Strategická vítězství co zastavila ruskou invazi

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13231
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Strategická vítězství co zastavila ruskou invazi

Příspěvek od Rase »

rom_4469____1200x675.jpg

Strategická vítězství co zastavila ruskou invazi

Velmi zajímavý článek na fakty.ua od generálporučíka Serhije Ivanoviče Najeva, velitele ukrajinských ozbrojených sil (ZSU). Zde pasáže, kde uvádí 5 hlavních ukrajinských strategických vítězství, díky kterým se podařilo zastavit ruskou invazi:

(1). Operační nasazení obranných sil
V rámci reakce na hrozbu nepřátelské invaze, o které se již otevřeně mluvilo, jsem dne 23. února 2022 vydal všem velitelům skupin písemný rozkaz k provedení operačního nasazení, stažení jednotek a jednotek do oblastí bojového nasazení. Poté bylo v určitých oblastech realizováno nasazení vševojskových brigád a postupem času i systémy zpravodajské, operační, logistické a zdravotnické podpory. To se v budoucnu stalo základem akcí Obranných sil Ukrajiny k odražení ozbrojené agrese Ruské federace. Kdybychom toto nesplnili, potkali bychom válku v kasárnách a na cvičištích. A od 24. února, kdy začala mobilizace Obranných sil, začala vojska posilovat – v každém kraji vznikla minimálně jedna brigáda územní obrany a nasazen byl i záložní sbor. To umožnilo zastavit nepřítele a v budoucnu mu způsobit porážku, což snížilo jeho útočný potenciál.

(2). Datum a čas útoku
Podařilo se nám předpovědět datum a čas invaze, což nám umožnilo připravit se na útok nepřítele. Přestože zpravodajské služby Ukrajiny neuvedly v žádném z oficiálních dokumentů jasné informace o konkrétním datu a čase začátku agrese, dne 21. února 2022 jsem se rozhodl dát všem velitelům a velitelům úkol nasazení vojska k odražení ozbrojené agrese. A 23. února 2022 jsem rozkaz písemně zopakoval. Vedoucí mé rozvědky potvrdil možnost eskalace a mé vnitřní pocity mi řekly, že k invazi by mohlo dojít 24. Okamžitě jsem propustil všech sedm velitelů skupin a nařídil jim, aby do 24. února 2022 do 4 hodin ráno připravili armádu k odražení agrese. Ve 2 hodiny ráno, několik hodin před začátkem totální války, jsem dorazil do řídícího střediska, kde se již shromáždili velitelé všech středisek a oddělení, nařídili všem, aby vzali svou práci a byli připraveni pro řízení bojových operací. Po pár hodinách se ukázalo, že tato předpověď byla správná.

(3). Ukrajina si udržela přístup k Černému moři
Dalším strategickým úkolem, o kterém rozhodlo naše velení, je neúspěch nepřátelských plánů získat plnou kontrolu nad ukrajinským pobřežím Černého moře. Začátkem března 2022 šéf zpravodajské služby oznámil, že analýza zpravodajských dat naznačuje, že doslova následující den může nepřítel zahájit ofenzívu přes Voznesensk podél administrativní hranice Nikolajevské a Oděské oblasti až k hranici s Moldavskem. Po konzultaci s náčelníkem rozvědky nařídil veliteli operačního velení Jižní armády ozbrojených sil generálmajoru Andreji Kovalčukovi převést část jednotek do okresu Voznesensk a náčelníkovi skupiny plukovníku Vitalymu Pachomovovi, přesunout všechny prostředky palebného útoku (dělostřelectvo, letectvo) tak, aby způsobily maximální poškození nepříteli. Předpověď se naplnila — ráno následujícího dne se nepřítel začal pohybovat směrem k Voznesensku. Tam ho ale potkala výsadková jednotka 80. samostatné útočné brigády, která více než den ničila obrněná vozidla a personál okupantů. Další nepřátelské jednotky, které se pokusily postoupit, byly "rozdrceny" dělostřelectvem a letectvem soustředěným Obrannými silami tímto směrem. První nepřátelský tank, který se pohyboval po mostě v okrese Voznesensk, byl vyhozen do povětří společně s mostem a cesta byla vlastně "ucpanou". Okupanti se silami až deseti praporově-taktických skupin neustále snažili najít cestu kolem Voznesensku. Pokud by se nepříteli podařilo projít Voznesenskem dále po administrativních hranicích obou regionů až k hranici s Moldavskem, pak by Rusko mělo možnost vylodit námořní výsadek na území Nikolajevské a Oděské oblasti. To by dalo nepříteli příležitost obsadit nejen pobřežní města Nikolajev a Oděsu, ale i celý region. Pak by Ukrajina byla zbavena přístupu k Černému moři a přístavy v Oděse, Černomorsku, Južném a Reny by prostě nefungovaly. Naše ekonomika by to nevydržela. Ale všechny nepřátelské praporové taktické skupiny umístěné v oblasti Voznesensk, Novaja Odessa a Baštanka se dostaly pod těžkou palebnou kontrolu ukrajinských obránců. Letectvo uskutečnilo 5-6 bojových letů na jedno letadlo. Dělostřelectvo nešetřilo municí. Během šesti dnů utrpěl nepřítel tak velké ztráty, že byl nucen ofenzívu přerušit.

