíčenku.

A pozor! Ve středu 22.11.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude potenciál ukrajinské výroby s ohledem na její vojensko-průmyslový komplex. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den637 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhosedmého dne invaze na Ukrajinu 22.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 2-11-2023/

Ukrajinské letectvo hlásí, že se podařilo sestřelit všech 14 dronů Šahed, které byly vyslané nad ukrajinské území. Naprostá většiny aktivity ukrajinské protivzdušné obrany byla zaznamenána nad Sumskou oblastí na severu země.

Ukrajincům se podařilo 19. listopadu zasáhnout shromáždění ruských vojáků ve vesnici Kumačové ležící asi 50 km jihovýchodně od okupovaného Doněcka. Příslušníci 810. gardové brigády námořní pěchoty zde slavili Den dělostřelectva, když byl kulturní sál, kde probíhal koncert, zasažen řízenou střelou nejspíše ze systému HIMARS. Ruské zdroje potvrzují, že zemřelo “několik tuctů ruských vojáků a další zhruba stovka byla zraněna.” Spolu s nimi zemřela i zpěvačka, která vojákům zpívala.

Severovýchodní fronta: Nejsevernější část úseku je stále beze změn. U Synkivky a Peršotravnevého probíhají i nadále silné boje, ale s nastupující zimou můžeme nejspíše očekávat snížení intenzity, protože nebude možné nasazovat mechanizovanou techniku. Pokud nedojde k zmenám v nejbližších týdnech, nejspíše zůstane fronta ve velmi podobném stavu až do jara. V trojúhelníku Jahidné – Ivanivka – Kyslivka pokračují okupanti ve snaze postoupit západním směrem, ale celé jejich snažení se smrskává především na snahu dostat se dál, než za silnici Jahidné – Kyslivka. Boje probíhají až u Ivanivky, jak ukazují videa z obou stran, ale obránci znemožňují ruským silám do vesnice proniknout. Proruský telegramový kanál Negumanitarnaya Pomošč Z uvádí, že se okupantům podařilo postoupit až do oblasti vlakové zastávky v Kyslivce, neexistuje však pro to žádný důkaz. V posledních dnech opět sledujeme nárůst bojů u Rajhorodky ve směru na Nadju, ale příslušníci ukrajinské 68. myslivecké brigády zde mají výškovou převahu v kopcích nad Žerebcem, která jim poskytuje výhodu a přehled při přesunech ruské techniky. Ukrajincům se podařilo postoupit západně od okupované Zolotarivky, na půli cesty mezi Bilohorivkou a Verchnokamjanským. Potvrzují to záběry ostřelování ukrajinských pozic, pořízené dronem na korekci palby na ruském TG kanále Južnyj front ZOV. Je však možné, že jde o pohyb, ke kterému došlo už dříve, ale nebyl dosud zaznamenán.

Bachmutská fronta: Jižně od Berchivské nádrže se dnes ukrajinským ozbrojeným silám podařilo odrazit všechny nepřátelské útoky ve směru k Viljanovské lesní školce. Na sever od Kliščijivky pokračují poziční boje jižně od zalesněné oblasti a u železniční stanice. Východně a jihovýchodně od Andrijivky a severně od Zelenopillji mají ruské jednotky částečné úspěchy východně od železnice. Zatím se nezdá, že by bezprostředně hrozilo, že se okupanti dostanou přes železnici, ale udržují si iniciativu a Ukrajinci jsou v zde v defenzívě.

Doněcká fronta: Na severu úseku v oblasti Pivdenného se podle dostupných informací podařilo Ukrajincům zkonsolidovat část pozic za linií území okupovaného před 24. únorem a zkoušejí postupovat kolem Gagarinova terrikonu, který přiléhá k železniční vlečce stejnojmenné šachty. Hlavní tíhu bojů zde nese ukrajinská 24. mechanizovaná brigáda a 228. prapor teritoriální obrany. I přes četné ruské protiútoky na jižním okraji průlomu jsou však Ukrajinci schopni zde pozice nejen držet, ale pravděpodobně i vytlačovat okupační jednotky dále k Horlivce. Ruské 136. samostatné gardové motostřelecké brigádě se v noci pravděpodobně během včerejšího nebo předvčerejšího dne podařilo obsadit pozice za železniční tratí severně od Krasnohorivky. Ruská snaha u Stepového pravděpodobně lehce naráží na své limity, zejména délku logistických linií, které vedou přes otevřený terén. Ukrajincům se podle některých zpráv podařilo získat zpět některé pozice v této oblasti, ale chybí k tomu spolehlivé zdroje, takže to není možné potvrdit. V avdijivské koksovně je situace i nadále velmi složité, protože na jejím severním perimetru probíhají boje a samotný areál je bombardován několikrát denně nejen klasickými klouzavými pumami, ale i nově používaným typem RBK-500, tedy kazetových pum. Podle záběrů, které pravidelně zveřejňují ukrajinští vojáci, je však továrna stále v jejich rukou. Na východě Avdijivky, v oblasti Veselého, a na jihu, kolem silnice M-30, se okupanti snaží získat plnou kontrolu nad severozápadní polovinou zničeného průmyslového areálu a postoupit do obytných oblastí na jihu města. Prozatím se jim to však nepodařilo. Jižně od Novomychajlivky získali ruští vojáci kontrolu nad dalším rozsáhlým úsekem podél silnice spojující vesnici se Solodkým.

Záporožská fronta: Ruský milbloger Wargonzo uvádí, že ruské síly útočí u všech tří hlavních vesnic, nezmiňuje však, jak okupanti dopadli. Proruský propagandista Rogov pak tvrdí, že se jim podařilo dobýt blíže nespecifikované pozice, což ovšem nelze použít jako potvrzené Wargonzova postu. Najít spolehlivé informace z tohoto úseku je velice těžké a minimálně ukrajinská strana působí dojmem, že se opět snaží o co nejlepší operační zabezpečení.

Chersonská fronta: Ruské zdroje hlásí, že i přes velkou snahu ruského uskupení “Dněpr” ukrajinské síly stále drží pozice v Krynkách. Rusové přiznávají, že Ukrajinci drží i oblast v okolí Antonivského mostu a železničního mostu přes Dněpr. Zároveň okupanti přiznávají, že mají jejich síly na východním břehu značný problém s komunikací jak s okolními jednotkami, tak dělostřelectvem, které by jim mělo poskytovat ochranu.

Diplomatické a politické události:

Evropská unie poslala Ukrajině další 1,5 miliardy eur (37 miliard Kč) v rámci půjčky, která slouží k zajištění provozu státu a fungování základní infrastruktury. Informovala o tom dnes na sociální síti X předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Celkem už letos Kyjev, který se od loňského února brání ruské agresi, od EU takto získal 16,5 miliardy eur (404 miliard Kč). “EU finančně podporuje ekonomickou stabilitu a poskytování veřejných služeb na Ukrajině od začátku války zahájené Ruskem. Dnes jsme vyplatili dalších 1,5 miliardy eur. Naše pomoc Ukrajině zatím činí 85 miliard eur. A bude toho více. Nabídli jsme Ukrajině 50 miliard eur do roku 2027,“ uvedla předsedkyně. Jedná se již o 16. transakci od začátku totální války. Evropská unie poskytuje makrofinanční pomoc za zvýhodněných podmínek s dobou splácení 35 let. Úroky a další platby dluhové služby budou místo Ukrajiny platit země EU.

