Státní úřad pro vyšetřování (SBI)

Odpovědět
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13227
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Státní úřad pro vyšetřování (SBI)

Příspěvek od Rase »

Výstřižektrtz.JPG

Státní úřad pro vyšetřování

Státní úřad pro vyšetřování (Державне Бюро Розслідувань) je donucovací orgán Ukrajiny, který vyšetřuje trestní řízení zahrnující policisty, soudce a vysoce postavené úředníky. Na Ukrajině je nejčastěji známý jako DBR (ДБР) nebo poangličkované jako SBI. Byl zřízen zákonem podepsaným prezidentem Ukrajiny dne 14. ledna 2016 a usnesením vlády č. 127. Dne 10. května proběhl výběrové řízení na funkce - ředitele a zástupců ředitele předsednictva, která trvala jeden a půl roku. Teprve 16. listopadu 2017 rozhodla Soutěžní komise o vítězích. Dne 27. listopadu 2018 začal Státní úřad pro vyšetřování vykonávat svou činnost v oblasti vymáhání práva k předcházení, odhalování, ukončování, řešení a vyšetřování trestných činů spadajících do jeho působnosti. Postupně SBI převzalo od státního zastupitelství funkci přípravného řízení. Dne 3. prosince 2019 podpořila Nejvyšší rada Ukrajiny návrh zákona č. 2116 o změnách zákona Ukrajiny o Státním úřadu pro vyšetřování týkající se zlepšení činnosti Státního úřadu pro vyšetřování. Tento zákon zajišťuje posílení institucionální kapacity SBI. Tímto zákonem byl změněn statut Státního úřadu pro vyšetřování. Státní úřad pro vyšetřování se stal státním orgánem činným v trestním řízení pověřeným úkoly prevence, odhalování, ukončování, řešení a vyšetřování trestných činů spadajících do jeho pravomoci. Před tím byl Státní úřad pro vyšetřování ústředním výkonným orgánem s funkcemi pro vymáhání práva. Byl zaveden princip řízení agentury jedním člověkem. Ředitel SBI může přijímat jednohlavá rozhodnutí, řídit agenturu individuálně, bez rozdělení těchto funkcí mezi své zástupce, a je odpovědný za činnost SBI. Maximální počet zaměstnanců SBI byl zvýšen na 1600 osob.

Zdroj:
https://dbr.gov.ua/en/istoriya
https://en.wikipedia.org/wiki/Government_of_Ukraine

405968556_676252381241735_5998276926859590354_n.jpg
příslušník SBI vyzbrojený samopalem Brügger & Thomet APC9 PRO G
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Uživatelský avatar
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 13227
Registrován: 11/2/2010, 16:02
Bydliště: Prostějov

Re: Státní úřad pro vyšetřování (SBI)

Příspěvek od Rase »

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků.

Solskyj v návaznosti na toto oznámení slíbil úřadům plnou součinnost a ve čtvrtek podal demisi. Ve funkci zůstane do té doby, dokud parlament žádost o rezignaci neprojedná.

Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Ukrajinský protikorupční úřad tento týden informoval, že Solského podezírá z machinací se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích úřad uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun).
Obrázek

"Účelem života není být šťastný. Účelem života je být užitečný, čestný a soucitný"
Odpovědět

Zpět na „Ukrajina“