(4). Zachování bojeschopnosti ZSU
V dubnu až květnu 2022 byl významný počet ukrajinských vojáků na území Luhanské a Doněcké oblasti, kde probíhaly tvrdé boje. Jednalo se o bojeschopnější část ukrajinské armády, která měla značné bojové zkušenosti nabyté jak během předchozích bojů (od roku 2014) tak i během totální invaze. Okupanti se tedy pokusili obklíčit skupinu ozbrojených sil Ukrajiny, která se nacházela na území Luhanské a Doněcké oblasti. Bavíme se o více než 15 brigádách. Nepřítel zahájil realizaci plánu počátkem dubna, kdy síly 42. motostřelecké divize 58. armády zahájily ofenzívu na Záporožském směru a pokusily se prolomit naši obranu v zóně 110. brigády teritoriální obrany. Nepřítel byl zpočátku úspěšný a naše síly ustoupily. Poté jsem osobně dorazil na velitelské stanoviště 110 OB TrO. Přímo na velitelském stanovišti jsem řídil akce 55. a 44. samostatné dělostřelecké brigády. Všechny drony v oblasti byly vypuštěny do vzduchu. Šest hodin jsme nepřátelským kolonám způsobovali těžké údery. Toho dne se nepříteli nepodařilo postoupit, utrpěl ztráty a ustoupil. Společně s generálporučíkem Vladimirem Kravčenkem jsme vrátili vojáky 110. brigády na jejich pozice, převedli na toto místo další síly s obrněnými vozidly a celou noc dávali vojákům instrukce. Obecně pak intenzivně pracovali déle než tři dny bez spánku a odpočinku. Druhý den se sice nepřítel pokusil útok zopakovat a intenzivní boje pokračovaly asi týden, ale díky posílení obrany, šikovnému nasazení sil a prostředků, utrpěl protivník značné škody. Byl zastaven. Pokud by se nepříteli podařilo obklíčit naši nejsilnější připravenou armádní skupinu v Doněcké a Luhanské oblasti, porazit největší část Ozbrojených sil Ukrajiny, ozbrojený boj by pak ztratil smysl. To by znamenalo, že Ukrajina úplně padne.

(5). Položení základů pro osvobození Charkovské oblasti
Začátkem dubna 2022 se Rusové pokusili postoupit ze směru Izjum na Dolgenkoje, Barvenkovo a Dobropolje. Rusům se podařilo vybudovat na pravém břehu přechod, přes který se mu i pod silnou palbou ZSU podařilo přemístit několik BTG do oblasti Kamenka-Staraje Kamenka. Od té doby začala velká bitva o zabránění přechodu Rusů ve směru na Izjum. Rusové útočili na pozice ZSU denně denně (to byly ty několikatisícové dělostřelecké dopady), přesto byl vybudován druhý sled obrany ZSU. Bitva trvala více než měsíc a půl - každé ráno začalo útokem: nejprve útočili po praporech, pak po rotách, po četách a skončili jednotlivou pěchotou. Pak se Rusové rozhodli změnit směr a začali se pohybovat směrem na Kamyševacha a Bolšaje Kamyševacha. Brigády ZSU začaly manévrovat a boj přinesl výsledky: do měsíce a půl Rusové, utrpěli značné ztráty a museli skončit útok na Izjum. Rusové se také rozhodli překročit řeku Severský Donec, v úseku Dronovka – Serebrjanka – Belogorovka. Tam i Rusové postavili první pontonový most. Byla vyhlášena soutěž pro dělostřelce s tím, že ten, kdo jako první zničí tento most, obdrží finanční odměnu a vyznamenání. Do hodiny byla "práce" splněna. Rusové však své plány neopustili a nadále se pokoušeli stavět pontonové mosty. Boje pokračovaly devět dní – od 4. května do 13. května 2022. Ukrajinská armáda zmařila dva pokusy o vybudování přechodu a zničila čtyři již postavené pontonové mosty. Rusové nakonec řeku nepřekročili a své tanky raději potopili ve vodách Severského Doněce, aby je nezískala ZSU. A díky porážce Rusů v bitvě na Donbasu, jakož i skutečnosti, že byli přesvědčeni, že hlavní úder bude směřovat Chersonským směrem, se vytvořilo slabé místo v obraně nepřítele právě ve směru na Charkov. Přes toto slabé místo pak zasadila ZSU Rusům zdrcující úder a osvobodila téměř celou Charkovskou oblast.

Zdroj:
https://fakty.com.ua/ru/opinion/vtileno ... -ukrayiny/

_106485023_08.jpg
16-03-2.jpg
67d1aee9cb7d4e3c0d74e7f42ed22549-quality_75Xresize_crop_1Xallow_enlarge_0Xw_740Xh_400.jpg
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Organizace, taktika, strategie“