Německo předalo Ukrajině další balík vojenské pomoci. Podle německé vlády zahrnuje:

20 strojů Marder (předtím bylo převedeno 60);
2380 granátů ráže 155 mm (dříve poskytnuto 19 530);
obrněné vozidlo pro odminování WiSENT 1 (předtím – 11);
více než 2400 telefonů s krypto-šifrováním (dříve 239);
dva tahače 8×8 HX81 a dva návěsy (dříve 79, resp. 74);
devět automobilů včetně nákladních (dříve 300);
pět pásových sanitek Warthog (dříve pět);
dvě sanitky (dříve 47).
Švýcarská vláda schválila prodej 25 tanků Leopard 2A4 jejich německému výrobci, firmě Rheinmetall Landsysteme. Podle Bernu se německá vláda zaručila, že tanky zůstanou buď v Německu, nebo v některé z partnerských zemí NATO či EU. Kvůli své neutralitě Švýcarsko blokuje přímé prodeje i reexporty zbraní na Ukrajinu.

Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo, pokud by vyhrálo, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty. Po jednání s českým náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou to novinářům řekl předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Ukrajinu je podle něj potřeba podporovat, jak dlouho bude třeba. Tématem jednání bylo podle Řehky například hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.

Hlavy Visegrádské skupiny se dnes sešly v Praze, aby jednaly o důležitých otázkách mezinárodní politiky, včetně situace na Ukrajině a na Blízkém východě. Před návštěvou Prahy šéf Úřadu pro mezinárodní politiku Polska Mieszko Pawliak v komentáři novinářům řekl, že lídři budou diskutovat o situaci na Ukrajině, na Blízkém východě i o reformách v EU, zejména o jejím rozšiřování (o Ukrajinu). K otázce rozdílů v názorech na situaci na Ukrajině na jedné straně, v Polsku a v České republice a na straně druhé – na Slovensku a v Maďarsku Pawliak poznamenal, že k tomu taková setkání slouží, vést jednání a přesvědčit druhou stranu.

Ruská ekonomika:

Časopis Forbes zveřejnil seznam deseti ruských firem, kterým se podle zveřejněných účetních uzávěrek dařilo v roce 2022 nejhůře. Přehled začíná Ruskou poštou, která vykázala ztrátu netto 31 miliard rublů (ta byla ještě v roce 2021 v zisku 1,5 miliard rublů). Nejhůře se pak podle veřejně dostupných údajů dařilo bance FTB, která vykázala ztrátu 612 miliard rublů, a to není jedinou bankou, která se v roce 2022 ocitla ve finančních potížích. Nutnost sanace těchto podniků ze státního rozpočtu tak odčerpá prostředky, které by bylo možné použít na jiné účely.

Dnešní Třešnička™ bude rychlá, protože máme stream. Ruský diktátor Putin ve svém online-projevu pro setkání skupiny G20 oznámil, že “to co se děje na Ukrajině, je tragédie a je třeba hledat způsoby, jak ji co nejrychleji zastavit.” U Gazy to bylo úsměvně, ale by stačil jeden úplně jednoduchý krok. To je vůl, viďte 🙂

A pozor! Dnes, ve středu 22.11.2023 od 20:00, budeme mít opět náš tradiční video podcast. Jako obvykle probereme vývoj na frontě za poslední dobu, nicméně hlavním předmětem bude potenciál ukrajinské výroby s ohledem na její vojensko-průmyslový komplex. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů

Jsme moc rádi za Váš zájem!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den638 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhoosméého dne invaze na Ukrajinu 23.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 3-11-2023/

Dnešní noc byla opět relativně klidná a obešla se bez náletů ruských dronů a raket. Nad Azovským mořem je však od večera aktivní ruské letectvo, následkem čehož byl vyhlášen vzdušný poplach v Záporožské a Dněpropetrovské oblasti.

Severovýchodní fronta: Dnes se objevily záběry z fronty mezi Synkivkou a Lymanem Peršym, na kterých je vidět, že Ukrajinci zde používají Stridsvagn 122 (patřící do tankového praporu ukrajinské 21. mechanizované brigády), švédské verze Leopardů 2A5, které používají k podpoře mechanizovaných útoků, které zkoušejí prolomit ruskou obrannou linii. Není jasné, jak je toto video staré, ale vzhledem k tomu, že z těchto míst nejsou z ruské strany zaznamenané žádné zásahy těchto strojů, pravděpodobně se jim daří. Z bojů probíhajících u Peršotravnevého, Ivanivky a Rajhorodky nejsou prozatím žádné nové zprávy.

Bachmutská fronta: Na severním úseku kolem Soledaru zůstává situace statická, hlavní roli tu hraje dělostřelectvo na obou stranách fronty. Proruský propagandistický kanál Readovka sice píše, že okupanti opět postoupili jižně od Berchivské nádrže směrem k Bohdanivce, ale vzhledem k absenci jakýchkoliv obrázků nebo videí, která by to potvrzovala, to považujeme sice za možné, ale spíše nepravděpodobné. Vesnice je krytá z pozic na svém západním okraji, kde se zvedá poměrně prudký svah, který poskytuje ukrajinským obráncům výborný přehled o situaci okolo. Na jihu Bachmutu je situace stále stejná. Ukrajinské jednotky jsou v defenzívě podél železnice spojující Bachmut s Kurďumivkou. Ukrajinské zdroje hlásí odražené ruské útoky u Andrijivky 3. útočnou brigádou, ale je pravděpodobné, že se zde podařilo okupantům získat kontrolu nad částí železničního náspu. Prozatím však není k dispozici vizuální potvrzení. Z několika na sobě nezávislých zdrojů přicházejí informace o drobném ukrajinském postupu na severním přístupu ke Kurďumivce. Nejde o nijak významný postup, ale minimálně pro ukrajinskou morálku může být důležitý, protože k něčemu podobnému nedošlo již více než měsíc. Zuří zde těžké boje, které si vybírají nemalé oběti na obou stranách.

Doněcká fronta: Mezi Pivdenným a Horlivkou pokračuje ruská snaha postoupit blíže k horlivskému předměstí Komsomolec. Prozatím však nejsou hlášeny žádné změny oproti včerejšku, ač ruské drony ukazují na ukrajinskou přítomnost na Gagarinově terrikonu. Pravděpodobně se však jedná pouze o průzkumný tým. Ukrajinské ozbrojené složky odrazily všechny útoky ve směru na Novokalynové. Ruský propagandistický kanál RVvoenkor píše o údajném ruském postupu do Stepového, což však s největší pravděpodobností není pravda. Mezi východním okrajem vesnice a železniční tratí vedoucí do Avdijivky sice probíhají boje, ale okupanti se prozatím nejsou schopni ve Stepovém uchytit. Rusové však i nadále tlačí na avdijivskou koksovnu a chatovou oblast Ivuška 2, která leží na severovýchodním cípu města západně od Veselého. Na jižním křídle pokračují těžké boje v průmyslové zóně a západní části chatové osady Niva, kde ruské jednotky dosahují dílčích úspěchů díky tunelu, který vykopali pod touto osadou a zahrádkářským sdružením Vinohradniky, jižně od průmyslové zóny. Okupanti kolem města stále více používají kazetové pumy RBK-500, které se, podobně jako kterákoliv kazetová munice, ukazují poměrně užitečnými pro čištění zákopů a opevnění. Jihozápadně od Avdijivky je pak situace beze změn. Boje pokračují též jižně od Krasnohorivky, v jihozápadní části Marjinky a jižně od Novomychajlivky, ale ani zde nejsou k dispozici informace o novém vývoji, avšak u posledně jmenované vesnice je situace pro obránce velmi složitá. Chtěli bychom varovat před přílišným optimismem, který šíří někteří “diplomatičtí experti.” Pro Ukrajince se situace u Avdijivky prozatím opravdu nevyvíjí moc dobře, jak nám dnes potvrdil i kolega Vozím drony na Ukrajinu, který má část svého týmu přímo ve městě.

Záporožská fronta: Proruský kanál Negumanitranaja pomoc Z poněkud zmatečně uvádí, že se ruským vojákům podařilo obsadit řadu pozic ve směru na Novofedorivku, která je však podle všech dostupných informací plně v jejich rukou. Je však možné, že jde o chybu v příspěvku. V každém případě ale nejsou na většině úseku dnes hlášeny žádné změny, ačkoliv probíhají stále stejně těžké boje u všech tří klíčových vesnic v tomto průlomu. Na blíže neupřesněném místě byl dnes taky zabit ruský propagandista Denis Maskudov, když jeho skupinu zasáhl ukrajinský dron.

Chersonská fronta: Navzdory intenzivnímu úsilí ruských jednotek ukrajinské síly nadále drží předmostí na východním břehu Dněpru. Situace na zemi se příliš nemění, ale Ukrajincům se podařilo provést rotaci svých jednotek na východní břeh řeky a byly sem přepraveny nové jednotky a posily. Ukrajinské síly nyní drží minimálně tři klíčové oblasti – Krynky, Pojmu a Holou Prystan. Všechna tato místa spojuje jediná silnice a ruská zásobovací vozidla pohybující se po této silnici jsou nyní doslova decimována drony. Ruské letectvo masivně bombarduje Krynky, většinou neřízenou municí vypouštěnou mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany. Pozemní operace ruských ozbrojených sil v oblasti nemají žádné hmatatelné výsledky. Asi nejdůležitější roli na ukrajinské straně vedou drony, ve kterých zde mají Ukrajinci nemalou převahu. Ukrajinské jednotky se také na několika místech pokoušejí přeříznout silnici M-14, která je klíčovou zásobovací trasou Ruska. Kromě dronů Ukrajinci pomocí HIMARSů a JDAMů napadají ruská polní velitelství a logistické uzly v ruském týlu.

Diplomatické a politické události:

Ukrajině přišla další pomoc z Litvy. Baltská země poslala Ukrajině 3 milionů nábojů do ručních zbraní a zimní výbavu. Litva se dlouhodobě řadí mezi země, které patří k největším podporovatelům Ukrajiny v přepočtu na obyvatele.

Ruský prorežimní deník Moskovskij komsomolec přišel s informací, že ruská technika, která směřuje na Ukrajinu, má nové značení. Tím je trojúhelník v trojúhelníku. Prozatím není jasné, co přesně má symbolizovat, ale je možné, že může jít o nové taktické značení, pro možnou novou ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny. Ruské síly se zde dlouhodobě snaží dostat k řece Oskil.

Nový argentinský prezident Javier Milei nabídl svému ukrajinskému protějšku Zelenskému možnost konání mírového summitu s dalšími latinskoamerickými zeměmi. Ten Mileimu poděkoval za “jasné vyjádření podpory” v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině.

Dnešní Třešnička™ konečně o hmatatelných výsledcích. Ale ne ledajakých. Moc bychom vám všem chtěli poděkovat za hlasy, které jste nám poslali do Křišťálové lupy. Skončili jsme na krásném 8. místě v kategorii Cena popularity a na ještě krásnějším 4. místě v kategorii Zájmové weby. Jsme rádi, že si nás natolik ceníte. Nejen vaše hlasy, ale i komentáře negativní i pozitivní, každé sdílení a lajk jsou pro nás motorem pokračovat v tom, co děláme a pravděpodobně i již trochu umíme (nebo, pokud jste náš hejtr, ZjEvNě NeUm9mE!”!”!?!:!). Díky!

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den639 #aktuvalka

Analýza šestistéhotřicátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 24.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 4-11-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana byla aktivní v Chmelnycké, Dněpropetrovské a Záporožské oblasti. Podle mluvčího ukrajinského letectva byly sestřeleny všechny tři drony, které byly v noci vyslané nad Ukrajinu. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 13 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem u letecké základny Džankoj a další tři bezpilotní letouny nad Volgogradskou oblastí, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany.

Severovýchodní fronta: Dnes proběhlo několik neúspěšných ruských pokusů o vytlačení Ukrajinců ze Synkivky. Ukrajinské síly vytlačily podle ukrajinského telegramového kanálu Petrenko ruské jednotky z řady pozic severovýchodně a východně od Ivanivky a postoupily přibližně půl kilometru směrem k Jahidnému, prozatím pro to však nejsou k dispozici žádné videomateriály, které by to potvrzovaly. Na zbytku úseku probíhají poziční boje, které prozatím nemají vliv na stav fronty.

Bachmutská fronta: Ze severní části tohoto úseku nejsou žádné nové zprávy a fronta je beze změn. Neobvyklé je, že dnes bylo ticho i o severozápadním křídle Bachmutu, odkud jsou běžně k dispozici alespoň informace z ruských zdrojů. Na jižním křídle bachmutské fronty pokračují série útoků a protiútoků obou stran. Severovýchodně od Kliščijivky ruské jednotky postoupily necelých 500 metrů v lesním pásu severně od železnice. Včerejší ukrajinský postup u Kurďumivky vedl nakonec zhruba necelého půl kilometru do hloubky ruských pozic.

Doněcká fronta: U Horlivky se Ukrajinci snaží o konsolidaci územních zisků z posledních dní. Ovládají nyní většinu takticky významných výšin na západ od města a některé zdroje mluví o tom, že už se pokoušejí dostat i do Horlivky samotné, což však není možné jednoznačně ověřit. Je však jisté, že se na postupu v této části úseku podílejí i příslušníci ukrajinské 24. mechanizované brigády. Východně od Stepového Rusové pokračují v neúspěšných útočných operacích a pokoušejí se získat pozice na východním okraji vesnice. Ukrajinci podnikají řadu protiútoků a fronta je zde dynamická. Na východ od avdijivské koksovny odrazili ukrajinští obránci všechny ruské útoky, díky čemuž se okupantům stále nedaří dostat do areálu. Když už se to nějaké útočné skupině podaří, je zlikvidována buď ukrajinskými drony, nebo dělostřelectvem. Na jihovýchodě Avdijivky pokračují těžké boje v průmyslové zóně a v zahrádkářské kolonii jižně od ní. Okolí ulice Jasynuvatské je prakticky kompletně v rukou okupantů, ale v průběhu dneška zde Rusové příliš úspěchů neměli. Ruské zdroje navíc mluví o tom, že se okupantům podařilo obsadit doněckou filtrační stanici. Je však téměř jisté, že Rusové tuto stanici nedrží a je otázkou, jestli je z ní vytlačil ukrajinský protiútok, nebo jestli se jim ji vůbec podařilo obsadit. V celém sektoru je velmi aktivní ruské letectvo, které bombarduje Avdijivku i okolní ukrajinské pozice.

Záporožská fronta: Ukrajinské ozbrojené složky tlačí ze severu a severovýchodu na Novoprokopivku a na její severovýchodní straně jsou podle některých záběrů již na jejím okraji. Ukrajinci útočí západně od Robotyné a postupují směrem ke Kopani.

Chersonská fronta: Situace u Verbového je i nadále beze změn. V lese jižně od Krynek pokračují boje a Ukrajincům se zde daří způsobovat Rusům bránícím východní břeh Dněpru poměrně vážné ztráty. Zároveň se Ukrajincům podařilo odrazit několik ruských útoků směrem na tuto vesnici z jihu a z východu. Jinak zde pokračuje vzájemné dělostřelecké ostřelování, které je silné zejména severně od Pojmy a severozápadně od Piščanivky.

Diplomatické a politické události:

Dánská vláda oznámila navýšení pomoci Ukrajině o více než 3 miliardy EUR do roku 2027. Ty bude Ukrajina moci použít na nákup munice a vojenského vybavení. Německá velvyslankyně na Ukrajinu Anka Feldhusen oznámila, že Ukrajina dostane od Německa další systém Patriot, aby se mohla v zimě účinněji bránit ruským raketovům útokům na kritickou infrastrukturu. Neposkytla však další informace o tom, kdy by mohl systém být předán. Litevci pak Ukrajině poskytli dva PVO systémy NASAMS. Podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala jsou již v bojové službě.

Ruské úřady vyhlásily pátrání po zakladateli projektu, který pomáhá Rusům vyhnout se mobilizaci do války proti Ukrajině. Dnes o tom informoval portál Mediazona, který si všiml zápisu v databázi ruského ministerstva vnitra. Soudě podle tohoto zápisu je zakladatel projektu Iditě lesom (Jděte lesem) Grigorij Sverdlin stíhán v souvislosti s blíže neupřesněným trestným činem. Sverdlin Mediazoně řekl, že o ničem takovém nemá informace.

Severní Korea varovala, že přesune více zbraní na svou hranici s Jižní Koreou poté, co Soul opustil dohodu, jejímž cílem je snížit šance na konflikt mezi sousedy. Úspěšné vypuštění špionážního satelitu Severní Koreje vedlo ke kolapsu vojenské dohody mezi Severem a Jihem, která platí od roku 2018.

Ruská propagandistická agentura TASS uvádí, že se Moskva vnímá moldavskou podporu protiruským sankcím jako “další nepřátelský krok moldavské vlády, která se rozhodla připojit k protiruské kampani kolektivního Západu.” Podle Marije Zacharovové, mluvčí ruského ministerstva zahraničí jde o krok (Evropy – pozn. red.) k rozbití moldavsko-ruských vztahů, které jsou už tak ve špatném stavu kvůli chybě Kyšiněva.

Dnešní Třešnička™ bude o důvěryhodném obchodníkovi. Rosoboronexport, součást monopolního exportéra ruských zbraní Rostec, neuzavřela na Dubai Airshow 2023 ani jeden kontrakt. Není to ostatně překvapivé, protože podle našich vysocepřesných zdrojů smlouva obsahovala klauzuli o tom, že po zaplacení zálohy budou zbraně napřed procházet zkušebním provozem na Ukrajině. Například Indie kvůli tomu v květnu roku 2022 zastavila plánovaný nákup vrtulníků Ka-52, protože Rusové používali indické T-90, které se do země vrátily na údržbu, k likvidaci ukrajinské munice, Egypt ve stejném roce zrušil společný projekt na výrobu letounů Su-35 a místo toho nakoupil americké stáhačky F-15E, Indonésie také kontrakt na tyto stroje zrušila. Nové ruské útočné pušky AK-12 si na Ukrajině prošly bojem a přišlo se na to, že mají spoustu problémů s přepínači palby. Su-57 také není a prototyp autonomního dronu Ochotnik je ve stádiu podobném tanku T-14 Armata. Jediným odběratelem ruských zbraní tak i v následujících letech budou ukrajinské ozbrojené síly.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den640 #aktuvalka

Analýza šestistéhočtyřicátého dne invaze na Ukrajinu 25.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 5-11-2023/

Dnes je mezinárodní Den připomínky Holodomoru, Sovětským svazem vyvolaného hladomoru, který si nejen na Ukrajině vyžádal před devadesáti lety miliony obětí.

Armáda Ruské federace využívá poklesu teploty na Ukrajině pod nulu, k tomu, aby se stejně jako zaměřila na terorizování civilního obyvatelstva. Rusové v noci nasadili proti Ukrajině rekordní počet 75 bezpilotních letounů Šahed, z nichž se však většinu podařilo sestřelit, uvedl podle webu deníku Ukrajinska pravda velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk . Hlavním cílem náletu byl Kyjev, ale protivzdušná obrana zasahovala celkem v šesti z 24 oblastí země. V samotném Kyjevě a přilehlé oblasti došlo k výpadkům proudu kvůli poškození rozvodné sítě. V Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě země Ukrajinci zničili také raketu Ch-59. Podle ukrajinského letectva Rusové provedli dosud největší útok pomocí bezpilotních letounů Šahed íránské výroby. Řekli jsme tu už dříve a musíme to zopakovat – Rusko je teroristický stát.

Velvyslankyně Spojených států amerických na Ukrajině Bridget Brink napsala na své stránce sociální sítě X: “Zařízení protivzdušné obrany byla v Kyjevě aktivní celou noc. Když teplota na Ukrajině klesne pod nulu, Rusko cynicky nasměruje vlny íránských dronů k útoku na hlavní město a zemi. Děkuji protiletadlovým obráncům Ukrajiny”.

Ruská protivzdušná obrana byla aktivní nad Feodosií na jihovýchodě okupovaného Krymu, není však jasné, proti čemu zasahovala. Místní hlásili exploze, ale ty byly pravděpodobně spojené s aktivitou PVO.

Severovýchodní fronta: Lymansko-synkivský sektor zůstává beze změn i přes těžké boje. Okupanti pokračují v ostřelování okolních vesnic a měst, ta jsou však většinově prázdná. 14. mechanizovaná brigáda tlačí z jihozápadního směru na Peršotravneve, ale kromě likvidace několika kusů ruské techniky zde nezaznamenala výraznější výsledky. Včerejší zprávy o ukrajinském postupu mezi Ivanivkou a Jahidným stále nejsou vizuálně potvrzeny, ale některé ruské zdroje se o něm již také zmiňují. Ruský telegramový kanál Razved dozor dnes zveřejnil záběry, na kterých má podle autora být ukrajinský pokus o obejití okupantů v Novoselivském, ale není jasné, jak je video staré a nesedí ani geokalizace. Zbytek úseku je beze změn.

Bachmutská fronta: Ze severní a severozápadní části úseku stále nejsou téměř žádné zprávy. Pomocí série protiútoků, činnosti dělostřelectva a dronů se podařilo ukrajinským obráncům podařilo do jisté míry stabilizovat situaci u Kliščijivky a Andrijivky. Na spodní částí úseku se snaží Ukrajinci využít drobného postupu u Kurďumivky a tlačí na vesnici všemi dostupnými prostředky.

Doněcká fronta: Mezi Pivdenným o Horlivkou pokračují ukrajinští vojáci v rozšiřování území nikoho a podle některých zpráv se již dostávají i do areálu zničené Gagarinovy šachty. Na severním křídle avdijivské fronty se dnes neudály žádné výrazné změny. Ukrajinské ozbrojené síly odrazily větší množství útoků ve směru Novokalynové a Očeretyne. Na východ od Stepového pokračují útoky ruských útočných formací a okupanti jsou na okraji vesnice. Na jihovýchod od avdijivského terrikonu pokračují boje směrem k písečnému lomu a filtrační stanici. V průmyslové zóně na jihovýchodě Avdijivky pokračují ruské jednotky podporované tanky v útocích západním směrem a Ukrajinci je zde zatím nebyli schopni zastavit. Pokud se však dostanou okupanti až k rezidenční čtvrti, bude jim tato technika nejspíše k ničemu, což by mohlo zpomalit další postup, a dojde k podobnému scénáři jako u Bachmutu. Na jižní části úseku sice probíhají poziční boje, ale fronta se nepohybuje.

Jihovýchodní fronta: Dnes bez nových informací.

Záporožská fronta: Ruští propagandisté z ruského televizního kanálu Rossija 1 zveřejnili video, na kterém se chlubí nasazením modernizovaných tanků T-62M v oblasti ukrajinského průlomu. Některé proukrajinské zdroje uvádějí, že se Ukrajincům podařilo postoupit západně od Novopokrovky, ale není to prozatím podpořeno žádnými vizuálními důkazy. Příslušníci ukrajinské 71. myslivecké brigády spolu s vojáky 82. aeromobilní brigády pokračují v tlaku na ruské pozice severozápadně od Verbového. Zbytek frontového úseku je bez dalších informací.

Chersonská fronta: Situace na této frontě se nezměnila. Ruská 70. motostřelecká divize spolu se 144. motostřeleckou brigádou, 810. samostatnou brigádou námořní pěchoty, 328. výsadkovým plukem, 104. výsadkovou divizí a 10. samostatnou brigádou zvláštního určení nejen, že nedokázala vyhnat ukrajinské mariňáky z Krynek, ale Ukrajinci navíc úspěšně rozšiřují území na levém břehu Dněpru, na kterém dlouhodobě udržují svou přítomnost. Situace v samotných Krynkách je podle nás následující, Rusové drží pozice v lese jižně od vesnice, ale část tohoto lesa je zároveň zemí nikoho, kde operují i Ukrajinci. V lese a na ostrůvcích severně od vesnice mají pozice ukrajinští mariňáci. Samotné Krynky jsou prakticky zemí nikoho, ale Ukrajinci zde udržují omezenou přítomnost, díky které jsou schopni reagovat na ruské pokusy o tlak tímto směrem.

Diplomatické a politické události:

Předseda senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil dorazil spolu s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou do Kyjeva. V projevu před ukrajinskými poslanci Pekarová Adamová řekla, že “bychom měli dodat více zbraní (na Ukrajinu – pozn. red.) a já vám slibuji, že to budeme dále činit.” Dále dodala, že Rusko se dnes snaží zničit nejen Ukrajince, ale tak zlomit ducha demokratických zemí, což mu nesmí projít.

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin, na internetu napsal, že v Rusku nikdo nečeká na navrátilce z emigrace s otevřenou náručí, dopustili se totiž podle něj zrady. Na Volodinovo vyjádření upozornil na svém webu list Kommersant. Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a zejména po vyhlášení částečné mobilizace loni v září odjely z Ruska podle odhadů statisíce Rusů v obavě, že by ve vlasti mohli být povoláni do války.

Starosta půlmilionového ruského města Penza, které leží asi 700 kilometrů východně od Moskvy, vyvolal podle médií rozruch, když se ohradil proti tomu, aby v místních školách byly umisťovány pamětní desky věnované jejich absolventům, kteří padli v nynější ruské válce na Ukrajině. Podle starosty by jejich velký počet mohl narušit dětskou psychiku.

Dnešní Třešnička™ bude o tunelování. A ne ledajakém! Rusové se bojí o Kerčský most natolik, že hledají jeho alternativy. SBU tvrdí, že ruská vláda jedná s čínskou společností China Railway Construction Corporation o stavbě tunelu, který by Krym spojoval s pevninským Ruskem. Kdyby ruský diktátor Putin stál o naši radu, řekli bychom mu, že může začít jednat s Hamásem, který by nepochybně s kopáním pomohl. Stačilo by jim jen říct, že na Krymu jsou židovští civilisté. Problém ovšem je, že když by se zpráva dostala mezi obyčejné Rusy, mohli bychom být také svědky tradičního ruského sportu – pogromů. I kdyby však přece jen na stavbu tunelu došlo, je vzhledem ke korupci a stavu ruské ekonomiky pravděpodobné, že by to dopadlo stejně jako metro v Omsku, kde vybudovali jednu stanici a pak zjistili, že zbytek peněz už je fuč.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Shakal
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 543
Registrován: 1/12/2009, 13:49

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Shakal »

Zdroj Fb skupina Válka. Válka se nikdy nemění

#Aktualita #Ukrajina #Ukraine #Den641 #aktuvalka

Analýza šestistéhočtyřicátéhoprvního dne invaze na Ukrajinu 26.11.2023

Celá analýza, včetně situace na Blízkém východě, na webu: https://valka.online/aktualni-konflikty ... 6-11-2023/

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila osm z devíti ruských dronů. Velení protivzdušné obrany hlásí, že sebevražedné drony mají černou barvu, která je má pravděpodobně maskovat proti noční obloze.

Moskva i další ruské regiony se podle agentury TASS v noci na dnešek staly terčem rozsáhlých útoků bezpilotních letounů. Dočasně kvůli nim byla přerušena doprava na moskevských letištích Domodědovo a Vnukovo. Ruské úřady zatím hlásí jednoho lehce zraněného. Činnost ruské PVO a exploze byly hlášeny ze Smolenské, Brjanské, Kalužské, Tulské a Krasnodarské oblasti. V okupovaných oblastech jsou hlášeny výpadky proudu.

Severovýchodní fronta: Severní část úseku je i nadále beze změny. Přispívá k tomu i počasí, které pomalu mění frontu ve zmrzlé peklo. Je tedy možné, že se situace nezmění ani v dalších týdnech. Boje byly zaznamenané mezi Ivanivkou a Jahidným, u Rajhorodky a Makijivky, ale ani zde nebyla zaznamenána žádná změna. Boje v Serebrjanském lese a u Bilohorivky také ztrácejí na intenzitě.

Bachmutská fronta: Okupanti dnes neměli na severozápadním úseku prakticky žádné úspěchy. V minulosti se jim zde zdařilo alespoň částečně rozšiřovat území nikoho nebo konsolidovat pozice, ze kterých byli v minulosti vytlačeny ukrajinské jednotky, ale dnes nehlásí ruské zdroje nic ověřitelného. Jihozápadně od Bachmutu útočí ruské jednotky ve směru zahradního spolku Džerelce. Severně od Kliščijivky okupanti pokračují v útocích ve směru na opevněný kopec a podél železnice. Východně od Andrijivky pokračují poziční boje a vzájemné dělostřelecké ostřelování.

Doněcká fronta: Aktivní boje pokračují ve východní části vesnice Stepové, kde se Rusům nakonec podařilo získat pozice na okraji vesnice. Ukrajinci zde podnikají protiútoky s cílem vytlačit okupanty zpět za železniční trať, a severně od avdijivské koksovny se jim to do jisté míry podařilo. Na jihovýchodě Avdijivky, u doněcké filtrační stanice, se Rusům podařilo postoupit několik desítek metrů severním směrem a postupují v avdijivské průmyslové zóně, kde se ukrajinským obráncům nedaří je zastavit. Ukrajinci podle všeho stále ještě v nejzápadnější části zóny drží, ale předpokládáme, že ztráta této části těchto pozic je jen otázkou času.

V okupovaném Doněcku došlo k silné explozi, která měla za následek masivní výpadky proudu v Horlivce, samotném Doněcku, Makijivce, Starobeševu, Svitlodarsku a Mariupolu.

Jihovýchodní fronta: Ani dnes nic relevantního

Záporožská fronta: Proruský telegramový účet Dnevnik desantnika uvádí, že okupanti odrážejí ukrajinské útoky mezi Novofedorivkou a Verbovým, jinak je dnešní den prakticky bez nových informací z tohoto úseku. Je vidět, že zima doléhá na obě strany a ke slovu se tak dostává dělostřelectvo na obou stranách fronty.

Chersonská fronta: Na východním břehu Dněpru okupant pokračuje ve svých pokusech zničit předmostí jednotek ukrajinských ozbrojených sil na levém břehu řeky Dněpr a zabránit jejich expanzi. V posledních několika dnech se okupanti zaměřují na vesnici Krynki a oblast solární elektrárny severně od vesnice Pidstepné. Boje pokračují také poblíž vesnice Pešanivka a ve směru na Olešky. Počasí posledních pár dní bojovým operacím příliš nepřeje a změny na frontě jsou minimální

Diplomatické a politické události:

Ukrajina našla kandidáta na post nového velvyslance v České republice. V České televizi to řekl předchozí ambasador v Praze a nyní náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Očekává, že do Prahy nastoupí brzy. Jméno vzhledem k diplomatickým zvyklostem neprozradil. Podle dřívějších informací týdeníku Respekt by se mělo jednat o současného ukrajinského velvyslance v Polsku Vasilije Zvaricha.

Britské zpravodajské služby naznačují, že během listopadu Rusko přesunulo strategické systémy protivzdušné obrany z Kaliningradské oblasti, aby nahradilo ty ztracené ve válce s Ukrajinou. Přesuny byly zaznamenány po zvyšujících se ztrátách ruských systémů protivzdušné obrany S-400 (v kódu NATO SA-21) na okupovaných územích Ukrajiny na konci října 2023. “Vzhledem k tomu, že Kaliningradská oblast je nejzápadnější základnou Ruska a ze tří stran sousedí s členskými zeměmi NATO, považuje ji Ruská federace za jednu ze strategicky nejzranitelnějších oblastí. Skutečnost, že se ruské ministerstvo obrany zdá být připraveno podstoupit tam další rizika, podtrhuje obtíže války,” poznamenává zpravodajská agentura.

Dnešní Třešnička™ bude napoleonská. Ne, zatím se nechystáme psát o napoleonských válkách… ale jde o nový film Napoleon od Ridleyho Scotta, který se sice celosvětově nesetkal s velkým úspěchem, ale je tu výjimka. Tou je audience na Ukrajině, která filmu tleská dokonce ve stoje. Přibližně v půlce filmu je totiž scéna ve které shoří Moskva na prach (stalo se to v roce 1812 jako součást taktiky spálené země použité Rusy proti Napoleonovi). Jo sice to psal jenom jeden Ukrajinec, ale klidně si představujeme, že je to všude. Protože z toho vyrobíme malý oslí můstek, koukejte! Film asi nejspíš nenatočíme, ale sluší se zeptat našich čtenářů jestli je ještě psaní o Ukrajině baví. Samozřejmě víme, jak nesmírně je to důležité a budeme v tom pokračovat, ale v mezičase se nám hromadí nápady na články, které by nás kromě naplňování povinnosti a zodpovědnosti i třeba.. bavily. Možná si k tomu nachystáme anketu na webu a uvidíme, co si vox populi přeje.

Pomoci nám s naší tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu, které se nebojíme a na množství nehledíme!

Děkujeme všem, kteří nám již přispěli, moc si toho vážíme!
Přílohy
Den-618-3.11.jpg
Uživatelský avatar
Zemakt
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 11752
Registrován: 28/8/2008, 11:14
Bydliště: Cheb

Re: Ukrajinsko-ruská válka, analýzy z různých zdrojů

Příspěvek od Zemakt »

Válka na Ukrajině, 28. listopadu 2023: FAB, KAB nebo UMPK? Část 1

Následující text je z velké části připraven již v polovině října, ale dokončen byl až nyní. Možná je to tak lepší, protože od té doby se objevily další informace, a tak je možná lepší analýza.

Obrázek
Su-34 VKS, připravovaný na další misi. Pozoruhodná je klouzavá puma UMPK, instalovaná na pevném bodě pod křídlem (pravá strana fotografie).

To vyvolalo přinejmenším některé související zprávy, a to jak v ruských, tak ukrajinských sociálních médiích (a my jsme se o nich opakovaně zmiňovali zde na tomto blogu). Přesto mám dojem, že zůstávají značně podceňovaným a nepochopeným faktorem této války. A zdá se, že panuje spousta nejasností ohledně toho, jak přesně je VKS nasazuje a co vlastně ruské kluzákové bomby dokáží. Nebo také ne. Proto zde pokus o vysvětlení toho, co je zatím známo.

***

Pro začátek nevím, co si mám myslet o tom, že většina ukrajinských zdrojů - ať už oficiálních, nebo ne - nejprve nazývá ruské kluzákové bomby "FAB", ale mezitím je neodbytně označuje "KAB". O ukrajinském jazyce nemám ani páru, ale hádám, že obě zkratky vycházely z ruské vojenské terminologie. Stejně tak,

- FAB znamená fugasnaya aviatsionnaya bomba ("vysoce výbušná letecká bomba"), zatímco

- KAB znamená to, co Rusové označují zkratkou korrektirujemaja aviatsyonnaja bomba ("opravená letecká bomba").

Pro mě jako nerda (a ano: taky podivína) je to poněkud matoucí, protože a pokud vím,

a) zbraně s označením FAB jsou zbraně všeobecného určení, vysoce explozivní nebo demoliční zbraně postrádající jakýkoli druh navádění; vskutku "bomby s volným pádem"; zatímco

b) "rodina" označení KAB označuje bomby naváděné televizí, laserem a satelitem, nikoli však druh klouzavých pum, které VKS na Ukrajině nasazuje v nepřetržitě rostoucím počtu zhruba od roku.

FAB

Od roku 1945 Sověti vyvinuli nejméně tři generace bomb: M46, M54 a M62. Na základě zkušeností z druhé světové války byla řada M46 (FAB-50M-46, FAB-100M-46, FAB-250M-46 atd. až po FAB-3000M-46) určena pro nasazení z podzvukových letounů, jako tomu bylo ve službě koncem 40. let. Řada M-54 byla v tomto ohledu jen o málo lepší, ale díky tomu, že hlavní část FAB-250M-54, FAB-500M-54, FAB-1500M-54 atd. byla zesílena přidáním ocelových pásů, byla nasaditelná z proudových letounů, které mohly zrychlovat až na rychlost kolem 1 000 km/h.

Proč je to důležité? Protože při instalaci na podkřídelní pylony bojových letounů jsou bomby vystaveny obrovskému namáhání - jako je teplo způsobené třením, vibrace způsobené hlukem a turbulencemi, přetlak atd. - a protože člověk nechce, aby se bomby začaly rozpadat, když ještě visí pod jeho letounem: říká se, že to může být docela smrtelné...

Nakonec pro nasazení z nadzvukových stíhacích bombardérů Sověti navrhli řadu M62. Viz FAB-250M-62 a FAB-500M-62, abychom jmenovali ty nejrozšířenější. Mají mnohem silnější pláště, což jim umožňuje přežít misi při zavěšení na stíhačky, které mohou zrychlit na rychlost vyšší než 1 000 km/h.

Přesto všechny FABy zůstaly neřízené. Tedy, omlouvám se, ale: používat zkratku "FAB" pro ruské klouzavé bomby našich dnů... "trochu zavádějící", mírně řečeno.

Obrázek
FAB-250M-62.

KABs

Ano, od 80. let minulého století vznikly v sovětském a později ruském obranném sektoru desítky různých konstrukcí KAB. Viz například KAB-500Kr (s televizním naváděním) nebo KAB-500S (s naváděním GLONASS) nebo KAB-1500L (s laserovým naváděním). Nicméně: tyto pumy se zásadně liší od klouzavých pum nasazovaných dnešními VKS; mají odlišné naváděcí úseky, které je navádějí buď pomocí laserových značkovačů, nebo pomocí TV-kamer, nebo pomocí družicového navigačního systému GLONASS. Jsou také poměrně přesné.

Jsou však také velmi drahé. Důvodem je to, že Sověti nedokázali následovat západní vzor konstrukce pum s volným pádem modulárním způsobem: bez ohledu na to, zda se jedná o M46, M54 nebo M62, všechny FAB měly žebra přivařená k tělu bomby. To vedlo k situaci, kdy k nim nelze "jednoduše" připojit naváděcí sekce. Při vývoji KAB proto Sověti nenašli jiné řešení než vyrobit zcela nové bomby. A vzhledem k tomu, že Klíčoví policisté v Moskvě se tradičně zabývali kasírováním při každé příležitosti - viz: korupce, a to bez ohledu na to, zda v dobách SSSR nebo kdykoli později - nebylo dost peněz na jejich výrobu ve významném množství.

Přesto není pochyb o tom, že postupem času vzniklo poměrně velké množství KABů. Stovky jich sovětské letectvo nasadilo již nad Afghánistánem 80. let. V průběhu 90. let se však jejich výroba téměř zastavila. S výjimkou exportních účelů VKS nikdy nedostaly více než několik desítek kusů od každého modelu. V některých případech (viz KAB-500S s naváděním GLONASS) šli dokonce "klíčoví policisté" v Moskvě tak daleko, že "veřejně odsoudili" zbraň jako "příliš drahou" ještě před jejím prvním "bojovým nasazením" (a pak v Sýrii v listopadu 2015, a to vlastně za účelem PR).

Ano, jistě: od poloviny roku 2022 pracuje ruský zbrojní průmysl na tři směny denně, ale pochybuji, že se v tomto ohledu mnoho změnilo. Ruské federaci chybí výrobní zařízení pro potřebné špičkové technologie. Proto počet KAB zůstává omezený, a proto "sorry, ale": podle mě je používání této zkratky v mainstreamu- a sociálních médiích také "trochu zavádějící".

Obrázek
3D-renderování řízených bomb KAB-1500. Jsou mnohem větší než FAB-250M-62 nebo FAB-500M-62. Horní dvě rodiny variant jsou laserově naváděné, nejspodnější je elektroopticky naváděná (nebo "TV navádění"). Každého modelu bylo vyrobeno jen několik desítek kusů, a to především na export.

Obrázek
Další řízenou bombou, kterou VKS údajně nasadila na Ukrajině, je UPAB-1500.

Obrázek
Nejnovější verze stejné zbraně je UPAB-1500V. Na ruských sociálních sítích se objevily nejméně 2-4 exempláře, které se koncem roku 2022 budou nakládat na Su-34.

Obrázek
Tento snímek a snímek níže byly zveřejněny Moskvou 1. března 2023 a údajně zachycují úder letounu UPAB-1500V na ukrajinské pozice v oblasti Avidiivky.

Obrázek

MPK/UMPK

Většina ruských klouzavých pum nasazených nad Ukrajinou má dnes zkratku MPK a/nebo UMPK. Ta druhá zkratka znamená unifitsirovannogo nabora modulei planirovanie I korekcii (jednotný soubor [modulů] pro plánování a korekci).

(Zde musím dodat, že zatímco jsem si jist, že zkratka UMPK se používá v operační službě, nejsem si zcela jist, zda je tomu tak i v případě zkratky MPK: "zachytil" jsem ji někde v ruském článku na internetu popisujícím přestavbu FAB-250M-62 na kluzákové bomby. Je možné, že autor prostě zapomněl před MPK napsat U, nebo šlo o překlep. Jako obvykle, jen čas ukáže...)

V porovnání s KABy jsou MPK/UMPK mnohem menší a jednodušší zbraně, vycházející z pum FAB-250M-62 a FAB-500M-62. Na rozdíl od KABů jsou MPK/UMPK mnohem menší a jednodušší zbraně.

Mnozí nyní označují MPK/UMPK za jakýsi "ruský přívěsek" k americké rodině pum JDAM naváděných pomocí GPS.

Ve skutečnosti nic takového nejsou: taková přirovnání jsou nanejvýš jen částečně pravdivá.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že MPK/UMPK nejsou naváděné. V současné době je již jisté, že jim naváděcí systémy chybí. Jediným zásadním rozdílem mezi například FAB-250M-62, nebo FAB-500M-62 a MPK/UMPK je přidání poměrně hrubé "krabičky", která se při vypuštění zbraně vyklopí křídly. Výsledkem jsou "čisté" klouzavé bomby: žádné "přesně naváděné bomby".

Obrázek
UMPK instalovaný na hardpointu pod levým křídlem Su-34. Pozoruhodná je "krabička" s výklopnými křídly ve spodní části pumovnice. To umožňuje instalaci zbraně na její obvyklé pumovnice na vrcholu pumovnice. To zase znamená, že při uvolnění, na začátku letu, se puma otáčí o 180 stupňů kolem své podélné osy. Na této fotografii jsou také dobře patrné dvě přídavné ploutve, našroubované na kroužek spojující původní ploutve.


Proč? A proč tedy přesto používat MPK/UMPK?

JDAM americké výroby (a všechny možné evropské, turecké a jihokorejské varianty, které jsou mezitím k dispozici) má nejen přijímač GPS, ale také modul přišroubovaný k zadní části těla bomby, který obsahuje naváděcí část. Ta obsahuje systém poháněných řídicích prvků: její ploutve mohou bombu během letu řídit podle potřeby a korigovat její trajektorii. Právě toto - schopnost manévrovat podle potřeby - činí z JDAM tak vysoce přesnou (a tedy: účinnou) zbraň - a to bez ohledu na to, zda je daná zbraň určená:

- GBU-38: JDAM s 250 kg těžkou hlavicí bomby Mk.82 pro všeobecné použití;

- GBU-32: 32: JDAM s 454 kg těžkou hlavicí bomby Mk.83 pro všeobecné použití;

- GBU-31: GBU-31: JDAM s 907 kg těžkou hlavicí bomby Mk.84 pro všeobecné použití...

- ....nebo některou z následných variant, jako je GBU-53, s 50 kg těžkou hlavicí bomby malého průměru (známé také jako Storm Breaker a schopné zaměřovat pohyblivé cíle v prachu a za špatného počasí).

Obrázek
Srovnání základních konstrukcí amerických/západních a sovětských bomb. Horní polovina obrázku ukazuje, jak může být stejné tělo bomby - v tomto případě tělo bomby Mk.82 americké konstrukce - vybaveno různými rozněcovači a/nebo naváděcími soupravami (levá strana) a různými žebry v závislosti na operačních požadavcích. Naopak bomby sovětské/ruské výroby - jako v tomto případě FAB-500M-62 - mají všechny části svařeny dohromady. Chybí jim modulární konstrukce. To je důvod, proč je samotná jejich konverze na klouzavé bomby takovým probelmem: myšlenka jejich konverze na přesně naváděné bomby byla realizována především mimo Ruskou federaci (například v Severní Koreji).

V systému Putin však nikdy nedošlo k vážnému pokusu o vytvoření průmyslu, který by byl schopen vyrábět špičkové technologie potřebné k vytvoření srovnatelných naváděcích souprav. Ne že by nápady nechyběly, ale na politické úrovni nebyl zájem, a tudíž ani finanční prostředky na získání know-how, nástrojů a strojů, a tím i schopnosti vyvíjet podobné zbraně. Při zpětném pohledu - na základě způsobu, jakým Pudding vedl své války v posledních 20 letech - to bylo prostě zbytečné. Až do roku 2014 Moskva masově dovážela podobné technologie - například naváděcí systémy nezbytné pro své řízené zbraně - z Ukrajiny.

Obrázek
Su-24M súdánského letectva, který uvolňuje dvojici letounů FAB-250M-62 upravených instalací - údajně - naváděcích souprav severokorejské výroby a klouzavých křídel, jak je vidět "v akci" během války v Jemenu v roce 2016.

Nyní, bez ohledu na to, jak slabý a neorganizovaný, byl již ukrajinský odpor z roku 2014 dostatečný na to, aby mu zabránil ve více než jen v uchvácení Krymu a částí Luhanska a Doněcka: v důsledku toho ztratili "klíčoví policisté" v Moskvě spojení s asi 50 významnými ukrajinskými podniky, které se podílejí na výrobě řízených zbraní pro ruské ozbrojené síly - místo aby se nad nimi sami usadili. A protože v Ruské federaci neexistoval srovnatelný průmysl, země se ocitla bez schopnosti vyrábět naváděcí sekce pro zbraně srovnatelné s JDAM.

Teprve když pokus o rychlé převzetí moci na Ukrajině v únoru 2022 selhal, když se ukázalo, že tato válka neskončí během několika týdnů, a když Ukrajinci zapnuli svou protivzdušnou obranu, ocitly se VKS náhle na pokraji úplné zbytečnosti: nad bojištěm zůstaly schopné operovat pouze jejich Su-25 a bitevní vrtulníky. A i tehdy tak mohly činit jen díky tomu, že operovaly v kriticky malých výškách (10-20 metrů).

Pro srovnání, bez ohledu na to, jak moc byly v posledních 30 letech inzerovány jako "vybavené PGM", všechny těžší typy ruských stíhacích bombardérů - viz: Su-30, Su-34, Su-35 atd. - jimi téměř nedisponovaly, protože zásoby VKS takové výzbroje byly vždy minimální a nyní byla výroba téměř nemožná. Zejména počet dostupných KAB byl příliš malý pro intenzivní bojové operace trvající měsíce a pak roky. Počet stand-off řízených střel - jako například Kh-29 a Kh-58 - byl o něco vyšší, ale stále nedostatečný pro jejich nasazení ve velkém množství proti obvyklým cílům podél fronty: VKS potřeboval "tisíce" řízených bomb.

Klíčoví policisté v Moskvě naléhavě potřebovali jiné řešení - a přišli s něčím, co bych označil za "typicky ruské řešení". Kdepak, ne proto, že bych "patologicky nenáviděl Rusko", jak se pár online-psychoanalytiků nepřestává dohadovat, ale kvůli několika chladným faktům.

Ono 'typické ruské řešení' bylo kombinací dostupných technologií, přizpůsobených k překonání nepřátelské obrany s pomocí poměrně 'rudimentárních' řešení.

Primárním cílem nasazení klouzavých pum MPK/UMPK nebyla žádná "přesnost", ale zvýšení účinného doletu tak, aby odpalovací letouny mohly vypouštět takové zbraně z prostoru mimo dosah nepřátelské protivzdušné obrany. Sekundárním cílem bylo, aby nová zbraň nevyžadovala žádné úpravy na systémech letounů, které ji nasazují (tj. kompatibilita se všemi bojovými letouny, které jsou v současnosti ve službě) atd.

Výsledkem byla hrubá zbraň, sestávající ze sady křídel připevněných ke stávajícím letounům FAB-250M-62 a FAB-500M-62 tak, aby jim umožňovala klouzavý let na delší vzdálenost.

Taková zbraň může být nasazena letouny Su-30, Su-34 a Su-35 ze vzdáleností mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany.

Výsledkem se zdají být dva velmi podobné komplety:

- MPK: používá se k přestavbě FAB-250M-62 na klouzavé pumy a

- UMPK: používá se k přestavbě FAB-500M-62 na klouzavé bomby.

Mnohem důležitější je skutečnost, že MPK ani UMPK nemají naváděcí systém. Výsledné zbraně nemohou po vypuštění změnit svůj kurz. Rozhodující pro jejich nasazení je tedy přesná navigace odpalovacího letounu. V tomto ohledu Rusové de facto sáhli zpět ke svým SVP-24 a podobným, GLONASSem podporovaným navigačním/útočným systémům, které jsou mezitím instalovány v mase jejich stíhacích bombardérů. Proč? Je to jednoduché řešení, které sice neposkytuje nic tak přesného, jak hojně propagují Klíčoví policisté v Moskvě a všichni Puding-fanoušci v zahraničí, ale je lepší než cokoli, co měli předtím.

Tato připojená křídla souprav MPK/UMPK poskytla velké množství "moderních" zbraní pro flotilu stíhacích bombardérů Suchoj VKS a zároveň umožnila jejich nasazení na vzdálenost větší než 60 km - a tedy obvykle mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany. Právě o tom - o způsobech nasazení MPK/UMPK a o dané taktice - bude pojednáno ve 2. části tohoto článku.

www.deepl.com
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... -2023-fabs
ObrázekObrázek

"Voni fotr, řekněte jim tam, že se jim na jejich párky vyserem!"
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“